Váranásí

Mystické Váránasí: Rituály, život a smrt na březích Gangy

MĚSTO, KDE ŘEKA HRAJE PRIM

Váránasí je jedno z nejstarších kontinuálně obydlených měst na světě, jehož srdcem je řeka Ganga. Ta je jednou z tepen hinduismu a kolem ní se zde také vše točí. Je symbolem života, naděje, ale i smrti. Všeobecně se ví, že řeka zde slouží nejen k očistě těla (běžné i té rituální), ale také jako prostředek k jeho poslední cestě. Na březích Gangy tzv. ghátech můžete být svědky jedinečných náboženských rituálů, kremací i festivalů. Zdejší tradiční řemeslo spalovačů mrtvol je stále žádané a dědí se z generace na generaci. Také si kladete otázku, jak je možné, že v okolí znečištěné řeky nepropukají rozsáhlé epidemie? Voda Gangy je totiž prý bohatá na tzv. bakteriofágy, které jsou vysoce efektivní v boji se zákeřnými bakteriemi a mohly by prakticky suplovat účinná antibiotika.

Všichni hinduisté se touží alespoň jednou za život do posvátného Váránasí v Indii podívat. Ale i když třeba nevyznáváte hinduismus, měli byste si přát to samé! Váránasí vás totiž okouzlí neuvěřitelným geniem loci, historií, duchovnem i mystičnem. Hinduisté však touží zde i zemřít a po Ganze následně odplout do posmrtného života. Finance při takové rituální kremaci samozřejmě hrají roli, rodiny však obětují prakticky vše, aby jejich příbuzný mohl odejít z tohoto světa důstojným a pro hinduisty odpovídajícím způsobem. Dluhy ve výši ceny domu nejsou ničím výjimečným!

Autor: Petra Špačková

12.04.2024

Čti více
Očištný rituál v Ganze.
Očištný rituál v Ganze.

HISTORIE A POLOHA VÁRÁNASÍ

Město Váránasí najdeme ve státě Uttar Pradesh (Uttarpradéš) na severu Indie. Leží na řece Ganze a je to jedno ze sedmi svatých měst hinduismu (Sapta Puri). Váránasí nebo také Kashi či Banaras je jedním z nejstarších kontinuálně obydlených měst na světě. Město bylo po celé věky také hlavním poutním místem pro hinduisty. Věří se, že Ganga ve Váránasí má moc smýt hříchy smrtelníků a zajistit jim spásu.

Město je centrem vzdělanosti a civilizace již více než 3000 let. Říká se, že Ganga má svůj původ ve vlasech Pána Shivy a ve Váránasí se rozšiřuje až do podoby mocné řeky. Poznání, filozofie, kultura, oddanost bohům, indické umění a řemesla, to vše zde kvetlo po celá staletí. A není tomu jinak ani v dnešní době. Váránasí, poutní místo i pro džinisty, je považováno za místo narození Parsvanatha, dvacátého třetího Tirthankara. Vaišnavismus a šaivismus ve Váránasí vždy harmonicky koexistovaly.

Váránasí bylo také po věky centrem učení. Město je spojováno s propagací spiritualismu, mystiky, sanskrtu, jógy a hindštiny a také s váženými autory, jako je například slavný romanopisec Prem Chand a Tulsidas, slavný básník. Váránasí, výstižně nazývané kulturní hlavní město Indie, poskytuje správnou platformu pro rozkvět všech uměleckých aktivit. Mnoho mistrů tance a hudby pocházelo také právě z Váránasí.

Také ájurvéda údajně pochází z Váránasí a je považována za základ moderních lékařských věd. Město je také již od počátků známé svým obchodem, zejména s nejkvalitnějším hedvábím a zlatými a stříbrnými brokáty.

Rozkvět Váránasí byl však pozastaven na konci 12. století pod muslimskou nadvládou, kdy bylo zničeno i mnoho hinduistických chrámů. Poté se město dostalo pod mughalskou moc a následně pod kontrolu Britů. Z Váránasí se následně stal jeden ze států Indie, nicméně po vyhlášení nezávislosti Indické republiky v roce 1947 byl začleněn do státu Uttar Pradesh.

Varanasi má nejlepší říční zázemí v Indii pro náboženské využití, s kilometry ghátů nebo schody je ideálním místem pro spirituální koupání, stojí zde podél břehů také řada svatyní, chrámů a paláců. Vnitřní ulice města jsou úzké, klikaté a neprůjezdné pro motorizovanou dopravu, zatímco novější předměstí jsou prostornější a jsou rozvrženy systematičtěji.

Oddaní hinduisté doufají, že navštíví město alespoň jednou za život, a pokud to bude možné, zemřou zde ve vysokém věku a pohřbeni budou dle hinduistických tradic. Místo každoročně navštíví miliony poutníků. Kromě toho do města ročně proudí tisíce domácích i zahraničních turistů a aktivity spojené s cestovním ruchem tvoří významnou složkou místní ekonomiky.

Metropolitní oblast Váránasí dnes čítá zhruba 2 miliony obyvatel. Nedaleko města najdeme mezinárodní letiště, Váránasí je však také významný železniční a silniční uzel.

Absolutní centrum hinduistu - posvátné gháty ve Váranásí.
Absolutní centrum hinduistu - posvátné gháty ve Váranásí.

ZAJÍMAVOSTI VÁRÁNASÍ

  • Je to jedno z nejstarších měst na světě!
  • Ve Váránasí se praktikuje velmi podivný a pro mnoho lidí nepochopitelný zvyk – žabí sňatek, ten se v Ashwamedh Ghat dělá zejména v období dešťů. Kněz provede obřad svatby s párem žab a ty jsou pak ponechány v řece.
  • Indický skladatel Ravi Shankar je zdejším rodákem.
  • Nachází se zde významná Banaras Hindu University.
  • Ve Váránasí najdeme jeden z nejvyšších chrámů světa – New Vishwanath Temple.
  • Váránasí je známé svými kremačními gháty, zejména Manikarnika Ghat a Harishchandra Ghat. Hinduisté věří, že kremace ve Váránasí pomáhá získat mókšu a přerušuje cyklus znovuzrození.
  • V roce 2006 došlo ve Váránasí k teroristickým útokům.
  • Váránasí je populární filmovou lokací, natáčeno zde bylo mnoho filmů, mezi nimi například: Banaras: A Mystic Love či Hotel Salvation.

Posvátné květiny.
Posvátné květiny.

CO NEMINOUT VE VÁRÁNASÍ A JEHO OKOLÍ

Dashashwamedh Ghat

Jedním z nejstarších a nejposvátnějších ghátů ve svatém městě Váránasí je bezesporu již zmíněný Dashashwamedh, který najdeme nedaleko Vishwanath Temple. Toto místo je vyhlášené pro svůj Ganga arti (rituál svatého ohně), což je propracovaný a živý obřad, který se koná každý den za soumraku. Ten zde zkrátka musíte absolvovat! Je to jedinečná podívaná.

Ghát má velice silnou atmosféru, ač duchovní síla může být někdy přerušena snahami vytrvalých majitelů lodí či prodejců květin nebo hedvábí, abyste si u nich něco zakoupili.

Jméno naznačuje, že zde Brahma měl obětovat (medh) 10 (das) koní (aswa).

Gháty ve Váránasí.
Gháty ve Váránasí.

Tulsi Ghat

Tulsi Ghat je jedním z důležitých ghátů ve Váránasí. Tento ghát je pojmenován po velkém indickém básníkovi Tulsidasovi (16. – 17. století) – spisovateli velkého indického eposu Ramcharitmanas. Předpokládá se, že na tomto ghátu právě tento slavný epos Tulsidas psal. Kromě toho se také říká, že když rukopis spadl do řeky, byl splaven, aniž by se potopil. Rovněž se má za to, že vůbec první Ramleela (příběh života Pána Rámy) byla zinscenována na tomto ghátu.

Tulsi Ghat, dříve nazývaný jako Lolark Ghat, byl zrekonstruován a zpevněn slavným podnikatelem jménem Baldeo Das Birlou (1863 – 1956) v roce 1941. Tulsi Ghat je spojen s řadou důležitých aktivit, jako jsou Dhrupad Mela (hudební festival) a Nag Nathaiya. Ghát je prominentním místem pro kulturní aktivity a je celoročně hojně navštěvován turisty, zejména pak během hinduistického lunárního měsíce Kartika. Tulsi Ghat je také spojován s Lolark Kund, a věří se, že posvátná koupel v této nádrži vyléčí mj. lepru. Lolark Kund je jedním z nejstarších posvátných míst ve Váránasí. Jedná se o obdélníkovou nádrž o výšce 15 m pod úrovní terénu. Slaví se zde mnoho náboženských svátků a provádí četné rituály.

INFO: Gháty jsou v Indii široká schodiště vedoucí od chrámů či paláců přímo k řece. Sloužila či ještě slouží k náboženským obřadů, kremacím, meditacím či koupelím. Ve Váránasí se nachází zhruba 90 ghátů, tím nejvýznamnějším je pak Dashashwamedh.

Pohřeb na ghátu ve Váránasí.
Pohřeb na ghátu ve Váránasí.

Assi Ghat

Jeden z největších ghátů, který je také nejjižněji od hlavního ghátu. Je velice oblíbeným u místních i u turistů. Toto místo je obzvláště důležité, protože právě zde se řeka Ganga setkává s řekou Assi. Návštěvníci sem přicházejí mj. uctívat lingam Pána Shivy. Večerní aarti (rituál svatého ohně), který se zde koná, je velkolepým zážitkem. Tento ghát je také výchozím bodem pro projížďky na lodičkách a můžete si sem přijít užít ranní jógu či zbožnou hudbu. Ghát Assi je také zmíněn v různých hinduistických písmech, jako je Kurma Purana, Matsya Purana, Padma Purana a Agni Purana. Podle mytologického příběhu v hinduismu bohyně Durga poté, co zabila démony Shumbha - Nishumbha, odhodila svůj meč. Místo, kam meč dopadl, vyústilo ve vznik řeky, která se tehdy nazývala Assi.

Mějte na paměti, že ghát je zvláště přeplněný během měsíců chaitya (březen/duben) a magh (leden/únor).

Ranní hygiena v Ganze.
Ranní hygiena v Ganze.

Darbhanga Ghat

Darbhanga Ghat je další slavný ghát nacházející se na břehu řeky Gangy ve Váránasí. Je pojmenován po královské rodině Darbhanga, která jej postavila v 18. století. Ghát je známý svou krásnou architekturou, složitými řezbami a úžasným výhledem na Gangu. Je také považován za jeden z nejposvátnějších ghátů ve Váránasí a mnoho lidí se sem chodí ponořit do svaté řeky nebo provádět rituály. Darbhanga Ghat se nachází v blízkosti slavného chrámu Kashi Vishwanath.

Manikarnika Ghat

Manikarnika je jeden z nejstarších a nejdůležitějších indických ghátů. Je také významným místem pro kremaci. Nachází se mezi Dashashwamedh Ghat a Scindia Ghat. Nedaleko Manikarnika Ghat je rybník, o kterém se věří, že ho vykopal Pán Vishnu, aby se Pán Shiva a bohyně Shakti mohli vykoupat. Stopa poblíž rybníka údajně patří Pánu Vishnuovi, která zde zůstala z doby, kdy meditoval ve Váránasí. Když člověk stoupá po schodech, vidí známý rezervoár, zvaný Manikarnika well. Legenda říká, že bohyně Párvatí zde upustila náušnici a Pán Shiva vykopal díru, aby ji našel. Říká se, že prohlubeň byla naplněna jeho potem, čímž vznikla studna.

Ghát byl také zmíněn v indické literatuře 5. století.

Rituál Aarti na ghátu.
Rituál Aarti na ghátu.

Pevnost Ramnagar (Ramnagar Fort)

Pevnost Ramnagar se nachází na východním břehu řeky Gangy, naproti ghátu Tulsi. Pevnost z červeného pískovce z 18. století byla postavena v mughalském stylu vládcem jménem Maharaja Balwant Singh. Na pevnost, která se nachází zhruba30 minut jízdy lodí od Váránasí, je impozantní pohled, stavba se jakoby tyčí přímo z břehu řeky. Nachází se zde chrám zasvěcený Ved Vjásovi, autorovi Mahábháraty, spolu s oblíbeným chrámem zasvěceným Pánu Hanumanovi. Muzeum uvnitř areálu vystavuje sběratelské předměty královské rodiny. Je vyhlášené svými exponáty starožitných písem, starožitným nábytkem, auty, královskými kostýmy, zlatými a stříbrnými brokátovými nosítky a sloními sedly vyřezávanými ze stříbra. Najdeme zde však i vzácný orloj a také historické brnění. Pevnostní palác působí nejživěji během festivalu Ramleela, který se koná v měsících říjen až listopad, v této době zde turisté mohou spatřit scény z eposu Rámájana. Ramleela se slaví po dobu 31 dnů a díky své pevné tradici byla v roce 2008 organizací UNESCO označena za nehmotné kulturní dědictví lidstva.

Ramnagar Fort .
Ramnagar Fort .

Chrám Shri Kashi Vishwanath (Shri Kashi Vishwanath Temple)

Tento chrám je rovněž zasvěcen Pánu Shivovi a je významným poutním místem hinduistů. Tvoří jednu z dvanácti lokalit Jyotirlinga. Shri Kashi Vishwanath Temple v současné podobě byl postaven v roce 1780 a najdeme jej nedaleko řeky Gangy. Pro své zlatavé kupole je přezdíván také jako Zlatý chrám.

INFO: Termín „Jyotirlinga“ kombinuje „jyothi“, což znamená světlo, a „linga“, představující Šivu. Těchto 12 světelných ztělesnění Pána Šivy je v hinduismu uctíváno pro svůj hluboký duchovní význam. Každý z 12 chrámů Jyotirlinga je pojmenován podle specifické formy Pána Shivy, kterou uctívá, přičemž každý z nich symbolizuje odlišný aspekt božstva. Ústředním bodem těchto chrámů je pak „lingam“, symbolické znázornění kosmického sloupu, znamenající jak stvoření, tak neomezenou povahu Pána Shivy.

Vydat se na cestu do těchto 12 posvátných míst napříč Indií není jen cestovatelský zážitek, ale cesta k duchovnímu probuzení. Nicméně na návštěvu všech dvanácti si musíte vyhradit dostatek času, jsou rozptýlena v osmi různých indických státech.

Nový chrám Vishwanath (New Vishwanath Temple)

New Vishwanath Temple, Birla Temple nebo také Shri Vishwanath Mandir je jeden z nejvýznamnějších svatostánků ve Váránasí. Byl dokončen v roce 1966 a nachází se v těsné blízkosti Bandaras Hindu University. Je cílem zahraničních i indických turistů a věřících. Pro hinduisty je obecně cesta do svatého města Váránasí takřka povinností. Chrám se může pyšnit svou výškou, která činí 77 m, a svým kvalitním zpracováním z mramoru. Je zasvěcen Pánu Shivovi a otevřen pro všechny společenské vrstvy a lidi všech náboženství.

New Vishwanath Temple.
New Vishwanath Temple.

Chrám Durga (Durga Temple)

Chrám, který byl postavený v 18. století, je zasvěcen bohyni Durze. Nechala jej postavit bengálská královna Rani Bhabani z Natore. Zdejší zajímavostí, resp. zázrakem je pak obraz bohyně Durga. Říká se totiž, že nebyl nikým stvořen, že se zkrátka objevil sám od sebe. Význam tohoto proslulého turistického místa ve Váránasí je ten, že návštěva tohoto chrámu by člověka měla ochránit před všemi problémy. Kvůli přítomnosti spousty opic na místě svatyně je chrám Durga také nazýván Opičí chrám.

Chrám se může pochlubit působivým architektonickým řešením, které upoutá i pohledy všech kolemjdoucích. Je postaven ve stylu severoindické architektury Nagara s víceúrovňovou šikharou. Celý chrám je zbarven převážně červenou barvou. Červeň představuje barvu vládnoucího božstva - Durgy - bohyně moci a síly. Uvnitř chrámu mohou turisté také očekávat různé důmyslně vyřezávané a ryté kameny. Součástí chrámového komplexu je také rybník, který se nachází na pravé straně chrámu, ten byl údajně dříve spojen s řekou Gangou.

INFO: Architektura Nagara je styl chrámové architektury. Pochází ze severní Indie a rozšířil se do dalších částí subkontinentu. Vyznačuje se vysokými pyramidovými věžemi zvanými šikhara. Ty jsou zakončeny „baňkou“ zvanou kalasha.

Durga Temple.
Durga Temple.

SARNATH

Sarnath je jedním z nejdůležitějších a nejznámějších náboženských a poutních míst pro buddhistický svět, místo je totiž přímo spojeno s životem a učením Pána Buddhy. Právě z tohoto místa Buddha zahájil cestu Dhammy tím, že zde pronesl své první kázání v roce 528 př. n. l.

Hlavními zajímavostmi jsou chrám Mulgandha Kuti Vihar, Archeologické muzeum, Dhamekh Stupa, Chaukhandi Stupa a klášterní ruiny. V posledních několika desetiletích byly k místním památkám přidány další stavby, ač moderní, jako jsou japonské a korejské chrámy.

Uprostřed krásných zahrad, buddhistických klášterů a stúp je však také obora plná roztomilých axisů indických, která se stala rovněž populární turistickou atrakcí Sarnathu.

Sarnath najdeme zhruba 10 km severně od centra Váránasí.

Chaukhandi Stupa

Tato buddhistická stupa nacházející se v Sarnathu zhruba 8 km od Váránasí pochází z 5. století. Stavba stojí na pravoúhlém podstavci a je završena osmibokou mughalskou věží, která byla přidána více než tisíc let poté, co byla původně postavena stúpa. Tato unikátní věž je přístavbou, kterou nechal na konci 16. století postavit císař Akbar na památku svého otce Humayuna. Stúpa se nachází jižně od hlavního buddhistického komplexu Sarnath a stejně jako ostatní stúpy v Sarnathu se předpokládá, že Stupa Chaukhandi obsahuje relikvii Buddhy.

INFO: Stúpa je mohyla či památník, v buddhismu však značí také symbol klidu a míru a zároveň svatostánek sloužící pro uchovávání relikvií.

Chaukhandi Stupa.
Chaukhandi Stupa.

Dhamekh Stupa

Stupa Dhamek, zasazená do skrytých uliček a posvátných ghátů Varanasi, je živým příkladem bohatého duchovního a buddhistického dědictví Indie. Tato starověká památka, uctívaná poutníky i učenci, slouží jako symbol buddhistického odkazu a dokonalé architektury.

Stúpu postavil v 5. století velký mauryanský císař Ashoka.

Stupa Dhamek má pro buddhisty po celém světě obrovský duchovní význam. Předpokládá se totiž, že označuje místo, kde Buddha pronesl své první kázání. Tento okamžik položil základy pro šíření jeho učení.

Pevný kamenný základ stúpy je zdoben jemnými vzory, zobrazujícími výjevy ze života Buddhy a různé buddhistické symboly, které nabízejí pohled do uměleckého mistrovství starověkých řemeslníků. I pokud se neřadíte mezi buddhisty, Dhamekh Stupa by vašemu oku neměla uniknout.

Dhamek Stupa, Sarnath.
Dhamek Stupa, Sarnath.

Muzeum Sarnath (Sarnath Museum)

Díky své ohromující sbírce soch, artefaktů a obrázků je Sarnath Museum považováno za jedno z nejlepších míst k návštěvě v lokalitě Sarnath. Je to archeologické muzeum založené v roce 1910, které uchovává nálezy, které byly získány z vykopávek na různých archeologických nalezištích v okolí Sarnath. Vykopávky na těchto místech prováděl Archaeological Survey of India (ASI).

Celkem se v muzeu nachází pět galerií, které vystavují bohatou sbírku starožitností od 3. století před naším letopočtem do 12. století našeho letopočtu. Spolu s tím jsou zde také dvě verandy, které rovněž zobrazují vzácný sortiment artefaktů a starožitností. Muzeum je doslova rájem pro všechny milovníky buddhistického umění. Instituce je také známá pro svou sbírku soch z období Gupta, Kushana a Mauryan.

Umělecká galerie Ruchika (Ruchika Art Gallery)

Tato proslulá umělecká galerie ve Váránasí, kterou založila místní dáma Ruchika, je jedním z nejlepších míst ve městě, kde můžete obdivovat současné indické umění. Najdete tady mnoho jedinečných kousků, některé můžete i zakoupit. Kromě toho jsou v Ruchika Art Gallery organizovány také různé univerzitní umělecké programy. A pozor, toto oblíbené turistické místo ve Váránasí nabízí také kurzy malování pro turisty!

Bharat Kala Bhavan

Muzeum Bharat Kala Bhawan bylo původně založeno v roce 1920 v Godaulii jako Bharat Kala Parishad. Bylo následně přejmenováno jako Bharat Kala Bhawan, když bylo v roce 1929 přesunuto do Kashi Nagari Pracharini Sabha. V roce 1950 se muzeum stalo součástí Banaras Hindu University a v roce 1962 byla budova Bharat Kala Bhawan slavnostně otevřena indickým politikem jménem Jawaharlal Nehru.

V útrobách muzea se mohou návštěvníci kochat historickými materiály, sochami, miniaturními obrazy, mincemi, pečeťmi, keramikou, archivními dokumenty, literárními díly, zbraněmi, šperky, textiliemi, měděnými talíři či třeba hračkami.

Překrásné látky z manufaktury ve Váránasí.
Překrásné látky z manufaktury ve Váránasí.

Chrám Shri Kaal Bhairav (Shri Kaal Bhairav Temple)

Kaal Bhairav ​​Temple je hinduistický chrám, který se nachází ve vzdálenosti zhruba 1 km od Kashi Vishwanath Mandir. Je to jeden z nejstarších chrámů ve Váránasí. Proto by určitě neměl uniknout vaší pozornosti.

Chrám zasvěcený Pánu Bhairav ​​Naathovi má v hinduismu velký historický a kulturní význam. Bhairav ​​je považován za děsivý projev Pána Shivy, který nosí girlandu z lebek a nese kyj z pavích per. Pán Kaal Bhairav ​​je považován za strážné božstvo Váránasí a každý, kdo chce žít ve Váránasí, musí získat jeho svolení.

Podle legendy se Pán Bhairav ​​narodil z Třetího oka Pána Shivy a je symbolem Hněvu. Na příkaz Pána Shivy uřízl jednu z hlav samotného Brahmy. Uříznutí páté hlavy Brahmy ho provinilo, a tak mu Pán Shiva poradil, aby šel do Váránasí, kde se zbaví hříchů, a také mu řekl, aby tam zůstal a postaral se o své oddané. Když je Bhairav ​​zobrazen jako Kaal Bhairav, nese useknutou hlavu Brahmy.

Ve svatyni chrámu Kaal Bhairav ​​se nachází modla Kaal Bhairav ​​se stříbrnou tváří, která sedí na psovi a drží trojzubec.

Shri Satyanarayan Tulsi Manas Mandir

Je to jeden z nejznámějších chrámů ve Váránasí. Hlavní chrám je zasvěcen Pánu Satyanarayanovi, nicméně existuje také samostatná svatyně zasvěcená Pánu Ramovi a Mata Sita. Stěny chrámu zdobí verše a úryvky z Ramcharitmanas, které ukazují duchovní cestu Pána Ramy.

Požehnání od svatého muže ve Váránasí.
Požehnání od svatého muže ve Váránasí.

Sankat Mochan Hanuman Mandir

Tento hinduistický chrám je zasvěcen bohu Hanumanovi a byl založen v 16. století již zmíněným indickým básníkem Tulsidasem. Stojí na břehu řeky Assi v místech, kde se Tulsidasovi zjevil Hanuman. Dnes je chrám populárním cílem mnoha turistů. Oddaní Pána Hanumana nabízejí coby prasad zdejší Ghee Besan Laddu. Ten je vyráběn přímo v chrámu Hanuman Varanasi.

V roce 2006 došlo ve Váránasí k teroristickům útokům – třem silným explozím, z nichž jedna zasáhla právě Sankat Mochan Hanuman Mondir.

Kolem chrámu se pohybují tlupy drzých, ač roztomilých, opic! Mějte se před nimi na pozoru!

Ganga

Ganga je se svými 2510 km nejdelší řekou Indie a jednou z nejdelších na světě. Je dopravní tepnou a má také ekonomický význam. Problémem však je její poměrně velké znečištění, a to mj. z důvodu mnoha průmyslových subjektů, které do řeky vypouští nečistoty.

Řeka Ganga má však také hluboký duchovní význam. Je symbolem víry, naděje, kultury, smrti a také zdrojem obživy pro miliony lidí. Je centrem společenské a náboženské tradice na indickém subkontinentu a zvláště posvátná je pro hinduisty. Váránasí je konečným cílem všech hinduistických poutníků, kteří věří, že řeka Ganga, která začíná na ledovci Gangotri v Himalájích, se zrodila z bohyně Gangy a má schopnost smýt všechny hříchy a přiblížit koupající se v ní k duchovnímu osvícení. Mnoho poutníků navštěvuje město, resp. řeku v pozdějších fázích svého života, protože se má za to, že smrt u Gangy přináší spásu.

Řeka Ganga.
Řeka Ganga.

CO ROZHODNĚ VE VÁRÁNASÍ A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Ganga Aarti

Ganga aarti je velkolepý večerní rituál ve Váránasí, který si rozhodně nesmíte nechat ujít. Aarti, neboli uctívání řeky Gangy, se koná každý den za soumraku. Obřad provádí skupina kněží na zdejších ghátech. Uprostřed foukání lastur, zvonění několika zvonů, řinčení mosazných činelů a zpěvu chóru manter kněží uctívají Gangu, záchranné lano Váránasí. Kněží provádějící umění jsou všichni zahaleni v podobném tradičním oblečení - kurta a dhoti. Rituály aarti provádějí ti, kteří se učili ve Védách a Upanišadách, a vede je hlavní kněz Gangotri Seva Samiti. Zhruba hodinový rituál lze sledovat z ghátů nebo lodí kotvících na břehu řeky.

Ceremonie Aarti.
Ceremonie Aarti.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ VÁRÁNASÍ

Uttar Pradesh je stát bohatý na flóru a faunu. Má úžasnou rozmanitost dřevin, jedním z nejrozšířenějších je damarovník obrovský či madhuca longifolia. V pláních Gangy bylo rovněž identifikováno více než 200 druhů trav spolu s bohatou zásobou bylin a cenných léčivých rostlin. Pestrá topografie a podnebí Uttar Pradesh přispívá k udržování obrovské rozmanitosti také živočišného života.

Jeho avifauna patří k těm nejbohatším v celé zemi. Mezi nejčastěji pozorované ptáky patří holubi, mandelíci indičtí, pávi nebo ledňáčci. V džunglích je hojnost tygrů, leopardů, divočáků, šakalů, lišek, varanů a spousty dalších druhů savců a plazů. Zhruba 80 km z Váránasí mohou turisté navštívit Kaimoor Wildlife Sanctuary, kde kromě divoké zvěře a bohaté flory najdou také překrásné vodopády. Rezervace je nejznámější pro svou populaci antilop jeleních a je domovem několika dalších zvířat jako je tygr, leopard, divoké prase, medvěd pyskatý, jelen sambar, axis indický a nilgau. Kromě nich se zde vyskytují také krokodýli, krajty a další různé druhy hadů. Místo je rájem pro pozorovatele ptactva, kteří zde mohou během roku zahlédnout více než 70 druhů ptáků.

Národním zvířetem Indie není nikdo jiný než tygr bengálský.

Ze světa flory jsou v Bombaji hojně zastoupeny rostliny jako větrnice, glorióza vznešená, libora měnivá či plchoplod měnivý.

Národní rostlinou země je lotus.

Posvátné krávy v ulicích Váránasí.
Posvátné krávy v ulicích Váránasí.

PODNEBÍ

Klima Váránasí je subtropické s obdobím dešťů trvajícím přibližně od poloviny června do začátku října v důsledku monzunu a obdobím sucha od poloviny října do začátku června.

Město se nachází v severovýchodní Indii, ve státě Uttar Ptradesh na břehu řeky Gangy. Nachází se v Indoganžské nížině, což je velmi znečištěná oblast zejména od října do února, kdy vzduch poměrně stagnuje.

V zimě, od poloviny listopadu do konce února nebo začátku března, jsou noci chladné a někdy dokonce mrazivé.

Od listopadu do ledna se navíc v noci a brzy ráno mohou tvořit mlhy. Mlha se během dne obvykle rozpouští, ale v těchto dnech může být někdy chladno i během dne, s maximy kolem 15 °C.

Od poloviny března do poloviny června, před monzunem, je velmi horko a v nejteplejších obdobích může teplota přesáhnout až 45 °C. Zaznamenané rekordy nastaly v květnu 1998 a v červnu 2005, kdy teplota dosáhla 47 °C. Nejsušším měsícem je prosinec, zatímco nejvíce deštivých dnů zažijete pravděpodobně v srpnu (zhruba 12 dnů).

Nejlepší doba k návštěvě Váránasí je od poloviny listopadu do poloviny února, protože se vyhnete extrémním teplotám a dešti. Je však třeba říci, že toto je roční období, kdy je zde znečištění nejvyšší.

Průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (leden) je 15,6 °C, nejteplejšího měsíce (květen) pak 33,4 °C.

Ulice v centru Váránasí.
Ulice v centru Váránasí.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Váránasí vlakem, autobusem, v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Váránasí – Bombaj – 1500 km

Váránasí – Kalkata – 680 km

Váránasí – Dillí – 820 km

Váránasí – Bengalúru – 1820 km

Váránasí – Ágra – 650 km

UPOZORNĚNÍ: Řízení automobilu v Indii může být často velice náročné, na silnicích zde panuje čilý ruch a většinou i poměrně nepřehledná situace. Místní řidiči si s pravidly silničního provozu navíc moc hlavu nelámou. Proto dobře zvažte vaše zkušenosti i odolnost proti stresu.

TIP: Automobil si lze v Indii často vypůjčit i s řidičem, což může být vhodná varianta pro ty, kteří si do indického provozu netroufnou nebo kteří vůbec nevlastní řidičský průkaz. Někomu může činit problémy i fakt, že v Indii se řídí vlevo.

Spropitné:

Spropitné je v Indii obvyklé a očekávané. Zaměstnanci jej rádi přijmou a ocení. Nejčastěji se nechává 10 % z celkové útraty. Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indii nepatří k těm nejvyšším.

Dívky u moto rikši ve Váránasí.
Dívky u moto rikši ve Váránasí.

Etiketa:

  • Tradičním způsobem pozdravu a rozloučení je vřelý pozdrav namaste nebo formálnější namaskar. Položte dlaně k sobě a mírně se ukloňte, zvláště při setkání se starší osobou. Muži a ženy se obvykle nedotýkají, takže se vyhněte potřesení rukou, pokud vám to osoba, kterou zdravíte, nenabídne jako první.
  • Se staršími by se mělo zacházet vždy s výraznou úctou.
  • Ukažte svou rozvahu a trpělivost a zdržte se jakýchkoli projevů hněvu.
  • Mějte na paměti, že kráva je zde posvátným zvířetem, rozhodně v Indii zapomeňte také na hovězí maso.
  • Nepodceňujte veřejně indický kriketový tým. Indové tento sport milují a jakékoli pochybnosti o něm ponesou s nevolí.
  • Veřejné projevy větší náklonnosti se nedoporučují. Někde může vzbudit pohoršení i držení se za ruce.
  • Oblékejte se skromně a decentně. Odhalování by se měly vyhýbat především ženy. To znamená žádné košile nebo tílka bez rukávů nebo s hlubokým výstřihem a žádné šortky. Ujistěte se, že máte zakrytá kolena. V Dillí, Bombaji či ve státu Goa obecně panují uvolněnější pravidla, avšak v rurálních oblastech je doporučováno striktní dodržovaní zahalování většiny části těla.
  • Nedávejte a nepřebírejte věci levou rukou, která je v indické kultuře považována za nečistou a určena jen k úkonům jako k očistě po vykonání potřeby apod.
  • Fotografujte osoby nebo předměty pouze po obdržení povolení. Vždy se nejprve zeptejte, a pokud řeknou „ne“, respektujte to a nefoťte.
  • V mnoha hinduistických chrámech nesmějí nehinduisté chodit do určitých částí chrámového komplexu.
  • Neupínejte se na přesnost! Čas je zde vnímán jiným – relativním – způsobem. Pokud například na večírek dorazíte o 30 minut později, stále budete jistě mezi prvními a nikdo se nad vaším „zpožděním“ nepozastaví.
  • Lidé často dávají obětiny chrámovým božstvům, jako jsou lotosové květy a kokosové ořechy, a vy můžete od kněze na oplátku obdržet prasad – obvykle malou sladkost nebo ovoce (nezapomeňte si ho vzít pravou rukou!).
  • Kožené předměty, jako jsou peněženky, opasky a tašky, jsou v mnoha hinduistických chrámech zakázány. Buďte si vědomi toho, že se jedná o posvátná místa, kam lidé přicházejí, aby vzdali úctu, a uvědomte si, že fotografování může být nevhodné.
  • Nikdy neukazujte ukazováčkem, zvláště na posvátné předměty nebo obrazy.
  • Při návštěvě chrámů nebo vstupu do indického domova si sundejte obuv a klobouky. Oblékejte se konzervativně způsobem, který vyjadřuje úctu k místu bohoslužby nebo domácnosti.
Zubař ve Váránasí.
Zubař ve Váránasí.

  • Umyjte si ruce před a po jídle.
  • Nedotýkejte se lidí levou rukou, protože je to považováno za nečisté a způsobí to urážku!
  • Dotýkejte se jídla pouze pravou rukou. Levá ruka však může být použita k držení nádobí, sklenic a misek.
  • Nohy a boty jsou považovány za špinavé. Nepřekračujte osobu sedící nebo ležící na podlaze, protože je to urážlivé. Nikdy se ničeho nedotýkejte nohama a nemiřte spodní částí nohou na náboženské oltáře nebo na lidi. Abyste tomu zabránili, sedněte si se zkříženýma nohama nebo klekněte na podlahu v chrámu nebo na svatém místě. Pokud musíte natáhnout nohy, namiřte je pryč od posvátných ikon. Nikdy se neotáčejte zády k náboženské soše.
  • Pokud jste pozváni k někomu domů, je zvykem přinést malý dárek, jako je například krabička sladkostí.
  • Nenechte se urazit, když se vás Indové zeptají na osobní otázky týkající se platu, rodinného stavu a počtu dětí. Takové otázky jsou v Indii považovány za běžnou konverzaci.
  • Nikdy (nebo s rozvahou) nedávejte peníze žebrajícím dětem a ženám. Pokud dáte, byť jen malou minci, většinou se ihned objeví mnohem více lidí a dav vás může agresivně následovat.
  • Mějte na paměti, že svatí muži v blízkosti chrámů a posvátných řek mohou požádat o „odškodnění“ poté, co si kolem zápěstí uvážete obarvenou červenožlutou nit a na čelo vám přitlačí tečku červené kurkumy.

Posvátné světlo.
Posvátné světlo.

CO VE VÁRANÁSI OCHUTNAT

Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Váránasí najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:

Vada Pav

Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbené jídlo se skládá z smaženého bramborového knedlíku uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.

Vada pav, nazývaná také Bombay Burger, byla vytvořena v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města. Světový den Vada Pav se každoročně slaví 23. srpna.

Pakora Pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.

Pani Puri

Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.

Vychutnávání pani puri je takřka interaktivní zážitek, při kterém palcem propíchnete díru do jedné strany kulatého, dutého puri, smaženého křupavého chleba, který je poté naplněn směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur.

Malaiyo

Malaiyo je jedním z lahodných exotických klenotů, který se připravuje pouze ve Váránasí, a to pouze během zimní sezóny (cca od poloviny listopadu do prvního týdne března). Malaiyo je šafránem ochucená mléčná pěna podávaná v malé hliněné misce, zdobená pistáciemi a mandlemi. Prodává se výhradně dopoledne do 11 hodin, protože pěna vydrží pouze při nízkých teplotách.

Pozor, tento dezert je silně návykový!

Massala Chai

Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horká masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.

Lassi

Tento osvěžující nápoj je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni. Rozhodně vyzkoušejte!

TIP: Pokud budete chtít ochutnat lahodné výše zmíněné lassi či tradiční indické pokrmy v moderním hávu a spočinout na chvíli v klidné oáze města, rezervujte si stůl v Behind Yellow Doors Diner.

Typické jídlo ve Váránasí.
Typické jídlo ve Váránasí.

CO VE VÁRANÁSI NEVYNECHAT

Mahashivaratri

Tento hinduistický festival se slaví každoročně v únoru či březnu na počest boha Shivy. Je to doba rozjímání, obětin, půstu a také poutí. Slaví se 14. den první poloviny měsíce Phalguna a jeho název bývá překládán jako Velká noc Shivy. Na rozdíl od mnohých jiných svátků se Mahashovaratri slaví v noci. V tomto období jsou všechny chrámy ve Váránasí krásně nazdobeny.

V hinduismu má festival velký význam, protože symbolizuje božské manželství Pána Shivy a bohyně Párvatí. Tato událost je široce považována za jeden z nejdůležitějších svátků v hinduistickém kalendáři a právě město Váránasí je známé svými velkolepými oslavami. Chrám Kashi Vishwanath se stává ústředním bodem slavností a přitahuje enormní příliv věřících ze širokého okolí.

Aby se zachoval pocit bdělosti i během nočních hodin, pořádají se v chrámech Pána Shivy různé kulturní programy, hry, tance a hudební vystoupení.

Ganga Mahotsav

Ganga Mahotsav je speciální pětidenní festival, který se koná ve Váránasí a byl vytvořen k oslavě různých aspektů Gangy. Tento festival oslavuje spiritualitu, čistotu a sílu Gangy, identitu a hrdost, kterou Ganga dává indickým lidem, a také obživu, kterou řeka poskytuje.

V tento den se věří, že samotní bohové sestoupí z nebe, aby se v Ganze vykoupali. Stovky lidí oslavují Ganga Mahotsav zapalováním dias (olejových lamp), zpíváním védských manter a koupelí v posvátné řece. Festivalu se účastní turisté i věřící.. Slavnosti Ganga Mahotsav začínají v den Probodhani Ekadashi na všech ghátech, které najdeme na břehu Svaté řeky, od Varuna Ghat po Assi Ghat.

Ganga Mahotsav bývá slaven v listopadu.

Poutníci ve Váránasí.
Poutníci ve Váránasí.

Ganga Dussehra

Ganga Dussehra se slaví v prvních deseti dnech měsíce Jyesththa (v červnu) na památku dne, kdy Ganga sestoupila z nebes na Zemi. V tento den oddaní uctívají Gangu jako matku a bohyni. Jeden speciální obřad, který se koná na Ganga Dussehra, je Ganga Chunari, ve kterém je murti (socha) Gangy zabalena do 108 barevných sárí. Během Ganga Dussehra poutníci také shromažďují hlínu a vodu z Gangy, aby si ji vzali domů pro použití při každodenním uctívání.

Festival probíhá většinou v květnu nebo červnu.

Bharat Milap

Lidé z Váránasí oslavují svátek Bharat Milap s velkým zápalem a oddaností. Dáno posvátností města, všechny náboženské oslavy zde mají velkou hloubku a silnou atmosféru.

Davy lidí se při Bharat MIlap shromažďují v ulicích, aby byly svědky průvodu Pána Ramy a jeho shledání s mladším bratrem Bharatem. Lidé projevují úctu tím, že si dají Tilak na čelo a ověnčí Pána Ramu a jeho bratry.

Datum festivalu spadá většinou na říjen či listopad.

INFO: Tilak („značka“ v sanskrtu) je pasta vyrobená z jasanu, santalového dřeva, rumělky, hlíny nebo kurkumy, která se obvykle nosí na čele a někdy i na jiných částech těla jako je trup, paže nebo krk. Symbolizuje duchovní spojení a probuzení vědomí. Slouží také jako známka oddanosti, kulturní příslušnosti a ochrany před negativními energiemi. Kromě toho je Tilak jedinečným identifikátorem náboženských sekt a komunit.

Modlení u řeky Ganga.
Modlení u řeky Ganga.

DOPORUČENÍ:

Hotel: BrijRama Palace, cena pro 2 osoby se snídaní cca 7000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Váránasí lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 16 000 Kč například s LOT, KLM či Air France. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Váránasí trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 19 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, platné indické vízum a vyplněnou příjezdovou kartu. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Výrobce sošek ve Váránasí.
Výrobce sošek ve Váránasí.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole