Švédské vánoční stoly.

Víte, jak vypadají tradiční vánoční jídla ve světě?

K málokterým svátkům na světě se váže tolik tradic jako právě k Vánocům. Přestože jde o křesťanské svátky, slaví se po celém světě a podle toho se i liší jídly, která jsou pro Vánoce charakteristická (a mnohdy i výjimečná, jelikož se jindy nevaří).

Autor: Pavel Fellner

31.12.2021

Čti více
Pletení tradiční vánočky.
Pletení tradiční vánočky.

Střední Evropa

Náš region má mnoho podobných zvyků a tradic. Můžeme mezi ně počítat i celodenní půst, který 24. prosince trvá až do východu první hvězdy. Během přísných půstů se v minulosti nesmělo konzumovat maso teplokrevných zvířat a jejich produktů, tedy ani vejce, sádlo či mléčné výrobky. Dalším zvykem bylo pečení velkého bílého chleba ve tvaru pletence (dnes vánočka). Ten symbolizoval Ježíše Krista, který se narodil v Betlémě, tj. v „domě chleba“.

Český tradiční vánoční stůl si lze těžko představit bez kapra. Velmi důležitým prvním chodem bývá rybí polévka a hlavním jídlem je obvykle smažený kapr s bramborovým salátem. Vánočka, která obsahuje rozinky a mandle, se obvykle podává k snídani. Říká se, že pokud se přes den na Štědrý den až do večeře postíte, uvidíte ten večer po obloze létat zlaté prasátko, které má přinést štěstí.

Smažení kapra na pánvi.
Smažení kapra na pánvi.

Slovenské Vánoce stejně jako v Čechách začínají Štědrým dnem. Končí jím vánoční půst, proto na večeři bývá ještě postní polévka z kysaného zelí a hřibů bez masa, nebo čočková (má přinést bohatství) a ryba, nejčastěji smažený kapr s bramborovým salátem. Na svátečním stole nechybí ani sladkosti, mezi tradiční patří opekance, posypané mákem s cukrem a polité rozpuštěným máslem.

K večeři se v Polsku tradičně podává 12 jídel, která představují 12 apoštolů. Nechybí tradiční boršč, houbová polévka, kapr, sleď, pirohy, dušené kysané zelí, zelňačka, kutia (pšeničný nákyp), perník, makový dort a sušené ovoce. A samozřejmě kołaczki, malé cukroví plněné želé.

Pšeničný nákyp kutia.
Pšeničný nákyp kutia.

Různé krajové tradice mají i v Maďarsku, ale mnoho vánočních večeří sestává z polévky z kapra, plněného zelí, smažené ryby a tradičního dezertního pečiva plněného buď kaštany nebo mákem.

Také v Rakousku obsahuje tradiční vánoční menu smaženého kapra. Ale u dezertu se drží klasiky. Sachertorte, koláč s čokoládovou a meruňkovou příchutí, který pochází z Vídně, se běžně podává jako sváteční pochoutka.

Čokoládová Sachertorte.
Čokoládová Sachertorte.

Východní Evropa

Na Ukrajině se podává 12 tradičních jídel, mezi něž patří kutia, boršč a varenyky – pirohy plněné zelím a bramborami.

Slané pirohy varenyky.
Slané pirohy varenyky.

I tradiční vánoční večeře v Litvě se skládá z 12 jídel. Oblíbenou vánoční pochoutkou jsou Kūčiukai, malé sušenky s mákem.

Malé makové sušenky Kūčiukai.
Malé makové sušenky Kūčiukai.

Kolivo, vařená pšenice s cukrem a vlašskými ořechy, je tradičně prvním jídlem štědrovečerní večeře v Bulharsku. Může se podávat s medem, mákem, jinými obilovinami, rýží, fazolemi nebo sušeným ovocem. Kromě Bulharska si na ní rádi pochutnávají také v Rusku, Srbsku, Rumunsku, Gruzii a na Ukrajině. Na Štědrý den je v Řecku zvykem připravovat rustikální sladký chléb Christopsomo (Kristův chléb). Těsto se plní rozinkami, meruňkami, ořechy, kardamonem, hřebíčkem, vrch je často zdobený křížem a medovou polevou.

Západní Evropa

Štědrovečerní večeře ve Francii obvykle zahrnuje různé druhy jídel, včetně ústřic, husí pečeně, pečeného krocana s kaštany a různých sýrů. Hlavním dezertem je často bûche de Noël (vánoční poleno – čokoládová roláda)

Čokoládová roláda bûche de Noël.
Čokoládová roláda bûche de Noël.

Německo si na Štědrý večer sedá k jednoduché večeři, to pravé hodování vypukne až na Štědrý den. K typickým jídlům patří pečená husa, kachna, králík nebo vepřová pečeně s křupavou kůží, přílohou bývají bramborové knedlíky. Tradičním vánočním dezertem je talíř koláčků zvaný Weihnachtsplätzchen.

Tradiční vánoční koláčky Weihnachtsplätzchen.
Tradiční vánoční koláčky Weihnachtsplätzchen.

Severní Evropa

Vánoční večeře ve Švédsku je známá jako julbord. Sestává ze tří chodů obsahujících ryby (často nakládané sledě), šunku a klobásu. Potom následují masové kuličky s bramborami a večeře končí sladkostmi, jako jsou šafránové buchty a rýžový nákyp.

Plný stůl vánočního jídla julbord ve Švédsku.
Plný stůl vánočního jídla julbord ve Švédsku.

Vánoční večeře v Dánsku tradičně sestává z pečeného vepřového masa s červeným zelím a omáčkou, vařené brambory. Jako dezert se podává ris à l'amande (studený rýžový nákyp) nebo risengrød (horký rýžový nákyp), podávaný se šlehačkou, mandlemi, vanilkou a horkou třešňovou omáčkou. Kdo v misce s dezertem najde mandle, dostane dárek.

Ve Finsku najdete na stole lanttulaatikko, což je jídlo z tuřínu upečené v troubě, a hvězdu večeře – pečenou šunku.

V Norsku (ale pochutnávají si na ní i Švédové a Finové) je vánoční pochoutka lutefisk – sušená treska, která se několik dní louhovala v zásaditém roztoku, dokud zcela nezměkne, konzistenci lze přirovnat k želé.

Vánoční ryba lutefisk s pečenými brambory a hráškovým pyré.
Vánoční ryba lutefisk s pečenými brambory a hráškovým pyré.

Island má své oblíbené jídlo hangikjot – vařené uzené maso nakrájené na tenké plátky se smetanovou omáčkou. Vyrábí se z jehněčího, skopového nebo koňského masa, které se tradičně udí nad sušeným ovčím trusem.

Vánoční večeře v Grónsku je jistě jedinečná. Jídla jsou z velrybího a sobího masa a všemu kraluje pochoutka, která je téměř vždy na stole – mattak, což jsou proužky velrybího tuku obalené ve velrybí kůži.

Jižní Evropa

Itálie má různorodé regionální tradice. V jižních částech slaví svátek sedmi ryb. Toto jídlo obsahuje sedm různých ryb připravených sedmi různými způsoby. Nejčastěji je to solená treska a kalamáry. V jiných oblastech připravují pečené jehněčí, či pečenou nebo vařenou drůbež ochucenou omáčkou. Důležitou roli hrají sladkosti, mezi kterými kraluje panettone – koláč s kandovaným ovocem, čokoládou, rozinkami a ořechy.

Italský vánoční koláč panettone.
Italský vánoční koláč panettone.

Vánoční večeře ve Španělsku je velmi dlouhá. Začíná se různými tapas, pak přijde polévka, obvykle z mořských plodů a ryba nebo jehněčí. Tradičním dezertem bývá turrón, směs medu, cukru, vaječných bílků a mandlí.

Medově-mandlový dezert turrón.
Medově-mandlový dezert turrón.

Na oslavu Vánoc v Portugalsku většina rodin servíruje variace tresky a vařených brambor. Typický vánoční koláč, Bolo Rei, je směs plněná oříšky a ovocem, Bolo Rainha je variace bez ovoce. Filhoses je smažené těsto posypané skořicí a cukrem.

Vánoční portugalský koláč Bolo Rei.
Vánoční portugalský koláč Bolo Rei.

Britské ostrovy

Vánoční večeře v Británii není úplná bez krocana, pečených brambor, růžičkové kapusty, pastináku, hnědé a brusinkové omáčky. Konec hostiny završí vánoční pudink. Tento dezert je klíčovou vánoční tradicí v Anglii, Irsku a některých částech USA. Vyrábí se především z loje, vajec, melasy, pepře a sušeného ovoce, těsně před podáváním se flambuje brandy.

Vánoční čokoládový pudink.
Vánoční čokoládový pudink.

V Irsku se za tradičnější než krocan považuje husa. Kromě vánočního pudinku je u Irů oblíbený i piškot namočený v sherry s ovocem, želé a smetanou.

Amerika

Severní Amerika si přenesla své zvyky z Evropy, především Británie. Je zde krůta nebo šunka, nádivka, bramborová kaše a omáčka. Mnohé domácnosti se ale drží zvyků svých předků a podle toho je USA kaleidoskopem těch nejrůznějších vánočních jídel z celého světa.

Americký vánoční stůl s pečeným krocanem, pečenými brambory, zeleninou a omáčkami.
Americký vánoční stůl s pečeným krocanem, pečenými brambory, zeleninou a omáčkami.

V Kanadě jsou nejznámější vánoční pochoutkou Chicken Bone Candy – cukrovinku připomínající drobné kuřecí kosti, vyrobené ze skořicové kůry kolem intenzivního jádra z tmavé čokolády.

V mnoha zemích Jižní Ameriky je pečené prasátko hlavní součástí vánoční večeře. V Peru je velmi oblíbeným sladkým jídlem paneton, který známe z Itálie. Obzvlášť dobře se hodí k další peruánské vánoční tradici: pikantní horké čokoládě.

Tamales jsou velmi důležité tradiční vánoční jídlo v Kostarice. Obvykle se vyrábějí ze směsi mleté ​​kukuřice, vepřového masa, mrkve, rýže, sladké papriky a achiote (bylina). Přísady se mohou lišit v závislosti na preferovaném receptu každé rodiny. Mezi další jídla patří rompope (domácí vaječný likér); pierna de cerdo asada (pečené vepřové maso); a El Queque Navideño, vánoční koláč vyrobený z rumu a kandovaného ovoce.

Tradiční vánoční jídlo tamales v Kostarice.
Tradiční vánoční jídlo tamales v Kostarice.

Tamales, bacalao (sušená slaná treska), pozole (polévka z vepřového nebo kuřecího masa s česnekem a chilli) a buñuelos, smažené těsto s cukrem tvoří tradiční večeři v Mexiku. Ale 6. ledna slaví El Dia de los Reyes (den Tří králů), který je považován za vrchol vánočního období. V tento den se připravuje speciální Tříkrálový dort. Uvnitř je ukryta postava Jezulátka a kdo ji najde, stává se na ten rok Ježíšovým „křestním rodičem“.

Tradiční smažené těsto s cukrem buñuelos v Mexiku.
Tradiční smažené těsto s cukrem buñuelos v Mexiku.

Zvyky pocházející z Evropy si osvojily i v Argentině. Vánoce se zde slaví různými jídly, ale téměř vždy k nim patří i italská klasika vitel toné. Je to studené jídlo, které obsahuje na tenké plátky nakrájené telecí maso a kapary v krémové omáčce z tuňáka.

Tenké plátky telecího masa a kapary vitel toné.
Tenké plátky telecího masa a kapary vitel toné.

Afrika

Křesťané v Egyptě se postí tři dny před Vánocemi. Hlavní potravinou v tomto období je kushari, jídlo z makaronů, rýže a čočky, které je polité rajčatovo-octovou omáčkou.

Typické vánoční jídlo v Egyptě Kushari z makaronů, rýže a čočky.
Typické vánoční jídlo v Egyptě Kushari z makaronů, rýže a čočky.

Na Vánoce jedí v Ghaně kukuřičnou kaši, guláš z okry, rýži a sladké brambory yam nebo kaši z banánů zvanou „Fufu“.

Kaše z banánů fufu v Ghaně.
Kaše z banánů fufu v Ghaně.

V Botswaně je vánoční jídlo podobné tomu, které se podává při jakékoli významné příležitosti a sestává z rýže, salátu a smaženého kuřete.

Asie

Křesťanské komunity v Indii připravují na Vánoce sladkosti od kidiyo (smažené kuličky z těsta obalené v moučkovém cukru) až po sušenky a ovocné koláče. Štědrá večeře obvykle obsahuje biryani (jídlo z pepře, masa a rýže), jehněčí, skopové na kari a další běžná indická jídla.

Vánoční večeře na Filipínách je velkolepou slavností včetně mnoha tradičních jídel. Jednou z největších je pochoutka zvaná puto bumbong, sladká lepkavá směs černé a bílé rýže, která se podává s máslem, cukrem a strouhaným kokosem.

Sladká filipínská pochoutka z bílé a černé rýže puto bombong.
Sladká filipínská pochoutka z bílé a černé rýže puto bombong.

Vánoce nejsou v Číně tradičně populární, jedna sváteční tradice se však ujala. Během svátků mnohé obchody v Číně prodávají jablka zabalená v barevném papíře zdobená zlatými stuhami nebo obrázky Santa Clause. Důvodem je, že slovo pro Vánoce v Číně je Ping An Ye, což zní velmi podobně jako slovo pro vánoční jablko – Ping Guo.

Zatímco přípravě štědrovečerního stolu věnují na celém světě velkou pozornost, nejsnáze se s tím vypořádali v Japonsku. Věřte či ne, 3,6 milionu japonských občanů slaví Vánoce vědrem křupavého smaženého kuřete z KFC. Tradice vznikla v 70. letech 20. století, po otevření prvního KFC. Majitel se rozhodl prodávat vánoční „party barel“ inspirovaný klasickou americkou krůtí večeří. Protože Japonsko dříve ve skutečnosti nemělo žádné vánoční tradice, tato se rychle ujala.

Austrálie a Nový Zéland

Jelikož na jižní polokouli panuje v době Vánoc léto, svátky se mnohem více slaví venku u grilu a na plážích. Málokdy chybí „shrimp on the barbie“, krevety připravené na grilu. Populární jsou Bílé Vánoce, sladký dezert podobný torronu, vyrobený ze sušeného kokosu, sušeného ovoce a rýžových cereálií.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole