Sumatra

Sumatra - průvodce, rady, tipy, zajímavosti a informace

MÍSTO, KDE ORANGUTANI DÁVAJÍ DOBROU NOC

Tento indonéský ostrov je cílem cestovatelských fajnšmekrů, a to ať těch zvyklých na pětihvězdičkové hotely, tak těch, co cestují jen s batohem na zádech. Je jedno, do jaké skupiny patříte, zážitky zde totiž získáte vždy luxusní! Nejen, že se tady můžete setkat s domorodým kmenem, který používá nejstarší způsob tetování na světě, ale samozřejmě velkým lákadlem jsou i zdejší „lesní muži“ – orangutani. S těmi se na ostrově opravdu můžete tváří v tvář setkat, stejně jako s jinými překrásnými zvířaty, jejichž jména jste pravděpodobně nikdy ani neslyšeli. Sumatra zkrátka přeje endemitům. Přeje však i všem nadšeným surfařům, milovníkům šnorchlování a delikátní indonéské kuchyně. Tento nádherný a z velké části stále ještě panenský ostrov ale má na svém kontě i smutné položky. Tou nejkatastrofálnější je bezesporu tsunami, které Sumatru zasáhlo během vánočních svátků v roce 2004. Tuto smutnou událost připomíná mj. muzeum otevřené v Banda Aceh.

Dechberoucí příroda, překrásné pláže, usměvaví lidé, lahodné pokrmy a jedinečná fauna a flora. To vše je ostrov Sumatra v Indonesii. Pokud si myslíte, že vás již nemá čím překvapit, jste na omylu. Už jste někdy ochutnali Kopi Luwak? Pokud ne a máte chuť, přestože jste si vědomi toho, jak se vyrábí, resp. jakou cestu musí kávová zrna urazit, není nic snazšího než si šálek této jedinečné kávy na ostrově objednat.

Autor: Petra Špačková

22.04.2024

Čti více
Orangutan v Bukit Lawang na Sumatŕe..
Orangutan v Bukit Lawang na Sumatŕe..

HISTORIE A POLOHA SUMATRY

Sumatra je druhým největším indonéským ostrovem, celosvětově pak zabírá šestou příčku. Nachází se v jihovýchodní Asii, na severovýchodě je od Malajského poloostrova Sumatra oddělena Malackým průlivem, na jihu od Jávy pak Sundským průlivem. Překrásný deštný prales, jedinečné živočišné a rostlinné druhy, bohatá kultura a milé obyvatelstvo, to vše zde najdete na rozloze 473 481 km². Domov na Sumatře pak našlo necelých 60 milionů lidí, správním městem je Medan (cca 2,5 mil.).

Od 7. století se nacházela na ostrově říše Srivijaya se sídlem v městě Palembang, nicméně ve 13. století její vliv upadal a Sumatra byla rozdělena na menší územní celky. Již během středověku se na ostrově rozšířil s přicházejícími Araby islám, který je dodnes dominantním náboženstvím.

Evropské mocnosti – nejprve Portugalci, poté Nizozemci a Angličané – s pobřežními sumaterskými královstvími obchodovaly, stejně jako proti nim vedly války. Anglo - nizozemské smlouvy v roce 1824 a 1871 zrušily anglické nároky na Sumatře a postupně si Nizozemci ostrov podmanili. Severní oblast Acehu byla na počátku 20. století po 30 letech bojů přivedena pod kontrolu Holanďanů však jen velmi neochotně.

Během druhé světové války pak byla Sumatra okupována japonskými silami (1942 – 1945) a v roce 1950 se ostrov stal součástí nově vzniklé Indonéské republiky. Od té doby Sumatřané občas vyjadřovali nespokojenost s ústřední vládou ohledně finančních a politických otázek, často ve formě povstání a jiných regionálních hnutí. Specifická byla situace v Acehu, kde od roku 1990 pravidelně propuká ozbrojený konflikt mezi acehskými separatisty a indonéskými silami.

Ostrov zažil obrovskou přírodní katastrofu na konci roku 2004, kdy velká vlna tsunami v Indickém oceánu zaplavila nízko položené oblasti podél severního pobřeží a nedalekých ostrovů a způsobila četná úmrtí a rozsáhlé škody.

Vesnice Ambarita na ostrově Samosir na jezeře Toba.
Vesnice Ambarita na ostrově Samosir na jezeře Toba.

ZAJÍMAVOSTI SUMATRY

  • Sumatra s rozlohou 473 481 km² je 6. největším ostrovem světa.
  • V pralesích na Sumatře je známo více než 15 000 rostlin, od roku 1995 bylo identifikováno více než 400 nových druhů.
  • V roce 1292 na ostrov připlul Marco Polo.
  • Za poslední dvě dekády bylo na Sumatře vykáceno asi 12 milionů hektarů lesa, což představuje ztrátu téměř 50 %.
  • Sumatra je domovem 201 druhů savců a 580 druhů ptáků.
  • Ve volné přírodě zde žije méně než 300 kriticky ohrožených nosorožců sumaterských a méně než 400 tygrů sumaterských.
  • Na Sumatře se vyrábí nejdražší a nejvzácnější káva na světě – Kopi Luwak (Cibetková káva).
  • Na Sumatře najdeme největší vulkanické jezero na světě – Toba.
  • Místní slon sumaterský je nejmenší z asijských slonů.
  • Orangutan sumaterský je ohroženější než orangutan bornejský.
  • Sumatra je domovem rostliny s největším květem na světě – Rafflesia arnoldii.

Bojovník ze Siberutu.
Bojovník ze Siberutu.

Národní park Gunung Leuser (Gunung Leuser National Park)

Národní park Gunung Leuser je jedním z nejbohatších tropických deštných pralesů v jihovýchodní Asii. Rozkládá se na ploše až 7927 km² na hranici provincií Severní Sumatra a Aceh a je jedním z posledních míst na světě, kde žijí kriticky ohrožení orangutani ve volné přírodě. Výše uvedený Bukit Lawang je součástí tohoto parku. Na území Gunung Leuser National Park najdeme četné řeky, sopky, jezer a takřka nekončící zeleň.

Oblast je však také domovem dalších volně žijících živočichů, domov zde našli: sloni, nosorožci, tygři, siamangové, hulmani, makakové a mnoho dalších. Spolu s národními parky Bukit Barisan Selatan a Kerinci Seblat je národní park Gunung Leuser na Seznamu světového dědictví UNESCO (zapsán v roce 2004), v roce 2011 byl pak zařazen na seznam ohrožených míst světového dědictví. Nejvyšší bod parku najdeme ve výšce 3 404 m – vrchol Gunung Leuser, který dal této oblasti jméno.

Tento deštný prales je nesmírně rozmanitý a hostí přibližně 750 různých druhů zvířat – více než 200 savců, 380 ptáků, 190 plazů a obojživelníků. Kvůli velkým rozdílům v nadmořské výšce a rozmanitosti půdy má národní park Gunung Leuser také obrovské bohatství rostlinných druhů. Flóra obsahuje přibližně 10 000 rostlinných druhů, včetně velkolepé Rafflesia Arnoldi (květ může mít průměr až 1 metr!!) a Amorphophallus titanum nebo chcete – li zmijovec (má největší květenství na světě).

Pralesy Sumatry.
Pralesy Sumatry.

Bukit Lawang

Bukit Lawang je oblíbenou turistickou destinací na okraji národního parku Gunung Leuser, který je na Seznamu světového dědictví UNESCO a je domovem mnoha druhů ptáků, rostlin a savců, z nichž nejznámější je bezesporu orangutan sumaterský (Pongo abelii), kterého lze vidět v džungli či v Bukit Lawang. Bukit Lawang je menší obec na břehu řeky Bohorok v provincii Severní Sumatra a je vyhlášený zejména pro největší orangutaní rezervaci. Ta byla založena v roce 1973 a od té doby je jedním z nejpopulárnějších turistických cílů na ostrově. Věřte, že spatření „lesního muže“ ve svém přirozeném prostředí ve vás zanechá silný zážitek a pro mnoho turistů je právě toto hlavní motivací vydat se na Sumatru.

Bukit Lawang je výchozím bodem pro túry po džungli spojené s „orangutan trekking“. Nejen orangutani, ale i samotná procházka po džungli je dokonalým dobrodružstvím, bez kterého byste ostrov neměli opustit.

Orangutan na Sumatře.
Orangutan na Sumatře.

Jezero Toba (Lake Toba)

Danau Toba je mimořádným přírodním divem a největší vulkanické jezero na planetě! Součástí tohoto obrovského kráterového jezera je také ostrov Samosir. Jezero Toba má rozlohu 1 145 km² a hloubku 450 m. Vzhledem k tomu, že jezero leží 900 m n. m., klima je zde chladnější, což poskytuje potřebnou pauzu od horka, vlhkosti a znečištění velkoměsta.

Pokud nechcete jen sedět na břehu a rozjímat se nad krásami okolní přírody, můžete vyzkoušet zdejší atrakci, a to projížďku na kajaku. Existují tři hlavní trasy, které můžete s pádlem v ruce prozkoumat, a to Tongging - Silalahi (12 km - snadná), Tongging - Samosir (50 km - střední) a Northern Circle (175 km - náročná). Můžete si také vyzkoušet třeba pro vás dosud neznámý způsob ubytování – glamping (luxusní styl kempování) na The Kaldera Nomadic Escape.

Jezero Toba.
Jezero Toba.

Překrásné tradiční domy s nápadnými sedlovými doškovými střechami vyrobenými z vláken cukrové palmy (tzv. ijuk) najdeme na Samosiru ve vesnici Bataků jménem Huta Siallagan.

Kmen Batak je široce známý pro svou slavnostní kulturu. Za nejelegantnější je mimo jiné považován Tor-Tor Dance. Tento tradiční tanec se obvykle provádí při oslavách, jako je čas sklizně nebo svatební obřad.

Dalším zdejším unikátem je dřevěná loutka v životní velikosti zvaná Sigale - gale, která se stala turistickou atrakcí a obklopena mystičnem. Místní obyvatelé věřili, že Sigale - gale může kvílet a tančit sama bez hudby. Někteří také říkali, že Sigale - gale lze umístit pouze do rakve. Tato socha se také běžně používá při rodinných obřadech v oblasti Samosir, protože místní obyvatelé věří, že tanec Sigale - gale dodává ducha zesnulého do posmrtného života.

Pro ty, které zajímají textilie a jejich výroba, je zde ulos - tradiční tkanina kmene Batak. Tato pečlivě ručně tkaná látka, symbol prestiže, se stala významnou součástí kultury Bataků. Jeho vytvoření také vyžaduje pečlivou ruku žen, protože se věří, že jejich role pečovatelky poskytuje tkanině výjimečnou hodnotu. Ve zdejších vesničkách budete mít možnost podívat se zblízka, jak ulos vzniká.

Stavby Toba Bataku.
Stavby Toba Bataku.

Vodopád Sipiso - Piso (Sipiso - Piso Waterfalls)

Jeden z nejvyšších vodopádů v Indonésii se nachází v oblasti Batak na severním cípu jezera Toba. Sipiso – Piso je vysoký 120 m a jeho název znamená „jako nůž“. Tento vodopád je tvořen malou podzemní říčkou z náhorní plošiny Karo a vytéká do kaldery jezera Toba.

Vodopád Sipiso - Piso je zasazen v překrásné scenérii a fascinující vyhlídky.

Vodopád Sipiso Piso.
Vodopád Sipiso Piso.

Medan

V tomto největším městě Sumatry našli domov lidé z celé Indonésie a rovněž jiných států jihovýchodní Asie. Proto je zde k vidění pestrá etnická diverzita, mísení kultur a také třeba kulinářských tradic.

Hlavní město Sumatry a třetí největší město Indonésie, Medan, je prvním místem, který turista přijíždějící na Sumatru uvidí (je zde mezinárodní letiště). Vzhledem k tomu, že není u moře a není zde ani žádná horská scenérie, není město považována za tolik atraktivní jako třeba jiné lokality na ostrově. Nicméně opak může být pravdou. I v Medanu lze nasát pravého indonéského ducha a poznat zdejší kulturu. I když má problémy s dopravou a znečištěním, každý turista si zde může najít svůj kout zájmu. Ať už se jedná o gastronomii, muzea, nákupy, noční život, hinduistické nebo islámské svatostánky či původní nizozemské koloniální stavby.

Mešita v Medanu.
Mešita v Medanu.

Tjong A Fie Mansion

Sídlo a muzeum významného zdejšího obchodníka a filantropa Tjong A Fie se veřejnosti poprvé otevřelo v Medanu v červnu 2009. Od té doby se tisíce návštěvníků z celého světa nechaly inspirovat příběhem Tjong A Fie, jeho dílem a filosofií. Dům slavného čínského obchodníka, který zemřel v roce 1921 – dříve nejbohatšího obyvatele Medanu – v sobě mísí okázalý viktoriánský a čínský styl. Byl postaven na konci 19. století a bývá také označován za „historický klenot v Medanu“.

Palác v Medanu.
Palác v Medanu.

Berastagi

Malebné městečko Berastagi v krásné vysočině Karo leží 70 km od hlavního města Medan na cestě k již zmíněnému jezeru Toba. Město se nachází v nadmořské výšce 1 300 m n. m. a má chladnější klima, což může být zejména v parné dny velmi příjemné. I když pozor, noci mohou být opravdu poměrně studené.

Město se vyvinulo ve 20. letech 20. století jako nizozemská horská stanice a dnes se stalo oblíbeným víkendovým cílem obyvatel Medanu. Krajině zde dominují daleké výhledy na kouřící sopky Mt. Sinabung a Mt. Sibayak.

Obyvatelka Berastagi v okrese Karo.
Obyvatelka Berastagi v okrese Karo.

Sopka Sibayak

Gunung Sibayak (2094 m) je známý svými parnými sirnými fumarolami a je jednou z nejdostupnějších indonéských sopek. Během vlhkého období však mohou být cesty extrémně kluzké! Buďte také připraveni na prudké změny počasí, ke kterým zde může dojít. A nezapomeňte si sbalit taky plavky a ručník, abyste si cestou dolů užili horké prameny (u vesnice Raja Bernah)! Trek trvá zhruba 5 hodin a je možné si najmout průvodce. Krajina je úchvatná a výhled pak dechberoucí.

Sopka Sibayak.
Sopka Sibayak.

Sopka Sinabung (Gunung Sinabung)

V srpnu roku 2010 vybuchla na severu Sumatry po více než 400 letech klidu sopka Sinabung a donutila desítky tisíc lidí k evakuaci. Gunung Sinabung je krásná kuželovitá hora a díky své těsné blízkosti Medanu je jednou z nejoblíbenějších túr na Sumatře. Od prosince 2010 byl vrchol opět otevřen pro pěší turistiku. Nicméně v roce 2013 se sopka opět ozvala a lidé opět museli opustit své domovy.

Berastagi je příjemné místo, které má chladné počasí, protože je ve výšce zhruba 1400 m n. m. Jedna věc, kterou zde musíte udělat, je projít se na kopec Gundaling, protože nabízí skvělý výhled na Sinabung a další oblíbenou horu poblíž sopku Sibayak. Je to skvělé místo, kde můžete sledovat západ slunce. V Berastagi by vám pak také neměl uniknout místní ovocný trh, garantujeme vám, že většinu zde nabízeného ovoce jste nikdy nejedli ani neviděli! Každopádně kvůli vyšší nadmořské výšce se v Berastagi nepěstuje u Indonésanů tolik oblíbená rýže, proto museli zdejší obyvatelé chodit do nížin a žádat o ni. Jméno Berastagi v překladu znamená „žádání o rýži“.

Trasa do Sinabungu začíná u jezera Lau Kawar (1 460 m), které je necelou hodinu jízdy od Berastagi.

Sopka Sinabuk.
Sopka Sinabuk.

Údolí Harau

Údolí Harau je přírodní oázou klidu, kde se můžete zaposlouchat jen do zvuků volně žijících živočichů, nejčastěji uslyšíte „upovídané“ makaky či gibony, ale zvířat je zde nespočet. Místo je populárním cílem také pro horolezce a fotografy. Ulovit zde dechberoucí fotografie není ale nijak složité, příroda vše „oddře“ za vás a vám stačí jen mačkat spoušť.

Můžete zde také spatřit tradiční vesnický život, některé z žen zde pracují na rýžových polích, zatímco muži orají pole pomocí vodních buvolů.

Údolí Harau.
Údolí Harau.

Národní park Kerinci (Kerinci Seblat National Park)

Národní park Kerinci Seblat je jedním z největších národních parků v Indonésii. Kerinci Seblat chrání téměř 14 000 km² tropických deštných pralesů u západního pobřežní Sumatry. Terén se liší od nížinných lesů až po vrchol mohutné hory Kerinci ve výšce 3 805 m. Tento národní park je na Seznamu světového dědictví UNESCO jako součást dědictví deštných pralesů na Sumatře a je jednou z nejvýznamnějších tygřích rezervací na světě!

Parku dominuje pohoří Barisan. Krajina je úchvatná s aktivními a spícími sopkami včetně Mount Kerinci, 3805 m - nejvyšší hory na Sumatře a nejvyšší aktivní sopky Indonésie. Lesy národního parku chrání prameny některých nejdůležitějších řek na Sumatře, které vytékají z horských pramenů a rašelinných bažin.

Mezi druhy chráněné flóry patří mimo jiné Kantung Semar (Nephents Ampularia), orchideje a tropické stromy. Mezi chráněné druhy fauny patří například tygři sumaterští či medvědi malajští.

Mezi druhy zdejších endemických chráněných primátů patří mimo jiné hulman či siamang. Mezi chráněné druhy ptáků patří mimo jiné úchvatný dvojzoborožec nosorožčí!

Sopka Kerinci

Kerinci je nejvyšší hora na ostrově Sumatra a je oblíbená zejména mezi horolezci, trasa je totiž poměrně dobře upravená a lehce navigovatelná. Se svými 3805 m je však i nejvyšším bodem asijské části Indonésie! Nejbližší vesnice a horolezecká základna je Kersik Tuo. Hora Kerinci je známá také pod názvem Indrapura Peak, Mountain Tower, Volcano Kurinci a Korinci.

Sopka Kerinci v národním parku.
Sopka Kerinci v národním parku.

Jezero Maninjau (Lake Maninjau)

Jezero Maninjau je calderové jezero na západu Sumatry. Bylo vytvořeno sopečnou erupcí, ke které došlo pravděpodobně před více než 50 000 lety! Maximální hloubka jezera je 165 m. Od roku 1983 se tato voda používá k výrobě hydroelektrické energie pro provincii Západní Sumatra. Pro svou překrásnou scenérii je jezero a jeho okolí vyhledávanou turistickou destinací. Maninjau je také významným lokálním zdrojem ryb. K jejich lovu jsou používány plovoucí sítě karamba.

Lawang Adventure Park

Hlavní atrakcí tohoto parku jsou úchvatná panoramata díky jeho poloze v hornaté oblasti. Návštěvníci si zde obvykle užívají trekking, relaxaci a fotografování. Během treku si můžete vychutnat pohled na zmíněné jezero Maninjau takřka z ptačí perspektivy!

Jezero Maninjau.
Jezero Maninjau.

Bukittinggi

Toto město najdeme v provincii Západní Sumatra a je považováno za její kulturní centrum. Leží v jednom z nejscéničtějších regionů ostrova. Pro něj jsou typické domy se sedlovými střechami, jejichž konce směřují vzhůru jako buvolí rohy. Nezapomeňte zde navštívit Pagaruyung Palace. Tento královský palác tehdejšího království Pagaruyung byl poté, co byl několikrát zničen požárem, znovu přestavěn a nyní slouží jako muzeum a oblíbená turistická atrakce. Budova byla navržena v Rumah Gadang (tradiční dům Minangkabau) - lidovém architektonickém stylu se třemi podlažími, rohovou zakřivenou střechou a řadou sloupů. Uvnitř paláce mohou návštěvníci obdivovat přes 100 replik minangského starožitného nábytku a artefaktů.

Pro ty, kteří preferují přírodu před muzeem, je ideálním cílem nedaleké jezero Maninjau.

Bukittinggi je důležitým obchodním centrem a je spojeno silnicí s ostatními městy na Sumatře a po železnici mj. s Padangem.

Mnoho návštěvníků přichází do Bukittinggi také proto, aby navštívili pozoruhodný kaňon Ngarai Sianok. Bukittinggi má díky své nadmořské výšce – více než 900 m n. m. – osvěžující chladnější klima.

Hodinová věž v Bukittinggi.
Hodinová věž v Bukittinggi.

Pulau Weh (Sabang)

Tento překrásný tropický ostrov zhruba 15 km od pobřeží Sumatry je známý svými panenskými korálovými útesy. Je to vyhlášený cíl zapálených potápěčů! Přesto se jedná o prakticky nedotčenou lokalitou s jen minimálně rozvinutým turismem. Sopečné hory jsou pokryty hustou zelenou džunglí, hnědé pláže lemují houpající se palmy a největší město na ostrově, Sabang, je nejsevernější výspou Indonésie (Monument Km 0).

Weh nebo Pulau Weh (pulau znamená ostrov) je známý svým jedinečným ekosystémem a jeho vody jsou opravdu rájem pro všechny potápěče. Mořský život je zde neskutečně pestrý a pod vodou tak můžete strávit maximum času, a přesto bude stále na co koukat.

Do cesty vám mohou vstoupit mírumilovní žraloci velrybí, manty, želvy, delfíni, barakudy, murény, perutýni nebo rejnoci, najdete zde však i zcela vzácné druhy živočichů. Kromě korálových útesů se můžete na bezpečnou vzdálenost přiblížit i k vrakům lodí, které na místním dně spočinuly.

Pagar Alam

Pagar Alam je příjemné město v provincii Jižní Sumatra. Má mnoho oblíbených atrakcí, včetně Tiger Monument, Pagar Alam Green Paradise či Lapangan Merdeka Pagaralam. Je také ideálním výchozím bodem pro treky na stratovulkán Dempo (3173 m).

Palau Weh.
Palau Weh.

Mentavajské ostrovy

Pokud jste nadšený surfař, pak vám Mentavajské ostrovy rozhodně nemohou uniknout. Jedná se o světovou top surfařskou destinaci! Surfaři z celého světa tyto ostrovy dobře znají a většina z nich ji má i na bucket listu. Ale pokud tomuto sportu neholdujete, nevadí, zastavte se zde i tak. Je to doslova kus ráje! Zatímco surfaři se na Mentawai odedávna hrnou kvůli jejich legendárním vlnám, je to destinace, která je přitažlivá i pro nezávislé cestovatele, zejména pro ty, kteří se zde chtějí setkat s ostrovními potetovanými kmeny lovců a sběračů. Mentavajské umění tetování je označováno za nejstarší na světě!

Nedotčené pláže na ostrovech jsou také nádherné a stejně idylické jako všechny ostatní, které najdete kdekoli na Sumatře.

INFO: Kmen Mentavajů je jedním z nejstarších v celé Indonésii. Tato autentická a velice zajímavá komunita žije v harmonii a napojení na okolní prales. Abyste se případně alespoň rámcově orientovali, přinášíme vám základní mentavajské pojmy:

Uma – označení pro tradiční mentavajský dům. U vchodu do domu je místo pro zavěšení lebek opic, prasat a ptáků z loveckých aktivit. Uprostřed Uma je kamenný krb zvaný Abut Kerei.

Sikerei – Sikerei je lékařský expert a bylinkář, který spojuje obyvatele s duchy. Sikerei se stal důležitou postavou v Umě. Má dovednosti léčit různé druhy nemocí bylinami z léčivých rostlin.

Sago – ságo je základní potravinou kmene Mentawai. Výrobu jídla ze sága (ságová palma, Mertoxylon sagu) provádějí ženy. Jídlo ze sága se nazývá kapurut a je zdejší každodenní základní potravinou. Kapurut lze jíst bez přílohy nebo s vařenou říční rybou.

Otrávené šípy – zdejší muži milují lov. Lebky jejich kořistí jsou zavěšeny u vchodu do Umy jako dekorace a suvenýry. Loví pomocí šípů potřených jedovatými lektvary. Jedovatá směs se vyrábí z rostlin kolem Umy.

Tetování – každý Mentavajec může nosit desítky tetování po celém těle. Proces tetování provádí Sipatit, musí to být muž a nemůže ho provádět žena.

Před provedením procesu tetování musí být proveden rituál punen patiti, který vede Sikerei.

Mentavajské krásky.
Mentavajské krásky.

Banda Aceh

Banda Aceh je správním městem autonomní oblasti Aceh na severozápadě Sumatry. Jeho příznivá poloha učinila z města významný tranzitní bod a také centrum vzdělávání, obchodu a vlády. Domov v Banda Aceh a jeho přilehlém okolí našlo asi půl milionu obyvatel. Za poslední století je to také místo se silnými snahami o co největší autonomii.

Určitě zde nezapomeňte navštívit mešitu Baiturrahman Grand Mosque. Se svými jasně bílými stěnami a majestátními černými kopulemi je 130 let stará velká mešita nádherným místem. Právě zde hledaly stovky lidí útočiště během tsunami v roce 2004, které srovnalo se zemí většinu města. Tsunami byla tak ničivá, že zničila všechny stavby, staré i nové, ztráty na životech byly enormní. Proto je její přežití před tsunami mnohými obyvateli vnímáno jako přímý zásah božstva.

Záznamy říkají, že mešita byla poprvé postavena ze dřeva v roce 1612 za vlády sultána Iskandara Mudy. Někteří však tvrdí, že jej postavil ještě dříve v roce 1292 sultán Alaidin Mahmudsyah. Během války v Acehu v roce 1873 byla mešita do základů vypálena. Generálmajor Vander, působící jako vojenský generál, si v roce 1879 uvědomil hodnotu a její význam pro obyvatele Acehu a přestavěl mešitu, jak to kdysi slíbil generální guvernér Van Lansberge v roce 1877. V roce 1936 přidali Nizozemci další dvě kopule, rozšíření pak ještě proběhlo již za indonéské vlády v roce 1957.

Velká mešita Baiturrahman se nachází v centru města, poznáte ji z dálky podle 35 m vysoké věže, sedmi velkými kopulemi a sedmi minarety.

INFO: V roce 2004, konkrétně dne 26. prosince, byla oblast severní Sumatry zasažena obří vlnou tsunami, která je považována za nejhorší v dějinách lidstva. Byla způsobena zemětřesením o síle 9,1 stupně Richterovy škály. Jde o jedno z nejsilnějších a nejdéle trvajících zemětřesení vůbec! Život při této katastrofě ztratilo zhruba 230 000 lidí, mnoho jich pak přišlo také o domov a majetek. Ekonomické ztráty byl rovněž rozsáhlé, mj. i proto, že Sumatra je založena převážně na turismu, který musel být na nějaký čas silně omezen.

Veliká mešita Baiturrahman v Banda Aceh.
Veliká mešita Baiturrahman v Banda Aceh.

Muzeum tsunami v Acehu (Aceh Tsunami Museum)

Muzeum tsunami v Acehu je muzeum navržené jako symbolická připomínka zemětřesení a tsunami v Indickém oceánu v roce 2004, stejně jako vzdělávací centrum a nouzový úkryt pro případ, že by oblast ještě někdy zasáhla vlna tsunami. Uvnitř muzea návštěvníci mohou vidět elektronickou simulaci zemětřesení v roce 2004, komoru s vyrytými jmény pohřešovaných, exponáty s příběhy přeživších a mnoho fotografií ztrát, rekonstrukce, naděje a znovusjednocených rodin. K dispozici jsou také simulační místnosti vysvětlující, jak zemětřesení a tsunami vznikají.

Graha Maria Annai Velangkanni - kostel Panny Marie.
Graha Maria Annai Velangkanni - kostel Panny Marie.

Bangka Belitung

Belitung je ostrov pyšnící se některými z nejlepších pláží v zemi. Písek je zde hebký a bílý jako hladká mouka. Moře je průzračné a celoročně teplé, můžete zde šnorchlovat či jen tak lenošit.

Belitung je také obklopen více než 100 malými ostrovy a společně tvoří provincii Bangka Belitung. Avšak jen některé ostrovy jsou obydlené. Konkrétně na jednom z nich, na Lengkuas, se nachází historický maják z 19. století, který byl postaven v holandských koloniálních dobách a nabízí krásný výhled na okolí. Ostrovy Burung (Ptačí ostrovy), Babi (Prasečí ostrov), Pengadaran, Lutung a Jenang Island patří mezi některé z menších ostrovů, které ovšem nabízejí velké zážitky. Velká část ostrovů má společné velice fotogenické lákadlo, a to překrásné žulové skály u pobřeží!

TIP: Abyste se vyhnuli nepříjemnostem, je dobré pamatovat na to, že v Indonésii, kromě vyloženě turistických destinací, není zvykem nosit na pláži vyzývavé oblečení/plavky.

Ostrov Nias

Tento ostrov a stejnojmenné souostroví je součástí provincie Severní Sumatra. Nias je největší z řady ostrovů západně od Sumatry nazývaných též Barrier Islands.

Ostrov Nias (Pulau Nias) je jedním ze skutečných klenotů indonéského souostroví, které stále čekají na své úplné prozkoumání. Mezi hlavní přednosti Nias patří surfování prvotřídní kvality, jedinečná kultura a pobřeží poseté krásnými plážemi a malými ostrovy. Mezi zelenými kopci vnitrozemí jsou vodopády, jeskyně a tradiční vesnice. Nias je dá se říci hidden gem regionu. Pokud se sem vydáte, rozhodně neopomeňte: surfování v Sorake, vodopád Luaha Ndroi v Alase, freediving na souostroví Telos a lenošení na krásné pláži na ostrově Wunga.

Bintan

Ostrov Bintan, známý jako jedna z exotických turistických destinací v Indonésii, nabízí mnoho různých vzrušujících aktivit, které zde rozhodně musíte zažít. Luxusní resorty, golfová hřiště světové úrovně, nádherné pobřeží, Mt. Bintan či písečné duny Velkým lákadlem ostrova je i tradiční vesnice na kůlech Senggarang. Bintan je také rájem pro mnoho zajímavých živočišných druhů, spatřit se zde dají poměrně snadno například hmyzožraví savci tany.

Je to největší ostrov z více než 2 000 ostrovů v souostroví Riau východně od Sumatry.

Ostrovy v okolí Sumatry.
Ostrovy v okolí Sumatry.

Padang

Padang je městská oblast sevřená mezi Indickým oceánem a kopci Minangkabau. Pro Západní Sumatru je to tím, čím je Medan pro severní Sumatru (ale s o něco lepší scenérií) – praktický dopravní uzel s leteckým, lodním a silničním spojením s hlavními atrakcemi oblasti, včetně Mentavajských ostrovů, Bukittinggi, Danau Maninjau a Kerinci. Domov v Padangu našel zhruba 1 milion obyvatel.

Vzhledem k velkému množství turistů a surfařů, kteří tudy projíždějí, má také velké množství dobrého levného tradičního ubytování a vynikající kulinářskou scénu s regionálními potravinami. Uniknout vašim chuťovým pohárkům by rozhodně neměl rendang!

Černé koření.
Černé koření.

CO ROZHODNĚ NA SUMATŘE ZAŽÍT

Šnorchlování

Pro ty, kteří milují pobyt na pláži, ať už té upravené s turistickým ruchem či divoké mimo civilizaci, je skvělým doplňkem k opalování a četbě knih také objevování podmořského života. A ten je na Sumatře obzvláště bohatý. Šnorchlování se zde přímo nabízí, moře je průzračné, u břehu mělké, atraktivně tyrkysové a navíc celoročně teplé! Pro ty, kteří jsou již zkušenější nebo projdou výcvikem, je zde pak mnoho možností i k samotnému hloubkovému ponoru.

Překrásná místa ke šnorchlování jsou například Pulau Weh či Pulau Banyak.

Pralesní řeka v Bukit Lawang.
Pralesní řeka v Bukit Lawang.

Kopi Luwak

Máloco je na Sumatře tak ambivalentní jako postoj ke Kopi Luwak. Že nevíte, o co se jedná? Je to vyhlášená a nejdražší káva na světě! Pokud ji neznáte pod tímto názvem, pak jistě pod jménem „káva z cibetek“. Vyrábí se z kávových zrn, která prošla trávicím ústrojím zdejších cibetkovitých šelem ovíječů skvrnitých. Při trávení dochází k fermentaci a káva taky prý získává na kvalitě.

Producenti kávových zrn tvrdí, že tento proces může zlepšit kávu však hned dvěma mechanismy, a to přirozenou selekcí – cibetky se rozhodnou jíst pouze určité – ty nejlepší – plody – a pak trávením – biologickými nebo chemickými mechanismy v trávicím traktu zvířat, které mění složení plodů kávovníku.

Kopi Luwak byl poprvé objeven v 19. století, pozdější vysoká poptávka po této kávě v některých zemích však vedla k intenzivním zemědělským metodám, které byly shledány neetické. Farmy byly zaměřeny především na kvantitu a zisk, podmínky zvířat bývaly poměrně tristní. Chce se ale věřit, že toto se poslední roky již napravilo.

Takže, pokud jste milovníkem kofeinu a zároveň rádi vyzkoušíte nové věci/chutě, rozhodně si šálek Kopi Luwak na vašich toulkách po Sumatře dopřejte. Možnost máte například v House of Rafflesia Luwak Coffee v Bukittinggi.

Cibetková káva.
Cibetková káva.

FAUNA A FLORA SUMATRY

Sumatra je skvělým cílem pro všechny, kteří touží vidět jedinečné živočišné i rostlinné druhy. Ostrov je totiž rájem endemitů! Je domovem mnoha jedinečných a exotických druhů flory i fauny. Při troše štěstí zde můžete spatřit endemické tvory, o kterých se vám ani nesnilo. Pro většinu turistů je například zcela neznámá ryba známá jako Ikan Lidi, což znamená „ryba z větviček“! Jedná se o sladkovodní rybu (Doryichthys martensii), kterou lze nalézt pouze na Sumatře. Tento druh je z čeledi jehlovitých a je blízce příbuzný mořským koníkům. Zajímavým zvířetem je jistě i zdejší binturong, kehau mentavejský, serau velký či králík krátkouchý. Tapír, outloň či letucha malajská jistě také přilákají vaši pozornost, ač nejsou sumaterskými endemity. Z ptactva vás určitě zaujme mohutný zoborožec věnčitý (Aceros undulatus), kukačka zelená, loskuták engganský či výreček simeulský. Z řad plazů a obojživelníků jmenujme například krajtu pestrou, žábu uttaphrynus sumatranus či agamu Boulengerovu. Každopádně na popis dalších obyvatelů ostrova by nám nestačil ani celý článek, proto uveďme ještě ty nejznámější, resp. ty, za kterými se turisté vydávají na ostrov nejčastěji, těmi jistě jsou slon sumaterský, orangutan sumaterský, orangutan tapanulijský a tygr sumaterský. V moři pak žijí například žraloci velrybí, manty, želvy, delfíny, barakudy či úchvatní Mola mola.

Ani flora však na Sumatře nijak nezaostává. Najdeme zde neuvěřitelně pestré spektrum rostlin. Mezi ty nejzajímavější patří jistě Ficus elastica, Amorphopallus muelleri, Hoya imperialis, Rafflesia arnoldii. Běžně zde spatříte i různé druhy orchidejí či rhododendronů.

Národním zvířetem Indonésie je varan komodský, národní květinou pak jasmín arabský.

Tygr na Sumatře
Tygr na Sumatře

PODNEBÍ

Podnebí na Sumatře je typické tropické. Je zde celoročně velmi teplo (kromě vyšších nadmořských výšek), ale také vlhko a deštivo. Lijáky většinou netrvají dlouho, ale dokáží být intenzivní. Průměrná teplota se pohybuje kolem 30 °C. V moři se moc neosvěžíte, teplota vody bývá nejčastěji 28 – 29 °C. Kvůli menšímu počtu deštivých dnů je nejlepší čas na cestování po Sumatře v jarních/letních měsících (květen, červen, červenec). Nejvíce srážek naopak spadne od listopadu do prosince.

Květ Rafflesie.
Květ Rafflesie.

PRAKTICKÉ INFORMACE ZE SUMATRY

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku po ostrově autobusem, v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Medan – Banda Aceh – 600 km
  • Medan – Pekanbaru – 640 km
  • Medan – Padang – 780 km
  • Medan – Palembang – 1370 km
  • Medan – Kualanamu International Airport – 40 km
  • Medan – Lake Toba – 175 km

Doprava na Sumatře.
Doprava na Sumatře.

Spropitné:

Spropitné je v Indonésii obecně obvyklé a velmi oceňované. Zaměstnanci jej rádi přijmou a vašeho gesta si váží. Obzvláště nyní v postcovidové době, kdy restrikce v cestování indonéskou ekonomiku z velké části postavenou na turismu velice zasáhly. Nejčastěji se v restauraci nechává 10 – 15 % z celkové útraty (někdy je však již započítáno na účtu). Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indonésii nepatří k těm nejvyšším. Průvodcům je vhodné nechat částku kolem 100 000 IDR za den.

Indonéské rupie.
Indonéské rupie.

Etiketa:

  • Při prvním setkání si podejte ruce a mírně přikývněte.
  • Muž se ženy na veřejnosti nedotýká kromě podání ruky. Očekává se, že žena iniciuje podání ruky.
  • Na veřejnosti náklonnost neprojevujte.
  • Hlava je místo, kde sídlí duch a je považována za posvátnou. Nedotýkejte se proto hlavy člověka!
  • Při sezení mějte obě nohy na podlaze. Nepřekřižujte nohy. Správné držení těla a obě nohy na podlaze jsou znakem respektu. Nedovolte, aby spodní část vašich chodidel mířila na jinou osobu.
  • Dívat se někomu přímo do očí je považováno za zírání. Vyhněte se dlouhodobému přímému očnímu kontaktu.
  • Ukazujte palcem, ne ukazováčkem.
  • Levá ruka je považována za nečistou. Nedotýkejte se s ní jídla, nic s její pomocí nepodávejte ani nepřijímejte.
  • Společenské akce většinou začínají pozdě. Indonésané obvykle přijíždějí třicet minut po uvedeném
  • čase.
  • Jakékoli obchodní diskuse na společenských akcích by měli iniciovat Indonésané.
  • Většina Indonésanů jsou muslimové a nekonzumují žádný alkohol ani vepřové maso.
  • Indonésané jsou známí svou pohostinností. Neodmítejte jejich pohostinnost, jinak to bude
  • vnímáno jako osobní odmítnutí.
  • Nikdy neodmítejte jídlo ani pití, ale nikdy ani nedojídejte zcela. Pochvaly ohledně jídla jsou oceňovány. Je to zvláštní čest být pozván do domova Indonésanů.
  • Muži jsou obvykle obsluhováni jako první. Počkejte na vyzvání jíst nebo pít.
  • Čestný host nebo významnější osoba začíná s jídlem, tj. je to výrazná pocta, pokud jste o to požádáni.
  • Nepředpokládejte, že zítra znamená zítra. Zítřek může znamenat někdy v budoucnu.
  • Nežvýkejte žvýkačku ani nezívejte na veřejnosti.
  • Indonésie je muslimská společnost a velmi orientovaná na muže, ale většina návštěvnic zažívá
  • jen velmi málo problémů s muži. Blonďaté a modrooké ženy však mohou mít spíše potíže než tmavé ženy. Pomáhá však, když se oblékáte skromně a nevyzývavě.
V muslimské škole.
V muslimské škole.

CO NA SUMATŘE OCHUTNAT

Sumaterská kuchyně je založena na aromatických přísadách a je o ní známo, že je velmi pikantní. Najdeme v ní mj. hodně česneku, zázvoru, koriandru, citronové šťávy a chilli. Protože většina obyvatel ostrova jsou muslimové, najdeme zde většinu pokrmů bez obsahu vepřového masa (až na výjimky oblastí, kde žije křesťanská majorita).

A co byste tedy měli rozhodně na vašich toulkách Sumatrou ochutnat?

Soto

Soto je tradiční kari nudlová polévka, kterou najdete po celé Indonésii a v různých variacích, můžete ji zakoupit v pouličním občerstvení, stejně jako si ji objednat v luxusní restauraci. Kromě nudlí je hlavní ingrediencí kokosové mléko a koření.

Sambal

Tradiční pálivá a kořeněná omáčka/příloha typicky podávaná v batacké kuchyni lidí Batak, pocházejících z regionu Tapanuli v oblasti severní Sumatry.

Rendang

Rendang je slavnostní pokrm, jedná se o hovězí kostky s kokosovým mlékem a kari pastou.

Gulai

Gulai je druhem pikantního guláše, který je u obyvatel zemí kolem Malackého průlivu velmi oblíben. Skládá se z různých druhů masa (skopové, drůbeží, kozí) či ryb a zeleniny. Pokrm má mnoho variant a původ má právě na Sumatře.

Rujak

Tento ovocný salát s pálivým dresinkem je původem z Jávy, nicméně brzy se rozšířil po celé zemi a je báječný jako osvěžení v parném dni.

Teh Talua

Teh Talua je čajový nápoj původně z provincie Západní Sumatra. Můžeme ho označovat také jako vaječný čaj. Sestává totiž z černého čaje, cukru a právě vaječných žloutků (z kachních či kuřecích vajec). Pro mnoho cestovatelů se jedná o netypické pojetí čaje, nicméně za ochutnání stojí.

TIP: Lahodné indonéské pokrmy najdete například v restauraci Damar Toba přímo na břehu jezera Toba. Získáte tak delikátní jídlo a překrásný výhled v jednom.

CO NA SUMATŘE NEVYNECHAT

Lake Toba Festival

Tento festival je obecně považován za největší turistickou událost v regionu. Danau Toba (Jezero Toba) je největší sopečné jezero na světě, které se nachází v provincii Severní Sumatra. Zdejší týdenní festival, který se poprvé konal v 80. letech 20. století, nabízí kulturní představení kmene Batak, závody na kanoích a další umělecká představení.

Tabuik Festival

Tabuik, který se odehrává v malém městě na západním pobřeží Západní Sumatry v provincii Pariaman, je významnou událostí na kulturní a náboženské scéně Západní Sumatry. Slaví muslimskou asyuru desátého dne Muharramu (prvního měsíce v islámském kalendáři) a každý z těchto deseti dnů zahrnuje soubor rituálních požadavků, které musí být splněny. Tabuik byl poprvé oslavován v roce 1831.

Navzdory svému náboženskému původu je Tabuik také hlavní turistickou atrakcí Pariamanu.

Krakatau Festival

Festival Krakatau, který se poprvé konal v roce 1991, je největší každoroční událostí v provincii Lampung. Připomíná erupci hory Krakatoa, otřesnou explozi z roku 1883, která způsobila globální změny klimatu a naplnila vzduch popelem, který trval několik dní.

Akce se koná každý rok od června do října.

Slon na Sumatře.
Slon na Sumatře.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Sheraton Belitung Resort, cena pro 2 osoby se snídaní cca 4000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Medanu lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 25 000 Kč například s Qatar Airways, Singapore Airlines či Emirates. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Medanu trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 18 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, který musí obsahovat alespoň dvě volné stránky. Za vízum udělované při příjezdu do země se platí poplatek 500.000 IDR (cena k 04/2024) a je nutno předložit zpáteční letenku/lodní lístek či navazující letenku. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Sumatranské cčili.
Sumatranské cčili.
<
>
Rýžová pole Sumatry.Most v pralese severní Sumatry.Plody olejové palmy.Rovník vedoucí přes Sumatru.Hinduistický chrám v Medanu.Minankabauská stavba.Minankabauský palác.TržištěOvoce salak ze Sumatry.Plod kakaa.Jídlo ze Sumatry.Zelenina na tržišti na Sumatře.
Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole