Francouzská Guyana

Pět tajných cestovatelských tipů

Za exotikou jezdí v zimě stále více lidí. Přinášíme tipy pro na neotřelá a bezpečná místa, která teprve na objevení čekají. Jsou vhodná pro cestovatele začátečníka, potěší i zkušeného harcovníka.

Autori: Michaela Bučková, Pavel Fellner

01.03.2018

Čti více
Francouzská Guyana
Francouzská Guyana

Surinam, Guyana: tajný tip zkušených cestovatelů

Hned vedle jihoamerické Venezuely se rozkládají dvě menší a bezpečné země, které čeští cestovatelé téměř neznají – Surinam a Guyana. Jsou lahůdkou pro zkušené cestovatele. Zapomeňte na španělštinu ovládající jihoamerický kontinent, zde se mluví francouzsky a holandsky. Setkali se zde Francouzi, Holanďané, indiáni, Číňané, Indové a Kreolové a vytvořili neuvěřitelný mix tváří (například zde potkáte muže černé pleti se šikmýma očima).

Paramaribo, Surinam
Paramaribo, Surinam

Doporučujeme navštívit hlavní město Surinamu, Paramaribo, je vystavěné ze dřeva a chrání ho UNESCO. V sousední Guyaně musíte vidět vodopád Kaiteur vysoký 251 metrů, jedná se o nejvyšší jednostupňový vodopád na světě. Hodinový let přes džungli bude patřit k tomu nejlepšímu, co jste na svých cestách zažili.

Bagan, Barma
Bagan, Barma

Barma: země zlata a budhismu

Barma – to je úžasná a tajuplná země plná zlatých pagod a kontrastů. Je jiná než vše, co jste dosud viděli. Muži zde nosí sukně, pádlují nohama a ženy kouří tlusté doutníky. V srdci Barmy se nachází jedna z nejkrásnějších památek naší planety – Bagan. Obdivovat zde můžete přes 2000 chrámů, roztroušených na ploše přes 100 km2, některé jsou velké jako pařížský Notre Dam. Každý z nich je trochu jiný, ato nejenom architekturou. Některé chrámy jsou zrekonstruované, z jiných ještě dýchá neodhalené tajemství.

stúpa Schwedagon v Rangunu, Barma
stúpa Schwedagon v Rangunu, Barma

Mnohokrát jsem od cestovatelů slyšel, že Bagan je nejvýznamnější památkou světa. Já s nimi souhlasím. Je to ohromující místo. Při západu slunce se vám tou nádherou hrnou slzy do očí. Nejkrásnější pagodou vcelé Barmě je Schwezigon vBaganu. Schwe totiž znamená zlato. Říká se, že v Barmě jsou pagody pokryté množstvím zlata, které váží víc než to v britské národní pokladně.

Namibie, kmen Himba
Namibie, kmen Himba

Namibie: Afrika pro začátečníka

Savany, pouště, buš – to je Namibie na západním pobřeží jižní Afriky, kde jsou turisté vítáni a cítí se zde bezpečně. Je tu stabilní politický systém a vyvinuté zdravotnictví. Místní jsou přátelští a příroda dechberoucí. Doporučujeme návštěvu dokonalého safari v národním parku Etosha, kde žije obrovské množství zvířat v různých typech prostředí – od savany po buš. Potkat zde můžete slona, nosorožce, lva i levharta. Namibie je domovem jednoho z původních afrických kmenů Himba, národa snádhernými ženami, které si vlasy atělo natírají směsí másla, bylinek a oranžové hlíny. Bydlí v jednoduchých chatrčích a do studní pro vodu chodí polonahé.

poušť Namib v Namibii
poušť Namib v Namibii

Poušť v Namibii je nejstarší pouští světa s nejvyšší dunou světa – Duna 45. Je vysoká od 80 do 85 metrů a nepohybuje se. Jen několik kilometrů odtud se nacházejí mystická místa Dedavlei, mrtvé údolí hluboko v poušti s měsíční atmosférou, a Sossusvlei se solným jezerem uprostřed dun a vyschlými stromy, které působí magicky. Prazvláštně působí Pobřeží koster, kde se poušť a polopoušť potkává s mořem. Na břehu polehávají lachtani, válí se zde vraky lodí, je tu zima a tajuplný opar se vznáší nad mořem. Do něj se vlévají malé řeky, v nichž se těží naplavené říční diamanty.

Nový Zéland, velryby
Nový Zéland, velryby

Nový Zéland: Nádherná příroda

Domorodá kultura Maorů, adrenalinové sporty, z nichž většina vznikla na jižním ostrově, místa, kde se točil Pán prstenů, národní parky či sopečné oblasti. A samozřejmě vynikající víno Savignon blanc a pečené jehněčí. Nový Zéland je skvělé místo na dovolenou. Skládá se ze dvou velkých ostrovů (a dalších menších), každý z nich je trochu jiný. Na Jižním ostrově lze obdivovat ledovcová jezera Tekapo či Pukaki , vydat se na procházku pod nejvyšší horou Mt. Cook. Jen o kousek dál leží nejkrásnější národní park Fiordland a zátoka Milford Sound s delfíny, tuleni či velrybami. Severní ostrov je úplně jiný.

Národní park Tongariro, Nový Zéland
Národní park Tongariro, Nový Zéland

Národní park Tongariro nás upoutá pohledem na nejvyšší vrchol severního ostrova Ruapehu ataké uvidíme siluetu sopky Ngauruhoe, známé Hory Osudu z příběhu pána Prstenů. Kousek od jezera Taupo, které vzniklo sopečnou explozí, si můžete vyzkoušet jet boating, kdy se člun řítí rychlostí 90 km/h a stačí mu k tomu 10 cm vody. Vodopád HUKA FALLS má nádherně modrou vodu. Oblast Rotorua je známá výskytem termálních pramenů, gejzírů a bublajícího sírového bahna. V tomto regionu také žije největší komunita Maorů na Zélandu. Navštivte jedno z historických zařízení ve vesničce Te Puia a prohlédněte si jejich řezbářské umění, známý tanec haka a symbol Nového Zélandu, kterým je pták kiwi.

Kuba, Havana
Kuba, Havana

Kuba: stále dobrý evergreen

Na Kubu i po smrti Fidela Castra prostě musíte. Podívat se, zda se začíná měnit, vyzkoušet její nádherné pláže, opojný rum, jemné doutníky - to nezklame žádného cestovatele. Při návštěvě nelze vynechat Havanu, které přezdívají „rozpadávající se krása“. Je plná amerických veteránů a není pochyb o tom, že kdysi musela být jedním z nejkrásnějších hlavních měst na světě. Dalším místem na cestovatelově mapě je koloniální Trinidad s unikátním centrem.

Kuba, údolí Vinales
Kuba, údolí Vinales

Za přírodou je dobré vyrazit do okolí Vinales, kde se pěstuje nejlepší tabák na světě. Černošské Santiago tepe hudbou a tancem a pochází odtud nejkvalitnější cukrová třtina – základ rumu, kubánského tekutého zlata. Je neuvěřitelné, kolik člověk na Kubě načerpá energie. Ta srší z každého Kubánce, nalepí se na vás a už se vás nepustí. Ještě stále je čas objevovat autentickou Kubu.

<
>
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole