Nha Trang.

Nha Trang - průvodce, rady, tipy, zajímavosti a informace

Nha Trang je po desítky let zářící přímořskou perlou na jihovýchodě Vietnamu, která dokáže oslnit svými nadpozemsky překrásnými plážemi, barevnými korály, malebnými ostrůvky v dechberoucí zátoce či nepřeberným množstvím lahodných mořských plodů. Superlativy na tuto destinaci netřeba šetřit! Pokud toužíte po nezapomenutelném potápění, šnorchlování, toulkách panenskou přírodou, výtečném koupání i příjemném opalování – je pro vás Nha Trang jako stvořený a stane se vaší láskou na první pohled.

Ochuzena však nebude v Nha Trangu ani vaše kulturní duše, neboť město má ve své nabídce i celou řadu úchvatných památek zahrnujících jak náboženské stavby, tak i muzea či zábavní parky. Vydejte se tedy za nejintenzivnějšími zážitky do „Riviéry Jihočínského moře“, kde si budete připadat jako v jiném světě!

Autor: Iveta Reinisch

25.04.2024

Čti více
Pohled na Nha Trang.
Pohled na Nha Trang.

Informace o Nha Trangu

  • Město Nha Trang má rozlohu cca 253 km² a představuje hlavní město provincie Khanh Hoa na jižním centrálním pobřeží Vietnamu.
  • K roku 2024 žije ve městě Nha Trang asi 347 147 obyvatel.
  • Etnické skupiny v Nha Trangu zahrnují zejména Vietnamce (Kinh). Mezi další obyvatele provincie Khanh Hoa patří například i lidé Raglai, Hoa, Koho a Cham.
  • Nha Trang se vyznačuje subtropickým i oceánským klimatem a dvěma odlišnými ročními obdobími, tj. obdobím sucha a dešťů nebo obdobím dešťů. Průměrná roční teplota v destinaci se pak pohybuje mezi 26 až 28 °C.

Historická část Nha Trangu.
Historická část Nha Trangu.

Nejlepší místa, která v Nha Trangu a okolí stojí za vidění

Přímořské město Nha Trang boduje u turistů především jako plážový ráj. Představy ovšem naplní i nadšeným fotografům, náročným gurmánům, dobrodruhům, milovníkům pěší turistiky či duchovně založeným lidem. Odneste si z Nha Trangu přesně to, po čem vaše srdce touží nejvíc! Možností máte více než dost, inspirujte se.

ČAMSKÉ VĚŽE PO NAGAR (Po Nagar Cham Towers)

  • Poloha: asi 2 km severně od centra Nha Trangu, Cu Lao Hill – na adrese 61 Hai Thang Tu Street, Vinh Phuoc, Nha Trang, Khanh Hoa
  • Vstupné: 21 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: pěšky z centra Nha Trangu směrem ke kopci Cu Lao, poblíž řeky Cai – přijet můžete ale třeba i na motorce nebo automobilem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha, tj. od ledna do září

Historie Čamských věží Po Nagar se datuje do období mezi 7. až 13. stoletím, kdy vzkvétalo Čamské království. V jazyce Čamů se samotný název památky „Po Nagar“ překládá jako „Matka Země“ – věže totiž byly zasvěceny této bohyni. Pokud jste již někdy navštívili kambodžský Angkor Wat, budou vám věže Po Nagar tento architektonický skvost velmi připomínat. Chrámový komplex původně zahrnoval sedm nebo osm věží, do dnešní doby se však zachovaly pouze čtyři. Všechny věže jsou pak postaveny z pálených cihel a vidět na nich můžete terakotové sochy a reliéfy vyobrazující bohy, víly či vzácná zvířata. Obdivuhodný je fakt, že i přes své stáří si stavby zachovávají poměrně pevnou strukturu.

Celý chrámový komplex zahrnoval čtyři hlavní části, tj. velkolepou vstupní bránu (Gate Tower), z níž se vlivem eroze zachovaly pouze kamenné schody, poté Mandapu neboli vestibul, kde Čamové připravovali obětiny před obřadem uvnitř chrámu, oblast chrámu a věží (Kalan) – zde se zachovaly jen západní a jižní hradby se čtyřmi věžemi a sbírky starověkých stél. TIP: chcete-li zažít zajímavou akci plnou zpěvu, tance a různých uměleckých představení, zavítejte k věžím Po Nagar koncem března, kdy se v oblasti koná Festival Po Nagar Cham Towers oceňující jedinečnou a starobylou kulturu Čamů.

Čamské věže.
Čamské věže.

PAGODA LONG SON

  • Poloha: asi 1,5 km od centra Nha Trangu, na úpatí hory/kopce Trai Thuy – na adrese o. 22 on 23/10 Street, Phuong Son Ward, Nha Trang City, Khanh Hoa Province
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: ideálně taxíkem z centra Nha Trangu nebo na motorce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok (vyhněte se návštěvě brzy ráno nebo pozdě v noci)

Pagoda Long Son je nejstarší náboženskou památkou Nha Trangu. Postavena byla kolem roku 1886 pod dohledem opata jménem Thich Ngo Chi, přičemž tehdy nesla ještě název Dang Long Pagoda. Zajímavostí také je, že původně stála na samém vrcholu kopce Trai Thuy, avšak po ničivé bouři v roce 1900 byla přemístěna na jeho úpatí – kde stojí dodnes. Ve 20. století byla pagoda přejmenována na Long Son a konkrétně roku 1936 se stala ústředím buddhistické asociace provincie Khanh Hoa. V průběhu dalších let prošla památka několika rekonstrukcemi a rovněž čelila poničení za války ve Vietnamu (r. 1968).

Rozloha oblasti, kde se pagoda Long Son nachází, zahrnuje 3 000 metrů čtverečních. Potřebovat tedy budete na její důkladné prozkoumání aspoň několik hodin. Na vrchol kopce Trai Thuy vede dlouhé schodiště, jehož každá část je něčím pozoruhodná. Nezapomeňte se tedy na 44. schodu pokochat mramorovou sochou ležícího Buddhy s 49 žáky, kteří se shromáždili v den jeho smrti. Bez povšimnutí ale nemůžete nechat na 54. schodu ani obrovský zvon s názvem „Dai Hong Chung“, jenž váží neuvěřitelných 1 500 kg a je darem od buddhistů z Hue. Vrcholem celé atrakce je ovšem mohutná bílá socha sedícího Buddhy, kterou spatříte po zdolání všech 193 schodů na kopec. V samotné pagodě se pak můžete na chvíli posadit, zklidnit a rozjímat. Také je vcelku pravděpodobné, že zde potkáte mnoho modlících se buddhistických mnichů.

Pagoda Long Son.
Pagoda Long Son.

LANOVKA VINPEARL (Vinpearl Cable Car)

  • Poloha: asi 4 až 5 km od centra Nha Trangu – v ulici Tran Phu
  • Vstupné: zpáteční jízdenka stojí 200 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: lanovka jezdí denně od 8:30 do 23:00 (od 23:00 do 2:00 jsou cestující přepravováni motorovým člunem)
  • Potřebná doba na prohlídku: do 20 minut tam i zpět (jedna cesta lanovkou trvá necelých 9 minut)
  • Doprava: dopravit se k lanovce můžete taxíkem, moto taxíkem nebo cyklo-rikšou
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Lanovka Vinpearl slouží jako dopravní prostředek pro turisty do letoviska a zábavního komplexu VinWonders Nha Trang na ostrově Hon Tre. V Nha Trangu se její stanice nachází na rušné pobřežní ulici (silnici) Tran Phu. Zajímavostí je, že tato unikátní lanovka získala uznání na národní i mezinárodní úrovni, a dokonce je zapsána v Guinessově knize rekordů se svou impozantní délkou 2 643 metrů, průměrnou výškou 54 metrů a hmotností 7 000 tun. Celkem je k dispozici 120 prostorných kabin, z nichž každá pojme pohodlně dvanáct cestujících – ti se pak mohou spolehnout na špičkovou kvalitu lanovky i její bezpečnost (materiál na výstavbu byl dodán z Evropy a lanovka splňuje bezpečnostní standardy International Cableway Association).

TIP: Až pojedete lanovkou Vinpearl, určitě se nezapomeňte dívat kolem sebe přes sklo a foťte, co se dá. Získáte dokonalý panoramatický a nezapomenutelný výhled na moře i samotné město!

Lanovka Vinpearl do zábavního komplexu VinWonders Nha Trang.
Lanovka Vinpearl do zábavního komplexu VinWonders Nha Trang.

TRŽNICE DAM (Dam Market)

  • Poloha: asi 2 km od centra Nha Trangu – na adrese Ben Cho Street, Van Thanh Ward, Nha Trang City, Khanh Hoa Province
  • Vstupné: zdarma – bude se ale hodit hotovost na nákup zboží
  • Otevírací doba: denně od 5:00 do 18:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny – dle zájmu o nakupování
  • Doprava: pěšky z centra města, na motorce, automobilem, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Dam Market je ikonou pobřežního města Nha Trang a je považovaný za místní centrální trh díky krásné a jedinečné architektuře. Jeho historie se začala psát již počátkem 20. století, tehdy však stál na konci bažiny (dnes ulice Phan Boi Chau) a fungoval jen pro obchodní aktivity vesničanů. Název „Dam Market“ následně vzniknul proto, že se trh nacházel u ústí řeky. V průběhu dalších let se pak začala formovat pouze představa o přestavbě celé oblasti tržnice, kvůli ničivému požáru roku 1968 však musela být co nejdříve realizována. K roku 1972 se tedy konečně nová tržnice otevřela veřejnosti.

V roce 2021 se Dam Market přestěhoval do nového areálu ve tvaru lotosového květu (poblíž původního místa), neboť ten starý již po desítkách let začal chátrat. Návštěvníci si zde mohou užít tři hlavní oblasti – v centrální části je k prodeji spotřební zboží, oblečení, kosmetické výrobky, potřeby pro domácnost ale i suvenýry a řemeslné výrobky. Na levé straně objektu si pak můžete nakoupit čerstvé i sušené mořské plody a na té pravé ochutnat u stánkařů různé vietnamské delikatesy.

HISTORICKÁ VESNICE XQ (XQ Historical Village)

  • Poloha: naproti hlavní pláži Tran Phu v Nha Trangu – na adrese 64 Tran Phu, Nha Trang, Khanh Hoa
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: z centra Nha Trangu pěšky, v cyklo-rikše, na motorce nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

XQ Historical Village je živým muzeem a také řemeslnou vesnicí, kde můžete obdivovat vietnamské umění vyšívání. O vznik tohoto výjimečného kulturního místa se zasloužila v roce 1999 Madam Hoang Le Xuan z Hue a její manžel Sir Vo Van Quan – oba byli umělecky založení lidé, kteří chtěli vytvořit místo, kde se bude prolínat tradiční umění vyšívání s malbou. Jakmile do prostor vesnice vejdete, otevře se před vámi galerie s příjemnou atmosférou. Užít si zde můžete jak příjemnou hudbu, tak i poezii, umělecká díla a vůni vietnamského čaje. Ocenit v uměleckém prostředí lze především práci a kreativitu umělců, kteří tvoří různé výšivky, jako jsou krajiny, zvířata, ptáci a květiny na tradiční vietnamský oděv z hedvábí zvaný ao dai i jiné materiály. V místě se také dozvíte více o významu výšivek a jejím postavení ve vietnamské kultuře.

TIP: Zúčastněte se v XQ Historical Village zajímavého kulturního večera, v němž budete svědky tradiční vietnamské hudby, tance a kostýmů.

Tržnice Dam.
Tržnice Dam.

OSTROV HON TRE A ZÁBAVNÍ PARK VINWONDERS NHA TRANG

  • Poloha: asi 5 km východně od centra Nha Trangu – v okrese Kien Hai
  • Vstupné: zdarma (s poplatky je nutné počítat při přepravě na ostrov a při zvolených aktivitách)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: z Nha Trangu se snadno dostanete na ostrov trajektem nebo motorovým člunem (trajekty vyplouvají na ostrov Hon Tre každou půl hodinu v čase 7:00 až 16:00 a motorové čluny startují každý den již v 8:00)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: konec února až květen (nadšenci do potápění by se pak měli zaměřit na období od dubna do srpna)

Hon Tre je největším ostrovem zátoky Nha Trangu – má rozlohu až 36 km² a můžete se pochlubit nádhernou pláží na severu a několika okouzlujícími ostrůvky na jihu. Jeho název se z vietnamštiny překládá jako „Ostrov bambusu“, což je vcelku příznačné (v oblasti roste skutečně v požehnaném množství). Návštěvníkům se na ostrově nabízí hned několik skvělých aktivit:

  • VinWonders Nha Trang: tento zábavní park, dříve známý jako Vinpearl Land Nha Trang, byl otevřen v roce 2006 a zahrnuje také 5hvězdičkový resort, zónu pro občerstvení, nákupní zónu, různé zábavní atrakce, akvárium, přírodní kluziště na bruslení či aquapark. Samotnou cestu do komplexu můžete absolvovat z Nha Trangu lanovkou. Nutné je zakoupit vstupenku – nejlépe online, která zahrnuje i jízdu lanovkou. Ceny se liší dle preferovaných zážitků v balíčku.
  • Pláž Bai Tru: tuto klidnou a překrásnou oázu najdete na severu ostrova Hon Tre. Užít si zde můžete skvělé koupání v klidných vodách i dokonalé západy slunce – nezapomeňte si fotoaparát!
  • Bay Lagoon: tato oblast je ceněná hlavně mezi milovníky ničím nerušeného koupání v moři – je zde skutečně bezpečno, neboť laguna je obklopena horami. V Bay Lagoon vás oslní nedotčená příroda a také klidná oceánská atmosféra. Výtečné je v oblasti i potápění za barevnými korály.
  • Ostrůvek Con Se Tre: na jihu ostrova Hon Tre můžete objevovat malý ostrůvek Con Se Tre, jenž představuje jeho menší verzi. V místě se dočkáte naprostého komfortu v podobě hotelů s výhledem na moře, skvělých rybích restaurací či plážových aktivit. Líbit se vám tu budou také procházky po pláži, koupání a potápění.
  • Pláž Bai Chen: představuje jedno z nejunikátnějších oblastí na ostrově Hon Tre. Název pláže „Chen“ se překládá z vietnamštiny jako „Mísa“ – najdete zde totiž mnoho kamenů, které toto nádobí připomínají. Jinak vás na pláži Bai Chen uchvátí osvěžující vánek či klidná a čistá voda ke koupání.
  • Pláž Bai Soi: skvělá oblázková pláž, kde si můžete dopřát přírodní masáž chodidel zdarma. Užijete si tu ale i příjemné koupání a nezapomenutelné potápění (k dispozici je nedaleko Bai Soi půjčovna pro nadšené potápěče).

VinWonders Nha Trang (dříve známý také jako Vinpearl Land Nha Trang) představuje jeden z nejrozsáhlejších zábavních parků ve Vietnamu a svým návštěvníkům nabízí až 6 různých tematických oblastí, tj. Adventure Land (Dobrodružná země), King’s Garden (Královská zahrada), World Garden (Světová zahrada), Tropical Paradise (Tropický ráj), Sea World (Mořský svět) a Fairy Land (Pohádková země). Jako návštěvníci zde ale budete u vytržení i z velkolepé Tata Show, což je jedinečné multimediální mistrovské dílo užívající ohnivé, světelné, kouřové a 3D efekty. Na své si v zábavním komplexu VinWonders Nha Trang ovšem přijdou i milovníci dobrého jídla. K dispozici je v parku totiž hned několik výtečných restaurací s vietnamskými a také západními pokrmy (běžně mívají otevřeno od 9:00 do 20:00).

TIPY: Chcete si ze zábavního komplexu odnést nějaký pěkný suvenýr? Potom zavítejte do jednoho ze sedmi prodejních stánků v rámci VinWonders Souvenir Store. V areálu parku jsou však rozmístěny i prodejní automaty, obchody s plážovým oblečením, italskou módou, potravinami či cukrovinkami a také kavárny, kde si koupíte skvělý bublinkový čaj.

Ostrov Hon Tre - VinWonders Nha Trang.
Ostrov Hon Tre - VinWonders Nha Trang.

PLÁŽ TRAN PHU (Tran Phu Beach)

  • Poloha: centrum Nha Trangu – u ulice Tran Phu
  • Vstupné: zdarma – za poplatek kolem 35 000 VND/den si můžete pronajmout lehátko nebo plážové lůžko
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: pěšky z centra města nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – zcela ideální je však návštěva v zimě nebo zkraje jara, kdy jsou teploty snesitelnější a vlhkost vzduchu nižší

Tran Phu je nejoblíbenější a také hlavní pláží Nha Trangu, proto se připravte v kteroukoliv roční dobu na mnoho lidí. Podél sedmikilometrového úseku žlutého písku se táhne ikonická ulice Tran Phu s překrásnou přímořskou promenádou, kterou lemují luxusní plážová letoviska, hostely, obchody se suvenýry, muzea, kavárny i restaurace s výtečnými mořskými plody. Pláž však nabízí svým návštěvníkům také mnoho možností aktivního vyžití, jako například surfování, šnorchlování, cyklistické výlety, lázeňské procedury, meditace či jógu. Příjemné je ovšem na pláži i nicnedělání a naprostá relaxace – jemný písek, dokonalé klima a lehce houpající se vlny k tomu ostatně svádí.

Pláž Tran Phu.
Pláž Tran Phu.

PLÁŽ BAI DAI (Bai Dai Beach)

  • Poloha: asi 20 km severovýchodně od centra Nha Trangu – na adrese Nguyen Tat Thanh Boulevard, Cam Lam District, Cam Ranh City
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na motorce nebo třeba taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od dubna do září

Pláž Bai Dai je v blízkém okolí Nha Trangu jednou z nejoblíbenějších a nekrásnějších. Jemný bílý písek, průzračné a do modra zbarvené moře či čerstvý vánek slibuje návštěvníkům nezapomenutelné relaxační zážitky. Jakmile do tohoto plážového ráje zamíříte (třeba i s dětmi), určitě si nenechte ujít turistickou oblast Sealife, kde lze objevovat rozmanitý mořský ekosystém. K vidění jsou zde žraloci, mořské želvy, ryby, různé druhy korálů a mnoho informací o nich. Zúčastnit se můžete též aktivit, jako je potápění, plavání s žraloky, rybaření a zkoumání korálových ekosystémů. K dispozici jsou v zábavní oblasti Sealife i dětská hřiště, bazény, vodní hry a restaurace s lahodnými mořskými plody.

Mezi další oblíbené volnočasové aktivity na pláži Bai Dai a v jejím okolí patří také parasailing, jízda na vodních skútrech, horská cyklistika, pěší turistika, šnorchlování, plachtění, plavba v kajaku, surfování, plážové masáže a kempování.

Pláž Bai Dai poblíž Nha Trangu.
Pláž Bai Dai poblíž Nha Trangu.

OSTROV HON MUN (Hon Mun Island)

  • Poloha: asi 14 km od centra Nha Trangu a jižně od ostrova Hon Tre
  • Vstupné: kolem 22 000 VND/dospělý a 11 000 VND/dítě (nutno také počítat s poplatky za přepravu na ostrov a za preferované aktivity)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny a více dle aktivit
  • Doprava: nejprve se musíte dostat z Nha Trangu do přístavu Cau Da (na motorce, taxíkem) a odsud pak na ostrov pronajatou kánoí, na člunu nebo lodí
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – perfektní je ostrov ale zejména v období od července do září

Ostrov Hon Mun je jedním z nejznámějších v okolí Nha Trangu. Návštěvníkům nabízí na ploše 160 kilometrů čtverečních dokonalé pláže s bílým pískem, rozmanitý mořský ekosystém, úchvatné přírodní scenérie i perfektní turistické zázemí. Jakmile do této pohádkové oblasti zamíříte, nebudete se rozhodně nudit ani na minutu. Ostrov je totiž rájem pro milovníky šnorchlování či nenáročného/amatérského potápění – díky výhodné poloze lze prozkoumat pestrý podmořský svět jen pět metrů pod hladinou pouze s helmou vážící 33 kilogramů (jedná se o tzv. „sea walking“).

Výjimečné zážitky vám na ostrově Hon Mun ale poskytnou i tyto aktivity – paragliding, windsurfing, plavba v kajaku, parašutismus a rybaření s místními domorodci. A pokud jste milovníky pěší turistiky a dobrodruzi, prozkoumejte třeba černé skalní jeskyně na východní straně ostrova, které se vám jistě vryjí svou nevšední krásou do paměti!

TIP: Poplavíte-li se na ostrov Hon Mun lodí, určitě u pobřeží využijte plovoucí bar, kde si v bójích užijete vietnamské víno, pivo či jiný oblíbený drink.

Ostrov Hon Mun.
Ostrov Hon Mun.

VODOPÁDY BA HO (Ba Ho Waterfalls)

  • Poloha: asi 25 km severně od centra Nha Trangu – vesnice Van Thuan, obec Ninh Ich, okres Ninh Hoa
  • Vstupné: cca 100 000 VND/osoba (v ceně není zahrnuto parkování v částce kolem 4 000 VND/automobil), jinak vstupenka zahrnuje vstup do turistické oblasti vodopádů Ba Ho a vodní sporty, koupaliště lze využívat zdarma
  • Otevírací doba: ekoturistická oblast Ba Ho je otevřena denně od 7:00 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem z Nha Trangu za cca 45 minut, na motorce nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejkrásnější je však přírodní scenérie od prosince do dubna

Vodopády Ba Ho padají z vrcholu Hoa Son, který je vysoký 660 metrů. Poté se voda rozděluje do tří menších jezer v různé nadmořské výšce – dle toho byl také odvozen název „Ba Ho“, jenž se překládá jako „Tři bazény“. U vytržení zde budete nejen ze samotné vodní masy tvořící oslňující kaskádu ale také z celé ekoturistické oblasti. Zdejší panenská příroda je vhodná nejen k pěší turistice, ale i ke kempování, fotografování a pikniku.

První jezero vytvořené z vodopádu Ba Ho je nejsnáze přístupné a také ideální pro relaxaci a nenáročné koupání v křišťálově čisté vodě. Další dvě jezera se pak rozkládají ve vyšších nadmořských výškách, a tak je k nim cesta o něco složitější – vede přes členitý skalnatý terén a také útesy (fyzicky nejnáročnější je cesta k třetímu jezeru, kde si na své přijdou dobrodruzi). Všechny tři vodní plochy však nabízí dokonalé přírodní scenérie a výtečné vodní radovánky.

TIP: V ekoturistické oblasti Ba Ho můžete vyzkoušet cliff jumping (skok ze skály do vody), plavbu na kajaku, jízdu na vodním kole nebo třeba vodní volejbal.

VODOPÁD YANG BAY (Yang Bay Waterfall)

  • Poloha: asi 45 km od centra Nha Trangu – uprostřed údolí v okrese Khanh Vinh
  • Vstupné: dospělý cca 150 000 VND a dítě cca 100 000 VND (existuje také možnost koupit vstupenky v rámci „balíčku“ s různými službami) – děti do výšky 90 cm mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne
  • Doprava: autobusem z Nha Trangu, zapůjčeným automobilem nebo na motorce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Vodopád Yang Bay přitahuje turisty z celého světa okolní nedotčenou divokou přírodou a osvěžující atmosférou. Podle místních domorodců (lidí Raglai) jde o „Nebeský vodopád“, a tak se o jeho výjimečnosti jeďte určitě přesvědčit – z Nha Trangu je to zhruba půldenní výlet. Kromě dokonalé krajiny si v místě můžete užít i skvělé přírodní koupání a mnoho různých aktivit. Oblíbená je například ptačí zahrada s papoušky, pštrosy, kukačkami, pávy a dalšími zvířaty nebo lov krokodýlů. U vchodu do turistické oblasti se pak nezapomeňte také zastavit u posvátného třicetimetrového stromu Moc Than, který je ve skutečnosti souborem tří propletených stromů – na jeho objetí by nestačilo ani 20 lidí. Místní lidé se u tohoto starého a mohutného stromu modlí za dobré zdraví, štěstí a práci.

TIP: V turistické oblasti Yang Bay se koná každý den v 10:45 kulturní show místní domorodců Raglai, kteří divákům představují svou kulturu prostřednictvím zpěvu, tance a tradičních oděvů.

Vodopád Ba Ho.
Vodopád Ba Ho.

NÁRODNÍ OCEÁNOGRAFICKÉ MUZEUM VIETNAMU (National Oceanographic Museum of Vietnam)

  • Poloha: necelých 5 km od centra Nha Trangu, poblíž přístavu Cau Da – na adrese 01 Cau Da, Vinh Nguyen ward, Nha Trang city, Khanh Hoa province
  • Vstupné: 40 000 VND/dospělý a 10 000 až 20 000 VND/dítě, student (děti do šesti let mají vstup zdarma)
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: z centra Nha Trangu autobusem č. 4 – na konečnou zastávku, taxíkem, na motorce nebo automobilem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Národní oceánografické muzeum Vietnamu se nachází v Institutu oceánografie, který založili Francouzi během koloniální éry v roce 1923. Roku 1952 ho však převzala Vietnamská akademie věd a techniky a udržovala jako výzkumný ústav. V roce 1993 se pak institut stal přidruženou organizací pro všechny mořské výzkumné ústavy ve Vietnamu a jeho sídlo zůstává v Nha Trangu. Samotné muzeum je unikátní v tom, že jeho sbírka čítá až 20 tisíc mořských exemplářů, které slouží nejen k vzdělávacím ale i k vědeckým účelům.

V přízemí muzea lze obdivovat obrovské skleněné nádrže plné rozmanitých mořských živočichů, jako jsou například žraloci, mořské želvy, sasanky, korály a perutýni. Další areály však nabízí také velkolepou podívanou do menších akvárií s mořskými koníky, čistícími krevetami, motýlími rybami a mnoha dalšími pozoruhodnými živočichy podmořského světa. Popisky jsou uvedeny nejen ve vietnamštině ale také v angličtině. Fascinující je ovšem i vystavená kostra keporkaka o délce 18 metrů a hmotnosti 18 tun! Národní oceánografické muzeum nabízí krom jiného tunelový showroom vystavující významné materiály informující o mořských zdrojích a územní suverenitě Vietnamu.

TIP: Zúčastněte se v muzeu nezapomenutelných venkovních vodních aktivit, mezi které patří například pozorování korálů na lodích se skleněným dnem či šnorchlování! Tyto služby jsou v místě nabízeny pouze od 9:00 do 11:00 a jsou zpoplatněny.

MUZEUM ALEXANDRA YERSINA (Alexandre Yersin Museum)

  • Poloha: centrum města – na adrese No.10, Tran Phu Street, Nha Trang City
  • Vstupné: 26 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 12:00 a dále pak od 14:00 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, na cyklo-rikše, na motorce, taxíkem nebo zapůjčeným automobilem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum Alexandra Yersina bylo založeno v roce 1997 a vystavuje předměty, které za života tento pozoruhodný lékař, biolog, průzkumník a spoluobjevitel bakterií zodpovědných za dýmějový mor používal. Vietnamské ministerstvo kultury také vyhlásilo muzeum jako kulturní a historické místo. I přesto, že byl Alexandre Émile Jean Yersin původem ze Švýcarska, kde se také 22. září 1863 narodil, životní cesty ho dovedly až do Nha Trangu. Zde v 19. a 20. století léčil chudé obyvatele zdarma a posléze v roce 1943 také zemřel. Jeho hrobka se zachovala v Suoi Dau, asi 20 kilometrů jižně od centra Nha Trangu. Místní si tohoto muže dodnes připomínají jako vlivného vědce.

V samotném muzeu si můžete kromě osobních předmětů Alexandra Yersina prohlédnout 500 papírových a skleněných obrázků etnických skupin ve Vietnamu, 3D foto diapozitivy a zhlédnout krátký dokument o životě vědce. Po prohlídce si lze rovněž zakoupit suvenýry, jako jsou známky, klíčenky či pohlednice s fotografiemi Dr. Yersina a podepsat se do upomínkové knihy.

Národní oceánografické muzeum Vietnamu.
Národní oceánografické muzeum Vietnamu.

Historie a současnost Nha Trangu

Historie Nha Trangu se datuje již do 3. století, kdy byl známý jako Kauthara pod Čamským královstvím. Poté bývalo území až do doby francouzské kolonizace malou rybářskou vesnicí – byli to právě Francouzi, kteří objevili oblast jako vhodnou ke koupání, a tak ji proměnili ve významné letovisko. Dodnes patří město k nejkrásnějším vietnamským destinacím, kam se sjíždějí lidé z celého světa především za plážovou rekreací.

Významné historické milníky

  • Roku 1653 bylo město začleněno do území dynastie Nguyen v jižním Vietnamu.
  • Po roce 1802 se Nha Trang stal součástí vietnamského království.
  • V roce 1862 získali Nha Trang Francouzi, kteří zde v roce 1895 založili Pasteurův institut pro výzkum tropických nemocí.
  • Roku 1912 se do města dostala železniční trať mezi Ho Či Minovým Městem (tehdejším Saigonem) a Hanojí.
  • V roce 1924 vyhlásil guvernér Francouzské Indočíny Nha Trang jako městské centrum a roku 1937 jej povýšil na město.
  • V 60. letech 20. století měla v Nha Trangu americká armáda na úrovni velitelství (U.S. Army's First Field Force) ústředí – pro dočasné řízení vojenských aktivit a vojenské pomoci ve Vietnamu.
  • V červnu roku 2003 byla zátoka Nha Trang uznána organizací UNESCO jako jedna z 29 nejkrásnějších zátok na světě.

Katedrála v Nha Trangu.
Katedrála v Nha Trangu.

Co potřebujete vědět před odletem do Nha Trangu

Před odletem do Nha Trangu si musíte zkontrolovat cestovní pas, který by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Vietnamu. Nutné je také vyřízení platného turistického víza – to probíhá primárně formou elektronické žádosti (země má systém E-víz). Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není od roku 2022 ze strany Vietnamu vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Vietnamu (Nha Trangu) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Vietnamu se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Nha Trang

Nejlepší doba k návštěvě Nha Trangu je od února do dubna, kdy zde panují mírnější teploty pohybující se kolem 26 až 27 °C. Pokud pak plánujete v destinaci potápění, jsou nejvhodnější jarní měsíce. Naopak není příliš doporučována návštěva Nha Trangu na podzim–v toto roční období je totiž zvýšená pravděpodobnost silných dešťů, tropických bouří či tajfunů.

Chrám Ponagar Thap Ba Po Nagar Cham.
Chrám Ponagar Thap Ba Po Nagar Cham.

Jazyk a lidé

Úředním jazykem Vietnamu je vietnamština – tedy i tu po většinou v Nha Trangu uslyšíte. V celé zemi však existuje více jak 100 různých dialektů a jazyků. Nejrozšířenějšími západními jazyky jsou angličtina a francouzština. Obyvatelé Nha Trangu jsou pak velmi pracovití, čestní a prostí lidé, kteří si váží maličkostí. Vůči turistům také bývají velice štědří, laskaví a pohostinní. Radost ze života z nich doslova vyzařuje a je nakažlivá! Zde si tedy s jistotou najdete nové přátele, kteří vás s otevřenou náručí přivítají kdykoliv.

Bezpečí

Nha Trang je obecně bezpečnou destinací pro turisty, ve které dochází zřídka kdy k násilné činnosti. Pravděpodobnější jsou spíše kapesní krádeže (hlavně v turistických oblastech), proto byste měli mít své osobní věci neustále pod kontrolou. Dále dodržujte základní bezpečnostní doporučení, díky kterým předejdete případným problémům:

  • Pokud se půjdete projít ven po setmění, vyhýbejte se potemnělým a opuštěným ulicím.
  • Před výlety po Nha Trangu si sundejte všechny šperky a dejte je raději do hotelového trezoru (stejně jako jiné cennosti a doklady). Nebudete tak zbytečně poutat pozornost. Choďte po venku skromně odívaní a zůstaňte nenápadní.
  • Při samostatném cestování zapůjčeným automobilem nebo na motorce bedlivě pozorujte dopravní situaci. Ta může být zejména v centru města poměrně chaotická a také někdy nebezpečná.
  • Cestujete-li do Nha Trangu v období dešťů (nejčastěji od září do prosince), pečlivě sledujte předpovědi počasí. Vyskytnout se totiž mohou v oblasti extrémní klimatické jevy, jako například tajfuny.
  • Abyste předešli zažívacím potížím, nepijte v Nha Trangu vodu z kohoutku a jezte jen jídlo, které je důkladně tepelně zpracované.

Buddha v Nha Trangu.
Buddha v Nha Trangu.

Doprava v Nha Trangu

Do Nha Trangu létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Korean Air, KLM, Czech Airlines, Air France, Emirates, Turkish Airlines nebo Thai Airways (některé lety jsou často realizovány v kooperaci s aerolinkou Vietnam Airlines). Cílem je Mezinárodní letiště Cam Ranh (Cam Ranh International Airport – CXR), vzdálené od centra Nha Trangu asi 30 km. Počítat musíte během letu z Prahy vždy alespoň se dvěma mezipřistáními. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem částky 33 000 Kč/k dubnu roku 2024.

A jak se přepravovat přímo v Nha Trangu? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

Motocykl

Zdaleka nejběžnější dopravou ve Vietnamu je jízda na motocyklu. I v centru Nha Trangu tedy natrefíte na tisíce lidí projíždějících na motorce. Pokud i vy budete chtít poznávat krásy této lokality jakožto samostatný motorkář, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. Kromě toho národního musíte v půjčovně motocyklů předložit i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), který je ve Vietnamu uznáván. Zaplatit před půjčením motocyklu musíte rovněž vratnou zálohu (buď v hotovosti nebo kartou) – některé půjčovny mohou dokonce vyžadovat kopii cestovního pasu nebo jeho originál (této variantě raději předejděte). Obecně pak Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje jízdu na motorce ve Vietnamu řidičům nezkušeným.

TIP: Jestli si nejste jistí při jízdě na motorce, obáváte se v Nha Trangu chaotického a neznámého provozu, nebo prostě jen nevlastníte řidičský průkaz, můžete si motorkářskou jízdu též užít! Pronajměte si motocykl i s řidičem a užívejte si bezstarostnou jízdu ze zadního sedadla.

Automobil

Stejně tak, jako motocykl, můžete si ve Vietnamu zapůjčit i automobil. V autopůjčovně však musíte předložit platný národní řidičský průkaz, ten mezinárodní (IDP) a také cestovní pas. Nutné bude současně složení zálohy buď v hotovosti nebo debetní/kreditní kartou. Mezi autopůjčovny v Nha Trangu patří například Thu Hien Car Rental, Your Car Nha Trang nebo LV Nha Trang Car Rental. Jestli se na řízení vozu v Nha Trangu necítíte, lze si jej pronajmout i se zkušeným řidičem – to ostatně doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Provoz v centrech vietnamských měst bývá totiž dosti chaotický a nebezpečný pro neznalé.

Taxi

V Nha Trangu je taxi doprava spolehlivá, snadno dostupná a pohodlná (vozy mívají integrovanou klimatizaci).Krom jiného vás potěší fakt, že převážná většina tamějších taxikářů hovoří anglicky – nebudete mít tedy problém domluvit se na cíli. Všechny taxíky pak používají taxametr. Nejznámějšími společnostmi ve městě jsou Mai Linh Taxi a Nha Trang Taxi.

Autobus

Autobusy v Nha Trangu jsou poměrně levné, spolehlivé a také po většinou klimatizované. Připravit se však musíte na to, že je většina ukazatelů a značek pouze ve vietnamštině. Provoz městských autobusů začíná v 5:00 a končí mezi 18:00 až 19:00 (intervaly příjezdů jsou mezi 10 až 20 minutami). Jízdné můžete zaplatit při vstupu do vozu u řidiče – zpravidla se pohybuje do 10 000 VND. Na výběr mají cestující z šesti městských autobusových linek, které mají na karoserii bílý pruh a modré pozadí. Autobusy se žlutým pruhem a modrým pozadím jsou pak meziměstské.

Nejoblíbenější mezi turisty je autobusová linka č. 4 s 24 zastávkami, která začíná v severní části města, vede kolem Čamských věží a pokračuje k nejzajímavějším turistickým atrakcím – její konec je poblíž lanovky vedoucí k zábavnímu parku VinWonders Nha Trang.

Další způsoby dopravy

Protože má Nha Trang převážně rovinatý terén, můžete jej snadno prozkoumat i pěšky. V nabídce je však i cyklistika, jízda v cyklo-rikše a na skútru nebo plavba lodí. Zátoka, ve které se město nachází, je poseta až devatenácti ostrovy a ostrůvky, na které se dostanete jedině po vodě.

TIP: Pokud budete chtít využít k přepravě po Nha Trangu klasický taxík nebo moto taxi, použijte spolehlivou aplikaci Grab – to je obdoba Uberu.

Rikša v Nha Trang.
Rikša v Nha Trang.

Peníze, ceny a spropitné v Nha Trangu

Oficiální měnou Vietnamu je vietnamský dong (VND, ₫) – tedy jedině tím budete v Nha Trangu platit za zboží či služby. Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 50 000, 200 000 a 500 000 VND – mince se téměř nepoužívají. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo v Nha Trangu za vietnamské dongy – použít lze směnárny, některé běžné obchody, klenotnictví nebo banky Vietcombank Nha Trang, Agribank Nha Trang, ACB Bank Nha Trang a další. Poznámka: směnit peníze můžete i z EUR nebo třeba GBP (vietnamské směnárny akceptují většinu mezinárodních měn – bohužel ale ne CZK).

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně dobře dostupné zejména v centru Nha Trangu. Vietnamské bankomaty mají obecně limity pro výběr dané od 2 000 000 do 10 000 000 VND/v centru města nebo do 2 000 000 VND/na periferiích a ve venkovských oblastech. Počítat pak musíte také s poplatkem za výběr hotovosti, který se pohybuje řádově od 40 000 do 100 000 VND. Vlastníte-li pak kartu VISA nebo Mastercard, nebudete mít problém ji použít v bankomatu ani u místních obchodníků – jsou obecně akceptované. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného (pokud se pro něj rozhodnete).

Směnný kurz k 4/2024: 1 CZK = 1 068 VND, 1 USD = 24 945 VND

Spropitné

Ve Vietnamu není spropitné normou ani povinností. Za dobré služby v restauracích, barech, kavárnách či hotelech (zejména v turistických a obchodních oblastech) ale můžete něco navíc předat:

  • Restaurace, kavárny a bary: obecně se předává kolem 10 % z celkového účtu za dobré služby, za vynikající služby pak můžete předat klidně i 15 až 20 %.
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (kolem 10 000 až 20 000 VND za zavazadlo) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (20 000 až 50 000 VND). Za výjimečné služby lze předat spropitné i recepční, a to kolem 10 000 až 20 000 VND.
  • Taxi: ve Vietnamu taxikáři spropitné neočekávají, pokud však budete spokojeni s cestou a přístupem řidiče, můžete částku jízdného zaokrouhlit nahoru na nejbližších 10 000 VND nebo dát 5 až 10 % navíc z ceny jízdného.
  • Průvodce: v tomto případě je spropitné založeno spíše na kvalitě poskytovaných služeb. Je tedy jen na vás, kolik průvodci předáte – běžně se předává cca 5 až 10 % z celkových nákladů na zájezd/výlet, zvláště pokud jste měli příjemný a poučný zážitek.

Jaké ceny čekat?

Chystáte-li si do Nha Trangu rozpočet, počítejte zhruba s denní útratou 984 568 VND/v přepočtu 915 Kč na osobu (zahrnuje dopravu, jídlo a levnější ubytování). Za týdenní pobyt pro jednu osobu byste tedy měli utratit kolem 6 891 975 VND (cca 6 407 Kč). A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 90 000 VND (cca 84 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu v rychlém občerstvení: 105 000 VND (cca 98 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 25 000 VND (cca 23 Kč)
  • Káva/cappuccino: 45 833 VND (cca 43 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 6 666 VND (cca 6 Kč)
  • Cigarety (krabička 20 ks): 30 000 VND (cca 28 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 8 000 VND (cca 7 Kč)
  • Taxi (1 km, normální tarif): 19 000 VND (cca 18 Kč)

Ležící Buddha v Nha Trangu.
Ležící Buddha v Nha Trangu.

Časové pásmo a délka letu

Nha Trang je v časovém pásmu UTC +7 (ICT – indočínský čas). V Praze je tedy v zimním čase o 6 hodin méně než v Nha Trangu a v letním čase o 5 hodin méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy do Nha Trangu je pak odhadována na 30 hodin, vždy ale záleží na počtu mezipřistání a preferované letecké společnosti.

Možnosti ubytování

Jste-li milovníci plážových aktivit a příjemného nicnedělání, je pro vás Nha Trang splněným snem. A když k tomu ještě zvolíte vhodné ubytování pro naprosté pohodlí, zažijete nezapomenutelnou dovolenou. Inspirujte se několika tipy:

  • Pláž Tran Phu a ubytování pro nadšené nováčky: pokud cestujete do Nha Trangu úplně poprvé, je pro vás nejvhodnější tato lokalita s přímořskou promenádou a skvělými letovisky, restauracemi či bary. Příjemný a zdaleka nejlepší je zde například 3hvězdičkový hotel Asia Paradise. Za rozumnější cenu se pak ubytujete ve 2hvězdičkovém An Hoa Hotelu, jenž nabídne pohodlí, čisté prostředí i moderní prostory.
  • Centrum Nha Trangu a ubytování pro baťůžkáře: chcete vidět z města Nha Trang co nejvíce, a přitom ještě ušetřit? Pak se ubytujte v 2hvězdičkovém hotelu Golden Sea – budete to mít jen kousek do centra a k pláži. Výtečnou variantou je pak i zdejší 3hvězdičkový Senko Hotel.
  • Pláž Hon Chong pro milovníky klidu a rodiče s dětmi: tato pláž se nachází severně od pláže Tran Phu a poskytuje daleko klidnější prostředí než centrum a jeho okolí. Proto je vhodná zejména pro rodiny s dětmi a také lidi vyhledávající spíše přírodu než davy. Příjemné ubytování si můžete dopřát třeba v hotelu Iridescent Clouds Hotel Nha Trang – Mây Ngũ Sắc nebo v levnějším Vinlegend Hotelu. Poznámka: výbornou alternativou pro rodiny s dětmi je i ubytování na ostrově Hon Tre.
  • Zátoka Ninh Van pro náročné cestovatele: máte dostatečný rozpočet a chcete si užít tu nejkrásnější dovolenou plnou luxusu a odpočinku? Potom zvolte k ubytování oblast Ninh Van Bay, která má dokonalou a izolovanou pláž. Vaše sny jistě naplní zdejší 5hvězdičkové hotely An Lam Retreats Ninh Van Bay nebo L'Alya Ninh Van Bay!

Rybářské lodě u Nha Trangu.
Rybářské lodě u Nha Trangu.

Jídlo a pití v Nha Trangu

V Nha Trangu se sbíhají všechny kulinářské kultury středního Vietnamu. Je tak skvělou destinací pro všechny gurmány a milovníky exotických pokrmů. Vynechat v tomto pobřežním městě nesmíte zcela určitě extra čerstvé mořské plody, které se připravují na všechny možné způsoby. V mnoha restauracích či pouličních stáncích uvidíte v nabídce kraby, škeble, chobotnice, krevety a jiné mořské dobroty. A jaké konkrétní pokrmy vyzkoušet?

  • Bún Cá Sứa: polévka s masem z medúzy, která je doplněná o zeleninu, grilované rybí maso a rýžové nudle
  • Bánh Căn: placičky z rýžové mouky, které se nejčastěji plní krevetami, chobotnicemi, křepelčím vajíčkem nebo sušeným masem (jako příloha se podává jarní cibulka, strouhané zelené mango, vepřové karbanátky, smažená vepřová kůže a dresink)
  • Bò Lạc Cảnh: marinované a následně grilované hovězí maso – podává se obvykle s čerstvou zeleninou a omáčkou z chilli, limetky a soli
  • Nem Nướng: grilovaná vietnamská klobása (nebo rolka) z vepřového masa – doplněna je nejčastěji o čerstvé bylinky a omáčku s nakládanou zelenou papájou
  • Bò Né: vietnamská interpretace hovězího steaku s volským okem – podává se často s porcí čerstvé zeleniny a opečenou bagetou
  • Cà Ri Gà: vietnamská verze kari, které se vaří z kuřecího masa, mrkve, sladkých brambor, hrášku, zázvoru a kokosového mléka

Dezerty v Nha Trangu

Kulinářská scéna Nha Trangu však dokáže potěšit i ty největší milovníky dezertů! Ochutnat byste měli v tomto ohledu určitě sladkou polévku Dắc seed (Hạt Đắc) z kokosového mléka, tamarind potažený cukrem nebo třeba sušené mangové rolky. Oblíbený je pak v oblasti i čerstvý žlutý durian, který má jedinečnou chuť a silné aroma.

Nejlepší restaurace v Nha Trangu

  • Nha Trang Xưa
  • Louisiane Brewhouse
  • Nha Trang View Coffee & Restaurant
  • Galangal
  • Lac Canh Restaurant
  • Feast Buffet Restaurant
  • Olivia Restaurant

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Nha Trangu byste ji raději neměli pít, abyste předešli případným zažívacím problémům. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – ve městě je velmi levná a snadno dostupná. Dále pak můžete ve městě ochutnat i místními zbožňovanou vietnamskou kávu (Ca Phe), kterou Vietnamci nejraději konzumují ledovou a s kondenzovaným mlékem. Populární vietnamské nápoje ale zahrnují například i čerstvou vodu z kokosu, ovocné smoothie, bylinkový čaj, sodovku s limetkovou šťávou nebo limonádu z cukrové třtiny.

Z alkoholických nápojů je ve Vietnamu, tedy potažmo i v Nha Trangu, velmi oblíbené rýžové víno. Neodmyslitelné místo ve vietnamské kultuře má ovšem pivo. I v Nha Trangu tedy natrefíte na celou řadu zajímavých lokálních značek, mezi něž patří například 333, Bia Hanoi, Saigon Green a Saigon Red, Biere Larue, Huda, Zorok či Tiger. Ve Vietnamu je ale ještě populárnější točené pivo, tzv. „bia hoi“, které seženete téměř v každé restauraci nebo baru za velmi nízkou částku. Opomenout ale nelze ani řemeslné pivo vyráběné z různých ingrediencí (např. kávových zrn, kakaových bobů, ovoce apod.) – to ale bývá častokrát drahé.

Nejlepší bary v Nha Trangu

  • HK Club Nha Trang (Havana Club cũ)
  • Skylight Nha Trang
  • Infinity Pool Bar
  • Wave Bar
  • Sailing Club Nha Trang
  • Karma Lounge Nha Trang
  • Killed Kenny Sports Bar

Mořské plody v Nha Trangu.
Mořské plody v Nha Trangu.

Zajímavosti o Nha Trangu na závěr aneb Věděli jste, že…

  • v Nha Trangu jsou poskytovány i relaxační bahenní koupele? Ty mají blahodárný vliv zejména na pokožku těla a klouby. Jsou také výtečným pomocníkem k odbourání stresu. Stačí jen nalézt resort, který je poskytuje a užívat si.
  • v okolí Nha Trangu (asi 40 km od města) naleznete jednu z největších oblastí na výrobu soli ve středním Vietnamu, která se nazývá Solná pole Hon Khoi? Ročně zde dělníci vyprodukují téměř 740 000 tun soli.
  • Nha Trang je rájem pro sportovní rybáře? Jednou z nejčastěji ulovených ryb je tuňák.
  • vietnamský název města „Nha Trang“ se překládá jako „Bílý dům“ a pochází z čamského slova „Eatran“ nebo „Yjatan“? Toto slovo se pak překládalo jako „Rákosová řeka“ – oblastí totiž pramení řeka, která bývala v minulosti hojně obklopena rákosem.
  • nejkrásnější městská ulice Tran Phu je pojmenována po prvním generálním tajemníkovi Indočínské komunistické strany? Byl jím Trần Phú, který se narodil asi 120 km od Nha Trangu, v provincii Phu Yen. Ještě před rokem 1975 se ale ulice jmenovala Duy Tân Street – po tehdejším císaři dynastie Nguyen.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole