POHLED NA NYC.

New York City: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Když se ocitnete v centru New Yorku a zavřete na chvíli oči, uslyšíte mnoho rozmanitých zvuků, a to od lidských hlasů, klaksonů, až třeba po sirény. Tohle město má své vlastní pulzující „srdce“, kterému dřív nebo později musíte propadnout. Nedá se tedy říct, že by to byla vždy láska na první pohled. Mnozí Newyorčané by vám řekli, že si s New York City musíte postupně utvořit symbiotický vztah, který způsobí, že se na tomhle místě stanete doslova závislí! Chcete to zkusit na vlastní kůži? Tak poleťte a navštivte město, které nikdy nespí. Zcela vás pohltí svou jinakostí!

Autor: Iveta Reinisch

15.11.2022

Čti více
Pohled na Central Park z helikoptéry
Pohled na Central Park z helikoptéry

Co navštívit v New Yorku?

Říká se, že žádné místo v New Yorku nezůstane dlouho stejné. Tohle nejlidnatější americké město má neuvěřitelně silný proměnný potenciál, a i kdybyste tu strávili celý svůj život, nikdy vám nedojdou místa k objevování. Jako turista tedy můžete polemizovat klidně i celé hodiny, co navštívit dříve. Nabízí se toho skutečně nespočet. Poradíme vám, co byste rozhodně neměli opomenout v tomto nádherném městě USA.

Podzim v Central Parku
Podzim v Central Parku

CENTRAL PARK

Hned z kraje začněme něčím, co by člověk v pulzujícím americkém velkoměstě tak úplně nečekal. Newyorský Central Park je zelenou oázou s více jak 18 tisíci stromy (délka 4 km a šířka 800 m), která vám dá zapomenout, že se nacházíte uprostřed moderní městské džungle. Jeho založení (v roce 1858) bylo ostatně tímto záměrem – místní lidé měli potřebu si někde od ruchu odpočinout. Není tak divu, že se stává tahle uklidňující zeleň nejnavštěvovanější destinací v New Yorku. Oficiální webové stránky Central Parku jsou: www.centralparknyc.org a najdete jej v centru městské části Manhattan. Užít si v něm můžete tato fascinující místa a aktivity:

  • „Zámek“ Belvedere: Jedná se v podstatě o miniaturu zámku, která byla postavena už v roce 1869 na vrcholu Vista Rock – druhém nejvyšším přírodním bodu v Central Parku. Také proto je „zámek“ Belvedere koncipován jako vyhlídka. Odtud budete mít skvělý rozhled jak na okolní krajinu, tak na samotné město. Uvnitř objektu najdete návštěvnické centrum a obchod se suvenýry.
  • The Mall and Literary Walk: Jste nadšenci do romantických procházek světovými parky? Potom zavítejte na jižní konec Central Parku do The Mall and Literaty Walk, kde můžete v klidu a pohodě rozjímat a třídit si dojmy z New York City! Zejména v podzimních měsících jsou pestře zbarvené stromy doslova balzámem pro duši. Během cesty podél Literary Walk natrefíte také na sochy známých literárních velikánů, jako třeba na Sira Walter Scotta či Shakespeara.
  • Kolotoč v Central Parku: Tato atrakce má v Central Parku ohromnou a dlouhotrvající tradici. První kolotoč byl zpřístupněn veřejnosti už v roce 1871. Poté se na místě vystřídaly až čtyři různé kolotoče. Ten současný obsáhne až 57 ručně vyřezávaných koní a považován je za největší svého druhu v Severní Americe. Pro rodinnou zábavu je tohle místo naprosto ideální. Za rok se tu zabaví údajně přes 250 tisíc jezdců. Otevřeno je zde sedm dní v týdnu.

Zámek Belveder
Zámek Belveder

  • Central Park Zoo: Pokud vycestujete do New Yorku s dětmi, jistě vás nadchne Central Park Zoo, ve které můžete obdivovat například sněžné leopardy, sněžné opice, medvědy grizzly, tučňáky, pandy červené i lemury a lachtany. Pro děti od šesti let se nabízí v místě též 4D divadlo a těsně u vchodu do Zoo budete okouzleni hudebními hodinami Delacorte se zvířátky z bronzu, které každou půl hodinu vyhrávají dětské písničky nebo sezónní skladby. Oficiální webové stránky Zoo: www.centralparkzoo.com
  • Strawberry Fields: Jde o památník připomínající Johna Lennona (mozaika na cestě s nápisem „Imagine“ – název jedné z písní J. Lennona), který přišel tragicky o život rukou vraha v roce 1980. Skonal na západní straně parku před apartmány Dakota.
  • Fontána a terasa Bethesda: Tohle místo je ideální na focení i odpočinek od náročného turistického korzování. Fontána a terasa Bethesda je považována za jeden z architektonických skvostů Central Parku. Uprostřed fontány můžete například obdivovat dvoumetrovou sochu z bronzu, tzv. Anděla vod, která byla navržena Emmou Stebbins (první žena, která získala veřejnou zakázku na významné umělecké dílo v New Yorku). První výstavba terasy i fontány se datuje již do poloviny 19. století.
  • Conservatory Garden: Jediná formální zahrada v Central Parku plná vzrostlých stromů i keřů, je rozdělena do tří různých stylů – anglického, italského a francouzského. Toto místo je ze všech zdaleka nejklidnější. Nenatrefíte tu na cyklisty ani skateboardisty, proto bývá často Conservatory Garden oblíbenou lokací pro konání svateb. Vchod do zahrady je z 5. Avenue přes velkou železnou bránu zvanou Vanderbilt Gate. Zajímavou atrakcí je zde i bronzová fontána „Tří tančících pannen“ od Waltera Shotta.
  • Loeb Boathouse on The Lake: Pokud hledáte v New Yorku klidné místo pro relax i jídlo, zajděte si do Loeb Boathouse on The Lake na východním břehu jezera v Central Parku. Jedná se vlastně o restauraci, která nabídne i venkovní posezení. S šálkem kávy tak můžete pozorovat okolní lidi veslující na vodě v zapůjčených lodičkách. Tady se čas v tepajícím velkoměstě jakoby zastaví…

ZOO v Central Parku
ZOO v Central Parku

  • Bruslení v Central Parku: V Central Parku si můžete dokonce v období říjen až duben také zabruslit, a to buď na Wollman Rink nebo Lasker Rink. Wollman Rink se nachází v blízkosti Central Park Zoo a poskytne nevšední zážitek na kluzišti nejen s přírodními kulisami. V pozadí jdou totiž stromy do kontrastu s moderní civilizací v podobě mrakodrapů tyčících se k nebi. K dispozici je za poplatek rozsáhlá venkovní plocha k bruslení i půjčovna bruslí. Lasker Rink pak slouží v zimě jako kluziště a v létě jako koupaliště. Obě místa přijímají jen hotovost a vstupné je nutné zaplatit, i když jste jen divákem a brusle si nenasadíte.
  • Socha Alenky v říši divů: Pokud stojíte o výjimečnou fotku a zajímavý zážitek pro své děti, jděte se v Central Parku podívat také na bronzovou sochu Alenky v říši divů, která je obklopena pohádkovými kulisami. Zde uvidíte, jak moc byla od svého odhalení v roce 1959 oblíbená. Povrch bronzu je totiž značně otřený od všech těch dětí, které se za tu dobu chtěly u sochy zvěčnit!
  • Kleopatřina jehla (obelisk): Procházkou newyorským Central Parkem natrefíte i na velmi neobvyklé a letité památky třeba i z roku 1450 př. n. l.! Tato vás zavede do doby Starého Egypta. Obelisk zvaný Kleopatřina jehla se do těchto končin skutečně dostal z dalekého Egypta (byl darem Spojeným státům americkým v roce 1881).
  • Harlem Meer: Je to klidné místo (vodní útvar) nacházející se na severním konci Central Parku. Oblíbený je Harlem Meer především u rodin s dětmi, jelikož zde ti nejmenší mohou pozorovat vodní ptactvo, v létě plavat a v zimě bruslit. Opodál jsou také dvě hřiště na hraní nebo návštěvnické centrum The Charles A. Dana Discovery Center, které nabízí programy pro děti (např. tu rybářskou s názvem „chyť a pusť“).

TIP PRO NÁVŠTĚVNÍKY CENTRAL PARKU: Chcete vidět v Central Parku skutečně co nejvíce atrakcí v kratším časovém úseku? Potom můžete využít soukromou jízdu v kočáru taženém koňmi! Do kočáru se vejdou čtyři osoby a jízda trvá přibližně 45 minut.

HISTORICKÝ FAKT: Central Park navrhli dva architekti jmény Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux tak, aby zahrnoval co nejvíce zážitků pro lidské smysly. Dodnes je považován za mistrovské dílo krajinářské architektury.

Kluziště s pohledem na centrání New York
Kluziště s pohledem na centrání New York

ONE WORLD TRADE CENTER

Jedná se o nejvyšší budovu ve Spojených státech amerických (měří včetně věže 541 metrů) a sedmou nejvyšší na světě, která stojí na původním místě slavných „Dvojčat“ a původního World Trade Center, které bylo zničeno 11. září v roce 2001. Výstavba začala v roce 2006 a dokončena byla v roce 2014. Navštívit zde můžete například vyhlídku v 100. a 102. patře zvanou One World Observatory, odkud budete mít New York jako na dlani. V místě je k dispozici i vyhlášená restaurace s gurmánskou kuchyní i sezónními pokrmy, jejíž návštěvu můžete spojit v rámci koupi vstupenky. Více informací o místě a ceně jednotlivých druhů vstupenek najdete na webových stránkách: www.oneworldobservatory.com

One World Trade Center.
One World Trade Center.

CHINATOWN (Čínská čtvrť)

Chinatown na Manhattanu je jednou z devíti čínských čtvrtí v New Yorku. Zároveň je také domovem pro celou řadu asijských přistěhovalců. Odhadem zde žije kolem 800 tisíc Asiatů. První větší vlna přistěhovalců z Číny se datuje do 50. let 19. století, kdy vypukla tzv. „kalifornská zlatá horečka“. Někteří Číňané se pak v New Yorku jako imigranti usadili a začali pracovat jako prodejci doutníků. Dramatický nárůst přistěhovalců pak zaznamenal New York v roce 1965, kdy byl přijat v USA zákon o imigraci. Dnes vás Chinatown nadchne svými rušnými uličkami, podél kterých natrefíte třeba na sochu představitele dynastie Čching Lina Zexu nebo na budhistické chrámy. Hladoví odsud také neodejdete. Čínská čtvrť v New Yorku platí za místo, kde vám uvaří nejchutnější čínské pokrmy!

TIP PRO RODINY S DĚTMI: Ani s potomky se v Čínské čtvrti v New Yorku nudit nebudete! Navštivte třeba rodinné zábavní centrum Chinatown Fair Family Fun Center na Mott Street, kde si můžete společně zahrát ty nejpodivnější videohry.

Čínská čtvrť
Čínská čtvrť

THE WHITNEY MUSEUM NEW YORK CITY

The Whitney Museum New York City je umělecké muzeum, které se nachází ve čtvrtích West Village a Meatpacking District na Manhattanu. Založila jej v roce 1930 dáma jménem Gertrude Vanderbilt Whitney, která byla sochařkou a mecenáškou umění. V muzeu najdete především americká díla z 20. a 21. století. Jeho sbírka však zahrnuje i umělecké kousky ze století devatenáctého – celkem 25 tisíc obrazů, soch, fotografií, kreseb nebo videí a filmů. Klade zejména důraz na vystavovaní děl stále žijících umělců. Oficiální webové stránky muzea: www.whitney.org

TIP PRO NÁVŠTĚVNÍKY MUZEA: Lepší je, rezervovat si vstupenky do muzea předem. Dospělý zaplatí 25 dolarů a senioři, studenti či lidé se zdravotním handicapem 18 dolarů. Mladiství a děti do 18 let mají vstup zdarma.

SOCHA SVOBODY, LIBERTY ISLAND A ELLIS ISLAND

A nyní se přesuneme k turistické atrakci, která je v hlavním hledáčku každého, kdo do New Yorku zavítá. Je to samozřejmě Socha svobody tyčící se z Liberty Island, která je vysoká celých 93 metrů včetně podstavce. Představuje ženu (římskou bohyni svobody), která dřímá v jedné ruce pochodeň a v té druhé tabulku s datem přijetí Deklarace nezávislosti. U jejích nohou si můžete všimnout zlomeného okovu, který je symbolem zrušení otroctví. Samotná Socha svobody je světoznámým symbol svobody a byla vlastně darem od Francie u příležitosti oslavy americké nezávislosti (v roce 1886). Roku 1924 ji prohlásil tehdejší prezident Calvin Coolidge národním památníkem. Jejím tvůrcem je francouzský sochař Frédéric Auguste Bartholdi. Oficiální webové stránky: www.statueofliberty.org

INFORMACE PRO TURISTY: Socha svobody se nachází v Upper New York Bay na Liberty Island (jižně od Ellis Island) a dohromady s ostrovy tvoří Národní památník Sochy svobody. K turisticky oblíbenému místu se dostanete pouze pomocí trajektů společnosti Statue Cruises, které vyplouvají buď z Liberty State Park v Jersey City nebo z Battery Parku v jižním cípu Manhattanu (New York). Vstupenky je více než vhodné rezervovat předem na www.cityexperiences.com. Nutné je dorazit alespoň 30 minut před plánovaným časem rezervace, neboť vás čeká ještě před plavbou bezpečnostní prohlídka podobná jako na letišti.

Vstupenky: Lístky na trajekt zajištují vstup do Muzea Sochy svobody, na Liberty Island i Ellis Island – kde najdete National Museum of Immigration (Národní muzeum přistěhovalectví). Pokud byste se chtěli dostat na základnu, podstavec nebo ke koruně Sochy svobody, musíte zaplatit zvláštní příplatek (vhodné rezervovat online). Vstupenky se cenově pohybují následovně – pro lidi 13 až 61 let za 24 dolarů, pro lidi 62+ za 18 dolarů a pro děti od 4 do 12 let za 12 dolarů.

Socha Svobody
Socha Svobody

MORGAN LIBRARY AND MUSEUM NEW YORK CITY

Ve čtvrti Murray Hill na Manhattanu se nachází muzeum a výzkumná knihovna v jednom s názvem Morgan Library and Museum New York City a je to vskutku klenot! Pokud milujete staré knihy, rozhodně sem musíte zavítat. Základem tohoto dnes již turisticky oblíbeného místa byla soukromá knihovna sběratele, finančníka a kulturního mecenáše Pierponta Morgana. Ten už od roku 1890 začal shromažďovat sbírku raných tištěných knih a literárních historických rukopisů. Jeho syn však v roce 1924 nechal sbírku zpřístupnit veřejnosti. Oficiální webové stránky: www.themorgan.org

Vstupné do muzea: Pro dospělého stojí vstupenky do Morgan Library and Museum New York City 22 dolarů. Senioři 65+ mají vstupné za 14 dolarů a studenti s ID kartou za 13 dolarů. Děti do 12 let mohou navštívit muzeum zdarma – pouze v doprovodu dospělého. Knihovna však poskytuje i plně volné vstupy do historických místností v úterý a v neděli od 15:00 do 17:00 – rezervace není nutná. K dispozici je i program Free Friday od 17:00 do 19:00, který je nutné již rezervovat.

Morgan Library and Museum New York.
Morgan Library and Museum New York.

THE CATHEDRAL CHURCH OF SAINT JOHN THE DIVINE

Katedrála svatého Jana Božského, jejíž výstavba začala už v roce 1892, byla prohlášena domem modlitby pro všechny lidi bez ohledu na jejich vyznání. Bohoslužby tu probíhají i 30x týdně. To ovšem není všechno. Katedrála nabízí mimo jiné i osvětovou, komunitní a vzdělávací činnost. Výjimkou nejsou ani terénní sociální služby. Do The Cathedral Church of Saint John the Divine (čtvrť Morningside Heights na Manhattanu) můžete zavítat bez poplatku kdykoliv budete chtít ztišit svou mysl. Oficiální webové stránky: www.stjohndivine.org

Zajímavost: Katedrála svatého Jana Božského v New Yorku je považována za jednu z největších církevních staveb na světě.

Kostel Trinity na Manhatanu
Kostel Trinity na Manhatanu

MoMA PS1

MoMa PS1 je jedna z největších uměleckých institucí v USA, která se věnuje výhradně současnému umění od roku 1971. Její zakladatelkou je výtvarná umělkyně Alanna Heiss. Posláním instituce je zejména přeměna opuštěných a málo využívaných míst v New Yorku na umělecká díla a výstavní prostory. Budova se nachází na Jackson Avenue, ve čtvrti Long Island City – Queens. Pokud budete chtít zavítat na místo, kde se schází mnoho kreativity a uměleckých experimentálních myšlenek, vydejte se sem. Dospělý zaplatí za vstup 10 dolarů, senior 65+ a student 5 dolarů a děti i mladiství pod 16 let mají vstupné zdarma. Oficiální webové stránky: www.momaps1.org

MUSEUM OF MODERT ART (MoMA)

Muzeum moderního umění (stejně jako výše uvedená MoMa PS1) oslavuje kreativitu, otevřenost, velkorysost a toleranci. Sdílí s okolím nejprovokativnější moderní a současné umění. Obdivovat zde můžete například fotografie, obrazy, koláže a kresby. Muzeum najdete ve čtvrti Manhattan na adrese: 11 West 53 Street. Otevřeno je denně od 10:30 do 17:30. V sobotu dokonce do 19:00. Oficiální webové stránky: www.moma.org

Vstupné: Před vstupem do Muzea moderního umění v New Yorku zaplatí dospělý – 25 dolarů, senior 65+ – 18 dolarů, studenti – 14 dolarů a děti pod 16 let mají vstup zdarma.

Muzeum moderního umění  MoMA.
Muzeum moderního umění MoMA.

BROADWAY

Při návštěvě New Yorku byste neměli opomenout ani jednu z nejstarších newyorských ulic zvanou Broadway, která je více jak 150 let domovem newyorské divadelní čtvrti! Proč si tedy neudělat nezapomenutelný den nebo večer a nenavštívit jedno z místních divadel? Pěší ulička zvaná Shubert Alley poskytne plakáty všech představení hraných na Broadwayi.

Zajímavost: V roce 1880 získala Broadway velmi příznačnou přezdívku „The Great White Way“ – velká bílá cesta (kvůli tomu, že silně zářila v raných dobách rozvoje elektřiny).

Brodway
Brodway

TIMES SQUARE

Co by to bylo za dovolenou v New Yorku, když byste nenavštívili jednu z nejrušnějších pěších zón široko daleko, známou jako Times Square? Ročně sem prý zavítá neuvěřitelných 50 milionů návštěvníků a za den místem projde kolem 330 tisíc lidí! Oblíbená turistická destinace a zábavní centrum je vlastně ve skutečnosti křižovatkou Broadwaye, 7. Avenue a 42. ulice. Někdy bývá označována pseudonymy, tedy jako „Křižovatka světa“, „Centrum vesmíru“ nebo „srdce Velké bílé cesty“. Na Times Square si můžete vybírat z celého spektra atrakcí a zajímavých míst! Budete oslněni několika rozměrnými LED obrazovkami a najdete tu mnoho multikin, tematických restaurací (např. Planet Hollywood Restaurant and Bar, Carmine's) či konkurenčních obchodů s cukrovinkami (M&M's nebo Hershey's). Na Times Square můžete také díky americkému televiznímu studiu Times Square Studios sledovat každé ráno pořad „Good Morning America“ (ranní diskusní a zpravodajský program). Oficiální webové stránky: www.timessquarenyc.org

Zajímavost z historie: Známá pěší zóna se dříve jmenovala Longacre Square. Název Times Square vzniknul až v roce 1904, tedy poté, co proslulý The New York Times přesídlil do tehdy nově postavené budovy Times Building – nyní One Times Square.

SoHo

SoHo je velmi známá čtvrť v New Yorku (v dolním Manhattanu), ve které najdete mnoho uměleckých galerií či módních luxusních butiků. Pokud by vás zajímal původ samotného názvu čtvrti, tak ten pochází z oblasti „South of Houston Street". Konkrétně jej vytvořil urbanista Chester Rapkin v roce 1962. Do SoHo však nemusíte zavítat jen za uměním a nákupy, ale třeba i za historií. Například takové New York Fire Museum v hasičské stanici Beaux-Arts nadchne malé i velké milovníky hasičů!

Times Square
Times Square

GUGGENHEIMOVO MUZEUM

Guggenheimovo muzeum naleznete v New Yorku na 5. Avenue. Je místem výstav současného moderního umění (malířství a sochařství). Budovu navrhnul Frank Lloyd Wright. Kromě výstav uměleckých děl se zde pořádají i koncerty, taneční vystoupení, přednášky nebo předčítání poezie. Zakladatelem muzea byl Solomon R. Guggenheim, který ve 20. století začal sbírat díla avantgardních umělců. Býval také čtvrtý ze sedmi bratrů, patřící do staré newyorské rodiny vlastnící finanční impérium (rodina podnikala v oblasti hornictví). Oficiální webové stránky: www.guggenheim.org

Vstupné do muzea: Dospělí zaplatí před vstupem do Guggenheimova muzea 25 dolarů, studenti a senioři 65+ zaplatí 18 dolarů a děti pod 12 let mají vstupné zdarma.

Guggenheimovo muzeum
Guggenheimovo muzeum

BOTANICKÁ ZAHRADA V NEW YORKU

Newyorskou Botanickou zahradu naleznete v Bronx Parku. Založena byla v roce 1891 a rozkládá se na sto hektarech. Obsáhne krajinu až s milionem rostlinných druhů. Obdivovat zde můžete mnoho rozmanitých zákoutí, jako třeba „Růžovou zahradu Peggy Rockefellerové“, mokřady, kaskádovitý vodopád nebo 20 hektarů netěženého starého lesa (Thain Family Forest) – je to zbývající část původního lesa, který pokrýval celou oblast New Yorku před příchodem osadníků. Zde stojí stromy, které jsou staré klidně i dvě století (jasany, buky, duby, břízy…). Oficiální webové stránky: www.nybg.org

Vstupné do Botanické zahrady v New Yorku: Dospělí zaplatí 30 dolarů, studenti a senioři 65+ zaplatí 28 dolarů, děti od 2 do 12 let mají vstupné za 15 dolarů a dítka pod 2 roky mají vstup zdarma.

Botanická zahrada
Botanická zahrada

BROOKLYN HEIGHTS PROMENADE

Promenáda Brooklyn Heights je velmi příjemné místo pro procházku podél řeky East River. Jedná se v podstatě o chodník dlouhý 557 metrů, který vede přes dálnici Brooklyn-Queens Expressway. Odtud budete mít skvělé výhledy na Dolní Manhattan, Brooklynský most spojující Manhattan s Brooklynem nebo newyorský přístav se Sochou svobody. Projít se promenádou můžete zdarma a ve dne v noci. Snadno se sem dostanete například metrem – od stanic High Street Station a Clark Street Station je to jen deset minut chůze.

Zajímavost: Promenáda Brooklyn Heights se také stala pro svou romantickou povahu velmi oblíbenou lokací k natáčení filmových snímků! „Zahrála“ si například ve filmu Pod vlivem úplňku, kde si hlavní role střihli Nicolas Cage a Cher.

Promenáda Brooklyn Heights
Promenáda Brooklyn Heights

BROOKLYNSKÝ MOST

Ještě chvíli zůstaňme v Brooklynu. V této městské čtvrti New Yorku musíte rozhodně navštívit Brooklynský most, který obsáhne až šest jízdních pruhů pro automobily. Pěší stezka je pak společná s tou pro cyklisty. Zde budete mít dechberoucí výhledy na řeku i město. Návrhářem mostu spojujícího čtvrť Brooklyn s Manhattanem byl John A. Roebling. Jeho stavba započala už v roce 1869 a dokončena byla v roce 1883. Od roku 1972 je pak Brooklynský most považován za historickou památku stavebního inženýrství.

TIP: Pokud se chcete vyhnout davům na Brooklynském mostě, vyrazte na procházku brzy o víkendu (před 9:00 ráno) nebo později večer po 21:00. Obzvlášť po setmění je výhled z mostu kouzelný!

Brooklynský most
Brooklynský most

GRAND CENTRAL TERMINAL

Grand Central Terminal je nejen důležitým dopravním uzlem v Manhattanu (hlavní vlakové nádraží v NYC), ale i světově proslulou památkou, která se veřejnosti otevřela již v roce 1913. Každý den tuto lokaci navštíví přinejmenším 750 tisíc lidí, je tak hned po Time Square nejoblíbenější destinací v New Yorku. Až sem zavítáte, všimněte si například fascinujících hodin vyrobených z opálového skla, které mají hned čtyři ciferníky. Najdete je uprostřed haly – nad informačním stánkem. Nádraží však obsáhne i 60 různých obchodů a 35 míst k jídlu, nudit se zde tedy nebudete. Otevřeno je denně od 5:15 do 2:00. A jak se do Grand Central Terminal dostat? Buď metrem – konečná stanice metra North Railroad, nebo třeba autobusovými linkami směr Metro North. Více informací naleznete na oficiálních webových stránkách: www.grandcentralterminal.com

Zajímavost: Opálové hodiny se čtyřmi ciferníky v Grand Central Terminal mají neuvěřitelnou hodnotu. Byly oceněny na částku pohybující se mezi 10 až 20 miliony dolary.

9/11 MEMORIAL AND MUSEUM

Národní památník a muzeum 11. září je vzpomínkou na padlé při teroristických útocích ze dne 11. září 2001 a je také připomínkou bombového útoku na Světové obchodní centrum (World Trade Center) v roce 1993. Památník se skládá ze dvou zrcadlových bazénů, které kopírují bývalé základny dříve stojících Twin Towers (Dvojčat). Jména obětí jsou pak vyryta do bronzu kolem bazénů. Nutno říct, že toto památné místo má silnou atmosféru, která se vám vryje pod kůži. Obzvlášť pak tehdy, když zavítáte do tamějšího muzea vystavujícího autentické archeologické pozůstatky neštěstí. Samotná prohlídka vás vyjde na hodinu času a probíhá v angličtině. Oficiální webové stránky: www.911memorial.org

Lokace a vstupné: Památník a muzeum 11. září naleznete na 180 Greenwich Street v New Yorku. Památník je otevřen denně od 9:00 do 20:00 a vstup je zdarma. Muzeum je otevřené šest dní v týdnu (od středy do pondělí) v čase 10:00 až 17:00, poslední vstup je umožněn v 15:30. Před vstupem do muzea se platí vstupné (lze rezervovat online až půl roku předem): dospělí – 26 dolarů, mládež od 7 do 12 let – 15 dolarů, mladší dospělí od 13 do 17 let – 20 dolarů, senior 65+ a studenti – 20 dolarů.

Grand Central Terminal  Station
Grand Central Terminal Station

PROSPECT PARK

Prospect Park v Brooklynu navrhli architekti Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux, tedy přesně ti samí muži, kteří dali základy Central Parku v New Yorku. Stavěl se celých 30 let, tedy od roku 1865 do roku 1895. Oblíbený je mezi lidmi pro bujnou zeleň, která obsáhne původní les v Brooklynu. Najdete tu i uměle vytvořené mokřady, zoologickou zahradu, kolotoč a nespočet dalších rekreačních či sportovních zařízení. Je to příjemné místo pro relax uprostřed velkoměsta a za rok jej navštíví až 8 milionů lidí! Oficiální webové stránky: www.prospectpark.org

Prospect Park v Brooklynu
Prospect Park v Brooklynu

CONEY ISLAND

Coney Island je zábavní oblast umístěná v jihozápadním Brooklynu. Také se dá říct, že je to vlastně poloostrov ohraničený Brighton Beach a Manhattan Beach. Tato destinace je velice oblíbená především v letním období – dá se tu odpočívat na pláži, relaxovat u drinku v baru, cvičit, jezdit na skateboardu, nebo hrát plážové sporty. Natrefit zde můžete i na nespočet atrakcí! O zábavu zde tedy budete mít postaráno téměř na celý den! Navštivte třeba ikonický kolotoč s 50 ručně vyřezávanými koňmi, podívejte se na baseball na stadionu Brooklyn Cyclones nebo zavítejte do jediného obřího akvária v New Yorku. Zde pak můžete ve venkovních prostorách obdivovat i mořské vydry, tuleně, lachtany nebo třeba tučňáky. Oficiální webové stránky: www.coneyislandfunguide.com

DOPRAVA: Například z centra Manhattanu se do Coney Island dostanete pohodlně metrem nebo autobusem – musíte vystoupit na stanici Stillwell Ave.

Coney Island
Coney Island

WASHINGTON SQUARE PARK

Jedná se o veřejný park v New Yorku nacházející se ve čtvrti Greenwich Village na Dolním Manhattanu. V místě můžete obdivovat zejména dva dominantní prvky, a to oblouk zvaný Washington Square Arch nebo fontánu uprostřed parku. Najdete tu však i dětská hřiště, dva výběhy pro psy, piknikové stoly, šachovou a scrabble hrací plochu a mnoho cest k pohodovým procházkám. Ve Washington Square Park se nesmí kouřit, jezdit na skateboardu, koupat ve fontáně nebo poslouchat hudbu nahlas. Kola zde musí cyklisté vést a psy je nutné mít na vodítku. Oficiální webové stránky: www.washingtonsqpark.org

Zajímavost: Oblouk Washington Square Arch byl v parku poprvé postaven roku 1889 v rámci oslav stého výročí inaugurace někdejšího prezidenta USA George Washingtona. Byl však původně konstruován ze sádry a dřeva. Jeho velká popularita ovšem způsobila touhu po trvalém oblouku, a tak se v roce 1892 postavil z mramoru.

HARLEM

Pokud jste dočetli až sem, máte jistě New Yorku plnou hlavu. Je to dle všeho rozmanité velkoměsto, které vám prostě nedá spát. Každý den můžete objevovat něco jiného. Opomenout byste neměli ani čtvrť Harlem, která je známá hubení scénou a afroamerickým kulturním dědictvím. Dá se říct, že je to kreativní centrum plné umění, dobrého jídla, hudby i módy. Za vidění zde stojí třeba divadlo Apollo (otevřeno roku 1914), ve kterém kdysi vystupoval i legendární James Brown nebo Ella Fitzgerald. Na jídlo si pak můžete zajít třeba do restaurace Red Rooster, která nabízí typické lokální potraviny, jako smažené kuře, vafle (údajně byly v Harlemu vynalezeny) či krevety.

TIP: Ve východním Harlemu natrefíte i na tzv. Graffiti Hall of Fame, což je betonová zeď určená pro různé pouliční umělce z celého světa soustředící se na tvorbu graffiti. Stojí tu více jak třicet let a slouží jako bezpečný prostor ke zdokonalování začínajících umělců.

Washington Square  Park
Washington Square Park

THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART

Metropolitní muzeum umění v New Yorku bylo poprvé otevřeno veřejnosti v roce 1880 a sídlí na dvou místech. Hlavní budova směrem k 5. Avenue je nazývána od roku 2016 Met Fifth Avenue a navrhnul jí Richard Morris Hunt. Druhé sídlo (pobočku muzea) s názvem The Met Cloisters pak naleznete na 99 Margaret Corbin Drive ve Fort Tryon Park – veřejnosti bylo zpřístupněno až v roce 1938. V muzeu lze obdivovat více jak 5000 let staré umění napříč kulturami (sochy, obrazy, fotografie, starožitnosti nebo dekorativní předměty). Oficiální webové stránky: www.metmuseum.org

Vstupné do muzea: Dospělí zaplatí za vstup do Metropolitního muzea umění v New Yorku 30 dolarů, senioři nad 65 let 22 dolarů a studenti 17 dolarů. Děti do 12 let mají vstupné zdarma.

BLUE NOTE JAZZ CLUB

Pakliže zatoužíte ve víru velkoměsta po zklidnění a příjemné jazzové hudbě, zajděte si na 131 West 3rd Street v Greenwich Village! Zde se nachází úchvatný jazzový klub a restaurace s názvem Blue Note Jazz Club. Program je zde každý večer od 20:00 do 22:30 a každou neděli je pořádán brunch s vystoupeními od 12:30 a 14:30. Legendární jazzový klub však nesídlí jen v New Yorku, ale také v jiných světových městech, jako je např. Honolulu, São Paulo, Tokio, Milán, Peking a další. Oficiální webové stránky: www.bluenotejazz.com

Metropolitní muzeum umění
Metropolitní muzeum umění

ROCKEFELLEROVO CENTRUM

Rockefellerovo centrum je rozsáhlý komplex 19 komerčních budov na Manhattanu. 14 z nich nechala postavit rodina Rockefellerů ve stylu Art Deco. Za vším stála původní myšlenka Johna D. Rockefellera Jr. v roce 1930, který chtěl vybudovat tzv. „město ve městě“. A co by vás jako turistu mohlo v Rockefellerově centru zajímat? Tak například třípatrová vyhlídková plošina Top of The Rock, která je navržená ve stylu zaoceánského plavidlazde budete mít New York doslova jako „na dlani“. Ty nejmenší pak nadchne návštěva The Rockefeller Center Lego Store, kde si můžete vyrobit vlastní lego figurky. Oficiální webové stránky: www.rockefellercenter.com

TIP NA VÁNOCE: Chcete pocítit skutečně silné kouzlo amerických Vánoc? Potom si pro něj jděte právě do Rockefellerova centra v období od poloviny listopadu do konce roku. Rockefellerův vánoční strom je zde zkrátka proslulý! Sváteční atmosféru pak perfektně dotvoří zážitek z bruslení na kluzišti hned pod stromem. Tato scenérie se mimo jiné objevila ve filmovém snímku Sám doma 2: Ztracen v New Yorku!

Rockefellerovo centrum
Rockefellerovo centrum

AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY

Americké přírodovědné muzeum bylo založeno v roce 1869 a patří mezi největší muzea světa. Najdete jej na adrese 200 Central Park West, New York. Na prohlídku byste si měli vyčlenit alespoň dvě a půl hodiny svého času. A na co se můžete těšit? Přesněji na 32 milionů artefaktů z celého světa ve 25 budovách a 45 výstavních síních. Zajímavý je například odlitek Titanosaura (dinosaura žijícího v Patagonii před 100 miliony lety) nebo model modré velryby, která byla největších živočichem, který kdy existoval. Oficiální webové stránky: www.amnh.org

Vstupné do muzea: Dospělí zaplatí 28 dolarů, děti od 3 do 12 let 16 dolarů a studenti či senioři 60+ mají vstupné za 22 dolarů.

Americké přírodovědné muzeum
Americké přírodovědné muzeum

THE STRAND BOOK STORE

Možná se teď zeptáte, co by tak asi mohlo být zajímavého na nezávislém knihkupectví v New Yorku, kterým právě The Strand Book Store je. Kupodivu je toho požehnaně! Začněme třeba tím, že obchod s pár dolary v kapse (celkem měl svých 300 dolarů a 300 dolarů si půjčil) založil roku 1927 emigrant z Litvy jménem Benjamin Bass. Knihkupectví kupodivu přežilo mnoho krizí a začalo se rozšiřovat – v 90. letech 21. století čítalo dokonce přes dva a půl milionu knih! Nesídlilo však na současném místě, tedy na rohu East 12th Street a Broadway. Původně se totiž nacházelo na Fourth Avenue. Současnou majitelkou knihkupectví je dcera Basse, Nancy, která začala pomáhat v obchodě jako šestiletá (brousila zaměstnancům tužky). Ať už si tu tedy nějakou tu publikaci zakoupíte, nebo nikoliv, rozhodně se sem zajděte podívat. Dýchne na vás rodinná historie místa…

Zajímavost: V The Strand Book Store pracovalo dříve i mnoho významných umělců a rockových hudebníků 70. let. Mezi některé z nich můžete zařadit třeba Patti Smith, Richarda Hella, Adama Bellowa nebo Lucy Sante.

BRONX ZOO

Bronx Zoo najdete na adrese: 2300 Southern Boulevard, ve čtvrti Bronx v New Yorku. Patří mezi jednu z největších zoologických zahrad ve Spojených státech amerických a navštíví ji bezmála dva a půl milionů lidí ročně. Zrod Bronx Zoo započal v roce 1899, kdy byla poprvé otevřena veřejnosti. K vidění zde bylo 22 expozic a 843 zvířat. Už od svého vzniku hraje důležitou roli týkající se ochrany ohrožených druhů zvířat (např. amerických bizonů). Dnes čítá Zoo přes 4 tisíce zvířat. Mezi hlavní exponáty patří Gorilí les Kongo, Svět džungle, Tygří hora, Africké pláně, Svět ptáků, Svět plazů, Madagaskar! nebo Divoká Asie. Otevřeno zde mají v sezóně od dubna do začátku listopadu v čase 10:00 až 17:00, mimo sezónu (listopad až březen) pak od 10:00 do 16:30. Vstupné se pohybuje v závislosti na sezóně od 23 do 41 dolarů. Oficiální webové stránky: www.bronxzoo.com

The Strand Book Store
The Strand Book Store

THE HIGH LINE

The High Line je vyvýšený lineární park dlouhý přes dva kilometry, který býval dříve železniční tratí.Zachráněna byla tato oblast před demolicí místními obyvateli v roce 1999. Otevřen byl prostor pro veřejnost v roce 2009 a návštěvníci zde zažijí nejen zeleň, ale i umění a design. Vstup je zdarma a denně v čase od 7:00 do 22:00. Na místo se dostanete buď výtahem z 14th Street a 10th Avenue (jihozápadní strana), z 23. ulice a 10. Avenue (jihovýchodní strana) nebo z 30th Street a 10th Avenue. Přístup z úrovně parku je též umožněn z 30th Street v Hudson Yards. Oficiální webové stránky: www.thehighline.org

FINANCIAL DISTRICT

Jedná se o Finanční čtvrť nacházející se v jižním cípu Manhattanu, kde sídlí firmy poskytující finanční služby, tedy banky, pojišťovny a další obdobné korporace. Zdaleka nejznámější ulicí, která se zde nachází, je Wall Street. A co v této známé čtvrti rozhodně musíte vidět? Zajděte se podívat například na Federal Hall National Memorial(Národní památník Federal Hall) – který dříve sloužil jako budova hlavního města USA a radnice. Obdivovat zde můžete i sochu George Washingtona, který zde na balkoně složil prezidentskou přísahu (v roce 1789). Vstup do památky je zdarma. Další poměrně zajímavou sochou ve Financial District je Fearless Girl (Nebojácná dívka), která je symbolem rovnoprávnosti žen na celém světě. A ještě chvíli zůstaneme u soch – do třetice se běžte podívat třeba na býka z bronzu zvaného The Charging Bull. Toho navrhnul umělec Arturo Di Modica v reakci na propady akciových trhů v letech 1987 a 1988.

TIP: Ve Financial District najdete i zdaleka první postavený kostel v New Yorku, který byl jeden čas považován za nejvyšší budovu města. Je jím Trinity Church (Kostel Nejsvětější Trojice). Budova prošla doslova „peklem“ a zničil ji požár a později i sněhová bouře. Třetí verze postavená v 40. letech 19. století stojí dodnes na konci Wall Street.

Socha zuřivého býka na Wall street.
Socha zuřivého býka na Wall street.

EMPIRE STATE BUILDING

Empire State Building je mrakodrap se 102 patry, postavený ve stylu Art Deco. Najdete ho v centru Manhattanu. Na svém místě stojí už od roku 1931 (postaven byl za rekordní jeden rok a 45 dní). Původně byla budova koncipována jako nejvyšší v New Yorku až do výstavby World Trade Center v roce 1970. Po teroristických útocích dne 11. září 2001 se však opět stala (na chvíli) nejvyšším mrakodrapem v americkém velkoměstě. Včetně antény měří na výšku 443,2 metry. Od roku 2022 je však Empire State Building považován až za sedmou nejvyšší budovu v New Yorku. Oficiální webové stránky: www.esbnyc.com

Návštěva Empire State Building: Budova je pro návštěvníky otevřena 365 dní v roce, a to včetně svátků. Na návštěvu si vyhraďte asi hodinu a půl svého času. Pokud se chcete dostat až nahoru, počítejte i s delší dobou. V budově jsou kromě kanceláří, obchodů, restaurací a expozic i vyhlídkové plošiny, a to v 80., 86. a 102. patře – odtud budete mít nádherný výhled na New York! Vstupné pro děti a dospělé se pohybuje od 38 do 77 dolarů, podle toho, v jakém patře chcete zakotvit.

Empire State Building.
Empire State Building.

METROPOLITNÍ OPERA (The Metropolitan Opera)

Metropolitní opera v New Yorku byla založena v roce 1883. První operní dům byl pod její záštitou postaven na Broadwayi a 39. ulici (39th Street). V prvních letech své existence se zpívalo v opeře zejména v italštině nebo němčině. Původní budovu pak nahradila ta stávající na Manhattanu (Upper West Side, Lincoln Center Plaza), která byla otevřena veřejnosti roku 1966. Dnes můžeme říct, že newyorská Metropolitní opera je pulzujícím domovem mnoha talentovaných zpěváků, dirigentů, skladatelů, hudebníků, choreografů či vizuálních umělců. Oficiální webové stránky s podrobnostmi ohledně prohlídek a vstupenek naleznete zde: www.metopera.org

Zajímavost: Jevištní komplex Metropolitní opery v New Yorku je jedním z nejsložitějších a největších na světě! Jeviště obsáhne například 7 hydraulických výtahů, které jsou široké 18 m a mají dvojitou palubu.

Opera v NYC
Opera v NYC

Sport v New Yorku

New York City je nejen město plné fascinujících památek a zákoutí, ale i jedno z největších sportovních center v USA. Je domovem hned několika profesionálních sportovních lig a hraje se tu nejen proslulý americký fotbal! Pojďme si představit zdaleka nejznámější sporty, které New York proslavily:

  • Běh (maraton): newyorský maraton je tím největším na světě a koná se každý rok (první listopadovou neděli). Početná skupina běžců během něj míjí až pět městských částí New Yorku. Závod pořádá již od roku 1970 běžecká organizace New York Road Runners a zúčastnit se jej mohou lidé z celého světa, kteří jsou různých věkových kategorií. O maraton je však enormní zájem, a tak jsou závodníci vybíraní primárně systémem loterie. Organizace se však nesoustředí jen na maratony. Lidem zprostředkovává během roku i komunitní běhy, virtuální závody nebo bezplatné programy pro děti a mládež.

Zajímavost z historie: První newyorský maraton se konal roku 1970 v Central Parku a zúčastnilo se jej 127 lidí (z toho 55 doběhlo do cíle). Tehdejší vstupní poplatek byl 1 dolar.

Newyorský maraton
Newyorský maraton

  • Tenis: poslední srpnové pondělí propuká v New Yorku tenisové šílenství a svět na tamější tenisové kurty upírá bedlivě pozornost. Koná se zde totiž každoročně dvoutýdenní US Open Tennis Championships – tenisový šampionát, který je považovaný za nejstarší na světě. Místem konání je už od roku 1978 USTA Billie Jean King National Tennis Center v Queensu.

Ve Flushing Meadow se hraje tenisové US OPEN.
Ve Flushing Meadow se hraje tenisové US OPEN.

  • Basketbal: patří v New Yorku mezi nejrozšířenější rekreační sporty a bedlivě je sledován i ten profesionální. Nesledovanějším basketbalovým klubem ve městě je New York Knicks, jenž vzniknul v roce 1946. Domovskou arénou tohoto klubu je Madison Square Garden, která je často nazývána Mekkou basketbalu. Dalším tamějším známým klubem je i Brooklyn Nets založen roku 1967. Oba uvedené kluby hrají za NBA (National Basketball Association), což je nejvyšší basketbalová liga v Severní Americe – založena byla právě v NYC v roce 1946.

Zajímavost o Madison Square Garden: Tato krytá aréna v New Yorku je využívána nejen pro profesionální basketbalové zápasy. Hraje se tu totiž i profesionální lední hokej či wrestling! Občas jsou v místě provozovány i koncerty a lední show. Arénu najdete v centru Manhattanu, v blízkosti známých turistických destinací, jako je např. Empire State Building. Zajímavostí je, že Madison Square Garden je považována za jednu z nejstarších budov určených pro sport v metropolitní oblasti New York.

  • Lední hokej: tento sport je v New Yorku též široce populární. V již zmíněné aréně Madison Square Garden hraje například americký klub New York Rangers (NHL). Světoznámý je též klub New York Islanders (hrají v UBS aréně v Belmont Parku).

Madison Square Garden.
Madison Square Garden.

  • Americký fotbal: v New Yorku není ikoničtějšího sportu! Americký fotbal je tamější tradice, kterou můžete zažít i jako divák na stadionu MetLife v East Rutherford. Zde hrají dva známé týmy: New York Giants (založen roku 1925) a New York Jets (založen roku 1959). Stadion se nachází pouhou půl hodinu západně od Manhattanu.

TIP: Na stadion MetLife se můžete dostat například autobusem Coach USA Bus Service Meadowlands Express 351 z Port Authority na MetLife Stadium. Ve dnech, kdy se hrají zápasy, se na místo dostanete asi za půl hodiny. Chcete-li získat lístky na autobus, musíte jít přímo do pokladny Coach USA.

  • Fotbal: je jedním z nejsledovanějších sportů v městě. Ve fotbale reprezentují New York tři týmy nejvyšší mužské i ženské divize, a to New York Red Bulls, New York City FC of Major League Soccer a NJ/NY Gotham FC of té National Women's Soccer League. V roce 1994 se stal New York jedním z hostitelských měst pro Mistrovství světa ve fotbale, což se má opět opakovat i v roce 2026!

Stadion MetLife v East Rutherford.
Stadion MetLife v East Rutherford.

New York: Historie a současnost

Původními obyvateli území, na kterém se dnes rozprostírá New York, byli Lenapeové. Ti zde lovili, rybařili a hospodařili mezi řekami Hudson a Delaware. Až v 16. století začali oblast prozkoumávat Evropané. Tím prvním byl Ital jménem Giovanni da Verrazzano. Až do roku 1624 se zde však nikdo neusadil. Zlom nastal až tehdy, kdy holandská západoindická společnost vyslala do oblasti zhruba 30 rodin, aby žily a pracovaly v osadě nazývané „Nutten Island“. Tito lidé ji však říkali Nový Amsterdam.

Rozšiřování území a stěhování původních osadníků

V roce 1626 pak koupil od domorodců generální guvernér Peter Minuit větší ostrov zvaný Manhattan. Tam se někteří z osady přestěhovali a v „Novém Amsterdamu“ zbylo asi 300 lidí. Oblast se i přesto rychle rozrůstala a v roce 1760 měla asi 18 000 obyvatel. To už ji lidé nazývali New York City – takto bylo město pojmenováno díky Britům, kteří Nový Amsterdam obsadili. O 50 let později se počet obyvatel navýšil na něco málo přes 200 tisíc. S příchodem přistěhovalců z Nizozemska, Anglie, Francie nebo Německa se však obyvatelstvo stále rozrůstalo.

Současný New York

Nyní žije v americkém velkoměstě téměř 9 milionů lidí, z nichž více než jedna třetina nejsou rodilí Newyorčané. Největší počet imigrantů pochází například z Mexika, Ekvádoru, Číny, Kolumbie, Dominikánské republiky, Trinidadu a Tobaga, Haiti, Ruska či Guyany.

Budova Chrysler v New Yorku.
Budova Chrysler v New Yorku.

Co potřebujete vědět před odjezdem

Ještě, než se vydáte na cestu do New Yorku, zjistěte si několik důležitých věcí:

Dokumenty

Pokud do USA cestujete na dovolenou nebo kratší obchodní cestu, nepotřebujete vízum. Postačí vám platný cestovní pas s elektronickým čipem + platná cestovní autorizace programu ESTA (vhodné vyplnit elektronicky alespoň 30 dní před odletem). Poplatek za tuto nutnou administrativu činí 14 dolarů. Více informací o cestování do USA naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Kdy navštívit New York?

Místní i turisté považují za nejlepší roční období k návštěvě New Yorku jaro a podzim – tedy respektive duben až červen a září až listopad. Pokud však plánujete ryze letní aktivity, je vhodné samozřejmě vycestovat v období červenec až září. Musíte však počítat s tím, že se jedná o vrcholnou turistickou sezónu, která se může pojit s frontami u atrakcí i davy v ulicích. To samé pak platí pro listopad až prosinec, kdy vrcholí přípravy na Vánoce a konec roku. Nejméně lidí v metropoli tak zaznamenáte od ledna do března – kdy New York zahalí chlad. Mimosezónní vycestování může mít ovšem mnoho výhod, a to od přístupnějších památek po levnější hotely.

Jazyk, lidé a bezpečí

V New Yorku se běžně domluvíte anglickým jazykem. Mnozí lidé tu však hovoří i španělsky. Newyorčané bývají obvykle vstřícní a obecně mají turisty v oblibě, proto se nemusíte ostýchat zeptat se na cestu nebo na radu. Vhodné je splynout s davem, abyste se nestali větším terčem drobných kapesních krádeží. Nemějte tedy neustále hlavu zabořenou v mapách a užívejte si okolí. Lépe si cestu nastudovat předem v hotelu. Dotazy můžete pokládat i všudypřítomným policistům, kteří rádi poradí. Osobní věci pak mějte důkladně založené a zabezpečené v cestovním zavazadle. Bez dohledu nenechávejte žádná zavazadla. V noci ani přes den se nepohybujte v temných či opuštěných zákoutích.

Nádherné barvy podzimního NYC.
Nádherné barvy podzimního NYC.

Doprava v NYC

Po americkém velkoměstě můžete cestovat mnoha různými způsoby. Doslova ikonické jsou žluté taxíky, které si snadno přivoláte mávnutím ruky například z rohu ulice. Další možností jsou autobusy. V New Yorku jich jezdí téměř 6 tisíc a pokrývají celkem 322 linek. Zastávky jsou označené modrými značkami, někdy mají i přístřešky. Pro odjezd veřejného spoje stačí, když na autobusové zastávce budete stát a mávnutím ruky dáte znamení pro zastavení. K vystoupení použijte před zastávkou tlačítko „stop“.

Newyorské taxi
Newyorské taxi

Dopravním prostředkem v New Yorku, který si zasluhuje zvláštní pozornost, je metro. To je ve městě zdaleka nejoblíbenějším způsobem přepravy. Obsáhne až 472 stanic a patří mezi nejrozsáhlejší systém metra na světě. Newyorské metro jezdí 24 hodin denně na 36 linkách a obsluhuje čtyři z pěti městských částí. Před vstupem do metra musíte mít jízdenku, po jejímž naskenování se vám otevře turniket (zelený nápis „GO“). Při výstupu z metra již jízdenku skenovat nemusíte. Dalšími způsoby přepravy po New Yorku je lodní doprava (trajekty), železnice, jízda na zapůjčeném kole nebo prostá chůze. Musíte však počítat, že vzdálenosti mezi jednotlivými místy mohou být delší, než se na první pohled zdá.

DOPRAVNÍ TIP: Pokud si chcete pohled na New York užít netradičně, projeďte se třeba v Roosevelt Island Tramway, což je visutá tramvaj propojující Roosevelt Island s Upper East Side na Manhattanu. Zajímavý zážitek pak mohou poskytnout i autobusy zvané HOHO (Hop-On Hop-Off bus) – tedy otevřené autobusy stavící u hlavních atrakcí New Yorku.

Metro vlaky v NYC.
Metro vlaky v NYC.

Peníze, ceny a spropitné v NYC

V New Yorku se platí americkými dolary. Použít můžete jak hotovost (není vhodné nosit při sobě vyšší obnos jak 200 USD), tak platební kartu, která je bez problémů přijímána na většině místech a tyto platby jsou zdarma. Výběry z bankomatů jsou možné, avšak bývají zpoplatněné (kolem jednoho až dvou dolarů + stržený poplatek v české bance kolem 100 Kč).

Spropitné

  • Taxi: taxikářům se běžně dává spropitné ve výši 15 až 20 % jízdného.
  • Vrátný u hotelu (za přivolání taxi): pokud vám taxi přivolá hotelový vrátný, nechává se mu spropitné obvykle 1 dolar.
  • Pokojová služba v hotelu/úklid pokoje: za úklid hotelového pokoje se nechává 1 až 2 dolary, někdy i 5 dolarů/den.
  • Restaurace: v restauračních zařízeních se nechává obsluze dýško ve výši 15 až 20 % z celkové útraty.

Známá budova z názvem Žehlička.
Známá budova z názvem Žehlička.

Ceny aneb Kolik, za co v New Yorku utratíte

Život v New Yorku je zhruba o 106 % dražší než například v Praze. I mnozí Newyorčané tvrdí, že ve městě jsou poměrně vysoké životní náklady. Jen pro zajímavost – měsíční náklady pro jednu osobu bez nájmu zde vyjdou v přepočtu na 35 000 Kč. To však neznamená, že jako turista nemůžete na některých věcech ušetřit ale přitom si užít velkoměsto do sytosti.

TIP: Pokud chcete ušetřit celkem slušný balík peněz, pořiďte si jednoznačně The New York Pass na jeden den až deset dní (lze zakoupit i online). Seznam turistických atrakcí, které můžete v rámci ceny The New York Passu navštívit ZDARMA

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): pohybuje se mezi 15 až 50 dolary.
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: pohybuje se mezi 10 až 14 dolary.
  • Točené pivo: stojí mezi 5 až 13 dolary.
  • Káva/espresso: zaplatíte dle druhu 3 až 10 dolarů
  • Lahev vody (330 ml): stojí 1,75 až 4 dolary
  • Cigarety: stojí v New Yorku mezi 14 až 18 dolary
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: stojí kolem 2,75 dolarů.
  • Taxi (1 km): stojí mezi 1,55 až 3,73 dolary.

Časové pásmo a délka letu do New Yorku

Až poletíte do New Yorku, musíte počítat s tím, že ve městě je o 5 hodin méně než v České republice. Co se týká samotného přímého letu z Prahy do jednoho z největších amerických měst, počítejte se zhruba 9 hodinami na cestě. Přílet je obvykle na letiště Johna F. Kennedyho.

Nádherný pohled na New York
Nádherný pohled na New York

Možnosti ubytování v New Yorku

I v New Yorku platí to, že ubytování v centru je samo sebou dražší než na periferiích. Za jednu noc ve dvouhvězdičkovém hotelu tak zaplatíte průměrně od 150 do 250 dolarů. Čtyřhvězdičkové hotely pak stávají od 270 dolarů a výše. Vyplatí se tedy pečlivě hledat, pokud chcete něco ušetřit.

  • Jednopokojové apartmá v centru města vyjde na 2 500 až 5 000 dolarů za měsíc.
  • Jednopokojové apartmá mimo centrum města vás bude stát mezi 1 800 až 3 000 dolary za měsíc.

TIP: Chcete bydlet v centru New Yorku za rozumné peníze? Ti, co město navštívili, doporučují například tříhvězdičkový hotel vzdálený jen 1 km od Rockeffelerova centra s názvem POD 51! Dalším nízkorozpočtovým hotelem (s dvěma hvězdami) v centru NYC na Manhattanu je i Americana Inn.

Katedrála svatého Patrika.
Katedrála svatého Patrika.

Jídlo v New Yorku

Při obcházení fascinujících historických i moderních míst New Yorku vám jistě brzy vyhládne, a tak je vhodné zmapovat, na čem si vlastně můžete v americkém velkoměstě pochutnat! Je toho vskutku požehnaně:

  • Newyorská pizza: Víte, že americká verze pizzy se zrodila právě v New Yorku? V 19. století totiž tehdejší přistěhovalci z italské Neapole upravili původní recepturu. Proto nesmíte opomenout její ochutnávku. Navštivte třeba tyto pizzerie: Totonno's Pizzeria Napolitano a Williamsburg Pizza v Brooklynu nebo Joe's Pizza na Broadwayi.
  • Bagel: Snídaňový chléb ve tvaru koblihy přivezli do New Yorku ve 20. století židovští přistěhovalci a Newyorčané jej milují! Zamilujte si ho v různých variacích i vy. Navštivte třeba: Bagel Hole v Brooklynu nebo Sadelle's na Brodwayi.
  • Cheesecake: Možná teď podotknete, že cheesecake si můžete dát i doma, ale v New Yorku to má teprve kouzlo! Proslulý zákusek tu má totiž svůj původ. Zavedl jej zde německý přistěhovalec Arnold Reuben už v roce 1929. Newyorský cheesecake je charakteristický svou hustou a krémovitou konzistencí. Dopřát si jej můžete např. v těchto podnicích: Junior's a Eileen's Special Cheesecake.
  • Smažené kuře generála Tso (General Tso’s Chicken): Jedná se o kousky smaženého kuřete v pikantní a sladké omáčce. Zajít si na tento oblíbený newyorský pokrm můžete například do China Gourmet, Shun Lee Palace a Hunan House.
  • Pastrami: Tuto delikatesu přivezli v druhé polovině 19. století do New Yorku rumunští přistěhovalci. Vyrábí se z hovězího hrudí nebo hovězího pupku. Podává se standardně v sendvičích. Na tuhle dobrotu si zajděte do: Pastrami Queen, 2nd Ave Deli nebo do Katz's Delicatessen.
  • Sendvič s vejci a sýrem (Egg and Cheese Sandwich): Newyorčané mají sendviče obecně v oblibě, protože se jedná o rychlé jídlo vhodné na cesty. Na jednoduché ale poctivé sendviče různých příchutí si zajděte třeba do Sandwicherie of New York nebo Cutlets Sandwich Co.

Wall Street
Wall Street

Zajímavosti v New Yorku na závěr aneb Věděli jste, že…

  • troubení na klakson v automobilu je v New Yorku nezákonné? Zdá se to až k nevíře, protože při příjezdu do amerického velkoměsta slyšíte tento zvuk v podstatě na každém kroku.
  • chodit v americkém velkoměstě nahoře bez naopak není nezákonné? Avšak nemusíte se obávat, že by se toho někdo „chytnul“.
  • v samém prvopočátku byl New York hlavní městem USA?
  • New York má největší čínskou populaci mimo Asii a největší židovskou populaci mimo Izrael?
  • na Manhattanu najdete i tzv. The Lowline, tedy podzemní park?
  • v Central Parku bylo zpozorováno na 275 druhů ptáků?
  • New York je domovem nejvíce miliardářů na světě? Žije jich tu více než 380 tisíc.
  • čtvrť Bronx je pojmenována po Jonasi Bronckovi, který se v této oblasti usadil jako první Evropan roku 1639?
  • v 19. století byly ústřice tak populární, že se jejich skořápkami dláždila dokonce tamější Pearl Street?

Centrum města
Centrum města

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole