Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, Brazílie: Samba, Copacabana a karneval

Již pouhým překladem svého názvu překvapí Rio de Janeiro jistě mnohé – zejména ty portugalsky nehovořící - návštěvníky. „Lednová řeka“ je však překvapením a především pak kontrasty doslova nabita. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších metropolí světa a abyste ji alespoň trochu poznali, je nutné si vyhradit dostatek času. Najdeme zde jedny z nejdražších nemovitostí na americkém kontinentě, stejně jako jednu z největších favel na světě. Žijí zde lidé, kteří plně vyznávají západní styl života, ale rovněž ti, kteří dodnes vzývají spiritismus. Najdete zde jedinečné zástupce brazilské fauny, které nejsou často k vidění ani v zoologických zahradách. V pouličních stáncích v Riu můžete ochutnat fantastické pokrmy, za které by se nestyděli ani šéfkuchaři v michelinských restauracích, tekuté skvosty v podobě Caipirinhy jsou rozhodně také hodny ochutnávky.

Kopcovití konkurenti Cukrová homole a Corcovado, Kristus Spasitel, karneval, samba či Copacabana….to jsou vše zažitá klišé, která si v dnešní době již asi každý automaticky spojuje s tímto překrásným a životem nabitým městem.

Autor: Petra Špačková

23.01.2024

Čti více
Pláže Rio de Janeira při západu slunce.
Pláže Rio de Janeira při západu slunce.

HISTORIE A POLOHA RIO DE JANEIRA

Rio de Janeiro je druhé největší brazilské město nacházející se na jihovýchodním pobřeží Brazílie. Je rovněž hlavním městem stejnojmenného spolkového státu. Najdeme jej u zátoky Guanabara a jeho břehy omývá Atlantik. Metropolitní oblast Ria má úctyhodných 13,5 mil. obyvatel.

Portugalští vládci byli první, kdo ovládl Rio de Janeiro, když se v lednu roku 1502 vylodili v zálivu Guanabara. Zátoka Guanabara tvoří ústí řeky, odtud název „Rio de Janeiro“, což znamená „Lednová řeka“. V roce 1555 pak obsadili jeden z ostrovů v zátoce Guanabara, nyní nazývaný Villegagnon, francouzští kolonisté. Francouzi chtěli co nejlépe využít strategickou pozici Ria v jihoamerickém regionu a pokusili se ve městě získat oporu, ale po letech intenzivní války byli z města vyloučeni.

Na konci 17. století se díky nálezu zlata a diamantů v sousedním státě Minas Gerais stalo Rio de Janeiro důležitým přístavem pro export zlata a drahých kamenů. V roce 1763 byla koloniální správa v portugalské Americe přesunuta ze Salvadoru právě do Ria. Město bylo koloniálním hlavním městem až do roku 1808.

V 19. století čelila produkce cukrové třtiny tvrdé konkurenci ostatních jihoamerických zemí a také se zmenšovaly zásoby zlata a diamantů, což přivedlo Rio na cestu hospodářské krize. Aby tomu bylo zabráněno, portugalská královská rodina se usadila v Riu a započal také export kávy. Během jejich třináctileté vlády se Rio ekonomicky i urbanisticky rozrostlo. V této době bylo také Rio de Janeiro neslavně proslulým městem otroků. Přístav města (zejména lokalita Valongo) byl největším přístavem otroků v Americe! Když Portugalci v roce 1822 vyhlásili nezávislost Brazílie, ponechali si Rio de Janeiro jako hlavní město, mezi jeho hlavní vývozní artikly v té době patřila cukrová třtina a káva.

Uvnitř Metropolitní katedrály.
Uvnitř Metropolitní katedrály.

Po osamostatnění se město rozrostlo politicky, kulturně, ekonomicky i architektonicky. Byly položeny i základy prozatím primitivní infrastruktuře (povozy), která však splňovala hlavní cíl, a to propojení s ostatními nedalekými městy. Rio se stalo politickým, ekonomickým a kulturním centrem Brazílie. Mnoho talentovaných řemeslníků, vůdců, spisovatelů a pozoruhodných lidí hrálo významnou roli v kulturním rozvoji města. Spolu s tím, že je nejrušnějším přístavem v Brazílii, vedla následná železniční a silniční infrastruktura k významnému rozvoji obchodu a průmyslu.

Rio de Janeiro, hlavní město Brazílie, se změnilo z hlediska infrastruktury a financí. Centrální zóna byla zbořena, aby se město rozšířilo. Pozemek byl kultivován pro vybudování Central Business District. Kopce byly vyhlazeny a byly použity k zaplnění bažin. Město bylo rozděleno do zón. Severní zóna se stala průmyslovou oblastí a byla sídlem dělnického sektoru, zatímco jižní zóna byla omezena na bohaté lidi.

Po druhé světové válce se Rio rychle přeorientovalo ze zemědělské na průmyslovou ekonomiku. Mezi důležitými městy se stavěly mosty, stavěly se mrakodrapy a budovaly se dálnice. Obyvatelstvo města přibývalo, což se časem však ukázalo jako problém, kterému bude muset Brazílie i v budoucnu čelit. Přestože rozvoj průmyslu si žádala dostatek pracovní síly, dělníků byl nakonec přebytek a počet chudých a nekvalifikovaných lidí se zvýšil. Tato situace existuje i dnes a lze ji pozorovat mj. v ulicích města, kde lze spatřit opravdu propastné rozdíly v socioekonomickém postavení zdejších obyvatel. Rio je jedním z nejlidnatějších měst na světě a sociální situace mnohých „cariocas“ není zcela růžová.

V roce 1960 bylo hlavní město Brazílie přesunuto z Ria do Brasílie (město budoucnosti vybudované doslova uprostřed ničeho bylo vystavěno na popud prezidenta s českými kořeny Juscelina Kubitscheka mj. proto, aby se snížil ekonomický a finanční tlak na Rio). Politická moc tak byla přesunuta do nitra země. Hlavní nadnárodní společnosti mají však dnes své sídlo v Riu a město má stále svůj vliv na brazilskou ekonomiku.

V roce 1992 město hostilo Earth Summit, konferenci OSN o změně klimatu. V roce 2012 město hostilo „Konferenci Organizace spojených národů o udržitelném rozvoji“. Rio hostilo také Panamerické hry 2007, Finále Světového poháru FIFA 2014, Olympijské hry 2016 a Paralympijské hry 2016.

Dívky na Copacabaně.
Dívky na Copacabaně.

ZAJÍMAVOSTI RIO DE JANEIRA

  • Město dostalo svůj název podle řeky, která je ve skutečnosti zátokou, doslovný překlad názvu města je Lednová řeka.
  • Pojmem „carioca“ je nazýván obyvatel města Rio de Janeiro.
  • Rio bylo hlavním městem jedné z největších říší na světě.
  • Rio je domovem osmé největší knihovny na světě.
  • Rio de Janeiro mělo největší otrokářský přístav v historii.
  • V Riu se natáčel známý film v hlavní roli s Jean – Paul Belmondem – Muž z Ria (1964).
  • Samba a Bossa Nova vznikly v Riu.
  • Karneval v Riu je největší karnevalová oslava na světě.
  • Sugarloaf Mountain/Cukrová homole byla původně vlastně ostrov.
  • Lanovka Sugarloaf je nejstarší turistickou atrakcí ve městě.
  • Socha Krista Spasitele původně neměla otevřenou náruč.
  • Na stadionu Maracanã se konal největší fotbalový zápas na světě.
  • V Riu byly vynalezeny tři slavné plážové sporty - frescobol, footvolley a altinha.
  • Rio má více než 750 slumů.

Obraz v ulicích Rio de Janeira.
Obraz v ulicích Rio de Janeira.

CO NEMINOUT V RIO DE JANEIRU A JEHO OKOLÍ

Cukrová homole

Hora Sugarloaf, česky nazývaná Cukrová homole, nebo chcete – li portugalsky Pão de Açúcar, je ikonický vrchol v Rio de Janeiru. Dramaticky se tyčí ze zálivu Guanabara a nabízí panoramatické výhledy a také ohromující západy slunce. Hora dosahuje výšky 396 m n. m. a je jedním z hrdých symbolů metropole. Je pojmenována díky svému tvaru po tradičních cukrových homolích. Je přístupná lanovkou, která je jednou z nejznámějších památek města. Tato populární atrakce – lanovka Bondinho do Pão de Açúcar – zde byla zprovozněna v roce 1912. Jejím autorem je Augusto Ferreira Ramos a jedná se o jednu z nejstarších lanovek tohoto typu na světě. Odjíždí ze stanice Praia Vermelha do Morro da Urca a následně na vrchol hory.

Dechberoucí výhled z cesty i samotného vrcholu nejlépe oceníte za jasného slunečného dne. Cukrová homole je od roku 2012 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

pohled na Rio de Janeiro z Cukrové homole.
pohled na Rio de Janeiro z Cukrové homole.

Corcovado a Kristus Spasitel

Kopec Corcovado – jedno z poznávacích znamení města – se tyčí do výšky 710 m n. m. a na jeho vrcholu našla domov jedna z nejznámějších soch světa Kristus Spasitel nebo chcete – li Cristo Redentor. Od roku 2012 je tento monument zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO, od roku 2007 figuruje dokonce mezi novodobými divy světa. Slavnostně odhalen byla v roce 1931 a od té doby je nejen symbolem křesťanství, které má v Brazílii obecně silné kořeny, ale rovněž prý zajišťuje pomyslnou ochranu města. Velké oslavy se konaly v roce 1981, kdy socha slavila 50. výročí. Mezi významnými hosty tehdy nechyběl dokonce ani papež Pavel II. Abychom doplnili ještě další údaje, můžeme zmínit, že Kristus je vysoký 30 m, jeho podstavec však měří dalších 7 m. Do roku 1994 se tak mohl dokonce pyšnit prvenstvím coby nejvyšší sochy Krista na světě, to je však nyní již překonáno. Nicméně i tak na vás ze sochy dýchne majestátnost a impozantnost.

Socha Ježiše Krista na Corcovadu.
Socha Ježiše Krista na Corcovadu.

Ipanema

Vyhlášená a populární pláž v jižní oblasti Ria, to je Ipanema. Co do krásy a vybavení si v ničem nezadá s nejznámějším plážovým magnetem města - pláží Copacabana. Ipanema, jejíž název se v domorodém jazyce dá přeložit jako „páchnoucí jezero“, se dá označit i za kulturní centrum města, najdeme zde univerzity, muzea, galerie. Každou neděli se zde již od roku 1968 koná navíc trh Feira Hippie de Ipanema.

Část pláže oblíbená mezi gay komunitou se jmenuje Farme Gay Beach. Její název je odvozen od ulice Rua Farme de Amoedo, která je mezi zdejšími homosexuály symbolem pro tepající noční život.

Pláž Ipanema.
Pláž Ipanema.

Copacabana

Jen málokdo by si při vyřčení názvu města Rio de Janeiro nevybavil hned pláž Copacabana. Bývá dokonce označována za nejznámější pláž na světě. Je dlouhá 4 km a prakticky neustále „živá“. Mísí se zde turisté s místními, celebrity s dětmi z favel atd. Písek je bělostný, moře tyrkysové a teplé a Copacabana nabízí veškeré zázemí jako například stánky s jedinečným brazilským street food a exotickými koktejly. Teplota vody se celoročně pohybuje mezi 22 a 26 °C. Nicméně je dobré být při návštěvě pláže obezřetní, bývá často místem, kde můžete být okradeni či podvedeni. Návštěva po setmění se proto nedoporučuje.

Copacabana
Copacabana

Leblon

Kosmopolitní Leblon je označován za pravděpodobně nejdražší a nejluxusnější čtvrť města. Za metr čtvereční zde při koupi nemovitosti dáte nejvíce peněz z celé Brazílie. Nachází se tady také stejnojmenná pláž, která je pečlivě udržovaná a nabízí příjemné strávení chvil u moře.

Pláž Leblon.
Pláž Leblon.

Barra da Tijuca

Barra de Tijuca nebo chcete – li pouze Barra je překrásná písečná pláž ve stejnojmenné čtvrti, kde našla svůj domov především vyšší třída. Pobřeží je zde čisté a udržované, což však znamená, že i ceny například za půjčení slunečníků atd. nejsou zcela nízké. Tato oblast je považována za nejmladší část Rio de Janeira a najdeme zde opravdu luxusní byty, moderní kanceláře anebo také třeba velké nákupní centrum Barra Shopping Mall. Čtvrť je rovněž vyhlášená velkým množstvím restaurací, barů a vibrujícím nočním životem.

Praia de Grumari

Tato pláž se nachází na západě města a je to zároveň i jméno čtvrti, ve které však nikdo nebydlí. Pláž nenabízí takové vybavení jako ostatní pláže v Riu, ale naopak svým návštěvníkům nabídne zákoutí s panenskou přírodou, čistou vodou a bez velkých davů, nachází se totiž v přírodní rezervaci. Grumari je také vyhlášenou lokalitou mezi milovníky surfování.

TIP: Grumari neoplývá mnoha možnostmi stravování, proto se na výlet sem raději vybavte jídlem i pitím!

Praia da Barra de Guaratiba

Je to nejvzdálenější pláž od centra města Rio de Janeiro, hraničící s Restinga de Marambaia (42 km dlouhá písečná naplavenina), a hlavní pláž ve čtvrti, s několika kiosky a promenádou a restauracemi s jedinečnými mořskými plody podél pobřeží. Moře je klidné, s čistou vodou.

Barra da Tijuca.
Barra da Tijuca.

Morro da Urca

Kopec Urca, jehož výška dosahuje 220 m n. m., vám umožní překrásné výhledy. Kromě toho má na svém vrcholu stanici lanové dráhy vedoucí na vrchol Cukrové homole. Kromě toho nabízí fantastické možnosti lezení pro začátečníky, lezce, kteří začínají s vícedélkovým lezením, a pro ty, kteří se učí vést lezení. Je to velmi oblíbené cvičiště, a to nejen díky kvalitě a rozmanitosti cest pro začátečníky, ale také díky úžasnému přírodnímu prostředí, snadnému přístupu a nádherným výhledům, které jsou charakteristickým znakem lezení v Rio de Janeiru.

Prainha

Malý pás písku, který se nachází na konci pláže Recreio, je známý jako Prainha. Je to mj. oblíbená pláž surfařů s dokonalými vlnami a nepopsatelnou přírodní krásou. Je totiž svírána mezi útesy a bujnou vegetací. Prainha, jak název napovídá (v portugalštině: malá pláž), je malý pás písku o délce 700 m chráněný kopci pokrytými porostem Mata Atlântica. Na pláž je ideální přijet brzy, abyste si užili slunce, které se uprostřed odpoledne začíná skrývat za horami.

Arpoador

Překrásná pláž v jižní části města s dokonalými vlnami. I proto je vyhlášeným cílem mnohých surfařů. Konají se zde celoročně také mnohé šampionáty mezinárodního rázu. Proto, ať už milujete aktivní chytání vln či jste jen pasivním fanouškem toho sportu, Arpoador je pro vás ideálním místem.

Pláž Arpoador.
Pláž Arpoador.

Rodrigo de Freitas

Laguna Rodrigo de Freitas nebo také Lagoa Rodrigo de Freitas je malebná laguna se slanou vodou v srdci Rio de Janeira. Obklopena bujnými kopci a luxusními čtvrtěmi, nabízí ohromující kulisu pro outdoorové aktivity jako je běhání, cyklistika a jízda na šlapadlech. Najdeme zde i veslařské centrum. Během vánočních svátků přitahuje mnoho návštěvníků díky svému slavnému a gigantickému vánočnímu stromu postavenému na plovoucí plošině. Je označován za nejvyšší plovoucí vánoční strom na světě. Laguna je obecně velmi oblíbené místo pro místní obyvatele a turisty, kteří hledají klidný únik od rušného velkoměsta.

Mirante Dona Marta

Z vrcholu ve výšce 360 m nabízí vyhlídka Mirante Dona Marta jeden z nejneuvěřitelnějších výhledů na město. Odtud můžete vidět Cukrovou homoli, Krista Spasitele, Maracanã, Guanabara Bay a Rodrigo de Freitas Lagoon.

TIP: Vyhlídka je dokonalým místem pro pozorování východu slunce.

Golf v São Conrado. Selarónove schody v centru Rio de Janeiro. -
Golf v São Conrado. Selarónove schody v centru Rio de Janeiro. -

Avenida Atlântica

Avenida Atlântica o délce 4 km s ikonickou vlnitou chodníkovou mozaikou Roberta Burle Marxe je ideální pro procházky podél pláže Copacabana. Jedinečný černo – bílý design chodníku byl dokončen v roce 1970 a dnes jej brázdí mj. cyklisté, „skejťáci“ či bruslaři. Hlavní přímořská promenáda města je navíc lemována plážovými kiosky, kde se můžete občerstvit lahodnými pokrmy či osvěžit exotickými koktejly.

Pedra Bonita

Trasa v délce 40 minut je považována za lehkou a relativně snadnou, bez extrémních překážek. Nachází se v národním parku Tijuca, mezi Pedra da Gávea a čtvrtěmi São Conrado a Barra da Tijuca. Má místy strmé úseky a část trasy má nízkou vegetaci, tj. nenabízí přirozenou ochranu před sluncem. Procházka je příjemná a vede většinou oblastmi s hustým lesem. Odměna přichází, když se dostanete na vrchol, který poskytuje úžasný výhled na Pedra da Gávea, Praias da Barra, São Conrado, Leblon a Ipanema, stejně jako Morro Dois Irmãos, Floresta da Tijuca a některé části jižní zóny.

Avenida Atlântica.
Avenida Atlântica.

Cidade do Samba

Samba City, neboli Cidade do Samba, je pulzující kulturní komplex v Rio de Janeiru zasvěcený umění samby. Je centrem pro slavné karnevalové přípravy města, pořádá workshopy pro jednotlivé školy samby a nabízí pestré výstavy o historii a tradicích karnevalu. Návštěvníci se mohou ponořit do ducha nejslavnějšího festivalu v Riu a být svědky tvůrčího procesu, který stojí za velkolepými průvody.

Urca

Urca je bohatá čtvrť v Rio de Janeiru charakterizovaná tradičními budovami a slavnou Cukrovou homolí. Čtvrť má pouze šest náměstí s 16 ulicemi a je obklopena zálivem Guanabara. Urca je známá svými slavnými celebritami, jednou z nejznámějších je brazilský zpěvák Roberto Carlos. V této čtvrti se také nacházelo casino vyhlášené v Brazílii, Casino da Urca. Jakmile byl v roce 1946 hazard označen jako nelegální, byla budova přeměněna na sídlo televizní sítě Tupi. Nicméně slavné Casino da Urca hrálo roky důležitou roli na kulturní a společenské scéně města. Forte São João je další hlavní turistické místo čtvrti Urca. Pevnost je snadno viditelná z hory Cukrové homole. Je to vojenská základna, ale je otevřena v dané časy pro návštěvníky. „Museu do Forte“ vystavuje zbraně a další instalace. Na stěnách pevnosti jsou k vidění rovněž malby portugalského stylu ze 17. století. Vedle pevnosti se pak nachází řada krásných budov ve stylu art deco. Fotbalové hřiště je krásně umístěno s výhledem na Cukrovou homoli za jednou brankou a pevnost za druhou.

Cukrová homole je další známou atrakcí spojenou s Urcou. Morro da Urca, kopec vysoký 224 metrů, je první zastávkou lanovky na vrchol. Výlet na Cukrovou homoli nabízí nejlepší výhled na okolní přírodu. Lokalita Urca je relativně bezpečná a klidná a architektonicky velice zajímavá. Design domů se pohybuje od konce 20. do 40. let 20. století a představuje nejpopulárnější návrhy té doby. Od domů ve stylu art deco po umělý španělský koloniální styl a falešné tudorovské domy.

Tato čtvrť si dokázala zachovat svou architektonickou krásu a bývá po čtvrti Santa Teresa označována hned na druhém místě, pokud jde o celkovou příjemnost, krásu a atmosféru. Rua Marechal Cantuária je hlavní ulicí čtvrti.

Místní kapela ve čtvrti Urca.
Místní kapela ve čtvrti Urca.

Santa Teresa

Výše zmíněná Santa Teresa je čtvrtí s jedinečným geniem loci a patří mezi nejpopulárnější lokality v Riu. Leží na stejnojmenném kopci a svým návštěvníkům poskytuje mj. dechberoucí výhledy na město. Nicméně ukojí i jejich mlsné jazýčky, najdete zde totiž nepřeberné množství restaurací, kaváren a barů. Santa Teresa je rovněž známá pro své úzké uličky a umělecké dílny. Velké plus této atraktivní čtvrti je blízkost centra a rovněž i vyhlášených pláží. Velkým zážitkem je pak rozhodně i jízda zdejší tramvají tzv. Bondinho de Santa Teresa, která spojuje čtvrť s Largo da Carioca. Při vašich toulkách po „Tereze“ nezapomeňte navštívit také pomyslné srdce čtvrti – Convento de Santa Teresa.

Jardim Botânico

Botanická zahrada se nachází ve stejnojmenné městské části (Jardim Botânico) a nabízí svým návštěvníkům 54 ha plných exotické flory, skleníků a jedinečných zákoutí. Najdeme zde však i výzkumné centrum a jedinečnou knihovnu specializující se na botaniku. Zahrada otevřela své brány veřejnosti v roce 1822 a postupem času se stala populárním cílem víkendových procházek místních, stejně jako turistů, kteří zde obdivují mj. mnoho druhů překrásných palem a orchidejí. Park je však domovem i mnoha druhů brazilského ptactva!

Na výběr je z vícero druhů vstupenek, některé z nich umožňují i noční návštěvy zahrady.

Botanická zahrada.
Botanická zahrada.

Lagoa de Marapendi

Lagoa de Marapendi v Rio de Janeiru je velkolepou destinací, kam na pár hodin uniknout z města a znovu se spojit s přírodou. Prohlídka Lagoa de Marapendi na lodi vám dává příležitost pozorovat místní jedinečnou faunu, mezi kterou jsou často i ohrožené druhy. Pokud budete mít štěstí, možná uvidíte i aligátory v jejich přirozeném prostředí. Snazší je však spatřit opice či zdejší ptactvo jako například tukany. Každopádně si nezapomeňte vzít fotoaparát, abyste zachytili všechny tyto nezapomenutelné okamžiky.

Projížďka po Lagoa de Marapendi je perfektní aktivitou pro všechny milovníky přírody, kteří se chtějí dozvědět více o místní biodiverzitě!

Morro Dois Irmãos

Morro Dois Irmãos je skalní útvar ve čtvrti Vidigal v Rio de Janeiru. Jeho vrchol, 533 m n. m., je vyšší než Cukrová homole (395 m), ale nižší než Corcovado (704 m). V parku je také socha podepsaná Oscarem Niemeyerem a památník věnovaný Air France na počest obětí letu AF – 447 (tragická nehoda na trase Rio de Janeiro – Paříž).

Kopec láká turisty, kteří se chtějí vydat po stezce, která vede na jeho vrchol. Shora je totiž možné vidět po celé délce pláže Leblon, Ipanema a Copacabana, Lagoa Rodrigo de Freitas, Gávea, Krista Spasitele, komunitu Rocinha a sousedství São Conrado. Přístup na stezku se nachází v blízkosti Campo do Vidigal a amfiteátru Vila Olímpica a cesta na vrchol trvá přibližně 50 minut.

Stezka je považována za relativně snadnou a po dosažení vrcholu je možné opravdu vidět celou jižní zónu Ria a její pláže.

Laguna Lagoa de Marapendi.
Laguna Lagoa de Marapendi.

Schodiště Selarón (Escadaria Selarón)

Mozaikové schodiště Escadaria Selarón ve čtvrti Lapa je jedním z nejfotografovanějších míst města Rio de Janeiro. A není se čemu divit, schody hrají všemi barvami, ač červená a žlutá jasně převládají, a jsou lemovány nejen vzrostlými a svěže zelenými stromy, ale také typickými brazilskými městskými domy. Pokud budete schody chtít spočítat, ušetříme vám čas – je jich rovných 215. Schodiště je dílem chilského umělce Jorge Selaróna, který jednotlivé dlaždice nasbíral po celém světě, konkrétně ve více než 50 státech.

Parque Nacional da Tijuca

Parque Nacional de Tijuca je městský národní park, který byl ustaven v roce 1961. Patří k nejmenším národním parkům v zemi. Ač tepající duch Ria je stále na dosah, vy se zde rázem ocitnete v džungli, která vás jistě nadchne. Mimo překrásnou a bohatou floru zde narazíte rozhodně i na pestrou faunu. Spatřit v parku můžete například malpy hnědé, maikongy, mravenečníky čtyřprsté, aguti, lenochody, vačice, tapeti, caxinguelê nebo třeba roztomilé zvídavé nosály. Nad hlavami vám jistě také proletí i tukani, zatímco ve střehu byste měli být například před jedovatým křovinářem žararaka!

Bohužel kvůli lovu zde velcí savci, jako jsou jaguáři a tapíři, vyhynuli.

Selarónovy schody v centru Rio de Janeira.
Selarónovy schody v centru Rio de Janeira.

Maracanã

Fotbalový stadion Maracana (Estádio do Maracanã), oficiálně pojmenovaný Estádio Jornalista Mário Filho, je jedním z nejznámějších fotbalových míst na světě a snad všichni fotbaloví fanoušci alespoň jednou zatoužili se sem podívat. Stadion má velice bohatou historii pořádání legendárních zápasů a akcí. S kapacitou více než 100 000 fanoušků je to největší stadion v zemi a byl ústředním bodem mistrovství světa ve fotbale v roce 1950.

Museu do Amanhã

Moderní Museu do Amanhã je vědeckým muzeum, jehož název znamená příznačně „muzeum zítřka“. Je, jak jméno napovídá, zaměřeno na budoucnost a prim zde hrají experimenty, které kombinují exaktnost vědy a expresivnost umění. Jedinečný design budovy má na svědomí španělský neofuturistický architekt Santiago Calatrava, který se nechal inspirovat tvary bromélií.

Muzeum najdeme v centru města na nábřeží nedaleko ostrůvku Ilha das Cobras.

Fotbalový stadion Maracanã.
Fotbalový stadion Maracanã.

Theatro Municipal do Rio de Janeiro

Theatro Municipal, otevřené v roce 1909, je jedním z hlavních divadel v Brazílii a Latinské Americe vůbec. Významné prostory stavby byly restaurovány s akcentem na impozantního 350 kg vážícího pozlaceného orla, který zdobí horní část budovy.

Za více než sto let své historie hostilo Theatro Municipal skvělé mezinárodní umělce a významná jména brazilské kulturní scény, včetně umělců z oboru tance, hudby, opery a scénického umění. Dnes je to jediná brazilská kulturní instituce, která současně provozuje sbor, symfonický orchestr a baletní soubor. Pokud budete mít oři vašem pobytu v Riu jeden volný večer, neváhejte a divadlo navštivte! Pokud se vám to však nepovede, nesmutněte, divadlo je díky svému exteriéru považováno za jedno z nejhezčích v Latinské Americe, tj. uchvátí vás jistě i zvenčí.

Real Gabinete Português de Leitura

Real Gabinete Português de Leitura je kulturní lusofonní institut a knihovna, která se objevuje na seznamech těch nejkrásnějších knihoven na světě. Najdeme zde zhruba 350 tisíc děl v portugalštině. Kabinet byl založen v roce 1837 a jeho vnitřní prostory vás jistě uchvátí!

Knihovna je pro návštěvníky otevřena ve všední dny od 10 do 17 hodin, vstup je zdarma!

Národní divadlo.
Národní divadlo.

Catedral de São Sebastião do Rio de Janeiro

Katedrála sv. Šebestiána (nebo chcete – li Metropolitní katedrála), patrona města Rio de Janeiro, je impozantní stavbou a sídlem zdejší římskokatolické arcidiecéze. Její výška je 75 m a pojme až 20 000 návštěvníků.

Mosteiro de São Bento da Vitória

Benediktinský klášter São Bento v Rio de Janeiru byl založen v roce 1590 dvěma mnichy, kteří přišli z kláštera Bahia v roce 1589, pouhých dvacet čtyři let po založení města. Mosteiro de São Bento da Vitória stojí v centru města na vyvýšenině Morro de São Bento.

Metropolitní katedrála.
Metropolitní katedrála.

Parque Lage

Nedaleko botanické zahrady najdeme Parque Lage, veřejný park, který se stal v roce 1967 historickým a kulturním dědictvím města Rio de Janeiro. Najdete zde kýžený odpočinek a klid, přestože budete stále uprostřed tepající velkoměsta. Kromě příjemných procházek mezi exotickou florou si zde můžete zajít na výbornou brazilskou kávu (bistro Plage Café), navštívit muzeum či zajít na nějakou z ad hoc výstav. Místo je mezi zdejšími velmi oblíbené i pro víkendové pikniky. Stejně tak je to cíl vycházek mnoha zamilovaných párů.

Zajímavostí může být, že americký rapper Snoop Dogg v parku natáčel svůj klip k písni „Beautiful“.

Puente Rio – Niterói

Můžete se po něm projet nebo si jen vyfotit jeho siluetu. Nicméně Puente Rio – Niterói, pnoucí se nad zálivem Guanabara, je druhým nejdelším mostem v Latinské Americe a spojuje města Rio de Janeiro a Niterói. Byl slavnostně otevřen v roce 1974 a měří zhruba 14 km. V nejvyšším bodě dosahuje výšky 72 m.

Parque Lage.
Parque Lage.

CO ROZHODNĚ V RIO DE JANEIRU A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Pedra do Telégrafo

Udělejte si příjemný hike na 354 m vysoký kopec Morro de Guaratiba a pokochejte se jedním z nejhezčích výhledů v oblasti Rio de Janeiro. Pod vámi bude temně modrý oceán, písečná pláž a čerstvě zelená bujná vegetace. Během druhé světové války se na kopci nacházela vojenská zařízení pro špehování německých ponorek a zabránění případným útokům. Informace se přenášely rádiem, odtud pochází také název.

Při pohledu na město můžete vidět divoké pláže Praia do Perigoso a Praia do Meio, stejně jako další oblasti jako Grumari, Recreio, Barra da Tijuca, Pedra da Gávea. Na druhé straně uvidíte Restringa de Marambaia – zhruba 42 km dlouhý písečný pás.

Pedra do Telegráfo je vyhlášeným místem pro pořízení fotografií na Instagram, a to konkrétně na hraně útesu. Na zachycení tohoto snímku zde bývá velká fronta, proto zkuste přijít brzy ráno. Cesta na vrchol trvá kolem 45 minut.

Samba

Pokud máte v plánu zdržet se v Riu delší dobu, můžete se zde zapsat do jedné z institucí vyučujících sambu. Samba je energický a živý tanec, který je v současnosti velice populární v mnoha částech světa. Synkopické rytmy, poskakování a pohyby boků charakterizují tento živočišný tanec. Může se tančit s partnerem nebo bez něj. Výrazným prvkem jsou také barevné kostýmy.

Tanec samba má bohatou a kulturní historii. Existuje celá řada druhů hudby a tance samby. Samba hudba začala v 19. století a vyvinula se v Rio de Janeiru v Brazílii na počátku 20. století. Stala se základní hudební a taneční formou světově proslulého karnevalu v Rio de Janieru. Živé taneční pohyby a bohatý a synkopický rytmus z něj udělaly oblíbený tanec v Jižní Americe, který se však brzy rozšířil po celém světě.

Muzikologové se přou o jeho skutečný původ. Mnozí souhlasí s tím, že slovo „samba“ je odvozeno z angolského výrazu „semba“ kimbundo, což je tah pupíku při tanci.

Karneval na sambodronu.
Karneval na sambodronu.

Favelas Tour

V Rio de Janeiru máte možnost také nahlédnout do nejchudších lokalit města tzv. favel. Ač tyto mohou být pro samotné turisty velice nebezpečné, a to obzvláště po setmění, lokální průvodci vás sem vezmou a budou vám stále po boku, tj. žádné nebezpečí vám nehrozí. Navštívit takto lze například favelu Rocinha, což je největší favela v Brazílii (dle odhadů zde žije zhruba 200 000 obyvatel).

Bonde de Santa Teresa

Tato historická tramvajová trať je velkým turistickým lákadlem města. Projížďka žlutou tramvají vás vezme zpět v čase a vy si budete moci užít jízdu z centra do eklektické čtvrti Santa Teresa.

Favela v Rio de Janeiru.
Favela v Rio de Janeiru.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ RIO DE JANEIRA

Brazílie obecně je naprostým rájem pro všechny milovníky zvířat, stejně jako pro nadšené botaniky. Pestrost živočichů a rostlin je zde až fascinující. Pro jejich pozorování se nemusíte ani nořit hluboko do džungle, stačí si udělat výlet na okraj města a již se ocitnete v exotickém světě plném té nejrůznější fauny a flory.

Porost Mata Atlântica je zodpovědný za většinu přírody v Riu. Je to jeden z nejbohatších biomů na světě z hlediska biologické rozmanitosti. Mezi ekosystémy přítomné v Rio de Janeiru patří tropické vlhké lesy, mangrovy, horské plochy a velký soubor lesních útvarů.

Přestože život zvířat a rostlin byl lidskou rukou v Rio de Janeiru značně pozměněn, části porostu Mata Atlântica a mangrovů zůstávají nedotčeny. Udává se, že dnes Mata Atlântica pokrývá 13,04 % národního území podél pobřeží, v 16. století les pokrýval prý neuvěřitelných 97 % území města. U zálivu Guanabara se rozkládají pak především mangrovy, což je oblíbený ekosystém pro mnoho živočichů.

Převládající vegetaci v Rio de Janeiru pokrývá široká škála druhů, jako jsou fialové stromy jacaranda, tabebuia, palmy, jequitiby, cekropie, orchideje a bromélie.

Mezi běžná zvířata v regionu patří opice malpy, divoká prasata, lenochodi, fretky, aguti, různé druhy netopýrů, tukani černozobí, papoušci, žararaky a hroznýši.

Rio de Janeiro je krásné místo, kde se velkoměsto a příroda opravdu dobře doplňují a jsou zde ve vzácné symbióze. S úchvatnými výhledy vás mnoho stezek v Rio de Janeiru zavede na nádherné vyhlídkové body, hory a kopce. Nicméně turistika v Rio de Janeiro vám dává i jedinečnou možnost prozkoumat zdejší přírodu a ponořit se do pralesa Mata Atlântica.

Kromě stezek táhnoucích se různě po městě je další lokalitou, kde spatřit zástupce jedineční brazilské fauny a flory, je Národní park Tijuca (Parque Nacional da Tijuca). Park je domovem 328 druhů zvířat, včetně obojživelníků, ptáků a savců, z nichž některým hrozí vyhynutí. Výzkumníci také uvádějí, že v národním parku Tijuca existuje 1619 druhů rostlin.

Kromě toho park nabízí možnosti aktivit pro každého: od míst na piknik a grilování po závěsné létání, horolezectví, turistiku a další aktivity. Je tu také vodopád a pár potůčků, kde se můžete osvěžit.

Pokud však chcete spatřit a třeba i přivonět k vícero rostlinám na jednom místě, zajděte do místní botanické zahrady. Nebudete vědět, kam se dívat dřív! Vůní a barev je zde opravdu nepřeberné množství. Jsou zde vzácné druhy rostlin brazilské flory a je to také jedno z nejlepších míst ve městě pro pozorování ptactva. Portugalský král Jan VI. založil botanickou zahradu v roce 1808. Dnes je v ní asi 6 500 druhů rostlin rozmístěných na ploše 54 ha. Kromě toho jsou v botanické zahradě hojně k vidění také malpy a kosmani!

Aby byl výčet, kde se zvířaty potkat nejsnáze, kompletní, je nutné zmínit i zdejší zoologickou zahradu. Je jedna z nejstarších zoo v Brazílii (otevřena v roce 1888) a po velké rekonstrukci nabízí zvířatům kvalitní zázemí.

Kýčový západ slunce.
Kýčový západ slunce.

PODNEBÍ

Díky své poloze na jižní polokouli se léto v Rio de Janeiru odehrává od prosince do února a zima od června do srpna, na rozdíl od toho, na co jsme zvyklí my ve střední Evropě. Tropické klima města je v nižších zeměpisných šířkách ve srovnání s jinými regiony celoročně teplé s průměrnou roční teplotou asi 22 °C. Téměř nepřetržité pasáty zmírňují teploty, které se v průběhu roku příliš nemění.

V létě se denní vysoké teploty vyšplhají až na 31 °C. Vlhkost je velmi vysoká (75 % až 90 %) od prosince do března. Jaro a podzim obvykle nabízejí cestujícím velmi příjemné a teplé teploty mezi 20 °C a 28 °C. V zimních měsících zůstává počasí většinou mírné s průměrnými denními teplotami 16 °C až 25 °C (nejstudenějším měsícem bývá tradičně červenec). Sníh a mráz se proto v této oblasti nikdy nevyskytují.

Většina srážek spadne mezi prosincem a březnem a pohybuje se kolem 150 mm až 180 mm za měsíc. Časté jsou v tu dobu bouřky a intenzivní přeháňky, při kterých v krátké době spadne hodně deště. Nejsušší období roku je zima od června do srpna s pouze asi 60 mm srážek za měsíc. Teplota vody u pobřeží je celoročně příjemně teplá od 22 °C do 26 °C.

Vzhledem k velmi teplému až horkému klimatu v Rio de Janeiru po celý rok je město vždy vhodnou destinací. Ač mnozí turisté preferují období prosinec – březen, kdy teploty jsou vysoké a doba je ideální i pro lelkování na pláži.

Pohled na město z Cukrové homole.
Pohled na město z Cukrové homole.

PRAKTICKÉ INFORMACE O RIO DE JANEIRO

  • Brazilské silnice mají následující rychlostní limity: silnice ve městě většinou 50 km/hod, mimo město 80 km/hod, dálnice 110 km/h.
  • Vzdálenosti mezi Rio de Janirem a dalšími zajímavými místy v okolí:
  • Rio de Janeiro – São Paulo - 450 km
  • Rio de Janeiro – Brasilia - 1200 km
  • Rio de Janeiro – Belo Horizonte - 450 km
  • Rio de Janeiro – Iguaçu - 1500 km

Spropitné:

Spropitné se v Brazílii liší podle služby, místa i příležitosti, přičemž 10 – 15 % účtu je normou pro většinu restaurací. Velmi často je na účtu už však spropitné předem zahrnuto, nicméně, pokud služby byly výjimečné, můžete personál/číšníka i tak ještě ocenit. Spropitné je obvyklé i v kavárnách, barech a hotelech. Stejně jako v mnoha jiných zemích světa, i v Brazílii se doporučuje dát spropitné osobě, která vám odnese do pokoje zavazadla. V těchto případech je ideální dát spropitné ve výši 5,00 R$/kufr. Průvodci by měli dostat spropitné kolem 10–15 % ceny zájezdu, zatímco taxikáři oceňují zaokrouhlení ceny jízdného.

Etiketa:

Vzhledem k velikosti rodiny a typicky malým obytným prostorám nejsou Brazilci obecně nároční na své soukromí.

Vzhledem k tomu, že Brazilci jsou obecně nenároční, etiketa pro návštěvu jejich domova je docela neformální a uvolněná.

Je považováno za nezdvořilé dorazit v určený čas. Pokud jste pozváni do brazilské domácnosti, přijďte nejdříve 15 – 30 minut po určeném čase.

Pokud vám bude nabídnut bezplatný šálek „cafezinho“ (černá káva často podávaná návštěvě na přivítanou), přijměte jej, pokud nemáte extrémně pádný důvod odmítnout. V Brazílii je káva symbolem pohostinnosti a hojně se konzumuje. Stejně tak nabídněte cafezinho každému, kdo navštíví váš domov, pokud je to možné. Je to základ etikety a slušnosti.

Obecně platí, že etiketa kolem jídla a stravování je neformální.

Brazilci mají často tendenci jíst tiše. Říhání a hluk s talíři a příbory je považováno za špatné vychování.

Brazilci se také snaží vždy dojíst všechno jídlo, které si dají na talíř. Vzít si více jídla, než může člověk sníst, a nechávat nesnězené jídlo na talíři je považováno za nezdvořilé, může totiž značit, že dotyčnému jídlo nechutnalo.

Je zcela běžné si přidat, hostitel bude potěšen.

Pokud jste pozváni do brazilského domova, přinést květiny nebo malý dárek pro hostitelku je vhodným gestem. Dárek pro děti hostitelky také velmi ocení.

Zabalení dárků v zářivých barvách všichni ocení, zvláště pokud je v národních barvách žluté a zelené.

Vyhněte se dávání dárků zabalených ve fialové nebo fialové, jako jsou fialové orchideje. Fialová barva je spojena se smutkem.

Vyhněte se debatám o politice, chudobě a náboženství.

Naopak vítaným tématem k diskusi bývá fotbal.

Nechvalte v rozhovorech Argentinu, je to tradiční rival Brazílie.

Na stadionu Maracanã.
Na stadionu Maracanã.

CO V RIO DE JANEIRO OCHUTNAT

Brazilská kuchyně je považována za jednu z nejpestřejších a nejchutnějších kuchyní Latinské Ameriky. Snoubí se v ní prvky evropské, africké a domorodé. Obecně je zde dán akcent na konzumaci masa, nicméně zelenina nijak výrazně nezaostává. Vychutnat si brazilské tradiční a populární pokrmy můžete v luxusních restauracích, běžných bistrech, ale i ve stánku na trzích. A čím tedy během vašich toulek po Riu rozmazlit chuťové pohárky?

Feijoada

Feijoada je brazilské národní jídlo, které však může mít regionálně různé varianty. Je to guláš, jehož hlavní ingrediencí jsou černé fazole, maso (chorizo, klobása, uzené maso apod.) a zelenina. Jedná se o vydatný a lahodný slavnostní pokrm.

Camarão na Moranga

Další tradiční brazilský pokrm se jmenuje Camarão na Moranga, jedná se o krémový krevetový guláš podávaný ve vydlabané dýni.

Churrasco

Jde se o typický způsob úpravy masa v zemích Latinské Ameriky. Maso se opéká napíchnuté na velkém špízu a bývá často součástí rodinných venkovních oslav. Najdete jej však ale prakticky i v každé restauraci.

Beijinho de Coco

Tradiční brazilský dezert je velice lehký na přípravu a vytvořen za pomoci jen velice mála ingrediencí. Jedná se o kokosové kuličky, které milují dospělí i děti!

Caipirinha

Na toulkách po Riu byste rozhodně neměli opomenout ochutnat tradiční koktejl Caipirinhu. Ta se skládá z destilátu Cachaça, třtinového cukru a limetky. Nicméně buďte opatrní, Caipirinha má grády!

TIP: V Brazílii se také často setkáte s místními druhy ořechů, jakými jsou para či pinhão. Rozhodně je ochutnejte, jsou zdravé a výživné.

Camarão na Moranga.
Camarão na Moranga.

CO V RIO DE JANEIRO NEVYNECHAT

Carnival

Karneval v Riu je jednou z nejznámějších a nejživějších oslav světa. Přestože se karneval slaví po celé Brazílii, Rio de Janeiro je známé jako hlavní město karnevalu. Koná se každoročně, obvykle v únoru nebo březnu, s extravagantními průvody, hudbou samby a barevnými sexy kostýmy.

Město ožívá školami samby, které soutěží na Sambadromu, zatímco pouliční party, neboli „blocos“, zaplňují ulice hudbou a tancem. Slavností se účastní miliony místních obyvatel a turistů, což vytváří dynamickou a strhující atmosféru, která definuje karneval v Rio de Janeiru jako globální kulturní fenomén.

TIP: Navštívit karneval v Riu je snem mnohých cestovatelů! Datum je pohyblivé, nicméně každý rok známé dostatečně dopředu, proto si cestu do Brazílie v době karnevalu lze zorganizovat. Každopádně se ale připravte na vyšší ceny a mnoho turistů.

Dia da Independência

Den nezávislosti Brazílie oslavovaný každoročně 7. září je významnou národní událostí v Rio de Janeiru (Brazílie získala nezávislost dne 7. září roku 1822). Ve městě se konají vlastenecké slavnosti, včetně průvodů, koncertů a kulturních akcí. Různé ozdoby, jako jsou balónky, fáborky a transparenty zdobí každý kout města.

Ikonický průvod Dne nezávislosti podél Avenida Presidente Vargas předvádí vojenské ukázky, tradiční kostýmy a silný patriotismus. Oslav se účastní místní i turisté a vytvářejí živou a vlasteneckou atmosféru v celém Rio de Janeiru.

Silvestrovský ohňostroj.
Silvestrovský ohňostroj.

Umbanda

Umbanda je brazilské synkretické náboženství, které kombinuje prvky africké, domorodé a katolické víry. Festival bohyně moře, často spojovaný s Yemanjou, božstvem spojeným s oceánem, je významnou událostí. V Rio de Janeiru se každoročně 31. prosince scházejí přívrženci Umbanda k oslavám, při kterých se Yemanjovi nabízejí květiny, svíčky a dárky. Festival, který se obvykle koná v blízkosti moře, zahrnuje rituály, hudbu a tanec, což odráží bohatou kulturní a duchovní rozmanitost Umbanda ve městě.

São Sebastião

Den svatého Šebestiána, který se slaví 20. ledna, je v Rio de Janeiru významnou událostí. Jako patron města je sv. Šebestián poctěn různými slavnostmi, včetně náboženských obřadů, procesí a kulturních akcí. Tento den má pro cariocas zvláštní význam a poskytuje příležitost pro náboženské obřady a komunitní oslavy, které odrážejí bohaté kulturní a duchovní tradice Rio de Janeira.

Usměvavý obyvatel Rio de Janeira.
Usměvavý obyvatel Rio de Janeira.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Miramar by Windsor Copacabana, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5000 Kč/noc.

Letenky: Do Rio de Janeira se lze dostat mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 23 000 Kč například s TAP, KLM či Lufthansou. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním mezipřistáním, někdy jsou však nutná dvě. Cesta z pražské Ruzyně do Ria trvá v závislosti na délce přestupu zhruba 15 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Občané České republiky mohou vstupovat na území Brazilské federativní republiky bez víz za účelem pobytu, který nebude trvat déle než 90 dnů, a který nebude sloužit k výdělečné činnosti. Ke vstupu na území Brazílie potřebují občané České republiky platný cestovní pas s minimální platností 6 měsíců od data vstupu. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Přístav v Rio de Janeiru.
Přístav v Rio de Janeiru.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole