Baja Kalifornie.

Baja California: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Kalifornský poloostrov, který je domovem dvou mexických států Baja California a Baja California Sur, je místem plným možností, překvapení a také kontrastů. Pokud si myslíte, že „Baja“ je pouze synonymem pro surové pláže a vyprahlou poušť, jste na velkém omylu. Oblast vás překvapí lahodnými víny, vyhlášeným rybářským turnajem v lovu marlínů a také faktem, že zde byly nalezeny fosilie dinosaura jménem Labocania anomala. A navíc si představte, že pokud oblast navštívíte v období od ledna do dubna, můžete si být jisti, že není na Zemi zrovna lepší místo k pozorování velryb. Takže pokud ve vás dřímá enolog či oceánolog, vězte, že tento poloostrov vám má co nabídnout!

Autor: Petra Špačková

27.11.2022

Čti více
Typická Baja California.
Typická Baja California.

MODERNÍ HISTORIE BAJA CALIFORNIA

Baja California nebo oficiálně Estado Libre y Soberano de Baja California je jeden ze 32 mexických států (resp. 31 + Ciudad de México). Je to nejsevernější a nejzápadnější stát Mexika. Má rozlohu 71 450 km² a dle rozlohy je to 12. největší stát v zemi. Stát má necelých 3,8 mil. obyvatel, většina lidí žije v hlavním městě Mexicali, Ensenadě nebo Tijuaně. Na západě od něho se rozléhá Tichý oceán, na východě stát Sonora, americký stát Arizona a Kalifornský záliv, na jihu pak Baja California Sur a na severu americký stát Kalifornie. K Baja California patří i několik mexických ostrovů – např. Ángel de la Guard (druhý největší ostrov Mexika), Cedros, Guadalupe či Montague.

Kalifornský poloostrov patří do subtropického podnebného pásu a podnebí je zde převážně suché. Po celé délce poloostrova se táhne horský masiv s nejvyšším vrcholkem Picacho del Diablo s výškou 3096 m n. m. Velkou část území Baja California zabírá také Sonorská poušť. Na severovýchodě protéká státem významná řeka Colorado, která se zde po své pouti přes vnitrozemí USA vlévá do Kalifornského zálivu.

Na Kalifornském poloostrově však najdeme ještě jeden mexický stát, a to Baja California Sur. Celý poloostrov pak zaujímá plochu 143 396 km² a na délku měří 1250 km. Politicky se tedy území dělí na dva mexické státy Baja California s hlavním městem Mexicali (leží na mexicko – americké hranici a jeho „dvojčetem na druhé straně je kalifornské Calexico), jehož populace činí asi 1 mil. obyvatel, a Baja California Sur s výrazně menším hlavním městem La Paz kde žije „jen“ 190 000 obyvatel. Obecně se dá říci, že jižní část poloostrova je méně obydlená a co se týče přírody tak i „surovější“. Na celém poloostrově převládá profit z turismu, z hlediska ekonomiky jsou důležité služby a dále pak těžba (zejména mědi a soli).

O prehispánském osídlení oblasti toho není příliš známo, v pozdější době byl však pak poloostrov po určitý čas součástí USA.

Přestože je stát Baja California dlouho obydlený, osídlení oblasti je řídké. Poloostrov zůstal ve španělském vlastnictví až do roku 1822, rok poté, co Mexiko získalo svou vytouženou a vydobytou nezávislost. V roce 1887 byl poloostrov rozdělen na dva federální okresy a prvním hlavním městem severní Baja California se stala Ensenada. Okres byl přeznačen na federální území v roce 1931 a stal se státem v roce 1952. Název byl změněn na Baja California Norte v roce 1974, aby se odlišil od nově vytvořeného státu Baja California Sur, ale v roce 1979 byl opět oficiálně nazýván Baja California.

Město Tijuana v Mexiku.
Město Tijuana v Mexiku.

ZAJÍMAVOSTI O BAJA CALIFORNIA

Na území Baja California, podél jejího pacifického pobřeží, byly objeveny fosilie dinosaurů z období pozdní křídy.Paleontologické výzkumy zde probíhaly zejména v 60. a 70. letech 20. století a v novém tisíciletí byly opět obnoveny. Jedním ze zástupců, kteří oblast Baja California obývali před více než 70 miliony let, byl například druh Labocania anomala. Jméno tohoto středně velkého masožravce bylo odvozeno od místa, kde byly jeho pozůstatky nalezeny – La Bocana Roja.

Poloostrov Baja California patří k nejdelším poloostrovům světa, jeho délka je 1247 km. Odděluje Cortézovo moře od Tichého oceánu a jeho šířka se pohybuje od 40 km v nejužším do 320 km v nejširším místě.

Baja California se stala 29. mexickým státem v roce 1952, v křesle guvernéra stanul Braulio Maldonado Sández z Partido Revolucionario Institucional.

Baja California je dle rozlohy 12. největší stát Mexika. Jeho povrch je rozmanitý - od pláží po lesy a pouště. Pomyslnou páteří státu je pak Sierra de Baja California, kde se nachází i nejvyšší bod celého poloostrova Picacho del Diablo (3096 m n. m.).

Po mexické válce (1846 - 1848) přidělila mírová smlouva Guadalupe - Hidalgo Kalifornii Spojeným státům americkým a Mexiku připadla Dolní Kalifornie – tedy poloostrov Baja California. Byly tak vymezeny nové hranice mezi Mexikem a USA.

Oblast Kalifornského poloostrova bývá výjimečně zmítána hurikány, ač daleko více je dotčena jižní část, tedy Baja California Sur. Za posledních 50 let zaznamenala zhruba dvě desítky hurikánů a přes 30 tropických bouří. Jedním z nejničivějších hurikánů byl v roce 1967 Oliva, Liza v 1976 a v roce 1989 Kiko. Bouře, která napáchala v regionu mnoho škod, pak nese název Odile a udeřila v roce 2014. Mezi poslední ataky můžeme zařadit i hurikán Kay, který zde řádil v září 2022.

Plocha Kalifornského zálivu je asi 160 000 km2 s maximální hloubkou 3000 metrů.

Rostlinným endemitem, kterého kromě oblasti Baja Califonia a s výjimkou malého území v mexickém státě Sonora, nikde na světě nenajdeme, je strom bojum. Rostou pouze na poušti a mohou dosahovat výšky až 20 metrů. Jsou to vlastně vysoké chlupaté široké stonky či kmeny tyčící se k nebi, jindy zase kvůli své váze povalující se po vyprahlé zemi. Stromy bojum jsou pojmenovány podle charakterů z díla „Lovení Snárka“ od Lewise Carrolla. Jméno stromu vybral Godfrey Sykes z Desert Laboratory v Tucsonu v Arizoně.

Zkameněliny staré milióny let.
Zkameněliny staré milióny let.

Ensenada je oblíbeným turistickým místem pro své pláže. San Felipe a Pichilingue jsou dvě nejoblíbenější místa pro surfování a plážové sporty.

Jedním z ostrovů patřících k Baja California je Guadalupe, ten je znám pro svou bohatou mořskou faunu a divokou přírodu. Najdeme zde například významnou kolonii lachtanů guadelupských.

Tijuana má alespoň mezi ochránci zvířat smutné „prvenství“, nachází se zde jedna z největších býčích arén na světě.

Cabo Pulmo je jeden z nejstarších korálových útesů na světě. Útesy, jejichž stáří se odhaduje na 20 000 let, jsou dlouho považovány za cenný poklad poloostrova Baja California. V roce 2005 byl Cabo Pulmo zapsán na seznam světového dědictví UNESCO Kdysi oblast ohrožená nadměrným rybolovem a nezodpovědným turismem – nyní národní park - dnes prosperuje a je domovem mnoha živočišných druhů. Do parku se hrnou nadšení potápěči, aby se zblízka setkali s obrovskými hejny barevných ryb, ale i mořskými želvami, rejnoky, delfíny, lachtany a velrybami.

Baja je domovem řady národních parků a rezervací jako například Parque Nacional Bahía de Loreto, Parque Nacional Sierra de San Pedro Mártir (zde se nachází nejvyšší bod poloostrova Picacho del Diablo) či El Parque Nacional Constitución de 1857.

Ke Kalifornskému poloostrovu patří 244 ostrovů a ostrůvků.

Sopka Cerro Prieto v Baja California.
Sopka Cerro Prieto v Baja California.

CO V BAJA CALIFORNIA NEMINOUT

Mexicali

Mexicali je hlavní město Baja California, které se nachází na hranicích s USA, kde za hranicemi leží americké Calexico. Jméno Mexicali, vytvořené z prvních dvou slabik Mexika a Kalifornie, bylo vybráno jako gesto mezinárodního přátelství.

Mexicali leží v Mexicali Valley a mimo to, že je důležitou tranzitní tepnou, je město také průmyslovým centrem. Kromě závodů na výrobu bavlny a pivovaru je město závislé na mnoha maquiladoras (montážní závody zaměřené na vývoz), které vyrábějí zejména spotřební elektroniku (PC monitory a televize), plasty, kovové výrobky, nábytek, kabely a dráty, zdravotnické potřeby a zpracované potraviny (zejména mražené guacamole).

Hranice v Mexicali.
Hranice v Mexicali.

Whale watching

V zimním období od ledna do dubna jsou břehy a vody Baja California pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování směsice všech možných druhů velryb! K vidění zde je mj. keporkak, plejtvákovec šedý, plejtvák obrovský, kosatka, vorvaň či plejtvák Brydeův. Dostat se blíž k velrybám a mít možnost je pozorovat v jejich přirozeném prostředí má turista vícero, ať už na lodích při jedné z organizovaných expedic, které vyjíždějí například z Caba či Loreta nebo také originálněji a dobrodružněji – na kajaku. Ať tak či tak, věřte, že zahlédnout zblízka tak velkého a majestátního tvora, jakým velryby jsou, je zážitek na celý život. Vzrušující je i jejich hledání a lokalizace posádkou lodi, která vždy samotnému setkání předchází.

Pozorování velryb.
Pozorování velryb.

Ruta del Vino Valle de Guadalupe

La Ruta del Vino nebo také Stezka vína je souborný název pro jednotlivé vinice, vinařství a restaurace v údolí Valle de Guadalupe, které se nachází asi hodinu a půl jízdy od Tijuany. To se v posledních letech stává lákadlem pro návštěvníky a enology z celého světa. Dřív se lidé mylně domnívali, že Mexiko je producentem „pouze“ tequily či mezcalu, ale po ochutnání mexických vín je jasné, že si vinařství z Baja California v ničem nezadají s těmi „nedalekými“ kalifornskými v Napa Valley. Vinice v Baja California jsou zatím neobjeveným pokladem této oblasti a o to větším jsou pak překvapením. Valle de Guadalupe najdeme pouze zhruba 120 vinařství a rozhodně zde platí rčení „kvalita je lepší než kvantita“. Vinařství si zakládají na osobním přístupu k zákazníkovi, což dodává celému regionu duši. Oblast nabízí i krásné boutique hotely a obecně je výlet do tohoto regionu zážitkem pro všechny možné smysly. Komu nestačí na Stezce vína pár dnů, může se sem vydat třeba rovnou na 14 dnů v srpnu, kdy zde probíhá vyhlášený Festival vinobraní - Fiestas de la Vendimia. Největší a nejoblíbenější akce pak jsou Muestra del Vino (ochutnávka vín), která zahajuje festival, a slavná Concurso de Paella (soutěž v paelle), která festival uzavírá.

Vinná stezka.
Vinná stezka.

Cabo San Lucas

Cabo San Lucas, nebo jednoduše jen Cabo, je výletní město na jižním cípu poloostrova a jeho populace dosahuje něco málo přes 200 000 obyvatel. Cabo bývá mezi „top 5“ nej destinacemi v celém Mexiku a je považováno za luxusní letovisko. Pro mnoho Američanů je díky zdejšímu letišti a krátkému letu (alespoň z Kalifornie) oblíbenou víkendovou destinací. Najdeme zde překrásné pláže a skvělé lokality pro potápění. Ikonou Caba je pak sklaní oblouk tyčící se nad mořem tzv. El Arco de Cabo San Lucas. Okolní vody jsou domovem bohatého mořského života, spatřit se zde dají rejnoci, žraloci, velryby, mahi – mahi (oblíbená pochoutka v luxusních restauracích) či marlín pruhovaný. V Cabo San Lucas se také od roku 1981 pořádá každoročně v říjnu vyhlášený turnaj v lovu marlínů Bisbee's Los Cabos Offshore, kdy se sem sjíždějí rybáři z celého světa. Je to totiž nejbohatší resp. nejlépe platící turnaj světa. Více informací o turnaji pro zájemce či pouze zvědavce

Pokud však chcete zažít Cabo z trochu jiné perspektivy, a to například ze hřbetu velblouda, nic není snazšího, než si u jedné z místních agentur rezervovat „camel ride“. Že byste toto zvíře v Mexiku nečekali? Nicméně je to tak a pro projížďku místní pouští byste těžko hledali vhodnějšího společníka.Vše o zdejších velbloudech a této oblíbené aktivitě

El Arco de Cabo San Lucas.
El Arco de Cabo San Lucas.

Ensenada

Město se nachází na břehu Tichého oceánu, asi 100 km od Tijuany. Ensenada bývala malým přístavem, k jehož rozmachu došlo až po roce 1870, kdy bylo v nedalekých horách objeveno zlato. Ovšem zlatá horečka nebyla jediným důvodem ensenádského rozkvětu. Dalším, neméně významným, byla americká prohibice ve 20. letech 20. století. Hotely, kasina a vyhlášené lokály v Ensenadě však nabízely alkohol bez omezení, proto příliv Američanů na sebe nenechal dlouho čekat.

Po roce 1990 se Ensenada stala také důležitým přístavem kontejnerové dopravy. V posledních letech je pak město oblíbeno pro krátkodobé pobyty návštěvníků z Kalifornie, kteří si oblíbili zdejší pláže, přírodní krásy, lahodnou kuchyni a stejně tak i levné nákupy.

Ensenada.
Ensenada.

Tijuana

Tijuana je se svými zhruba 2 mil. obyvatel největší město Baja California. Leží na severu země – přímo na mexicko - americké hranici a jejím sousedem „na druhé straně“ je známé San Diego. Kromě Mexičanů zde žije i početná část Američanů, kteří z Tijuany denně dojíždějí přes hranice do práce. Důvodem pro to je výrazně levnější bydlení a vůbec nižší náklady na život na mexické straně hranic.

Klima je zde příjemné, oceán je nedaleko a město skýtá mnoho zábavy snad pro všechny věkové kategorie návštěvníků. Pro občany USA, obzvlástě pro ty mladší 21 let, je zde lákavý i fakt, že po dokladech se v tijuánských barech opravdu nikdo neptá, stejně tak zde Američané mohou vychutnávat kubánské doutníky, které se do USA kvůli obchodní blokádě nedováží. Bohužel však Tijuana bývá spojována i s narkotiky. A to nejen s těmi prodávanými „pouličně“, ale zejména pak s drogovými kartely a tzv. narcos.

Tijuana Cultural Center

Kulturní centrum Tijuana (CECUT) bylo otevřeno 20. října 1982 a ročně přivítá více než milion návštěvníků. Nabízí programy a zábavu pro všechny věkové kategorie, pořádány jsou zde koncerty, konference, filmy, dokumenty, výstavy a edukativní akce.

Hlavním lákadlem komplexu je kino OMNIMAX navržené architekty Pedrem Ramirezem Vazquesem a Manuelem Rossenem Morrisonem, které nabízí místa až pro 308 návštěvníků. Je to jediné IMAX kino v Tijuaně a brzy si díky svému vzhledu vysloužilo přezdívku La Bola - „míč“.

Více o programech v CECUT

Katedrála v Tijuana.
Katedrála v Tijuana.

Balandra Beach

Mnozí cestovatelé jsou názoru, že tato pláž je nejhezčí v celém Mexiku a že hravě strčí do kapsy i vyhlášené pláže v Cancúnu či Acapulcu. Nejen, že ve zdejší laguně najdeme mělkou a průzračně tyrkysovou vodu, ale celá pláž je zasazena do překrásné přírodní scenérie okolních kopců a jednotlivých zálivů.

Z pláže se můžete vydat obdivovat také jedinečný skalní útvar tyčící se z moře, který nese dle svého vzezření název Houba.

Plavání se žraloky velrybími

Na světě existuje jen pár míst (např. Ningaloo Reef v Austrálii, Donsol na Filipínách, Triton Bay v Indonésii, Mafia Island v Tanzánii či Maledivy), kde se dá plavat s dobráckými mořskými giganty - žraloky velrybími. A mexické břehy v určitých oblastech patří mezi ně. Tito obři se živí planktonem a člověk je vůbec nezajímá. Kromě extrémního až extatického nadšení z vaší strany se tedy ničeho při setkání s nimi obávat nemusíte. Žraloci jsou opravdu flegmatičtí a máloco je vyruší z jejich myšlenek. Jsou tedy skvělým cílem k pozorování, ač samozřejmě z dostatečné vzdálenosti, aby nebyli nikterak stresováni. I když se to s jejich délkou až 17 metrů a hmotností kolem 20 tun nezdá, jsou to citliví a zranitelní živočichové. Potopit se do tyrkysových vln a spatřit tváří v tvář největšího zástupce žraloků je opravdová „lifetime experience“. A to i v případě, že vás mořská fauna nijak neohromuje. Každoročně od června do prosince připlouvají do vod Cortézova moře, pohybují se mj. v blízkosti San Luis Gonzaga a Bahía de los Ángeles.

Ke žralokům velrybím mohou pořádat výpravy pouze provozovatelé certifikovaní a schválení federální vládou, ti jsou pak zase povinni poučit turisty o veškerých platných pravidlech a předpisech.

Balandra pláž.
Balandra pláž.

Todos Santos

Todos Santos je město s velice příjemnou atmosférou nacházející se mezi městy La Paz a Cabo San Lucas. Je rájem pro umělce, řemeslníky, surfaře, expaty a cestovatele. Zdejší ideální klima a okolní přírodní scenérie dělají z města skvělé místo k životu, které stojí minimálně za návštěvu. Čas zde plyne velmi pomalu a místní neznají slovo stres. Mísí se zde bohatá historie, nepřeberné množství outdoorových aktivit a umělecký nádech. Materiálně založení jedinci si však zde mohou dosyta užít i nákupy a uspokojit své chuťové pohárky místní tradiční kuchyní. Todos Santos je jedno ze dvou mexických „Pueblos Mágicos“ (kouzelných měst) na území Baja California. Druhým je pak Loreto.

Barevné  uličky Todos Santos.
Barevné uličky Todos Santos.

El Triunfo

El Triunfo, neboli „Triumf“, bylo kdysi vzkvétajícím starým těžařským městem stříbra v Baja California Sur, kde žilo jen několik stovek obyvatel. Dnes se sem turisté však jen hrnou, a to zejména ti z Los Cabos. Velkým lákadlem městečka jsou zdejší dvě muzea – Museo de Plata a Museo de la Musica. To první má za úkol přiblížit návštěvníkům historii města, zatímco muzeum hudby skrývá ve svých útrobách poklad ve formě klavírů takřka z celého světa. Za významnou historickou památku je pak považován důlní komín la Ramona, který se tyčí do výšky 46 metrů a který byl postaven známým francouzským architektem Gustavem Eiffelem, který má „na svědomí“ i pařížskou Eiffelovku. Čili návštěva El Triunfo se dá jistě považovat za cestovatelský triumf.

El Triunfo, Baja California Sur.
El Triunfo, Baja California Sur.

Cactus Sanctuary

Nedaleko El Triunfo najdeme park kaktusů neboli Santuario de los Cactus. Je doslova nabitý kaktusy a jeho cílem je vysazovat a zachovat tyto jedinečné rostliny. Takřka s jistotou se dá říci, že zde rostou kaktusy, které uvidíte poprvé a možná i naposled v životě, jedná se často o místní endemity. Kromě toho se zde však můžete setkat i s místní faunou, občas na vás zpoza kaktusu totiž vykoukne nějaký ten zástupce zdejší divoké zvěře.

El Parque Nacional San Pedro Mártir

Tato oblast byla poprvé prozkoumána Evropany pod vedením Eusebia Francisca Kina v roce 1701. Národním parkem byla pak vyhlášena dne 26. dubna 1947 za účelem ochrany zdejších křehkých ekosystémů. Ty také napomáhají regulovat klima v regionu. Najdeme zde mnoho druhů lesů, nejvýraznější je však ten borovicový, a bohatou faunu. San Pedro Mártir je domovem například severoamerické ikony - pumy, kočky divoké, kojota či jezevce. Část živočichů je ohrožena a park je tak pomáhá chránit a udržovat jejich populaci.

Významnou aktivitou v parku je pak program reintrodukce či znovuvysazení kondorů kalifornských (Gymnogyps californianus), tento druh byl považován až do roku 2010 za zcela vyhynulý. Záchranný program úspěšně znovu zavedl exempláře chované v zajetí do Baja California, Kalifornie a Arizony. Podle dostupných údajů je v současné době v parku populace 39 kondorů, z nichž 33 se narodilo v zajetí a šest ve volné přírodě.

Nejvyšším bodem parku je Picacho del Diablo (3096 m n. m.).

Park kaktusů.
Park kaktusů.

FAUNA A FLORA V BAJA CALIFORNIA

Zde je nutné uvést, že Baja California je domovem opravdu velkého počtu živočišných druhů, těch suchozemských i těch vodních resp. mořských. Na pevnině se zde můžete setkat například s rysem červeným, vidlorohem, hroznýškem třípruhým, leguánem pustinným, korálovkou horskou či pytlonošem, ve vodě pak lze narazit na sviňuchu kalifornskou, karetu obrovskou, chobotnici velkou, ušeň červenou či na již zmíněného žraloka velrybího. Ty se podél východního pobřeží pohybují v období od června do prosince.

TIP: Co (si) z Baja California dovézt jako suvenýr? Pokud pomineme klasické mexické suvenýry jako tequilu či sombréro, můžete zde zakoupit např. originální sladkost z tamarindu, na trzích ji najdete skoro vždy a bývá navíc zajímavě balena do kukuřičného listu.

Rozhodně také neuděláte chybu s jedním z vín z Valle de Guadalupe!

PODNEBÍ

Kalifornský poloostrov má celoročně velmi příjemné klima. V průměru jsou nejteplejší měsíce červenec, srpen a září, teploty se pohybují kolem 30°C. Nejchladnějším měsícem je prosinec a leden s průměrnou maximální teplotou 20°C.

Sombreros z Baja California.
Sombreros z Baja California.

CO V BAJA CALIFORNIA OCHUTNAT

Tacos de Pescado

Jídlo, které je snad nejčastěji spojováno s Baja California, jsou lahodné rybí tacos, někdy se setkáte i s náplní z krevet. Každopádně jsou zde základem jídelníčku a obvykle jsou doprovázeny různými salsami.

Čokoládové škeble (Almejas chocolatas)

„Signature pokrm“ z města Loreto, který musíte rozhodně ochutnat! Jak název napovídá, mnozí by si mohli mylně myslet, že při vaření bude v nějaké fázi použita čokoláda, ale není tomu tak. Název je odvozen od barvy a vizáže skořápky škeblí,

Sweet Empanadas

Tyto smažené empanadas jsou plněné místními ovocnými džemy. Je to skvělá alternativa k těm známějším - slaným.

Jocho

Populární a jednoduché pouliční jídlo v Baja California jsou párky v rohlíku zabalené ve slanině.

Ceviche ze škeblí

Tato varianta klasického ceviche má svůj původ právě zde a místo ryb v ní najdete škeble. Chybět samozřejmě nemohou rajčata, cibule a limetky. Pokrm bývá servírován v prázdné škebli, což dodává jídlu také estetický rozměr.

Almejas chocolatas.
Almejas chocolatas.

CO NEVYNECHAT V BAJA CALIFORNIA

Paseo Ciclista Rosarito

Paseo Ciclista Rosarito - Ensenada je cyklistický závod, který začíná na plážích Rosarito a končí v Ensenadě, trasa je dlouhá 80 km a vede po Pacific Coast Highway a venkovských silnicích. V cíli akce ještě zdaleka nekončí, všechny soutěžící vítá živá hudba, lahodné jídlo a pití a možnost zakoupit pamětní předměty.

Baja Culinary Fest Tijuana

Baja Culinary Fest Tijuana je popisována jako jedna z nejlepších gastronomických akcí v zemi. Koná se vždy po dobu 3 dnů, které jsou naplněny intenzivními chutěmi, užijí si však i oči, protože jednotlivé pokrmy bývají plné barev a servírovány s velkou precizností. Oslav se účastní ti nejlepší šéfkuchaři v Mexiku i na světě. Mimo degustací jsou zde připraveny i přednášky, workshopy a soutěže.

Carnaval Ensenada

Carnaval Ensenada čili ensenádský karneval je oslava, která se koná každý rok a je považována ze jednu z největších oslav celého roku plná barev a folklóru. Mexiko má pro karnevaly obecně velkou slabost. Tento karneval je tradicí, která se slaví již více než 100 let a od roku 1950 se pak koná bez přerušení. Karneval probíhá vždy v únoru či březnu a je to čas veselí a radosti, nejen pro místní, ale i pro všechny, kdo zrovna Ensenadu touto dobou navštíví. K vidění jsou pestrobarevné průvody, hudební show, dokonalá taneční vystoupení a ohňostroje.

Carnaval Ensenada.
Carnaval Ensenada.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Contemplación ve Valle de Guadalupe, cena pro 2 osoby se snídaní cca 9000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Baja California (Tijuana) lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 20 000 Kč například s KLM. Počítat však musíte se 2 přestupy. Časový posun oproti České republice je - 9 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.

Pláž Rosarito.
Pláž Rosarito.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole