15 top UNESCO památek Orientu

Orientální svět patří mezi nejpřitažlivější oblasti naší planety. Najdete zde stovky krásných míst, přírodních zajímavostí, historických pokladů, kilometry bazarových uliček a milión fascinujících příběhů. Podívejte se však s námi na patnáct míst Orientu pod patronací UNESCO, které možná nepatří mezi nejznámější na světě, ale určitě byste si je neměli nechat ujít.

Autor: Tomáš Kubuš

23.01.2022

Čti více
Starověké sloupy římského Jarashu.
Starověké sloupy římského Jarashu.

1. Samarkand (Uzbekistán)

Pokud jste již někdy slyšeli o Hedvábné cestě, určitě jste slyšeli i o Samarkandu v Uzbekistánu. Město, kterému vdechl duši Timur Veliký a vytvořil z něj honosnou metropoli střední Asie, kterou obešel na cestě těmito končinami jen málokdo. Kořeny Samarkandu však sahají ještě hlouběji, už Alexander Veliký toto město znal jako legendární Afrosiyab. Dnes zde najdete unikátní směs monumentální 'timurovské' architektury 14. a 15.století, od náměstí Registan přes hrobku Gur Emir, kde je Timur pohřben, až po obrovskou mešitu Bibi Chanum, která se rozpadla pod vlastní tíhou. Mezi nejzajímavější místa Samarkandu patří určitě i mauzoleum Šáh-i-Zinde s okázalými hrobkami a posvátným místem posledního odpočinku Kusama ibn Abbáse, bratrance proroka Muhammada. Připočtěte k tomu nejlepší plov v regionu a Samarkand prostě nemůžete vynechat!

Náměstí Registán v Samarkandu s modrou kopulí mešity.
Náměstí Registán v Samarkandu s modrou kopulí mešity.

2. Merv (Turkmenistán)

Přestože Turkmenistán nepatří mezi nejnavštěvovanější země světa, ti dobrodruzi, kteří se dostali až sem dosvědčí, že v sobě ukrývá několik historických pokladů. Tím největším je nepochybně město zvané Merv – tiché ruiny roztroušené po zemi na břehu vyschlého koryta řeky Murgab. Merv vystřídal v historii několik jmén, jako Marguš nebo Margiana, poznal ho Kýros Veliký, Alexandr Veliký, abbásovští chalífové Hárún ar-Rašíd či Maamun, ale zamilovali si ho i seldžucký panovníci jako Arslan Chán a Sandžar. Co jméno, to pojem v dějinách této části světa. Ty všechny spojil Merv a dodnes je tu historickou důležitost a vznešenost na těchto místech cítit. Ve 12. století byl Merv dokonce jedním z největších měst světa. S Čingischánovým synem, krvelačným Tolujem, který sem se svou hordou dorazil, důležitost a síla města vykrvácela. Jeho zvláštní magická krása však ne. Dnes zde najdete působivé ruiny paláců, hradeb, pevností a mauzoleum sultána Sandžara.

Mauzoleum seldžuckého sultána s velkou kopulí v Merv.
Mauzoleum seldžuckého sultána s velkou kopulí v Merv.

3. Pasargady (Irán)

Dnešní Írán nebo starobylá Persie je doslova prošpikovaná dech beroucími památkami a místy dědictví UNESCO. Vyniká mezi nimi jedno, které jako by otevřelo celé velké dějiny slavné Perské říše: Pasargady – hlavní město Kýra Velikého, prvního velkého panovníka říše, která si kdysi chtěla podmanit svět. Pasargady, ležící severně od Šírázu, jsou dnes mementem pomíjivosti, a tak se zde setkáte s ruinami paláců, opuštěnými sloupy, či hrobkou Kýra Velikého. Slavné rajské zahrady a první perské zahrady v zemi se ztratily a zůstaly po nich už jen legendy.

Podstavec s hrobkou Kýra Velikého v Pasargady.
Podstavec s hrobkou Kýra Velikého v Pasargady.

4. Arbil (Irák)

Přestože se Irák dnes stále může jevit jako nestabilní země, jeho severní část, kde leží autonomní oblast Kurdistánu je bezpečnou a turisticky mimořádně lákavou oblastí. Jeho centrem je město Arbil (nebo pokud chceme kurdský Hawler), který má sice kvůli své dynamické výstavbě přezdívku "irácký Dubaj", ale kromě jeho ambiciózní moderní tváře zde najdete i historická místa, hlídané patronátem UNESCO. Na pahorku nad městem se totiž zvedá obrovitánská majestátní citadela, která patří mezi nejdéle obývaná místa světa. Ví se, že tu žili lidé už v 5. tisíciletí před Kristem, kdy se tvořily dějiny Arbilu. Zastavil se tu každý panovník, který v regionu v průběhu tisíciletí či staletí vládl a ruiny úchvatné citadely zde leží dodnes. Navzdory její kráse, turismus je zde stále minimální, celé místo bude patřit pouze vám, co váš cestovatelský zážitek ještě znásobí.

Citadela nebolí opevnění města nad městem Arbil.
Citadela nebolí opevnění města nad městem Arbil.

5. Muharraq (Bahrajn)

Malý ostrovní stát Bahrajn, obklopený Perským zálivem, možná není považován za atraktivní destinaci, ale určitě jen proto, že málokdo opravdu tuší, o jaké unikátní místo jde. Pokud milujete téměř zapomenuté orientální příběhy, tak potom vás nadchne bahrajnská čtvrt Muharraq na prahu moderní Manamy. Muharraq byl kdysi hlavním městem celého Bahrajnu, ale to bylo v době, kdy zde ještě neslyšeli o ropě a ostrov profitoval ze zisku z perel, kterých bylo v okolních zálivech opravdu požehnaně. Můžete zde objevit dědictví bohatých obchodníků, stavějících si okázalé, luxusní domy protkané nádhernými orientálními detaily. Přes Muharraq prochází "perlová cesta", která vám poví příběhy mešit, domů a dalších zákoutí tohoto místa. Pohádkový zážitek ukončete posezením v tradiční čajovně u čaje s mlékem nebo kávě s kardamomem.

Pohled na dům s orientálními prvky v Muharraq.
Pohled na dům s orientálními prvky v Muharraq.

6. Bahla (Omán)

Omán je zemí pevností. Jednu z nejkrásnějších, která figuruje i na seznamu památek UNESCO, najdete v městečku Bahla. Můžete ji pozorovat již z dálky, jak sugestivně zaplňuje horizont, a pak si ji vychutnejte i z vyhlídky ze sousedního kopce. První kameny pevnosti zde začaly slepovat dohromady už mezi 12. a 15. stoletím. Právě odsud kmen Banu Nebhan kontroloval obchod se vzácným kadidlem, putujícím po kadidlové cestě. Nejslavnější epizodou dějin tohoto místa bylo však až období 17.-18.století, kdy patřila pevnost ambiciózní dynastii Ya'riba. V pevnosti najdete etnografické sbírky, ale i opuštěné místnosti a chodby vedoucí na vrchol za výhledem. Je to unikátní příklad ománské fortifikační architektury.

Panorama města Bahla s pevností.
Panorama města Bahla s pevností.

7. Wadi Rum (Jordánsko)

Wadi Rum, nejkrásnější poušť celého Blízkého Východu leží na jihu Jordánska, jen hodinu a půl jízdy od slavné Petry. Objevte, jak to tu žije dnes, vydejte se do jejího zákoutí k vesničce Rum, přesedněte na džíp a vydejte se do království písku. Přivítají vás kopce, které nesou přezdívku "Sedm pilířů moudrosti" díky slavnému příběhu Lawrence z Arábie, který právě zde nachytal svůj legendární prach. Wadi Rum překvapí svou barevností, bizarními skalními útvary, ale i petroglyfy, ukrytými na skalách či v kaňonech a obrovitánské pískové duny. Připomíná vám tato poušť Mars? Nejste daleko od pravdy, právě zde totiž simulují jeho podmínky a také film Mars se natáčel právě v těchto končinách.

Skála ukrytá v rudé poušti Wadi Rum.
Skála ukrytá v rudé poušti Wadi Rum.

8. Baalbek (Libanon)

Baalbek se svým obrovitánským Jupiterovým chrámem je nekorunovaným divem starověkého světa. Leží na severu země a nemusíte se bát, že by ho obléhali turisté. Právě naopak, toto místo bude patřit téměř jen vám. Historie Baalbeku sahá do třetího tisíciletí před Kristem, kdy to bylo posvátné místo pro boha Baala. Když si ho podmanili Římané, do svých map ho už značily jako Heliopolis. Zlatý věk zažívá město mezi prvním a třetím stoletím, kdy zde vzniká unikátní sbírka chrámové architektury, kterou zde můžete obdivovat dodnes. Jupiterův chrám patří k největším ve starověkém světě a chrám boha Bakcha mezi nejlepší zachovalé. A bonus? Nedaleko v kamenolomu stále leží největší kamenný blok světa.

Ruiny římského Jupiterova chrámu v Baalbeku.
Ruiny římského Jupiterova chrámu v Baalbeku.

9. Betlehem (Palestina)

V seznamu UNESCO památek najdete i známé město Betlém, které je dnes jedním z nejdůležitějších poutních míst světa. Blízkost k Jeruzalému, biblická Palestina a Bazilika Narození, kde se měl narodit Ježíš Kristus z tohoto místa dělají přitažlivý magnet pro turisty z celého světa. Nechte se jeho kouzlem přitáhnout i vy! Kromě baziliky zde najdete i Jeskyni mléka, Pastevecká pole s byzantskými ruinami či Omarovu mešitu, jednu z nejstarších v oblasti, která se nachází na Náměstí jesliček. I to je jedno ze svědectví, jaký je Betlém zajímavý mix kultury, náboženství a národností.

Pohled na město Betlém s věžemi kostelíků.
Pohled na město Betlém s věžemi kostelíků.

10. Nemrut Dag (Turecko)

Turecko je z turistického hlediska určitě krajinou nevyčerpatelných možností. Jedna z nejkrásnějších zemí světa ukrývá na svém území tolik památek, starověkých měst či zajímavostí, že je za jeden lidský život nestihnete vidět všechny. Kdybyste si přece jen museli vybrat, co v Turecku vidět? Mezi unikátní místa pod patronací UNESCO patří hora Nemrut Dag, kterou zdobí monumentální hlavy starověkých bohů, datující se více než 2000 let dozadu. Hrobku se sochami měl nechat na vrcholu postavit panovník Antiochos I. Toto místo má své kouzlo zejména při západu slunce, kdy se okolní krajina ponoří do tmy a na vás hledí pouze obličeje ztracených bohů.

Hora Nemrut Dag s hlavami bohů při západu slunce.
Hora Nemrut Dag s hlavami bohů při západu slunce.

11. Šeki (Ázerbájdžán)

Orientální Ázerbájdžán na břehu Kaspického moře je zemí, o které určitě ještě budeme hodně slyšet. Neleží v ní však jen bohaté, dynamicky se rozvíjející Baku. Pokud se vydáte na západ země, natrefíte pod nádhernými zelenými kavkazskými horami na malebné městečko Šeki. Do seznamu UNESCO ho přidali v roce 2019 a určitě právem. Za starými hradbami tu na vás čeká Xan Sarayi – Chánův palác s typickými prvky Persie, jehož interiér připomíná orientální pohádku. V Šeki však natrefíte i na zapomenutou říši Kavkazské Albánie a ochutnáte tu nejlepší chalvu v celém Kavkazu.

Nádvoří se zahradou a posezením.
Nádvoří se zahradou a posezením.

12. Abu Simbel (Egypt)

Je jasné, že Egypt má ve svém repertoáru hned několik chronicky známých památek UNESCO. Vydejte se trochu nezvykle na jih země, na dosah města Asuán, kde se setkáte s mimořádně zajímavým příběhem. Právě zde totiž leží slavný Abu Simbel se svou historií, ale i méně známý chrámový komplex ještě o něco jižněji, na ostrově Philae. Chrámový komplex Abu Simbel postavili ještě za vlády egyptského panovníka Ramsese II., tedy někdy ve 13. století před Kristem. Pro moderní svět objevil chrámy dobrodruh Burckhardt v roce 1813, jen rok poté, co se mu podařilo najít zapomenutý svět jordánské Petry. Dnes by však Burckhardt toto místo už asi nepoznal. Vždyť unikátem Abu Simbel je právě jeho příběh velkého stěhování. V letech 1963-1968 se chrámové stavby musely rozebrat, aby byly zachráněny před zatopením během stavby Násirovy přehrady. Jsou tedy nejen vzácnou historickou památkou, ale také důkazem, že lidská houževnatost dokáže zachránit památky našich předků pro další generace. Podobně dopadl i chrámový komplex Philae na malém ostrově nedaleko, kde dodnes najdete chrámy bohyně Eset, ale i náznaky římské architektury. Podle jedné teorie, šířící se právě z Egypta, měl být totiž právě v tomto chrámu zpečetěn svazek mezi Caesarem a Kleopatrou!

Detail na Abu Simbel.
Detail na Abu Simbel.

13. Meroe (Sudán)

Ani súdánské Meroe stále nepatří mezi nejznámější místa světa, ačkoli by si tento status klidně zasloužilo. Nachází se severně od Chartúmu, a přestože je po světě obecně rozšířené, že krajinou a královstvím pyramid je Egypt, právě Meroe vás přesvědčí, že tento titul by mohl patřit spíše Súdánu. Opravdu, dnes najdete v píscích Meroe několik desítek pyramid. Některé jsou úžasně zachované, jiné zrekonstruované, ale když se zde ocitnete, zaujmou vás zejména tou podmanivou opuštěností, kterou na tomto místě vyzařují. Součástí Meroe jsou i ruiny někdejšího města, které znali i Římané a kde archeologové objevili i vzácnou bustu císaře Augusta. Umíte si představit, že až sem, do bájné Núbie sahaly římské ruce?

Poušť s ruinami pyramid Meroe.
Poušť s ruinami pyramid Meroe.

14. Dougga (Tunisko)

Ruiny římského města Dougga na severozápadě Tuniska patří mezi nejpřitažlivější místa země. Tunisko se má čím pochlubit, ale Dougga zde bude mít vždy své výsostné postavení. Rozprostírá se na úctyhodných 65 hektarech a ukrývá v sobě památky na berberskou, numidskou, římskou či byzantskou říši. Jako by chtěla velkolepě předvést, jaké fantastické a pestré dějiny kdysi závodily Tuniskem. Ruiny města dnes leží v malebné pahorkatině a nelze je minout, jak se k nim blížíte jakoby z ničeho nic se před vámi objeví majáky starověku v podobě nádherných chrámových komplexů. Římané tu po sobě nechali chrám pro bohyni Juno, pro Saturna, ale najdete zde i divadlo, fórum a unikátní libyjsko-punské mauzoleum z 2. století před Kristem.

Pohled na římské ruiny.
Pohled na římské ruiny.

15. Fez (Maroko)

Marocké království na západě severní Afriky v sobě ukrývá devět památek UNESCO. Mezi nimi najdete několik míst, starověký Volubilis, ksar Ait Ben Haddou, no a asi nejdokonalejší z památek je středověká Medina slavného Fezu. Kdysi ve městě pulzovalo srdce marocké vzdělanosti, dodnes patří k nejposvátnějším místům země a jeho devět tisíc uliček zakletých do Mediny Fes-el Báli jsou jednoduše světovým unikátem. Vejděte do starého světa přes modrou bránu Bab Boujeloud a nechte se unášet atmosférou uliček, které se za desetiletí téměř nezměnily. Najdete zde kouzelné bazarové obchůdky, podniky s pouličním jídlem, stánky se vším možným, a pokud ucítíte podivný zápach, víte, že jste ve čtvrti, kde barví kožešiny. Vyjděte nahoru na střechu a pod nohama se vám budou rozprostírat nejslavnější obrázky Fezu. Ve městě najdete množství dalších obdivuhodných památek, od univerzity Kairouan přes hrobku Moulaye Idrisse II., až po medresy Bou Inania a hrobky dynastie Merenidů. Město tisíce a jedné noci!

Pohled na střechy města Fez s barvírnami kůží.
Pohled na střechy města Fez s barvírnami kůží.

Všechny články autora

Tomáš Kubuš

Tomáš je vystudovaný archeolog se zaměřením na starověké dějiny a islám, a proto je u nás odborníkem na poznávací zájezdy do Íránu, Střední Asie, Jordánska, Palestiny, Izraele, Maroka, Indie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie a Náhorního Karabachu. Velmi rád však provází i zajezdy Nepál, Indie, Thajsko-Malajsie-Singapur, Vietnam-Kambodža, letecký okruh Asií. Nesnáší povrchnost, a tak raději chce vědět věci víc do hloubky,výborně fotografuje, píše cestovatelské články a blogy.
Cestování a provázení je podle Tomáše pro rozvoj osobnosti lepší než kterákoliv universita na světě. K oblíbeným kulinářským specialitám patří kavkazské šašliky, indické pouliční jídlo a thajská kuchyně.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole