Santiago de Querétaro.

Querétaro a Santiago de Querétaro: Průvodce a zajímavosti

Kdo by si nepřál smočit se v termálních pramenech, ochutnat lahodné sýry a skvělé víno, procházet se po horách, obdivovat krásy historických památek a užívat si úsměvů a pohostinnosti místních? Pokud myslíte na Itálii, Francii či Rakousko, jste na omylu. Toto vše a mnohem víc nabízí šestý nejmenší stát Mexika – Querétaro. Turisty zatím není plně objeven, což mu dodává ještě větší kouzlo a autentičnost. Na cestě po Mexiku si tento skrytý poklad rozhodně nenechte ujít!

Autor: Petra Špačková

16.11.2022

Čti více
Bernal, Queretaro, Mexico.
Bernal, Queretaro, Mexico.

MODERNÍ HISTORIE QUERÉTARO

Stát Querétaro má necelých 2,5 milionu obyvatel a rozlohu 11 699 km². Na severu hraničí se státem San Luis Potosí, na západě s Guanajuatem, na východě s Hidalgem, na jihovýchodě s Méxicem a na jihozápadě pak s Michoacánem. Na querétarském území najdeme rozsáhlou náhorní plošinu Mesa Central.

Hlavním městem je Santiago de Querétaro, které leží necelé 3 hodiny jízdy od Ciudad de México. Populace Santiaga dosahuje k 700 000 obyvatel a jeho historie sahá daleko do předkolumbovského období.

Jméno Querétaro pochází z jazyka kmene Otomi a znamená „ostrov modrých mloků“. Axolotl mexický, resp. jeho černá varianta vyskytující se v této oblasti, může totiž ve vodě evokovat dojem modrého zbarvení.

Oblast kolem Santiaga byla domovem různých indiánských kmenů jako Otomi, Tarasco, Chichimeca. V 16. století sem přišli Španělé a v roce 1531 založil Hernán Pérez Bocanegra y Córdoba spolu s Otomi vůdcem jménem Conin město Santiago. Kolonizace začala o dvě desítky let později.

Querétaro má bohatou politickou historii, která měla vliv na další směřování a vývoj celého Mexika. V 19. století zde vznikalo hnutí za nezávislost Mexika na španělské koloniální správě. V divadle Teatro de la República byl roku 1867 odsouzen k smrti mexický císař Maxmilián I. a jeho dva generálové. A v lednu 1917 byla ve stejné budově sepsána mexická ústava, která je platná až do současnosti.

Querétaro má dvě hlavní průmyslová centra – hlavní město Santiago a San Juan del Río. Mezi hlavní industriální odvětví patří kovovýroba, strojírenství, chemický a potravinářský průmysl. V zemědělství drží prim pěstování ovoce, kukuřice či obilí. Místní se také specializují na chov bojových býků.

Stát Querétaro má stejně jako jiné mexické státy ve svém čele guvernéra, který je volen na 6 let.

Katedrála, Querétaro.
Katedrála, Querétaro.

ZAJÍMAVOSTI V QUERÉTARU

Erb

Querétarský erb je rozdělen na tři části. V první najdeme jezdce na koni ztvárňujícího Santiago (sv. Jakuba), patrona Španělska, druhá sekce zobrazuje klasy obilí a hrozny révy vinné – symbol místního pěstitelství a nakonec třetí část představuje slunce se znakem kříže, to má reprezentovat všudypřítomnou církev. Nahoře nad erbem najdeme státní symbol Mexika – orla stojícího na kaktusu (konkrétně na nopálu – opuncii mexické) a držícího v zobáku hada.

Erb Querétaro.
Erb Querétaro.

Hadrové panenky Maria

Ač jsou hadrové panenky rozšířené a oblíbené po celém Mexiku již od koloniální éry, jejich hlavním „centrem“ je právě Querétaro, zejména pak oblast Amealco (především Santiago Mexquititlan a San Ildefonso Tultepec), která je hustě osídlena obyvateli Otomi. Výrobě panenek se věnují hlavně původní obyvatelé, často se využije oblečení (či jeho část), které nějaký člen rodiny nosil v dětství a bylo ušito matkou, tetou či babičkou.

Hadrová panenka Maria.
Hadrová panenka Maria.

Politika

V roce 1917 zde byla podepsána mexická Ústava.

V Querétaro také vznikla v roce 1929 pro Mexiko významná politická strana Partido Revolucionario Institucional (PRI), která vládla Mexiku dlouhých 71 let (1929 – 2000). Jejím zakladatelem byl Plutarco Elías Calles a jedním z členů této strany byl například prezident Mexika v letech 1994 – 2000 Ernesto Zedillo. V roce 2000 dlouhé roky vlády PRI ukončil vítěz voleb Vicente Fox za stranu Partido Acción Nacional (PAN).

Císař Maxmilián z dynastie Habsburků byl v roce 1864 prohlášen mexickým císařem, jako vládce jej však mnoho zahraničních představitelů neuznalo, mj. hlavní soused Mexika – Spojené státy americké. Ty naopak podpořily síly formující se proti Maxmiliánovi v čele s prezidentem Benitem Juárezem. V červnu 1867 byl Maxmilián na Cerro de las Campanas popraven a do prezidentského křesla opět usedl Benito Juárez (ve funkci v letech 1861 - 1872).

Divadlo v Querétaro.
Divadlo v Querétaro.

Monolit La Peña de Bernal

Koloniální vesnička založená Španěly ve 2. polovině 17. století San Sebastián Bernal je vzdálená necelých 60 km od Santiago de Querétaro a nabídne návštěvníkům dechberoucí pohled na třetí největší skalní monolit na světě La Peña de Bernal (433 m). Svou výškou ho předstihla jen brazilská cukrová homole Pão de Acúcar v Rio de Janeiru a útes Rock of Gibraltar. V roce 2005 byl San Sebastián jmenován mexickým Sekretariátem pro cestovní ruch (SECTUR) magickým městem tzv. Pueblo Mágico. Toto označení má velký význam zejména pro rozkvět turismu.

Jméno státu je odvozeno z jazyka Tarasků, kde znamená „místo skalisek“, což má pravděpodobně odkazovat na horskou krajinu v této oblasti.

Monolit La Peña de Bernal.
Monolit La Peña de Bernal.

CO V QUERÉTARU NEMINOUT

Tequisquiapan

Asi 60 km od Santiaga a 200 km od Ciudad de México leží městečko jako stvořené k odpočinku jménem Tequisquiapan. V posledních letech se stalo vyhledávaným víkendovým či prázdninovým útočištěm pro obyvatele větších mexických měst. Nejenže se jedná o velice malebné a fotogenické místo s mnoha pozůstatky z koloniální éry, ale najdeme zde také vyhlášené termální prameny. A navíc je tato oblast známá pro své vinice a produkci lahodného sýra.

Název města znamená v jazyce Nahuatl „místo vody a minerální soli“, čímž se odkazuje na místní termální prameny. Kromě relaxu v termálech si ale rozhodně nenechte v Tequisquiapanu ujít romantickou procházku po centru města. Určitě stojí za vidění hlavní náměstí Plaza Miguel Hidalgo a na něm stojící chrám Santa María de la Asunción. V jeho okolí jsou pak různé galerie, obchůdky s řemeslnými výrobky a kavárny. Relax pak jistě nabídne park La Pila.

Zajímavostí Tequisquiapanu je památník Centro Geográfico de México en 1916 deklarující místo jako geografický střed celého Mexika. V roce 1916 jej sem nechal umístit tehdejší prezident země Venustiano Carranza, který si oblast oblíbil a pravidelně sem jezdil. Nicméně již letmým pohledem na mapu je jasné, že o geografickém středu Mexika zde nemůže být řeč.

Pro ty, kteří touží po lehce adrenalinovém zážitku, je zde možnost prohlédnout si Tequisquiapan z výšky, a to v horkovzdušném balónu. Agentura Vuela en Globo nabízí úchvatné pohledy na město a místní vinice „ze vzduchu“.

Na udílení cen World Cheese Awards 2021, které se konalo ve španělském Oviedu, byli oceněni výrobci San Josemaría a Quesería El Rebaño. Sýrárna Quesos del Rebaño, která se nachází v obci El Marqués, byla dokonce nejoceňovanějším producentem v celém Mexiku a získala v této soutěži zlatou medaili díky svému sýru „Junípero“. Sýry „Padua“ a „Marfil Azul“ pak byly oceněny bronzem. Tato řemeslná sýrárna je uznávána jako jedna z největších v Latinské Americe, vyrábí sýry s ovčím mlékem a je otevřena i pro turistické exkurze. Návštěvníci si mohou prohlédnout dojení, proces výroby sýra a sklep, kde sýry zrají. Nedílnou součástí návštěvy jsou pak ochutnávky.

Pro milovníky geologie je zde k vidění Mina de Ópalos La Carbonera - opálový důl. Romantičnost místa podtrhuje okolní divoká příroda. Fakt, že po mnoho let byl Tequisquiapan významným místem pro těžbu opálů, měl za důsledek rozmach místní řemeslné výroby šperků z tohoto kamene, které slaví úspěch po celém světě.

Tequisquiapan.
Tequisquiapan.

Vinice kolem San Juan del Rio a Ezequiel Montes

Vinařství je důležitým querétarským odvětvím, nejen z hlediska ekonomického, ale také z důvodu atraktivity pro turisty. Rozsáhlými a kvalitními vinicemi se mohou pyšnit zejména města San Juan del Río a Ezequiel Montes. Jedním z významných lokálních producentů je například Finca Freixenet, na jehož vinici najdeme odrůdy jako: Saint Emilion, Macabeu, Sauvignon Blanc či Pinot Noir.

Vinice kolem San Juan del Rio a Ezequiel Montes.
Vinice kolem San Juan del Rio a Ezequiel Montes.

Reserva de la Biósfera Sierra Gorda (tlusté pohoří)

Tato unikátní biosférická rezervace založená v roce 1997 se rozkládá v horní třetině státu Querétaro a zasahuje i na území států Guanajuato, San Luis Potosí a Hidalgo. Povrch rezervace je velmi členitý, najdeme zde strmé skály a zároveň hluboké kaňony. Se svými 378 227 ha zaujímá zhruba 33 % území státu.

Strategická biogeografická poloha mezi arktickým neotropickým a mezoamerickým horským regionem dělá ze Sierry Gordy jednu z ekologicky nejbohatších a nejrozmanitějších oblastí v celém Mexiku. Zahrnuje 14 vegetačních typů, kterým dominuje tropický sklerofylní les.

Jediným městem v rezervaci je Jalpan de Serra, které se nachází v pomyslném středu Sierra Gorda a má zhruba 20 000 obyvatel, významnou část populace tvoří původní obyvatelé Pame. Je to místo obklopené horami, s malebným centrem a památkou, které od roku 2003 patří hrdé místo na seznamu světového dědictví UNESCO. Tou je soubor pěti františkánských misií postavených v 18. století. Právě okolní rezervace a františkánské misie přitahují turisty z Mexika i z celého světa a tvoří výraznou část ekonomiky této zóny.

Must-see místem pro zapálené ornitology je pak nedaleká přehrada La Presa Jalpan, která je ideálním místem pro pozorování vodního ptactva.

Velmi zajímavým místem rezervace je také jeskynní propast (tzv. sótano) Sótano del Barro. Je to obrovská „jáma“ obklopená dubovými lesy a slouží jako útočiště pro kolonii arů vojenských. Z důvodu ochrany těchto vzácných ptáků zde není povoleno jeskyňářství a jiné aktivity ohrožující papoušky. Hloubka jeskyně dosahuje neuvěřitelných 455 m.

Ochrana a podpora ekosystémů Sierra Gorda je zcela zásadní, je domovem řady ohrožených druhů a slouží jako útočiště pro druhy stěhovavé. Mezi návštěvníky i mezi vědci je oblast velmi ceněna pro svou širokou rozmanitost rostlinného a živočišného života, která je zapřičiněna místními odlišnými mikroklimaty.

Reserva de la Biósfera Sierra Gorda.
Reserva de la Biósfera Sierra Gorda.

Temazcal Tonatiu Iquzayampa

Unikátní očistný rituál, relaxační a ozdravná kúra. Ať už máte nějaké problémy duchovního či fyzického rázu nebo si jen chcete odpočinout a zkusit něco nového, rozhodně si místní temazcal nenechte ujít. Jedná se o silný spirituální zážitek, který můžete absolvovat sami, jako pár či jako skupina. Při tradiční prehispánské koupeli si můžete užít třeba aplikaci bahna a čokolády na tělo nebo obličeje, anti stress masáž, vonné esence a ručně vyráběné mýdlo. Temazcal čaj a všudypřítomná vůně bylinek vás jistě pohladí na duši.

Huapango

Ospalé město San Joaquin přitahuje každoročně v dubnu pozornost mnoha milovníků tance. Koná se zde totiž národní soutěž v Huapango, oblíbeném tradičním hudebním stylu.

Tanec Huapango.
Tanec Huapango.

Adrenalin

Querétaro je hornatým státem, kde kromě náhorní plošiny Mesa Central najdeme dvě rozlehlá pohoří Sierra Madre Oriental a Eje Volcánico Transversal (Neovulkanické pohoří). Nejen proto je zde nepřeberně možností, jak si užít dobrodružně - ač bezpečně - divokou přírodu Querétara. Velmi oblíbenou atrakcí je například tzv. Puenting (bungee jumping z mostu). Jedním z doporučovaných míst je San Joaquín a tamní most, který se nachází na soutoku dvou řek. Během seskoku se vám naskytne panoramatický výhled pohoří Sierra Gorda de Querétaro.

Jen o málo klidnější atrakcí je slaňování z querétarských skal. Ideální lokalitou je Amealco de Bonfil s kopci Los Gallos a Calvario. V oblasti se můžete také zastavit u Laguna de Servin, krásného místa vhodného pro projížďky na lodi či rekreační rybolov.

Nicméně Querétaro nabízí i mnohé jiné aktivity, záleží na vašem založení a fyzické zdatnosti. Zážitky si odtud můžete odvézt i z kaňonismu, speleologické návštěvy v jeskyních, paraglidingu či parašutismu. Pro méně dobrodružné povahy nabízí tato oblast ideální zázemí například k pozorování ptactva, projížďce na kajaku či mountain bikingu.

Puenting (bungee jumping z mostu).
Puenting (bungee jumping z mostu).

SANTIAGO DE QUERÉTARO

Akvadukt

Symbol města a jeho nejvýraznější dominanta má v současné době 74 oblouků, je dlouhý 1280 m a dosahuje výšky až 28 m. Známý akvadukt byl dokončen v roce 1738, přičemž jeho stavba začala o pouhých 12 let dříve na příkaz Juana Antonia de Urrutia y Arana, markýze z Villa del Águila. V provozu byl do roku 1970, kdy přiváděl do města vodu z okolních pramenů. Původním oficiálním důvodem pro stavbu byly časté nemoci místních obyvatel v důsledku pozření nečisté vody. Jako hlavní motiv se ale uvádí soukromé důvody markýze, a to láska k ženě. Čili v tomto případě by místní mohli s radostí zvolat: „Za vším hledej ženu“, Nicméně ať důvody byly jakékoli, město tím dostalo neskutečný „dar“ - přísun čisté vody. Na stavbě pracovali zejména domorodí dělníci z populace Chichimeca a Otomí. Voda byla vedena z pramene Ojo de Agua del Capulín, asi 10 kilometrů od centra Querétaro.

Akvadukt je také součástí světového dědictví UNESCO, které zahrnuje historické centrum města.

Akvadukt v Santiago de Querétaro.
Akvadukt v Santiago de Querétaro.

Historické centrum

Historický střed města je zajímavý tím, že se zde mísí pozůstatky kultur prehispánských s vlivem španělským. Najdeme zde geometrické rozdělení centra dle španělských dobyvatelů a stejně tak klikaté uličky původních obyvatel. Město a zejména pak jeho centrum je bohaté na zdobné barokní stavby ať církevního či světského charakteru. Nejednoho návštěvníka uchvátí místní náměstí, kostely, fontány či „obyčejné“ koloniální stavby. Od roku 1996 je historické centrum města zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

La Casa de la Zacatecana

Muzeum Casa de la Zacatecana najdeme v panském sídle ze 17. století a k vidění je zde sbírka dekorativního umění jako porcelán, sklo, nábytek, sakrální umění či sochy. Muzeum je však také opředeno strašidelnou historkou o původních majitelích domu. Jejich manželství skončilo záhadným zmizením muže a traduje se, že jejich duchové straší v místních chodbách.

Centrum Santiago de Querétaro.
Centrum Santiago de Querétaro.

La Casa de Don Bartolo

La Casa de Don Bartolo je další stavbou opředenou duchařskou legendou a vypráví se, že zde straší. Don Bartolo měl totiž uzavřít pakt s ďáblem a pak zavraždit vlastní sestru.

Nestlé

Jako kontrast k historickému centru působí hi-tech laboratoře čokoládoven Nestlé. O jejich výstavbu se zapřičinilo studio mexické studio Rojkind Arquitectos. Právě z důvodu, že centrální část Santiaga je zapsána na seznamu UNESCO, musel projekt – ač lokalizován v okrajové průmyslové oblasti - splňovat přísná kritéria. Nyní se mohou fanoušci moderní architektury kochat šedo - oranžovými na sebe navazujícími kostkami, které lahodí oku nejednoho milovníka high technology architektury.

Cerro de Las Campanas

Cerro de Las Campanas je kopec, kde byl dne 19. června 1867 popraven císař Maxmilián z rodu Habsburků spolu s generály Miguelem Miramónem a Tomásem Mejíou. Tím byla definitivně ukončena francouzská intervence v Mexiku.

Museo Regional

Museo Regional je skvělou zastávkou pro ty, kteří chtějí obdivovat místní řemeslné výrobky z dob předkoloniálních, koloniálních i současnosti.

Muzeum La Casa de la Zacatecana.
Muzeum La Casa de la Zacatecana.

MAQRO Museo de Arte

Museo de Arte je otevřeno milovníkům umění a nejen jim od roku 1988 v prostorách bývalého barokního kláštera Svatého Augustina. Budova se může pyšnit nejen bohatým interiérem, ale i úchvatným architektonickým exteriérem. Zdejší barokní patio je považováno za jedno z nejhezčích z celé Latinské Ameriky. Stavba byla v roce 1987 dekretem prezidenta Miguela de la Madrid Hurtado prohlášena za kulturní dědictví.

Iglesia de Santa Rosa de Viterbo

Tento barokní chrám z 18. století je jednou z nejreprezentativnějších staveb ve městě. Interiér se pyšní dokonale propracovaným oltářem, obrazy vyřezanými do dřeva a pokryté zlatem či bohatě zdobenou kazatelnou. Jeho bývalý klášter, který prošel výraznou rekonstrukcí, je nyní sídlem Instituto Queretano de la Cultura y las Artes.

MAQRO Museo de Arte.
MAQRO Museo de Arte.

Plaza de Armas

Toto náměstí je srdcem celého města, je obklopeno historickými budovami z 18. století z koloniální éry. Uprostřed najdeme kašnu se sochou markýze z Villa del Villar del Águila (celým jménem Don Juan Antonio de Urrutia y Arana Pérez Esnauriz), bohatého šlechtice a mecenáše umění. Markýz má „na svědomí“ výstavbu querétarského akvaduktu a také turisticky atraktivního domu La Marquesa. Na náměstí najdeme kavárničky a obchůdky, náměstí je také dějištěm společenských událostí jako koncertů či workshopů.

Chrám a bývalý klášter Santa Cruz de los Milagros

Dle církevní tradice byl původní indiánský kmen Chichimecas poražen Španěly na kopci Sangremal v červenci 1531, když se domorodci vzdali, protože se jim na nebi ukázal kříž a zjevení sv. Jakuba. Právě v těchto místech byl proto v 17. století postaven chrám a klášter svatého Kříže. Zajímavostí je, že po dobu 2 měsíců v roce 1867 byl klášter užíván jako sídlo Maxmiliána Habsburského, aby odtud rozdával příkazy císařské mexické armádě v boji proti republikánským jednotkám.

Chrám a bývalý klášter Santa Cruz de los Milagros.
Chrám a bývalý klášter Santa Cruz de los Milagros.

MUCAL Museo del Calendario

Muzeum kalendáře – první na světě - je umístěno v historické budově ze 17. století. Návštěvník zde může blíže poznat kalendáře různých kultur jako například aztécký kalendář v životní velikosti. K vidění jsou také díla vybraných mexických malířů, mnoho obrazů zde má mj. Jesús de la Helguera. Muzeum otevřela rodina Landin, která vlastní společnost Landin Calendars, jejichž kalendáře se staly v Mexiku ikonickými.

Pokud navštívíte Santiago během velikonoc, rozhodně si nenechte ujít každoroční velkolepé procesí Procesion del Silencio.

TIP: Co (si) ze Santiaga de Querétaro dovézt jako suvenýr?

Rozhodně jednu z nepřeberných variant hadrových panenek Maria.

Socha tančícího indiána v Querétaro.
Socha tančícího indiána v Querétaro.

FAUNA A FLORA V QUERÉTARU

Oblastí asi s nejpestřejším složení fauny a flory v celém Querétaru je jistě rezervace Reserva de la Biósfera Sierra Gorda. Najdeme zde neuvěřitelných 110 druhů savců 339 druhů ptáků, 97 druhů plazů a 34 druhů obojživelníků.

Žijí zde mj. zástupci kočičích šelem jako je kočka divoká, margay, ocelot, jaguarundi, puma a impozantní jaguár. Stejně tak lze narazit na medvěda baribala či noční opičky mirikiny, mazamy červené, pestrobarevné ary arakangy nebo tukany.

V rezervaci je registrováno 2 308 druhů cévnatých rostlin a 127 druhů hub.

PODNEBÍ

Querétaro má velmi příjemné klima s celoročně příznivými teplotami, nejtepleji je však v období dubna až června (průměrně okolo 30 °C). Nejvíce srážek pak spadne během letních měsíců.

CO V QUERÉTARU OCHUTNAT

Sýry

Querétaro je národní velikán v produkci řemeslných sýrů. Najdete zde bezpočet druhů, které se liší nejen tvarem a odstínem, ale i mlékem, ze kterého jsou vyrobeny. Rozhodně nenechte vaše chuťové pohárky ošidit o sýr Tenate.

Pedos de monja

Překlad těchto lahodných čokolád nezní sice moc lákavě - „větry jeptišky“ - ale chuť mají opravdu výbornou. Jsou vyráběny v řemeslném butiku El Palacio del Chocolate, zakoupit je však lze po celém městě. Jsou vhodné i jako suvenýr, nejen z důvodu vtipného pojmenování a pobavení adresáta dárečku.

Pedos de monja.
Pedos de monja.

Enchiladas Queretanas

Typ enchilady plněný kuřecím masem a ozdobený bramborami a mrkví.

Gorditas de Migajas

Placky s „drobky z masa“ tzv. migajas, které zůstanou dně pánve poté, co na ní připravíme maso carnitas.

Guajolotes

Guajolotes označují typ mexického sendviče vyrobeného z chleba pambazo plněného masem (obvykle vepřovým nebo kuřecím), hlávkovým salátem, zakysanou smetanou a sýrem cotija.

Pozole Rojo

Polévka nebo dušené maso vyrobené z hominy kukuřice. V závislosti na tom, z čeho je vyrobeno, lze mexické pozole vyrobit ve třech hlavních typech – rojo (červené), verde (zelené) a blanco (bílé).

Ačkoli jsou v Santiagu de Querètaro k dispozici všechny tři druhy, asi nejoblíbenější je pozole rojo. V něm nesmí chybět rajčata, vepřové maso, česnek a guajillo chilli.

Vína

S víny z vinařství Freixenet, Donato či Puerto del Lobo neuděláte chybu.

Řemeslné pivo

Jedna z trendy značek nabízejících řemeslné pivo je například 27 Cervecería.

TIP: Nejlepším místem na ochutnání místních lahůdek je určitě trh Mercado Josefa Ortíz de Domínguez, který je ale také znám pod jménem “La Cruz”.

Řemeslné pivo.
Řemeslné pivo.

DOPORUČENÍ:

Hotel: La Casa del Atrio v centru Santiaga de Querétaro, cena pro 2 osoby se snídaní cca 4000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Santiaga de Querétaro lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 20 000 Kč například s United Airlines. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Santiagem de Querétaro přímé spojení, proto počítejte se dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je -7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.


Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole