Puerto Vallarta.

Puerto Vallarta - průvodce, tipy, zajímavosti a informace

Mezi NEJ místa na pacifickém pobřeží Mexika patří jednoznačně známé a malebné Puerto Vallarta. Tato tichomořská perla nabízí pláže, luxusní hotely, bělostný písek a mexickou pohostinnost. Puerto Vallarta - nebo také zkráceně jen P. V. - je přitahováno celoročně světovou smetánkou, stejně jako rodinami s dětmi. Na své si zde přijde naprosto každý..... Surfaři, milovníci želv a velryb, shopaholici a také nadšení konzumenti tequily, protože kde jinde degustovat tequilu než v nedaleké Tequile.

Leží v mexickém státě Jalisco je synonymem pro překrásné pláže, vodní sporty a špičkové resorty. Město se zhruba 260 000 obyvateli leží na břehu Tichého oceánu v zálivu Bahía de Banderas a proslavil ho mj. film Night of the Iguana(Noc s leguánem) z roku 1964, který těžil nejen z příběhu samotného, ale i z místních úchvatných lokací. V rámci tohoto filmu se po oblíbené vallartské pláži Mismaloya prošel například známý hollywoodský herec Richard Burton. 

Autor: Petra Špačková

22.12.2022

Čti více
Pláž v Puerto Vallarta.
Pláž v Puerto Vallarta.

MODERNÍ HISTORIE

Puerto Vallarta – původním jménem Las Peñas – začalo vzrůstat během 19. století a ve 20. letech století dvacátého zažívá rozmach daný založením banánových plantáží kolem města. V roce 1918 dostává město současný název, který je odvozen od příjmení guvernéra státu Jalisco – Ignacia Vallarty.

Ve své novodobé historii zažilo město mnohé přírodní katastrofy dané jeho geografickou polohou. V roce 1925 bylo silně zasaženo hurikánem, v letech 1971 a 1992 bylo Puerto Vallarta poničeno záplavami a v roce 1995 zasáhlo město dokonce zemětřesení o síle 7,6 Richterovy stupnice.

ZAJÍMAVOSTI

Dům si zde koupil hollywoodský manželský pár Richard Burton a Elizabeth Taylor. Casa Kimberly, jak se nemovitost jmenovala a stále jmenuje, dnes slouží jako luxusní hotel.

Kromě Noci s leguánem byl v oblasti natáčen i film Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem a francouzský Muž z Acapulca s Jean-Paulem Belmondem.

Banderas Bay, kde se Puerto Vallarta nachází, je největším zálivem v Mexiku.

V roce 2017 ohodnotil přední cestovatelský měsíčník Condé Nast Traveler založený v roce 1987 v USA město jako jedno z „Best Cities in the World“ a umístilo se i mezi „Top Small Cities Outside the US“. Na stránkách magazínu jsou často skloňovány i místní luxusní hotely, za zmínku stojí např. Verana či One&Only Mandarina.

Jalisco je jedním ze států, kde se velice dobře daří dračímu ovoci (pitaya). Puerto Vallarta vyváží pak rovněž banány a kokosový olej.

pohled na Puerto Vallarta.
pohled na Puerto Vallarta.

CO ROZHODNĚ V PUERTO VALLARTA VIDĚT

Město je rozděleno do 7 hlavních oblastí:

North Zone

Rozkládá se na severu a severozápadě zálivu a je spíše klidnějšího a od centra odlehlejšího rázu. Je proto vyhledávána zejména staršími páry či rodinami s menšími dětmi.

Nuevo Vallarta

Tato zóna byla vystavena za ryze turistickým účelem, je plná hotelů, restaurací a obchodů, které mají pokrýt veškeré potřeby návštěvníků. Většina all inclusive hotelů se nachází právě zde. Pláž a vstup do moře jsou zde optimální, vlny nebývají velké. Aktivní turisté zde mohou využít bohaté nabídky vodních sportů, ať už to jsou vodní lyže, parasailing či jízda na nafukovacím banánu.

Marina Vallarta

V této čtvrti se mohou návštěvníci kochat výhledem na místní marinu a vychutnat si kávu či nějakou místní gastronomickou specialitu v jedné z kaváren a restaurací na hlavní promenádě. Zajímavostí Marina Vallarta je místní 18-ti jamkové golfové hřiště světové kvality.

Hotel Zone

Hlavní turistická oblast města s mnoha hotely, od těch jednodušších až po ty velice luxusní. Čověk zde najde i různá nákupní centra a veškerou vybavenost pro přijíždějící turisty. Z Hotel Zone to není daleko do městečka nebo spíše předměstí jménem Pitillal, které rozhodně stojí za návštěvu. Je v mnoha směrech protikladem k turistickému Puerto Vallarta. Zde člověk může vidět, jak opravdu žijí místní obyvatelé, jejich každodenní život a rutinu. S angličtinou zde moc nepochodíte, místní mluví v drtivé většině pouze španělsky. Významnou památkou Pitillalu je kostel San Miguel Arcángel s 8 metrovou sochou Ježíše Krista.

Noční pohled na Puerto Vallarta.
Noční pohled na Puerto Vallarta.

Downtown

Čtvrť Downtown je historickým jádrem města. Jednou z hlavních atrakcí je zde Gringo Gulch („gringo“ označuje ve španělštině cizince, především Američana), jedinečná historická a velice romantická část centra, rozprostírající se ve svahu nad Rio Cuale. Mj. zde najdeme zmíněný Casa Kimberly, dům hvězdného hereckého páru Liz Taylor a Richarda Burtona. Nedaleko od něj stojí Mercado Municipal Rio Cuale, který zde funguje již od roku 1979. Je to trh ve vnitřních prostorách a nabízí mexický street food, stejně jako například boty, plavky, šperky, řemeslné výrobky apod. Pod kopcem se nachází ostrůvek Isla Cuale, která je oázou zeleně uprostřed města. Je plná trhů s řemeslnými výrobky (známý místní bleší trh) a restaurací s jedinečnou atmosférou. Dalším místem, které by člověk rozhodně neměl v Downtown minout, je Malecón - necelé 2 km dlouhá promenáda podél oceánu.

Zona Romántica

S Downtown je tato zóna spojena promenádou Malecón. Je to žádaná a trendy lokalita, která bývá vyhledávána také LGBT komunitou. Snoubí se zde uvolněnost, moderní umění, malebné kavárny a luxusní hotely osobitého charakteru. Najdeme zde také proslulou pláž Los Muertos, ta přes den nabízí příjemné momenty strávené u oceánu, v noci zase láká turisty na originálně osvětlené molo. Od listopadu do května probíhají v Zona Romántica v Lázaro Cárdenas Park farmářské trhy.

Zajímavým místem je v „romantické čtvrti“ ještě Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe. Kostel je necelých 100 let starý a je zasvěcen patronce Mexika Panně Marii Guadalupské. Svátek k uctění Panny Marie Guadalupské je stanoven každoročně na 12. prosince, kdy se ve městě konají oslavné průvody a procesí. Nedaleko kostela se nachází hlavní náměstí celého města - Plaza de Armas (náměstí zbraní).

Historické centrum města.
Historické centrum města.

South Zone

Jižní část města je vzdálena rušnému centru. Stejně jako North Zone je ideálním místem dovolené pro starší páry či rodiny s malými dětmi. Nabízí příjemné pláže a také místní menší ZOO či Botanickou zahradu. Ta je už tradičně dle Tripadvisoru oceňována jako nejlepší botanická zahrada v Mexiku a nabízí mnoho aktivit. Zde můžete s průvodcem zažít výpravu džungle, kde se vám nad hlavami budou hemžit papoušci, obdivovat vzrostlé kakaovníky, agave, magnolie či spatřit jednu z nejrozsáhlejších sbírek orchidejí na mexickém území. Onou „třešničkou na dortu“ pak bývá možnost výroby vlastního vanilkového extraktu či koupání v tropické řece.

Národní park Islas Marietas

Jednodenní výlet katamaranem z Puerto Vallarta do národního parku Islas Marietas uchvátí každého milovníka přírodních scenérií a také podmořské fauny.

Katedrála města.
Katedrála města.

Sierra Madre

Adrenalinovým zážitkem může být výlet do nedalekého pohoří Sierra Madre, kde otrlejší návštěvníci mohou zkusit zip line jízdu v Canopy Zip Line Ecopark.

Tequila

Santiago de Tequila (v jazyce nahuatl znamená Tecuila „místo pocty“) je město ležící asi 280 km od Puerto Vallarta, nicméně pokud máte čas a možnosti, určitě se vyplatí sem zajet. Tequila je nejlépe známá jako rodiště nápoje, který nese jeho jméno, ten se zde vyrábí z rostliny modré agáve pocházející právě z této oblasti. Popularita nápoje a historie jeho výroby udělaly z města a oblasti kolem něj v roce 2006 světové dědictví UNESCO. Tequila také nese od roku 2003 označení “Pueblo Mágico” vydané mexickou federální vládou.

Sayulita

Sayulita je město vzdálené asi 40 km od Puerto Vallarta. Nachází se ve státě Nayarit na tichomořském pobřeží. Ač město nabízí podobné věci a dobrodružství jako Puerto Vallarta, není u turistů zatím tolik známé a má tak více lokální a tradiční chartakter. Místo přitahuje zejména surfaře a v poslední době také digitální nomády.

Rezidenční část města.
Rezidenční část města.

Pozorování velryb

Sezóna pozorování velryb v Puerto Vallarta začíná v prosinci a trvá do března. K vidění je mnoho druhů, ač nejvíce je zastoupen asi keporkak. Na moře a do blízkosti těchto mořských obrů vás dostanou zdejší agentury, které se zde na whalewatching specializují. Nicméně někdy lze velrybu zahlédnout i ze břehu, a to dokonce bez dalekohledu!

Mariachi

Stát Jalisco je místem zrodu mariachi – tradiční hudby, kterou hraje skupina muzikantů oblečených do mexických krojů a sombrér, ve které rozhodně nesmí chybět housle, trubky a kytara. Tento hudební styl se vyvinul na mexickém venkově v průběhu 18. století a velice rychle se rozšířil i do měst. Od roku 2011 figuruje mariachi na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V Puerto Vallarta běžně můžeme vidět kapely, které hrají podél promenády Malecón a na Playa de Los Muertos a vytvářejí tak pro návštěvníky veselou a jedinečnou atmosféru.

Kapela Mariachi.
Kapela Mariachi.

FAUNA A FLORA

Dáno tropickým rázem podnebí, Puerto Vallarta se může pyšnit nepřeberným množstvím živočišných i rostlinných druhů. Určitě žádnému oku neuniknou barevné divoké orchideje či bouganville, ze stromů jsou zajímavostí rozhodně sapany ježaté či cedr, neméně rozšířená je i vanilka plocholistá, divoký fíkovník a zejména pak agave sloužící k výrobě Tequily.

Oblast je však bohatá i co se fauny týká. Najdeme zde mnoho zástupců z říše ptactva, savců i plazů. Všudypřítomný je zde leguán zelený, na pozoru by se návštěvník měl pak mít před jedovatým korovcem mexickým. Jeho kousnutí však nebývá většinou fatální a jed korovce se užívá při výrobě léků proti cukrovce. Ze savců můžete narazit na pásovce, jezevce amerického či jaguára. Turisty s duší ornitologa pak jistě potěší například tyran bentevi či terej modronohý.

Nejlepším místem pro pozorování podmořské fauny je asi oblast Los Arcos, která byla v roce 1984 ustavena národním podmořským parkem. Jezdí se sem za potápěním, ale díky dobré viditelnosti je místo ideální i pro šnorchlování.

TIP: Co (si) z Puerto Vallarta dovézt jako suvenýr? Rozhodně místní ručně foukané sklo, dekorovanou keramiku Talavera, láhev Tequily či balení mexické kávy.

PODNEBÍ

Tím, že se Puerto Vallerta nachází v tropickém podnebném pásu, počasí je zde teplotně po celý rok prakticky vyrovnané. Během letních měsíců však město zažívá více srážek a od července do října zde panuje období hurikánů.

Zima pak zde bývá příjemná, avšak je to místní „high-season“, tudíž ceny jsou výrazně vyšší než v jinou roční dobu. Proto jsou ideálními měsíci k návštěvě především březen, duben, květen.

Západ slunce nad Puerto Vallarta.
Západ slunce nad Puerto Vallarta.

CO V PUERTO VALLARTA OCHUTNAT

Ceviche

Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech Jižní a Střední Ameriky. Připravuje se z více druhů syrového rybího masa (např. žralok či tuňák), které se nakrájí na malé kousky a nechá marinovat několik hodin v citronové nebo limetkové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.

Birria Tacos

Tento pikantní pokrm původem ze státu Jalisco je vlastně guláš z kozího či hovězího masa, sušených papriček a oregano. Maso je marinováno v nálevu vyrobeném z octa, sušených chilli papriček, česneku a bylinek a koření. Pokrm se často podává při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby a křtiny a během svátků, jako jsou Vánoce a Velikonoce. Restaurace nebo pouliční vozíky, které podávají birria, jsou známé jako birrierias a existují po celém Mexiku, zejména v Michoacánu a Jalisco.

Coconut Cuala

Tradiční kokosový dezert z oblasti Puerto Vallarta.

Pokud vám mexická kuchyně zachutná natolik, že si ji zatoužíte uvařit i doma, pak můžete v Puerto Vallarta, konkrétně v restauraci Gaby absolvovat hodiny vaření. Na tomto místě z Vás udělají mexickou Magdalénu Dobromilu Rettigovou.

SIGNATURE COCKTAILS

Micheladas

Je oblíbený mexický nápoj vyrobený z mexického piva, rajčatové šťávy, limetkové šťávy, omáčky Worcestershire, sójové omáčky a trochou chilli prášku. Michelada může připomínat koktejl Bloody Mary a má i v rámci Mexika samotného mnoho variant.

Margarita

Je světoznámý koktejl z tequily, limetkové šťávy a pomerančového likéru.

Paloma

Tequila s grapefruitovou šťávou, limetkovou šťávou a sodou, dle chuti lze dosladit sirupem z agave.

Restaurace Gaviotas v Zona Hotelera je skvělou volbou, pokud člověk hledá fine-dining restauraci. Vyhrála 4 diamanty v AAA Awards ocenění. Gaviotas se soustředí na mexickou gurmánskou kuchyni. Rozhodně nahlédněte do jídelního lístku

Mexické ceviche.
Mexické ceviche.

DOPORUČENÍ V PUERTO VALLARTA:

Hotel: Casa Velas Hotel Boutique & Spa ve čtvrti Marina Vallarta, cena se snídaní pro 2 osoby cca 19 000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Puerto Vallarta lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 21 000 Kč s Lufthansou či například s Deltou. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Puerto Vallarta přímé spojení, proto počítejte se dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je -7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.

Veřejná doprava: po Puerto Vallarta se můžete pohybovat pěšky nebo využívat relativně hustou autobusovou síť, taxi či vodní taxi.

TIP: Než nastoupíte do taxi, vždy se předem zeptejte na cenu a buďte ostražití, zda vás řidič opravdu zavezl tam, kam jste žádali. Někdy se může ocitnout u nějaké řidiči „spřízněné“ restaurace či podniku, kam jste jet vůbec nechtěli.

Kostel v Puerto Vallarta.
Kostel v Puerto Vallarta.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole