20 nejkrásnějších pláží světa

Karibik, Antigua a Barbuda, Aruba, Brazílie, Cookovy ostrovy, Ekvádor, Fiji, Francouzská Polynésie, Galapágy, Grenada, Havajské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Maledivy, Malta, Mauricius, Seychely, Tahiti, Tanzánie, Trinidad a Tobago, Turks a Caicos, Zanzibar.

Chodím po světě třicet let, abych našel tu nejkrásnější pláž na celé planetě. Za tu dobu jsem narazil na pláže opuštěné i romantické, pláže plné života a davů lidí, pláže uprostřed bujné přírody a místa, kde vám budou dělat společnost leguáni a želvy, pláže pro rodinky, potápěče, dobrodruhy, pláže bílé, černé, růžové… Místa, kde zažijete ten nejkrásnější západ slunce, po kterém už nebudete mít potřebu vidět cokoli dalšího.

Tady je mých top dvacet pobřeží, z nichž každé je nej něčím jiným. Úmyslně jsem vybíral místa lidem dostupná.

Autor: Luboš Fellner

05.02.2022

Čti více
Tyrkysová voda a krásná příroda na pláži Maya Bay Beach v Thajsku.
Tyrkysová voda a krásná příroda na pláži Maya Bay Beach v Thajsku.

20. Antigua: 365 pláží

Ostrov na Malých Antilách je známý tím, že se může chlubit 365 plážemi – každý den v roku můžete navštívit jednu. Nejlepší pláže s běloučkým pískem najdete na jihozápadě ostrova – západně od Nelson English Harbour, který je pod patronátem UNESCO. Darkwood Beach, romanticky ukrytá mezi skalnatými útesy? Nebo Jolly Beach - jedna z nejdelších pláží ostrova, elegantně lemovaná palmami. Čilý plážový život včetně sportovních atrakcí a skvělých barů najdete v Dickenson Bay. Antigua je skvělá i na šnorchlování (Cades Reef). Pokud se chcete potopit ke sto let starému vraku, najdete ho v Deep Bay. Vypravte se na místo, kde se potkává Atlantik s Karibikem, na jihovýchod na pláž Half Moon Bay s růžovým pískem a krásnými přírodními scenériemi. A pokud chcete mít kompletní cestovatelský zážitek, spojte si návštěvu tohoto magického kousku Karibiku s prohlídkou New Yorku nebo Miami.

Rasta na pláži Dickenson Bay.
Rasta na pláži Dickenson Bay.

19. Rio de Janeiro: Copacabana

OK, slavná Copacabana v Brazílii ve tvaru půlměsíce možná není tou nejkrásnější pláží na světě, ovšem je situovaná v tom nejvíce fascinujícím městě, jaké znám. Zařadil jsem ji mezi nej pláže světa, protože co se týká života a zábavy, je třeba uznat, že je zkrátka nepřekonatelná! Přepychové hotely, velkolepá historická pevnost, úchvatná promenáda, bary a restaurace… nezapomenutelným zážitkem na celý život je Silvestr, když tu konec roku bujaře oslavují miliony lidí – a všichni jsou oblečení v bílém.

Muž skákající šipku na pláži Copacabana.
Muž skákající šipku na pláži Copacabana.

18. Grenada: Grande Anse

Ostrov provoněný kořením a muškátovým oříškem vás možná mezi dnešními top karibskými destinacemi překvapí. Mne uchvátil svou nádhernou přírodou, ale i perfektními službami, resorty a hypermoderními hotely. Nejpopulárnější pláží je dvoukilometrová Grande Anse na jihozápadě ostrova. Nedaleko odtud v Moliniere Bay najdete unikátní podmořskou galerii – Underwater Sculpture Park. Grenada je jednoznačně tajný a horký karibský tip.

Bílá pláž Grande Anse.
Bílá pláž Grande Anse.

17. Maui: Wailea Beach

Druhý největší a prý nejromantičtější ostrov Havajského souostroví. Na jeho jihu najdete stoprocentní Wailea Beach. Nádherný písek, klidná voda, palmy, restaurace, hotely, procházky po okolí… Sever je zase rájem surfařů. Dají se tu také pozorovat velryby a nezapomeňte na národní park se zelenou sopkou Haleakala.

Západ slunce z infinity bazénu v Maui.
Západ slunce z infinity bazénu v Maui.

16. Galapágy: Tortuga Bay

Úžasné tajemné ostrovy: kousek luxusního ráje na rovníku v Jižní Americe asi tisíc kilometrů od domovského Ekvádoru. Pláže na břehu Tichého oceánu, které okouzlí milovníky přírody. Kromě nádherně čistého moře tu najdete i spoustu činných sopek, které dodnes spoluformují tento kousek Země, ale i různé zvláštní druhy zvířat, které nikde jinde nepotkáte. S obrovskými želvami se tu můžete i koupat. Objevte Tortuga Bay, rozdělenou na dvě části: na Playa Brava můžete pozorovat leguány, žraloky, i odvážné surfaře a narazit na místa, kde želvy kladou svá vajíčka. Na Playa Mansa můžete bezpečně plavat, šnorchlovat a kajakovat.

Mořské leguány na Playa Brava.
Mořské leguány na Playa Brava.

15. Mauricius: Belle Mare

Perla ukrytá v Indickém oceánu, která pro mne byla překvapením díky půvabným bílým plážím, i kvůli výborným hotelům položeným přímo na golfových hřištích. Nádherné pláže jsou na severovýchodě ostrova, v oblasti Belle Mare. A s perfektními službami a spoustou sportovních aktivit (šnorchlování, katamarán, vodní lyžování) jsou ideální pro rodiny. Na západě ostrova najdete klidnější pískové pláže, na jihu zase krásné divoké zelené pláže. Surfaře očekávají na jihovýchodě. Velmi krásnou pláž chráněnou korálovými útesy najdete na severu ostrova – Trou aux Biches Beach. Bonbónkem je pak přilehlý ostrůvek s nádhernými lagunami na východ od Mauricia – Ile aus Cerfs.

Bílá pláž Belle Mare.
Bílá pláž Belle Mare.

14. Malta: Blue Lagoon

I v Evropě máme mnoho krásných pláží, od Chorvatska přes Albánii po Řecko. Pro mne je tou nej pláž Blue Lagoon – kousek ráje v zálivu na ostrůvku Cominu (nachází se mezi hlavním ostrovem Maltou a ostrovem Gozo). Můžete se sem dostat trajektem nebo výletní lodí z Cirkewy či Mgar. A až Blue Lagoon uvidíte, pochopíte, proč je tím nejfotografovanějším místem Malty.

Tyrkysová voda v Blue Lagoon.
Tyrkysová voda v Blue Lagoon.

13. Fidži: Coral Coast

Malebných 333 ostrovů rozesetých po Pacifiku, které jsou součástí Melanésie. Můžete se rozhodnout zůstat na ostrově Enaru, ale doporučuji vyrazit i dál. Ostrovy Mamanuca jsou ztělesněním romantiky a dokonalého odpočinku, ostrovy Kadavu zase nabízejí nádherný podmořský svět, chráněné zálivy, kadavské papoušky. Krásné, i když plytké laguny jako z kýčovité pohlednice najdete na Yasawe. Velký ostrov Viti Levu nabízí nádherné korálové pobřeží Coral Coast, stejně jako treky do vnitrozemí za vulkány ukrytými v pralese.

Malé ostrůvky na Fidži Coral Coast.
Malé ostrůvky na Fidži Coral Coast.

12. Fernando de Noronha: Baia do Sancho

Souostroví cca 350 kilometrů severovýchodně od pobřeží Brazílie, ze kterého budou naměkko všichni milovníci přírody. Vždyť se jedná o lokalitu Světového dědictví UNESCO plnou vzácných rostlin, ptactva i podmořského života. Z 21 ostrovů je obývaný pouze ten hlavní, pojmenovaný trochu zkomoleně po portugalském obchodníkovi Loronhovi. Je maličký, takže trénovaný běžec, kterému nevadí kopečky, jej proběhne křížem krážem. Schází se tu zlatá brazilská mládež a atmosféra zdejších plážových barů je na vysoké úrovni. Nejslavnější pláží ostrova je Baia do Sancho – kousek ráje s tyrkysovou vodou s těžkým přístupem. Několikrát dostala hodnocení nejkrásnější pláž světa. Na jiných plážích tu pak můžete šnorchlovat s želvami, surfovat, radovat se z delfínů nebo se doslova ponořit do skutečného přírodního akvária.

Ostrůvky a krásná voda na Fernando de Noronha.
Ostrůvky a krásná voda na Fernando de Noronha.

11. Tobago: Crown Point

Ostrov Tobago je součástí státu Trinidad a Tobago a je neprávem přehlížený. Nečekejte tu nějak přehnaně kvalitní služby, za to tu najdete doslova přírodní ráj protkaný dešťovým pralesem. Jde o jeden z karibských ostrovů, které jsou nejblíže rovníku, a je to nádhera! Nejlepší pláže se táhnou od Crown Point po Fort James. Nezažijete často, že z letiště se dostanete pěšky přímo na pláž: na Tobagu ano!

Západ slunce na ostrově Tobago.
Západ slunce na ostrově Tobago.

10. Kuba: Maguana

Kryštof Kolumbus se o tomto místě vyjádřil jako o nejkrásnějším na Zemi. Naši klienti mu o pět set let později dávají za pravdu. Romanticky izolovaná na východním cípu Kuby, chráněná mangrovníky a palmami, uchvátí Maguana každého. Ležérní atmosféra Kuby dotažená do dokonalosti. Požádejte vašeho průvodce z CK SEN, aby vám sehnal cucurucho nebo čerstvého humra. Chlapci ho půjdou ulovit přímo na nedaleký útes, který pláž chrání. Ti sportovně založení si mohou dopoledne vyšlápnout na stolovou horu, a pak odpočívat na pláži.

Místní děti na pláži Maguana.
Místní děti na pláži Maguana.

9. Ko Phi Phi: Maya Bay Beach

Souostroví šesti ostrovů na jihu Thajska v Andamanském moři. Jeden z nich – Ko Phi Phi Leh ukrývá hotový poklad. Maya Bay Beach je pláž v nádherné zátoce, střežená ze tří stran stometrovými vápencovými skalami. Kouzelné místo s hedvábným světlým pískem a křišťálově čistou vodou celosvětově proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem a ani vy byste si výlet sem neměli nechat ujít. Bohužel jedinou nevýhodou pláže s bohatým podmořským světem a ideálními podmínkami na potápění je množství lodí, které sem denně jezdí na výlety a v hlavní sezóně je tu opravdu plno. Mimořádnému kouzlu místa to však neubírá. Mít doma svou vlastní fotku z Maya Bay Beach je skutečně ceněný úlovek z dovolené. Nenechte si ujít ani další ze zdejších ostrovů – Bambusový ostrov s nádhernou pláží.

Typické dřevěné lodičky na pláži Maya Bay Beach.
Typické dřevěné lodičky na pláži Maya Bay Beach.

8. Mexiko, Tulum: El Castillo Beach

Mexické pláže na poloostrově Yucatán jsou legendární svým jemným pískem, tyrkysovou vodou a teplem. Co víc můžete chtít? I když pláž El Castillo vám ještě něco přidá: nachází se na Mayské riviéře a chrání ji starý mayský přístav Zama. Za zády se impozantně zvedá staré mayské opevnění El Castillo. Podobně jako pyramida Tulum, i tato mayská památka stojí přímo na břehu moře. Pláž leží dvě hodiny jízdy z Cancúnu. Je třeba uznat, že Mayové si vybrali nádherná místa pro svoje stavby. Jen dnes je vystřídali nadšení plážoví dovolenkáři.

Bílá pláž El Castillo Beach.
Bílá pláž El Castillo Beach.

7. Bora Bora: Matira

Je to to nejkrásnější, co jsem ve Francouzské Polynésii našel. Dejte si tu námahu a odleťte z Tahiti ještě o 280 kilometrů dále na severozápad. Vyplatí se to! Polo atol vulkanického původu ukrývá jednu z nejpůvabnějších lagun světa, díky které se nazývá „Perlou Polynésie“. Spolu s ostrými vrcholy vystupujícími nad tyrkysovou lagunou, malými korálovými ostrůvky a útesy vám ostrov poskytne opravdu neopakovatelné scenérie! Zabořte nohy do jemného bílého písku zdejších pláží (zkuste Matiru v nádherném prostředí) a uvěříte, že jste v ráji… ne náhodou sem jezdí novomanželé trávit líbánky v typických „plovoucích vilkách“. My v CK SEN doporučujeme ubytování v Sofitel Marara nebo Le Meridien Bora Bora. Pro ty, co mají neomezený rozpočet, je tu Four Seasons.

Tyrkysová voda na Bora Bora.
Tyrkysová voda na Bora Bora.

6. Cookovy ostrovy: Kia Orana

Toto je moje absolutní srdcová záležitost v celém Pacifiku. Maličké ostrovy nesoucí kulturu Maorů a Polynésanů a patřící k Novému Zélandu, jsou plné nádherné přírody a tichých pláží, na kterých zažijete jednu z nejlepších dovolených vašeho života. To si určitě řeknete na ostrově Aitutaki (nepřipadá vám, jako by název vymyslel nějaký Čech?), kde objevíte jednu z nejkrásnějších a největších lagun na světě a pláž Kia Orana. Okolo stejnojmenné laguny je roztroušených několik dalších maličkých neobývaných ostrovů, které turisté často využívají na nerušený piknik v ráji. Nebo se vám zalíbí laguna Muri na hlavním ostrově Rarotonga? Vyberte si tu svou, na Cookových ostrovech to není žádný problém!

Posezení kamarádů přímo v tyrkysové vodě na pláži Kia Orana.
Posezení kamarádů přímo v tyrkysové vodě na pláži Kia Orana.

5. Kajmanské ostrovy: Seven Mile Beach

Kajmany ležící v západním Karibiku asi 200 kilometrů od Kuby, které si kdysi Kolumbus pojmenoval Želví ostrovy, se pro svoje působivé korálové útesy a podmořský svět plný živočichů staly počátkem rekreačního potápění v Karibiku. Když k tomu přidáte bílý písek na plážích, skvělé služby a příjemný mix karibsko-anglicko-americké kultury, příslib dokonalé dovolené je jistý. Její ztělesnění – dlouhatánskou elegantní pláž Seven Mile Beach, která končí až u hlavního města George Town - najdete na největším ostrově Grand Cayman. Pláž je sice dlouhá „jen“ pět a půl míle, ale svou krásou vám vysvětlí, proč se pravidelně objevuje na vrcholu žebříčků nejkrásnějších pláží světa.

Tyrkysová voda a bílý písek na Seven Mile Beach.
Tyrkysová voda a bílý písek na Seven Mile Beach.

4. Zanzibar: Nungwi

Souostroví ve východní Africe, které díky své poloze u rovníku nabízí teplé počasí po celý rok, a tak tu můžete strávit úžasnou dovolenou i v zimě. Hlavní ostrov Unguje je geniální zejména na severu: nádherné pláže, které mi trochu připomínaly Bora Bora, úžasné hotely a perfektní služby. Zkuste pláž Nungwi s krásným pobřežím, množstvím restaurací, hotelů, sportovních aktivit. Klidnější a romantičtější jsou Kendu nebo Paje na východním pobřeží. Mě se tato místa moc líbila, ale musíte tu počítat s obrovským odlivem, který Nungwi nemá a proto je tak výjimečná. K tomu všemu je tu všudypřítomný africký šarm. A narodil se tu Freddie Mercury! Zanzibar je opravdu jen kousek od Keni a Tanzánie, takže neváhejte spojit oddech na pohádkových plážích se skutečným africkým safari.

Malá plachetnice na tyrkysové vodě pláže Nungwi.
Malá plachetnice na tyrkysové vodě pláže Nungwi.

3. Maledivy: Constance Halaveli

Souostroví v Indickém oceánu plné pohádkových lagun, božského klidu a nádherného podmořského života! A aby to bylo dokonalé a stylové, přeleťte sem malým letadélkem, přistaňte přímo na vodě a užívejte si nezapomenutelnou dovolenou v tomto přírodním ráji. Maledivy – to je více než tisícovka malých ostrovů a ostrůvků (mnohé z nich přejdete pěšky za dvacet minut) roztroušených kolem rovníku. Turismus a resorty najdete asi na devadesáti z nich: jeden hezčí než druhý, každý pro někoho jiného. Na severních atolech najdete nejluxusnější hotely s komorníky, jsou tu ostrovy pro rodinky, pro milovníky přírody, nebo pro potápěče, kteří tu budou objevovat nádherné podmořské jeskyně. Nebojte se zaletět si daleko a nechte si přitom poradit od někoho, kdo miluje Maledivy tak, jako my v CK SEN. Našim favoritem je Constance Halaveli na ostrově Halaveli.

Stojka na bílé pláži Constance Halaveli.
Stojka na bílé pláži Constance Halaveli.

2. Seychely: Anse Source D’Argent

Ztělesnění absolutního luxusu, více než stovka Seychelských ostrovů v západním Indickém oceánu. Okouzlující pláže a nádherné zelené kopce za nimi – to jen tak něco nepřekoná! Tropický ráj, stále relativně chráněný před civilizací, v sobě ukrývá skutečný poklad – nejfotografovanější pláž světa Anse Source D’Argent na ostrově La Digue. Vlastně jsou to desítky maličkých pláží spojených do jedné, kde si i vy můžete najít svůj soukromý kousek ráje uprostřed žulových skal… Perfektní pláže na koupání najdete na ostrově Praslin: Anse Volbert nebo Anse Lazio – celebrita mezi plážemi, která už roky poráží ostatní v žebříčku o tu „nej“ pláž světa. Nebo vyzkoušejte krásnou Beau Vallon.

Západ slunce na pláži Anse Source D’Argent.
Západ slunce na pláži Anse Source D’Argent.

1. Turks and Caicos: Grace Bay Beach

Půvabné souostroví, které se může pyšnit nejkrásnějším kouskem moře v Karibiku (severovýchodně od Kuby). Pro Čechy málo známá, ale pohodlně dostupná destinace, která slibuje skutečně nepřekonatelnou, luxusní dovolenou. Na nejlidnatějším ostrově Providenciales se určitě zamilujete do Grace Bay Beach - půvabné pláže s perfektními službami a nedalekou zátokou Turtle Cove se špičkovým potápěčským centrem, odkud se můžete vydat na rybolov, nebo zde jen posedět ve skvělých restauracích. Na Grace Bay Beach jsem strávil pár dní i letos a definitivně jsem se rozhodl: je to jednička, která má všech 5P nejkrásnější pláže světa! Tak přeji šťastnou cestu a co nejkrásnější dovolenou.

Průzračná voda na pláži Grace Bay Beach.
Průzračná voda na pláži Grace Bay Beach.

Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole