Yellowstone.

Yellowstone: Největší národní park na světě na spící sopce

Yellowstone je první americký národní park, který se může na první pohled jevit jako nadpozemský. To, co v této přírodní lokalitě uvidíte, je naprosto ojedinělé! Gejzíry s vyvěrajícími proudy horké vody, jezírka a jezera zbarvená do těch nejrozmanitějších odstínů, bujné lesy, rozlehlé louky a člověkem nedotčená divoká příroda – tohle všechno ročně láká miliony turistů z celého světa k návštěvě státu Wyoming v USA, kde se národní park rozprostírá z největší části. Zasahuje však i do států Idaho a Montana. Pojeďte na dovolenou plnou nevšedních zážitků do oblasti, která vám nedá spát!

Velice zajímavý je fakt, že Národní park Yellowstone se rozkládá na dosud spící sopce, přesněji řešeno na stejnojmenném supervulkánu, jehož erupce by zřejmě zahubila vše živé na americkém kontinentu a později i na celé Zemi. Avšak dle vědců se není třeba ničeho obávat, neboť dle propočtů by nemělo k výbuchu Yellowstonu dojít. O to víc však může ve vašich žilách pulzovat adrenalin. Vědomí, že se procházíte po oblasti spící sopky je dramatické a vzrušující zároveň. Nechce se okouzlit krajinou, která je tak moc nezaměnitelná!

Autor: Iveta Reinisch

17.01.2023

Čti více
Barvy NP Yellowstone.
Barvy NP Yellowstone.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ TÚRY V NÁRODNÍM PARKU YELLOWSTONE

Chcete poznat Národní park Yellowstone co nejlépe? Potom vyrazte na jednu z mnoha stezek, které se v lokalitě nabízí! A třeba budete mít štěstí a z bezpečné vzdálenosti spatříte divokou zvěř (medvědy grizzly, vlky nebo bizony) volně se procházející po okolní přírodě. Nad tento zážitek není!

1. GRAND PRISMATIC SPRING TRAIL

V blízkosti města West Yellowstone se nachází trasa dlouhá 2,4 kilometru (časová náročnost do jedné hodiny), která vás dovede až k nejfotografovanějšímu přírodnímu zázraku Grand Prismatic Spring. A oč se jedná? Je to jeden z největších horkých pramenů na světě a měří v průměru asi 111 metrů. Jeho hloubka je pak neuvěřitelných 36 metrů! Přírodní bazén odráží odstíny blankytně modré uprostřed a na okrajích pak žluté, červené a zelené. Tyto odstíny jsou údajně dané teplomilnými bakteriemi, kterým se kolem pramene daří. Nejlepší období pro návštěvu tohoto místa je duben až říjen. Více informací o stezce Grand Prismatic Spring Trail

Doprava na místo: Pokud se chcete dostat automobilem co nejblíže k pramenu Grand Prismatic Spring, můžete zaparkovat na parkovišti Grand Prismatic Spring Parking Lot, které se nachází jen pár minut chůze od atrakce.

Grand Prismatic Spring.
Grand Prismatic Spring.

2. UPPER GEYSER BASIN AND OLD FAITHFUL OBSERVATION POINT TRAIL

Jako turisté v Národním parku Yellowstone byste rozhodně neměli opomenout gejzírovou pánev „Upper Geyser Basin“ jejíž hlavní atrakcí je Old Faithful. Tento gejzír vytryskuje vodu až 39 metrů vysoko. Erupce je možné dle všeho zpozorovat každých 30 až 110 minut a jedna trvá bezmála pět minut! Lokalita však nabídne mnohem víc! V pánvi najdete největší koncentraci gejzírů na světě (Yellowstone je domovem až 60 % světových gejzírů). Abyste mohli spatřit vše v jedné procházce, vydejte se ideálně na túru/smyčku dlouhou přibližně 7,9 kilometru, která se nachází poblíž města West Yellowstone v Montaně. Časová náročnost této trasy se pohybuje kolem dvou hodin.

3. MYSTIC FALLS TRAIL

Národní park Yellowstone obsáhne neuvěřitelných 1 440 km stezek. Ta mezi turisty zdaleka nejoblíbenější je Mystic Falls Trail. Měří kolem čtyř kilometrů a zabere vám 2 až 4 hodiny času. Když projdete kolem jehličnatého lesa, natrefíte na kaskádovitý vodopád Mystic Falls, který je vysoký přibližně 21 metrů. Pokud však budete chtít pokračovat další kilometr dál, musíte vyšplhat podél serpentin, jež vás dovedou k velkolepému výhledu na již zmíněnou gejzírovou pánev Upper Geyser Basin. Začátek stezky najdete na parkovišti u Biscuit Basin. Více informací o stezce Mystic Falls Trail

Mystic Falls.
Mystic Falls.

4. FAIRY FALLS TRAIL

Další z pozoruhodných vodopádů v Národním parku Yellowstone je ten s názvem Fairy Falls měřící na výšku asi 61 metrů. K němu vás dovedou dvě trasy. Ta kratší začíná asi 1,6 km jižně od Midway Geyser Basin (zaparkujete na parkovišti Fairy Falls). Delší je přístupná z konce Fountain Flat Drive (lze zde též zaparkovat) – poté projdete borovým lesem a vydáte se na okružní stezku dlouhou kolem 8 kilometrů. Na cestě pak můžete obdivovat nejen zmíněný vodopád, ale také dva gejzíry s názvem Spray a Imperial. Stezky se sezónně otevírají v květnu a v závislosti na typu vám zaberou 3 až 5 hodin času. Více informací se dozvíte na oficiálních webových stránkách ZDE.

5. TROUT LAKE TRAIL

Mnoho z turistických stezek v Národním parku Yellowstone je středně náročných až náročných. Trout Lake Trail je však výjimkou, a tak je trasa vhodná třeba i pro rodiny s dětmi a starší osoby s horší fyzickou kondicí. Terén je podél cesty převážně plochý a dobře udržovaný. Stezka je dlouhá cca 2 km (tam i zpět) a zavede vás primárně k jezeru Trout. Časová náročnost túry je odhadována na 1 až 2 hodiny. Mnozí turisté zde oceňují menší frekvenci lidí a dokonalou přírodní scenérii. Kolem Trout Lake se tyčí mohutná skaliska či zelenající se jehličnaté stromy. Při troše štěstí pak můžete z dálky zpozorovat i pasoucí se divokou zvěř na rozlehlých loukách, jako jsou třeba losy nebo bizoni. Upozornění: i když je trasa převážně snadná, její začátek může být náročnější kvůli stoupání vedoucímu k řece. Více informací o stezce Trout Lake Trail

Vodopády Fairy Falls.
Vodopády Fairy Falls.

6. LONE STAR GEYSER TRAIL

V Národním parku Yellowstone je občas složité natrefit na místo, kde nejsou davy turistů. Pokud jste spíše milovník klidných procházek, vydejte se na stezku Lone Star Geyser Trail, která vás zavede ke gejzíru Lone Star. Trasa je dlouhá tam i zpět kolem 7,7 km a zabere vám asi 2 až 3 hodiny času. Erupce z kuželovitého gejzíru širokého téměř čtyři metry jsou pravidelné (vidět je můžete každé 3 hodiny) a voda je chrlena až 13 a půl metru do vzduchu. Stezka se nachází v Upper Geyser Basin, asi 8,8 km od nadjezdu Old Faithful na Highway 191. Více informací o stezce Lone Star Geyser Trail

Lone Star Geyser.
Lone Star Geyser.

Jak se vybavit na túru?

Než se vydáte prozkoumávat divokou krásu Národního parku Yellowstone, myslete na důkladné vybavení na cesty. Co si sbalit, abyste bylo dokonale vybaveni pro každou situaci?

  • Dalekohled: díky němu se neošidíte o úchvatné pohledy na divokou zvěř pobíhající v nedotčené až panenské přírodě Yellowstonu.
  • Ochranný sprej proti medvědům: Národní park Yellowstone je domovem více než šesti stovek medvědů grizzly. Proto se na svých túrách rozhodně neobejdete bez speciálního spreje (Bear spray), který vás může ochránit před těmito mohutnými, fascinujícími, avšak i nebezpečnými zvířaty. Pokud na tento přípravek zapomenete doma, prodají vám ho i v některém z tamějších kempů, v okolních městech anebo v kiosku v návštěvnickém centru Canyon Village. Nejlepší je však prevence, proto se dostatečně informujte o bezpečnosti na stezkách právě v návštěvnických centrech.
  • Sluneční brýle, pokrývka hlavy a opalovací krém: pakliže cestujete do Národního parku Yellowstone v teplém období, vybavte se řádně proti slunečním paprskům. Ty jsou v oblasti obzvlášť intenzivní – nejvíce pak ve vyšších nadmořských výškách.
  • Kvalitní a odolná turistická obuv: před tím, než vyrazíte za dobrodružstvím do národního parku, vybavte se nepromokavými a pevnými outdoorovými botami.
  • Nepromokavá bunda: počasí v Národním parku Yellowstone je značně nevyzpytatelné. Proto si sbalte s sebou na túru i teplejší nepromokavou bundu, která vás udrží v suchu a teple při bouřkách a vydatných srážkách.
  • Lahve s vodou: hydrataci organismu rozhodně nepodceňujte, a tak se na cestu vybavte dostatečným množstvím tekutin. Yellowstone se rozkládá z velké části v nadmořské výšce cca 2 400 metrů, proto vás zde snadno může postihnout vyčerpání a bolest hlavy. Pití vody může fungovat jako prevence výškové nemoci. Obvykle se doporučuje vypít asi půl litru až litr za hodinu túry.
  • Další vrstvy oblečení a teplá pokrývka hlavy: vyšší nadmořská výška s sebou nese kolísání teplot, buďte tedy připraveni i na tyto klimatické změny teplými svršky a pokrývkou hlavy.

Dále je dobré si do batohu zabalit i repelent proti obtížnému hmyzu, lékárničku, nějaké jídlo (svačinu ideálně na dva dni), čelovku, sáčky na odpadky a turistického průvodce/mapu Yellowstonského národního parku.

NP Yellowstone z dronu.
NP Yellowstone z dronu.

Základy bezpečnosti

Kvalitní turistickou výbavou na cesty po Národním parku Yellowstone to však nekončí. Jako turisté byste se také měli řídit bezpečnostními opatřeními správců národního parku. Okolní příroda je sice dechberoucí, ale také divoká a při neopatrnosti nebezpečná. Na co myslet?

  1. Nepřibližujte se v žádném případě k divokým zvířatům. Udržujte bezpečnou vzdálenost aspoň 91 metrů od medvědů i vlků a 23 metrů od ostatní zvěře.
  2. Divokou zvěř nikdy nekrmte. Jídlo a odpadky pečlivě zabalte do boxů/sáčků a nikde v přírodě nenechávejte.
  3. Nevychylujte se ze značených stezek a promenád v termálních oblastech. Můžete tak ohrozit své zdraví nebo dokonce svůj život.
  4. Neparkujte nikdy na silnici a neblokujte provoz. K pozorování okolní přírody a zvěře využijte místa k tomu určená.
  5. Pokud se vám udělá nevolno v hydrotermální oblasti, ihned ji opusťte. Může to být způsobeno hromaděním toxických plynů.

Více informací o bezpečném chování v oblasti Národního parku Yellowstone

Travertinové  pole v NP Yellowstone.
Travertinové pole v NP Yellowstone.

Co dalšího v Národním parku Yellowstone vidět a zažít?

Národní park Yellowstone samozřejmě nabídne primárně stovky kilometrů stezek, pojďme si však představit některá další jednotlivá místa, která stojí v lokalitě za vidění!

GRAND CANYON OF THE YELLOWSTONE

V oblasti Canyon Village můžete obdivovat fascinující přírodní lokalitu s názvem Grand Canyon of the Yellowstone, která se v národním parku rozkládá na 32 kilometrech. Hloubka kaňonu je pak odhadována na 300 metrů. Dechberoucí jsou zde nejen skalní útvary, ale také vodopády slévající se do řeky Yellowstone – ta měří neuvěřitelných 960 km a je tak nejdelší nepřehrazenou řekou v USA. Abyste se vyhnuli větším davům, je doporučováno navštívit Grand Canyon v Yellowstonském národním parku v brzkých ranních hodinách. K prozkoumání okolí kaňonu můžete využít tří stezek – a to snadnou Sublime Point Trail měřící asi dva kilometry, strmě klesající Brink of the Lower Falls Trail (dlouhá cca 1 km) anebo tu nejdelší Seven Mile Hole Trail, která měří 16 km a dojdete po ní až na samotné dno kaňonu. Grand Canyon se nachází asi 62 kilometrů od severního vchodu do Yellowstonského národního parku a méně jak 4 kilometry od oblasti Canyon Village. Více informací o Grand Canyonu v Yellowstonském národním parku

Grand Canyon v NP Yellowstone.
Grand Canyon v NP Yellowstone.

HAYDEN VALLEY

Dalším z fascinujících zákoutí Národního parku Yellowstone je Hayden Valley. Tohle údolí láká mnoho lidí proto, že zde mohou pozorovat (z bezpečné vzdálenosti) divoká zvířata, jako jsou bizoni, losové, kojoti, nebo medvědi grizzly. V překrásném údolí si můžete dále projít dvě stezky (obě ale měří více než 20 km). První z nich je Hayden Valley Trail, která vede paralelně s řekou k jezeru Yellowstone a dále ke Grand Canyonu v národním parku. Druhá stezka s názvem Mary Mountain Trail pak vede údolím z východu na západ. Pokud nezvládnete ujít celou trasu, můžete se kdykoliv vrátit zpět. Hayden Valley se nachází asi 12,8 km severně od turistické oblasti Canyon Village, ve které naleznete zázemí jako toalety, občerstvení i ubytování. Více informací o údolí Hayden Valley

MAMMOTH HOT SPRINGS

Nechce se okouzlit jednou z nejunikátnějších atrakcí Národního parku Yellowstone, která se nazývá Mammoth Hot Springs. Jsou to v podstatě travertinové útvary tvořící terasy, jež vznikly vyvěráním horké vody ze země, jejím ochlazováním a následně i ukládáním uhličitanu vápenatého. V okolí oblasti pak můžete navštívit i Albright Visitor Center, kde se dozvíte mnohé o historii Yellowstonského národního parku. Mammoth Hot Springs najdete jižně od severního vchodu do národního parku. Prohlídka oblasti vám zabere 2 hodiny až půl dne. Více informací o Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs.
Mammoth Hot Springs.

YELLOWSTONE LAKE

V oblasti West Thumb natrefíte na jezero Yellowstone, které je zároveň největší vodní plochou v národním parku. Budete však zklamaní, koupat se v něm turisté nemohou. Oceníte ovšem úžasné výhledy do okolní přírody, výlety na lodích anebo možnost rybaření (pouze s povolením a jen ve vyhrazených oblastech). Pro milovníky procházek se pak naskýtá hned několik stezek. Pelican Creek je naučná stezka a měří cca jeden kilometr. Zvolit však můžete i necelé čtyři kilometry dlouhou Storm Point Trail. Zdaleka nejnáročnější v lokalitě je stezka Avalanche Peak Trail dlouhá cca 7,5 km, která nabídne panoramatický výhled na jezero Yellowstone. Turisty vyhledávané jezero v národním parku je snadno dostupné z východního i západního vchodu. Návštěvnická centra s informacemi, obchody a toaletami jsou k dispozici nejen ve West Thumb, ale i v Grant Village. Více informací o jezeru Yellowstone

LAMAR VALLEY

Když se vydáte do oblasti Tower-Roosevelt nacházející se mezi severovýchodním vstupem do Národního parku Yellowstone a Mammoth Hot Springs, rozprostře se před vámi nádherné údolí Lamar. Sem lidé jezdí za nevšedními zážitky při pozorování divoké zvěře. Ne nadarmo je místo označováno jako „americké Serengeti“. Spatřit tu můžete pasoucí se bizony, vlky, medvědy grizzly ale i orly bělohlavé. Pokud toho chcete vidět mnohem více, vydejte se na túru po jedenáctikilometrové stezce Lamar Valley Trail, která nabídne mnoho fascinujících vyhlídkových míst. Automobilem se do oblasti dostanete pouze od konce května do poloviny října, kdy je otevřena Beartooth Highway. Více informací o Lamar Valley

Bizoni v Lamar Valley v NP Yellowstone.
Bizoni v Lamar Valley v NP Yellowstone.

GRIZZLY & WOLF DISCOVERY CENTER

Až zatoužíte po pauze od divoké přírody, zajeďte si do města West Yellowstone v Montaně, které se nachází poblíž západního vchodu do národního parku. Zde natrefíte na neziskové centrum Grizzly & Wolf Discovery Center, které je domovem dravců, vlků a medvědů, kteří by sami ve volné přírodě nepřežili. Kromě savců tu můžete vidět i hady, obojživelníky a ryby. Potěšeny budou také rodiny s dětmi, centrum totiž nabízí vzdělávací dětské programy. Otevřeno je zde denně od 9:00 do 16:00. Vstupné činí pro děti od 13 let a dospělé 15 USD. Děti od 5 do 12 let zaplatí 10 USD a senioři pak 14 USD. Dítka do čtyř let mají vstup zdarma. Na prohlídku prostor si vyhraďte asi 1 až 2 hodiny svého času.Více informací o Grizzly & Wolf Discovery Center

MOUNT WASHBURN

Pokud si věříte a máte skutečně dobrou fyzickou kondici, vydejte se na vrchol hory Mount Washburn, odkud budete mít Národní park Yellowstone jako na dlani. Počítat však musíte s tím, že se nachází v nadmořské výšce nad 3 000 metrů. Náročné stoupání a převýšení je znát, a tak stezky na horu nejsou doporučovány správci národního parku u lidí se srdečními nebo dýchacími problémy. Pro zdravé jedince se ovšem naskýtají dvě trasy. Tou první je Dunraven Pass Trailhead, která je dlouhá necelých deset kilometrů. Druhá je pak stezka začínající na parkovišti Chittenden Road (měří asi 8 km).

Mount Washburn.
Mount Washburn.

FIREHOLE CANYON ROAD

Silnice, která vás zavede na jedno ze dvou míst v Národním parku Yellowstone, kde se můžete bezpečně koupat – to je Firehole Canyon Road. Samotné koupaliště se nachází na stejnojmenné řece Firehole (asi 3 km jižně od Madison Junction) a otevírá se pro veřejnost zhruba v polovině léta, kdy je voda nejklidnější a nejteplejší. Turisté musí brát v potaz, že terén kolem řeky je kamenitý, proto se budou hodit boty do vody. A když už se v oblasti vyskytnete, neopomeňte ani návštěvu u čtyřicetimetrového vodopádu Firehole Falls. Více informací o Firehole Canyon Road a bezpečnostních pravidlech během koupání

Firehole Canyon Road.
Firehole Canyon Road.

Zajímavé destinace v okolí

Až důkladně prozkoumáte rozsáhlý Yellowstonský národní park, můžete se vydat za poznáváním nových zákoutí do jeho okolí. Máme pro vás pár tipů, jaká místa navštívit:

  • West Yellowstone: Tohle malebné město s více jak 1200 obyvateli (ležící ve státě Montana) jsme již několikrát zmínili a není divu. Sousedí totiž s Národním parkem Yellowstone a turisté jej častokrát využívají k ubytování i občerstvení. Nabízí však daleko více vyžití! Veškeré dostupné aktivity v létě či v zimě můžete prozkoumat na oficiálních webových stránkách ZDE.
  • Island Park: Asi tři a půl hodiny autem od Yellowstonského národního parku se nachází oblast patřící do státu Idaho s názvem Island Park. Je to vlastně ostrov jezer, hor, lesů, luk, řek, rančů, letních domů i rybářských chatek. Turistům oblast nabízí mnoho zajímavého vyžití – jízdu na sněžných skútrech v zimě, rybaření, jízdy na koni i prohlídky historických míst.Veškeré dostupné aktivity v létě či v zimě můžete prozkoumat na oficiálních webových stránkách West Yellowstone
  • Dubois: Pokud se vydáte zhruba dvě hodiny automobilem z Yellowstonského národního parku, můžete se zastavit ve velmi zajímavém „městě kovbojů“ zvaném Dubois. Tohle místo vám připomene, jaký asi kdysi býval Divoký západ. Na moderní kovboje tu však natrefíte i dnes. Můžete si společně s nimi například zajezdit na koni anebo navštívit jeden z tamějších rančů. K relaxaci a občerstvení pak slouží příjemné rustikální hostince i skvělé kavárny a restaurace. Více informací o městě se dozvíte třeba ZDE.

Nezaujala vás ani jedna z výše vyjmenovaných destinací v okolí Národního parku Yellowstone? Pak zavítejte na oficiální webové stránky národních parků a prozkoumejte další zajímavé lokality.

Městečko West Yellowstone.
Městečko West Yellowstone.

Historie a současnost Národního parku Yellowstone

Národní park Yellowstone je největším, nejznámějším a také nejstarším národním parkem ve Spojených státech. Založen byl 1. března roku 1872 Kongresem USA a stal se tak prvním parkem svého druhu v zemi. Z geologického hlediska se Yellowstonský národní park nachází na seizmicky a vulkanicky aktivní oblasti, a to již po desítky milionů let.

Svůj název nese národní park údajně podle řeky Yellowstone, která tudy protéká. Vodní tok však dříve pojmenovali domorodí Američané kmene Hidatsa odlišně, a to „Mi tsi a-da-zi“ (řeka žlutého kamene). Od toho byl pak odvozen název „Yellow Stone“ (žlutý kámen). Možná vás zajímá, proč zrovna žlutý… Údajně proto, že někdo z původních obyvatel zahlédl z oblasti Grand Canyonu v Yellowstonu žluté skály. Chcete se dozvědět o historii národního parku více? Více informací o historii Národního parku Yellowstone

Lidské osidlování

První domorodí Američané se dle všeho na území dnešního Yellowstonského parku vyskytovali již před 11 tisíci lety. Evropští průzkumníci pak oblast začali organizovaně prozkoumávat až od 60. let 19. století. Jejich předchůdci však byli muži z expedice Lewis a Clark, kteří do Yellowstonu vstoupili v roce 1805 a setkali se s indiány kmenů Nez Perce, Crow a Shoshone. Jeden z členů této expedice, muž jménem John Colter, se následně od skupiny odtrhnul a jal se sám s lovci kožešin prozkoumávat zajímavý geotermální terén. Sám průzkumník pak nazval oblast jako „místo ohně a síry“. Nikdo mu však nevěřil. Všichni za nezvyklou krajinou viděli nějaké mystično. Dokonce jí bylo přezdíváno „Colterovo peklo“.

Další výraznou osobností, která prozkoumávala v průběhu let oblast Yellowstonského parku, byl geolog Ferdinand V. Hayden. Ten býval rovněž jeho velkým obhájcem a zasloužil se o to, že byla oblast Kongresem později prohlášena za národní park.

Další důležité roky pro Yellowstonský národní park

  • V roce 1883 byla v oblasti národního parku vystavěna první železnice, která umožnila snadnější přístup turistů.
  • Automobily mohly poprvé vjet do oblasti Yellowstonu v roce 1915.
  • V roce 1917 převzala správu Národního parku Yellowstone National Park Service.
  • V 60. letech 20. století schválil americký Kongres sbírku zákonů týkajících se ochrany životního prostředí, čímž stanovil podmínky hospodaření v národních parcích.
  • V roce 1978 byl Národní park Yellowstone zařazen do světového dědictví UNESCO.

Řeka Yellowstone.
Řeka Yellowstone.

Flora a fauna

V Yellowstonském národním parku bylo dosud identifikováno zhruba 1350 druhů kvetoucích rostlin. Asi 4/5 parku jsou zalesněné, přičemž většinu tamějšího porostu tvoří borovice lesní. Spatřit zde ale můžete i borovici bělokorou nebo douglasku tisolistou. Podél potoků pak rostou vrby, bavlníky a také osiky. Yellowstone je též známý svými divokými rostlinami – rostou v něm třeba plamenky, lupiny, mochny, stračky a květiny zvané indické štětce.

Co se týká fauny, v Národním parku Yellowstone žije více než 50 druhů savců. Tím nejmajestátnějším je zde bizon, nejčastěji k vidění ve stádech v údolí Lamar a Hayden. Statnými zvířaty z této oblasti jsou však i losy, jeleni mezci a černí medvědi. Yellowstone je také domovem kojotů, lišek, medvědů grizzly, ovcí tlustorohých, rysů, pum, jezevců, kun, lasiček, zajíců, netopýrů i drobných hlodavců. Podél potoků pak můžete spatřit i bobry. V oblasti bylo též identifikováno asi 300 různých druhů opeřenců. Obdivuhodní jsou zejména orli bělohlaví. Spatříte tu ale i havrany, jestřáby, sokoly, datly, brhlíky, sojky, labutě nebo kanadské husy. Více informací o zvířatech žijících v Yellowstonu

Jelen v NP Yellowstone.
Jelen v NP Yellowstone.

Kdy navštívit Národní park Yellowstone?

Pro návštěvu Národního parku Yellowstone si můžete vybrat dvě nejvhodnější období. To první trvá od konce dubna do května, a to druhé začíná v září a končí začátkem října. Tyto měsíce totiž nabídnou mírnější počasí a také méně davů v lokalitě. Zároveň jsou silnice v parku převážně dobře přístupné. Pokud si vyberete hlavní sezónu, tedy letní období – počítejte s vyšší kumulací lidí.

Klimatické podmínky v lokalitě

Podnebí v Yellowstonském parku je značně proměnlivé, neboť je ovlivněné vysokou nadmořskou výškou. Léta zde bývají obecně vlhčí a slunečná s teplotami kolem 27 °C (ve vyšších polohách však může klesat noční teplota i v červenci k 10 °C). Zimy v parku bývají sušší, chladné a zasněžené s teplotami kolem -4 °C a níž.

Grand Prismatic Spring.
Grand Prismatic Spring.

Platí se v Národním parku Yellowstone vstupné?

Před vstupem nebo vjezdem do oblasti Národního parku Yellowstone musíte zaplatit sedmidenní vstupné. 80 % ze vstupného si ponechává národní park k financování kritických projektů a ke zlepšování služeb.

  • Soukromý automobil: 35 USD
  • Soukromý autobus/dodávka: 20 USD/osoba
  • Motocykl/sněžný skútr: 30 USD
  • Pěší, cyklisté a lyžaři: 20 USD/osoba

Děti do 15 let mají do parku vstup zdarma. Více informací o vstupném do Yellowstonského národního parku

Gejzír Old Faithful.
Gejzír Old Faithful.

Jak se do Národního parku Yellowstone dostat?

Nejlepším způsobem, jak se dostat do oblasti Národního parku Yellowstone, je letět letadlem a poté si zapůjčit automobil. Využít můžete například nejbližší letiště Yellowstone Airport (WYS) vzdálené od centra města West Yellowstone asi 1,6 km. Mějte však na paměti, že letiště je provozované pouze sezónně, a to od června do září. Lety jsou podporovány například ze Salt Lake City. Toto letiště je pak vzdálené od západního vchodu do parku asi 4,8 km.

Další možností je i využití celoročně otevřeného letiště Jackson Hole Airport (JAC), které se nachází nedaleko Jacksonu ve Wyomingu. Během léta podporuje lety z celých Spojených států a ve zbytku roku pak jen ze Salt Lake City, Denveru nebo z Dallasu. Toto letiště se nachází asi 113 km od jižního vchodu do Národního parku Yellowstone.

Další možnosti dopravy do národního parku

Do Yellowstonského národního parku a jeho okolí nejezdí žádná veřejná doprava, což může být pro turisty nevlastnící řidičský průkaz trochu problém. Dojet na místo však můžete třeba vlakem AMTRAK ze Salt Lake City. Několik společností tu nabízí několikadenní organizované výlety do parku včetně dopravy a ubytování. To však stále nemění fakt, že cesta autem z okolních měst je zdaleka nejideálnějším a nejsvobodnějším způsobem, jak prozkoumat krásy tamější chráněné přírody. Více informací o možnostech dopravy do Národního parku Yellowstone

Vstupní brána do parku.
Vstupní brána do parku.

Vzdálenosti od turisticky oblíbených míst v okolí NP Yellowstone

Pro lepší představu a orientaci uvádíme vzdálenost mezi Yellowstonským národním parkem a okolními městy:

  • Las Vegas a NP Yellowstone: 1189 km (dojezd za 10,5 h)
  • Denver a NP Yellowstone: 821 km (dojezd za 8,25 h)
  • Salt Lake City a NP Yellowstone: 517 km (dojezd za 4,75 h)
  • Jackson a NP Yellowstone: 206 km (dojezd za 2,5 h)
  • Bozeman a NP Yellowstone: 126 km (dojezd za 1,5 h)

Možnosti ubytování a občerstvení v NP Yellowstone

Ubytování v Národním parku Yellowstone zajišťuje společnost Yellowstone National Park Lodges, která provozuje v lokalitě devět chat/ubytovacích zařízení s více než dvěma tisíci pokoji. Otevřené jsou obvykle od jara až do podzimu. V zimě je otevřený pouze Old Faithful Snow Lodge. Rezervace ubytování předem jsou velmi žádoucí. Zde je jejich výčet:

  • Canyon Lodge and Cabins: tento tříhvězdičkový hotel poskytuje více než 400 pokojů v pěti různých chatkách – asi stovka z nich je v rustikálním stylu.
  • Grant Village Lodge: poskytuje 300 pokojů pro hosty v šesti dvoupatrových chatkách.
  • Lake Hotel and Cabins: jedná se o velkou chatu, která poskytuje ubytování ve stylu klasických hotelových pokojů i chatek.
  • Lake Lodge Cabins: jedná se o sestavu 186 chatek k ubytování.
  • Mammoth Hot Springs Hotel and Cabins: jedná se o velkou chatu, která poskytuje ubytování ve stylu klasických hotelových pokojů i chatek.
  • Old Faithful Inn: rustikální chata/dvouhvězdičkový hotel, který poskytuje turistům ubytování v hotelových pokojích.
  • Old Faithful Lodge: dvouhvězdičkový hotel, který poskytuje ubytování v chatkách.
  • Old Faithful Snow Lodge: tříhvězdičkový hotel, který poskytuje ubytování v hotelových pokojích i chatkách.
  • Roosevelt Lodge: dvouhvězdičkový hotel v rustikálním stylu, který nabídne turistům ubytování nejen v chatkách, ale i ve stylových hotelových pokojích.

Ochuzeni nejsou turisté při návštěvě Yellowstonského národního parku ani o řádné občerstvení. K dispozici jsou v lokalitě nejen restaurace, ale také obchody s potravinami, kavárny nebo bary (obzvlášť v rámci ubytovacích zařízení). Více informací ke konkrétním podnikům v Národním parku Yellowstone

Spodní vodopád v Grand Canyon v NP Yellowstone.
Spodní vodopád v Grand Canyon v NP Yellowstone.

Jak je to s domácími mazlíčky v NP Yellowstone?

Zvažte pečlivě, zda vycestujete do Národního parku Yellowstone se svým psem. Mohl by omezit možnost vašeho pohybu v oblasti. Pokud přeci jen svého mazlíčka vezmete s sebou, dodržujte tyto pokyny správců národního parku:

  • Domácí mazlíčci se mohou vyskytovat jen v rozvinutých oblastech, jako jsou silnice, kempy a parkovací plochy a dále jen do 30 metrů od těchto míst.
  • Domácí mazlíčci nesmí zůstat bez dozoru svého majitele a musí být na vodítku dlouhém maximálně 1,8 metru.
  • Domácí mazlíčci nejsou povoleni v oblastech promenád, turistických stezek nebo v termálních oblastech.
  • Domácím mazlíčkům musí majitel zajistit dostatečný komfort v podobě pití a jídla. V automobilu mohou být ponecháni jen na skutečně krátkou chvíli – doporučeno je však, aby nezůstali ve voze sami a měli pootevřené okénko kvůli přísunu vzduchu.
  • Majitelé domácích mazlíčků musí uklízet i jejich výkaly.

Další informace o možnostech majitelů psů a jiných mazlíčků v národním parku

Kaňon, NP Yellowstone.
Kaňon, NP Yellowstone.

Věděli jste, že…

  • v Národním parku Yellowstone bývá ročně 700 až 3 000 zemětřesení? Je to dáno tím, že se rozkládá v seizmicky aktivní oblasti a zároveň leží na vrcholu supervulkánu.
  • Yellowstone je domovem největšího stáda bizonů na světě, které se volně pohybuje v přírodě?Odhaduje se, že stádo čítá až 4800 bizonů, kteří pochází z populace přeživších po masovém vybíjení těchto zvířat v roce 1800!
  • vlci šedí byli do přirozeného prostředí Yellowstonského parku navráceni v roce 1995? Předtím totiž vyhynuli téměř na 70 let. Pro zajímavost: v roce 1600 byla populace vlků odhadována na 2 miliony, dnes jich však zůstává jen něco málo přes 65 000.
  • nejstarší budovou stojící v Národním parku Yellowstone je Lake Yellowstone Hotel? Postaven byl už v roce 1891 a má jasně žlutou fasádu. V parku se však nachází i nejstarší srub na světě, který byl postaven za velmi kruté zimy v roce 1904 a jmenuje se Old Faithful Inn!


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole