Bílé pláže Varadera.

Varadero, Kuba: Pohoda, doutníky, rum a bílé pláže

V „SUCHÉM DOKU“ ROZHODNĚ NEBUDETE NA SUCHU

Neskonale pestrý podmořský svět, tyrkysové moře, skromní, ochotní a v duši veselí lidé a jedinečná kuchyně. To vše nabízí vyhlášené Varadero. Nicméně ležet jen pláži, ač Tripadvisorem řazené konstantně mezi TOP 10 světových pláží, a usrkávat koktejly by bylo pro tento kout Kuby ostudně málo. Okolí totiž nabízí neuvěřitelné množství aktivit – od dechberoucích podzemních jeskyní, přes vyhlídku Mirador de Bacuyanagua z nejvyššího mostu na Kubě, až po návštěvu Valle Yumurí s neuvěřitelně rozmanitou faunou a florou. Nicméně ti méně aktivní mohou vychutnávat poklidně v baru pravý kubánský doutník, rum a jednoduše pozorovat pouliční cvrkot. Anebo se nechat svézt vintage kabrioletem!

Autor: Petra Špačková

03.03.2024

Čti více
Suvenýry na Varaderu.
Suvenýry na Varaderu.

HISTORIE A POLOHA VARADERA

Varadero najdeme na severním pobřeží Kuby, zhruba 140 km od metropole Havany. Je součástí provincie Matanzas a varaderské vyhlášené pláže se rozprostírají na poloostrově jménem Hicacos. Se zbytkem Kuby je Varadero spojeno mostem, což z něj v praxi sice dělá ostrov, nicméně obecně bývá považován za poloostrov.

Na základě pravěkého umění, keramiky a dalších artefaktů nalezených v jeskyních, jako jsou například Cueva de los Musulmanes či Cueva de Ambrosio a na dalších místech poloostrova, bylo zjištěno, že tato oblast byla nejprve domovem domorodé komunity Taínos (ze skupiny Arawak). V 16. století byl přístav na poloostrově Hicacos využíván jako suchý dok (španělsky „varadero“), kde zastavovaly lodě kvůli nutným opravám. Od té doby se pro lokalitu vžil název Varadero. Také na konci 16. století zahájil svou činnost solný důl Salina La Calavera a je považován za jedno z prvních a nejdůležitějších těžebních aktivit využívaných v Novém světě během éry kolonizace.

Nicméně svůj rozkvět mělo Varadero teprve před sebou. Teprve koncem 19. století přivítala oblast své první turisty, když deset rodin z města Cárdenas dostalo v 70. letech 19. století povolení postavit si na poloostrově své prázdninové domy. V následujících dekádách se Varadero stalo prestižním letoviskem pro bohaté obyvatele Havany a Američany včetně Irenée du Pont de Nemours (1876 – 1963, francouzsko - americký chemický inženýr a milionář), který postavil své sídlo uprostřed poloostrova Hicacos na počátku 30. let 20. století. Mnoho slavných (a také těch nechvalně známých) lidí si mezi 30. a 50. léty vybralo Varadero jako své místo pro dovolenou, včetně například gangstera Al Caponeho. Během této doby zde byly postaveny extravagantní sídla a hotely a oblast se stala letoviskem elitní turistiky.

Rozkvět Varadera resp. Kuby však dostal na konci 50. let 20. století zásadní trhlinu, a to v podobě politického vývoje, resp. kubánské revoluce, kdy se moci chopil Fidel Castro. Proklamovaným hlavním cílem nové vlády bylo údajně zlepšit život kubánského lidu (lepší vzdělání, lepší lékařské služby atd.), takže po mnoho let byla oblast cestovních ruchu upozaděna. Mnoho amerických sídel ve Varaderu bylo vyvlastněno a panovala idea, že Varadero by se mělo stát cílem rekreace převážně Kubánců, a to všech sociálních vrstev.

Oživení se varaderský cestovní ruch dočkal až v průběhu 90. let 20. století, kdy zde došlo k výstavbě mnohých, i luxusních, hotelů.

Návštěvníci přilétají především z Kanady, Evropy a Latinské Ameriky. Počet turistů z USA je omezený kvůli omezením vlády USA, která ztěžují občanům a obyvatelům USA návštěvu Kuby z turistických důvodů. Specifické vztahy mezi Kubou a Spojenými státy byly započaty na počátku 60. let (po kubánské revoluci), tehdy začalo americké obchodní embargo proti Kubě. Dodnes jsou relace velice napjaté. Varadero v současné době navštíví více než 1 milion turistů ročně, je to největší plážové letovisko na Kubě s mnoha hotely a kvalitním zázemím pro turisty.

Mapa Varadera.
Mapa Varadera.

ZAJÍMAVOSTI VARADERA

  • Počátky turismu v oblasti Varadera sahají až do 70. let 19. století.
  • Na varaderské pláže přijíždějí nejvíce Kanaďané a turisté z Evropy, návštěvníci z USA jen zcela minimálně.
  • Varadero je město a zároveň pruh bělostné pláže o délce 20 km!
  • Svůj dům si zde postavil i nechvalně proslulý mafián Al Capone.
  • Varadero je domovem nejstarší rostliny na celé Kubě – cca 600 let starého stromu „El Patriarca Cactus“.
  • V roce 2017 bylo Varadero zasaženo hurikánem Irma.

Palmy a pláž Varadera.
Palmy a pláž Varadera.

CO NEMINOUT V OBLASTI VARADERA

Parque Josone

Tyto upravené zahrady o rozloze 9 ha pocházejí z roku 1942 a jsou pojmenovány po bývalých majitelích – José Fermín Iturrioz y Llaguno a jeho manželce Onelii, kteří vlastnili palírnu rumu Arechabala v nedalekém Cárdenas a postavili zde sídlo Retiro Josone (název Josone vznikl spojením jmen José a Onelia).

Sídlo však bylo po revoluci vyvlastněno a stal se zázemím pro návštěvy zahraničních hodnostářů a pro kubánskou vládu. Park je nyní veřejným prostorem, oblíbený je i u „teenagerů“ - můžete zde vidět kubánské dívky slavit jejich quinceañeras (oslavy 15. narozenin). Na rozlehlém pozemku Josone najdeme také jezero s lodičkami, restaurace a minivláček. Na jihu parku je dokonce veřejné koupaliště.

V současnosti je Parque Josone nádherným přírodním rájem, kde si přírodu můžete užívat díky velkému množství nádherných zástupců kubánské flory. Laguna de la Paz (Laguna míru) je pak centrálním bodem parku, kde kromě rozmanité fauny a bohaté vegetace najdete i fotogenický dřevěný most, z nějž můžete pozorovat okolní jezero.

A pokud máte zájem ochutnat místní kuchyni, park má řadu kvalitních restaurací (např. El Dante), kde můžete rozmazlit svoje chuťové pohárky.

Parque Josone.
Parque Josone.

Dolfinario Varadero

Pro všechny rodiny s dětmi nebo i pro dospělé milovníky roztomilých delfínů je to takřka povinná zastávka! Delfinárium se nachází v přírodní mangrovové laguně poblíž přístavu Chapelin. Obvykle se konají dvě až čtyři delfíní show denně. Po představení se pak můžete s delfínem nechat vyfotit nebo s ním dokonce chvíli plavat. Delfinárium otevřelo své brány veřejnosti roku 1984 a nabízí představení a setkání s delfíny, které se mohou stát pro mnoho návštěvníků životním zážitkem.

Cueva de Saturno

Sladkovodní bazén a jeskyni Cueva de Saturno najdeme 1 km jižně od Vía Blanca u silnice vedoucí na mezinárodní letiště Varadero. Lokalita je velmi oblíbená zejména jako místo pro plavání a šnorchlování. Pokud se zde chcete vyvarovat davů, přijeďte hned ráno! Voda má asi 20 °C a maximální hloubka je 22 m, i když jsou zde i mělčí části. Na místě je také snack bar a půjčovna vybavení.

Cueva de Saturno je jednou z nejoblíbenějších přírodních památek na Kubě. Kromě křišťálové vody zde lze obdivovat také překrásné stalagmity a stalaktity.

Navzdory popularitě této oblasti je však faktem, že kvůli omezenému přístupu se zde mohou potápět pouze zkušení potápěči s patřičným vybavením. Přesto je jeskyně oblíbeným místem místních ke koupání, šnorchlování nebo zaslouženému odpočinku.

Cuevas de Bellamar

Tyto dechberoucí jeskyně jsou staré přibližně 300 000 let a jsou jedním z přírodních pokladů Kuby. Objevil je zcela náhodně v roce 1861 dělník statkáře Manuela Santose Pargy.

Jeskyně jsou překrásné a obsahují mnoho vědeckých a historických elementů, které přispívají k bohatému kulturnímu dědictví oblasti.

Uvnitř byly nalezeny pozůstatky ptáků a obratlovců z období čtvrtohor, tj. srdce všech paleontologů či archeologů v Cuevas de Bellamar jistě zaplesá. Zdejší jedinečné geologické útvary budou také mimořádně zajímavé pro milovníky krystalografie nebo speleologie.

Kromě úžasných stalaktitů, stalagmitů a heliktitů, se v jeskyních Bellamar nachází neuvěřitelný přírodní úkaz. Jsou to pevné krystaly kalcitu visící z krápníků, ty se staly předmětem bádání geologů z celého světa.

Delfíni na Varaderu.
Delfíni na Varaderu.

Cueva de Ambrosio

Skály, které tvoří Cueva de Ambrosio (jeskyně Ambrosio), jsou staré zhruba dva miliony let. Jeskyně však byla objevena až v roce 1961 archeology Manuel Rivero de la Calle a Mario Orlando Pariente Pérezem!

Jeskyně obsahuje na svých 300 m desítky předkolumbovských maleb. Nejzachovalejší výjevy jsou k vidění v Claraboyas Room, v nejimpresivnější místnosti.

Bývalí obyvatelé ostrova zanechali na zdi jeskyně svědectví ze svého života za použití černé a červené barvy.

O několik let později se jeskyně Ambrosio stala domovem - kromě předkolumbovských domorodů - také uprchlých otroků a pirátů.

Cueva de los Musulmanes

Varadero je na jeskyně opravdu bohatou oblastí. Další z nich - Cueva de Musulmanes - je malá jeskyně, kde byla nalezeny fosílie a kostra, stejně tak je známá pro svůj význam v obřadní kultuře indiánů Siboney. Výzkumy ukazují, že kostra patřila muži ve věku 25 až 35 let a je datována do období mezi lety 500 př. n. l. do počátku roku 500 našeho letopočtu. Speleologové také našli pozůstatky prehistorického savce Megalocnus rodens považovaného za předka dnešní hutie (kubánský endemický hlodavec velikosti králíka).

V polovině devatenáctého století byla jeskyně využívána jako úkryt kubánských pašeráků, kteří si říkali „Musulmanes“, kvůli její strategické vyvýšené poloze ke sledování obou pobřeží poloostrova.

Návštěva Cueva de los Musulmanes je součástí značené stezky, kde můžete také obdivovat krásnou floru a faunu regionu.

Cueva de Ambrosio.
Cueva de Ambrosio.

Varadero Beach

Pláž, která je hlavním lákadlem Varadera, je jedním slovem překrásná. Najdete zde bělostný a jemný písek jako mouka, vysoké majestátné palmy, tyrkysovou vodu….. a také nepřebernou nabídku vodních sportů. Vyzkoušet zde můžete kajaky, šlapadla, kiteboard, malé katamarany či třeba paddle boardy. Nicméně až se vám plavidla omrzí, stačí zkrátka nasadit potápěčské brýle a ponořit se pod hladinu. Zdejší podmořský svět vás jistě okouzlí!

Varadero Street Market

Příjemný trh, jehož četné stánky nabízejí tradiční kubánské zboží a suvenýry. Pokud chcete přivézt rodině či známým nějaký dárek z vaší cesty, rozhodně se zde zastavte! Zakoupit zde můžete širokou škálu produktů jako například klobouky, tašky či roztomilou „coconut monkey“ (opičku vytvořenou z kokosové skořápky).

Slunečníky na Varaderu.
Slunečníky na Varaderu.

Xanadú Mansión

Vše na východ od malé kamenné vodárenské věže Varadera kdysi patřilo rodině du Pont. Americký podnikatel Irenée zde postavil mj. třípatrový Mansión Xanadú. Nyní usedlost slouží jako malý hotel posazený na útesu San Bernardino uprostřed 18-ti jamkového golfového hřiště. Mahagonový bar Mirador v nejvyšším patře je vhodný pro popíjení drinků a koktejlů při západu slunce! Odoláte kubánskému rumu či Cuba libre?

Xanadú Mansión byl navržen architekty Covarrocas a Govantes v červenci 1927. Majitelkou tohoto exkluzivního panství byl francouzsko – americký milionář Irénée du Pont, narozený v New Castle, Delaware, dne 21. prosince 1876, který měl nakonec 8 dětí, 35 vnoučat a 5 pravnoučat.

Irénée se velmi iniciativně zajímal o rozvoj společnosti du Pont, kterou založil jeho pradědeček Éleuthère Irénée du Pont (1771 - 1834) v Delaware již v roce 1802. Za Irénéeho života se společnost stala největším impériem diverzifikovaných chemických produktů v světě, zaměstnávající v roce 1957 přes 90 000 pracovníků v 74 závodech po celém světě.

V roce 1927 však du Pont dešel z předsednictví chemického impéria a začal se rozhlížet po klidném místě, kde by mohl strávit důchod. Pozemek byl původně koupen za směšnou cenu, nicméně časem jeho hodnota enormně vzrostla. Nic již nebránilo stavbě vysněné usedlosti.

Čtyřpodlažní sídlo s 11 ložnicemi a přilehlými koupelnami, třemi velkými terasami, sedmi balkony a soukromým přístavištěm bylo pojmenováno „Xanadú“ po bájném městě legendárního mongolského válečníka a dobyvatele Kublajchána. Stavba plná luxusních materiálů – jen těch nejkvalitnějších dřev a prvotřídního mramoru – byla dokončena v roce 1930.

Zajímavostí může být, že v roce 1932 ve vile du Pont instaloval největší soukromě vlastněné varhany v celé Latinské Americe v hodnotě 110 000 USD.

Zahrady byly osázeny kokosovými palmami. Na východních svazích vysadili květiny a zeleninovou zahradu spolu s banánovníky, avokádem a papájami. Aby bylo místo dokonale tropicky vyhlížející, byli dokonce dovezeni papoušci kakadu.

Xanadú Mansión.
Xanadú Mansión.

Anfiteatro de Varadero

Toto velké jeviště pod širým nebem, které se nachází u příjezdu do města (na pevninské straně mostu Varadero), je příjemným místem pro hudební koncerty, a to jak národních, tak i mezinárodních interpretů.

V amfiteátru se v průběhu let konalo mnoho významných mezinárodních akcí a v 70. a 80. letech se zde konal mj. „Festival Internacional de Varadero“.

Varadero Golf Club

Varadero nezklame ani milovníky, resp. aktivní hráče golfu. Varadero Golf Club je jediné 18-ti jamkové golfové hřiště/72 par na Kubě. Bylo otevřeno v roce 1999.

Má veškeré zázemí, služby a vybavení spojené s hraním golfu, klubovým domem golfového klubu Varadero je již zmíněný Xanadú Mansión.

Valle Yumurí

Údolí podél řeky Yumurí nedaleko města Matanzas se nachází zhruba 50 km od Varadera. Je to zelená oáza této části Kuby a kromě pastvin, lesů a úrodných polí zde najdeme neuvěřitelnou rozmanitost z říše rostlin a živočichů. Žije zde dokonce mnoho kubánských endemitů! Vláhu oblasti dodávají řeky Yumurí a Bacunayagua. V samém srdci údolí se pak nachází rezervace Cuabal de las Tres Ceibas de Clavellinas (založena v roce 1984), kterou ocení zejména všichni milovníci exotické flory. Jedním ze zdejších endemických druhů rostlin je Melocactus matanzanus, který nikde jinde na světě nenajdete. Nicméně i ornitologové si zde přijdou na své, místo je ideální pro všechny pozorovatele ptáků, nejen, že jich zde žije velké množství (cca 70 druhů), ale opět se zde lze setkat s jedinečnými endemity – například zdejší trogon kubánský je dokonce považován za národního ptáka Kuby.

TIP: Jeden z nejkrásnějších výhledů do údolí je z legendárního Mirador de Bacuyanagua, nejvyššího mostu na Kubě. Most je vysoký 110 m a pochází z konce 50. let 20. století.

Ermita de Monserrate

Ermita de Monserrate je ideálním místem, kde si můžete vychutnat nádherný panoramatický výhled na město Matanzas a zmiňované údolí Yumurí. Svatyně, charakteristická pro neoklasicistní styl města, byla postavena v roce 1875 katalánskými osadníky. Představuje jednu z nejznámějších staveb kubánské koloniální architektury.

Návštěva Ermita de Monserrate je nutností pro ty, kteří mají rádi panoramatické výhledy. Z vyhlídky můžete obdivovat divokou přírodu údolí Yumurí, celé město Matanzas a řeku San Juan na jihu.

Golfový klub na Varaderu.
Golfový klub na Varaderu.

Cayo Blanco

Cayo Banco (Bílý klíč) je malý plážový ráj, který se nachází necelou hodinu plavby lodí od Varadera. Na nedotčených plážích a průzračných vodách tohoto opuštěného ostrova si můžete užít koupání, vodní sporty, šnorchlování nebo jednoduchý relax pod sluncem. Možná je i návštěva zdejšího delfinária a plavání s jeho „chovanci“.

Nejběžnějším způsobem, jak navštívit tento korálový ostrov, je zúčastnit se jednoho z výletů katamaranem.

La Casa de Al Capone

Pokud máte zálibu v gangsterské historii první poloviny 20. století, měli byste zavítat na Avenida Kawama, kde stojí dům jednoho z předních kriminálníků všech dob - kmotra Al Caponeho. Tento krásný plážový dům z 20. let 20. století je nyní jednou z nejlepších restaurací ve Varaderu. Legenda říká, že na konci 20. let mohl být majitelem tohoto plážového domu známý gangster Al Capone, ačkoli cedule u dveří restaurace uvádí, že tam ve skutečnosti nikdy nebydlel. Ať tak jako tak, dům má své nepopiratelné kouzlo.

Bez ohledu na to, jaké je doopravdy spojení mezi „Velkým Alem“ a tímto domem, restaurace stojí za návštěvu pro svůj velký výběr jídel a vín. Jejich specialitou jsou mořské plody!

Varahicacos Ecological Reserve

Nejen, že v této rezervaci, přírodní perle Varadera, můžete narazit na endemickou kubánskou floru a faunu, ale rovněž se můžete zvěčnit se zhruba 600 let starým kaktusem!

Poměrně stabilní klima umožňuje rozvoj endemických živočišných druhů a překvapivých druhů rostlin, jako je „El Patriarca“ – asi 600 let starý kaktus. Ekologický park je jednou z nejhezčích přírodních rezervací na Kubě. Fauna v této oblasti se vyznačuje endemickou populací, mezi plazy kraluje hroznýšovec královský, který může dosahovat až 6 m, nebo ještěrka Lagartija de las Arenas. Ze zajímavých ptáků lze zmínit například kulíka hvízdavého.

Cayo Blanco.
Cayo Blanco.

El Patriarca Cactus

Již zmíněný El Patriarca je obří stromovitý kaktus z rodiny Dendrocerus Nudiflorus. Předpokládá se, že je starý zhruba 600 let, jeho výška je cca 6 m. Nachází se uvnitř ekologické rezervace Varahicacos, na východním konci poloostrova Hicacos, přímo vedle hotelu Ocean Varadero El Patriarca. Pozemek, kde se El Patriarca nachází, je přístupný ze silnice nebo z pláže.

Tento kaktus je považován za nejstaršího žijícího „tvora“ na celé Kubě a je dokonce svědkem příchodu Kryštofa Kolumba na ostrov!

Iglesia Santa Elvira

Tento kostel najdeme u dvou parků – Parque Central a Parque de Las 8000 Taquillas. Díky této strategické centrální poloze to je jedno z nejnavštěvovanějších míst Varadera.

Přestože se jedná o poměrně moderní kostel, byl postaven v „až“ roce 1938, je to chrám tradičního vzezření, který vyniká svou jednoduchostí. Stavba je převážně z kamene a dřeva, prostory jsou poměrně malé, což dělá ze svatostánku velmi útulné a příjemné místo pro návštěvníky a všechny věřící. Interiér kontrastuje s jednoduchou fasádou množstvím prvků, které jej zdobí, jako je velký krucifix na oltáři nebo černo – bílá mozaika na podlaze.

Věžička, která slouží jako zvonice, a kříž umístěný na vrcholu dávají památce vyniknout před ostatními budovami ve městě.

La Casa del Ron

Kuba obecně je vyhlášeným producentem kvalitního rumu. Pokud této tekutině holdujete či vás jen zajímá její historie a způsob výroby, zastavte se určitě v „Domě rumu“. Exkurze bývají spojené s degustací!

El Patriarca Cactus.
El Patriarca Cactus.

Varadero Tower

V centrální části Varadera najdeme také velice fotogenickou bývalou vodárenskou věž, u které je postavena socha Dona Quijota. Hned vedle stojí oblíbená restaurace El Meson de Don Quijote.

Centro Todo en Uno

Pro ty nejmenší cestovatele zde existuje rozptýlení v podobě Centro Todo en Uno (Vše v jednom). Jedná se o malý zábavní park s klasickými kolotoči.

Matanzas

Matanzas je přístavní město, které je zároveň hlavním městem stejnojmenné provincie. Město Matanzas bylo založeno roku 1693 pod názvem „San Carlos a San Severino de Matanzas“. Známé je však i pod různými přezdívkami: „Šípková Růženka“, podle blízkosti kopce „Pan de Matanzas“, který připomíná spící ženu, „Kubánské Benátky“ pro mnoho mostů a řek nebo „Athény Kuby“, to pro svou kulturní historii. Město je také rodištěm mnoha kubánských spisovatelů i hudebníků.

Matanzas leží na trase elektrické železnice Hershey Railway, která vede z Havany a končí právě v Matanzas. Postavena byla na počátku 20. století pro přepravu cukrové třtiny.

Zapata Peninsula

Poloostrov Zapata je exotická bažinatá oblast o rozloze téměř 5 000 km², která pokrývá celý jih Matanzasu a je považována za jednu z nejzajímavějších lokalit na Kubě kvůli velké rozmanitosti fauny a flóry, která se zde nachází. V roce 2001 byla Zapata označena za významnou lokalitu dle Ramsarské úmluvy (Úmluva byla podepsána 2. února 1971 v íránském městě Ramsar, je to první celosvětová mezivládní úmluva na ochranu a udržitelné využívání významných mokřadů. Jedná o jedinou úmluvu, chránící určitý typ biotopu). Zapata je jednou z největších a nejdůležitějších bažin Karibiku. Takřka tři čtvrtiny poloostrova tvoří bažinatá oblast, která je díky nízkému počtu obyvatel velmi zachovalá, takřka panenská.

Kvůli vlhkosti oblasti a půdy se zde však zabydlelo mnoho živočišných druhů, mezi nimi například krokodýl americký, stejně jako pestrobarevná škála hmyzu. Přítomnost malých komárů přenášejících malárii je důvodem, že oblast je prakticky neobydlená a přírodní prostory zůstávají nedotčené.

Oblast je však i bohatá na různé druhy ryb jako například tarpony, albuly či vidlatky.

Po kubánské revoluci bylo nejprve rozhodnuto o přeměně oblasti na zemědělskou oblast, brzy se však z ní stala velká přírodní rezervace.

Zapata Peninsula
Zapata Peninsula

Laguna del Tesoro

K překrásnému jezeru Laguna del Tesoro, které je součástí biosférické rezervace Zapata, se dostanete lodí z Boca de Guamá kanálem obklopeným bujnou tropickou vegetací. Toto jezero o rozloze 9 km2 a průměru 5 km se může pyšnit křišťálovou vodou o hloubce 4 m. Jezero je domovem mnoha druhů ryb, zejména pak pstruhů. Kromě nich zde můžete najít také kapustňáky a manjuari (kubánský gar), živou fosilii, která se vyskytuje pouze v bažinách Zapata.

Setkat se zde můžete i s obrovskými plazy, návštěvníci tady často zavítají i na krokodýlí farmu.

Laguna del Tesoro je od Varadera vzdálena cca 90 km.

Alda Taína

Malá indiánská vesnice kmene Taíno zrekonstruovaná do původních podmínek uprostřed jezera Laguna del Tesoro, to je Alda Taína. Je dostupná říčním člunem a její návštěva vás zcela vtáhne do historie této oblasti a jejích obyvatel. Můžete se dozvědět mnoho zajímavých faktů o indiánech, kteří zde před mnoha lety žili a je zde také malý obchod se suvenýry a restaurace.

Playa de Jibacoa

Pokud byste pláží a krásného karibského pobřeží neměli ve Varaderu dost, můžete se zkusit vydat do cca 60 km vzdálené lokality Playa Jibacoa. Ta bývá častým cílem místních Kubánců a nabízí veškeré zázemí potřebné pro příjemnou plážovou dovolenou. Pobřeží je vyhlášené pro čistou vodu a mělké moře. Je ideální pro šnorchlování a pozorování mořské fauny z nedalekého korálového útesu. K Playa de Jibacoa se můžete dostat například za pomoci železnice Hershey.

Tyrkysové moře Varadera.
Tyrkysové moře Varadera.

CO ROZHODNĚ VE VARADERU ZAŽÍT

Projížďka vintage automobilem

Barevné vintage automobily jsou klasikou, která se vybaví ve spojení s Kubou snad každému. Pronajmout si je můžete skoro po celém ostrově, a ač nejvíce jich najdete samozřejmě v Havaně, i Varadero má velkou „zásobu“. Nejčastěji se setkáte se značkami jako Chevrolet, Buick, Chrysler, Oldsmobile či Ford. Celý ostrov je dodnes plný starých klasických aut, jejichž množství se odhaduje na 70 000 kusů. Jízda v jednom z nich je skvělý způsob, jak si prohlédnout okolí! Řidiči nabízejí nejrůznější typy vyjížděk a také cen. Je to ideální způsob, jak poznat okolí Varadera, velká část automobilů je ve formě kabrioletů, tj. můžete se během projížďky rovnou i opalovat!

Šnorchlování (Playa Coral)

Playa Coral je vyhlášeným místem pro pozorování podmořského světa v oblasti Varadero. Bylo zde pozorováno na 300 druhů ryb! Můžete šnorchlovat sami nedaleko pláže či zvolit tour s průvodcem, který vás odveze dál od břehu na dosah korálovému útesu.

Veterán na Varaderu.
Veterán na Varaderu.

Kiteboarding

Varadero je uznávané jako jedno z nejlepších míst v Karibiku pro kiteboarding. Tyrkysové moře a bělostné pláže vám k lehce adrenalinovému zážitku budou dělat překrásnou kulisu. Pokud jste nováčkem, zdejší kiteboardingová škola je vám plně k dispozici!

Výlet do Havany

Výlet do 140 km vzdálené kubánské metropole je takřka povinností. Najdete tam pravou duši ostrova a mnoho historických lokalit. Nejenže zde budete moci zavítat do známých podniků jako např. Bodeguita del Medio (kam chodíval i Ernest Hemingway), ale budete moci nahlédnout i do historie země, která není bohužel příliš veselá. Jistě je vhodné si něco o kubánských dějinách načíst, zejména 20. století by nemělo být opomenuto.

Rozhodně si v Havaně prohlédněte El Capitolio, Necrópolis Cristóbal Colón, Gran Teatro de La Habana, Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, El Morro, Fusterlandia, Fábrica de Arte Cubano, Vedado či Plaza de la Catedral.

Havana - Capitolio.
Havana - Capitolio.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ VARADERA

Podle světové organizace jako je World Wildlife Fund (WWF), je Kuba nejdůležitějším územím pro ochranu biologické rozmanitosti v karibské oblasti. Dvě procenta světové flóry se nacházejí na Kubě, ve srovnání s ostatními karibskými ostrovy má Kuba také nejvyšší počet druhů rostlin a zvířat a také nejvíce endemitů, tj. druhů, které nikde jinde na světě kromě dané lokality nenajdete.

Živočišný život na Kubě je velice pestrý a také velmi zajímavý, domov zde našly druhy jako například nejmenší žába severní polokoule Monte Iberia Eleuth, netopýr motýlí (Natalus lepidus), jeden z nejmenších druhů netopýrů na světě, kolibřík včelí, který je se svými 7 cm známý jako nejmenší pták na světě či krokodýl kubánský, jeden z nejagresivnějších na světě. Endemité jako Solenodon kubánský nebo chcete – li štětinatec, obr mezi hmyzožravými savci, kteří žijí na planetě, a kubánská ryba s názvem Gar ​​jsou považovány za živé fosilie. Na ostrově také najdeme roztomilého hlodavce jménem hutia. Ta je největším endemickým suchozemským savcem na Kubě a v současné době jsou rozšířeni po celém ostrově. Výzkumníci předpokládají, že tento savec mohl z minulosti přežít a prosperovat zčásti proto, že nemá konkurenci s jinými velkými savci na ostrově. Nicméně v dávných dobách sloužila hutia jako položka na jídelníčku některých Kubánců, předpokládá se, že její maso ochutnal na ostrově i Kryštof Kolumbus.

Zajímavým živočichem, kterého na Kubě najdeme, je rovněž promyka zlatá, a zapomenout nelze ani na roztomilé kapustňáky.

Každopádně Varadero je skvělým cílem pro všechny „birdwatchers“, kteří se zde každoročně sjíždějí, aby mohli sdílet svoji vášeň. Spatřit zde mohou například endemita todi pestrého, kukačku Merlinovu, volavky, pelikány a mnoho dalších.

V moři kolem Varadera žijí mj. želvy, delfíni a také mnoho druhů žraloků jako například žralok vouskatý, hedvábný či velrybí.

Kuba má rovněž pozoruhodně bohatou floru. Najdeme zde nepřeberné množství kvetoucích rostlin, stejně jako ovocných stromů (mango, avokádo, papaya, guáve, banánovník, citrusy). Kubánská královská palma je národní strom, národní květinou je pak motýlovec věncový.

Ráj Varadera.
Ráj Varadera.

PODNEBÍ

Léto na Kubě trvá od června do srpna. Jsou to nejteplejší měsíce a někteří návštěvníci shledávají vedra v tomto období poměrně intenzivní. Varadero je turisticky exponované prakticky po celý rok, nicméně nejlepší období k jeho návštěvě je asi mezi prosincem a březnem. Průměrné teploty v tomto období se pohybují kolem „pouhých“ 26 °C, nicméně počasí je ustálené, bez větších přeháněk.

Naopak doba mezi červencem a zářím je sice na Varaderu nejteplejší, rtuť na teploměru šplhá k číslu 31 °C, což je k lelkování na pláži naprosto ideální, ale často vás překvapí silné deště. Je nutné počítat s jistou proměnlivostí počasí. Sezóna hurikánů pak panuje na Kubě od června do listopadu, přičemž září a říjen jsou měsíce s nejvyšší pravděpodobností aktivity cyklonů. Kvůli této tropické bouřkové aktivitě v těchto měsících prší výrazně více než v jiných částech roku. V letních měsících a v období hurikánů je více srážek, déšť však obvykle přichází v krátkých odpoledních návalech a po chvíli odezní.

Nejteplejší je moře u břehů Varadera v srpnu, kdy jeho teplota šplhá k 30 °C, naopak „nejchladnější“ bývá v lednu, kdy má kolem 24 °C.

TIP: Od června do listopadu probíhá na Kubě období hurikánů, kdy může docházet k uzavření silnic, zákazu vycházení pro možnost ohrožení a rovněž k rušení letů. K predikci míry nebezpečnosti a možných omezení je vhodné sledovat například webové zpravodajství.

Pláž před hotelem Melia Varadero.
Pláž před hotelem Melia Varadero.

PRAKTICKÉ INFORMACE O VARADERU

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Varadero vlakem, autobusem (např. společnosti Viazul či Transtur), v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Varadero – Havana – 145 km

Varadero – Matanzas – 45 km

Varadero – Parque Nacional Ciénaga de Zapata – 90 km

Varadero – Guantánamo – 870 km

Varadero – Santiago de Cuba – 820 km

Varadero – Holguín – 685 km

TIP: Dobře zvažte půjčení auta během vašeho pobytu na ostrově. Pokud totiž dojde k nehodě, přestože viníkem není turista, je nutné na Kubě zůstat až do soudního vyřešení případu. To může často trvat až několik měsíců!

Spropitné:

Na Kubě je zanechání spropitného poměrně běžné a ze strany personálu očekávané. Ač rozhodně není povinné a zůstává pouze a jenom na vašem uvážení a kvalitě odvedených služeb. Nicméně mějte vždy na paměti, že platy zde nejsou vysoké a spropitné tak opravdu oceňované.

Částka spropitného na Kubě bude záviset také na tom, kde přesně se nacházíte a jaký typ služeb kupujete. Jako obecné pravidlo počítejte se spropitným kolem 10 % účtu. Pokud obdržíte výjimečně dobré služby, poděkovat částkou blížící se 15 – 20 % celkové ceny je ideální. Vítanou měnou jsou americké dolary nebo euro.

TIP: Ač se nejedná o spropitné v pravém slova smyslu, bývá zvykem, že turisté na Kubu vozí například malé hračky, sladkosti či jiné maličkosti pro zdejší děti ale i dospělé, kteří rozhodně nemají v obchodech takové možnosti, jaké jsou například v Evropě.

Etiketa:

  • Obecně řečeno, kubánská kultura je kulturou soudržnosti, přímé interakce a veselí. Kubánci si rádi povídají a sdílejí své životy a kulturu s návštěvníky! I když jsou obvykle pohodoví a pohostinní, mohou se někdy urazit. Proto se vyvarujte především:
  • Plivání na zem nebo smrkání na veřejnosti.
  • Fotografování kohokoli (bez předchozího svolení).
  • Odhazování odpadků (to je nejen neslušné, ale je to zde také v rozporu se zákonem).
  • Nedivte se, pokud se vás zdejší obyvatelé během rozhovoru dotknou, obecně jsou poměrně dost kontaktní.
  • Počítejte také s tím, že jízdní řády (autobus, letadlo, vlak atd.) nejsou vždy zcela striktně dodržovány.

TIP: Když se naučíte pár slovíček ve španělštině, místní to ocení a budou potěšeni! Nicméně i „španělštináři“ mohou být na Kubě zaskočeni slangovými výrazy.

SEN na Kubě.
SEN na Kubě.

CO NA VARADERU OCHUTNAT

Kubánská kuchyně vychází především z té španělské, nicméně zaznamenat lze i velký vliv kuchyně africké a té z karibské oblasti. Pokrmy obsahují mnoho zeleniny, aromatického koření, mořské plody či rýži. Nechybí však ani exotické ovoce či lahodné dezerty. Své chuťové pohárky můžete rozmazlit buď ve zdejších restauracích, bistrech či na trhu. A co tedy rozhodně nevynechat?

Sandwich Cubano

Sandwich Cubano je sendvič s pečeným vepřovým masem, šunkou, švýcarským sýrem a nakládanou okurkou podávaný v měkkém kubánském chlebu pomazaném hořčicí a lehce ogrilovaným.

Yuca con Mojo

Vařené či smažené kořeny yuky nebo chcete – li manioku spolu s citronem, cibulí a česnekem je ideální kombinací, který vás zasytí a osvěží zároveň. Bývá podáván například u štědrovečerní večeře.

Ropa Vieja

Ropa Vieja nebo chcete – li „staré šaty“ je kubánský pokrm vyrobený z trhaného hovězího masa, které bylo pomalu vařené s cibulí, paprikou, olivami, rajčatovou omáčkou a kořením, jako je kmín a oregano.

Pulpeta

Pulpeta (sekaná) je pokrm z mletého hovězího, vepřového a šunky, dále vajec, cibule, octa, sýra, strouhanky, rajčat, vína a bylinek. Jakmile je sekaná vytvořena, vnější strana je obalena strouhankou a smažena, aby se vytvořila křupavá vnější krusta. Nakonec se smažená sekaná dusí v bohatě ochucené kreolské omáčce z rajčat a papriky.

Tostones

Tostones jsou smažené zelené banány (plantainy). Jsou opravdu dobré ke všem druhům jídel, kubánský sendvič, bistec empanizado nebo klasický arroz con pollo, příloha tostones vás zkrátka nikdy nezklame. Sladší chutě se rozhodně nebojte a směle kombinujte!

Enchilado de Camarones

Tento aromatický a oblíbený kubánský pokrm – krevety dušené v pikantní omáčce – má svůj původ na Haiti. Dnes je však již klasikou kubánské kuchyně.

Kubánský oběd.
Kubánský oběd.

Arroz con Leche

Tento původem španělský dezert bývá často sladkou tečkou na závěr oběda či večeře. Skládá se z kondenzovaného mléka, skořice, citronové kúry, cukru a samozřejmě rýže. Kubánská verze pokrmu bývá o něco krémovější než ta evropská, nicméně každá domácnost uznává svou specifickou přípravu a je zde spousta prostoru pro experimenty.

Cuba Libre

Tento havanský signature drink byl vynalezen na počátku 20. století přímo v kubánské metropoli a od té doby je velice populárním nápojem, který nemůže chybět na žádném večírku. Ingredience jsou limetková šťáva, coca – cola a třtinový cukr.

Kubánské sladkosti.
Kubánské sladkosti.

Mojito

Tradiční a celosvětově oblíbený koktejl Mojito má své kořeny rovněž na Kubě. Lahodný drink získáte smícháním bílého rumu, limetkové šťávy, třtinového cukru, sody a máty.

Rum

Skvělé podmínky pro pěstování kvalitní cukrové třtiny vyústily již v historii ve výrobu světově oceňovaného kubánského rumu. Ochutnat jej na ostrově je takřka povinností každého plnoletého turisty. Mezi oblíbené značky patří například Havana Club či Legendario.

TIP: Na skvělé drinky zajděte například do Snack Bar Calle 62!

Kubánské mojito.
Kubánské mojito.

CO NA VARADERU NEVYNECHAT

Varadero Carnival

Tato slavnostní událost se poprvé konala v 80. letech až do počátku 90. let 20. století a poté se po několika letech karneval do Varadera vrátil v roce 2007. Tento festival oslavuje kubánskou radost ze života a zahrnuje spoustu aktivit, hudby, tance a veselých průvodů.

Cuba Golf Grand Tournament

Tento elitní turnaj pořádaný Grupo Empresarial Extrahotelero Palmares S.A. se koná ve Varadero Golf Club každý rok. Akce spojuje profesionální a amatérské golfisty, aby se zde utkali o dvě ceny v každé kategorii a cenu za nejlepší výsledek na tomto 18-ti jamkovém golfovém hřišti s parem 72. Hráči musí být starší 18 let, s certifikovaným handicapem 24 nebo méně pro pány a 30 nebo méně pro dámy.

Varadero World Music Festival

Hudebníci z celého světa přijíždějí do Varadera, aby se připojili k místním talentům a předvedli koncerty a open-air show na více než deseti místech ve Varaderu, pláž nevyjímaje. Hrají se zde všechny druhy hudby, moderní i tradiční. Pokud máte rytmus v těle, akci si rozhodně nenechte ujít!

Varadero Gourmet Festival

Hlavním cílem této mezinárodní kulinářské akce je propagovat pokrok gastronomie a enologie na Kubě. Návštěvníci mohou ochutnat mezinárodní a kubánskou kuchyni od známých šéfkuchařů. Místo konání: Convention Center Plaza America, a to každý rok.

Sušení tabáku.
Sušení tabáku.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Paradisus Varadero Resort & Spa, Varadero, cena pro 2 osoby s all inclusive cca 4500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Havany a odtud do Varadera lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 21 000 Kč například s Air France, KLM či Iberia. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním, někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Havany trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 16 hodin. Nicméně lze zakoupit i letenky do Varadera, opět však minimálně s jedním přestupem, cena bývá jen o něco vyšší než do Havany, spoj nabízí například Lufthansa resp. Condor.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě na Kubu vstupní vízum, které má v případě turistického pobytu formu tzv. turistické karty. Pro vstup do země je třeba mít rovněž platný cestovní pas s dobou platnosti minimálně 6 měsíců od vstupu na území.

Turistická karta opravňuje k pobytu na území Kuby po dobu 90 dnů. V případě potřeby může být prodloužena o dalších 90 dnů, a to již na území Kuby, konkrétně na cizinecké policii (Dirección de Inmigración y Extranjería). Turistická karta platí pro jednorázový vstup na území státu.

Existují dva typy turistických karet:

modrá/zelená turistická karta, která je určena všem cestujícím vyjma letů z USA

růžová karta, která je určena cestujícím, kteří na Kubu vstupují z USA (týká se i tranzitu).

O kartu lze požádat osobně nebo poštou na Velvyslanectví Kuby v Praze, může být však již zahrnuta v rámci některých turistických pobytových balíčků nebo zakoupena přes některé cestovní kanceláře.

Žádost o turistickou kartu lze podat i elektronicky.

Každý cestující je dále povinen před cestou vyplnit vstupní migrační formulář.

V tomto formuláři je nutno uvést místo pobytu na Kubě. Pokud cestovatel neuvede zajištění pobytu, bude nucen zaplatit min. tři noci v některém z hotelů. V případě ubytování v soukromí platí přihlašovací povinnost, kterou zajišťuje majitel domu či bytu (pozn.: za nesplnění přihlašovací povinnosti jsou kubánští občané postihováni). V případě ubytování v hotelu turistu ohlašuje provozovatel.

Pro vstup do země je bezpodmínečně vyžadováno cestovní pojištění na celou dobu pobytu.

Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Lehátka na Varaderu pŕed hotelem.
Lehátka na Varaderu pŕed hotelem.
<
>
Pohled z hotelu na pláž Varadera.
Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole