Taj Mahal.

Taj Mahal: Průvodce a co všechno vidět a zažít v Agře

BÍLÁ PERLA INDIE

Tento jedinečný architektonický skvost a jedno z hlavních lákadel Indie se stal v roce 2007 jedním ze sedmi novodobých divů světa. A divit se tomu nelze! Teprve tváří v tvář slavnému Taj Mahalu na vás dolehne jeho genius loci, atmosféra, která vás jakoby mávnutím proutku přenese do dob tehdejší Mughalské říše. Věděli jste, že žena, pro kterou nechal Shah Jahan tento mramorový klenot postavit, mu porodila 14 dětí? Nebo, že bylo zamýšleno postavit ještě černý Taj Mahal hned naproti původnímu bílému? Bezesporu je tato unikátní stavba hlavní atrakcí celé Ágry, to však neznamená, že jedinou. V okolí najdete mnohé mughalské památky a rovněž například město Fatehpur Sikri, které bylo opuštěno prakticky hned po svém dokončení. Připočtěte milé lidi, lahodnou indickou kuchyni a zjistíte, že tento region v indickém státě Uttar Pradesh nemůžete na svých toulkách Indií zkrátka minout!

Autor: Petra Špačková

05.04.2024

Čti více
Indové pózují před Taj Mahalem.
Indové pózují před Taj Mahalem.

HISTORIE A POLOHA TAJ MAHALU

Světoznámý Taj Mahal (nebo chcete – li Tádž Mahal) se nachází na pravém břehu řeky Yamuna v rozlehlé mughalské zahradě ve městě Ágra v indickém státě Uttar Pradesh. Postavil jej mughalský císař Shah Jahan na památku své manželky Mumtaz Mahal. Stavba bílého mauzolea byla sice dokončena v roce 1643, ale práce na dalších fázích projektu pokračovaly ještě dalších 10 let.

V roce 1983 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Mnohými je považován za nejlepší příklad mughalské architektury a symbol bohaté historie Indie. Taj Mahal ročně přiláká 7 - 8 milionů návštěvníků, a to jak ze samotné Indie, tak ze zahraničí. V roce 2007 byl vyhlášen vítězem iniciativy Nových sedm divů světa (2000 – 2007).

Město Ágra je sice většinou navštěvováno právě pro krásný Taj Mahal, ale existuje zde mnoho dalších velkolepých památek, které stojí za to vidět. Byla totiž po dlouhou dobu ovládána dynastií Mughalů a za jejich vlády byla Ágra obdařena mnoha krásnými budovami a památkami. Památky v Ágře vás dozajista ohromí!

Taj Mahal
Taj Mahal

ZAJÍMAVOSTI TAJ MAHALU

  • Taj Mahal je vysoký 73 m.
  • Stavba Taj Mahalu trvala 22 let.
  • Na stavbě Taj Mahalu pracovalo více než 22 000 dělníků.
  • Pro stavbu Taj Mahalu byly přivezeny různé drahé kameny z různých zemí světa. Například kámen z bílého mramoru byl přivezen z Rádžasthánu, modré drahokamy z Tibetu, smaragdy ze Srí Lanky, jaspis z Paňdžábu a krystaly byly dovezeny z Číny.
  • Taj Mahal je směsicí perského, osmanského, indického a islámského architektonického stylu.
  • Stavba Taj Mahalu začala v roce 1632 a byla dokončena v roce 1653.
  • Po celém světě existuje více než 10 replik Taj Mahalu.
  • Při stavbě bylo použito přes 1000 slonů.
  • Mumtaz Mahal zemřela při porodu svého 14. dítěte.
  • Říká se, že Shah Jahan chtěl brzy po dokončení toho bílého postavit černě zbarvený Taj Mahal. Jeho plány ale překazil syn Aurangzeb.
  • Taj Mahal znamená v překladu „koruna paláce“.
  • V Ágře se narodil mj. herec Madhur Mittal, který ztvárnil postavu Salima Malika ve filmu Milionář z chatrče (2008) nebo herec Anant Joshi známý například z filmu 12th Fail (2023).

Indka před Taj Mahalem.
Indka před Taj Mahalem.

CO NEMINOUT V OKOLÍ TAJ MAHALU

Taj Mahal

Taj Mahal se nachází na pravém břehu řeky Yamuna v rozlehlé mughalské zahradě o rozloze zhruba 17 ha. Postavil jej mughalský císař Shah Jahan na památku své manželky Mumtaz Mahal, stavba započala v roce 1632 a dokončena byla v roce 1653. Existence několika historických nápisů, které usnadnily zasazení Taj Mahalu do chronologické osy. Na stavbu byli najímáni zedníci, kameníci, pokladači, řezbáři, malíři, kaligrafové, stavitelé kupolí a další řemeslníci z celé říše, ale také ze střední Asie a Íránu. Hlavním architektem Taj Mahalu byl Ustad-Ahmad Lahori (1580 – 1649). Zajímavostí je, že navrhl ještě mj. Červenou pevnost v Dillí a obě tyto jeho stavby figurují na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Taj Mahal je považován za největší architektonický počin v celé škále indoislámské architektury. Jeho uznávaná architektonická krása má rytmickou kombinaci těles a tvarů. Barevná kombinace svěží zelené načervenalé stezky a modré oblohy nad ní ukazuje monument ve stále se měnících odstínech a náladách. Fotografové pak oceňují také zrcadlení stavby v přilehlém jezírku. Každopádně reliéfní práce v mramoru Makrana a intarzie s drahokamy a polodrahokamy z něj dělají jedinečný monument.

V Taj Mahalu nakonec spočinuli v hrobkách jak Mumtaz Mahal, tak její manžel Shah Jahan, dá se v jejich případě hovořit doslova o lásce až za hrob, což v jejich době rozhodně nebylo běžné, manželství se uzavírala spíše na podkladu obchodní smlouvy. Můžeme rovněž spekulovat, že Taj Mahal vznikl vlastně pouze díky nehynoucí lásce císaře ke své ženě.

INFO: Žádné vstupné pro děti do 15 let (Indové i cizinci)

Taj Mahal má každý pátek zavřeno.

K dispozici je pouze online prodej vstupenek. S ohledem na limity pro vstup na jednotlivé památky se turistům doporučuje zakoupit vstupenky na všechny pamětihodnosti v Ágře online prostřednictvím www.asiagracircle.in

Vstupenky a šatny jsou k dispozici u obou bran - Gates of Taj Mahal.

Pro návštěvu hlavního mauzolea Taj Mahalu je nutné zakoupit spolu s běžnou vstupenkou další vstupenku.

TIP: Nejlepší denní dobou k návštěvě Taj Mahalu je ráno, protože východ slunce uvrhá památku do překrásného světla.

Taj Mahal zblízka.
Taj Mahal zblízka.

Pevnost Agra (Agra Fort)

S Taj Mahalem, který prakticky zastiňuje slávu veškerých okolních památek, lze snadno zapomenout, že Ágra má také jednu z nejlepších mughalských pevností v celé Indii.

Stavba z červeného pískovce podél břehu řeky Yamuna byla zahájena císařem Akbarem v roce 1565 na místě původní pevnosti. Další úpravy pak provedl zejména jeho vnuk Shah Jahan s použitím oblíbeného stavebního materiálu – bílého mramoru. Pevnost byla primárně postavena jako vojenská stavba, ale Shah Jahan ji přeměnil na palác a později se stala paradoxně jeho vězením, a to na osm let (1658 – 1666) poté, co jeho syn Aurangzeb převzal moc v roce 1658.

Sheesh Mahal

Sheesh Mahal neboli Zrcadlový palác je jednou z nejúžasnějších staveb uvnitř Agra Fort. Nachází se na západní straně Musamman Burj (osmiboká věž ležící v těsné blízkosti Diwan-i-Khas) a nabízí neuvěřitelně krásný výhled. Tato struktura byla jedním z mnoha stavebních dodatků provedených Shah Jahanem. Byl postaven v letech 1631 - 1640 a sloužil také jako císařské lázně. Mahal je také známý tím, že má extra silné stěny, které byly postaveny tak, aby interiéry zůstaly chladné a celoročně příjemné.

Důvodem, proč palác dostal své přízvisko, je široké využití zrcadel jak v jeho stěnách, tak ve stropech. Po nasvícení dodávala celému paláci jiskřivý efekt. Zrcadla jsou dle všeho dovezena ze syrského Aleppa.

Jahangirův palác v Agra Fort.
Jahangirův palác v Agra Fort.

Jama Masjid

Jama Masjid je překrásnou mešitou v centru Ágry resp. v pevnosti Ágra. Všechno na Jama Masjid je jednoduše velkolepé, od designu přes detailně propracovanou architekturu až po rozměry. Jedná se totiž o jednu z největších mešit v celé Indii. Postavil ji císař Shah Jahan v roce 1648 a byla věnována jeho dceři Jahanara Begum. Dokonalost a propracovanost z ní dělá jednu z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Ágra. Stavebním kamenem byl především červený pískovec.

Její impozantní velikost ji činí viditelnou již z dálky. Stojí na plošině, na kterou vás přivede 35 schodů. Je to památka, která vzbuzuje úžas a úžas a má nesmírný kulturní, historický a především pak duchovní význam. Je hlavní mešitou pro obyvatele Ágry, tj. v pátky zde probíhají modlitby a pro nemuslimské turisty je svatostánek uzavřen.

Jama Masjid se skládá z velkého nádvoří, které je ze tří stran obehnáno ambity. Krásu nádvoří pak ještě umocňuje přítomnost kašny. Na západní straně pak najdeme modlitebnu.

Dalším pozoruhodným prvkem této nádherné mešity je její centrální portál, který tvoří perské nápisy z bílého mramoru vykládané černým kamenem.

Výstavba Jama Masjid trvala asi šest let a vyžadovala zapojení 5 000 dělníků. Je to jedna z největších mešit v Indii a je také známá jako mešita Jami. Mešita byla kdysi obklopena rozlehlým bazaarem ve tvaru osmiúhelníku. Později byl však zbořen kvůli instalaci železničních kolejí.

Jama Masjid, jedna z nejkrásnějších turistických atrakcí v Ágře, je duchovním místem, a proto je vstup pro návštěvníky, domácí i zahraniční, zcela zdarma. Nachází se nedaleko železniční stanice Agra Fort Railway Station.

INFO: Jama Masjid znamená v překladu „Páteční mešita“, což odkazuje na pátek jakožto den velkých muslimských modliteb. Ve městech s výraznou muslimskou populací bývá název „pateční mešita“ ekvivalentem k mešitě hlavní. Mešity s názvem Jama Masjid tak najdeme v mnoha indických městech.

Jama Masjid v Agře.
Jama Masjid v Agře.

Muzeum Taj

Původ Taj Museum sahá až do roku 1906, kdy byla instituce založena na příkaz lorda Curzona (místokrále Indie v letech 1899 - 1905) ve dvou šestiúhelníkových místnostech na západní straně hlavní vstupní brány do Taj Mahalu. Khan Bahadur Maulvi Zafar Hussan, čestný kurátor, se následně také zasloužil o rozvoj tohoto muzea.

Exponáty zahrnují staré plány pevnosti Ágra a Taj Mahalu, vzorky kamene a nástrojů používaných při práci s intarziemi, staré fotografie Taj Mahalu, několik barevných kreseb, předměty objevené během vykopávek, vzorky drahých kamenů a album starých fotografií Taj Mahalu.

Nyní Taj Museum sídlí v západním Jal Mahal, který je součástí komplexu Taj Mahal. Muzeum se skládá ze tří galerií kromě hlavního sálu a prezentuje různé exponáty týkající se převážně stavby Tádž Mahalu a Mughalského období. Najdeme zde například obrazy, rukopisy, vládní nařízení, ukázky stylu psaní koránských veršů, zbraně, plány a kresby komplexu, malby, intarzie či dva mramorové sloupy z pevnosti Ágra.

Galerie umění Agra

Od drahých kamenů, ručně vyráběných artefaktů a kuriozit až po suvenýry, drahé šperky a kameny, to vše najdete v Agra Art Gallery. Galerie vám umožní blíže nahlédnout pod pokličku intarzie, v tomto případě práce s polodrahokamy a mramorem.

Nejzajímavější na tomto oblíbeném turistickém místě v Ágře je, že vám zde i jednotlivé kameny, které používají ve svých uměleckých dílech, představí. Nejen to, ale na své cestě do Agra Art Gallery se také můžete dozvědět o historii a původu těchto drahokamů. Zručnost zdejších řemeslníků vás rozhodně ohromí.

Polodrahokamy v Taj Mahalu.
Polodrahokamy v Taj Mahalu.

Hrobka Itimada – ud – Daulaha

Překrásná hrobka Mizra Ghiyas Beg, přezdívaná Baby Taj, by rozhodně měla být další položkou na vašem seznamu při objevování Ágry. V hrobce odpočívá tchán mughalského císaře Jahangira. Výstavba hrobky předchází zrod samotného Taj Mahalu a bývá označována jako vzor pro tuto světoznámou památku. Baby Taj je každopádně první mughalskou stavbou postavenou z mramoru a o první hrobku postavenou na březích Yamuny.

Hrobka Mariam - uz - Zamani

Další důležité místo k návštěvě v okolí Ágry je určitě hrobka Mariam Zamani, místo odpočinku královny známé jako Jodha Bai. Toto velmi vážené historické místo postavil císař a syn Mariamy Jahangir a najdeme jej na okraji města v části Sikandra. Nedaleko se nachází také Akbarova hrobka. Okolí je velmi poklidné a dýchne zde na vás naprostý klid a chuť k rozjímání.

INFO: Jodha Bai byla manželkou velkého mughalského císaře Akbara a dcerou hinduistického krále Rajputany Raja Bharmal Kaccwaha z Amber (Jaipur). V roce 1569 porodila Salima, který byl později známý jako Jahangir. Později v roce 1623 Jodha Bai zemřela v Ágře a hrobku nechal postavit Jahangir v letech 1623 až 1627.

Hrobka Akbara

Hrobka mocného mughalského císaře Akbara se nachází na okraji Ágry. Císař nechal postavit svůj hrobový pomník ještě za života jako místo svého posledního odpočinku. Jeho syn Jahangir dokončil kompletní stavbu, která je provedena z pískovce a bílého mramoru. Památník, který se nachází v oblasti Sikandra na předměstí Ágry, je postaven na území o rozloze 119 akrů. Dohlížet na svou hrobku během života je součástí tatarské tradice, kterou Akbar i v tomto případě plně dodržoval. Hrobka je umístěna směrem k vycházejícímu slunci a zhruba kilometr od hrobky své manželky.

V přilehlých zahradách najdete kromě zvědavých a drzých hulmanů také ladné antilopy jelení.

Baby Taj Mahal.
Baby Taj Mahal.

Fatehpur Sikri

Zhruba čtyři desítky kilometrů od Ágry najdeme tzv. město duchů Fatehpur Sikri. Původně mělo mít před sebou zářnou budoucnost a plnit funkci hlavního města Mughalské říše. Město nechal postavit císař Akbar, ale nedostatek vody ho nakonec přinutil změnit plány a skoro hotové město opustit. Mughalská metropole se pak přesunula do Lahore. Fatehpur Sikri byl postaven v letech 1571 a 1585 a dnes zde našlo domov asi 30 000 obyvatel. Ve městě najdeme stále mnoho dochovaných památek, a to těch hinduistických i muslimských. Mezi ty nejvýznamnější patří rozhodně mešita Jama Masjid, Buland Darwaza, Jodha Bai Mahal či hrobka Salima Chishtiho.

Fatehpur Sikri nebo chcete – li „město vítězství“ bylo v roce 1986 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Jodha Bai Mahal

Toto je největší palác, který nechal mughalský vládce Akbar postavit pro svou oblíbenou manželku Mariam – uz – Zamani (známou také jako Jodha Bai). Stavba, která pochází z roku 1569, je z červeného pískovce a kombinuje prvky hinduistické a perské architektury. Najdeme ji ve výše zmíněném městě Fatehpur Sikri (cca 35 km od Ágry), které se mělo stát hlavním městem Mughalské říše.

V roce 1986 bylo město zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO a je každoročně cílem tisíců turistů.

Fatehpur Sikri.
Fatehpur Sikri.

Shri Mankameshwar Mandir

Shri Mankameshwar Mandir je jedním z nejposvátnějších míst v regionu. Božstvem chrámu je Šiva, který sem přitahuje oddané a poutníky z celé země. Tento chrám je považován za jeden z nejstarších chrámů ve městě a je vyhledáván také pro svou krásnou architekturou a složité řezby, které zobrazují různé výjevy z hinduistické mytologie. Architektura chrámu je tak dokonalou směsí mughalských a hinduistických stylů, kde nesmí chybět ohromující kopule a krásné oblouky. Hlavní svatyně chrámu zdobí Shiva linga (posvátný kámen pro uctívání hinduistického boha Šivy), která je údajně jednou z nejstarších ve městě.

Anguri Bagh

Shah Jehan postavil Anguri Bagh neboli Zahradu hroznů v roce 1637. S Khas Mahal na východě a červenými pískovcovými arkádami na dalších třech stranách to bylo hlavní náměstí apartmánů zenana nebo obytná část královských dam. Byla tam mramorová dlážděná plošina s fontánou uprostřed a samotná zahrada byla rozdělena na sekce ve složitém geometrickém vzoru. Jak název napovídá, tato zahrada byla známá sklizní nejvybranějších hroznů a květin po celý rok. Byla navržena tak, aby byla pro královské dámy příjemným útočištěm a zajistila jim naprosté soukromí. Na severovýchodě se nacházely hammamy neboli císařské lázně zdobené nádhernými nástěnnými malbami. Nádrže poblíž Jahangir Mahal pak zajišťovaly přísun vody do jezírek a koupelí.

Mehtab Bagh

Mehtab Bagh (v překladu „zahrada osvětlená měsícem“) v Ágře je svěží zelená destinace poblíž Taj Mahalu. Zahrada je nejlepším místem ve městě, odkud můžete vidět Taj Mahal. Mramorové mauzoleum si tak odtud můžete dokonale vyfotit.

Zahrada je jako klidná oáza určená k rozjímání. Postavil ji císař Babur, první císař z dynastie Mughalů. Je poslední z jedenácti takových mughalských zahrad.

Je postaven v tradičním stylu Charbagh z Mughalských zahrad. Shah Jahan pak označil Mehtab Bagh jako ideální místo pro pozorování Taj Mahalu. Za měsíčních nocí se ve vodě v Mehtab Bagh odrážela hrobka v celé její kráse.

Dnes je Mehtab Bagh oblíbeným místem při západu slunce. Je to také potěšení pro milovníky přírody resp. flory. Najdete zde desítky kvetoucích květinových rostlin a keřů.

Shah Burj

Shah Burj nebo také Musamman Burj je jednou ze staveb v pevnosti Ágra, jedná se o osmibokou mramoroou věž, která nabízí velkolepý pohled na zdejší dominantu Taj Mahal a rovněž na řeku Yamuna. Byla postavena mezi lety 1630 a 1640, za tímto počinem nestojí nikdo jiný než císař Shan Jahan (jeden z nejmocnější vládců Mughalské říše a také milovník umění). Dílo bylo určené pro jeho ženu Mumtaz Mahal.

Existuje několik teorií souvisejících s touto stavbou, jednou z nich je, že zde Shah Jahan spolu se svou dcerou Jahanara Begum strávil své poslední dny poté, co byl uvězněn svým synem Aurangzebem.

Kopule věže je zakončena pozlacenou věží, která je dobře viditelná z dálky. Podlaha dvora je dlážděna mramorem tak, aby připomínala desku „pachisi“. Pachisi je tradiční desková hra, která vznikla ve středověké Indii a byla oblíbenou císařovou kratochvílí. Z ní pak vycházejí hry jako Ludo nebo česká verze Člověče, nezlob se. Pro své velké rozměry na dvoře Shah Burj existují domněnky, že místo figurek byli „používáni“ lidé.

Dalšími výraznými prvky Shah Burj jsou mramorové mříže s ozdobnými výklenky. To bylo postaveno, aby umožnilo královským dvorním dámám pozorovat vnější svět, aniž by byly viděny.

Pohled z Červené pevnosti na Taj Mahal.
Pohled z Červené pevnosti na Taj Mahal.

Gurudwara Guru Ka Taal

Gurdwara Guru ka Taal, také známý jako Gurudwara Dukh Nivaaran Guru Ka Tal, který se nachází poblíž Sikandry na okraji Ágry, je významným poutním místem pro sikhy. Je věnováno památce devátého guru Shri Guru Tegh Bahudar Ji (1621 – 1675).

Původně nádrž postavená v roce 1610 za vlády Jahangira sloužila praktickému účelu shromažďování dešťové vody pro zavlažování. Jeho historický a hlavně duchovní význam však vzrostl, když si Guru Tegh Bahadur vybral právě toto místo, aby se zde vzdal mughalskému císaři Aurangzebovi.

Celý areál Gurudwary zdobí svěží zelené zahrady s keři ve tvaru různých zvířat.

Zdejší komunitní kuchyně, neboli Langar, funguje 24 hodin denně a zajišťuje, že jídla jsou k dispozici 24 hodin denně pro všechny návštěvníky a věřící.

Významným a posvátným místem v Gurudwara je Bhora Sahib, kde Guru Tegh Bahadur Ji strávil devět dní ve vězení.

Je uctívanou tradicí, že se oddaní pokorně sklánějí a dotýkají se hlavou země, aby na tomto zvláštním místě hledali požehnání od Guru Tegh Bahadur Ji.

INFO: Gurudwara je sikhský chrám a poutní/meditační/modlitební místo. Tato centra mívají ve svých útrobách často Langar – jídelnu pro poutníky, kde je zdarma servírováno jídlo všem bez rozdílu. Langar je symbolem rovnosti, všichni jí stejný pokrm a sedí vedle sebe, společenské rozdíly se zde mažou.

Taj Nature Walk

Taj Nature Walk v Uttar Pradesh je fascinující destinací, která nabízí klidný únik z rušného městského života a jedinečnou příležitost ponořit se do dechberoucí krásy zdejší přírody. Tato přírodní „oáza“ se nachází v blízkosti Taj Mahal a je oblíbeným cílem všech milovníků přírody či pozorovatelů ptactva, jejichž nepřeberné množství zde vás uchvátí, přestože třeba nejste duší ornitolog.

Taj Nature Walk o rozloze více než 70 hektarů je pečlivě chráněnou lesní rezervací, zeleným „ostrovem“, který představuje bohatou biodiverzitu regionu. Hlavní stezka je dlouhá 9 km a není nikterak náročná. Procházka vás provede hustými lesy, stezkami, podél jezírek a navodí vám pocit harmonie s přírodou. Lokalita vás okouzlí i klidem a vaší jedinou starostí bude rozpoznávání ptačích druhů, které vyluzují veselé cvrlikání. Les je zkrátka domovem různých původních a stěhovavých druhů ptactva, od barevných ledňáčků a půvabných volavek až po majestátní orly a vzácné sovy. Nad hlavami vám ale budou létat také motýli. Stejně tak se zde můžete setkat s mnoha savci, zahlédnout můžete opice, hyeny či šakaly.

Ať už jste milovník přírody, fotograf divoké zvěře nebo někdo, kdo hledá útěchu v klíně přírody, Taj Nature Walk slibuje svým návštěvníkům nezapomenutelný zážitek. Nabízí vzácnou příležitost být svědkem symbiózy člověka a přírody.

INFO: Taj Nature Walk nabízí několik dobře udržovaných stezek, které uspokojí různé preference a úrovně zdatnosti. Ať už máte náladu na procházku nebo náročnější túru, najdete cestu, která vyhovuje vašim potřebám. Cestou narazíte na různá vyhlídková místa a vyhlídkové věže strategicky umístěné tak, aby poskytovaly panoramatické výhledy na okolní krajinu, včetně ikonického Taj Mahalu.

Mathura

Mathura je město na řece Yamuna asi 40 km od Ágry. Je to velice významné a posvátné město pro všechny hinduisty, protože je považované za místo narození Krišny. Je to také místo, kde bývá každoročně slaven Janmashtami.

INFO: Historický spor kolem mathurské mešity Shahi Idgah sousedící s chrámem Krishna Janmabhoomi je čas od času zažehnut. Případ zahrnuje desítky let trvající spor mezi hinduistickou a muslimskou stranou, který se soustředí na údajnou stavbu mešity na místě hinduistického chrámu.

Korai Village

Kousek od Fatehpur Sikri najdeme Korai, což je malá tradiční vesnice, která je z velké části osídlena členy komunity Qalandar. V posledních letech se cestovní kanceláře snaží přivést do regionu turisty, díky čemuž je Korai skvělým místem, kde se můžete dozvědět o životě na venkově v severní Indii a zároveň podpořit místní ekonomiku.

Pokud chcete přinést něco, co dát místním dětem, zvažte školní potřeby nebo vzdělávací hračky.

Vesnici je nejlepší navštívit pěšky, takže se ujistěte, že máte pohodlnou obuv a ochranu proti slunci.

INFO: Přestože jsou obyvatelé Korai na fotografování zvyklí, je vždy slušné se nejprve zeptat na svolení.

Gurudwara Guru Ka Taal.
Gurudwara Guru Ka Taal.

CO ROZHODNĚ V OKOLÍ TAJ MAHALU ZAŽÍT

Kinari Bazaar

Kinari Bazaar je rájem pro všechny shopaholiky. Je umístěn hned za Jama Masjid a nabízí pestrou paletu zboží za velice přijatelné ceny. Najdete zde mj. tašky, oblečení, šperky, kosmetiku atd. A pozor, nezapomeňte smlouvat!

Kalakriti Show

Jedním z nejzajímavějších kulturních zážitků v Ágře je sledování tanečního dramatu v divadle Kalakriti - Mohabbat The Taj. Výjimečné představení vás zavede zpět do éry Mughalů.

Elephant Conservation & Care Center

Toto záchranné centrum zhruba 30 km od Ágry je domovem zhruba tří desítek zachráněných slonů, kteří zde našli domov, lékařskou péči a lásku. Při návštěvě zařízení uvidíte tyto majestátní chobotnatce a možná jim budete moci asistovat například při přípravě oběda. Vítáni však nejsou jen zájemci o bližší poznaní záchranné mise centra a jeho chovanců, ale rovněž dobrovolníci, kteří by rádi sami přispěli k záchraně a následné pohodě těchto jedinečných zvířat.

Taj Mahal.
Taj Mahal.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ TAJ MAHALU

Byla by škoda spojovat si Ágru pouze s Taj Mahalem a dalšími, ač úchvatnými, památkami. Příroda zde je nadmíru pestrá a má rozhodně také návštěvníkům co nabídnout. Okolí Ágry je domovem rozmanité škály živočišných i rostlinných druhů. Ty najdeme nejen na okraji města či v jeho okolí, ale také ve zdejších parcích nedaleko centra.

V Ágře a okolí je několik rezervací a mokřadů, které jsou ideální pro pozorování ptáků a jiných volně žijících živočichů. Je to například:

- Ptačí rezervace Kheetam Lake nebo Sur Sarovar Bird Sanctuary je hodinu od Ágry směrem na Mathuru po staré dálnici Ágra – Dillí. Rezervací byla ustavena v roce 1991. Při procházce lesem a kolem jezera můžete vidět pelikány, několik druhů stěhovavých ptáků, dravce, krajty, šakaly či nilgai. Za návštěvu parku se platí vstupné za osobu a vozidlo.

- Národní park Keoladeo najdeme asi hodinu od Ágry směrem k Jaipuru. Kromě tisíců ptáků zde můžete v zimních měsících vidět také jeleny skvrnité, jeleny sambhary, nilgai, šakaly, hyeny, želvy a další plazy. Občas do parku vstupují také leopardi a před několika lety byl ve fotopasti spatřen dokonce i tygr. Můžete si pronajmout rikšu, pronajmout si kola, golfový vozík nebo se jednoduše projít parkem po svých.

- Jodhpur Jhal je povodí vytvořené oddělením zavlažování poblíž vesnice Jodhpur také na staré dálnici Ágra - Dillí. Stěhovaví ptáci navštěvují místo během migrační sezóny v obrovském množství a je to také skvělé místo, kde můžete vidět plameňáky či jeřába Antigonina.

- Bari a další mokřady poblíž Dholpuru se nacházejí asi hodinu a půl od Ágry na cestě z Dholpuru do Karauli. V zimních měsících se stávají také domovem stěhovavých ptáků. Lze zde spatřit pelikány, plameňáky, kachny, husy, jeřáby a dravce, jako je výr říční, moták bahenní či luňák černý. Mezi savce, které lze při troše štěstí spatřit, patří kočka pralesní, jelen, šakal a medvěd pyskatý a v této oblasti jsou také občas viděni leopardi.

- Safari na řece Chambal je rozhodně skvělým zážitkem, za kterým musíte z Ágry ujet 100 km. Ale rozhodně nebudete litovat! Během vyjížďky po řece zde můžete vidět zobouna bělokrkého, různé husy, rybáky a dravce. Je to útočiště plazů, kde můžete vidět krokodýly, gaviály, vícer druhů želv (mj. kriticky ohrožený druh batagur kachuga), hyenu, makaka a když budete mít opravdu štěstí, tak třeba i delfína z řeky Gangy.

Z živočichů se při troše štěstí lze dále v Uttar Pradesh setkat s poletuškou indickou, liškou džunglovou, muntžakem, axisem indickým, cibetkou, luskounem tlustoocasým, vydrou hladkosrstou, vodnářkou rýžovištní, ptyasem velkookým, kobrou indickou či krajtou tygrovitou.

Národním zvířetem Indie není nikdo jiný než majestátní tygr bengálský.

Rovněž flora je v okolí Ágry velice pestrá. Narazíte zde například na tamarind, borovici bahenní, palmy, opíhled, fíkus malolistý,

Národní rostlinou země je lotus.

PODNEBÍ

Klima Ágry je subtropické, s obdobím dešťů, které trvá přibližně od konce června do poloviny září, a obdobím sucha od října do poloviny června. Protože období sucha je dlouhé, krajina je často vyprahlá.

V zimě, od poloviny listopadu do konce února nebo začátku března, jsou noci chladné a někdy dokonce mrazivé. V lednu 2013 teplota klesla na - 1 ° C.

Od listopadu do ledna se navíc v noci a brzy ráno mohou tvořit mlhy. Mlha se během dne však obvykle rozpouští, ale v těchto situacích může být někdy chladno i během dne, s maximy kolem 15 °C a někdy i méně.

Od poloviny března do poloviny června, před monzunem, je velmi horko a v nejteplejších obdobích může teplota přesáhnout až 45 °C. Rekordní teplota dosáhla 48,6 °C na konci května 1998 a 48,5 °C na začátku června 1994. Nejlepší doba pro návštěvu Ágry je od poloviny listopadu do poloviny února, protože je nejchladnější. Je třeba však také říci, že toto je roční období, kdy je znečištění ovzduší v tomto regionu nejvyšší.

Průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (leden) je 15,1 °C, nejteplejšího měsíce (červen) pak 33,9 °C.

Srážky dosahují 760 milimetrů za rok: jedná se tedy o střední úroveň. Pohybuje se od 3 mm v nejsušším měsíci (listopad) do 230 mm v nejvlhčím měsíci (srpen).

Řidič v Agře.
Řidič v Agře.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Ágru vlakem, autobusem, v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Ágra – Bombaj – 1200 km
  • Ágra – Kalkata – 1280 km
  • Ágra – Dillí – 230 km
  • Ágra – Bengalúru – 1940 km

UPOZORNĚNÍ: Řízení automobilu v Indii může být často velice náročné, na silnicích zde panuje čilý ruch a většinou i poměrně nepřehledná situace. Místní řidiči si s pravidly silničního provozu navíc moc hlavu nelámou. Proto dobře zvažte vaše zkušenosti i odolnost proti stresu.

TIP: Automobil si lze v Indii často vypůjčit i s řidičem, což může být vhodná varianta pro ty, kteří si do indického provozu netroufnou nebo kteří vůbec nevlastní řidičský průkaz. Někomu může činit problémy i fakt, že v Indii se řídí vlevo.

Spropitné:

Spropitné je v Indii obvyklé a očekávané. Zaměstnanci jej rádi přijmou a ocení. Nejčastěji se nechává 10 % z celkové útraty. Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indii nepatří k těm nejvyšším.

Etiketa:

Tradičním způsobem pozdravu a rozloučení je vřelý pozdrav namaste nebo formálnější namaskar. Položte dlaně k sobě a mírně se ukloňte, zvláště při setkání se starší osobou. Muži a ženy se obvykle nedotýkají, takže se vyhněte potřesení rukou, pokud vám to osoba, kterou zdravíte, nenabídne jako první.

Se staršími by se mělo zacházet vždy s výraznou úctou.

Ukažte svou rozvahu a trpělivost a zdržte se jakýchkoli projevů hněvu.

Mějte na paměti, že kráva je zde posvátným zvířetem, rozhodně v Indii zapomeňte také na hovězí maso.

Nepodceňujte veřejně indický kriketový tým. Indové tento sport milují a jakékoli pochybnosti o něm ponesou s nevolí.

Veřejné projevy větší náklonnosti se nedoporučují. Někde může vzbudit pohoršení i držení se za ruce.

Oblékejte se skromně a decentně. Odhalování by se měly vyhýbat především ženy. To znamená žádné košile nebo tílka bez rukávů nebo s hlubokým výstřihem a žádné šortky. Ujistěte se, že máte zakrytá kolena. V Dillí, Bombaji či ve státu Goa obecně panují uvolněnější pravidla, avšak v rurálních oblastech je doporučováno striktní dodržovaní zahalování většiny části těla.

Nedávejte a nepřebírejte věci levou rukou, která je v indické kultuře považována za nečistou a určena jen k úkonům jako k očistě po vykonání potřeby apod.

Fotografujte osoby nebo předměty pouze po obdržení povolení. Vždy se nejprve zeptejte, a pokud řeknou „ne“, respektujte to a nefoťte.

V mnoha hinduistických chrámech nesmějí nehinduisté chodit do určitých částí chrámového komplexu.

Neupínejte se na přesnost! Čas je zde vnímán jiným – relativním – způsobem. Pokud například na večírek dorazíte o 30 minut později, stále budete jistě mezi prvními a nikdo se nad vaším „zpožděním“ nepozastaví.

Lidé často dávají obětiny chrámovým božstvům, jako jsou lotosové květy a kokosové ořechy, a vy můžete od kněze na oplátku obdržet prasad – obvykle malou sladkost nebo ovoce (nezapomeňte si ho vzít pravou rukou!).

Kožené předměty, jako jsou peněženky, opasky a tašky, jsou v mnoha hinduistických chrámech zakázány. Buďte si vědomi toho, že se jedná o posvátná místa, kam lidé přicházejí, aby vzdali úctu, a uvědomte si, že fotografování může být nevhodné.

Nikdy neukazujte ukazováčkem, zvláště na posvátné předměty nebo obrazy.

Při návštěvě chrámů nebo vstupu do indického domova si sundejte obuv a klobouky. Oblékejte se konzervativně způsobem, který vyjadřuje úctu k místu bohoslužby nebo domácnosti.

Umyjte si ruce před a po jídle.

Nedotýkejte se lidí levou rukou, protože je to považováno za nečisté a způsobí to urážku!

Dotýkejte se jídla pouze pravou rukou. Levá ruka však může být použita k držení nádobí, sklenic a misek.

Nohy a boty jsou považovány za špinavé. Nepřekračujte osobu sedící nebo ležící na podlaze, protože je to urážlivé. Nikdy se ničeho nedotýkejte nohama a nemiřte spodní částí nohou na náboženské oltáře nebo na lidi. Abyste tomu zabránili, sedněte si se zkříženýma nohama nebo klekněte na podlahu v chrámu nebo na svatém místě. Pokud musíte natáhnout nohy, namiřte je pryč od posvátných ikon. Nikdy se neotáčejte zády k náboženské soše.

Pokud jste pozváni k někomu domů, je zvykem přinést malý dárek, jako je například krabička sladkostí.

Nenechte se urazit, když se vás Indové zeptají na osobní otázky týkající se platu, rodinného stavu a počtu dětí. Takové otázky jsou v Indii považovány za běžnou konverzaci.

Nikdy (nebo s rozvahou) nedávejte peníze žebrajícím dětem a ženám. Pokud dáte, byť jen malou minci, většinou se ihned objeví mnohem více lidí a dav vás může agresivně následovat.

Mějte na paměti, že svatí muži v blízkosti chrámů a posvátných řek mohou požádat o „odškodnění“ poté, co si kolem zápěstí uvážete obarvenou červenožlutou nit a na čelo vám přitlačí tečku červené kurkumy.

Hrobka
Hrobka

CO V AGŘE OCHUTNAT

Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Ágry najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:

Bhalla

Smažené bramborové placičky zvané aloo tikki jsou verzí bhally z Ágry. Podávají se s cizrnovou omáčkou, kořením a chutney ze zeleného koriandru. Tikki je plněná moug dal a poté smažená. Jakmile je dostatečně křupavá, může být odzdobena zrníčky z granátového jablka a nastrouhanou ředkvičkou.

Pakora Pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.

Biryani

Biryani je slavnostní pokrm z rýže a masa oblíbený na indickém subkontinentu. Tradiční biryani se skládá z nadýchané rýže basmati vrstvené přes jemné a šťavnaté kousky masa, doprovázené neodolatelnou vůní koření, bylinek a karamelizované cibule. Biryani však může být i vegetariánské.

Pani Puri

Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.

Vychutnávání pani puri je interaktivní zážitek, při kterém palcem propíchnete díru do jedné strany kulatého, dutého puri, smaženého křupavého chleba, který je poté naplněn směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur.

Petha

Petha je bonbón vyrobený z jasanové tykve nebo chcete – li z bílé dýně. Připravuje se z kousků zeleniny, vody a cukru. Většinou se dodává v obyčejné verzi, ale může být také ochucena šafránem a ořechy. Město Ágra je známé pro laskominu petha - od obyčejného druhu po speciální angoori petha a kesari petha. Předpokládá se, že petha je stará 350 let, když byla poprvé připravena v kuchyni mughalského císaře Shah Jahana.

Pokud si chcete zkusit připravit petha doma, podívejte se například na tento recept.

Massala Chai

Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horká masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.

Lassi

Tento osvěžující nápoj je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni.

TIP: Pro lahodné pokrmy a široký výběr drinků navštivte například Molecule Agra.

Typické indické jídlo.
Typické indické jídlo.

CO V OKOLÍ TAJ MAHALU NEVYNECHAT

Taj Mahotsav

Jedná se o jednu z jedinečných akcí v Ágře, která se skládá z různých jednotlivých kulturních akcí. V Ágře je to skutečně populární kulturní festival, jehož tradice odstartovala v roce 1992. Hlavním cílem tohoto festivalu je motivovat a povzbudit místní řemeslníky.

Různé taneční formy se předvádějí, aby připomněly kulturu a historii země, za všechny lze jmenovat tanec Raslila. Různá jídla z Uttar Pradesh se připravují, aby ani vaše chuťové pohárky nepřišly zkrátka. Program je připraven i pro děti, nechybí ani kolotoče.

Desetidenní festival začíná každoročně kolem 17. února.

Holi

Holi je hojně a bujaře oslavovaný festival v severní části Indie a jeden z nejlepších festivalů, které můžete v Ágře zažít. V Indii jsou dvě místa, o kterých se říká, že mají jedinečný slavnostní program v rámci Holi, a to Jaipur a Ágra. Nicméně velice tvrdošíjně oslavují i ve městě Mathura, cca 40 km od Ágry. Událost je prakticky oslavou jara a především pak barev, barevné prášky (nebo barevná voda) jsou házeny na všechny a všechno po celém okolí. Všichni pak vypadají podobně a společenské rozdíly se rázem alespoň na určitý čas smazávají.

Indický festival Holi se slaví každý rok v březnu.

Ram Barat

Již samotný název napovídá, alespoň těm, co ovládají hindštinu, o významu festivalu. Ram Barat totiž doslova znamená svatební procesí hinduistického boha Rama. Jednoduše řečeno, je to velkolepé uzákonění svatby Sri Rama se Sitou. Ram Barat odstartoval na konci 19. století bohatý obchodník jménem Lala Kokamal. Začalo to jako třídenní festival točící se kolem svatebního obřadu Rama. Následující generace pak pokračovaly v tradici.

Říká se, že festival byl používán také jako symbol jednoty proti Britům. Každý rok je vybrána lokalita v Ágře a jsou povoláni řemeslníci, aby tuto oblast vyzdobili. Barat začíná u chrámu Mankameshwar. Průvod trvá přibližně 8 až 10 hodin, než se dosáhne určeného místa a svatební obřad se tam koná s mnoha oslavami.

Akce se koná před indickým festivalem Dussehra, který se koná každý rok v říjnu. Nicméně čas a data události se určují na základě hinduistického kalendáře.

Kailash Festival

Festival Kailash se koná na počest Pána Šivy. Událost se koná v chrámu Kailash, který se nachází ve vzdálenosti 15 km od Ágry. Místní obyvatelé a vyznavači hinduistického náboženství věří, že Pán Šiva na sebe vzal podobu kamenného lingamu a naslouchá modlitbám a starostem oddaných, kteří navštíví Sacrosanctum Pána Šivy v chrámu Kailash. Oddaní obvykle dávají obětiny v podobě mléka, sladkostí a květin. Chrám se nachází na břehu řeky Yamuna.

Festival se koná každý rok v srpnu a září.

DOPORUČENÍ:

Hotel: ITC Mughal, A Luxury Collection Resort & Spa, cena pro 2 osoby se snídaní cca 2500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Dillí lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 14 000 Kč například s Qatar Airways, Turkish Airlines či Finnair. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním, někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Dillí trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Následně je nutné se dostat ještě do Ágry, která je od Dillí vzdálena zhruba 230 km. K tomu lze využít například vlak či autobus.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, platné indické vízum a vyplněnou příjezdovou kartu. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

 Pohled na Taj Mahal z druhé strany řeky Yamuna.
Pohled na Taj Mahal z druhé strany řeky Yamuna.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole