CK SEN - Zážitky a zkušenosti z cestování

Zážitky

Poznávací zájezdy s cestovní kanceláří SEN jsou plné zážitků. Nechte se inspirovat cestovateli, kteří exotickou dovolenou s námi již absolvovali, zde popsané zkušenosti a zážitky mohou být i vaše. Na každém našem aktivním zájezdu jich ulovíte několik a zůstanou vám na celý život. Pokud hledáte zážitkovou dovolenou, právě zde můžete čerpat inspiraci o cestování s CK SEN.

Čti více
  

Buddhové ze Siamu - Ayutthaya

Vyrážíme objevovat region ležící severně od hlavního města a zavítáme do historického města Ayutthaya. Otevíráme bránu starobylého thajského království, ze kterého dnes přežili ruiny fantastických staveb. Nahlédneme do Velkého chrámu a nakrmíme slony. Nádherné stúpy si pamatují Thajsko nebo lépe řečeno Siam z dob, kdy se nikomu o Bangkoku ani nesnilo a tato země byla exotickým dobrodružstvím. Oranžové nebo šafránové roucho buddhistických mnichů kontrastuje s chladným kamenem a naše fotoaparáty nepřestávají cvakat. Náš poznávací zájezd zde není jen kvůli historii, ale dáváme zabrat i našim chuťovým buňkám. Pad thai, zelené kari, ostrokyslá polévka tom yam, thajské nudle, sladkosti od vzniku světa či perfektní ananas. 

Čti více
SEN na Maya beach, kterou proslavil Leonardo di Caprio

Odpočinek v ráji na Krabi

Perfektní dovolená na pět písmen? Krabi. Člověk se zde na Krabi cítí perfektně. Výlet za výletem, dobrodružství, exotika, zážitky, plavání, thajské masáže, kokosové ořechy, opalování, křišťálově čisté moře a k tomu mai tai, bary, krásné restaurace, thajské kari, tom yum, tom ka kai, mango s kokosovou rýží či banánové palačinky s kešu. Mám pokračovat? SEN zde našel kousek ráje. Oddáváme se koupání na opuštěných ostrůvcích s bělotstnými plážemi. Dnes jsme opět vyskočili na naší loď a necháváme se unášet vlnami směr Phi Phi. Souostroví, které představuje nádhernou exotiku. Plaveme v klidné zátoce, navštívíme nejslavnější pláž Maya, kde se točil film Pláž s Leonardem di Capriem. Na Phi Phi človek cítí exotiku na každém kroku. Při kajakování jsme dokonce měli tolik štěstí, že se kousek od nás vynořil nádherný varan, symbol štěstí v Thajsku.

Čti více
Přímo z lodi si objednáte čerstvé thajské dobroty

Plovoucí trhy a most přes řeku Kwai

Na plovoucích trzích se plavíme mezi kanály a obdivujeme domky místních, postavené na kůlech přímo u vody. Trhy jsou snad nejfotogeničtějším místem celého Thajska, stačí si sednout na skvělou nudlovou polévku a příběh celého trhu se odvíjí přímo před vašima očima. Odpočíváme při plavbě po známé řece Kwai v obklopení zelených kopců a povídáme si dobrodružné příběhy 2. světové války, která zasáhla i do osudů známého místa Kanchanaburi. Určitě to bude tím, že právě zde stojí světoznámý most přes řeku Kwai, který vyrostl na "Železnici smrti". I po něm se projdeme. 

Čti více
Jízda na slonech se stane zážitkem

Pohled na svět ze sloního hřbetu na Krabi

Jezdili jste už na slonech? Jedna z aktivit, kterou nikdy nevynechejte v Thajsku na ostrově na Krabi. Na Krabi nejsou jen nádherné pláže, krásné ostrovy a výjimečně vápencové skály trčící z vody. Najdete zde také unikátní džungli, v níž se ale jen tak neprocházejte. No my víme jak si ji vychutnat jinak, než jen prodírání se hustým porostem v nepřístupných místech. Řeč je o sloní stanici na okraji džungle. Vítají nás tu místní a hned nám nabízejí vodu a výborné čerstvé ovoce. Tady v Thajsku chutná opravdu jinak. Sloni i se svými vůdci jsou již připraveni. Ti se nazývají Mahuta. Každý slon má svého a je mu absolutně věrný. Na 100% poslechne jen jeho a nikdo jiný ho neumí ovládat. Takže si sedáme na hřbety slonů a před sebou máme naše vůdce, kteří sedí slonu přímo na hlavě. Jemné povely, šoupání za ušima slona, takto se dají sloni ovládat jako auto. No ten terén, na který se vydáváme, by ale auto věru nezvládlo. Strmé kopce, bahno, vysoký bambus, přes to všechno se prodíráme. Sloni nastupují z nohy na nohu s neskutečným jistotou a my se cítíme maximálně bezpečně. Občas se zastavíme, sloni něco snědí, osvěží se a naše hodinová procházka se blíží ke konci. V cestě máme najednou překážku. Mahut pár slovy vydá povel a náš slon přechází velkou spadlou větev na cestě. Můžeme jít dále. Na závěr sladká odměna v podobě banánů pro naše slony. Svět ze sloního hřbetu je prostě o něco hezčí.

Čti více
Pohled z řeky na večerní Bangkok a chrám Wat Arun

Hříšné město andělů Bangkok

Bangkok si nás získal. Jeho energie, krása, nablýskanost, dobrodružné závody na tuktukách, hříšná zákoutí, rušný Khao San a to ani nemluvím o místní kuchyni. Ochutnali jsme toho už tolik, že se nám mísí ve vzpomínkách chutě Tom Yamu, kokosové polévky Tom Ka Kai, ale i národních nudlí Pad Thai, zeleného kari, kari Masaman či lepkavé rýže. Sladké palačinky a kokosové palačinky vystřídal kopec exotického ovoce na plovoucích trzích. Všichni jsme si dali  jackfruit, rambutan nebo papáju. Přestože je Bangkok andělské město, zažili jsme jeho hříšnou stránku a hříšnou tvář, když jsme se dlouho do noci aklimatizovali šokem. Dovolená v Bangkoku, to jsou však i nádherné chrámy či plavba přes řeku Chao Praya. Uvidíme nejvzácnější sošku Buddhy celého Thajska a dozvíte se, kdy se převléká do nových šatů. Chrám Wat Arun na břehu řeky, chrám Wat Pho s obrovským ležícím Buddhou, to vše se v hlavě uloží jako vzpomínka na krasný poznávací zájezd, který právě začíná. Hříšné město andělů nás zabalí do svých křídel a my to tady začínáme milovat.

Čti více
Chrámy plné zlatých Budhů

Požehnání u příležitosti Čínského nového roku v buddhistickém chrámu

Dnes absolvujeme prohlídku krásných chrámů Bangkoku. Prvním je What Pho, ve kterém se nachází druhá největší socha ležícího Buddhy s délkou 46 m, tradiční škola thajské masáže a v neposlední řadě i posvátný strom, který zde byl zasazen ze štěpu Ficus religiosa, pod kterým Buddha dosáhl osvícení. U příležitosti Čínského nového roku, který se dnes slaví na celém světě, jsme se necháváme požehnat buddhistickými mnichy. Posíláme tedy do celého světa a také vám, aby vaše cesty byly šťastné a plné intenzivních zážitků. Pro nás je tento den nezapomenutelným zážitkem.

Čti více

Malý kousek ráje v Andamanském moři

Slunce svítí a voda kolem nás je průzračně tyrkysová. Naše loď Nitcha brázdí vlny Andamanského moře. Směřujeme k ostrovu Phi Phi Leh, menšímu ostrovu slavného souostroví Phi Phi. Tento ostrov je známý především pláží Maya, kde se natáčí film pláž. My ale nejdeme sem. Maya bay je zavřená kvůli znečištění turismem, ale Phi Phi Leh skrývá i jiné nádherné zákoutí. Našim cílem je zátoka Pileh. Tento přírodní div je mořská zátoka, vytvořená erozí a odplavováním písku z ostrova. Vypadá jako mořský průsmyk mezi obrovskými vápencovými skalami. Jak se k zátoce blížíme, voda nabírá nových odstínů tyrkysové a čím dále, tím je průzračnější. Naše loď musí zpomalit. Vápencová skaliska se otevírají do ústí, širokého asi sto metrů, a před námi se otevírá laguna Pileh. Do vnitra vstupujeme úplně pomalu. Musíme si vychutnat tu atmosféru, kdy se plavíme kolem majestátních skal Andamanského moře a ve vodě všude kolem sebe vidíte stovky korálů. Voda tu má jen kolem dvou metrů a je tak křišťálově čistá, že vidíte každou rybičku. Když je silný odliv, tak se sem dokonce lodí ani nedá dostat. My to ale máme dobře naplánované a náš zkušený kapitán s přezdívkou Big Man (je opravdu velký, na Thajce), nás s jistotou provází skalisky korálových bariér. Po pár minutách postupujeme za korály a dostáváme se do hlubší částí laguny. Není tu žádná pláž ani místo, kde by jste vystoupili z lodě ale i tak je to dokonalé místo na koupání. Loď parkujeme na kotvě, vylézáme na příď a šup do vody! Šipku? Salto? Bombu? Předvedeme všechno! Voda má více jak tři metry, dno je čistý písek a kolem Vás jsou po všech stranách obrovské nahnědlé vápencové útesy. Ve spojení s teplým andamanským sluncem je toto místo dokonalou idylkou a malým kouskem ráje.

Čti více

Jak jsme koupali slony

Ráno odjíždíme na začátek treku. Nejprve se ale musíme vybahnit se slony. Pracovně vysloužilí sloni zde odpočívají a užívají si sladkého nicnedělání. Velkou atrakcí pro ně je, když je přijdou vykoupat a bahnem vydrhnout zážitkuchtiví turisté... Nám se to nesmírně líbilo. Celí od bahna a kalné říční vody (ale s úžasem) se díváme na fotky a vzpomínáme na tento jedinečný zážitek. Je to jiné. Být se slonem v takové situaci jen tak nikde nezažijete. Kdo nezažije, nepochopí. Jak může být někdo spokojený, když je celý špinavý a mokrý? My už víme. Bahnem drhneme slona a pak ho v řece opláchneme pěknou, hnědou vodou. Sloni jsou spokojení, my nadšení. Po nakrmení slonů a sebe samých odjíždíme do hor. Zde vyrážíme na túru a přicházíme k prvnímu vodopádu. Smýváme ze sebe poslední zbytky bahna ze sloního bazénu. S vynikající náladou začínáme šlapat do kopce. Po hodině přicházíme do první vesnice horských Karenů. Zde jich žije 10 (jedna početná rodina). Chovají krávy a pěstují vše, co se jen dá. Spoustu věcí také získají z lesa. Hlavně dochucovadla do jejich jídel a různé stavební materiály. Děti dostávají pár hraček a peníze za náramky, které vyrábějí spolu s mámou. Po další půl hodině přicházíme do vesničky, kde i přespíme. Ubytování je výborné. Tradiční dřevěný dům na kůlech a uvnitř šest moskytiér, a pod každou dvě matrace s dekami a polštáři. Luxus, který jsme ani nečekali. Venku toaleta a venkovní sprcha. Po večeři si hrajeme s dětmi, nafukujeme balóny a je nám fajn. Po snídani scházíme k řece Wang, kde opět skáčeme do vody pod vodopádem. Osvěžení stoupáme do kopce a užíváme si džungli. Je to jiné než u nás. Úžasné. Na hranici s kmenem Hmong přes rýžová políčka scházíme zpět k Wangu. Vykoupeme se? Jasně! Postupujeme dále a přicházíme do další vesnice, kde budeme spát. Dáváme si chlazené pivo z ledničky, což je po dvou dnech malý zázrak. Ubytujeme se a opět zažíváme interakci s místními. Martinka jim zaplétá vlasy a používá Zuzčiny sponky. Místní dámy jsou nadmíru spokojené. Poslední ráno scházíme k vodopádu Maewang, kde se osvěžíme, a když přicházejí davy turistů, my již odcházíme. Ještě projdeme lesem a políčky a sedáme do našeho auta. To nás o pár kilometrů dál vysadí a my přesedáme na bambusové vory. 50 minut zábavy v relativně rychlé řece a představujeme si, jak to tu vypadalo, když byl tento způsob dopravy zcela běžný. V Chiang Mai jsme se už jen najedli a plní vzpomínek a zážitků odjíždíme na autobusovou stanici na noční spoj zpět do civilizace a za dalšími zážitky.

Čti více

Kang Som – thajský drink

Thajské jídlo patří určitě mezi nejlepší na světě. Znáte však i nějaký thajský koktejl? V Thajskem Ao Nangu nás čeká kromě aktivního odpočinku, krásných pláží, thajských masáží a skvělého výběru mořských plodů a ryb ještě jedna specialita. Právě tady, v těsné blízkosti pobřeží mezi kokosovými palmami se člověk rád nechá strhnout rytmickou hudbou z všudypřítomných barů. Ty jsou velmi dobře připraveny a svou nabídkou místních exotických koktejlů se vám postarají o ten pravý zážitek – osvěžující exotický nápoj, horký noční vzduch, zvuk mořských vln a jemný šepot palmových listů nad hlavami. Při hledání skutečné exotiky a chutí, které spolu ladí extrémně výstředním způsobem, nemusíte chodit daleko od našeho základního hotelu J Mansion. Hned naproti otevřeli nedávno Aonang Inn & Bistro. V nenápadném oranžovém baru vám namíchají drink, na který tak brzy nezapomenete. Jeho výstřední název v menu, Kang Som - Spicy, doplňuje ještě jednoduchý popis, který zní The Soup - v překladu polévka. Chuť polévky je asi to poslední, co byste očekávali od alkoholického nápoje, ale nedejte se odradit. Pokud se rádi necháváte strhnout různými chutěmi světa, tento nápoj nesmíte vynechat. Jeho základ tvoří limetková šťáva, listy a thajský rum SangSom. Tuto nudnou a nevýraznou kombinaci nabije energií jedna malá umletá chilli paprička, život jí vdechne tamarín a o extravagantní vzhled se postará kurkuma. Nakonec se všechny tyto chutě spojí v jedno klidné, laskavé objetí kokosového sirupu. Kombinace, kterou byste si jen těžko uměli představit, vás okouzlí svou výstředností a jednoduchostí. Překvapí, osvěží, zaštípá a rozehraje symfonii na vašich chuťových pohárcích. Nebudete vědět, zda vám vlastně chutná nebo ne, a s touto otázkou na rtech vypijete celý drink ani nevíte jak. Exotická chuť v ústech vám ještě dlouho bude připomínat toto kuriózní spojení chutí. Polévkový pikantní koktejl Kang Som během návštěvy Ao Nangu určitě nevynechejte. Vždyť krajinu třeba poznávat všemi smysly, a právě ty chuťové se v Thajsku mají na co těšit.

Čti více

Škola vaření, Thajsko - Jak se vaří zážitky

Volný den na Krabi se dá využít tolika způsoby až bychom si mohli přát, abychom měli volný minimálně týden, ne-li dva. Někdo se ráno vydá na pláž, jiní si déle pospí, aby nabrali síly na zítřejší Malajsii, ale jde o odpočinek a ten padne dobře každému. Zformovali jsme partu a řekli si, že volno využijeme aktivně v thajské škole vaření. Za těch pár dní jsme si thajskou kuchyni a její geniální jídla zamilovali, a tak není co řešit. Ráno si pro nás přijede auto a o dvacet minut později stojíme v typickém thajském domě, který je obklopen kaučukovníkem, sem tam kolem roste papája či guave. Krásná exotika. Přivítá nás Tu a můžeme začít. "Oblečte si zástěry" a jdeme na to! Thajská kuchyně patří mezi nejlepší na světě a mnozí jejímu kouzlu podlehnou toulajícím se Thajskem. Toto je ten moment, kdy se o ní dozvíme více. Našima rukama projdou ingredience od galangalu (podobný zázvoru), přes limetky, kaffirove listy až po čerstvou kurkumu, česnek, citronovou trávu či pár základních potravin. Naučíme se vytvořit si samotnou kari pastu a stačí minutka, dvě a celým prostorem se vine podmanivá vůně čerstvých thajských ingrediencí. Proč je nemůžeme mít i doma? Po kari pastě přichází na řadu polévka. Někdo z nás si vybral Tom Yum, jiní Tom Ka Khai, tedy kokosovou polévku s kuřecím masem. Hřiby, kousky kuřecího masa, citrónová tráva, galangal, cibulka, kaffirové lístky a chilli. "Pokud chcete obyčejné, vezměte si jednu chilli papričku, pokud medium seberte dvě a pokud chcete mít" fun "tak pět" směje se Tu. Dvě papričky jsou takové, že budete příjemně cítit pikantnost rozlévající se ústy, ačkoli mnozí sáhnou po jedné. Krájíme, povídáme si a člověku přijde na mysl, jak může být thajská kuchyně, tak jednoduchá? Vždyť v jednoduchosti je krása, tak na co si to komplikovat? Naše polévky jsou brzy hotové a vůně kari se najednou promíchává s vůní kokosového mléka. Druhým chodem je Pad Thai, rýžové nudle s kousky tofu i zeleninou v omáčce, v níž se setká tamarind, ústřičná i rybí omáčka, cukr i sůl. Thajská kuchyně miluje míchání ingrediencí, které by jakoby společně ani nesouvisely. Pod woky hoří plamen a pomaličku vše dostává formu. Jemně orestovat, posunout stranou a rozbít vejce. Pěkně jednou rukou jako profík z ulice. Všechno se zde naučíme. Sníme polévky, druhé jídlo, chvilku odpočineme a jdeme na druhé kolo. Kolikrát jste jedli nebo viděli jarní rolky? A kolikrát jste je připravovali sami? Přesně o tom to celé je. Naučíme se, jak je správně rolovat, jak připravit nádivku a zkusíme si i čerstvé jarní rolky z rýžového papíru, který se namočí do vody a pak se do něj všechno zabalí. Ochutnáme i malé balíčky plněné kuřecím masem, které se převážou pandánovým listem. Jak se to do nás všechno vejde? A to nekončíme! Ještě nás čeká papájový salát Som Tam a dřevěný hmoždíř ve kterém se promíchá. Kari pastu jsme si nepřipravili jen tak z dlouhé chvíle. Nyní ji šoupnu na wok, promícháme s olejem, zalijeme kokosovým mlékem s vodou, přidáme lilky a jiné drobnosti a o pár minut je vše hotovo. Naše zelené kari je voňavé, a tak pronikavě zelené díky čerstvé thajské bazalce, že strčíme do kapsy i podniky v nichž jsme jedli. Tady v Thajsku se vaří z čerstvých potravin, žádná chemie, hlouposti, nic jen čerstvé věci. Jiné by Thajci nesnědli. Vždyť jedí několikrát denně, proč by si měli kazit den? Zlatý hřeb programu je dezert, a tak se naučíme připravovat fritované banány v těstíčku, mango sticky rice a banánový dezert v kokosovém mléce. Uff, najedení k prasknutí, hlava plná novinek a duše tančí pod náporem zážitkového dopoledne. Tak co, dáte se příště přemluvit? Toto jsou věci, na které budete ještě dlouho dlouho doma vzpomínat.

Čti více

Thajská kuchyně – tipy Znáte Pad Kra Pao? Ochutnejte kousek nebe!

To, že thajská kuchyně patří mezi nejdokonalejší gastronomické zážitky světa, už připomínat nemusíme. Je tak zajímavá a pestrá, že zastíní i okolní země jako Vietnam, Malajsie či Indonésie, a téměř každý, kdo se v Thajsku ocitne, po chvíli zjistí, že toto je země, v níž se nebude hubnout. Ne že by lokálně jídlo bylo mastné a těžké jako tradiční česká kuchyně, ale proto, že je tu toho tolik, že budete chtít ochutnávat od rána do večera. Perfektní thajské zelené nebo červené kari, Pad Thai, polévky Tom Yum nebo Tom Ka Kai jsou již legendární klasikou; ale znáte jídlo zvané Pad Kra Pao? Pokud ne, je to chyba! Právě toto jídlo se v Thajsku stává stále oblíbenější, a přestože byste ho zde našli už i před lety, nyní dostává křídla a doslova letí, aby se vyšvihla na špičku thajské gastronomie. Pad Kra Pao se stále častěji objevuje na menu podniků, a dokonce vznikají i specializované restaurace, kde se věnují a zdokonalují jen toto jedno jediné jídlo. Pad Kra Pao je krásné ve své jednoduchosti. Pokud si ho objednáte, dostanete kopec rýže, volské oko a duší jídla je směs kousků masa (často mletého), které se proplétá s jemnou chutí česneku, thajské bazalky a nechybí v něm ani chilli. Hodně chilli! Pokud chcete ochutnat Pad Kra Pao, tak, jak si ho zamilovali Thajci, vyžádejte si ho "thai spicy". Tyto dvě nevinná slovíčka získají prvním soustem význam, který má od nevinnosti daleko. Pořádně pálivá porce Pad Kra Pao vám ukáže, co všechno thajské jídlo dokáže. Ústy se rozlévá teplo, které přejde do horka, a to už přesně víte, že brzy vám budou téct slzy. Ty se nakonec promíchají s Pad Kra Pao a vám to přijde směšné, ale smát se nebudete. Tedy ještě ne v tom momentě. Smích a chuť přijde až později. Chilli vás pořádně potrápí, ale bez chilli by thajská kuchyně nebyla tím pravým ořechovým. Zkuste, jak chutná Pad Kra Pao v pěkné restauraci, ochutnejte ho v pouličním stánku na tržišti Wang Lang, nebo si sedněte do podniku Phedi Mark, který jen nedávno otevřel snad nejznámější food bloger světa Mark Wiens. Roky žije v thajském Bangkoku, miluje toto město, miluje jeho jídlo a cestuje po světě a ukazuje země přes jejich chutě. Jeho Pad Kra Pao je novinkou na gastronomickém nebi a je to něco, na co dlouho nezapomenete. Zkuste přijít do Bangkoku a kromě tradičních, známých jídel se dejte přemluvit alespoň na jednu porci. Můžete si být jisti, že nikdy při té jedné porci nezůstanete. Vidím to na sobě. Čím více času v Thajsku trávím, tím více ochutnávám Pad Kra Pao na mnoha možných i nemožných místech. Pad Kra Pao zažilo svých "pět minut" slávy i v roce 2018, kdy svět sledoval záchranné akce v thajské jeskyni Tham Luang, v níž zůstalo zaseknutých tucet thajských chlapců. Po 2 týdnech, kdy se je podařilo zachránit, si mnozí z nich jako své vůbec první jídlo vybrali Pad Kra Pao. Potřebujete ještě více důkazů na to, abyste ho ochutnali?

Čti více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací