PRAKTICKÉ INFORMACE
Ať už se rozhodnete projet pouze okolí Abú Simbel či navštívit i další vzdálenější vyhlášené lokality, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/místy.
Abú Simbel – Káhira – 1150 km
Abú Simbel – Asuán – 280 km
Abú Simbel – Alexandrie – 1330 km
Abú Simbel – Luxor – 500 km
FAUNA A FLORA V OKOLÍ ABU SIMBEL
Oblast kolem Abú Simbel je, i když je suchá a má aridní klima, domovem několika zajímavých živočišných druhů. Některé najdete v okolní poušti, některé, ty menší, můžete spatřit i v bezprostřední blízkosti chrámů, toulavé psy nevyjímaje.
Gazely – V regionu se můžete setkat s několika druhy gazel, zejména gazela dorkas a gazela arabská.
Hyeny – Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) se vyskytuje v některých oblastech Núbie.
Lvi a levharti – I když dnes už ve volné přírodě oblasti kolem Nilu nežijí, historicky byla Núbie domovem lvů. Dnes lze však tyto druhy predátorů najít jen v chráněných oblastech nebo rezervacích.
Ibis – Ibis posvátný byl v minulosti v Egyptě považován za posvátného ptáka a je často zobrazován v egyptských hieroglyfech. V současnosti jej můžete spatřit v oblasti kolem Nilu.
Nesyt africký – pták z čeledi čápovitých s výrazným žlutým zobákem je překrásným fotografickým úlovkem.
Plameňáci – Plameňáci růžoví se vyskytují v některých mokřadech poblíž Nilu, ačkoliv oblast Abú Simbel není typickým plameňákovým biotopem, mohou být občas spatřeni.
Pelikáni – v oblasti žijí druhy jako pelikán africký či pelikán bílý.
Zoboun africký – vyskytuje se především v okolí řek.
Výjimečně lze zahlédnout i orlíka kejklíře.
Krokodýli nilští – Krokodýli jsou tradičně spojováni s Nilem. Krokodýl nilský (Crocodylus niloticus) je v oblasti Nilu běžný a může být spatřen ve vodách kolem Násirova jezera.
Hadí druhy – V oblasti lze najít několik druhů hadů, včetně užovek, mamb či kober.
Národním zvířetem Egypta je orel stepní, národní květinou pak leknín hvězdovitý modrý.
Flóra kolem Abú Simbel je přizpůsobena extrémnímu suchu a horku, ale velkým plusem pro místní floru je samozřejmě i blízkost Nilu a jezera Násir. Tj. svět rostlin zde není tak „chudý“ jako v jiných, sušších, částech země.
Palmy – Datlové palmy (datlovník pravý) jsou rozšířeny v celé oblasti Nilu, protože jsou vysoce přizpůsobeny suchu a rostou v oázách a v nížinách kolem řeky.
Akácie – Akácie arabská je jedním z běžných druhů stromů v oblasti. Akácie jsou schopné přežít v suchých podmínkách a rostou hojně v oblasti Nilu a v okolních pouštích.
Rostliny v močálech – V oblastech kolem Nilu a jezera Násir se nachází různé druhy trav a rákosí, které vytvářejí močálovité ekosystémy a které poskytují útočiště pro místní faunu.
Suchomilné byliny – Byliny jako pryšec (Euphorbia) nebo divoké oregano jsou běžné v okolních pouštních oblastech.
KDY JET DO ABÚ SIMBEL?
Abú Simbel má horké pouštní klima s trvale vysokými teplotami a téměř žádnými srážkami, což z něj dělá ideální celoroční destinaci.
Nejlepší doba pro návštěvu je však od prosince do února, kdy zima přináší příjemně mírné teploty v rozmezí 10 °C až 23 °C. Tyto chladnější měsíce jsou také proto nejrušnější turistickou sezónou, takže očekávejte větší davy lidí a vyšší ceny hotelů a letenek, doporučujeme proto rezervaci několik měsíců předem. Vrcholem tohoto období je pak Festival slunce dne 22. února, kdy vycházející slunce osvětluje vnitřní svatyni chrámu a přitahuje na tuto úchvatnou událost zástupy návštěvníků.
Pokud dáváte přednost menšímu počtu lidí a nižším nákladům, zvažte návštěvu mezi červnem a srpnem, kdy teploty přes den vystoupají i těsně pod 40 °C. Sice vedro může být někdy úmorné a je nutné se chránit nejen pokrývkou hlavy a krémem s vysokým faktorem, ale rovněž je nutné dbát na dostatečnou hydrataci, ale má to i své výhody. Velmi pravděpodobně se vyhnete davům a budete mít tak Abú Simbel skoro sami pro sebe. Což nejen umožňuje nasát lépe jeho atmosféru, ale chrámy bez davů turistů se také lépe vyjímají na fotografiích.
TIP CK SEN: Nejlepší denní doba k prozkoumání chrámů Abú Simbel je brzy ráno, hned po otevření. To vám obecně umožní vyhnout se polednímu horku a velkým turistickým skupinám, které dorazí později během dne. Měkké ranní světlo také zvýrazňuje krásu chrámů, takže je ideální pro fotografování.
SPROPITNÉ
V Egyptě je spropitné (nebo bakšiš) velmi běžnou praxí a je považováno za důležitou součást každodenního života, zejména pak v turistických oblastech. Egyptské základní mzdy jsou poměrně nízké, a tak místní obyvatelé „dýško“ očekávají nebo se na něj dokonce spoléhají. A kolik se tedy „sluší“ nechat?
- Hoteloví pracovníci
- Pokojová služba: Pokud vám někdo přinese jídlo nebo nápoje na pokoj, obvykle je zvykem dát 5 až 10 EGP (3 - 5 CZK).
- Pokojové úklidové služby: Za úklid pokoje je běžné nechat 10 až 20 EGP (5 - 10 CZK) na den. Pokud máte dlouhodobější pobyt, můžete toto spropitné zanechat na konci pobytu v obálce třeba na posteli apod.
- Portýři a concierge: Za pomoc se zavazadly je běžné dát 5 až 10 EGP na osobu.
- Restaurace a kavárny:
- Služba: V některých restauracích je již spropitné (service charge) zahrnuto rovnou v účtu, obvykle kolem 10 – 12 %. V takovém případě není nutné přidávat další částku, ale můžete dát malou částku (5 - 10 EGP) jako ocenění pro vaši konkrétní obsluhu.
- Bez spropitného: Pokud není poplatek za obsluhu zahrnutý v účtu, doporučuje se dát 10 – 15 % z celkové částky.
- Taxi a doprava:
- Řidiči taxi: V Egyptě není běžné dávat velké spropitné řidičům, můžete zaokrouhlit cenu nahoru.
- Řidiči turistických minibusů: Pokud máte celodenní výlet, můžete dát řidiči 20 až 50 EGP za celý den, a to podle délky trasy, služeb a náročnosti cesty.
- Doprava z letiště: Za dopravu z letiště nebo na letiště je zvykem dát řidiči navíc 10 až 20 EGP.
- Průvodci:
- Turističtí průvodci: Pokud se účastníte organizovaného výletu, je vhodné zanechat 20 až 50 EGP na osobu na konci akce.
- Nejčastěji se spropitné dává v egyptských librách (EGP). Pokud nemáte směněnou místní měnu, je možné dát i dolar nebo euro, ale doporučuje se mít v Egyptě alespoň nějakou hotovost v místní měně.
- Spropitné je součástí kultury a nedává se pouze za vynikající službu, ale je považováno za odměnu, která je široce očekávána. Je tedy běžné dát i menší částky, pokud jste spokojeni.
- Nikdy nepodceňujte malé částky. I když je Egypt celkově levnější destinace, bakšiš (spropitné) tvoří významnou část příjmů pro mnoho pracovníků v turistickém průmyslu.
ETIKETA
- Považuje se za nezdvořilé ukazovat špičkou, patou nebo jakoukoli částí chodidla na jinou osobu. Ukazovat podrážku boty na někoho je také nezdvořilé.
- Skromné oblečení a prezentace jsou v egyptské kultuře vysoce ceněny. Jakékoli extravagance a příliš vyzývavé oblečení je vhodné si odpustit.
- Obecně platí, že mladší starším projevují za všech okolností úctu, nejen rodinným příslušníkům, ale obecně.
- Pokud je váš přítel/kolega muslim, je zakázáno chodit před ním, když se modlí, nebo mluvit s ním.
- Od lidí se očekává, že projeví vděčnost, když jim je nabízen kompliment. To se děje tak, že odpovíte stejně uctivým komplimentem na stejné téma, nebo, pokud jsou muslimové, popřáním Alláhova požehnání.
- Egypťané mají obecně uvolněný přístup k času a přísná dochvilnost není běžně praktikována.
- Při návštěvě mešity nebo něčího domova je člověk povinen si před vstupem zout boty.
- Egypťané mají tendenci připravovat komplikovaná a bohatá jídla a o své hosty se řádně a uctivě starat.
- Pokud jste pozváni k Egypťanovi domů, vhodným dárkem je např. balíček kvalitní čokolády nebo sladkostí hostitelce/hostiteli jako poděkování.
- Pokud je součástí pozvání k egyptskému příteli/kolegovi domů rovněž večeře, počkejte, až hostitel nebo hostitelka označí místo, které pro vás rezervovali.
- Hosté by měli vždy počkat, až je hostitel obslouží, než aby se obsluhovali sami.
- Po dokončení jídla nechte na talíři malé množství jídla. To symbolizuje hojnost a slouží jako kompliment hostiteli.
- Vyhněte se jezení levou rukou, protože tato ruka je obecně vyhrazena pro osobní hygienu. Při konzumaci jídla rukama se používá pouze pravá ruka.
- Alkohol se obecně nepodává ani se nekonzumuje s jídlem. Alkohol svému egyptskému protějšku nabídněte pouze v případě, že víte, že ho dotyční konzumují. Na veřejnosti se alkohol běžně nekonzumuje.
- Je považováno za urážlivé nabízet vepřové maso muslimům, protože prasata a výrobky související s nimi (jako vepřové maso a prasečí kůže) jsou v islámu zakázány.
- V Egyptě neexistuje zvyk dávání květin jako darů. Přinášet květiny jako dárek se považuje za nevhodné.
- Nelezte na starověké památky, pyramidy nebo hrobky.
- Respektujte víru a zvyky místních obyvatel.
- Neprojevujte příliš mnoho pozitivních či negativních emocí na veřejnosti.
- Nekritizujte egyptské veřejné osobnosti, zejména politiky.
- Nepijte vodu z kohoutku.
- Pokud máte na sobě viditelná tetování, je lépe je v tradičních lokalitách nechat zahalená.
Témata, která zažehnou konverzaci s Egypťanem, jsou například:
- Sport – zejména fotbal (národním fotbalovým týmem jsou Faraoni)
- Znalost egyptských reálií a historie země je vždy shledána s nadšením
- Knihy
- Egyptská kuchyně (ideálně pokrmy pochvalte)
Témata, kterým je třeba se vyhnout, když mluvíte s Egypťanem:
Jak zapadnout mezi domácí?
Pokud chcete zapadnout a chovat se jako rodilý Egypťan, zkuste následující:
- Smlouvání s obchodníky při nakupování.
- Decentní oblékání je v Egyptě projevem respektu a součástí běžného dekóru. Zejména při návštěvě náboženských oblastí nebo veřejných prostranství se doporučuje nosit konzervativní oblečení.
- Užitečné arabské fráze: Znalost základních arabských frází jako „Salam Alaykum“ (mír s vámi) pro pozdrav, „Shukran“ (děkuji) a „Min Fadlak“ (prosím) může zlepšit vaši interakci s místními obyvateli.
CHUŤ ABÚ SIMBEL
Současná egyptská kuchyně zahrnuje některá zcela moderní jídla a rovněž pokrmy, které se datují tisíce let zpět do doby faraonů. Například chléb byl ve faraonské éře každodenním základem a zůstává jím pro většinu Egypťanů dodnes. Egyptská kuchyně také samozřejmě odráží geografickou polohu země – severní Afriku, Středomoří a Blízký východ – a rovněž vlivy různých civilizací, včetně řecké, římské, arabské, osmanské a francouzské.
Navzdory těmto silným vlivům se Egypťané dokázali ale držet i svých vlastních kulinářských tradic, zejména pak v lokalitách mimo velká města. V jednotlivých pokrmech najdete často maso (velmi lahodně upravené), ale základem zůstávají především různé druhy zeleniny.
Co tedy v Egyptě určitě musíte ochutnat?
Kofta
Kofta v egyptském stylu je lahodný a chutný pokrm vyrobený z kořeněného mletého masa, často hovězího nebo jehněčího, tvarovaného do dlouhých válečků a vařeného v bohaté rajčatové omáčce. Maso je ochuceno aromatickým kořením, jako je koriandr, muškátový oříšek a černý pepř, což vytváří pikantní chuť a neodolatelnou vůni. Tradičně se podává s rýží nebo všudypřítomným pita chlebem.
Fatteh
Egyptský fatteh je v zemi typickým svátečním jídlem. Je to jídlo, které potěší davy lidí a překypuje výraznými chutěmi a texturami: vrstvy ochucené, opečené pity a rýže jsou doplněny pomalu vařeným hovězím a zalité lahodnou a svěží česnekovo - octovou omáčkou.
Baba ganoush
Velice oblíbený levantský předkrm sestávající z jemně nakrájeného pečeného lilku, olivového oleje, citronové šťávy, různých koření a tahini.
Basbousa
Šťavnatý sladký dezert vyráběný z krupicového těsta, který je nasáklý sirupem (nejčastěji pomerančovým).
Karkadeh
Ibiškový čaj, který se může podávat teplý, ale také studený. V tom případě je pak i velmi osvěžující.
Falafel
Ta'ameya (neboli egyptský falafel) je v Egyptě bezesporu nejoblíbenější pouliční jídlo. Ve většině částí Středního východu se falafel vyrábí z mleté cizrny. V Egyptě se však se sušenými fava fazolemi. Podává se s pita chlebem, rajčaty, cibulí a omáčkou tahini.