CK SEN - Zážitky a zkušenosti z cestování

Zážitky

Poznávací zájezdy s cestovní kanceláří SEN jsou plné zážitků. Nechte se inspirovat cestovateli, kteří exotickou dovolenou s námi již absolvovali, zde popsané zkušenosti a zážitky mohou být i vaše. Na každém našem aktivním zájezdu jich ulovíte několik a zůstanou vám na celý život. Pokud hledáte zážitkovou dovolenou, právě zde můžete čerpat inspiraci o cestování s CK SEN.

Čti více
  

Banh Mi – oblíbená vietnamská bagetka

Banh Mi je oblíbená vietnamská bagetka. Pro mnohé z vás bude jistě překvapením, že právě bageta je jedním z tradičních vietnamských jídel. Poděkovat za to můžeme Francouzům, kteří ji sem přivezli v polovině 19. století, kdy byl Vietnam ještě součástí Francouzské Indočíny, krátce na to se stala základní potravinou. V průběhu 50.let se v Saigonu vyvíjel vietnamský sendvič, jak jej známe právě dnes, a Banh Mi patří k oblíbeným pouličním jídlům. Základ tvoří bageta z klasické bílé mouky, ideálně ještě čerstvá a pořádně křupavá; což však tuto bagetu dělá speciální, je směs koření, masa a zeleniny, kterou ji domácí naplní. Kombinace, které zde najdeme, by vás možná ani nenapadly; co takhle dát si vepřovou klobásku s koriandrem, okurkou a sladkou nakládanou mrkví, k tomu chilli a majonézu. Používá se opravdu široká škála koření, omelet a masných naplní, bez rozdílu, zda je ráno, oběd nebo čas večeře, bagetu Banh Mi nesmíte vynechat.

Čti více

Bojovníkem Vietkongu

Víte, co znamená zkratka Vietcong? Koho nazývali Američané "Charlie"? Jak chutná tapiok, a jak dokázali partyzáni přežít dlouhé měsíce či dokonce roky v těsné blízkosti nepřátelských vojsk? My už všechny tyto věci ovládáme. Pokud se řekne Cu Chi, ti kteří něco tuší o vietnamské válce hned vědí, že jde o komplex geniálních tunelů ukrytých pod zemí. Geniálních pro to, protože měli několik pater, měli zde své nemocnice, kuchyně, domy, důmyslný systém klimatizace, pasti a pohřbeni několik metrů pod zemí, zde dokázali přežít nálety amerických letadel a bombardování. Na tomto místě člověk rychle pochopí houževnatost, s jakou se Vietkong pustil do války s jihem a co všechno byl schopen vymyslet proto, aby přežil. Někteří z nás si vlezli do tajného otvoru, ve kterém se dokázali vojáci skrývat a přestože byl nepřítel metr od nich, ani netušil, že se kdykoliv může poklop otevřít a z něj dýchne smrt. Nefalšované dobrodružství. Na vlastní oči jsme se přesvědčili jak vypadají pasti plné neskutečně ostrých hrotů a už víme z čeho si vojáci vyráběli své sandály. Vyzkoušeli jsme si i to, jak se dalo fungovat v podzemních tunelech a po 10 metrech měl člověk dost. Jak zde dokázali vydržet tak dlouho? Na závěr jsme si pochutnali na typickém "Vietkong menu". Válka ve Vietnamu byl dosud jen pojem, ale tady jsme se jí mohli dotknout a alespoň na chvilku se přenést v čase a pochopit z ní o něco více.

Čti více

Co jíst ve Vietnamu aneb Za všechno můžou Francouzi!

Stravování ve Vietnamu je pro Vietnamce každodenní důležitá událost. Oproti našemu stylu stravování si musíte zvyknout na mlaskání, krkání, které vyjadřují spokojenost s jídlem. Nepořádek kolem stolů a na zemi v pouličních jídelnách je častým jevem. Pouliční stravování je standardem a Hanoj je rájem tohoto stravování. Téměř na každém kroku najdete nějaký stánek či restauraci s polévkami, rýží, různým masem či nudlemi. Typické pouliční restaurace se často zaměřují na 1 až 2 jídla. Výběr je široký. Základní surovinou vietnamské kuchyně je rybí omáčka a rýže. Vietnam je druhým největším vývozcem rýže na světě, po Thajsku. Rýže se zde objevuje při snídaních, obědech, večeřích, ale i v dezertech. Z rýže se vyrábí rýžové nudle, rýžový papír, rýžová kaše, rýžový ocet, rýžové víno atd. Po Napoleonských válkách se Napoleonovi III. podařilo získat území Kambodže a jižního Vietnamu. A jak je známo, Francouzi milují bœuf bourguignon, neboli dušené hovězí na červeném víně. A tak když přijeli kolonizátoři do Vietnamu, kde byla tradiční kuchyně spíše zatížená na maso vepřové, rozhodli se Francouzi naučit Vietnamce milovat i hovězí. Do vývarů se více než kdy před tím, začalo používat hovězí a telecí maso i kosti. Vývary se vařily ve velkých hrncích dost často na ulicích a nad ohněm, jak je i dneska stále zvykem. Říká vám něco francouzský výraz pot-au-feu? Česky říkáme „potofé“ a je to francouzský výraz pro dušené hovězí maso s kořenovou zeleninou a cibulí. A proto pot-au-feu je vlastně základem pro hovězí vývar. Když potom přeložíme slova „pot“ – „au“ – „feu“ do češtiny, máme z toho „hrnec na ohni“. A to je právě ten obrázek, který měli francouzští kolonizátoři před očima ve vietnamských ulicích vždy, když se připravoval vývar na polévku, které se zkráceně začalo přezdívat „feu“ z francouzského slova oheň neboli vietnamsky (jen lehce intonačně jinak) Phở [fə]. Vietnamská polévka PHO má svou historii, která je ale podobně složitá, jako byste se chtěli dobrat vzniku naší bramboračky. V pramenech se uvádí, že recepty na tuto oblíbenou polévku dost dlouho kolovaly hlavně ústní formou. Jednou ji někdo šikovný vymyslel a pak už se z toho nápadu a misek plných voňavého vývaru radovalo pořád víc a víc konzumentů. Ten někdo byl pravděpodobně ze severního Vietnamu, protože první písemné doklady pochází z Hanoje. Jak už tomu, tak bývá, velký vliv na vietnamskou kuchyni měly okolní a přímo sousedící země a jejich kultura. Velkou inspirací v mnoha ohledech byla pro Vietnam Čína. Do vietnamské gastronomie přinesla nejenom kulturu stolování, kdy jsou dodnes za hlavní jídelní nástroj považované hůlky, ale i technika vaření „stir–fry“. Ze surovin jsou to pak hlavně různé druhy rýže a produkty z ní vyrobené (rýžové nudle, papír), sójová omáčka, tofu a mnoho druhů bylin a koření. Čím víc budete směřovat na jih Vietnamu, tím častěji budete v jídlech rozpoznávat výrazně sladší chutě. Často se tu k přípravě a dochucení typicky slaných jídel využívá čerstvé nebo sušené exotické ovoce. Pochutnáte si tu třeba na hovězím s kokosem, kuřecím s mangem i na mořských plodech na ananasu. Suroviny jako kokosové mléko, vaječné nudle, kari, chilli papričky, citronová tráva, ústřičná omáčka jsou zde samozřejmostí. Takový je vliv okolních Jihovýchodních států. Vietnam byl od roku 1887–1954 součástí Francouzské Indočíny, a to si myslím způsobilo poměrně významnou revoluci ve vietnamské gastronomii. Vietnam do té doby prakticky neznal obiloviny ani mléčné výrobky. Díky Francouzům vznikly třeba báječné vietnamské bagety Bánh mì pâté [baň mí paté]. Což jsou v podstatě bagety na způsob francouzských „baguette“, které se plní po vietnamsku, masem, paštikou, zeleninou a spoustou asijských bylinek s trochou chilli. Na naší pracovní cestě Road to Hanoi jsme ochutnali místní speciality severního Vietnamu jako bun oc – uvaření šneci s omáčkou nuoc cham, špízy z kozího masa, smažená žabí stehýnka, osmahnuté malé krabíky, pštrosa, vařené mušle s citronovou trávou, vodního buvola, opečené larvy bource morušového, smažené zelené kobylky, kávu se syrovým vejcem. Ve škole vaření jsme se naučili připravovat typické bun cha, jarní rolky či salát ze zeleného manga. Stravovali jsme se v restauracích, které by si zasloužili i Michelinskou hvězdu, ale i na ulici s místními, u stolečku s plastovými židličkami, rozloženými přímo na chodníku. Vietnamská gastronomie je rozmanitá a zcela jistě zde uspokojíte své chuťové buňky. Na své si přijdou i náročnější gastronauti.

Čti více

Dary moře, ostrovy a pohoda v Nha Trang

Jsme ve vietnamském letovisku Nha Trang a užíváme si relax na břehu Tichého oceánu v zátoce ozdobené ostrovy. Těžko bychom ve Vietnamu hledali slavnější letovisko než Nha Trang. Zde pocítíte, co to znamená exotická dovolená. Steak z tuňáka, losos, krevety, mušle, ale zkusíme i krevetové kari. Nha Trang je i o gastronomii a my ve SNU víme, kde speciality hledat. Je fascinující, jak se celé město zmítá v ruchu, motorkách, troubení a chaosu a jakmile se objeví svět buddhistické pagody, vše ustane a nádvoří pohltí klid a ticho. Rikši nás odvezou na největší tržnici, kde je tolik zboží, že si to člověk nestihne ani prohlédnout. Intenzivní den našeho poznávacího zájezdu. Pronajmeme si naši vlastní SEN loď a odplujeme hledat nádherné zátoky, rybářská městečka, budeme se koupat přímo z lodi a zakotvíme na ostrově.
 

Čti více

Drink z hadí krve ve Vietnamu

Myšlenka na drink z hadí krve a z hadí žluči v nás vyvolává smíšené pocity nejistoty. Po zvážení a vzájemném ujištění, že se opravdu jedná o výjimečnou příležitost, se odhodláváme k ochutnávce. Ta žluč mi trošku připomíná becherovku s hadím buketem z východních svahů, vtipkujeme… Tento nápoj, povzbuzující potenci, si oblíbili hlavně místní císaři. Součástí jejich neskonale „těžkého“ života bylo „postarat se“ o konkubíny. Nejznámější z nich, Tu-Duc, jich měl 104. Přiznejme si, byl to nelehký úkol při takovém počtu. Jako zpestření volného času střílel na zajíce, které jeho služebníci na povel vypouštěli na jeho vlastní ostrůvek. Připočtěme k tomu i každodenní rozhodování např., když si císař musel vybírat každý den z 50 druhů jídel. I díky tomu je město Hue proslulé svojí pestrou kuchyní a uspokojí i nejnáročnější chuťové pohárky :)

Čti více

Gastronomické a kulturní zážitky Hanoje

Neskutečné! Teprve dva dny prožíváme pohádku Dálného východu jménem Vietnam, ale zážitků máme, jako bychom byli na cestě téměř měsíc. Už první večer jsme po příletu do hlavního města Hanoj ​​ochutnávali místní speciality v podobě extrémně čerstvých jarních rolek, které zde mají na každém kroku a nemohli jsme vynechat ani jídlo zvané Bun Cha, které je typickým jídlem právě pro Hanoj. Dostanete misku s vývarem, ve kterém plavou kousky masa a na extra talířku čekají masové karbanátky, bylinky, výhonky a kopec nudlí. Vše si člověk připravuje sám v jakém poměru mu to vyhovuje a nakonec je jídlo hrou, které dokonce perfektně chutná. Tento zájezd je i o gurmánských zážitcích. V Hanoji jsme se zastavili na nádherných místech spojených s buddhismem. Hanoj ​​to je Ho Či Minh, a tak byla jen otázka času, kdy k němu přijdeme blíž. Monumentální náměstí Ba Dinh bylo poloprázdné, a tak jsme si mohli udělat panoramatické fotky slavného mauzolea, kde je uloženo tělo revolucionáře Ho Či Minha. Přestože zemřel v roce 1969 jeho odkaz a osoba je zde v Hanoji stále živá a lidé si ho drží v úctě. Proč nechtěl bydlet v luxusním monumentálním paláci? Kolik měl Ho Či Minovo aut? Kde nakonec bydlel a jak to u něj vypadalo? Na všechny tyto otázky již známe odpověď. Ještě Pagoda stojící na jednom pilíři, první vietnamská káva, džusy z exotického ovoce, pomelo, pithaja a můžeme jít do starého města k Chrámu Literatury. Nasedli jsme na rikše, propletli se chaotickým městem, úzkými uličkami, exotickými tržišti, mezi stánky s jídlem, polévkami, ale i všem možným a po super obědě jsme se nechali unášet pohádkami a legendami na slavném loutkovém divadle odehrávajícím se na vodě.

Čti více

Gurmánský zážitek ve Vietnamu

Možná mořské plody neradi, možná jste je ještě nezkusili a možná na některé ani nikdy nenajdete odvahu. Ale pokud patříte mezi milovníky chobotnic, ryb, mořských ježků, sépií a jiných potvor, a rádi zkoušíte nové věci, Vietnam je pro vás jako stvořený. Pouze zde zažijete restaurace přeplněné čerstvými mořskými plody. Přijdete do podniku a ukazujete číšníkovi na jednotlivá akvária, že chcete půl kila krevet, královskou makrelu, deset mořských hlemýžďů, svalovinové trubičky, jejichž název nejen že neznáte, ale nejste ani schopni vyslovit jejich vietnamský název :) ani se nenadějete, a již se stoly prohýbají pod váhou objednaného jídla. Vynikající chuť je zaručena, a gastro zážitek uloven :)

Čti více

Hanoj z mravenčí perspektivy

Každý, kdo alespoň jednou navštívil, severovýchod Asie ví, že zde měří jiným, o mnoho kratším metrem. Od velikosti oblečení až po rozměry lokálních příbytků, tady na východě je pro nás vše o poznání menší. Jinak tomu není ani při stolování. Zatímco standardní porce tradičního masového vývaru s rýžovými nudlemi a bylinkami Pho je zhruba třikrát větší než polévka v Evropě, plastová židle, na níž si své pouliční Pho sníte, připomíná zmenšenou edici stolečku z dětského domku na hraní. Sedíme si na GHE nhựa, jak se ve Vietnamu tento absolutně kultovní nábytkový artikl nazývá, a s Lin, která nám naservírovala bun rieu, vývar s rajčaty, tofu, kulatými rýžovými nudlemi a čerstvým koriandrem, debatujeme o problematice plastových židlí. O metr dál se k nám na chodníku připojuje sekuriťák Sohn se svými kolegy policisty, kteří se na večerní šichtu připravují poměrně osobitě: vypitím na ex bia Hoi, lehkého a osvěžujícího vietnamského pivka, které se vaří každý den a čepuje úplně čerstvé. Pití je tu doslova soutěžní disciplínou. „Một trăm phần trăm!“ (Což znamená 100%), volá po každé rundě Sohn a sklenice najednou stojí dnem vzhůru. „Tam bychom si snad sedli i tři!,“ diví se chlapci, když jim objasňujeme, na jaké rozměry zahradních plastových židlí jsme doma zvyklí my. K lokální gastronomické kultuře však tyto židličky neodmyslitelně patří a možná i díky nim je každé bia Hoi a miska nudlí, ve výšce třicet centimetrů nad zemí, zážitkem.

Čti více

Hoan Kiem – kde se najíst ve Vietnamu

První den našeho zájezdu Vietnam, Kambodža jsme začali ve městě Hanoi. Večerní procházky starým městem s názvem Hoan Kiem přinášejí mnohem více než čekáme – je pátek, pár hlavních ulic centra uzavřela místní policie a z klasické chaotické, neustále troubícím motocyklové provozu se kolem 19:00 rázem stává místní trh s prodejními stánky všeho druhu. O lokálním street food nebo česky "jídle na ulici" nemluvě. Je však místním pravidlem, že všechny podniky na ulici by měly zavírat o půlnoci. Hanojská policie auty projíždí uličkami a místní podnikatele napomíná osobně, jednoho za druhým. Nikomu se totiž zavírat nechce – Vietnamci ulicí žijí a je to cítit na každém kroku. Od piva vyhnali i nás. Žaludek si ale přál něco na zub před spaním, my však v uličkách starého města sledujeme už jen místní Vietnamce, sedící na tradičních, barevných plastových židlích "dětské" velikosti společně večeřet, po jejich celodenní šichtě. Zacházíme do boční uličky nedaleko našeho hotelu Skylark a vidíme prázdné plastové stolky. Vietnamci je po večeři ještě nestihli uklidit. Zpomalujeme chůzi, vidíme jedinečnou šanci, jak naplnit naše hladové žaludky a zároveň uspokojit naše chuťové buňky. Přibíhá k nám místní pán s jídelním menu v ruce. Ukazuje, co si máme dát. Název Fried Beef nezní úplně lákavě, ale dlouho neváháme, dáváme si říct. Po pár minutách nám postupně přinášejí malou keramickou misku pro každého – prázdnou. Potom sójovou omáčku v jedné misce, limetkový dip s chilli v miskách pro každého. Margarín v dózičce. Celý talíř syrového hovězího masa, na něm naskládaná, posekaná zelenina v podobě cibule, rajčat a jarní cibulky. Ananas, drobné houbičky. Vzápětí přinášejí obrovský hořák s pánví a alobalem na něm. "Co s tím mám dělat?" říkám si. Najednou pánev začne syčet a my víme, že si na pánev musíme naskládat všechno syrové ze sousedícího talíře. Pochoutka jako nikdy, sami si připravíte kvalitní jídlo na "vařiči", dopečené podle vlastní chuti a kombinací. Mezi tím nám občas vypínají světlo nad hlavami a po celé ulici .. Možná proto, aby je místní policie neodchytila ​​kvůli obsluhování po půlnoci. Jak se říká, na dobré se čeká – trávíme tam přes hodinu opékáním místního jídla a následným vychutnáváním vietnamského gurmánského luxusu. Při pohledu na domácí, kteří hadicí čistí nádobí z celého dne, nakonec, odcházíme více než spokojeni. Quant bo nướng; děkuji, chutnalo.

Čti více

Jarní rolky v Hanoji

Po návštěvě prezidentského paláce, shlédnutí Ho Či Minhova skromného příbytku a už méně skromného vozového parku, nás Tank (vietnamský průvodce) vyprovází na rikši. Ekologický dopravní prostředek poháněný lidskou silou. Ve vietnamském provozu se jedná o zcela adrenalinovou aktivitu. Odvezli nás přímo do restaurace, kde nás patřičně uvítali rýžovou pálenkou. Pokračovali jsme rybou s galangalem. Jedná se o plněnou rolku rýžového papíru rybou, zeleninou a bylinkami. Jelikož nás velmi zaujal vzhled této pochoutky, poprosili jsme o malou lekci z kuchařského umění. S radostí v očích z netradičního požadavku nám přinesli potřebné suroviny. Po krátké instruktáži jsme si už pochutnávali na vlastních výtvorech. "Omylem jsem si připravila až příliš pikantní verzi", prozradila Katka pobaveně. Tvorbu dalších chodů jsme už přenechali na profesionálech. Pochutnali jsme si ještě i na vepřovém mase na lístcích mac-mat nebo krevetách s tamarínem. "Už se nemůžeme dočkat na další ukázky z vietnamské kuchyně", shodli se klienti. Ani si neuvědomili, jak rychle budou čelit velké gastronomické výzvě hadí krev a žluč. Jak to dopadlo? Dozvíte se příště.

Čti více

Jízda na buvolovi v Hoi An ve Vietnamu

Ráno nás čekají před hotelem nablýskaná kola. Po rozdání přileb následovala krátká bezpečnostní instruktáž a mohli jsme vyrazit. Míjeli jsme scenérie jako z pohádky. Východ slunce nad rýžovými políčky. Děti chytající ryby u jednoduchých, ale geniálně vymyšlených zavlažovacích kanálcích. Obloha se zrcadlí mezi květinami leknínů. Vodní buvoli pasoucí se mezi políčky. Udělali jsme si foto pauzičku a už na nás energeticky rukama mával, majitel jednoho z buvolů. Představuje se nám jako Phank, i když neumí ani ň anglicky. Hrdě nám ukazuje čím svá zvířata krmí. Chvilku váhám, mám respekt z mohutných rohů, ale nabral jsem hrst krmiva a podávám buvolovi. Phunk se mi vysmál, že se bojím a plácl buvola po zádech. Posunky se mě zeptal, jestli na buvola nasednu. Váhal jsem přesně 0,2 sekundy. Vždyť kdy jindy se naskytne taková příležitost zajezdit si v rýžovém poli na vodní buvolovi? Správně už asi nikdy. Opatrně jsem nasedl a zapřel se nohama. Mohutné zvíře se jen líně ohlédlo a přešlo se chodníčkem mezi poli. Foto pauzička skončila a my jsme pokračovali na pláž. Po koupání se v teploučké vodě Jihočínského moře si pochutnáváme na drincích z tropického ovoce.

Čti více

Magický Angkor Wat je zážitkem na celý život

Pokud se řekne nahlas Kambodža, co vás napadne? Devět z deseti lidí ze sebe určitě vystřelí slovní spojení Angkor Wat. Je to tak, nejznámější chrámový komplex celé jihovýchodní Asie leží přímo zde. Dnešní budíček zvonil příliš brzy, ale vše se děje pro nějakou příčinu. Před půl šestou jsme seděli v našem pronajatém SEN buse a uháněli směr Angkor Wat, který máme necelých 15 minut od našeho hotelu. Přijeli jsme přesně na východ slunce, a tak jsme mohli sledovat, jak se z tmavé oblohy postupně vynořují monumentální khmerské věže, které zná téměř celý svět. Slunce se pomaličku, ale jistě probouzelo a silueta chrámu byla stále fotogeničtější. Aby toho nebylo málo, její odraz se nádherně zrcadlil na přilehlém jezírku posetém lotosovými květy. Pro tyto momenty milujeme cestování. Po snídani jsme se do ztraceného světa někdejší khmerské říše vydali znovu, abychom si důkladně prohlédli její největší trumfy. Do bývalého města Angkor Thom jsme se vydali branou posetou tvářemi a ty jen jemně navodí atmosféru toho, co nás čeká o několik stovek metrů dál. Dokonalé dobrodružství. Chrám Bayon, který zde leží konkuruje samotnému Angkor Watu, jen je neznámý. Kdysi z něj hledělo 216 monumentálních tváří, zakletých do kamene, ale když pak v 17. století lidé Angkor opustili, příroda se do něj pustila a některé tváře se ztratily. Sloni pomaličku obcházeli areál a my jsme se pustili do objevování reliéfů s králem Džajavarmom VII, naučili jsme se rozeznávat Khmery od Čamů, se kterými jsme se setkali ještě ve Vietnamu a víme co dělali vojáci v době svého volna. Sloní terasa i terasa leprového krále jsou příjemnými překvapeními během našeho poznávání, ale až nedaleký chrám Ta Phrom nás dokonale pohltí. Ta Phrom patří k symbolům Angkorské říše. Někteří ho chtějí vidět kvůli filmu Tomb Raider, ale i kdyby se zde takový film nikdy nenatočil, stále by Ta Phrom vyzařoval osobité kouzlo, pro které se sem vyplatí přijet. Člověk zde na vlastní oči vidí vítězství přírody nad civilizací a někdejší chrámy a kamenné zdi dnes protínají mohutné kořeny vysokánských stromů. Po khmérském obědě na nás čeká highlight celého místa. Samotný chrám Angkor Wat. Jsou u něj davy lidí z celého světa, ale stále zde umíme najít místo, kde ho budeme mít jen sami pro sebe. Nevěříte? Kolem starobylých reliéfů jsme se dostali až k nejposvátnější části a vyšli nejvyšše jak se jen dalo, abychom si užili výhledy na okolí. Člověk kolem sebe vidí jen koruny stromů a palmy a kdyby netušil, že tam někde pod nimi se nacházejí relikty khmerské říše, nikdy by ho to nenapadlo. Atlantida Kambodže. Unikátní místo, které by klidně mohlo být osmým divem světa. Naše exotická dovolená se blíží k závěru a takto ve finiši je krásně vyšperkována.

Čti více

Nejlepší Pho v Hanoji

Hned po příchodu do hlavního města Vietnamu jsme nelenili. Po krátké pauze na převlečení vyrážíme do ulic, přímo do pulzujícího centra vietnamské metropole Hanoj, do starého města Hoan Kiem. Právě zde v 36 obchodních ulicích najdete koncentrovanou duši průbojného vietnamského národa. Všude kolem nás je ruch, po ulicích jezdí motorky, po chodnících stejně a na každém kroku Vám podnikaví Vietnamci něco prodávají. Od zaručeně pravého sportovního oblečení, až po nové podrážky na boty. My máme ale jasný cíl – navštívit nejlepší vývařovnu s vietnamským národním jídlem Pho v celém starém městě. Vyhýbáme se konvenčním restauracím a turistickým pastím a naše kroky směřují rovnou do okénka v boční uličce při ulici Dinh Liet. Pokud nevíte, jaký poklad zde hledat, tak byste sem určitě nezašli. Osobně mi tento podnik doporučil náš dlouholetý místní kolega Thanh až po pár letech spolupráce. "Sem nechodíme s každým, jinak by sem přicházelo příliš turistů". Já jsem se ale rozhodl, že se o tuto malou restauraci nemohu nepodělit. Byla by to věčná škoda, pro každého, kdo navštívil Hanoj ​​a nestavil se na jejich misku silného hovězího vývaru s rýžovými nudlemi. Když jsem tu byl poprvé tak tu seděli jen Vietnamci. Již se ale zjevně rozkřiklo jako tu vaří a poměr Evropanů a Vietnamců je aktuálně jedna ku jedné. Horko těžko si nacházíme místo a objednávám Pho pro všechny. Mají dvě verze, standardní vietnamskou s předvařeným masem, a pro odvážnější i nejtradičnější recept, kde se do polévky dává maso syrové. Osobně neváhám ani vteřinu a hned si říkám o tu tradičnější verzi. Nenabízejí ji všude, ale právě zde je obrátka velká a maso na první pohled čerstvé. O tři minuty přede mnou přistane miska vývaru, z něhož se hustě páří. Beru mističky a přidávám do polévky limetku, chilli papričky a také tradiční dochucovadlo – česnek s octem. Je přesně taková, jak jsem si ji pamatoval. Exkluzivní pho jaké v běžné restauraci nedostanete, natož za lidovou cenu 45 000 Dong (47 Kč). I ti nejzkušenější z naší skupiny uznávají kvality této domácí Vietnamské kuchyně a já se už teď těším, jak sem zajdu až se do Hanoje zase jednou vrátím!

Čti více

Ochutnat hmyz ve Vietnamu

Kdysi byly časy, když bych při pohledu na takovou havěť běhající po mém bytě zvažoval podpálení celého domu. Postupem času jsem začal akceptovat, že pro některé lidi je to domácí zvířátko, něco jako rybičky. Ale až v Kambodži jsem se setkal s tímto hmyzem na jídelním lístku. Můj odpor se postupně snižoval s každým dalším odprovozeným turnusem. Kromě tarantulí tu narazíte na kachní zárodky, larvy, šváby, štíry či cvrčky. Všechno je to připraveno na různé způsoby nejčastěji orestované na pánvi s chilli a česnekem. Překvapivě to chutná velmi dobře. Dokonce je to i zdravé, a ne nadarmo se hmyz právě proto považuje za jídlo budoucnosti. Můj vztah k hmyzu se postupně mění, reálně si pohráváte s myšlenkou pořídit si takovou potvoru i domů :)

Čti více

Phnom Penh a perla Orientu v Kambodži

Kráska jménem Kambodža. Každý o ní slyšel, každý ji zná, ale málokdo si ji umí představit a pokud i náhodou ano, nečeká, že se změnou hranice tak radikálně změní krajina kolem. Kasina v pohraničním městečku jsou jen jakýmsi odleskem bohatství, ale to tu člověk nenajde. Tedy nenajde, pokud hledá bohatství v podobě na sobě naskládaných bankovek. Pokud však člověk do Kambodže přichází hledat bohatství zakleté v místních lidech, prachu země a v historických skvostech, tehdy ho objeví a okouzlí. I náš poznávací zájezd se toulá Kambodžou a jsme fascinováni z památek, které se kolem nás rozprostřely. V Phnom Penhu jsme kráčeli po moderním nábřeží a hleděli na soutok řek Tonle Sap a Mekong. V Královském paláci se nám nepodařilo zahlédnout krále, který dodnes mluví plynně česky, ale za to jsme si užili krásu paláců a chrámů bez davů lidí. Ty v Phnom Penhu nikdy nečekejte. Mnozí se mu vyhnou, ale byla by to velká škoda neocitnout se na místě, které kdysi hrdě nosilo přezdívku "Perla Orientu". Kambodžská genocida? I my jsme se o ní dozvěděli více na notoricky známém místě s nic neříkající přezdívkou S-21. My už víme, co znamená a víme co se dělo v utajení za jejími vysokými zdmi. Večerní Phnom Penh jsme si vychutnali jak se patří. Nejprve při tradiční khmerské kuchyni s exotickou příchutí. V jídlech se opět objevuje zajímavá chuť koření a kokosového mléka. Ochutnali jsme první doušky piva Cambodia či Angkor a poté jak se Phnom Penh zabalí do tmy se ocitneme v místním baru a popíjíme míchané drinky za neuvěřitelné ceny. Stále nestačí? Nasedneme na motorky a užijeme si dobrodružství na motorkách při cestě do hotelu! I v Kambodži se dá strávit exotická dovolená.

Čti více

Pho u Clintona a chaotická duše moderního Saigonu

Ocitáme se ve fantastickém světě, zvaném Saigon, který SEN miluje. Na nových mapách či knihách, na tomtéž místě najdeme svítit název Ho Či Minovo Město, ale Saigon je Saigon a Saigon vždy bude. Řekněte si Saigon a jeho jméno Vám rozdmýchá jiskřičky dobrodružství, orientu, exotiky a vůni dálek. Kdysi zde pulsoval významný přístav a dnes představuje ekonomické srdce země, kde se produkuje cca 20 procent vietnamského HDP. Na vlastní oči jsme se přesvědčili při procházce městem, jak se zde mísí šarm francouzského kolonialismu s moderními vizemi, za které by se nemusel stydět ani Singapur. Víte, kde jedl svou polévku Pho Bo americký prezident Clinton? My ano a dáme si ji tam také. Francouzského kolonialismu se nadechneme na náměstí v obklíčení slavné Katedrály a budovy Pošty. Která z nich je hezčí? Saigon má v sobě energii, která chybí Hanoji. Hanoj ​​pulzuje historií, kulturou, ale nemá saigonskou jiskru. Málokdo by tušil, že mezi oběma kdysi znepřátelenými městy je tak obrovský rozdíl. Jen projít přes silnici je zde dobrodružstvím. Ani večer nezahálejí a zatímco někteří posedávají v barech s vyhlídkami na večerní město, ostatní kráčíme nejrušnější uličkou večerního města, popíjjame vychlazený zelený či červený Saigon a vychutnáváme si delikatesy vietnamské kuchyně, kterou jsme si za ty dny co jsme tu zamilovali. Jarní rolky nebo grilovaný úhoř?
 

Čti více

Romantické město lampionů Hoi An ve Vietnamu

Kdysi sem přicházelo zboží z legendární Hedvábné cesty, přistávaly zde lodě Portugalců, Číňanů, Japonců a město bohatlo. Svého času nebylo významnějšího přístavu v Jihočínském moři, než právě Hoi An. Malé městečko se proměnilo na pohádku, ze které sálá atmosféra někdejší Indočíny. Nakoupili jsme hedvábí, jako staří obchodníci, prošli se starými tradičními domy, Japonským mostem ve kterém se ukrývá příběh a ochutnávali jsme místní speciality. Vietnamská kuchyně je neskutečná. Na oběd v naší restauraci jsme si dopřáli speciality jakými jsou Hoianská růže, polévka s Wonton či zajímavou a chuťově netradiční placku Banh Xeo z rýžové mouky s krevetami a masem. Člověk nepochopí jak mohou Vietnamci namíchat tolik zajímavých chutí do výsledku, který hraničí s dokonalostí. Lovíme zážitky na všech frontách! Večerní Hoi An se nám předvedl v nejkrásnějším světle a to doslova, protože město lampionů nezbylo nic dlužné své pověsti. I kdyby zde člověk byl několik krát, vždy ho nadchne to jaký je Hoi An krásný, tak unikátní, tak příjemný.
 

Čti více

V zátoce plné draků - Vietnam

Probouzíme se o 180 kilometrů dál od Hanoje v zátoce Halong, zde už nás čeká naše vlastní pronajatá loď, která nás několik hodin vozí po nejkrásnějších zákoutích tohoto pohádkového místa. Halong Bay měli založit draci tak, že do moře házeli perly, drahokamy a šperky, z nichž se staly ostrůvky a ty ochránili lidi v Halongu. Drakům se zde natolik zalíbilo, že zde zůstali dodnes a určitě byste potkali místní, kteří vám budou přísahat, že se v mystické mlze sem tam mihne ocas draka. Užíváme si nádherné výhledy z lodi a občerstvujeme se krevetami, rybami, kalamáry, jarními rolkami či kraby a zapíjíme vietnamským pivem Hanoi či místním bílým vínem. Sever máme za sebou, pouštíme se do objevování centrálního Vietnamu se svými historickými skvosty.
 

Čti více

Velikonoční neděle ve Vietnamu

Zatímco doma už dívky v obavách, či radosti vyčkávají Velikonoční pondělí, ve vietnamském Nha Trangu po Velikonocích ani stopy. Tedy kromě večerní bohoslužby v katolickém kostele Notre Dame, krásném neogotickém pozůstatku francouzské kolonizace, který jsme si prohlédli v rámci naší včerejší akční prohlídky na cyklorikše. Sluníčko však vesele připéká, pláže se bělají a my si užíváme odpočinek přesně tam, kde se chodili rekreovat tisíce amerických vojáků během Vietnamské války. Neváháme a nasedáme do kulatých bambusových lodiček, ve kterých nás místní vozí mezi fotogenickými barevnými loďkami a dřevěnými domky na vodě. Oblý tvar velikonočních vajíček si připomínáme alespoň s mladým kokosovým ořechem, nasedáme na naši loď, abychom si podmořský život užili ještě o něco více. Koupeme se v tiché a klidné zátoce a při šnorchlování objevujeme lokální faunu pod hladinou Jihočínského moře. Po návratu si vychutnáváme bohatý velikonoční oběd v příjemné ostrovní restauraci hned u moře. Ještě sladká vietnamská kávička, morušové vínko, odpočinek na ostrově a naše krásná velikonoční neděle ve Vietnamu pomaličku končí. A protože jedním z kultovních symbolů Vietnamu je také drak, jednoho jsme si na lodi cestou domů i pustili. Vedoucí akce Janko zapojil i naše lodní kapitány a po úspěšném vzletu s námi drak směřoval až do přístavu. Vyrážíme na Lanovku, soukromý ostrov Vinpearl ve vlastnictví vietnamského miliardáře Pham Nhat Vuonga, je celosvětově nejdelší lanovkou, vedoucí přes vodu, s trasou až 3320 metrů. Velikonoční neděle se nám krásně vydařila a večer si ještě každý užíváme ve své režii. Mnozí z nás se v pohodlí hotelů spojí i se svými rodinami a nejbližšími, kteří jsou od nás takto na svátky o více než 9 tisíc kilometrů daleko. Veselou velkou noc z Vietnamu!

Čti více

Vietnamský hot pot

Co je to hot pot? Je to způsob vietnamského stravování při významných rodinných událostech, jako jsou narozeniny nebo výročí. Musíte ale počítat, že takové stolování trvá klidně i 2 hodiny, ale stojí to za to. Nejprve Vám na stůl dají uhlíky i s roštem, nebo vařič. Já mám nejraději verzi s hrncem, ve kterém se dá vařit i grilovat zároveň. Když se gril rozpálí a voda začne vřít, číšník přinese čerstvé suroviny. Máte jistotu, že jsou čerstvé, protože rybám se oči perfektně lesknou a krevety Vám ještě vyskakují z talířku. Zde se nemůžete vymlouvat na špatného kuchaře. Vy sám jste kuchař! Opékáte si a vaříte si přesně podle Vaší chuti. Patříte mezi lidi, kteří by připekly čaj nebo osolili kávu? Nezoufejte, číšníci jsou velmi ochotní Vám to předvést, a naučíte se to opravdu rychle. 

Čti více

Zakázané město a parfémová řeka Vietnamu

Naše pohádka dalekého a exotického Vietnamu pokračuje! Ocitli jsme se v císařském městě na břehu parfémové řeky. Hue patří k najhistoričtějším místům celého Vietnamu a bylo to tady, kde se tvořily dějiny této zajímavé země během 19.století. Císaři dynastie Nguyen sjednotili Vietnam a vládli mu dlouhých 143 let. Jejich jméno Nguyen se v zemi neustále opakuje jako mantra. Znáte doma nějakého Vietnamce? Ze všech jmen je největší pravděpodobnost, že se bude jmenovat právě Nguyen. Naše dračí loď nás dovezla po parfémové řece zpět do centra Hue. Kdysi byla její hladina plná napadaných květů a jejich vůně se šířila celým okolím, to proto jí zůstalo tak krásné a romantické jméno. Po skvělém obědě si prohlížíme Citadelu s císařským zakázaným městem. Jizvy z války jsou tu stále a tak zůstalo z císařského města jen torzo, ale to co tady přečkalo do dnešních dnů, patří k top památkám celého Vietnamu. Člověk se však přistihne při myšlenkách, jak by asi vypadalo zakázáno město, pokud by zde žádná válka neproběhla. Stačí přivřít oči a v mysli se vynořují paláce ozdobené draky, červené nalakované sloupy, kamenné sochy strážců, draků, mýtických bytostí. Hue třeba zažít. Večer si sedneme uprostřed rušné ulice na drink, pivo Saigon či na večeři v podobě jarních rolek a jiných dobrot.
 

Čti více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací