Ištarina brána v Babylonu.

15 nejzajímavějších míst Iráku

V Iráku právě skončily volby (říjen 2021) a země se dostává do normálu. Irák se opět otevírá turismu a toho je třeba využít. Nabízíme vám přehled těch nejzajímavějších míst a zážitků, které stojí za návštěvu této fascinující země.

Autor: Luboš Fellner

16.11.2021

Čti více
Na vrcholu zikuratu ve městě Aššúr.
Na vrcholu zikuratu ve městě Aššúr.

15. Kúfa

Poslední v mém žebříčku nejzajímavějších míst Iráku, ale vůbec ne nezajímavá. Kúfa je prastarým městem, kde prý začala Potopa světa. V Kúfě se také nachází jedna z nejstarších mešit na naší planetě: Velká mešita v Kúfě. Kúfa leží na řece Eufrat 170 kilometrů jižně od Bagdádu. V tomto městě naleznete dům, kde bydlel imám Alí, který právě sem do Kúfy přesídlil hlavní město svého kalifátu z Mediny. Kdyby se Kúfa nacházela v jiném státě, znal by ji celý svět. Ale v Iráku má Kúfa smůlu a v tak ohromně nabité konkurenci se dostala u mě až na 15. místo. Budete-li v Kúfě, určitě navštivte místo, kde imáma Alího zabili. Pohřben je sice v Nadžafe, ale zabili ho zde.

Nádvoří Velké mešity ve městě Kúfa.
Nádvoří Velké mešity ve městě Kúfa.

14. Mosul

Mosul je snem, vždyť se do tohoto legendárního města dlouhá léta nedalo cestovat. Po Bagdádu a Basru je Mosul třetím největším městem Iráku a zároveň centrem severního Iráku v části, která leží na pomezí mezi arabskými a kurdskými provinciemi. Už ve starověku důležité město si i v islámském středověku udrželo své důležité postavení. V roce 1185 ho dobyl udatný kurdský bojovník Salah ad-Dín, který potrápil křižáky i ve Svaté zemi. Dokonce se v okolí města zmiňuje i nejstarší klášter Iráku, Klášter svatého Eliáše z 6. století. Věděl jsi, že kvalitní tkanina mušelín je nazvaná podle tohoto města a Evropa ho převzala od Marca Pola? Jedná se o bavlněnou ručně tkanou vysoce kvalitní látku a Marco Polo tvrdí, že způsob výroby vymysleli právě v Mosulu.

Ve skutečnosti technika tkaní pochází z dnešního Bangladéše. Mosul se v posledních letech stal symbolem Islámského státu, který si jej vybral za své hlavní město. S Islámským státem přišla destrukce města i jeho důležitých památek. Některé čtvrtě Mosulu se proměnily v ruiny, jiné chytily druhý dech a snaží se žít. Mosul přišel v roce 2017 také o svou nejznámější památku, kterou byla Velká mešita al-Núri. Dnes se zde dokončuje opravdu impozantní Velká páteční mešita. Mosul jsem dal takto níže hlavně kvůli tomu, že město je dnes ještě rozbité a celkově není pro každého. Za pár let se však určitě posune na vyšší příčku. Podobně jako Kúfu vám ho doporučuji navštívit.

Konverzace s místními ve městě Mosul.
Konverzace s místními ve městě Mosul.

13. Aššúr

Aššúr či Assur, bývalé hlavní město Asyrské říše, navštívil na své cestě již prorok Abraham a je známá příhoda, jak zde odmítl sesednout ze své velblouda, neboť v Aššúru vzývali stovky bohů. Abraham, otec monoteismu, uznával pouze jediného. U nás neznámý Aššúr je úžasnou cestovatelskou specialitou, významnou památkou, které si váží i UNESCO. Do Aššúru se nám podařilo dostat v létě 2021 a tvrdili nám zde, že jsme byli první křesťanskou skupinou od roku 2003. To je už slušný cestovatelský úspěch. ISIS (Daeš) zničilo skleněný kryt nad hrobkami králů a vystavilo je tak nepřízni počasí. Paradoxně Aššúr dnes může být zajímavější než za pár let. Vešli jsme dovnitř nezrekonstruovaného zikkuratu, vystoupili jsme i na jeho vrchol, odkud bylo krásně vidět řeku Tigris.

Vstupní brána do města Aššúr.
Vstupní brána do města Aššúr.

12. Basra

Irácká Basra je po Bagdádu druhé největší město Iráku a má přes 2 miliony obyvatel. Basra má funkční letiště, a tak je šance, že sem nebo odsud budete odlétat. Poloha Basry je unikátní v tom, že leží v regionu zvaném Šatt al-Arab pouhých 110 kilometrů od Perského zálivu. Severně od města se pojí Eufrat s Tigrisem a díky těmto bájným řekám byla Basra odvěkým a největším iráckým přístavem. Odtud na své výpravy vyrážel mýtický Sindibád. Město založili už v 7. století, a právě přes Basru probíhala islámská expanze na sever do oblastí dnešního Iráku či Íránu. Basra je bohatým ropným městem země a dnes se jedná o nejbohatší město Iráku, které předběhlo i Bagdád. Co se týká bezpečnosti, představuje dnes přesný opak Mosulu. Basra je doslova naprosto bezpečná. I toto je důvod, proč dostala vyšší příčku.

Ovšem Basra je i jedním z nejžhavějších měst na světě, a to rychle pocítíte. Kvalitní klimatizovaná doprava a kvalitní hotel je zde základ. Basra je známá i tím, že zde žijí nejkrásnější muži Iráku, a tak i čtenářky tohoto blogu mají nyní důvod sem vyrazit. Staré centrum Basry je dnes špinavé a pod patronátem UNESCO a také z peněz EU se obnovuje. Doporučuji bydlet (tak jak to děláme my) v nové luxusní části, kde cítíte potenciál Basry a jejího podnikatelského ducha. Basra má v Iráku roli, jakou nese na ramenou v Japonsku Osaka, v Brazílii Sao Paulo či v Indii Bombaj. V Bagdádu se dělá politika, tady se dělá byznys. Basru a její datle si pochvaloval i cestovatel Marco Polo.

Zrekonstruovaný dům s otevřeným patiem ve městě Basra.
Zrekonstruovaný dům s otevřeným patiem ve městě Basra.

11. Mezopotámské močály

V močálech Chibayiš žijí obyvatelé, kteří jsou podle DNA těmi nejpůvodnějšími Sumery. Mezopotámské močály mají rozlohu (podle výšky vody) bezmála čtvrtiny Česka. Diktátor Saddám Husajn je chtěl vysušit, neboť právě zde se proti němu vytvářel nejsilnější šíitský odboj. My na lodičkách brázdíme nádhernou přírodu plnou exotického ptactva. Místní komunita stále žije v Mezopotámských močálech tradičním způsobem života. Jde o jakési „plovoucí vesničky“, kde se vše odehrává na řekách, jejichž jméno zná celý svět. Doporučuji dát si čerstvou pečenou rybu a navštívit proutěný „parlament“, kde se setkává denně šeich se svými poddanými. Tyto močály zaujmou i ty, co preferují ekologickou dovolenou. Úžasné je, že jde o vodu v poušti, která je všude kolem.

Místní muž u Mezopotámských močálů.
Místní muž u Mezopotámských močálů.

10. Qurna

Městečko Al-Qurnah se nachází 74 kilometrů severně od města Basra a právě zde se spojují řeky Eufrat a Tigris, aby vyformovaly řeku Šatt al-Arab. Je to opravdu úžasné místo a krátká zastávka se zde vyplatí. Mezi řekami Eufrat a Tigris se nachází Meziříčí = Mezopotámie a nebýt těchto řek, tato pouštní oblast se kolébkou civilizace nestane. Právě na tomto místě se obě úžasné řeky spojují a domácí tvrdí, že právě zde se nachází biblický Ráj a roste zde Strom poznání, který nazývají Adamův strom. Zážitek z Qurny budete mít mnohem větší, když si na soutoku těchto řek zaplavete. Já jsem přeplaval z delšího Eufratu, který je největší řekou Blízkého východu, do Tigrisu. Bomba!

Adamův strom ve městě Qurna.
Adamův strom ve městě Qurna.

9. Ninive

Prastaré Ninive se dostalo právem do první desítky. Ninive, opakovaně zmiňované v Bibli, patřilo k nejdůležitějším kulturním centrům starověkého světa. Svou slávu získalo zřejmě proto, že právě zde se našla ohromná knihovna s tisíci hliněných tabulek popsaných klínovým písmem. Z čistě osobního pohledu bych dal Ninive asi výše, neboť jsem o cestě sem dlouhá léta snil. Představte si, že zrealizujete výpravu z města Erbil, z iráckého Kurdistánu, opustíte vojska Pešmarga a projedete i vedle vojsk pravé irácké armády až 5 km od města. A tam nás v roce 2012 na check-postu zastavili a otočili. Do Ninive jsem se tedy dostal až na podruhé, po devíti letech, v létě roku 2021 a jsem za to vděčný.

Ninive je dnes prakticky součástí Mosulu, nachází se na druhé straně řeky Tigris od starého centra. Náš hotel je méně než sto metrů od proslulých dvanáctikilometrových obranných valů města. Je třeba vědět, že Ninive je v žalostném stavu, hnutí Islámský stát zničilo některé památky i vstupní brány do města. Ninive není zrestaurováno a Senacheribův (Senašeribův) palác je směs cihel a hlíny. Pouze když přijdete blíž (což se dnes dá), a vidíte tu nádheru vyrytou do krásného mramoru, zapne se vaše představivost. Muselo to být krásné ach... Ninive se vám bude líbit, pokud si co nejvíc nastudujete. I to, jak proroka Jonáše spolkla velryba. Tady v Ninive má dnes svou hrobku.

Vytesané kresby bojovníků v Ninive.
Vytesané kresby bojovníků v Ninive.

8. Nadžaf

Pro šíity je toto milionové město nejvýznamnější na světě. Právě zde je pohřben imám Alí, první imám a mučedník. Jeho mešita je úžasná a zřejmě nejtřpytivější, jakou uvidíte, a to je co říct, neboť všechny šíitské mešity jsou třpytivé. Před mešitou je často hluk a chaos, ale když vejdete dovnitř, zavládne rázem mír. Lidé si sem dokonce přicházejí lehnout a pospat, aby se ve snech dostali blíže ke svému světci. O to se snaží i po smrti. Údolí míru je největším hřbitovem na světě a čím máte hrob blíže k mešitě imáma Alího, tím je dané místo dražší. Na hřbitově je neustále rušno, vždyť je zde pohřbeno přes pět milionů věřících.

Velká mešita imama Aliho ve městě Nadžaf.
Velká mešita imama Aliho ve městě Nadžaf.

7. Bagdád

Hlavní město Iráku patří k nejznámějším městům celého Blízkého Východu. V minulosti ho řadili k ozdobám islámského světa, a přestože se dnes mnoho památek nedochovalo, stále má v sobě legendární auru. Dnes je Bagdád domovem pro více než sedm milionů obyvatel a město v meandrech řeky Tigris se těší z toho, že se může pozvednout po letech konfliktů. Bagdád založil ještě v roce 762 chalíf al-Mansur a následně se stal nejdůležitějším místem Abbásovského chalífátu a prý v daných letech největším a nejbohatším městem světa.

Ramadánova mešita v Bagdádu.
Ramadánova mešita v Bagdádu.

Bagdád se proměnil v nejdůležitější obchodní křižovatku světa a kdo ví, jak by toto město vypadalo, nebýt mongolského vpádu ve 13. století, kdy ho Mongolové totálně zdecimovali. Po tomto útoku se už město nedostalo zpět na piedestal, o čemž nám podává svědectví i největší muslimský cestovatel Ibn Battuta. Za osmanské doby se stalo sice důležitým centrem, ale stále provinčním. Bagdád vrátil na mapu světa ve 20. století Saddám Husajn, který z města udělal svou mocenskou baštu. V dubnu v roce 2003 sochu tohoto autokrata v Bagdádu strhli. Dnes jde o druhé největší město arabského světa (po Káhiře).

Bagdád byl dlouhá léta cestovatelský sen a teď si ten sen můžete splnit i vy. Když pojedete z letiště, všimněte si místa, kde při dronovém útoku zabili Qasema Soleimaniho a Abú Mahdí al-Muhandise. Co vidět v Bagdádu naleznete popsané ve druhém a pátém dni zájezdu Irák-Mezopotámie a ve fotogalerii k danému zájezdu. Pokud bych k Bagdádu připočítal i oblast Kadimije na severu, kde se nacházejí hrobky dvou imámů, jižně položenou Al-Madain a největší cihlový oblouk světa Taq Kasra, nazývaný také oblouk z Ctesiphonu, musel bych Bagdád posunout v žebříčku výše. Horší pozici jsem mu dal proto, že ho v roce 1258 zničili Mongolové a opravdu tu zkázu (ve srovnání s Káhirou) jde vidět. Nám se podařilo dostat (služebním vchodem) do Bagdádského muzea (je už déle oficiálně zavřeno) a to je další ohromný zážitek. I to, že jsme v celém muzeu byli naprosto sami.

Nádoby, talíře a podnosy na trhu v Bagdádu.
Nádoby, talíře a podnosy na trhu v Bagdádu.

6. Hatra

Neznámé město, které je mým tajným tipem. Co se týče historie, jedná se o jedno z nejvýznamnějších arabských měst. Je starší než jordánská Petra, se kterou obchodovalo. Zařadil bych ho mezi takové skvosty jako Palmýra (Sýrie) či Baalbek (Libanon) s tím, že v tomto městě budete jako turista úplně sám. Opravdu se zde cítíte jako objevitel. Na rozdíl od Aššúru a Ninive, které se také nacházejí v Horní Mezopotámii, je však Hatra pěkným městem s nádhernými chrámy a paláci.

Chrámů se můžete dotýkat, můžete vyjít na jejich střechu, běhat po opěrných zdech, můžete cokoliv, ale pozor, posledních 20 let zde nebyl prakticky nikdo a ta místa nejsou jištěna. Pozor tedy, abyste nespadli. V Hatře je dnes fajn mít ochranku, přece jen jde o místa, kde mělo sunnitské islámské hnutí ISIL velmi silnou pozici. Netřeba riskovat. Nárazníkový městský stát Hatra byl malý, ale nepodařilo se ho dobýt ani římským císařům Trajánovi či Septimovi Severovi. Hatra pod patronátem UNESCO je opravdu velkým překvapením.

Chrám v Hatře.
Chrám v Hatře.

5. Uruk

Uruk je extrémně významné město. Ovšem zařadil jsem ho na nižší pozici, neboť když sem přijedete, dnes nenajdete prakticky nic. Uruk je dnes vyprahlé území, které bude třeba ještě odkrýt. Teď náš průvodce v každé zatáčce silně tleskal rukama, aby odehnal vlky. Opravdu jsme jich zde spoustu viděli. Nevím, čím se živí, ale turisty to nebude. Těch je zde jako šafránu. Uruk je přitom z hlediska historie lidstva klíčový.

Tabule ve městě Uruk s nápisem „Zde vzniklo první písmo“.
Tabule ve městě Uruk s nápisem „Zde vzniklo první písmo“.

Tady vzniklo písmo! Tady vzniklo první literární dílo. Epos o Gilgamešovi je o králi, který v Uruku vládl. Již v tomto díle se zmiňuje Potopa světa. Uruk je také považován za nejstarší město na Zemi. Ano, teď se říká, že byla i starší města – městečka, ale Uruk bylo nejstarší velké město světa. No, co říkáte, tohle je dost důvodů k návštěvě. Počítejte však s nedostupností terénu, a podobně jako v Ninive si musíte co nejvíc nastudovat, abyste z tohoto města měli zážitek.

První písmo
První písmo

4. Samarra

Poté, co se v Bagdádu rozhořely mocenské boje, Samarra, ležící 125 kilometrů severně od Bagdádu, se stala na několik desítek let hlavním městem středověkého Iráku. Věděl jsem, že nejdůležitějším symbolem celého města je slavná Velká mešita se svým spirálovitým minaretem, který byl postaven již v roce 852. Ten minaret mi však vyrazil dech. Je důležité přijít brzy ráno, abyste měli dobré světlo a nechat si dostatek času na tvrdé vojenské kontroly. Abbásovský chalífa byl evidentně milovník umění a architektury. Ten minaret je překrásný, symetrický a obrovský.

Dalším zážitkem bylo vyjít po točivé rampě na jeho vrchol. Není zde žádné zábradlí, a tak si myslím, že pokud začnou do Samarry proudit turisté, výstup brzy zakážou. Teď je to však úžasný ulovený zážitek a z vrchu vidíte po té irácké rovině do nekonečna. Jako předloha minaretu prý sloužily legendy o Babylónské věži.

Kromě Velké mešity je v Samařře důležitým místem i mešita Al-Askaríja, kde je pohřben 10. i 11. šíitský imám Ali al-Hadí a Hassan al-Askarí. Její zlatá kupole padla ve spirále iráckého násilí v roce 2006. Na tomto místě viděli naposledy 12. imáma Mahdího, který je šíitským mesiášem.

Spirálovitý minaret v Samařře.
Spirálovitý minaret v Samařře.

3. Ur

Kdo by si nepamatoval slavná irácká města starověku? Ur, Uruk, Lagaš? Ur, ležící nejjižněji, byl kdysi nejdůležitějším centrem Sumerské říše a jeho dějiny jsou propleteny s dějinami celého Sumeru. Uruk může být starší, ale tady v Uru sídlili slavní králové. Zde měli své paláce a odtud vládli i Uruku. Ur byl nejvýznamnějším přístavem Perského zálivu, i když dnes se nachází od něj bezmála 200 kilometrů. I řeka Eufrat, na které dané přístavy byly, je dnes dál. V Uru se našel kámen lapis lazuli, což potvrzuje, že Ur obchodoval až s Afghánistánem. Také obchodoval se zeměmi kolem Středozemního moře, s Indií a přes Omán a Jemen s Afrikou. Šlo o město se spoustou manufaktur (fabriky měly až 200 zaměstnanců), a tak jsme se možná v datování začátku průmyslové revoluce spletli. Nezačala v roce 1760, ale o 5 500 let dříve.

Na schodech zikkuratu ve městě Ur.
Na schodech zikkuratu ve městě Ur.

Podle Bible se právě zde měl narodit praotec Abraham, a tak patří i k důležitým biblickým místům. Nejvýraznější stavbou celého Uru je obrovský zikkurat se 130 schody, který je dnes také symbolem města. Archeologové tvrdí, že právě tohle je nejstarší zikkurat na světě. Doporučuji důkladně ho prolézt a my jsme vyšli i na jeho vrchol, což byl ohromný zážitek. Na rozdíl od Uruku je Ur alespoň trošku zrestaurován. Archeologie však tvrdí, že pokud by toto bohaté královské město vykopali opravdu pořádně, bude důležitější než Giza (Egypt).

Obrovský zikkurat ve městě Ur.
Obrovský zikkurat ve městě Ur.

2. Babylon

Babylon je snad nejznámějším iráckým městem. Je to starověká legenda, jedno z nejznámějších měst celého světa, které svého času ovládlo i Alexandra Velikého. Dnes leží ruiny Babylonu jižně od Bagdádu a město je pod patronátem UNESCO. Do města vstoupíte ikonickou, zrekonstruovanou Ištařinou sytě modrou bránou. Babylon je místo, kde se neustále něco dělo. Pocházel odsud Chammurapi, který kodifikoval nejznámější zákoník (originál naleznete dnes v Louvru v Paříži).

Babylon byl kdysi největším městem světa, většina věří, že zde stály okázale krásné Semiramidiny zahrady, které patřily mezi starověké divy světa, zastavil se zde Kýros Veliký a Alexandr Veliký proměnil Babylon ve své orientální sídlo. Právě zde jako 32letý i zemřel poté, co dobyl celý známý svět. Tady se vařily dějiny, a tak je Babylon povinnou jízdou pro každého, kdo chce být na místech, kde se rodila civilizace.

Lev zobrazený na ozdobných kachličkách v Babylonu.
Lev zobrazený na ozdobných kachličkách v Babylonu.

1. Karbala

Vítěz soutěže o nejzajímavější město v Iráku je možná pro vás překvapením. Z mého pohledu vyhrává díky exotičnu. Cosi nepopsatelného v jeho auře budete cítit, až když jste tady. U nás je její jméno naprosto neznámé, v iráckém i islámském pojetí má však Karbala mimořádný význam.

Vrátíme-li se do roku 680, právě na tomto místě se odehrál zásadní konflikt pro směřování islámu, protože zde nechal umajjovský chalífa Jazíd I. zabít imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Od tohoto momentu už nelze vrátit rozkol mezi sunnity a šíity. Pro šíity je Karbala jedno z nejposvátnějších měst světa, a právě zde se odehrává neskutečný svátek jménem Ašura, kterého se účastní miliony poutníků. Po 40 dnech přijíždí ještě větší počet na svátek Arba‘in. Přesně na tyto dva svátky organizujeme v CK SEN zájezd Irák – nejexotičtější svátky světa. Ústředním místem celé Karbaly je monumentální svatyně imáma Husajna se zlatými kupolemi.

Muži v černém oblečení během svátku Ašura v Karbale.
Muži v černém oblečení během svátku Ašura v Karbale.

Více o svátku Ašura

Ašura je největší svátek všech šíitů, trvající 10 dní, kteří se sbíhají do města Karbala, kde proběhla bitva v roce 680 n.l. Ašura je národním svátkem v Iráku, Íránu, Afghánistánu, Libanonu, Bahrajnu a Pákistánu, resp. všude, kde se nacházejí velké šíitské komunity. Zajímavost je, že sunnitští muslimové tento svátek nepodporují a v tento den slaví vystoupení Noeho z archy na pevninu a den, kdy prorok Mojžíš vyvedl svůj národ z Egypta a Bůh před ním otevřel Rudé moře.

Šiitští věřící si během tohoto svátku připomínají hrdinskou smrt imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. V den, kdy Husajna potupně zabila velká přesila sunnitů, se věřící snaží ještě jednou přetrpět utrpení svého hrdiny. Během tohoto festivalu zažijete každý den něco jiného, ​​každých pár metrů se rozdává zdarma jídlo a voda. Pokud dokonce přijedete pár dní před Ašurou, uvidíte na ulicích různé amatérské ochotnické skupiny, které předvádějí různé příběhy o Husajnovi a příběhy, jaké známe z řeckých bájí a pověstí.

I přesto, že jde o mírumilovný festival, posledních pár hodin festivalu se někteří šíitští muži pokoušejí napodobit Husajnovo utrpení tím, že se bičují řetězy nebo si sekají do hlavy, dokud z jejich těla neproudí krev. Muži si převlečou typické černé oblečení během festivalu za bílé, na kterém je vidět krev. Tato tradice je vzpomínkou na boj u Karbalu a symbolizuje nevinnou krev Husajna.

Krvavé oblečení mužů během svátku Ašura.
Krvavé oblečení mužů během svátku Ašura.

Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole