Park před hradem v Ósace.

Ósaka: Průvodce, tipy, zajímavosti a co všechno vidět?

MĚSTO MNOHA „NEJ“

Bývalé hlavní město císařství a současné druhé největší město Japonska je doslova nabito atrakcemi či lokalitami s předponou „NEJ“. Místní se mohou pyšnit nejvyšší budovou Japonska, nejstarším lunaparkem celého souostroví, nejvýše položenými eskalátory na světě či jedním z největších akvárií na Zemi. To ale zdaleka není všechno, navíc tyto výdobytky moderní doby jdou v Ósace ruku v ruce s původním nádechem města, kde není nouze o tradiční svatyně a chrámy. Ať už však preferujete spíše historii či naopak moderní dobu a požitky s ní spojené, určitě si zamilujete i ósackou kuchyni, zdejší gastroscéna je vyhlášená a místní speciality prostě neodolatelné. Už jste někdy ochutnali Kushikatsu? Ne? Pak byste to rozhodně měli napravit! A kde jinde než v kulinářském srdci Ósaky – Dotonbori!

Autor: Petra Špačková

10.01.2024

Čti více
Pohled na moderní Ósaku.
Pohled na moderní Ósaku.

HISTORIE A POLOHA ÓSAKY

Ósaka je hlavním městem stejnojmenné prefektury a najdeme ji na japonském ostrově Honšú. Aglomerace čítá 19 milionů obyvatel, co do populace je tak Ósaka hned na druhém místě po Tokiu. Leží v Ósackém zálivu u ústí řeky Yodo. V dávných dobách, kdy byla přeprava autem nebo vlakem stále v nedohlednu, se Ósaka díky své poloze vyvinula ve významné ekonomické centrum a jako vstupní brána vítající obchodníky a cestovatele z celé Asie.

Počátky města lze vysledovat až do 5. století. V této době oblast prosperovala jako ekonomické a politické srdce Japonska. Naniwa - zu, který se měl nacházet poblíž dnešního Chuo - ku ve městě Ósaka, byl v té době nově rozvinutý přístav používaný jako vstup do Japonska z Koreje, Číny a dalších asijských zemí. Návštěvníci přijíždějící do Ósaky z dalších koutů Asie do této oblasti přinesli kromě zboží i mnohé novinky: špičkovou technologii pro vytváření nových, neotřelých řemesel a keramiky, techniky kování a obecně inovativní metody. Všechny tyto techniky a poznatky byly zavedeny rovněž do ostatních oblastí Japonska, a to poměrně velkou rychlostí. Město a celá země z nově příchozích obchodníků tak velmi profitovala a prosperovala.

S obchodem šla ruku v ruce i duchovní stránka. Buddhismus se pomalu rozšířil po celé zemi a v roce 593 postavil princ Shotoku chrám Shitenno - ji. S progresivním vývojem na všech polích se Ósaka pomalu proměnila v kosmopolitní metropoli zapojenou do aktivního výměnného obchodu s ostatními asijskými národy. V roce 645 přesunul císař Kotoku hlavní město z Nary právě do Ósaky. Ósacký palác je dokonce považován za vůbec nejstarší japonský císařský palác. Nicméně hlavní město se postupem času znovu a znovu přesouvalo, aby nakonec v 19. století „zakotvilo“ v Edo (dnešní Tokio).

V roce 794 bylo hlavním městem země Heian – kyo nebo chcete – li Kjóto (to zůstává hlavní městem až do roku 1868). Období, které následuje, se nazývá období Heian (794 - 1185) a během této doby bylo v Ósace a Kjótu založeno nespočet buddhistických chrámů. Nicméně ve druhé polovině 12. století se objevily frakce, které se snažily svrhnout vládnoucí klan Taira, jako vítězný se objevil klan Minamoto. Minamoto no Yoritomo převzal moc a založil Kamakura šógunát. Od tohoto období se v oblasti však stále častěji objevovaly různé konflikty.

Přibližně ve 14. století byla bohužel Ósaka a velká část oblasti kolem ní zničena válkou. V roce 1496 začal mnich Rennyo stavět Ishiyama Gobo na náhorní plošině Uemachi, která se táhne od severu k jihu od hradu Ósaka až po Tenmabashi v centrální Ósace. Stala se chrámem a zázemím pro místní mnichy.

Ve druhé polovině období Muromachi (1336 - 1573) se významný válečník a vojevůdce Oda Nobunaga rozhodl vyzkoušet svou vojenskou sílu proti Ishiyama Gobo s cílem toto centrum svrhnout. Oda Nobunaga si byl jistý, že dokáže Ishiyama Gobo zasadit rány a převzít kontrolu nejen nad Ósakou, ale i Japonskem a sousedními národy.

Strávil více než deset let nepřetržitým válčením proti chrámové pevnosti, dokud nebyla téměř do základů vypálena – Ósaka byla od té doby pod kontrolou Nobunagy. Poté Nobunagův nástupce Toyotomi Hideyoshi, který používal Ósaku jako svou základnu, zahájil vládu nad Japonskem. Během roku 1583 v období Azuchi - Momoyama postavil Hideyoshi hrad Ósaka. Během rozsáhlého stavebního projektu byl kolem hradu vykopán vodní příkop – vodní cesty kolem Ósaky byly rozšířeny a oblast se vyvinula jako dopravní uzel spojený s mořem. V této době spolu soupeřily šogunát Tokugawa s klanem Toyotomi. Obléhání Ósaky rozdělené na dvě části – na zimní tažení v roce 1614 a letní tažení v roce 1615 však zničilo hrad spolu s okolním městem a také vedlo k pádu klanu Toyotomi.

Když klan Tokugawa převzal kontrolu nad zemí, politické centrum bylo přesunuto do Edo (dnešní Tokio). Tím země vstoupila do období sakoku (neboli politika izolace), během kterého byl vstup do Japonska nebo výstup z něj přísně zakázán. Ósaka, přestože byla téměř srovnána se zemí, však rychle vstala z popela, a to především díky temperamentu a píli místního lidu, a opět se rozvinula v ekonomického leadera. V této době se začala orientovat mj. na potraviny, stala se městem, které se začalo nazývat „tenka no daitokoro“ („kuchyně národa“). Bylo to proto, že v této oblasti se často prováděl nákup a prodej důležitého zboží, včetně rýže a dalších potravin. Rýže se pak z Ósaky rozvážela po celém Japonsku a poskytovala potravu celému národu. Časem se také stala významným vývozcem zboží do zámoří. Nicméně přezdívka „kuchyně národa“ už městu zůstala, a to také díky současné pestré gastronomické scéně.

Tyto ekonomické pokroky způsobily mimo jiné to, že Ósaka si vyvinula svou vlastní jedinečnou kulturu. Oddělením od tradičních praktik došlo také k růstu populárního umění a kultury. Mezi ně patřil typ loutkového divadla zvaný jorurui, divadlo nó a jedinečně lokální pojetí kabuki. Ósaka také přispěla k osvětě a vzdělání, místní školy produkovaly mnoho učenců, kteří měli hluboký vliv na tehdejší Japonsko. Jedním z příkladů bylo Tekijuku, které bylo založené v roce 1838 pro studium západní vědy a medicíny. V polovině 19. století Japonsko ukončilo svou izolaci a mezi absolventy Tekijuku byli ti, kteří přispěli k otevření země světu a reformě národní vlády. Později se Tekijuku stalo univerzitou. Reforma, která začala v roce 1868 po pádu klanu Tokugawa, byla největší restrukturalizací v japonské historii.

V roce 1903 hostila Ósaka 5. domácí průmyslovou výstavu, která se konala od března do července a měla své místo v lokalitě Tennōji. Tato událost, která shromáždila na jedno místo špičkové průmyslové techniky a produkty, přilákala elitu průmyslového světa, která toužila získat špičkové technologie. Ve stejném roce se Ósaka stala prvním městem v zemi, které provozovalo systém městské tramvaje (Hankai Tramway). Až do roku 1925 byla Ósaka nejlidnatějším městem Japonska a 6. největším na světě!

Během druhé světové války byla třetina Ósaky zničena kvůli náletům ze strany USA. Cílem těchto náletů bylo mnoho komerčních a průmyslových oblastí. Poválečné efektivní plánování obnovy a přirozená píle a ambice místních obyvatel však měly za následek to, že přivedly město zpět k jeho předválečné kondici. Neustálý progres je ve městě znát dodnes, jedná se opravdu o moderní vyspělé město a tepající srdce západního Japonska. Ve většině obyvatel se ani dnes nezapře obchodní talent, který jim koluje tradičně v krvi.

V roce 1970 byla Ósaka vybrána jako hostitelské město první světové výstavy v Asii. Od té doby město přivítalo všechny druhy akcí, od mezinárodních výstav a přehlídek až po veletrhy a globální setkání. V roce 1995 dokonce Ósaka hostila summit APEC. Toto město zkrátka nabízí vše, od zázemí pro mezinárodní politické setkání až po památky a atrakce k uspokojení turistů všech věkových kategorií.

Moderní versus starobylá Ósaka.
Moderní versus starobylá Ósaka.

ZAJÍMAVOSTI ÓSAKY

  • Ósaka je druhé největší město v Japonsku.
  • Ósaka byla kdysi hlavním městem Japonska.
  • Hrad Ósaka je jednou z nejvýznamnějších japonských památek.
  • Ósaka je domovem nejstaršího buddhistického chrámu v Japonsku.
  • Ve městě Ósaka se nachází Universal Studios Japan.
  • Jedno z největších akvárií na světě je právě v Ósace.
  • Ósaka je oblíbená mj. díky svému podzemnímu nákupnímu centru, které je jednou z největších turistických atrakcí.
  • Ósaka bývá často označována za „kuchyni národa“.
  • Zdejší dialekt se nazývá Ósaka - ben.
  • V Ósace najdeme jedny z největších rybích trhů v zemi.
  • Ósaka má pestrou anime kulturní scénu.
  • Ve městě najdeme nejvyšší budovu Japonska.
  • V Ósace je nejstarší lunapark v Japonsku.
  • Ósaka se může chlubit nejvýše položenými eskalátory na světě.

Moderní architektura Ósaky.
Moderní architektura Ósaky.

CO NEMINOUT V ÓSACE A JEJÍM OKOLÍ

Umeda Sky Building/ Kuchu Teien Observatory

Mrakodrap Umeda Sky Building je jednou z dominant města a najdeme jej mezi dvacítkou nejvyšších ósackých staveb. Byl dokončen v roce 1993 a od té doby nabízí svým návštěvníkům dechberoucí výhledy. Jsou to dvě věže o výšce 173 m, které jsou nahoře spojeny můstky a především pak také eskalátory, které jsou označovány jako nejvýše položené pohyblivé schody na světě!

Stanice Umeda v Ósace.
Stanice Umeda v Ósace.

Hrasd Ósaka

Jedna z nejznámějších památek celého císařství a naprosto nutná zastávka na toulkách po Ósace, to je Ósaka Castle nebo chcete – li Ósaka – jo. Byl vystavěn v 16. století a od té doby mnohokrát v důsledku mocenských bojů poničen a zase následně opraven. Dnes je vevnitř muzeum, které rozhodně stojí za návštěvu. Provede vás dějinami Ósaky, stejně jako historií samotného hradu.

Park u hradu Ósaka

Rozsáhlý park se nachází v centru Ósaky přímo v hradním areálu. Najdeme zde několik historických staveb včetně hradní věže, zahrady Nishinomaru s asi 300 třešňovými stromy, ume (švestkový) sad s 1270 ume stromy ve 100 různých odrůdách a další místa, kde si návštěvníci mohou vychutnat sezónní květiny jako třeba sakury na přelomu března a dubna. Ósaka Castle Band Shell a Ósaka - jo Hall jsou oblíbenými místy pro hudební koncerty. Sportovní zařízení, jako je kyudo (japonská lukostřelba) hřiště a tělocvična Shudokan, jsou také umístěny v parku.

SEN prúvodce před hradem v Ósace.
SEN prúvodce před hradem v Ósace.

Sumiyoshi Taisha

Tuto šintoistickou svatyni najdeme na jihu Ósaky. Je jedna z nejstarších v celém Japonsku a je vystavěna v unikátním stylu Sumiyoshi - zukuri. Ten se vyznačuje rovnými střechami (na rozdíl od zakřivených střech běžně budovaných v pozdějších staletích), které jsou zdobeny dvěma sadami vidlicových nástavců (chigi) a pěti horizontálními sochory (katsuogi). Navíc budovy postavené ve stylu Sumiyoshi - zukuri mají vchod pod štítem a jsou navíc obehnány plotem. Nedaleko svatyně najdeme krásný a velice fotogenický most Sorihashi.

Shitenno – ji

Tento buddhistický chrám je považován za jeden z nejstarších v zemi. Založil ji v roce 593 princ Shotoku, který podporoval zavedení buddhismu do Japonska. Přestože budovy chrámu během staletí několikrát vyhořely, byly vždy pečlivě rekonstruovány, aby odrážely původní design ze 6. století.

Do vnějšího areálu chrámu je vstup volný, ale vstup do vnitřního okrsku, zahrady Gokuraku - jodo a pokladnice je placený. Na oblázkovém nádvoří vnitřního okrsku stojí pětipatrová pagoda, do které lze vstoupit a Hlavní sál (Kondo), ve kterém je princ Shotoku zvěčněn jako socha Kannona.

Kousek odtud je zahrada Gokuraku – jodo, která byla navržena na základě popisů západního ráje Buddhy Amidy. Také v areálu chrámu stojí pokladnice, která zobrazuje obrazy, písma a další cenné předměty chrámu na pravidelných tematických výstavách.

Šintoistická svatyně Sumiyoshi Taisha.
Šintoistická svatyně Sumiyoshi Taisha.

Dotonbori

Zóna Dotonbori je bezesporu pulzujícím srdcem města. Je známá pro svůj pestrý noční život a nákupní a gastronomické zážitky. Rozkládá se podél stejnojmenného kanálu a stala se v posledních letech mezi místními i turisty velice populární. Mj. zde najdete ty nejlepší restaurace pro zdejší lahůdku Kushikatsu.

Minami

Nachází se kolem stanice Namba a je jedním ze dvou hlavních městských center v Ósace. Je to asi nejproslulejší zábavní čtvrť města a nabízí také bohaté možnosti stravování a nakupování. Jednou z hlavních zón oblasti je rovněž výše zmíněné Dotonbori.

Dalším hlavním městským centrem je pak Kita, které se nachází kolem stanic Ósaka a Umeda.

Čtvrť Dotombori v Ósace.
Čtvrť Dotombori v Ósace.

Glico Running Man

Billboard běžícího muže tzv. Glico Sign v Dotonbori je jednou z ikon Ósaky a fotografii s ním musí mít snad každý turista, který do města zavítá. Klasickou lokací pro pořízení nejlepšího záběru je asi most Ebisubashi. Bilboard byl na místo poprvé umístěn už v roce 1935, současný – již šestý v pořadí – bdí nad Ósakou od roku 2014. Je symbolem zdejší společnosti na cukrovinky a především pak populárním místem setkání pro místní i turisty.

Abeno Harukas

Tento mrakodrap, který nabízí úchvatný výhled na celou Ósaku, je nejvyšší budou Japonska! Měří 300 m a dokončen byl v roce 2014. V jeho útrobách najdeme mj. muzeum umění, hotel, nákupní centrum (Abeno Harukas Kintetsu Department Store – největší nákupní centrum v Japonsku!) a na vrcholu pak vyhlídkovou plošinu. Ta nese název Harukas 300 a rozkládá se na posledních třech patrech budovy. Díky velkoformátovým proskleným panelům nabízí dokonalý 360° výhled.

Abeno Harukas, nejvyšší stavba Japonska.
Abeno Harukas, nejvyšší stavba Japonska.

Shinsaibashi - Suji Shopping Street

Vibrující zóna jako dělaná pro všechny shopaholiky. Oblast byla obchodním centrem již v období Edo. Její páteří je zhruba 600 m dlouhá zastřešená pasáž, kde najdete obchody těch nejrůznějších značek, od luxusních až po lokální řemeslné. Pořídit zde můžete mj. tradiční kimono nebo zajít na něco dobrého do místních restaurací.

Whity Umeda

Pokud nákupů nemáte stále dost, můžete se ponořit do labyrintu podzemního obchodního centra Whity Umeda, které patří k největším v Japonsku. Nabízí prakticky vše (od lékáren přes obchody po restaurace). Najdete zde kolem dvou stovek obchodů! Lidé zde s oblibou nakupují již od roku 1963.

Shinsaibashi - nákupní centrum Ósaky.
Shinsaibashi - nákupní centrum Ósaky.

Namba Yasaka Shrine

Jen pár minut chůze od rušné stanice Nankai najdeme velice impresivní svatyni Namba Yasaka Shrine. Již z dálky ji rozhodně nepřehlédnete, vyznačuje se totiž obří otevřenou lví tlamou nazývanou Ema - Den. Ta byla vystavěna v roce 1975 a působí příjemným retro dojmem. Je 12 metrů vysoká a předpokládá se, že obrovská lví tlama polyká zlé duchy a přináší štěstí, zvláště těm, kteří chtějí zazářit ve škole a v obchodních záležitostech. Kvůli tomu mnoho lidí navštíví svatyni právě během zkouškového období nebo na začátku a na konci finančního roku.

Imamiya Ebisu Shrine

Svatyně k uctívání „Ebessana“, boha obchodu. Prameny udávají, že Ebessan byl uctíván jako strážné božstvo v západní části oblasti už za vlády císařovny Suiko, kdy princ Shotoku postavil chrám Shitenno - ji. Ebessan byl původně strážcem rybolovu a také strážným božstvem „trhů“, které se konaly poblíž právě tohoto pobřeží, kde se obchodovalo s úlovky z moře, produkty z vesnic a polí.

Později byl Ebessan uctíván jako bůh, který rozdával štěstí a vnášel prosperitu do podnikání. To bylo zvláště převládající v období Edo, kde se po tři dny od 9. do 11. ledna konal festival Toka - Ebisu, navíc k obětování Hoekago (koše s požehnaným pokladem). Dnes se svatyně hemží davem více než milionu věřících každoročně během třídenního festivalu Toka - Ebisu, který je prvním festivalem roku. Věřící sem přicházejí hledat Fukusasu (šťastnou bambusovou větev), která je spojena s malým pokladem zvaným „Kitcho“.

Japonský Buddha.
Japonský Buddha.

Hep Five Ferris Wheel

Toto obří ruské kole je jednou z dominant čtvrti Umeda, resp. celé Ósaky. Z nejvyššího bodu 106 metrů nad zemí si mohou cestující prohlédnout část města a dohlédnout až k průlivu Akashi. Hned k atrakci naléhá velké obchodní centrum. Můžete zde tak „zabít dvě mouchy jednou ranou.“

Tempozan Giant Ferris Wheel

Jen o 6 m vyšší než zmíněné Hep Five Ferris Wheel je pak vyhlídkové ruské kolo, které najdeme v lokalitě Tempozan nedaleko ósackého akvária.

Universal Studios Japan

Tento světoznámý zábavní park s pobočkami i v jiných koutech světa nabízí zážitky pro malé i velké. V Ósace se „studia“ otevřela v roce 2001 a v roce 2014 byla rozšířena o zónu zasvěcenou Harry Potterovi, která ročně přiláká mnoho jeho fanoušků.

Tempozan Giant Ferris Wheel.
Tempozan Giant Ferris Wheel.

Shinsekai

Shinsekai je čtvrť v Ósace, v jejímž pomyslném srdci stojí věž Tsutenkaku, nostalgický symbol Shinsekai.

Oblast byla vyvinuta do současného uspořádání po úspěchu Národní průmyslové výstavy v roce 1903, která během pouhých pěti měsíců přivedla do oblasti více než pět milionů lidí a elity průmyslového sektoru. Krátce poté, co výstava zavřela pro veřejnost své brány, začaly práce na modernizaci Shinsekai. Paříž byla vybrána jako model pro severní polovinu Shinsekai, zatímco jižní část byla postavena tak, aby napodobovala Coney Island v New Yorku. Věž Tsutenkaku pak byla postavena v roce 1912 po vzoru pařížské Eiffelovy věže. Přestože byla během 2. světové války zničena, brzy poté byla v roce 1956 věž rekonstruována. Současná věž je vysoká 103 metrů, hlavní vyhlídka je ve výšce 91 metrů. Kromě toho zde mohou zažít návštěvníci od roku 2022 lehce zvýšený adrenalin při jízdě na zdejší skluzavce Tower Slider, která měří 60 m.

Ósaka Aquarium Kaiyukan

Toto úchvatné akvárium otevřelo brány veřejnosti v roce 1990 a ihned si získalo značnou popularitu, a to i mezi turisty, kteří sem proudí z celého světa. Dlouho bylo označováno za největší akvárium na světě, což už sice dnes není pravda, ale pořád jsou jeho rozměry a především pak osazenstvo úctyhodné. Návštěvníci se zde mohou těšit na 620 druhů vodních živočichů a zhruba 30 000 jedinců! Za všechny jmenujme například lachtany, vydry, tučňáky, medúzy, rejnoky nebo například obří „dobráky“ žraloky velrybí! Spatřit můžete v dané časy i show, která zahrnuje krmení jednotlivých zvířat. Vzácným „exponátem“ je pak zdejší úchvatný měsíčník čili mola mola.

Daisen Park

Daisen Park je rozlehlá veřejná zelená plocha o rozloze 38,5 ha, která se nachází v Sakai na jižním předměstí Ósaky. Park, který se rozprostírá mezi obrovskými pohřebními mohylami císařů Nintoku a Richu v Kofunu, také ukrývá 2 muzea, 2 čajovny, japonskou zahradu a asi 1000 třešní, což z něj dělá ideální místo pro jarní oslavu hanami, tj pozorování rozkvetlých sakur.

Tento ikonický park města Sakai byl otevřen v roce 1947 a rozprostírá se mezi 47 starověkými hroby a mohylami skupiny Mozu Kofungun, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO v roce 2019.

Čtvrt Shinsekai.
Čtvrt Shinsekai.

CO ROZHODNĚ V ÓSACE A JEJÍM OKOLÍ ZAŽÍT

Hirakata Park

Žádnému milovníkovi atrakcí by neměl uniknout zábavní park Hirakata. Ten byl otevřen již v roce 1912 a je to nejstarší lunapark v celém Japonsku. Místní mu říkají zkráceně „Hira – Pa“ a kromě jiného zde najdete například horské dráhy či obří ruské kolo. Park má velice příjemnou atmosféru.

Sakury

Pozorování kvetoucích sakur je velmi populární kratochvílí napříč celým Japonskem. Pokud i vás lákají tyto překrásné růžové květy a fotografie s nimi, vězte, že v Ósace je jejich sezóna poslední týden v březnu a prvních pár dnů v dubnu. Ač samozřejmě rok od roku může docházet k lehkým odchylkám.

Maid Café

Nevšedním kavárenským zážitkem může být návštěva jednoho z mnoha ósackých Maid Café. Budete zde honosně uvítáni a po celou dobu obsluhováni servírkami v kostýmech služebnictva z viktoriánské éry. Tento typ kaváren ocení především milovníci anime. Každopádně si můžete být jisti, že v Maid Café s vámi bude zacházeno jako s králem, resp. královnou.

Kyocera Dome Ósaka

Tento stadion byl otevřen v roce 1997 a je domovem ósackého baseballového týmu Orix Buffaloes. Jeho kapacita je až 36 000 osob, a proto je i místem konání mnoha koncertů a jiných veřejných akcí. Každopádně věřte, že zajít v Japonsku na baseballové utkání je skvělým sportovním zážitkem!

Ósaka v noci.
Ósaka v noci.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ ÓSAKY

Přestože je Ósaka rozlehlým městem s hustou zástavbou a velkou populací, i zde lze najít zástupce japonské fauny. Mezi ty nejběžnější patří asi mývali severní. Z ptáků lze snadno narazit na labutě či hrdličky jihoasijské. V Ósaka Bay najdeme platýse, kraba gazami, krevetu tygří či konosira skvrnitého.

Flora Ósaky zahrnuje velké množství rostlinných druhů, které lze nalézt i jinde v Japonsku, jako je například sakura (třešňový květ), katsura, momiji a azalka. V Japonsku obecně existuje mnoho endemických rostlin. V Ósace dále můžete najít také překrásnou modře zbarvenou hortenzii velkolistou.

PODNEBÍ

Klima Ósaky je mírné a vlhké, s poměrně mírnými zimami a horkými, vlhkými a často deštivými léty. Stejně jako zbytek Japonska je město ovlivněno monzunovou cirkulací: v zimě převládají severozápadní studené proudy, v létě je vystřídají horké a vlhké proudy tropického původu.

Město se nachází na pobřeží, konkrétně u moře Seto, v oblasti relativně chráněné jak před letním monzunem, tak před tajfuny.

V zimě panují poměrně mírná období s maximy nad 10 °C, střídající se s chladnými obdobími, s větrem a deštěm, s maximy kolem 5 °C a také s plískanicemi a vrstvou sněhu. Sněhové srážky jsou ale většinou slabé, stejně jako noční mrazíky.

Léta v Ósace jsou obzvláště horká a vlhká. Mohou nastat období počasí s maximálními teplotami kolem 35 °C nebo i vyšší, tropické noci a bohužel i vysoká vlhkost, zažít zde však v létě můžete také období špatného počasí kvůli letnímu monzunu. Srpen je nejteplejším měsícem v Ósace s průměrnou teplotou 29 °C, nejchladnější je pak leden s 6°C. Nejdeštivější měsíc je červen s průměrem 230 mm srážek. Nejlepším měsícem pro koupání v moři je pak opět srpen, kdy nejvyšší teplota moře dosahuje až 28°C. Pokud jde o podnebí, nejlepší dobou pro návštěvu Ósaky je pravděpodobně jaro a podzim, a to zejména od poloviny března do poloviny května a od konce října do poloviny listopadu. Vyhnete se tak vysokým teplotám v letních měsících a zároveň i mrazíkům na přelomu roku, ani jedna varianta není při procházkách městem zcela ideální.

A mějte na paměti, že sakury v Ósace začínají kvést většinou na přelomu března a dubna!

Pohled na Ósaku.
Pohled na Ósaku.

PRAKTICKÉ INFORMACE

  • Rychlostní limity v Japonsku jsou následující: na obyčejných silnicích – 60 km/h, na rychlostních silnicích pak 100 km/h. A pozor, jezdí se vlevo!
  • Vzdálenosti mezi Ósakou a dalšími zajímavými místy v okolí:
  • Hirošima – Ósaka – 330 km
  • Tokio – Ósaka – 500 km
  • Kobe – Ósaka – 30 km
  • Kjóto – Ósaka – 50 km

Spropitné:

Nechávat spropitné není v Japonsku zvykem, ač to mnohé návštěvníky z Evropy či USA překvapí. Ve skutečnosti to Japonci v mnoha situacích považují za hrubé a urážlivé. Často je spropitné odmítnuto, někdy přijato, ač s nevolí. Japonci razí teorii, že zákazník již platil a dostal excelentní služby, a proto není nutné platit něco extra. Personál jistě potěšíte více, když zdvořile – v japonštině – za dobré služby poděkujete a usmějete se! Většina japonských restaurací navíc vyžaduje, aby zákazníci platili za jídlo na recepci, místo aby nechali peníze u číšníka nebo servírky. Spropitné se také nevyžaduje při jízdě taxíkem nebo autobusem a mnoha hotelových službách. Výjimku tvoří ryokany (japonské ubytovací zařízení), kde je spropitné akceptovatelné.

Etiketa:

  • Zujte si boty.
  • Dodržujte pravidla při rituálu v onsen.
  • Uklánějte se. Délka a hloubka úklonu je v přímé úměře toho, co chceme vyjádřit.
  • Nesmrkejte se na veřejnosti.
  • Nedávejte spropitné.
  • Buďte dochvilní.
  • V businessu, pamatujte, že velký dojem dělá nejen vaše chování, ale i vaše vizitka.
  • Vždy pozdravte. Usmějte se a naučte se Konnichiwa (Dobrý den) a Sayonara (Nashledanou), Japonce tím potěšíte.

Ósaka.
Ósaka.

CO V ÓSACE OCHUTNAT

Japonská kuchyně je celosvětově vyhlášená a nejen, že je ceněna pro svou lahodnost, ale rovněž proto, že je považována za velice zdravou a lehkou. Jejím základem je rýže, zelenina, ryby. Věřte, že cesta do Ósaky, ale obecně do jakéhokoli japonského města, je snem pro všechny gurmány. Nebudete zkrátka vědět, po čem sáhnout dříve. A to ať v luxusní restauraci či u stánku na trhu. Samozřejmě mnohé delikatesy lze nalézt i v obyčejném supermarketu. Ovšem nepočítejte, že bez znalosti japonštiny budete hned vědět, co vlastně třímáte v ruce (to platí často i o jídelním lístku v restauraci, tam jsou však japonské názvy doprovázeny většinou fotografiemi). Mnoho prefektur má své „signature“ pokrmy, které v jiných koutech země najdete jen složitě, a Ósacká prefektura není výjimkou. A co tedy musíte na toulkách po tomto městě resp. regionu rozhodně ochutnat?

Udonsuki

Jedním z oblíbených tradičních jídel z prefektury Ósaka je udonsuki. Bází tohoto jídla jsou nudle udon, které se vaří v lehkém vývaru dashi a zároveň absorbuje další chutě umami z doprovodné zeleniny/hub, mořských plodů (např. tygří krevety, chobotnice, úhoř, škeble) a masa. Vývar je obvykle ochucený sladkým a slaným miso, mirinem, dashi a sójovou omáčkou.

Omu - rice

Jednou položkou na jídelních lístcích moderního stylu je rozhodně omu - rice (rýžové omelety) – pokrm, který v Japonsku získal v posledních letech popularitu (z velké části především u dětí), jedná se o omeletu z vajec a smažené rýže přelitou kečupem nebo rajčatovou omáčkou.

Podle jednoho příběhu je omu - rice pokrmem zrozeným v Ósace již v roce 1925.

Ósaka sushi

Po mnoho staletí si lidé z oblasti Kansai pochutnávali na oshizushi. Jak japonský název napovídá, oshizushi se rozprostře v krabici s kousky ryby nahoře.

Na rozdíl od své varianty sushi Edo trvá příprava oshizushi hodiny, takže chuť ryb a rýže změkne. Vzhledem k tomu, že pokrm má jemnou chuť, oshizushi si vychutnáte bez sójové omáčky nebo wasabi. Tento styl oshizushi se stal tak populární, že je také známý jako Osaka sushi.

Místa, kde můžete jíst Ósaka sushi, jsou bohužel stále vzácnější. Ačkoli ósacké sushi se kdysi prodávalo po celém městě, nigiri sushi a další druhy sushi se staly extrémně populární po druhé světové válce, protože jsou mnohem levnější a pro kuchaře jednodušší na přípravu.

Takoyaki

Takoyaki jsou malé knedlíčky vyrobené z pikantního palačinkového těsta obsahující malý kousek chobotnice. Takoyaki se grilují v polokulatých formách a obvykle se prodávají na stáncích Yatai. Pocházejí přímo z Ósaky (byly zde vynalezeny ve 30. letech 20. století) a v současné době velmi oblíbená čtvrť Dotonbori je ideálním místem, kam vyrazit tento pokrm ochutnat.

Kushikatsu

Velmi oblíbené pouliční jídlo v Ósace je Kushikatsu (neboli Kushiage). Jsou to masové a zeleninové špízy, které jsou obaleny v panko strouhance a smažené dozlatova. S ochutnávkou rozhodně neváhejte, nebudete litovat!

Whisky

Možná to málokdo ví, ale i v Japonsku se vyrábí whisky. Můžete ji zde ochutnat a ještě se něco dozvědět o její historii. Navštivte například Yamazaki Distillery!

TIP: Ideálním místem, kde zažít autentickou ósackou gastrokulturu, je například čtvrť Dotonbori nedaleko Namba Station.

Rybí trh v Ósace.
Rybí trh v Ósace.

CO V ÓSCAE NEVYNECHAT

Tenjin Matsuri

Festival Tenjin v Ósace je hodnocen jako jeden ze tří nejlepších a největších japonských festivalů ještě spolu s Gion Matsuri z Kjóta a Kanda Matsuri z Tokia. Tradice festivalu započala již v 10. století a dnes se každoročně koná ve dnech 24. a 25. července. Hlavní oslavy se konají druhý den festivalu, tj. 25. července, včetně průvodu v ulicích, osvětlených lodí a ohňostroje.

Tenjin Matsuri je festival svatyně Tenmangu a ctí její hlavní božstvo Sugawara Michizane, božstvo učenosti. Festival začíná slavnostním pozváním božstva ven ze svatyně a jeho průvodem po městě, pořádáním různých bujarých slavností, které ho pobaví, a poté ho odvedou zpět do svatyně. Buďte jisti, že si na festivalu Tenjin dosyta užijete japonské tradice a slavnostní atmosféru.

Aizen Festival

Aizen Festival je propagován jako první velký každoroční letní festival v Ósace. Spolu s festivaly Tenjin a Sumiyoshi je také známý jako jeden ze tří největších zdejších festivalů.

Aizen Festival, známý hovorově jako „Aizen-san“, se koná v chrámu Aizendo a jeho okolí, a to vždy na přelomu června a července. Festival je zasvěcen Aizen Myo – o, buddhistickému bohu štěstí, lásky a šťastného manželství. Jedním z velkých taháků oslav je Hoekago Parade, ve kterém je gejša nesena ve vzduchu v nosítkách zvaných hoekago.

Naniwa Yodogawa Fireworks Festival

Každoroční festival ohňostrojů Yodogawa, který se koná vždy první srpnovou sobotu, je zařazen mezi 10 nejoblíbenějších oslav v regionu Kansai a je to skutečně jedna z nejočekávanějších událostí v Ósace.

Tato událost, která má počátek v roce 1989, přiláká téměř 500 000 lidí, kteří sledují překrásnou přehlídku ohňostrojů. Budete ohromeni kreativitou výrobců ohňostrojů, kteří navrhli takřka umělecká díla, která každoročně zdobí temnou letní oblohu.

Ohňostroj začíná krátce před 20 h a určitě je vhodné zarezervovat si předem své místo. Přijďte dostatečně v předstihu i proto, abyste se mohli chvíli rozmazlovat jedinečným japonským festivalovým jídlem a příjemným piknikem u řeky, ještě než vypukne hlavní show.

Na obloze můžete spatřit také „speciální edici“, která zobrazuje slavné japonské komiksové postavy Hello Kitty a Doraemon.

Tržiště Kuromon.
Tržiště Kuromon.

Sakury

Období, kdy v Ósace začínají kvést sakury, spadá většinou na poslední březnový týden a trvá do začátku dubna. Ač zde samozřejmě existují meziroční odchylky. Místa, kde se dají překrásné růžové květy spatřit (tzv. hanami spots), jsou například:

  • Kema Sakuranomiya Park
  • Ósaka Castle
  • Ósaka Mint Bureau
  • Expo 70 Commemorative Park
  • Tsurumi Ryokuchi Park
  • Daisen Park

Tokaebisu

Hned v první polovině ledna (9. – 11. 1.) se v Ósace koná festival Tokaebisu, který by měl přinést prosperitu, bohatství a štěstí v obchodě a businessu. Uctívaným božstvem je v tomto případě Ebisu, ke kterému se příchozí modlí a přinášejí oběti.

Vše se odehrává ve svatyni Imamiya Ebisu – jinja, na místě, které je hovorově známé jako Ebessan. Zde si můžete mj. všimnout, že většina návštěvníků drží v ruce obřadní bambusovou ratolest.

Sumiyoshi Festival

Sumiyoshi Matsuri (festival) se koná během tří dnů v Ósacké svatyni Sumiyoshi Taisha a jejím okolí. Festival má dlouhou tradici, dle pramenů se jeho původ datuje již do 8. století. Koná se na přelomu července a srpna a patří mezi největší ósacké letní festivaly. Jeho hlavním cílem je očista od zlých sil.

Vrcholem oslav je pak rituál Nagoshi Harai Shinji, který se koná uprostřed dne. Rituál zahrnuje účastníky (ženy a děti) procesí, kteří procházejí skrz provazový kruh v dobovém kostýmu muromachi.

Průvod mikoshi (přenosné svatyně) se koná poslední den festivalu. Mikoshi opouštějí Sumiyoshi a pokračují do svatyně Shukuin Tongu v sousedním městě Sakai.

Summer Sonic

V Japonsku vyhlášený hudební festival, který se koná každoročně v polovině srpna a probíhá zároveň v Ósace i v Tokiu (Chiba).

Kishiwada Danjiri Festival

Kishiwada je na první pohled malé ospalé město, nicméně se svou bohatou historií hradního města a příjemným festivalem Danjiri uspokojí toto pobřežní město v jižní prefektuře Ósaka všechny turisty. Je snadno dostupné z centra Ósaky ze stanice Namba přes Nankai Southern Super Express, a je ideálním jednodenním výletem.

Tři sta let stará tradice, Danjiri Matsuri (festival dřevěného plováku), sdružuje týmy z každé ze čtyřiatřiceti čtvrtí Kishiwady, aby soutěžili v ručním tažení čtyřtunových danjiri vozíků ulicemi města. Představuje také kvalitní práci nejlepších tesařů každé čtvrti, protože dřevěnou konstrukci pokrývají propracované detaily. Danjiri festivaly se konají i v jiných japonských městech (např. Kobe či Haruki), nicméně ten kishiwadský je pravděpodobně nejvyhlášenější. Poprvé se zde festival uskutečnil v roce 1703 a jeho podstatou bylo a nadále je prosba za dobrou úrodu.

Nejzajímavější a notoricky známou součástí akce je mnoho zatáček tzv. yarimawashi, které lemují celou trasu. K tomu, aby obrovské dřevěné plováky v těchto úzkých křižovatkách zvládly projet, je zapotřebí síly i správné taktiky a techniky.

Aby byl tento okamžik ještě napínavější, tesaři a další obyvatelé čtvrti jedou v těchto zatáčkách na „palubě“ plováku. Jeden zástupce je dokonce vybrán, aby se postavil na střechu danjiri, což je čestná a rovněž trochu nebezpečná pozice (daikugata), která zahrnuje tradiční tanec a skákání z jedné strany střechy na druhou, tj. důležité vyvažování, když plovák projíždí zatáčkou.

Festival se koná dvakrát ročně – poprvé na konci září a znovu v polovině října – a přivádí do Kishiwady davy turistů z celého Japonska i ze zahraničí.

Chcete-li získat nejlepší zážitek z Danjiri Matsuri, dorazte do Kishiwady pár hodin před zahájením akcí. Po stranách trasy jsou stánky s občerstvením pro rychlý oběd, včetně kansaiských jedinečných specialit, jako je takoyaki (smažené chobotnicové kuličky) či okonomiyaki (zelná palačinka).

TIP: Pokud se bohužel nemůžete zúčastnit festival v září ani v říjnu, můžete v Kishiwadě navštívit alespoň Danjiri Museum, kde se o festivalu dozvíte naprosto vše.

Ulice Ósaky v noci.
Ulice Ósaky v noci.

DOPORUČENÍ:

Hotel: DEL style Osaka - Shinsaibashi by Daiwa Roynet Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 3500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Ósaky lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 23 000 Kč například s Qatar Airways, Air France, Korean Air či Finnair. Zajímavou zkušeností je využít služeb japonských aerolinií ANA (All Nippon Airways), které jsou vyhlášenými vysoce kvalitními aerolinkami, najdete u nich perfektní služby a profesionalitu snoubící se s japonskou pohostinností a skvělým jídlem.

Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním či dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Ósaky trvá v závislosti na délce přestupů zhruba 16 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Japonska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 90 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Centrum Ósaky v noci.
Centrum Ósaky v noci.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole