Thajsko pláže.

Top 13 nejkrásnějších pláží na pevnině a ostrovech Thajska

Máme třináct šťastných tipů pro nejhezčí pláže Thajska. Na takovou opalovačku nikdy nezapomenete.

Křišťálově čistá voda ve všech odstínech tyrkysové, teplý bílý písek, exotické palmy nebo skalní reliéfy za zády a barevné rybky pod hladinou. Thajské pláže jsou jako pokladnice: otevírají se turistům a hrdě vystavují na odiv to nejkrásnější, co mají. Přečtěte si tipy na ty, které byste rozhodně neměli vynechat, a vyberte si pláž podle toho, jestli chcete jen lenošit, kochat se okolní scenérií, nebo šnorchlovat a potápět set za drahokamy pod vodou. A nebo je objeďte všechny! Protože takovou krásu jen tak někde nenajdete.

Autor: Pavel Fellner

29.11.2022

Čti více
Ostrůvky na Krabi v Thajsku.
Ostrůvky na Krabi v Thajsku.

Thajsko je rozmanité, šťavnatě zelené, usměvavé. Od turistů a návštěvníků sbírá jeden plusový bod za druhým, protože dokáže uspokojit jakoukoli touhu. Ať už se v této usměvavé zemi v jihovýchodní Asii vydáte na sever, nebo na jih, neuděláte chybu. Na pevnině najdete zelenou džungli, krásné treky, divoký noční život i tepající moderní města. A pak jsou tu ještě klidnější ostrovy s tropickým stylem života. Nádherné tyrkysové teplé moře, romantické zátoky nabízející klid a relax na těch nejkrásnějších plážích světa. Pojďme je prozkoumat, ať víte, nač se můžete v Thajsku těšit.

Šnorchlování v Thajsku.
Šnorchlování v Thajsku.

1. Ko Phi Phi Ley: Maya Bay

Nelze začít ničím jiným než proslavenou pláží ze stejnojmenného filmu, kde Leonardo diCaprio hrál beach volejbal nebo zápasil se žralokem. Film Pláž z roku 2000 se místu stal osudným. Proslavil jej a ukázal Thajsko tak, jak je do té doby většina lidí neznala. Zároveň ale do panenské a rajsky dokonalé krajiny natáhl davy lidí, kteří pro fotku nebo zážitek místo málem zničili. V roce 2018 už situace vyeskalovala v davové šílenství: místo navštívilo i pět tisíc lidí denně a celou pláž bylo nutné na několik let kvůli obnově ekosystému zavřít.

Pláž je součástí národního parku, najdete ji na malém ostrově Ko Phi Phi Ley a stejně jako ve filmu je skvěle ukrytá v 250 metrů dlouhé zátoce obehnané vysokými a ostrými vápencovými útesy, které jí dodávají dramatický vzhled. Dnes je pláž v zátoce Maya Bay turistům opět otevřená a opatrně se vrací k životu. Nicméně na koupání přímo v místech, kde se koupal i Leonardo diCaprio, zapomeňte. Kvůli ochraně vzácných korálů a populací žraloků černoploutvých to stále není dovoleno. Strávit tu můžete maximálně hodinu a maximální kapacita místa je 375 osob. Thajci se snaží vrátit místu přirozenou krásu, a tak do zátoky nesmí vjíždět motorové lodě.

Z Phuketu je to sem asi devadesát minut plavby a v okolí si skvěle zaplavete i zašnorchlujete. Ano, navštívit thajskou Maya Bay už patrně patří k turistickým „must see“ z Thajska, a tak tu stále platí, že pláž je turisty velmi vyhledávaná. Není proto problém se sem dostat a zaplatit si jeden z pravidelných výletů.

Maya beach, ostrovy Phi Phi.
Maya beach, ostrovy Phi Phi.

2. Krabi: Railey Beach

Na ostrově Krabi na jižním cípu Railey uprostřed panensky zelené přírody v místech, kde ostrov omývá Andamanské moře, se nachází nádherná pláž Phra Nang Beach. Písek je tu tak bílý a voda tak smaragdová, že se vám nebude chtít věřit, že nejde snímek vyboostovaný Photoshopem. Za dokonalé barvy vděčí místo zdejším vápencovým útesům a vy ani na chvíli nezapochybujete, že stojíte na jedné z nejkrásnějších pláží světa. Místní útesy navíc ocení i horolezci, kteří se tu jimi často nechají zlákat a musí je nutně vylézt. Pokud chcete v klidu relaxovat, nebo si skvěle zašnorchlovat, jste na správném místě. Railey Beach není tak přeplněná a všechny vaše tužby vám dokáže splnit.

Railey Beach na Krabi.
Railey Beach na Krabi.

3. Výlet na Ko Nang Yuan

Ostrov Koh Nang Yuan, kterému se také někdy říká Ko Hang Thao (želví ocásek), leží jen kilometr od známějšího Ko Tao v provincii Surat Thani a cestovatelé i dovolenkáři sem jezdí velmi rádi na výlety. Není se co divit! Příroda je tu doslova neskutečná a toto místo je pro dokonalé exotické fotky jako dělané! Jednotlivé části ostrova jsou totiž propojené hrází z jemného bílého písku, která svým tvarem připomíná písmeno ypsilon. Během odlivu se po ní mezi jednotlivými ostrůvky pohodlně projdete, zatímco při přílivu zmizí téměř celá pod vodou. A pokud vás omrzí procházky „po vodě“, půjčte si výbavu v místním potápěčském centru a užijte si potápění nebo šnorchlování. Dokonalá pláž s křišťálově čistou vodou je pro to jako stvořená. Dopoledne tu budete mít společnost, ale navečer božský klid – na ostrově je totiž jediný hotel nabízející malé chatičky na skalnaté části propojené roztomilými dřevěnými lávkami.

Ostrov Ko Nang Yuan.
Ostrov Ko Nang Yuan.

4. Ko Samui: Lamai Beach

Druhý největší ostrov Thajska ukrývá také jednu perlu, kterou stojí za to objevit: na Ko Samui se vydejte na nádhernou Lamai Beach. Tišší a méně frekventovaná pláž je vhodná pro plavce a turisty dokáže okouzlit krásným, asi čtyři kilometry dlouhým pásem dokonale bílého písku, ze kterého vyčnívají oblé žulové kameny. Dechberoucí scenérii lemují vzrostlé palmy: prostě stoprocentní exotika tak, jak si ji představujete, když doma plánujete svou dovolenou. Každý si tu tak najde svůj prostor a klid.

Ale mrtvo tu rozhodně není! Až vám bude dlouhá chvíle, můžete prozkoumat místní nabídku sportovních aktivit, drinky v barech nebo ochutnat specialitku v jedné z místních restaurací. Anebo se projděte po celé délce pláže – na jejím konci najdete známé žulové útvary Hin Ta a Hin Yai, což v překladu znamená babička a dědeček. Kameny patří k největším atrakcím ostrova, protože tvarem připomínají mužské a ženské pohlavní orgány.

Ko Samui: Lamai Beach.
Ko Samui: Lamai Beach.

5. Ko Tao: Sairee Beach

Ostrovu Koh Tao se přezdívá také Želví ostrov. Na jeho západní straně najdete nejdelší a nejoblíbenější pláž: Sairee Beach. Kromě perfektních podmínek pro koupání a šnorchlování tu najdete vše, co potřebujete pro dokonalý dovolenkový relax: bary a restaurace vyrostly hned u pláže jen pár kroků od moře, půjčit si tu můžete také kajaky a paddleboardy.

Ko Tao: Sairee Beach.
Ko Tao: Sairee Beach.

6. Phuket: Kata Beach

Kata Beach je považována za nejkrásnější pláž ostrova Phuket. Pravda, příjezdová cesta není zrovna ideální, ovšem odměna v cíli za to skutečně stojí! Tady si užijete slunění na široké písečné pláži a koupání v sytě modré vodě. Pláž lemovaná obřími palmami je klidnější, než známá Patong Beach, a proto je i častěji vyhledávaná rodinami s dětmi. Navíc zde najdete veškeré potřebné zázemí, jako jsou restaurace, obchůdky i bary, takže se zde spolehlivě zabavíte i v čase, až se slunce skulí za obzor.

Phuket: Kata Beach.
Phuket: Kata Beach.

7. Phuket: Patong Beach

Zůstaňme na ostrově a vydejme se na spodní část západního pobřeží, na známou Patong Beach. Právě stojíte na jedné z nejoblíbenějších thajských pláží. Tři kilometry dlouhá a pohostinně široká Patong už se stala fenoménem, a tak je třeba počítat s množstvím lidí, ale i s velkým množstvím sportovních aktivit, atrakcí a služeb. Tady zažijete pravou živoucí plážovou exotiku. Vyzkoušejte jednu z restaurací, nebo se vydejte na průzkum denních i nočních barů. Tři hotely stojí přímo na pláži, ostatní od zářivě bílého písku Patongu odděluje plážová promenáda. Muže tu budou k divočině svádět blikající noční podniky a žhavé dívky. Vyrostlo zde doslova tepající město na pláži. Patong je ideální pro lidi, kteří milují společnost, rádi se seznamují a zbožňují zábavu trvající do brzkých ranních hodin.

Phuket: Patong Beach.
Phuket: Patong Beach.

8. Ko Chang: White Sand Beach

Pláž s bílým pískem najdete v jihovýchodní části Thajska poblíž Kambodži na hornatém ostrově Ko Chang, který se v poslední době těší velkému zájmu turistů . Přestože se tento dlouhý bílý písečný pás nachází u centra ostrova, jedná se o klidnější oblast. Pláž si proto zamilují všechny věkové kategorie, navíc jen pár kroků od moře a jste v jednom z baru či restaurací, kde si dáte něco dobrého.

Ko Chang: White Sand Beach.
Ko Chang: White Sand Beach.

9. Koh Chang: Lonely Beach (Hat Tha Nam)

Na stejném ostrově najdete i osamělou pláž, která je vše, jen ne to, co o ní vypovídá její jméno. Tedy v dnešní době. Své jméno získala dříve proto, že cesta k ní nebyla vůbec jednoduchá a koupání a slunění si tu užili jen trpěliví vytrvalci a milovníci samoty. Dnes je vše jinak, vede k ní celkem nová silnice. Nenechte se tedy zmást: tady najdete rušné místo plné parties s taneční hudbou. Pláž není oproti jiným nijak dlouhá, má přibližně jen 600 metrů a jednu její stranu usekly útesy. Drink si dopřejte v restauraci s barem z bambusového dřeva.

Koh Chang: Lonely Beach.
Koh Chang: Lonely Beach.

10. Ko Pha Ngan: Haad Rin

Srdce všech fanoušků poklidné dovolené a osamělejšího koupání v tropických vodách zaplesá na ostrově Phangan. Ovšem pozor na datum v kalendáři: jednou do měsíce se se tu koná večírek večírků – dlouhá noční party zvaná Full Moon Party. Bary a restaurace vás budou hostit až do rána, zabaví vás i ohňová show a zažijete tu kde co, jen ne klid a osamělost.

Ko Pha Ngan: Haad Rin.
Ko Pha Ngan: Haad Rin.

11. Ko Lipe: Hat Pramong

V malé zátoce na západním pobřeží ostrova Ko Lipe leží pláž Hat Pramong, zvaná také Sunset Beach. Má asi jen půl kilometru, ale platí za neklidnější a nejoriginálnější pláž v Thajsku. Naproti ní můžete pozorovat souostroví Butang. Ko Lipe leží jen nedaleko od národního parku Tarutao, to proto ještě ostrov natolik nepodlehl masovému turismu a zachovává si svou divokou exotickou tvář. Pokud se sem vypravíte, čeká na vás klidné místo s původními obyvateli a tradiční kulturou. K ubytování tu vyrostla jen malá střediska typu chatek či bungalovů, velký resort zde opravdu nenajdete.

Ko Lipe: Hat Pramong.
Ko Lipe: Hat Pramong.

12. Malajský poloostrov: Hua Hin Beach

Pokud se řadíte mezi vášnivé golfisty, doporučujeme vám vyrazit právě sem. Proč? Tato pláž se nachází v severní části Malajského poloostrova a lokalitu dodnes využívá thajská královská rodina. Kromě pláže Hua Hin Beach zde najdete několik golfových hřišť a palác Klai Kangwon, sídlo rodiny panovníka. Dlouhá léta bylo místo oblíbené především mezi Thajci, ale dnes je atraktivním spotem pro náročnější turisty z celého světa.

Hua Hin Beach.
Hua Hin Beach.

13: Ko Kood: Ao Bang Bao T

Třináctku tipů uzavírá klidná pláž na ostrově Ko Kood. Právě tady si můžete užít maximální pohodu a klid na čisté pláži tvořené světle hnědým pískem a křišťálovou tyrkysově modrou vodou. Dokonalou tropickou souhru vám dokreslí kokosové palmy. Je ještě něco, co byste mohli na takovém místě postrádat?

Ko Kood: Ao Bang Bao.
Ko Kood: Ao Bang Bao.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole