Duhové noční osvětlení v parku v Belgii.

Belgie – krajina čokolády a piva

Království, usazené mezi giganty Francií a Německem, sousedící s Nizozemskem a Lucemburskem, nasálo do sebe historicky to nejzajímavější od svých sousedů.

Belgie – země, která tvoří příjemný kulturní a jazykový most mezi germánskou a románskou Evropou. Království, usazené mezi giganty Francií a Německem, sousedící s Nizozemskem a Lucemburskem, nasálo do sebe historicky to nejzajímavější od svých sousedů. Je rozděleno nejen pomyslně, ale i geograficky. V severním Vlámsku se domluvíte odnoží holandštiny, jižní Valonsko je frankofonní, ale využijete zde i němčinu.

Belgie možná neleží na hlavních turistických trasách, ale to jí na půvabu neubírá. Kromě toho, že je zemí skvělé čokolády, dobrého pivka, Jacquese Brela a Jean-Claude Van Damma, najdete zde krásnou krajinu na pobřeží poldrů i hornatější část v Ardenách. Naše toulky směřují do dvou klenotů této hustě zalidněné země: hlavního města EU, kosmopolitního i romantického Bruselu, a okouzlujících Brugg – starobylého drahokamu na severním pobřeží

Autor: Alexandra Tinková a Pavel Fellner

24.10.2020

Čti více
Detaily propracované architektury na katedrále v Bruselu.
Detaily propracované architektury na katedrále v Bruselu.

Brusel je vznešeným sídlem Evropské komise, příjemným městem na toulky s krásnou architekturou, množstvím kultury a přívětivými službami. Určitě nevynechejte jedno z nejkrásnějších náměstí země Grand Place s úchvatnou radnicí Hotel de Ville. Brusel si zamilujete – procházka pod vznešenou nákupní pasáží Sv. Huberta, pohled na Královský zámek, podivně-krásné Atomium, ochutnávka vaflí či poctivých hranolků. Nezapomeňte se před odjezdem pozdravit s nejstarším obyvatelem Bruselu – Čůrajícím chlapečkem Manneken Pis.

Atomium v Bruselu.
Atomium v Bruselu.

Když vám někdo řekne, že Bruggy jsou nejkrásnější město Evropy, nehádejte se, jděte se přesvědčit. Kouzelné město, protkané množstvím kanálů na řece Reie, vás dostane svým historickým centrem, které se neměnilo po celá staletí. Dýchne tu na vás magický středověký ráz, z jeho uliček se vám nebude chtít vymotat. Navštivte Rybí trh, obdivujte nádherné katedrály, či zabluďte k jezírku lásky, kde se vám Bruggy i Belgie definitivně dostanou do srdce.

Pohled na kanál v Bruggách a známou věž Belfry.
Pohled na kanál v Bruggách a známou věž Belfry.

Brusel

Obraz hlavního města Evropy jako fádního a byrokratického centra bez vlastní tváře je zcela neopodstatněný. Mnohem lépe Bruselu sedí popis pestré kosmopolitní metropole s bohatým kulturním životem, pozoruhodnou, starou i novou, architekturou, lákavou gastronomií a pulzujícím nočním životem. A všechno je to soustředěno na relativně malé ploše ohraničené ulicemi „malého bruselského okruhu“ – oblasti historického městského centra. Plnohodnotnou návštěvu Bruselu tak můžete absolvovat během jen několika dní.

Náměstí Grand Place

Náměstí Grand Place, holandsky Grote Markt, patří k nejkrásnějším náměstím v Evropě a tvoří jednu z dominant belgického hlavního města. Právem mu bylo přiděleno i místo na seznamu Světového dědictví UNESCO. Architektura staveb lemujících jeho obdélníkový tvar dokladuje zejména úspěchy Bruselu jako politického centra a obchodního uzlu. Gotická radnice zvýrazněná 96 metrů vysokou věží se zvonicí má původ v 15. století. Z vrcholu věže drží nad městem ochrannou ruku její patron Archanděl Michael zvěčněn ve formě pětimetrové sochy.

Historické budovy na náměstí Grand Place.
Historické budovy na náměstí Grand Place.

Naproti radnici stojí kamenná budova Městského muzea, která byla původně ze dřeva a nesla název Královský dům. Řada rekonstrukcí od 17. do 19. století umožnila její architektonickou adaptaci a dnes tvoří nedílnou součást celého, už na první pohled velmi homogenně působícího náměstí.

Po obou stranách budov radnice a muzea stojí domy starých, bohatých a prosperujících obchodních společností.

Maskot a moderní ikona

Metropole evropského formátu musí mít vedle svého patrona i maskota. Ten bruselský se proslavil po celém světě. Jen pár bloků na jihozápad od Grand Place, na rohu ulic Rue du Chêne a Rue de l'Étuve stojí legendární socha čůrajícího chlapečka, Manneken Pis. První písemná zmínka o něm se datuje někdy kolem roku 1451 a jde o administrativní text pojednávající o vodovodních potrubích města – už tehdy byla tato socha s fontánou a malou nádržkou zdrojem pitné vody.

Maskot Bruselu - socha čůrajícího chlapečka Manneken Pis.
Maskot Bruselu - socha čůrajícího chlapečka Manneken Pis.

Legend o vzniku bronzové sochy je několik a všechny se shodují v jednom – že póza, v níž je chlapec vyobrazený, není náhodná. Některé říkají, že uhasil vznikající požár, jiné, že zmátl nepřátelská vojska, další, že se chlapec ztratil a takto ho našli. Statut maskota města posiluje i oblíbený zvyk oblékat sochu do různých kostýmů podle aktuální sezóny, nebo událostí ve městě, v zemi, či ve světě.

Pokud dáváte přednost modernějším ikonám, nemusíte také chodit daleko. Jen pár minut chůze od Manneken Pis je muzeum šansoniéra Jacquese Brela. Od svého vzniku v roce 1981 uchovává zpěvákův odkaz, hostí nezávislé výstavy a vítá širokou veřejnost.

Historické budovy

Jihovýchodní centrum města je poseto zajímavými budovami počínaje Královským palácem s nádherným přilehlým parkem. Fasádu má delší než známý Buckinghamský palác v Londýně a při jeho budování se nešetřilo vzácnými materiály, ani na výzdobě.

Justiční palác je monumentální budovou v eklektickém stylu rozkládající se na ploše 26 000 m2. Navrhl ji Joseph Poelart a má pověst největší budovy postavené v 19. století. Interiér mramorových sloupů, širokých schodišť a nadrozměrných dveří je stejně uchvacující jako zevnějšek této kolosální stavby.

Justiční palác v Bruselu.
Justiční palác v Bruselu.

Katedrála sv. Michaela a sv. Guduly nahradila kapli, která na stejném místě sloužila věřícím od 9. století. Aby získala svoji konečnou podobu, bylo potřeba dlouhých 300 let přestavby, rozšiřování a zkrášlování. Zajímavostí je, že koncem 90. let minulého století zpozorovali ornitologové ve věžích katedrály hibernovat párek sokolů. Očekávajíce hnízdění, připravili dravým ptákům umělá hnízda, ale sokoli dali přednost balkonu. Po několika letech se úspěšně vylíhla 3 mláďata a své první letecké pokusy absolvovala z dekoračních hlav oblud vyčnívajících ze stěn katedrály, což zachycovaly online kamery a sledovala značná část celého národa.

Katedrála sv. Michaela v Bruselu.
Katedrála sv. Michaela v Bruselu.

Mezinárodní instituce

Nejvyšší koncentrace budov mezinárodních politických institucí, kterými je Brusel znám od poloviny 20. století, kdy se začaly formovat, se nachází v Evropské čtvrti. Moderní komplexy jsou domovem Evropské komise, Evropské rady a Evropského parlamentu. Přítomnost těchto institucí se sebou přináší více než 8 % HDP města a postarala se i o přibližně 16 % pracovních míst v regionu.

 Evropský parlament v Bruselu.
Evropský parlament v Bruselu.

Evropská čtvrť nejsou jen úřední budovy, ale i velký park, různorodá gastronomie, a hlavně množství možností zblízka poznat nadnárodní politické instituce a jejich fungování.

Čokoláda, pivo a jiné zážitky

Dvě chutě tradičně spojovány s Belgií jsou čokoláda a pivo. Ani u jedné z nich, co se intenzity týče, nedělají Belgičané kompromisy. A jak jinak, obě se dají plně vychutnat i v hlavním městě.

Belgické piva.
Belgické piva.

Proslulá jména mistrů umění výroby čokolády jsou pro mnohé turisty hlavním důvodem návštěvy Bruselu. Značkové prodejny nabízejí vše od základních chutí až po extravagantní a dekadentní výtvory kombinující netradiční ingredience. Wittamer, Laurent Gerbaud, Chocolaterie Mary, Pierre Marcolini a Passion Chocolat jsou jen některými ze světoznámých domů lákajících příslibem nezapomenutelných kulinářských zážitků.

Bar s příznačným názvem Delirium Café (na ulici Impasse de la Fidélité) se v roce 2004 zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když měl v nabídce stejný počet různých značek piv jako byl letopočet. V běžném bruselském pivním baru máte možnost ochutnat pár desítek piv vyznačujících se plnou chutí a vysokým procentuálním zastoupením alkoholu.

Slavné Delirium Café s obrovskou nabídkou piv v Bruselu.
Slavné Delirium Café s obrovskou nabídkou piv v Bruselu.

Vafle a belgické hranolky z dalších kulinářských specialit, Královské muzeum armády a letectví pro ty se zájmem o vojenskou techniku, Muzeum komiksů (původem belgických Šmoulů nevyjímaje) pro milovníky tohoto žánru a vyhlídka na město z Baziliky Sacré-Cœur jsou jen pár lahůdkami z celé řady dalších zážitků dostupných v tomto skvělém městě.

Belgické vafle.
Belgické vafle.

Bruggy

Bruggy jsou malebným historickým centrem regionu Západního Vlámska. Název města pochází ze staroseverského výrazu „bryggja“ označujícího přístavní molo a Bruggy i opravdu byly významným středověkým námořním přístavem.

Typický pohled na kanály v Bruggách.
Typický pohled na kanály v Bruggách.

Markt, centrální náměstí pod věží Belfry, je ideálním bodem pro začátek každé prohlídky města. Na věž se dá vystoupit a pokochat se odtud výhledem na město, jeho starobylý půdorys ulic a úchvatnou síť kanálů ústících do Severního moře. Náměstí samotné nabízí průřez architekturou bohatého přístavního města od gotiky až po klasicismus.

Věž Belfry v Bruggách.
Věž Belfry v Bruggách.

Romantika

Uličky a zákoutí v nich spolu s kanály a procházkami po jejich březích tvoří jedno z hlavních lákadel pro návštěvníky Brugg. Esenci města vystihuje mimořádně fotogenický Bonifácův most – spojuje v sobě mysteriózní středověkou atmosféru, klid vod kanálu pod ním a romantické pohledy na okolní domy.

Náměstí Markt v Bruggách.
Náměstí Markt v Bruggách.

Rozenhoedkaai, neboli nábřeží růží, které se zde kdysi hojně prodávaly, je ideálním místem na selfie. Zachytíte tak nádhernou harmonii vodní hladiny omývající robustní městské domy po okrajích kanálu.

Že autentické středověké dřevěné fasády domů v ulicích Genthof a Kortewinkel přežily dodnes je tak trochu zázrak. Svislé desky těchto křehkých konstrukcí byly na obkladu horních pater domů vyhnuté směrem ven, aby voda nestékala přímo dolů.

Pohled na noční osvětlený kanál v Bruggách.
Pohled na noční osvětlený kanál v Bruggách.

Tichá zahrada Begijnhof a bílé domy kláštera kolem ní byly někdy sídlem „beguínek“ – řádu emancipovaných žen, které neskládaly tradiční slib čistoty jako jiné jeptišky, ale i přesto žily ctnostným životem.

Nejpůvabnějšími kanály Brug jsou Gouden-Handrei, který byl součástí prvních městských hradeb z 12. století a Groenerei s množstvím zeleně a okouzlujících výhledů. Dilema, zda jsou hezčí z břehu nebo z loďky lze vyřešit pouze absolvováním obou alternativ.

Romantická scenérie Jezera lásky (Minnewater), lavičky na březích určené na její nerušené vychutnávání a labutě na hladině. Žádný zamilovaný párek nepotřebuje více.

Mlýn a zajímavá cihlová architektura v Bruggách.
Mlýn a zajímavá cihlová architektura v Bruggách.

Atrakce

Muzea v Bruggách jsou věnována tématům výsostně belgickým – čokoládě, hranolkům, moderním 3D zpracování děl slavných vlámských malířů, místnímu folklóru i tradičním lidovým uměním, lokální archeologii a samozřejmě pivu.

K pozoruhodným historickým pamětihodnostem patří chrámy Kostel Panny Marie se 115,5 metrů vysokou cihlovou věží a gotická, bohatě dekorovaná Bazilika Svaté Krve.

Starý rybí trh se údajně nachází v centru města, protože když se ryby prodávaly v blízkosti přístavu, lidé si stěžovali na silný zápach. Krytá arkáda byla v roce 1821 postavena přesně pro tento účel. Dnes se zde dají ryby koupit vždy ve středu a v sobotu.

Kanály v Bruggách.
Kanály v Bruggách.

Náměstí Burg bylo kdysi opevněné hradbami a tvořilo administrativní centrum města, přes které procházela stará římská obchodní cesta. Je domovem unikátní budovy městské radnice, která byla jednou z vůbec prvních v této části Evropy. Její členitá kamenná fasáda působí až pohádkově.

Bruggy nabízejí i množství zeleně, příležitostí na nákup starožitností, uměleckých výtvorů i užitkových předmětů kvalitní ruční výroby a možností večeřet v restauracích doporučených renomovanými průvodci světem gastronomie.

Bílé cihlové domky v Bruggách.
Bílé cihlové domky v Bruggách.

Jiné kouty Belgie

Ghent leží zhruba na půli cesty mezi Bruselem a Bruggami. Je to ideální destinace na víkendový pobyt, kde majestátní hrad Gravensteen, slavný oltář s beránkem božím, výlety loďkou po nekonečné spleti vodních kanálů, či četná muzea a galerie nenechají žádného návštěvníka zklamaného.

Hrad Gravensteen v Ghentu.
Hrad Gravensteen v Ghentu.

Fascinujícím a unikátním prvkem architektury Antverp se stala různorodost stylů zastupujících období od středověku až po modernitu. Gotická katedrála, budova muzea Vleeshuis, renesanční a barokní fasády, klasicistní symetrie divadla Bourla, dům Osterrieth ve stylu rokoko, eklektické hlavní nádraží a modernistický mrakodrap Boerentoren jsou jen pár chuťovkami pro znalce i laických obdivovatelů funkční krásy.

Gotická katedrála Panny Marie v Antverpách.
Gotická katedrála Panny Marie v Antverpách.

Návštěva memoriálu a místa bitvy u Waterloo zahrnuje atraktivní aktivity jako demonstrace boje a ukázky střelby z dobových kanónů. Celý rozlehlý komplex a jeho okolí jsou však i ideálním místem pro interaktivní vzdělávání a podnícení zájmu o historii u všech věkových kategorií.

Lázeňské městečko Spa, známé už v dobách Římské říše, propůjčilo své jméno termínu „spa“, který se stal synonymem lázní a zdomácněl ve více světových jazycích. Spa je plné příležitostí pro aktivní relaxaci venku i pasivní při kúrách v léčivé vodě. Kousek jižně, u obce Francorchamps, leží známý okruh závodů F1.

Formule na závodním okruhu v městečku Spa.
Formule na závodním okruhu v městečku Spa.

Cyklistika a pěší turistika regiony Flander a Valonska jsou nenáročností terénu vhodné i pro ty méně zdatné. Na kole můžete absolvovat úseky etap Tours de France, pěšky zase prozkoumat zajímavá místa jako přírodní rezervace, pohoří Ardeny, nebo objekt Hitlerova bunkru.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole