Tulum.

Tulum: Mayské ruiny, luxusní pláže a co všechno vidět?

JE LIBO POTÁPĚNÍ S KROKODÝLY ČI PLAVÁNÍ SE ŽRALOKY VELRYBÍMI? 

Často bývá Mayská riviéra na poloostrově Yucatán v Mexiku synonymem pro azurové moře, palmy, davy turistů v luxusních hotelích a bujarý noční život. Ale když se do tohoto mexického kousku ráje vydáte, zjistíte, že tato oblast nabízí mnohem více. A město Tulum je pro všechna ta dobrodružství a zážitky skvělým výchozím bodem. Kde jinde byste mohli na pár kilometrech čtverečních ležet dopoledne na bělostném rozpáleném písku, koukat do jasně modrých karibských vln, usrkávat margaritu, poobědvat ceviche, odpoledne se vydat poznávat nedaleké mayské památky a k večeru se jít potápět s krokodýly do jednoho z přírodních jezírek tzv. cenote? A to je jen zlomek toho, čím si v Tulum lze naplnit svůj den.

Autor: Petra Špačková

13.11.2022

Čti více
Nádherné mexické pláže.
Nádherné mexické pláže.

MODERNÍ HISTORIE TULUMU

Tulum je největší obec v okrese Tulum v mexickém státě Quintana Roo. Nachází se na karibském pobřeží na poloostrově Yucatán a jeho populace činí necelých 50 000 obyvatel.

Tulum bylo jedno z posledních měst, které postavili a obývali Mayové a největšího rozmachu dosáhlo mezi 13. a 15. stoletím. Mayové žili v Tulum ještě pár dekád poté, co Španělé začali s okupací Mexika, ale nakonec město ke konci 16. století opustili. Tulum je jedním z nejzachovalejších pobřežních mayských lokalit a ruiny původního města najdeme pyšně se tyčící na 12 metrů vysokých útesech nad mořem.

Ještě před třemi dekádami bylo Tulum poklidným rybářským městečkem, jehož doménou rozhodně nebyl turismus. Místem maximálně projeli turisté směřující na nedaleké ruiny. Nyní se to však zde jen hemží hotely, restauracemi a bary, luxusními obchody a internetovými kavárnami. Velkým tahákem jsou i místní školy španělštiny. Kdo by nechtěl studovat sexy španělštinu v tomto přímořském ráji!

Katedrála v Tulumu.
Katedrála v Tulumu.

ZAJÍMAVOSTI O TULUMU

Letiště Tulum

Pro ještě větší podporu cestovního ruchu na Yucatánu bylo rozhodnuto o projektu na výstavbu mezinárodního letiště v Tulum. A to i přes fakt, že další dvě letiště v oblasti – Cancún a Cozumel – se nacházejí zhruba hodinu jízdy.

Původně bylo dokončení výstavby a uvedení letiště do provozu stanoveno na konec roku 2024, ale nyní jsou stavební práce kvůli problémům s financováním pozastaveny. A žádné jiné datum dokončení nebylo zveřejněno.

Letiště bylo součástí hlavních slibů mexického prezidenta Andres Manuel Lopez Obradora a pravděpodobně pro něj bude mít také politické důsledky. Je jasné, že roční kapacita letiště bude nižší než v sousedním Cancúnu, přesto data odhadují příliv až 4 milionů návštěvníků přes letiště v Tulum. To znamená, že zpoždění stavby má na turismus ve městě a jeho nejbližším okolí negativní dopad.

Maya Train

Jednou z možností, proč nejsou dostatečné prostředky na financování letiště, je nedaleký projekt Maya Train. Počáteční odhady nákladů na tuto turistickou linku se totiž ukázaly být výrazně nižší než realita a na rok 2023 byly na tento projekt odeslány další miliony. Za navýšením financí na Maya Train stojí také zdejší archeologicky bohatá oblast, výstavba odkryla totiž další naleziště a plánovaná trasa tak musela být upravena.

Vlak i letiště měly být původně otevřeny současně a tím způsobit v turistickém ruchu v oblasti Tulum - ale i na celém poloostrově Yucatán - doslova „převrat“. Přímo na letišti by bylo vybudováno nádraží, vlak by projížděl poloostrovem přes známá i méně známá místa, která by z přílivu nových návštěvníků profitovala a turistům by odpadl často zdlouhavý přesun z letiště v Cancúnu či Cozumelu.

Železnice, Mayská riviéra.
Železnice, Mayská riviéra.

Cenotes

Oblast Tulum je domovem pro Yucatán tolik typických jezírek cenotes. Na celém poloostrově jich najdeme až neuvěřitelných 6000! Název vznikl z mayského slova “dz’onot”, jehož význam je „podzemní dutina obsahující vodu“. Je to vlastně zatopený závrt krasového původu nacházející se ve velmi hlubokých jeskyních. V důsledku eroze se stropy vodou naplněných jeskyní zhroutí a právě tyto otvory pak nazýváme cenotes. Voda v nich je naprosto průzračná, osvěžující a zcela čistá. V některých „jezírkách“ se dá koupat či potápět a tato jezírka se stávají v posledních dekádách velkou turistickou atrakcí. Nicméně v minulosti byly místem uctívání a různých rituálů. Cenotes totiž měly pro Maye obrovský význam. Byly synonymem pro vstup do podsvětí Xibalbá čili světa temnoty a domova tajemných bohů a hrůzostrašných stvoření. Právě do takovéhoto podzemního světa odcházejí duchové každého člověka „žít“ po životě na Zemi. A Mayové věřili, že do tohoto světa lze vstoupit prostřednictvím cenotů.

Cenote se dělí na „otevřené“ pod širým nebem, z části zakryté a podzemní nebo jeskynní. Tyto vlastnosti jdou většinou ruku v ruce se stářím cenote.

Na poloostrově Yucatán se nachází nejdelší podzemní řeka na světě – systém Sac Actun, který je zároveň druhým největším jeskynním systémem světa. Měří zhruba 360 km a ve své maximální hloubce dosahuje až neuvěřitelných 120 m.

Jezírka Cenote.
Jezírka Cenote.

Tulum bylo dříve známo jako Zama – město svítání.

Současný název znamená plot nebo zeď.

Tulum tvořilo v mayských stavbách jednu z výjimek, je to jedno z mála měst obehnaných zdí.

Tulum se v posledních letech stává dovolenkovým rájem i pro nejednu hollywoodskou „star“. Zálibu ve zdejší atmosféře našly například Cameron Diaz, Drew Barrymore, Paris Hilton, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston či Gigi Hadid.

Pohled na Tulum od moře.
Pohled na Tulum od moře.

CO ROZHODNĚ V TULUMĚ VIDĚT

Starobylé ruiny města Tulum

Tulum je po Teotihuacánu a Chichen Itzá třetím nejnavštěvovanějším archeologickým nalezištěm v Mexiku. Původní název místa byl Zama, což znamená „město svítání“. Tulum, což znamená zeď, bylo lokalitě přiřčeno až po objevení tohoto mayského „pokladu“. Každé mayské město mělo svůj specifický účel a Tulum nebyl výjimkou, sloužil jako mořský přístav sloužící pro obchod zejména s tyrkysem a nefritem. Kromě toho, že je Tulum jediným mayským městem postaveným na pobřeží, byl také jedním z mála chráněných vápencovou zdí. Nejvýraznější z dochovaných staveb je rozhodně Castillo čili Hrad, který se tyčí na okraji dvanáctimetrového vápencového útesu s překrásným výhledem na Karibik. Za návštěvu pak jistě také stojí Templo de los Frescos neboli Chrám fresek, jedna z lépe zachovalých budov. Zde můžete obdivovat zbytky nástěnné malby.

Ruiny Tulumu.
Ruiny Tulumu.

Gran Cenote

Gran Cenote je asi jedním z nejoblíbenějších cenote v oblasti města Tulum, nachází se jen 5 km z centra na cestě do Coby. Má vše, co jen tato „jezírka“ mohou nabídnout a možná ještě něco navíc. Kromě křišťálově čisté vody tyrkysové barvy, magické atmosféry a romantické zeleně visící z okolních skal zde totiž žije také kolonie želv. Gran Cenote je ideálním místem pro šnorchlování, ale ani ti, kteří drží hlavu raději nad hladinou, nebudou tak úplně ochuzeni. Tím, jak je voda průzračná, lze mnoho z podvodního světa pozorovat i pouhým okem a bez potopení. Nicméně kromě plavání a šnorchlování zde jdou pro zájemce zajistit i sofistikovanější ponory.

Jediným mínusem tak paradoxně zůstává atraktivita místa a s ním spojená vysoká návštěvnost. Proto je dobré vypravit se sem hned ráno, když se cenote otevírá, tj v 8 hodin.

Potápění v Cenote.
Potápění v Cenote.

Cenote Caracol

Tento cenote je temný a tajemný skrytý klenot tulumské oblasti. Jezírko je celé pod zemí, a tak jej magicky osvětlují jen drobná barevná světýlka. Dá se zde koupat i potápět. Při návštěvě v Caracol budete ohromeni nepřeberným množství stalaktitů visících ze stropu jeskyně a často končící až těsně nad hladinou.

Z Tulum je tento cenote vzdálen necelých 20 km.

Cenote choo-ha

Cenote Choo Ha je jedním ze série tří cenotů (Choo-Ha, Tamcah-Ha a Multum-Ha), které se nacházejí nedaleko starověkých mayských ruin v Cobě. Se svými křišťálově čistými mělkými vodami a zajímavými skalními útvary je Cenote Choo Ha ideálním místem pro osvěžující koupání, na rozdíl třeba od Gran Cenote nezažívá takový nápor turistů, a tak zde můžete v poklidu nasát jeho jedinečné genius loci. Jeskyně je plná stalaktitů a stalagmitů. Název Choo-Ha se překládá jako „voda, která kape“, zřejmě z důvodu vody kapající ze skalních útvarů.

Cenote Caracol.
Cenote Caracol.

Playa Paraíso (Rajská pláž)

Playa Paraíso bývá často oceňována jako jedna z nejhezčích pláží na světě a jako ta úplně nejkrásnější v Mexiku, alespoň dle Tripadvisor's Travellers Choice. Její písečné břehy omývá Karibské moře svou průzračnou tyrkysovou vodou a pokud si člověk nechce jen tak užívat tohoto tropického relaxu, je zde k dispozici mnoho vodních aktivit. S otevřením plážového klubu Playa Paraíso Beach Club se tato pláž stala ještě atraktivnější a díky veškerému zázemí je vyhledávána jako jednodenní zastávka návštěvníků poloostrova ubytovaných v jiném městě, stejně tak je cílem turistů užívajících si mexického slunce přímo v Tulum. Najdete zde mnoho příležitostí pro šnorchlování a potápění, několik houpacích sítí, lehátek a slunečníků, restauraci a několik plážových barů, pokud se budete chtít trochu osvěžit.

Playa Paraíso.
Playa Paraíso.

Laguna de Kaan Luum

Ze vzduchu by vypadala jako modré oko vsazené do zeleného sametu. Tato laguna kulatého tvaru má jedinečnou modrou barvu, resp. mnoho barevných odstínů modré a je obklopena jasně zelenou barvou okolní džungle. Uprostřed „oko“ vypadá, že má i zorničku, protože uprostřed laguny najdeme cenote tmavší barvy.

Na většině míst je voda v laguně kolem obvodu mělká a je tak vidět i na dno. Avšak uprostřed, kde se nachází cenote, je velmi hluboká a přístup do těchto míst je zakázán.

Jedná se ještě o ne zcela objevený klenot této oblasti, návštěvníky tak tvoří z velké části místní obyvatelé, kteří tento poklad umí náležitě docenit a rádi zde tráví volné dny, bez velkého hluku a s respektem k přírodě. Proto zde najdete dostatek ticha pro rozjímání a odpočinek či pohodu ve vodách laguny. Kaan Luum se nachází jihozápadně od centra města Tulum, zhruba 15 minut jízdy.

K dispozici jsou zde dvě mola, houpací sítě nad vodou a houpačky k relaxaci.

Laguna de Kaan Luum.
Laguna de Kaan Luum.

Sian Ka'an

Sian Ka'an je nejen oblast fascinující přírody, ale je také domovem tisíců druhů flóry a fauny, a právě z toho důvodu byla zóna v roce 1986 vyhlášena biosférickou rezervací. A hned o rok později se Sian Ka'an dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Má rozlohu 5 280 km² a v mayském jazyce značí „tam, kde začíná nebe“.

Výhodou je, že rezervace ještě není u turistů tolik v povědomí, tudíž zde nenarazíte na žádné velké davy a můžete si v klidu užívat yucatánskou přírodu.

S velkou pravděpodobností zde natrefíte na nějakého z těchto zdejších obyvatel: delfína skákavého, kapustňáka, tapíra, tukana, kondora, jaguára, ocelota či všudypřítomné a nepřeslechnutelné vřešťany.

Sian Ka’an.
Sian Ka’an.

Coba

Archeologické naleziště Coba je jedním z těch nejzajímavějších a také nejnavštěvovanějších mezi mayskými nalezišti v této oblasti. Z Tulum je místo vzdáleno necelou hodinu jízdy. Nachází se u dvou lagun a všude kolem se rozprostírá džungle. Když do ní vejdete, objevíte co chvíli nějaký chrám, a právě chrámy s patinou zubu času a obklopující zeleň tropické džungle vás úplně přenesou do dob starých Mayů. Velice lehce zde nasajete atmosféru těchto časů. Asi nejpopulárnější je pyramida Nohoch Mul, tu si rozhodně nenechte ujít! Dá se na ni i vyšplhat!

Ruiny Coba jsou skvělou volbou pro výlet z Tulum a toto naleziště je i kids – friendly, mj. zde půjčují kola či vozíky, což návštěvu s dětmi jistě usnadní. Stejně tak rodiče mohou pro své děti ocenit díky husté džungli takřka všudypřítomný stín.

Pyramida Coba.
Pyramida Coba.

Plavání se žraloky velrybími

Na světě existuje jen pár míst (např. Ningaloo Reef v Austrálii, Donsol na Filipínách, Triton Bay v Indonésii, Mafia Island v Tanzánii či Maledivy), kde se dá plavat s dobráckými mořskými giganty - žraloky velrybími. Ti se živí planktonem a člověk je vůbec nezajímá. Rádi si jen tak poklidně plavou a okolí je nechává víceméně chladnými. Jsou tedy skvělým cílem k pozorování, ač samozřejmě z dostatečné vzdálenosti, aby nebyli nikterak stresováni. I když se to s jejich délkou až 17 metrů a hmotností kolem 20 tun nezdá, jsou to citliví a zranitelní živočichové. Potopit se do tyrkysových karibských vln a spatřit tváří v tvář největšího zástupce žraloků je opravdová „lifetime experience“. A to i v případě, že vás mořská fauna nijak neohromuje. Je skvělé, když se i turisté, co se nechtějí či neumějí potápět, trochu „vyhecují“ a za žraloky se na jedné z mnoha agenturami nabízených tour nakonec potopí. Opravdu jen málokdo si nakonec tuto příležitost nechá ujít!

Samozřejmě, že není nutné, abyste na letiště v Cancúnu dosedli s veškerým potápěčským vybavením, místní cestovní kanceláře specializující se na tento zážitek vám vše poskytnou.

Plavání se žraloky velrybími.
Plavání se žraloky velrybími.

Xel – Há Park

Xel – Há Park nebo také největší přírodní akvárium světa, jak bývá přezdíváno, se nachází přímo v srdci Mayské riviéry, na břehu moře, asi 20 km od centra města Tulum. Park vznikl v roce 1995 a brzy se stal oblíbenou destinací pro turisty i místní, pro malé i velké, pro ty, co rádi objevují přírodu, kteří rádi zvyšují svůj adrenalin i pro ty, kteří si zkrátka rádi užívají „dolce vita“. Každopádně termín „voda“ je zde všudypřítomen, ne nadarmo znamená Xel-Há v překladu „tam, kde se zrodila voda“.

Tento zábavní park nabízí opravdu mnoho možností a naprosto každý si vybere ten svůj styl zábavy. Pro více statické návštěvníky není problém si zde užívat celý den jen konzumací gastronomických výtvorů, pití a slunce, ale je to zajisté škoda. Proto vyzkoušejte, co jen stihnete!

V ceně vstupného je neomezené jídlo, pití, a to dokonce i piva a některých koktejlů. Dokonce i vybavení na šnorchlování je v ceně a šnorchlovat lze úplně všude. Můžete také navštívit místní cenotes či obdivovat různorodou faunu. Nezřídka vám nad hlavou proletí pestrobarevní papoušci. Pokud si ke vstupnému ještě něco připlatíte, budete si moci navíc zaplavat i s delfíny či přítulnými trnuchami.

Kdo není nadšený zoolog, může obdivovat krásy místní džungle a mangrovů či se kochat krásou yucatánského pobřeží ze 40 metrů vysokého Scenic Lighthouse. Atraktivitu tomuto majáku dodává fakt, že dostat se z něj zase dolů lze po skluzavce.

Dalším zábavným prvkem zde je také zip line či Trepachanga a také seskok z 5 metrů vysokých útesů. Legraci si užijete na plovoucím mostě či při letu na laně Chuc Kay. Pro ty, kteří se chtějí v parku i něčemu přiučit je takřka povinností navštívit zdejší Meliponarium. V dávných dobách Mayové považovali med od žihadlo postrádající včely Melipona za posvátný pro jeho léčivé vlastnosti. Xel-Há považuje včelařství za velmi důležitou činnost, mayskou tradici a dvakrát ročně sklízí tento tradiční med při speciálním obřadu. Tento magický obřad řídí mayský duchovní.

Nádherný Xel-Há park je také domovem rezervace mořského plže křídlatce velkého (queen conch), místa, kde se ve spolupráci s prestižními světovými univerzitami tento druh studuje a kde se provádí jeho sčítání. Křídlatec patří k největším měkkýšům světa, váží okolo 2 kilogramů a jeho ulita může dosahovat velikosti až 35 centimetrů. Dožívá se až 40 let.

Chacah's Garden je dalším místem, které musíte v parku vidět, je to zahrada, kam bylo pozváno mnoho slavných hostů, aby zde zasadili jeden z posvátných stromů – strom Chacá (březule balzámová), který má v regionu a mezi starověkými Mayi velký význam.

Xel-Há park.
Xel-Há park.

Akumal Beach

Pláž Akumal je jako stvořená pro lelkování na pláži či ve vlnách Karibiku. Kdo by však chtěl k těmto okamžikům přidat ještě nějaký bonusový zážitek, může si zde zaplavat s karetami obrovskými, které patří mezi největší druhy mořských želv. Ty zde také snášejí vajíčka.

Záliv je chráněn útesem, a tak se sem velké vlny nedostanou. Pláž je tvořena bělostným pískem, nicméně v moři se najdou místa s korálovými útesy, proto je možná lepší používat boty do vody nebo být alespoň opatrný. Pozitivum přítomnosti útesů je však zase pestrý podmořský život, který sem tak rádi turisté jezdí pozorovat. Šnorchlování je asi nejrozšířenější aktivita v tomto zálivu. Přirozeným jevem jsou pak zelené řasy, které zde občas bývají k vidění. Jsou důkazem skvěle fungujícího ekosystému a také velmi oblíbenou pochoutkou místních želv.

Pláž Akumal.
Pláž Akumal.

Contemporary Art Gallery IK Lab

V roce 2018 byl v Tulum slavnostně otevřen nový koncept galerie moderního umění. Život nové exhibiční síně byl zahájen inaugurační výstavou Alignment děl Tatiany Trouvé, Artura Leschera a Margo Trushina. Za cíl si IK Lab klade podpořit povědomí o poloostrově Yucatán prostřednictvím umění. Pod vedením Santiaga Rumneyho Guggenheima - pravnuka slavné sběratelky umění Peggy Guggenheimové - slibuje IK Lab prezentovat umění oblasti Tulum tím nejpozoruhodnějším způsobem. Zajímavé tvary a zákruty ve výstavních prostorách IK Lab nově definují prostorové a konceptuální parametry uměleckého prožitku. Zde nejsou uměním pouze vystavovaná díla, ale i stavba sama.

Zajímavostí je, že po vstupu do galerie budete požádáni, abyste si zuli boty a mohli tak plně vnímat texturu podlahy.

Potápění s krokodýly

Dobrodružnější povahy budou chtít jistě zakusit něco, co nabízí místní agentura Koox Diving, a to šnorchlování s mořskými krokodýly v cenote v biosféře Sian Ka'an! Jak známo, krokodýli jsou noční zvířata a v tuto dobu jsou tedy také nejaktivnější. Proto je večerní či noční doba k pozorování těchto prehistorických plazů v jejich přirozeném prostředí ta nejvhodnější. Můžete vidět i další zajímavé druhy, jako jsou místní ryby, žáby a další zvířata aktivní v noci. Magickou atmosféru, kterou cenote mívají, však v tuto noční dobu umocní ještě černá obloha plná hvězd. Jedná se opravdu o nezapomenutelný zážitek, pro někoho doplněný o zvýšenou hladinu adrenalinu v krvi. Ale krokodýlů se nemusíte bát. Ač kromě malých můžete spatřit i dvoumetrové exempláře, skupiny jsou maximálně po 6 lidech a na vše dohlíží velice zkušený průvodce. Navíc krokodýli jsou plně vytíženi pochutnáváním si na žábách a jiných živočiších tak, jak to dělají každou noc.

Plavání s krokodýly.
Plavání s krokodýly.

PODNEBÍ V TULUM

V Tulum panuje tropické podnebí a celoročně teplotně příjemné klima. Teploty dosahují ke 30°C , s tím, že v období od června do října zde o trochu více prší.

FAUNA A FLORA TULUMU

Tulum je prakticky vstupní branou do tropického pralesa, a proto je místní fauna i flora velice pestrá. Ve zdejších vodách si proplouvá krokodýl mexický neboli krokodýl Moreletův, roztomilí kapustňáci, kareta obecná nebo třeba delfíni. Na souši a ve vzduchu pak najdeme mj. hroznýše královského, leguány, tarantule, nosály, kolpíka růžového a časté obyvatele cenotes - netopýry.

Na poloostrově roste mnoho exotického ovoce jako třeba passion fruit či pitaya, z okrasných stromů pak plumérie, kasie či delonix, dále zde roste vlnovec, který byl mayským posvátným stromem. Nejedno srdce botanika zde zaplesá!

TIP: Co (si) z Tulum dovézt jako suvenýr?

Pokud jste vy nebo vaši blízcí milovníci horké čokolády, pak je jasnou odpovědí molinillo, tradiční ruční nástroj k výrobě pěny.

Exotick árastlina a ovoce pitaya.
Exotick árastlina a ovoce pitaya.

CO V TULUMU OCHUTNAT

Ceviche

Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech Jižní a Střední Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa (např. žralok či tuňák), které se nakrájí na malé kousky a nechá marinovat několik hodin v citronové nebo limetkovéšťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi.

Tacos al Pastor

Tacos Al Pastor jsou na tenké plátky nakrájené kousky marinovaného vepřového masa, které tvoří náplň malých tortill, tím vznikne tradiční mexický pokrm zvaný tacos. Podávány jsou s nakrájenou cibulí, ananasem a koriandrem.

Sopa de Lima

Sopa de Lima je výrazná kuřecí polévka ochucená chilli habanero, skořicí, hřebíčkem, avokádem a limetkami. Jedná se o typický recept poloostrova Yucatán. Bývá ozdobena osmaženými křupavými kousky tortilly.

Cochinita Pibil

Cochinita (v překladu sele) pibil je tradiční mayské pečené vepřové maso z poloostrova Yucatán. Příprava tradiční cochinity zahrnuje marinování masa v silně kyselé citrusové šťávě a pak jeho pomalé pečení.

TIP: Pokud jste milovníkem mojita a jeho různých variací, začněte svůj večer v Tulum v Batey Mojito Bar – pravděpodobně nejslavnějším místním baru.

Mayské jídlo Cochinita Pibil.
Mayské jídlo Cochinita Pibil.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Yellow Nest Tulum nedaleko Cenoste Dos Ojos, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Tulum lze letem buď na letiště Cancún (120 km od Tulum) nebo na letiště Cozumel (nutno jet lodí z ostrova Cozumel na pevninu do města Playa del Carmen a pak ještě asi 60 km autem či autobusem). Stavba letiště v Tulum sice probíhá, ale v současné době je pozastavena. Na Yucatán se dá dostat mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 15 000 Kč například s British Airways, avšak vždy počítejte minimálně s jedním přestupem. Časový posun oproti České republice je - 6 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.


Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole