Pohled na město Talinn.

Tallinn – romantická perla Pobaltí

Po dvouhodinové plavbě z Helsinek přes Finský záliv se vylodíme v Tallinnu – největším estonském přístavu a metropoli země. Jsme v hlavním městě země, která díky svým progresivním opatřením a technologickému přerodu získalo přívlastek „evropské Sillicon Valley.“ Nedejme se splést, ačkoli populace celého Estonska je jen 1,3 milionu obyvatel, mluvíme tu skutečně o elektronickém lídrovi, kterému se podařilo rozjet zcela novou, moderní éru své postkomunistické historie.

Autor: Ivana Ďurčová

13.09.2021

Čti více
Výhled na město Talinn.
Výhled na město Talinn.

Tallinn vás opravdu okouzlí, a zdaleka nejen pro své technologické výdobytky. Ti, co očekávali chudé šedivé post-sovětské město, budou mile překvapeni bohatou metropolí se skandinávskou elegancí a atraktivní historií.

Město bylo založeno ve 13. stoletím dánským panovníkem Valdemara II., s čímž souvisí i jeho název (z estonského Taanilinn – což je v překladu dánské město), ale jistý čas se používalo i německé pojmenování Reval či ruské Revel. Není divu, Tallinn se vždy rozprostíral na důležité obchodní křižovatce mnoha evropských mocností. Především v architektuře jsou zde natrvalo vyryté dánské, německé, švédské, a především ruské vlivy.

Historické centrum města, plné silné atmosféry je obehnáno středověkými hradbami, a při sklenici chlazeného olu (piva) nebo ovocného vínka se zde, v některé dobové restaurací s lehkostí přenesete o pár století dozadu. Zatoulejte se do půvabných starobylých uliček Tallinnu, vyšlápněte si na kdysi nejvyšší budovu světa, pochutnejte si na opražených skořicových mandlích, sjednávejte ceny s babičkami na místním trhu či objevte skryté moderní části města. Ať se líbí, pojďte s námi objevovat osobité kouzlo estonské metropole!

Hradby Talinnu.
Hradby Talinnu.

Kadriorgský park – estonský Versailles

V Tallinnu používáme vždy kvalitní hotely v centru města, buď v rámci jeho hradeb, nebo moderní hotely hned za nimi. Po kvalitní snídani nás čeká před hotelem autobus a prohlídku města začínáme vzdálenějšími částmi města. Jen patnáct minut autobusem z centra se rozprostírá spanilý Kadriorgský park. Tato klidná rekreační zóna byla v 18. století vybudována ruským carem Petrem I. Kadriorg v překladu znamená Kateřinino údolí, tak se jmenovala manželka Petra Velikého – Katarína I. V minulosti se do areálu dalo dostat jen na zvláštní povolení, které bylo určeno pro ty nejvyšší aristokratické třídy. V současnosti se v okolí nacházejí budovy ambasád a luxusnější rezidenční domy.

Dominantou dnes 70 hektarového parku je nádherný barokní palác Kadriorg s bohatě dekorovanou halou, jedna z nejkrásnějších staveb svého druhu v severní Evropě. Palác dal v 18.století postavit Peter Velký jako svou letní rezidenci a dodnes ho přirovnávají k Versailles. Možná i díky svým barevným zahradám, zátiším a fontánkám, které ho obklopují a zejména v letním období dělají z parku jedno z nejkrásnějších míst Tallinnu. V paláci dnes sídlí i Muzeum umění Estonska. Další umělecké muzeum – KUMU, které naleznete také v areálu parku, bylo prohlášeno za nejlepší evropské muzeum v roce 2008.

Palác Kadriorg.
Palác Kadriorg.

Zajímavě kontrastně k bohatě zdobeného Kadriorgskému paláci může v parku působit strohý domek, kde žil ve své době samotný Petr Veliký. Domek v současnosti slouží jako muzeum, kde najdete expozice dobového interiérového nábytku, obrazů, keramiky a jiných objektů ze života tohoto ruského velikána. Za symbolické vstupné si dokonce můžete poslechnout audio výklad i v češtině. Za zmínku stojí ještě jedna budova v parku. Pokud byste však před ní nepoznali dva vojáky na stráži, asi by vás ani nenapadlo, že jde o prezidentský palác. Žádné oplocení či ochranka. Pokud máte štěstí, možná se dostanete i do nitra na kávu k první estonské prezidentce.

Muzeum v paláci Kadriorg.
Muzeum v paláci Kadriorg.

Pirita – honosná adresa Tallinnu

Pokud jste milovník umění, do Kadriorg se můžete vrátit a strávit zde klidně i několik hodin. My už však nyní pokračujeme dále podél pobřeží mělkého Baltského moře. V pozadí vidíme přístav, plný turistických lodí (v sezóně od května do září jen tyto lodě přivezou do města více než 600 000 turistů). Přecházíme vedle pomníku Rusalky, který byl postaven na počest nešťastně potopené ruské lodě z roku 1893. Tato ženská mytologická bytost drží v ruce pravoslavný kříž a směřuje ním na místo, kde se tragédie odehrála. Mezi ruskými oběťmi bylo tehdy i osm Estonců.

Památník potopené válečné lodi Rusalka.
Památník potopené válečné lodi Rusalka.

Pokračujeme do olympijské vesničky v Pirita. Tato honosnější čtvrt hrála svoji roli v roce 1980 u příležitosti letních olympijských her v Moskvě. Tallin hostoval jachtařské závody a Pirita tehdy otevřela náruč olympijským sportovcům ze všech zemí. Nyní se zde můžete ubytovat v příjemných zrekonstruovaných wellness hotelech. Pirita je také známá svými bílými plážemi Baltu, jen pět kilometrů od centra města, které místní hojně zaplní každoročně v letních měsících. Přes prázdniny největší pláž metropole navštíví denně i třicet tisíc lidí.

Promenáda a pláž při západu slunce.
Promenáda a pláž při západu slunce.

Jdeme dál směrem k televizní věži, míjíme tzv. ruskou čtvrt – betonovou džungli obydlenou zejména početnou ruskou menšinou. Dodnes je to jakýsi podivný stát ve státě. Populace této čtvrti tvoří až čtvrtinu ze 400 tisícového Tallinnu. Procházíme klidným lesem a s místní průvodkyní mluvíme o estonské vášni pro houby. Řeč padne i na temnou sovětskou éru, kdy bylo Estonsko na dlouhé půlstoletí protiústavně přičleněno k Sovětskému svazu.

Staré předměty na ruském trhu.
Staré předměty na ruském trhu.

Výhled z nejvyšší budovy města

To už je však z dálky vidět vrchol 314 metrů vysoké tallinnské televizní věže (Tallinna Teletorn). Původně byla postavena, aby poskytla lepší telekomunikační služby pro olympijské hry v Moskvě, dnes je oblíbenou destinací domácích i turistů. Vstup na věž stojí 13 eur (důchodci mají slevu) a výtahem se dostaneme až na 21. patro, kde nás zaujmou poutavé umělecké expozice. Schůdky si vyšlápneme ještě jedno patro a v příjemné panoramatické 360 ° kavárně si dáme povzbuzující kávu. Na koberci jsou vyznačena ostatní města světa, můžete si prohlédnout, kterým směrem a jak daleko jsou z tohoto místa vzdálené. Kdo chce, má možnost vyjít na prosklený balkon a kochat se nádherným výhledem. Ti nejodvážnější mají možnost vyzkoušet si zde tzv. edge walking – tedy chození na hraně ve výši více než 300 metrů nad mořem. Výhled z nejvyšší stavby Tallinnu a třetí nejvyšší v Estonsku vám bude stát za to.

Výhled na Talinn z televizní věže.
Výhled na Talinn z televizní věže.

Posílení kávou a okouzleni výhledy se vracíme zpět do centra. Cestou si uděláme ještě krátkou zastávku při open-air amfiteátru, kde se každých pět let koná Festival hudby a tance, který hojně navštěvují desetitisíce Estonců. Tradice zde prostě žijí, estonské lidové písně jsou dokonce zapsány v kulturním dědictví UNESCO. Lidové kostýmy, tance a písně se předávají z generace na generaci. Není divu, že Estonci si svou nezávislost doslova vyzpívali. Na 50. výročí paktu Hitlera se Stalinem, kterým si tito dva diktátoři rozdělili Evropu, se spolu s Lotyši a Litevci pochytali za ruce, vytvořili dvoumilionový lidský řetěz, dlouhý téměř sedm set kilometrů, sahající od Vilniusu přes Rigu až po Tallinn a společně zpívali spoje národní písně – každý ve svém národním jazyce. Krásný kus nezlomné historie.

Dějiště estonského písňových festivalu.
Dějiště estonského písňových festivalu.

Ruská bašta na kopci

V centru začínáme prohlídku na kopečku Toompea, který je považován za horní město Tallinnu. Nejokázalejší připomínkou ruské éry je zde majestátní Katedrála Alexandra Něvského z konce 19.století. Car Alexandr III. ji v dobách silné rusifikace nechal postavit naproti budově bývalého gubernátorského paláci, dnes estonského parlamentu, což dodnes vyvolává u místních lidí rozporuplné pocity. Po historickém vzniku Estonské republice v roce 1918 se tento chrám stal trnem v oku místních, pro něž představoval symbol ruské okupace a jen zázrakem nebyl zbořen. V dobách německé okupace v letech 1941–1944 byl tento svatostánek uzavřen, v 1945 byl znovu otevřen a dosud slouží pravoslavné církvi. Turisté do něj mohou nahlédnout a obdivovat pozlacený interiér, vybudovaný v novobyzantském architektonickém slohu. Přecházíme vedle k dalšímu kostelu – Kostel svaté Marie, nejstaršímu svatostánku ve městě, který byl založen Dány v 13.století a který jako jediná stavba v horním městě přežila požár v 17. století. Za symbolické vstupné můžete do interiéru tohoto protestantského chrámu i nahlédnout.

Katedrála Alexandra Něvského.
Katedrála Alexandra Něvského.

Pokračujeme vedle budovy vlády, míjíme několik obchůdků s jantarem, který je symbolem celého Pobaltí. Zlato severu tu najdete doslova na každém rohu, ať už jde o šperky, suvenýry, talismany – je to výborný tip na dárek domů. Není divu, kdysi měla tato zkamenělá pryskyřice větší hodnotu než zlato a vyvážela se tzv. jantarovou cestou i přes naše území až do Itálie. V těchto místech určitě nevynechejte vyhlídky města, kde se vám otevře panorama historického centra města jako na dlani. Zvěčněte si vaše vzpomínky a krásu tohoto města na idylickém místě na kopci.

Obchůdek s jantarovými výrobky.
Obchůdek s jantarovými výrobky.

Krátkou nohou do dolního města

Mezi horním a dolním městem panovala v Tallinnu rivalita celá staletí. Na vápencovém kopci Toompea, který tvoří horní město, se odjakživa soustřeďovala moc – soudní či světská, a je tomu tak dodnes. Demonstruje to i budova estonského parlamentu (Riigikogu) z druhé poloviny 18. století. V okázalé barokní stavbě sídlil estonský zákonodárný orgán od roku 1919, během dlouhé půlstoleté sovětské okupace pochopitelně nefungoval, dnes má 101 členů.

Žena s flétnou v tradičním oblečení.
Žena s flétnou v tradičním oblečení.

Jako spojnice horního a dolního města dnes slouží tzv. dlouhá a krátká noha. Dlouhá noha je standardní kamenný chodník, který i v minulosti využívali obyčejní lidé, krátká noha je zkratka, obsahující několik schodů, po níž v minulosti chodila šlechta a aristokraté. Místní neumí tančit, protože mají jednu nohu kratší :). Scházíme dolů krátkou nohou směrem k dolnímu městu, kde na křižovatce cest spatříme Kostel sv. Mikuláše. Chrám z 13.století, který byl značným způsobem poškozen sovětským bombardováním během Druhé světové války, dnes plní úlohu muzea religiózního umění i koncertní sály, protože má skvělou akustiku. Turisty z celého světa sem láká i slavný obraz Bernta Notkeho s názvem Tanec smrti (Danse Macabre).

Další z dominant města je majestátní Kostel sv. Olafa (pojmenovaný po norském panovníkovi), který byl v 16. a 17. století dokonce nejvyšší stavbou Evropy! Měří úctyhodných 124 metrů a plnil i tu funkci, aby naváděl lodě do místního přístavu. Pro zdatnější doporučujeme vyšlápnout více než 280 schodů až nahoru (vstupné 2 eura). Ten výhled stojí za to!

Stánek s tradičními výrobky a praženými mandlemi.
Stánek s tradičními výrobky a praženými mandlemi.

Srdce města – Radniční náměstí

Pulzujícím srdcem města je bezpochyby Radniční náměstí, které bylo vždy živým místem trhu a obchodu a dodnes je centrem městské zábavy. Na náměstí najdete množství restaurací či kaváren, a pokud se lépe podíváte na plejádu barevných domů kolem, zahlédnete název Raeaptheek. Jedná se o nejstarší dosud fungující lékárnu ještě z roku 1422. V současnosti sice lékárna prodává moderní léčiva, ale svůj historický ráz s exponáty z minulých století si rozhodně zachovala. Jedna místnost je dokonce věnována muzeu. Říká se, že ji navštěvoval i car Petr Veliký.

Radniční náměstí.
Radniční náměstí.

Dominantou tohoto živého náměstí je štíhlá budova radnice. Tallinn se může pyšnit, že to je jediná gotická radnice v severní Evropě, která pochází ze 14. století. Na vrcholu šedesát čtyři metrové věže se vyjímá postava starého Tomáše – symbol Tallinnu, který určuje srdce celého centra města. Pokochejte se výhledem na panorama města z věže nebo navštivte dobovou restauraci v interiéru radnice. Ochutnejte tradiční krvavou klobásku a zapijte váš den v Tallinnu vychlazeným Saku pivkem.

Losos a jídlo z místní kuchyně.
Losos a jídlo z místní kuchyně.

Nebo sestupte pár metrů a objevíte kouzlo středověké restaurace Olde Hansa. Obslouží vás v dobových kostýmech, tradiční specialitky si vychutnáte dřevěným příborem při romantickém světle svíčky, do starodávné číše vám nalijí skořicové pivko. Hned naproti najdete další vynikající restauraci Pepparsack, ve které si pochutnáte na hustém boršči či medvědím mase. Všude kolem se vznáší podmanivá vůně pražených mandlí. Ta pravá vůně Tallinnu!

Starobylý Talinn a kočár s koněm.
Starobylý Talinn a kočár s koněm.

Nejkrásnější pasáží města

Podle mnohých je za nejkrásnější uličku v Tallinnu považována Pasáž svaté Kateřiny. Nenápadnou úzkou uličku snadno přehlédnete, ačkoli ji označuje starý cechovní erb. V uličce najdete starý kamenný klášter mimo dohled masy turistů a množství řemeslnických dílen s výrobou vlastnoručně zpracovávaných výrobků. Jde o opravdu idylické malebné místo, kde jako by se zastavil čas. V nedaleké uličce objevíte vynikající čokoládovnu Pierre, která nabízí výbornou kávu a čokoládové pralinky všemožných příchutí. Projděte se kolem Domu Bratrstva černých hlav, který sdružoval svobodných obchodníků města, či u domu cechů Velká Gilda, kde se uzavíraly nejdůležitější obchody ve městě.

Pasáž svaté Kateřiny.
Pasáž svaté Kateřiny.

Určitě nepřehlédnete mohutné kamenné hradby obepínající jádro města, s původní délkou více než dva kilometry, jejichž součástí bylo až čtyřicet sedm bašt. Nejznámější z bašt získala žertovný název Tučná Margaréta – tloušťky její zdí dosahují přes čtyři metry. Kdysi v jejích útrobách figurovalo městské vězení, v současnosti se tam nachází muzeum mořeplavby. Více než polovina věžiček městského opevnění se zachovala a ta druhá polovina byla zrekonstruována. Při Viru bráně, přes kterou obvykle vstupujeme do centra města, lemované květinovými trhy a suvenýrové obchůdky se nacházejí i dřevěné ochozy, po kterých se za symbolický poplatek můžete projít.

Dívka v červeném tradičním oděvu.
Dívka v červeném tradičním oděvu.

Všechny tváře Tallinnu

Co se mně osobně na Tallinnu velmi líbí, je různorodost tohoto města. Každá čtvrť je jiná, vše má své pomyslné hranice a perfektně spolu ladí. Kromě historického centra města – Vanalinnu, který je rozdělen na horní a dolní město, zde najdete i novou část města – Rotermanni. Staré průmyslové budovy dnes dostaly nový avantgardní nádech 21.století. Původně to byla průmyslová zóna, která se začala rozvíjet v 19. století a byla hybným místem pro zdejší obchod. Nacházely se zde továrny na výrobu škrobu, lihu, stolů i těstovin.

Figuroval tu i mlýn na výrobu chleba, mouky, krupice, ječmene, pšenice, žita a sklad soli, který je jednou z nejunikátnějších zachovalých vápencových staveb v Estonsku. V současnosti se v budově nachází Muzeum estonské architektury, které bylo postaveno na základě návrhu pobaltského Němce Ernsta Boustedta v roce 1908. Dnes zde však najdete předělané budovy kanceláří, restaurace, kavárny, designové butiky či rezidenční byty.

Keramická dílna v centru města.
Keramická dílna v centru města.

V jemném protikladu k těmto čtvrtím vystupuje zóna KOMPASS s moderními business centry, výškovými budovami a mrakodrapy. Někteří tuto výstavbu kritizují a tvrdí, že kazí malebné panorama středověkého Tallinnu, zapsaného ve světovém kulturním dědictví UNESCO. Jiní zas argumentují, že systematicky zapadá do moderního 21. století.

Street art grafitti ženské tváře ve čtvrti Telliskivi.
Street art grafitti ženské tváře ve čtvrti Telliskivi.

Hipsterská mekka Telliskivi

Pokud přejdeme hlavním vlakovým nádražím Balti Jaama severozápadně od centra dostaneme se do zcela odlišné čtvrti s názvem Telliskivi. Bývalé budovy továren místní předělali na dynamické kulturní centrum v roce 2009. Sovětská mechanika, lokomotivy a transformátory jsou už sice pryč, ale jejich průmyslové ozvěny zůstávají. Fasády budov jsou zkrášleny barevným street-artem a místo se stalo epicentrem pro umělce, zpěváky, básníky, DJ, designéry či nomády na volné noze. Najdete zde umělecká studia, alternativní divadlo, kreativní start-upy, designérské obchody, bleší trh, workshopy, přednášky či výstavy. Telleskivi je skutečně hipsterská mekka – téměř šest set kulturních událostí ročně se odehraje právě v této lokalitě. Najdete zde i dílo známého portugalského umělce Bordala II. - velkou osmimetrové plechovou instalaci, kterou upozornil na téměř vyhynulý výskyt veverek v Estonsku.

Čtvrť Telliskivi.
Čtvrť Telliskivi.

V Telliskivi jsou dnes jedny z nejlepších restaurací a barů v celém Tallinnu. Jednou z nich je restaurace F-Hoon – bývalá továrna na rtuť. Ochutnejte speciální lokální pivo Põhjala nebo tradiční Vana Tallinn likér. Bohémská gastronomie vás tu dostane do kolen. Vegetariáni, vegani či masožravci, všichni si přijdou na své. Vynikající zmrzlinárna La Muu na rohu zas nabízí vlastnoručně vyrobenou zmrzlinu s netradičními příchutěmi jako slanina-javorový sirup, uhlovo – černá bílá čokoláda či veganský malinový sorbet.

Večerní atmosféra v baru ve čtvrti Telliskivi.
Večerní atmosféra v baru ve čtvrti Telliskivi.

Estonsko je skutečně pivovarnická republika. V posledních letech se jako by roztrhl pytel s lokálními mikropivovary. Milovníci piva, určitě nevynechejte výčep St. Vitus. Nachází se jen pár metrů za železniční stanicí a nabízí více než 20 druhů piv. Terviseks!

Ochutnávka různých místních piv.
Ochutnávka různých místních piv.

Po pár pivech si to konečně namíříme na náš hotel – skvělý Hestia Europa. To už se nacházíme v čtvrti Kalamaja (v překladu rybářský dům). Rezidenční čtvrť s typickými dřevěnými barevnými domy ze 14. století. Kdysi to byly původní rybářské domy, dnes jde o jednu z nejlukrativnějších čtvrtí na bydlení – klidná a blízko centra. Prochází promenádou podél Baltském moři kolem interaktivního námořního muzea, budovy bývalého vězení a víceúčelového komplexu Linahall, kdysi nazývaném Leninův palác kultury a sportu. V roce 1980 byl objekt postaven u příležitosti letních olympijských her v Moskvě, kdy se v Tallinnu konaly jachtařské závody, v současnosti Linahall (v doslovném překladu radnice města) čeká na své znovuzrození. Přecházíme vedle přístavu s lodičkami, jachtami a čluny a po dlouhé příjemné procházce dáváme tečku za naší tour de Tallinn. Město, které se staletími stalo skutečnou perlou celého Pobaltí, úchvatnou směsí kultur, národů, stylů, spojováním starého a moderního, kde se z míst, na kterých jako by zastavil čas díváte přímo do budoucna...

Hestia Hotel Europa.
Hestia Hotel Europa.

TOP 11 Tallinnu:

1. Které jiné město dokáže tak obdivuhodně spojit dnešek s minulostí? Tallinn progresivní, moderní, upravený, s mrakodrapy, kterému se říká i evropské Silicon Valley, ve svém historickém srdci ukrývá nádherné středověké hradby chráněné UNESCO, chrámy, památky, uzoučké starobylé uličky a mnoho jiného. Má moře, pláže, parky, gastronomii, příběhy, psané už Petrem Velikým, a velkou budoucnost před sebou.

2. Park Kadriorg – fantasticky udržovaná rekreační zóna plná zeleně, s nádherným barokním palácem, výborným muzeum výtvarného umění i prezidentským palácem.

3. Televizní věž – nechte se vyvézt na 21. patro do výšky 314 metrů a vychutnejte si kávičku s výhledem na Tallinn. Odvážnější mohou vyzkoušet tzv. edge walking – chození na hraně.

4. Olympijská čtvrt Pirita – nechte se přenést do roku 1980, kdy Tallinn ve své honosné čtvrti hostil jachtařské závody v rámci moskevské olympiády. Pro otužilejších – okuste vody Baltského moře a její bílé pláže.

5. Amfiteátr pod širým nebem – navštivte dějiště tradičního Festivalu hudby a tance. Estonci vás určitě nakazí svou vášní ke svým lidovým tradicím.

6. Vrch Toompea – projděte se horním městem vedle prezidentského paláce, ortodoxní katedrály či nejstaršího kostela ve městě. Výhled na dolní město shora rozhodně stojí za to!

7. Radniční náměstí – epicentrum dění celého města. Projděte se středověkými uličkami, navštivte jantarové obchůdky či historickou lékárnu, najezte se ve fantastických restauracích, které polechtají vaše chuťové pohárky. Přeneste se pár století dozadu v tomto pulzujícím městě.

8. Hipsterská štvť Telleskivi – moderní kulturní centrum, výborná gastronomie, pouliční street-art či výborné místní pivko – objevte zcela jinou část Tallinnu.

9. Olde Hansa – poctivá dobová restaurace, kde vás obslouží ve středověkých hávech, budete jíst při světlech svíčky a dřevěnými příbory!

10. Objevte Buclatou Markétu a projděte se po hradbách města! Margareta je nejtlustší ze 47 bašt starého opevnění města, má až čtyři metry a stala se jedním ze symbolů města.

11. Projděte se nejkrásnější uličkou města – pasáž svaté Kateřiny s řemeslnickými dílnami, kde jako by se zázračně zastavil čas. V nedaleké uličce si v čokoládovně Pierre dejte ty nejlepší čokoládové pralinky.

Hudebníci v ulicích Talinnu.
Hudebníci v ulicích Talinnu.

Co vidět navíc:

1. Námořní muzeum – navštivte největší námořní muzeum v celém Pobaltí. Hlavním lákadlem je britská ponorka z roku 1930 a replika dvoumístného hydroplánu 184 v životní velikosti.

2. Starý přístav – místo fantastického odpočinku a relaxu nejen pro turisty ale i pro místní, kde uvidíte parkovat luxusní jachty a plachetnice. Tradičně jsme při této oáze klidu ubytováni i my.

3. Muzeum KGB – místo prvního hotelu ve městě z roku 1972, kde byly kdysi ubytováni všichni 4. zahraniční návštěvníci státnických delegací. Betonové stěny byly tenké, uši velkého bratra velmi pozorné! Ponořte se do historie sovětského období, prohlídka je možná ve více jazycích.

4. Vyhlídka Kohtuotsa – asi nejlepší místo na kopci Toompea pro pozorování města pod vámi. Nabízí nádherný výhled na červené střechy v centru, nové město s mrakodrapy i Finský záliv v pozadí.

5. Pouliční galerie Kalamaja – projděte se ulicí s nádechem umění, obdivujte úchvatné graffiti, nasávejte alternativní stránku města, zajděte do některé z příjemných kavárniček.

6. Hřbitov soch – ano, i takovou absurditu najdete v Tallinnu. V Pirita se nachází místo, kde shromažďují všelijaké sochy, kdysi sloužící sovětskému režimu, které se do dnešní atmosféry města už nehodí.

7. Národní park Lahemaa – asi 45 minut cesty z Tallinnu najdete kus nádherné přírody. Park je obzvláště krásný na podzim, kdy stromy vrhají všechny barvy a vytvářejí dokonalou oázu klidu.

8. Věznice Patarei – ve čtvrti Kalamaja najdete pevnost z 19. století, která sloužila jako vězení. Udělejte si představu o kousku temné historie města.

9. Pirita Top Spa Hotel – pokud chcete bydlet přesně tam, kde olympionici v roce 1980, zamiřte do tohoto na pohled možná ne honosného, ​​ale historicky důležitého hotelu na břehu Baltského moře. Budete se cítit jako praví olympionici, navíc z hotelu je krásný pohled na večerní panorama města.

10. Zoo – místní zoologická zahrada byla založena v roce 1939, je jedinou v Estonsku a je domovem pro cca 13 tisíc zvířat. Je rozdělena na tropickou zónu, sloní dům, Alpinárium, středoasijský komplex a ptačí dům.


Všechny články autora

Ivana Ďurčová

Rok studia na místním gymnáziu ve Švédsku a vysokoškolská léta strávená ve Španělsku a na Kanárských ostrovech. Toulavé boty ji od té doby neopustili. Potkáte ji na zájezdech v severní Evropě a Jižní Americe. Ve Skandinávii a na Islandu je jako doma, latinské země jí imponují svou různorodostí. Mexiko, Argentina a Brazílie si ji získali. Kromě Evropy procestovala i jihovýchodní Asii a Kubu. Cestování jí dává obrovskou dávku samostatnosti a svobody, otevírá mysl a učí respektovat kultury po celém světě. Pochutná si na thajském massaman curry, norské tresce a mexickém guacamole.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole