Výhled na Stockholm z vyhlídky Skinnarviksberget.

Stockholm – severská kráska, protkaná 57 mosty

Půvab Stockholmu se skrývá ve spojení magické, přímo pohádkové severské architektury a jeho moderny, ale i v úchvatné symbióze souše, jezera a moře – živlů, které jsou zde neustále přítomny a vtlačují Stockholmu jedinečnou pečeť.

Autor: Ivana Ďurčová

29.10.2020

Čti více
Náměstí Stortorget v Gamla Stan.
Náměstí Stortorget v Gamla Stan.

Stockholm je nepopiratelným kulturním, společenským, politickým a ekonomickým centrem země. Jde o nejhustěji zalidněné městské sídlo ve Skandinávii, kde na relativně malé ploše 188 km2 žije 960 tisíc lidí (spolu s širším okolím je to 1,5 milionu obyvatel na 380 km2). Sídlí zde špičkové univerzity, město je plné fascinujících muzeí, umění, parků.

Pohled na Gamla Stan z radnice.
Pohled na Gamla Stan z radnice.

Dnes je často označováno za jedno z nejzelenějších měst světa. Je také známé jako město multikulturní, tolerantní, přátelské a plné respektu vůči sportu, umění, historii, ale také inovacím ve všech oblastech společnosti. Do dnešní podoby se postupně začalo vyvíjet již od roku 1252, kdy bylo založeno pod názvem Birger Jarl, i když jeho území bylo obývané Vikingy již kolem r. 1000 před Kristem. Právě Vikingové jsou spoluodpovědní za další rozvoj města, jelikož zde vytvořili čilý obchodní život a udělali z tohoto sídla jednu z důležitých ekonomických křižovatek. Do 17. století obyvatelstvo města vzrostlo šestinásobně a Stockholm se stal metropolí Švédské říše. Načas jeho rozvoj zastavil mor a velká severní válka v 18. století, ale v druhé polovině 19. století už byl Stockholm jasný ekonomický a společenský lídr země.

My do metropole Švédska, zvané pro svou poetično i Benátkami Severu, přicházíme večer z dánské Kodaně. Ve Stockholmu trávíme dvě noci, odkud si odskočíme do čtvrtého největšího města země – studentské Uppsaly, a následně – vzhůru na noční zážitkovou plavbu lodí do finských Helsinek. Ještě před všemi těmito skandinávskými krásami se však důvěrně poznáme s malebným, svérázným Stockholmem.

Výhled na Stockholm z vody.
Výhled na Stockholm z vody.

Metropole ležící na čtrnácti ostrovech

Prohlídku města začínáme v pohodovém ranním čase v 9:30, abychom si mohli trochu odpočinout po večerním příchodu, a plnými doušky si užít toto královské město. Pro mnohé jde o nejkrásnější hlavní město Evropy, a my můžeme jen souhlasit.

Výhled na Stockholm.
Výhled na Stockholm.

Stockholm se působivě rozprostírá na čtrnácti ostrovech, propojených padesáti sedmi mosty, na místě, kde se setkává sladká voda jezera Mälaren se slanou vodou Baltského moře. Jeho středověká historie se kouzelně prolíná s moderní architekturou, atmosféra města dýchá klidem, ale zároveň je to pulzující a dynamická metropole.

Ubytováni jsme tradičně velmi centrálně. Naši klienti jsou z toho samozřejmě nadšení, o něco méně však naši řidiči, jimž, přestože jsou spolehliví a skvělí, parkování v centru města dělá nemalé vrásky na čele. Ale to už je daň za bydlení přímo v srdci metropole. Unikátní panoramatický pohled na město se nám naskytne z ostrova Södermalm na ulici Fjällgatan – naší první zastávkou autobusem, kde se na pár minut zdržíme, abychom si ulovili dostatek věčných vzpomínek do fotoaparátů. Když už jste v těchto místech, nepřehlédněte jednu z nejkrásnějších staveb města – Hogalid Church, impozantní luteránský kostel ze začátku 20. století, či Skatteskrapan, 84 metrový mrakodrap, byznys a administrativní sídlo, které bylo do r. 1964 nejvyšší budovou města.

Čtvrť Södermalm ve Stockholmu.
Čtvrť Södermalm ve Stockholmu.

Magický Gamla Stan jako živé muzeum

Následně se přesouváme na hlavní ostrov ve starém městě – Gamla Stan. Je to jedno z největších a nejlépe zachovaných středověkých historických center v Evropě a jedna z top atrakcí Stockholmu. Právě odsud se v 13. století začalo město rozrůstat do své dnešní podoby a rozlohy. Gamla Stan působí jako nádherné, pulsující živé muzeum, plné chodců, turistů, kavárniček, barů, či obchůdků. Jeho úzké uličky s kočičími hlavami a domy v různých barevných odstínech dávají starému městu nezaměnitelnou pečeť.

Zajímavá architektura v Gamla Stan.
Zajímavá architektura v Gamla Stan.

Zastavíme se u velkolepého Královského paláce, který ve svých honosných útrobách ukrývá až šest set místností a několik muzeí. Když budete mít štěstí, uvidíte před jeho branami vojenskou parádu, či výměnu stráží (přes týden výměna stráží probíhá ve 12.00, v neděli ve 13.00). Před palácem si řekneme něco o současném kontroverzním švédském králi Karlu Gustavovi XVI. (Je na trůnu od r. 1973), i o poznání populárnější princezně Viktorii, nejstarším dítěti Karla Gustava, která byla povýšena na korunní princeznu zrušením výsostných práv na trůn pro mužské potomky 1.1.1980.

Královský palác ve Stockholmu.
Královský palác ve Stockholmu.

Našemu pohledu neunikne ani majestátní budova parlamentu – Riksdag, což je zákonodárný orgán s největším zastoupením žen v celé Evropě. Všimneme si sochy krále Gustava II. Adolfa, nazývaného také Lev Severu, který vládl zemi v 17. století, stál za mnohými reformami, ale měl i silné vojenské a územní ambice. Jednou z jeho idejí byla i nechvalně známá válečná loď Vasa, která se potopila už při své první plavbě, v mořských vodách tehdy zahynulo přes 30 lidí. Dnes je její vrak vystaven v jedinečném stejnojmenném muzeu, vyhledávaném turisty z celého světa. Jde o úchvatný umělecký poklad a autentické historické svědectví, které se stalo právem jednou z hlavních atrakcí Stockholmu, vždyť jde o jedinou zachovanou loď ze 17. století na světě.

Budova parlamentu Riksdag.
Budova parlamentu Riksdag.

Banket Nobelových cen

V pozadí za královským palácem a parlamentem se nám rýsuje nádherný pohled na úchvatnou budovu Národní Opery (z r. 1773), i na blízký záliv s množstvím výletních lodí, které nabízejí působivou obhlídku krás města ze svých palub.

Národní opera ve Stockholmu.
Národní opera ve Stockholmu.

Vedle renesančního měšťanského domu, přecházíme přes most na další ostrov Riddarholmen, kde se před námi jako hlavní záchytný bod již zdálky rýsuje Riddarmholmský kostel s unikátní perforovanou střechou. Je to jedna z nejvyšších staveb ve městě, kde ve středověku sídlilo švédské opatství. Uvnitř se nacházejí sarkofágy významných švédských králů i působivé pozůstatky původního františkánského kláštera.

Riddarmholmský kostel.
Riddarmholmský kostel.

A už jsme na dalším ostrově – Kungsholmen. Před sochou Birger Jarl – zakladatele města si popovídáme více o vzniku města, jak se vyvíjelo z původní osady přes vikingské období až do současnosti. O kousek níže se nám naskytne překrásný pohled na slavnou Radnici města, kde se každoročně na tzv. Modrém nádvoří uskutečňuje slavnostní banket u příležitosti udělování prestižních světových Nobelových cen. Budova je postavena v secesním stylu (1911-1923), vrchol její 106 metrové věže zdobí Tři koruny – státní národní symbol Švédska. Součástí radnice jsou i největší varhany ve Skandinávii. My toto mimořádně navštěvované místo využíváme i na wc-pauzu, kde se dá zaplatit jen platební kartou. Mimochodem, Švédsko je typickým příkladem země, kde se platí stále více bezhotovostně, na více místech vás překvapí nápis – NO CASH – ONLY CARDS, a kde se postupně usiluje o zrušení hotovostních peněz.

Radnice ve Stockholmu.
Radnice ve Stockholmu.

Náměstí všech barev

Po prohlídce radnice procházíme uličkou, lemovanou útulnými italskými restauracemi zpět do Starého města k neoficiální Stockholmské katedrále, kde se konají všechny důležité společenské události, spojené s královským dvorem, nevyjímaje honosné královské svatby. Odtud je to už jen na skok k ikonickému místu v celém městě – Stortorget. Náměstíčko s nádhernými barevnými domky ze 16.století – budovami bývalých hanzovních obchodníků. Jeho magie je nepopsatelná zejména v prosinci, kdy se stává dějištěm vánočních trhů, ale i po zbytek roku je místem mnoha kulturních a společenských akcí. Právě zde se v roce 1520 konala i hrozivá Stockholmska krvavá lázeň, když tu král Christian II. nechal popravit 90 lidí. Jednou z dominant náměstí je budova bývalé burzy – dnes sídlo švédské Akademie, a rovněž Nobelovo muzeum a Nobelova knihovna. Na těchto místech si popovídáme něco o životě slavného švédského vědce, stockholmského rodáka Alfredova Nobela.

Barevné domky na náměstí Stortorget v Gamla Stan.
Barevné domky na náměstí Stortorget v Gamla Stan.

Dále přecházíme kolem impozantního barokně-gotického Německého kostela – Tyskie kyrkan. Vnějšek zdobí sochy Ježíše a Mojžíše, a skulptury, ztvárňující lásku, víru a naději. V interiéru vás uchvátí 10 metrový barokní oltář, majestátní vysoké okna, či malby Davida Klockera Ehrenstrahla na stropě. Podél katedrály se dostaneme až k nejužší uličce ve městě – Mårten Trotzigs Gränd, pojmenované po německém obchodníkovi z přelomu 16. a 17. století, který zde vlastnil několik nemovitostí a obchodů. Je úzká pouze 90 centimetrů, má 36 schodů, a navzdory svému nepopiratelnému půvabu může v noci působit opravdu tísnivě. Scházíme dolů na Železné náměstí a pomalu přemýšlíme, co dobré si dát na oběd.

Nejužší ulička ve Stockholmu Mårten Trotzigs Gränd.
Nejužší ulička ve Stockholmu Mårten Trotzigs Gränd.

V nejstarší restauraci na světě

Není nic jednoduššího, hned za rohem objevíme nejslavnější restauraci ve městě – Den Gyldene Freden, kde si můžete ulovit opravdu luxusní gastronomický zážitek. Restaurace, v překladu „Zlatý pokoj“ má svůj zápis v Guinessově knize rekordů za to, že od roku svého otevření - 1722, prakticky nezměnila svůj vzhled, a tak je považována za nejstarší restauraci na světě! V útulném prostředí starobylé taverny si můžete dát všechno skvělé a čerstvé z moře, vynikajícího lososa, sledě, ale také výborné saláty, či lákavé dezerty, k tomu dobré vínko či drink.

Pro milovníky sladkého doporučujeme nejstarší cukrárnu ve městě, kde si můžete s domácími vychutnat „fiku“, tedy ve Švédsku tradiční kávičkovou pauzu s něčím sladkým, když se trochu zastavíte uprostřed dne, popovídáte s kolegy, přáteli, blízkými. Za zmínku stojí také dobová vikingská restaurace Aifur s vynikající medovinou a obsluhou v dobových kostýmech. Restauračních možností je v centru města neomezeně. Pochutnejte si na mořských plodech, známých masových kuličkách, nebo vyzkoušíte místní specialitu – fermentovaného sledě s pronikavým zápachem, zvaném „surströmming“? Navštivte restauraci Dagens – obdoba našeho menu, pizzerii Vapiano nebo Tapas, popřípadě Engelen.

Typické skořicové pečivo ve Švédsku.
Typické skořicové pečivo ve Švédsku.

Procházíme vedle množství suvenýrových obchůdků, zmrzlináren a palačinkáren mostem do nové, nákupní části města Drottninggatan (v překladu Královnina ulice) - rušné, hlavní tepny Stockholmu, která se rozprostírá ve dvou distriktech. Na promenádě, která křižuje město již od 17. století, vládne vždy čilý život, je plná chodců, obchodů, v létě zde probíhají festivaly, potkáte tu lidi z celého světa.

Typické suvenýry koníků ve Stockholmu.
Typické suvenýry koníků ve Stockholmu.

Přicházíme k náměstí Hötorget, nazývanému též slaměné náměstí, lemovaném tržnicemi, se stánky s čerstvou zeleninou a ovocem. Majestátní budova, která okamžitě upoutá naši pozornost, je Koncertní hala, kde se udělují prestižní Nobelovy ceny. Odtud je to už jen kousek k pietnímu místu oblíbeného politika, dlouholetého premiéra Olafa Palmeho s jeho plaketou, kde si místní dodnes uctívají jeho památku květinami a svíčkami. Zapálený reformátor a vizionář, milovník idejí míru byl zavražděn v roce 1986, při návratu z kina.

Vasa – kus historie, který vás uchvátí

Po obědě se přesouváme autobusem na ostrov Djurgården, na kterém se nachází množství muzeí, mimo jiné i již zmíněné fascinující Vasa muzeum. Přesun autobusem zvládáme za necelých deset minut vedle ulici Strandvägen, kde bydlí švédské celebrity (i Roxette, Bjorn Borg zde měli byty) a s většinou skupiny míříme právě do tohoto muzea. Vstup stojí 130 švédských korun (přibližně 350 českých korun), a opravdu to stojí za to. Nechvalně potopenou loď dnes chodí obdivovat turisté doslova z celého světa. Na prohlídku si vyhraďte 30 minut až 2 hodiny, podle toho, nakolik vás fascinují historické detaily. Je jen na vás, kolik tu strávíte, ale návštěvníci odsud vycházejí přímo unešení i po dlouhých dvou hodinách. Ne nadarmo se říká, že kdo nenavštívil Vasa muzeum, nebyl ve Stockholmu.

Krásná architektura Stockholmu.
Krásná architektura Stockholmu.

Když už jste na tomto atraktivním zeleném ostrově, vyplatí se vydat na příjemnou procházku po něm, a možná natrefíte i na typickou českou „hospodu“, kde vám ochotně načepuji Holbu, či Krušovice. Nebo dáte přednost místnímu skanzenu, který každoročně přiláká více než 1,3 milionu návštěvníků? Mnohé exponáty na pozemku o rozloze 75 000 m² zahrnují celou repliku průměrného města 19. století, ve kterém řemeslníci v tradičních šatech demonstrují své dovednosti z daného období. Součástí komplexu je také zoologická zahrada, kde najdete mnohá skandinávská zvířata, například losy, soby, vlky, medvěda hnědého, rysi, vydry, či červené lišky. Pokud chcete mít autentický zážitek se všemi poklady, které toto místo nabízí, na návštěvu skanzenu si vyhraďte skutečně alespoň půl dne! Ideální čas, strávený s dětmi.

Pokud jste milovníky legendární švédské popové kapely ABBA, musíte vědět, že i tato partička zde má své muzeum. Ať se líbí! Vstup stojí přibližně 540 českých korun a fanoušci ABBY odcházejí odsud nadšení. Pro ty, co vyhledávají adrenalin, určitě stojí za zmínku zábavní park Gröna Lund s horskou dráhou, možností zážitku volného pádu a mnoha dalšími atrakcemi. Nebo dáte přednost přírodopisnému muzeu? Čas prohlídky: třeba si vyčlenit opět minimálně 4 hodiny času. Po návštěvě posledního ostrova se večer unavenější část skupiny odebere na hotel, ale ti, kteří si chtějí užít i noční Stockholm, si to namíří opět do centra města. Od královského paláce se projdeme pěšky přes Kungsträdgården ke Sergelstorg a vedle designových obchodů a restaurací na Hötorget, kde se rozprostírá velká tržnice a Konserthuset. Na nákupní ulici Drottninggatan máme večerní rozchod.

Toto město – severská kráska, rozprostírající se na 57 mostech, spojující moderní s tradičním, překvapivá, malebná, přátelská, klidná i vzrušující, nikdy nespí, a ochutnat z jeho atmosféry i v noci, je zážitek, který se vám už tak snadno ze srdce nevymaže.

Grand Hotel v Stockholmu.
Grand Hotel v Stockholmu.

Top 10 Stockholmu

  1. Gamla Stan – srdce Stockholmu je jedním z nejkrásnějších historických center města ve světě, kde se uprostřed nádherných budov a úzkých kamenných uliček budete cítit, jako by se tu zastavil čas.

Nejstarší náměstí Stortorget v Gamla Stan.
Nejstarší náměstí Stortorget v Gamla Stan.

  1. Långholmen – neboli zelené plíce města, idylický ostrov vhodný na pikniky, plavání a odpočinek uprostřed kouzelné přírody. Na ostrově, který kdysi sloužil jako věznice, dnes najdete příjemný hostel, muzeum a hezké pláže.
  2. Co takhle koupání pod skalnatým útesem Klippbadet?
  3. Nordiska Kompaniet – exkluzivní švédský obchodní dům, kde nakupuje i švédská královna Silvia. Najdete zde různé moderní luxusní značky, zkrátka, budete se cítit královsky! Obchod najdete na ulici Biblioteksgatanv noblesní části Östermalm, nebo na ulici Götgatan v módní čtvrti Södermalm.
  4. Pokud toužíte po nádherné nedotčené přírodě, navštivte Národní park Tyresta, cca 50 km jižně od Stockholmu. Příjemné osvěžení a vypadnutí ze shonu metropole, odkud se sem dostanete metrem ze stanice Gullmarsplan a autobusem 807 nebo 809. Nezapomeňte si vzít s sebou termosku s kávou a skořicové pečivo, abyste si mohli jako praví Švédové v lůně přírody užívat svou „fiku“ - sladkou pauzu.
  5. Drottningholm Palace – udělejte si výlet na královský letní zámek, nazývaný také Versailles severu, na královnině ostrově Lovön uprostřed jezera Mälaren, na předměstí Stockholmu. Palác je od roku 1991 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
  6. Muzeum Astrid Lindgrenové – toto kouzelné místo je věnováno památce nejen jedné z nejslavnějších hrdinek Švédska – Pipi Dlouhé Punčochy, ale i dalších hrdinů z knížek paní Lindgrenové. Muzeum bylo otevřeno na ostrově Djurgarden v r. 1996 královskou rodinou, a stalo se top atrakcí města. Můžete se zde vozit mini vláčkem od jedné pohádky k další, zastavit v knihkupectví, či restauraci, a samozřejmě pohrát přímo v maketě slavné vily Pipi Dlouhé Punčochy.
  7. Stockholm Skyview – dopravte se ve skleněné kulaté gondole do výšky 130 metrů a odtud pozorujte krásy Stockholmu! Lanovka vás vyveze na vrchol ikonické budovy Ericsson Globe, připomínající svým tvarem zeměkouli. Tato atrakce funguje od roku 2010, na „vrcholu zeměkoule“ si můžete posedět v restauraci či kavárně, ale doporučujeme rezervovat si jízdu vzhůru i místo dopředu!
  8. Masové kuličky pro lidi! Ano, přesně takto se jmenuje populární restaurace na ulici Nytorgsgatan 30. Meatballs for the People jistě potěší všechny, kteří navštěvují známou prodejnu IKEA právě a jen kvůli této dobrotě. V ikonické restauraci si můžete vybrat až ze 14ti druhů této švédské speciality, nabízejí například i kuličky z losa.
  9. Udělejte něco pro své zdraví ve spa-centru Hellasgarden. Po poctivém vypocení v kvalitní severské sauně se můžete romanticky osvěžit přímo na břehu jezera Källtorp pod širým nebem!

Namalovaná stanice metra.
Namalovaná stanice metra.

Co vidět navíc

    1. Královský palác – oficiální rezidence švédského krále je nádherná budova s více poutavými muzei, kterou prostě nemůžete vynechat. Palác je zpřístupněn veřejnosti, a tak můžete obdivovat zblízka jedinečné královské komnaty a korunovační klenoty.
    2. Radnice – známá secesní budova na ostrově Kungsholmen, kde se každoročně udělují prestižní Nobelovy ceny. Na jejím vrchu se nachází zvonice se zahradou, nabízející krásný výhled na město.
    3. Stor Torget – magické náměstíčko v srdci města vás uchvátí svými barevnými fasádami zdejších domů – jednoznačně nejfotografovanějších budov Stockholmu.
    4. Mårten Trotzigs Grandi – nejužší ulička města, ukrytá ve čtvrti Gamla Stan, kde se možná budete cítit – zejména v noci – trochu klaustrofobicky, ale přes den má svůj půvab. No pozor, je taková uzoučká, jen 90 cm široká, že ji můžete snadno přehlédnout.
    5. Restaurace Den Gyldene Freden si vysloužila zápis v Guinessově knize jako nejstarší restaurace na světě, neboť od roku 1722 prakticky nezměnila svůj vzhled. V prostorách příjemné starobylé taverny si zde můžete pochutnat na mořských dobrotách, k nim si dát sklenici dobrého vína.
    6. Drottninggatan – hlavní ulice města, která dostala přívlastek královská na počest panovnice ze 17. století, královny Kristýny. Na 1,5 kilometru dlouhé tepně Stockholmu nakoupíte, po čem vaše srdce touží, skvěle se najíte, nebo jen tak můžete nasávat atmosféru této kouzelné metropole.
    7. Vasa muzeum – Stockholm se pyšní i takovýmto světovým unikátem – jedinou zachovalou lodí ze 17. století, která dnes slouží jako muzeum, nádherný umělecký skvost a svědectví o historické době. Nenavštívit Vasa museum je prý jako nebýt ve Stockholmu.
    8. Skanzen na ostrově Djurgården je nádhernou oázou, kde se můžete vrátit zpět v čase. V jakési replice města z 19. století můžete na vlastní oči vidět, jak kdysi lidé žili, jakým řemeslům se věnovali, jak jedli, kde bydleli, ... Součástí atraktivního areálu (75 000 metrů čtverečních) je i ZOO, takže ideální program pro vaše ratolesti!
    9. ABBA Muzeum – legendární popová kapela je určitě jedním z největších pokladů Švédska, a vlastní muzeum jí patří právem! V Stockholmu skupina vznikla, a ve zdejším muzeu (otevřeném od 2013) najdete vystavené osobní předměty zpěváků, kostýmy, desky, můžete si zde zatančit, zazpívat, a samozřejmě koupit nějaký pěkný suvenýr.
    1. Stockholm nabízí nespočet muzeí, galerií, kulturních akcí, ale pokud chcete zažít autentickou kulturu tohoto města, určitě si prohlédněte zdejší metro! Objevíte nádherné podzemní umění, originální street-art výtvory, které dělají z návštěvy stockholmského metra něco mnohem víc, než jen „přesouvací manévr“ z bodu A do bodu B.


Všechny články autora

Ivana Ďurčová

Rok studia na místním gymnáziu ve Švédsku a vysokoškolská léta strávená ve Španělsku a na Kanárských ostrovech. Toulavé boty ji od té doby neopustili. Potkáte ji na zájezdech v severní Evropě a Jižní Americe. Ve Skandinávii a na Islandu je jako doma, latinské země jí imponují svou různorodostí. Mexiko, Argentina a Brazílie si ji získali. Kromě Evropy procestovala i jihovýchodní Asii a Kubu. Cestování jí dává obrovskou dávku samostatnosti a svobody, otevírá mysl a učí respektovat kultury po celém světě. Pochutná si na thajském massaman curry, norské tresce a mexickém guacamole.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole