Boston.

Boston: Tipy, zajímavosti, památky a co všechno vidět?

Boston je jedním z „nejangličtějších“ či „nejevropštějších“ měst celé Severní Ameriky. Byl založen dne 16. září 1630 puritánskými kolonisty z Anglie a jeho název je odvozen od města Boston v anglickém hrabství Lincolnshire, odkud sem připlula většina osadníků. Bývá skloňován často pro svou bohatou historii, ve které byl jedním z hlavních milníků jistě Bostonský čajový dýchánek v roce 1773 coby protest amerických kolonistů proti britské nadvládě. Nicméně historických událostí se v Bostonu stalo mnoho a i z toho důvodu je město označováno jako „kolébka moderní historie USA“ či jako místo vzniku americké revoluce. Nyní však již žije spíše současností a svým obyvatelům i turistům má mnoho co nabídnout.

Autor: Petra Špačková

16.10.2022

Čti více
Pohled na moderní město z parku.
Pohled na moderní město z parku.

BOSTONSKÁ PRVENSTVÍ

Boston je se svými téměř 700 000 obyvateli a rozlohou 232 km² největší a také hlavní město státu Massachusetts a obecně celého regionu Nová Anglie. Ta se rozprostírá na severovýchodě USA a zahrnuje šest států – Maine, New Hampshire, Vermont, Rhode Island, Connecticut a právě Massachusetts. Boston odjakživa patřil mezi nejvýznamnější a nejbohatší města USA. Vždy byl takříkajíc o „krok napřed“. To dokládá například i fakt, že právě zde bylo v roce 1897 zprovozněno první metro na americkém kontinentu. Boston si však drží prim i v následujících oblastech:

- v roce 1896 zde byla otevřena první veřejná pláž v USA – Revere Beach

- v roce 1634 byl v Bostonu založen první veřejný park v zemi – Boston Common

- v roce 1765 byla v Dorchesteru otevřena první továrna na čokoládu

- na bostonském předměstí byla otevřena první provozovna světoznámého řetězce Dunkin Donuts

- roku 1716 byl zde postaven úplně první maják na území USA

- v roce 1621 zde proběhlo vůbec první Thanksgiving

- roku 1636 zde byla založena první univerzita v zemi – dnes světoznámý Harvard

Zajímavostí posledních dekád je fakt, že v bostonských barech byste jen stěží hledali tzv. happy hours, které se těší v jiných severoamerických městech velké oblibě. Z nabídky zmizely na počest památky dvacetileté Kathleen Barry, kterou zde roku 1984 zabil opilý řidič.

Boston College.
Boston College.

BOSTONSKÉ „MUST SEE“

Harvard University

Když se řekne Boston, většině lidí se vybaví univerzitní campusy Harvard a Massachusets Institute of Technology (MIT). Obě školy se nachází v malebném městečku Cambridge, které od centrální části Bostonu odděluje jen řeka Charles. Harvardská univerzita bývá snem mnoha cílevědomých a po vzdělání lačnících lidí. Byla založena v roce 1636 a je nejstarší univerzitou na území Spojených států. V roce 1962 zde bylo otevřeno Harvard University Visitor Center – návštěvnické centrum, kde místní studenti hovoří s návštěvníky, zodpovídají jejich dotazy a poskytují oficiální prohlídky campusu. Harvardská univerzita se již tradičně umísťuje na vrcholu žebříčku nejlepších světových univerzit (ARWU - Academic Ranking of World Universities), ani v roce 2022 tomu nebylo jinak a opět obhájila své první místo. Ke škole přiléhá čtvrť Harvard Square, která je synonymem pro historické uličky plné restaurací, kaváren a obecně čilého pouličního ruchu. Za zmínku jistě stojí i místní Harvard Book Store.

Harvardská univerzita v Bostonu.
Harvardská univerzita v Bostonu.

Massachusetts Institute of technology

Pro technicky nadané a obdivovatele moderní architektury je skoro povinností navštívit již zmíněný Massachusetts Insitute of Technology. Areál a budovy institutu jsou architektonickou perlou, k vidění jsou zde díla celosvětově známých architektů jako například Argentince Eduarda Catalana. Za zmínku jistě stojí i fakt, že mezi absolventy MIT je 98 laureátů Nobelovy ceny.

Beacon Hill

Lokalitou, která neodmyslitelně k Bostonu patří, je rovněž Beacon Hill. Jedná se o jednu z nejstarších částí města a je také bezkonkurenčně nejdražší. Při troše představivosti, si člověk může připadat jako v Londýně, resp, v jedné z jeho klidnějších částí. Beacon Hill je ideálním cílem pro milovníky historie a obchůdků se starožitnostmi, na které ve zbytku USA narazíte jen sporadicky. Za pulzující tepny této lokality jsou považovány ulice Charles Street a Newbury Street. S nadsázkou lze říci, že je můžeme považovat za 5th Avenue Bostonu. Beacon Hill si za svou adresu vybírá zejména místní vyšší třída tzv. „Boston Brahmins“. Milovníci světoznámého románu Malé ženy si zde mohou prohlédnout dům, ve kterém v letech 1880 – 1888 žila jeho autorka Louisa May Alcott (20, Pinckney Street). Asi nejprestižnější adresou je pak Louisburg Square, oválné uzavřené náměstí se soukromým parkem uprostřed, ten je ve vlastnictví majitelů bytů, nikoli města.

Staré uličky na Beacon Hill.
Staré uličky na Beacon Hill.

Pivovar Samuel Adams

Po náročných chvilkách plných nakupování si lze oddychnout v pivovaru Samuel Adams. Piva tohoto jména byla poprvé představena v roce 1984 a patří pod Boston Beer Company. Své jméno dostal po jednom z Otci zakladatelů Samueli Adamsovi. Pivovar si samozřejmě v rámci jedné z tour lze prohlédnout a pokud je člověk starší 21 let, může místní pivo také ochutnat.

Mapparium

Unikátní stavbou v Bostonu je Mapparium v knihovně Mary Baker Eddy Library. To by rozhodně nemělo uniknout pozornosti žádného návštěvníka města. Jedná se o skleněný model Země z roku 1935, který je postaven z 608 skleněných panelů. Prohlídky probíhají denně každých 20 minut a návštěvník se při nich ocitá v naprosto unikátní perspektivě – ve středu Země. Člověk si zde uvědomí, jak moc se mapa světa resp. hranice jednotlivých států a jejich jména od dob vzniku Mapparia změnila.

Quincy Market

Další velmi oblíbenou turistickou lokalitou je Quincy Market postavený ve třetí dekádě 19. století a nyní nabízející více než stovku obchodů s komerční i řemeslnou výrobou, stejně tak i restaurace a stánky s občerstvením. V nabídce jsou pokrmy kuchyní skoro celého světa, bostonské speciality jako humří rolky či polévku z mušlí však nevyjímaje.

Budova Quincy Market.
Budova Quincy Market.

Freedom Trail

Neboli Stezka svobody je trasa, která vás provede těmi nejvýznamnějšími místy celého města a představí ty nejzajímavější památky. Celá trasa zabere zhruba 3 hodiny a dohromady je na ní 16 zastávek. Freedom Trail měří 4 kilometry a na zemi je značena linií z – pro město typických - červených cihel. Procházku lze zahájit v Boston Common, veřejném parku založeném v roce 1634. Dnes si zde člověk může odpočinout a nabrat síly na další prohlídku města. Nicméně historie parku nebyla vždy tak příjemná, v 17. století se zde dokonce odehrávaly veřejné popravy. Dalšími zastávkami na stezce jsou třeba Massachusetts State House, Park Street Church, Paul Revere House či Old Corner Bookstore. Toto knihkupectví bylo postaveno roku 1718 coby první bostonská komerční budova a později se stalo sídlem významného nakladatelství Ticknor & Fields. Oku milovníka válečné historie či lodního průmyslu by jistě pak neměla uniknout zastávka u USS Constitution. USS Constitution - dřevěná trojstěžňová fregata námořnictva Spojených států amerických – je totiž nejstarší válečnou lodí ve stále aktivním využití.

Commonwealth Avenue Boston.
Commonwealth Avenue Boston.

Pozornosti si na Freedom Trail pak jistě zaslouží Old State House, který byl postaven v roce 1713 a do roku 1798 byl sídlem Massachusetts General Court. Byl centrem dění politického, občanského i obchodního. Dne 18. července 1776 zde přečetl Thomas Craft z východního balkónu text Deklarace nezávislosti. Tento balkón se později stal místem, odkud byly vyhlašovány důležité události. Zajímavostí může být i fakt, že když Boston navštívila královna Alžběta II., pozdravila Bostoňany rovněž z tohoto balkónu. Méně radostnou událostí byl však v roce 1770 tzv. Bostonský masakr, ke kterému došlo v těsném sousedství Old Town House. Potyčky mezi britskými vojáky a kolonisty vyústily v zabití pěti civilistů. Velmi zajímavou zastávkou je pak jistě také Old North Church, kde si lze po návštěvě samotného kostela prohlédnout i zvonici. Stejně tak je možné nahlédnout do krypty, kde je pohřbena více než tisícovka těl.

Sídlo vlády státu Massachusetts v Bostonu.
Sídlo vlády státu Massachusetts v Bostonu.

Children´s Boston Museum

Pokud člověk cestuje s dětmi, neměl by v Bostonu opomenout Children´s Boston Museum kanálu Fort Point. Uvnitř je bezpočet interaktivních exponátů, výstav či herních zón.

New England Aquarium

Stejně tak děti, ale nejen je, potěší návštěva v New England Aquarium, kde jsou kromě nepřeberného množství druhů ryb k vidění i mořské želvy, tuleni či tučňáci.

TIP: Pokud se chce člověk vyhnout dlouhému čekání ve frontě, stačí si zakoupit vstupenku online, u vstupu ji nascanovat a poté se už jen kochat krásami mořské fauny.

Museum of Fine Arts

Naopak pro dospělé je ideální zastávka v Museum of Fine Arts, kde jsou vystaveny celosvětově oceňované sbírky výtvarného umění, stejně tak jako sochy, textilie, šperky či hudební nástroje. Bylo založeno roku 1870 a řadí se mezi nejvýznamnější a největší muzea umění ve Spojených státech. Svá díla zde mají např. Rembrandt, Vélazquez či Monet.

Salem

Místem, které by návštěvníkovi Bostonu nemělo uniknout, je jistě i město Salem. To je z centra vzdáleno asi 45 minut jízdy a je doposud připomínkou hrůzostrašných čarodějnických procesů, které se zde odehrávaly v letech 1692 – 1693. Čarodějnice a temná minulost města jsou zde všudypřítomné. Za prohlídku stojí zejména pak The Witch House – dům soudce Jonatahna Corwina, který při procesech poslal na šibenici 19 lidí.

TIP: Pokud si chcete prohlédnout centrum a stejně tak i rozmanité bostonské čtvrti, využijte služeb Duck Tour, se kterou strávíte hodinu na projížďce v ulicích města a zhruba 20 minut na vlnách řeky Charles. Tour na tomto hybridním stroji je velmi vyhledávanou atrakcí.

Muzeum moderního umění.
Muzeum moderního umění.

CO V BOSTONU OCHUTNAT

Boston však nejsou jen univerzity, muzea a historie. Může nabídnout i pestrý noční život a skvělé gurmánské a kulturní zážitky. Za návštěvu jistě stojí Boston Opera House či Wang Theatre. Boston nemá svůj Michelin Guide a tedy ani žádnou oceněnou restauraci, nicméně i bez udělených hvězd patří mezi ty nejlepší například Menton či No. 9 Park, obě orientované na francouzskou a italskou kuchyni. Kam však zajít na nejlepší humří rolky? Zde existuje jediná odpověď – do vyhlášené rybí restaurace Row 34.

Bostonské speciality: dáno geografickou polohou, v Bostonu je možné ochutnat nepřeberné množství mořských plodů a zejména pak pro tento region tolik typických humrů. Ze všech tradičních místních pokrmů lze doporučit zejména Clam chowder (krémová polévka z mušlí), Boston lobster (bostonský humr, místní jej milují například i na pizze či v tacos), pečené fazole Baked beans či sladkou tečku Boston cream pie.V roce 1898 zde byl „vynalezen“ koktejl WARD 8, který je dnes považován za bostonský signature drink. Ten obsahuje žitnou whiskey, citronovou šťávu, pomerančovou šťávu a grenadinu a ochutnat jej lze skoro v každém bostonském baru.

TIP: Boston se řadí mezi nejdražší města v USA a i ve světovém měřítku se drží na špici. Což je samozřejmě dobré mít na paměti při využívání jakýchkoli služeb. Např. základní ceny taxi jsou stanovené na $2.60, cena za kilometr je pak $1.75 a za hodinu čekání/stání dáte $28.00

Tradiční  bostonský Cream Pie - v Omni Parker House.
Tradiční bostonský Cream Pie - v Omni Parker House.

ČEHO SE V BOSTONU ZÚČASTNIT

BOSTONSKÝ (ČAJOVÝ) DÝCHÁNEK

Dne 16. prosince se každý rok v Boston Harbor koná rekonstrukce významné historické události z roku 1773 – Boston Tea Party. Jednalo se o protest proti brotskému impériu, při kterém bylo do moře vysypáno na 360 beden čaje dovezeného z Anglie. Reenactment of the Boston Tea Party je originální, interaktivní a zároveň edukativní zážitek. Jen je nutno podotknout, že dojem již nebude tak zcela přesný, část přístavu, kde k události došlo, již neexistuje. Nicméně o kus vedle před Boston Tea Party Museum kotví přesné repliky historických lodí Beaver a Eleanor.

POZOROVÁNÍ VELRYB

Od května do října je v bostonské oblasti ideální období pro pozorování velryb. Whale watching bývá často životním a nezapomenutelným zážitkem. Výpravy na moře zajišťuje vícero společností, avšak vždy je dobré rezervovat si místo s dostatečným předstihem. Mezi nejčastěji pozorované druhy patří keporkak, plejtvák myšok či delfíni.

SPORTOVNÍ VELIKÁN

Boston je co do počtu sídel sportovních klubů a jednotlivých utkání sportovním gigantem. Svůj stadion Fenway park zde již od roku 1912 mají například legendární Red sox – skvělý baseballový tým s červenými ponožkami ve znaku. V Bostonu však nepřijdou zkrátka ani fanoušci hokeje, amerického fotbalu nebo basketbalu. Zajímavostí je, že zde má své působiště i původem český hokejista David Pastrňák, který hraje v dresu Boston Bruins.

TIP: Co (si) z Bostonu dovézt jako suvenýr? Rozhodně Red Sox kšiltovku či triko, luxusní pralinky Beacon Hill Chocolates nebo javorový cukr (Maple Sugar).

SPORTOVNÍ AKTIVITY

Sportovní povahy jistě neodolají nabídce projet se po řece Charles v kanoi, na kajaku či paddle boardu. Půjčoven je v Bostonu dostatek a sportovní vyžití na Charlesu patří mezi oblíbené kratochvíle místních i turistů.

V zimním období bývá neodmyslitelnou součástí návštěvy Bostonu bruslení na zmrzlém Frog Pond v parku Boston Common, půjčovna bruslí je zde samozřejmě k dispozici.

Sportovní nadšenci, ale nejen ti, jistě ocení možnost prohlídky stadionu Fenway Park, sídla legendárních Red Sox. Stadion pojme 37 731 diváků a nenabízí jen prohlídky, ale samozřejmě si lze sem zakoupit i vstupenku na jeden ze zápasů a prožít na vlastní kůži genius loci tohoto místa „v akci“.

Pokud v člověku dřímá duše nejen sportovního nadšence, ale i sportovce, neměl by si nechat ujít světoznámý bostonský maraton, který se běžel poprvé v roce 1897. Koná se každoročně třetí pondělí v dubnu na takzvaný „Den patriotů“, jenž připomíná první vojenský střet americké války za nezávislost. Boston Marathon bývá vždy celosvětově sledován a přenášen televizními stanicemi, v roce 2013 však upoutal pozornost i z důvodu, že se stal terčem teroristického útoku. Pachateli byli dva muži z Čečenska a jimi dvě nastražené bomby mají na svědomí 3 mrtvé a přes 200 zraněných.

Bostonský maraton.
Bostonský maraton.

Pro milovníky originálních filmových pláten je skoro povinností zhlédnout jeden z filmů v The Brattle Theatre nedaleko Harvard Square. Ač je název zavádějící, nejedná se o divadlo, nýbrž o kino, a to s pouze jednou obrazovkou.

Zajímavým zpestřením je rozhodně i návštěva farmářských trhů na Copley Square. Náměstí je pojmenováno po malíři Johnu Singletonu Copleym a je domovem mnoha kulturních institucí jako např. Trinity Church, the Boston Public Library, Old South Church a věž Hancock Tower.

Pokud si chce člověk odpočinou od ruchu velkoměsta, není nic snažšího než se lodí vypravit na malebný ostrov Martha´s Vineyard (Martin vinohrad). Cesta z Bostonu trvá zhruba 2, 5 hodiny (auto + trajekt). Martha´s Vineyard je místem, kde se schází americká smetánka a kde trávil dovolenou i tehdejší prezident Barrack Obama. Ale nejen on, zavítali sem i Nixon, Clinton, Kennedy, Roosevelt a další. Zajímavostí je, že se na ostrově nenachází žádná pobočka McDonald´s ani jiného fast food řetězce. Paradoxem je i to, že i přes své jméno se na ostrově v současné době nenachází žádný vinohrad.

Head of the Charles Regatta – od roku 1965 se každoročně třetí říjnový víkend koná na řece Charles největší třídenní závod ve veslování na světě.

Ve druhé polovině března se ve městě koná velkolepý průvod v rámci St. Patrick´s Day. Ideální je sledovat jej v „nejirštější“ čtvrti Bostonu – South Boston.

Socha George Washingtona.
Socha George Washingtona.

DOPORUČENÍ

Hotel: The Whitney Hotel Boston ve čtvrti Beacon Hill, cena se snídaní pro 2 osoby cca 15 000 Kč/noc

Letenky: dostat se do Bostonu lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze například pořídit již od 14 000 s American Airlines. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Bostonem přímé spojení, proto počítejte s jedním mezipřistáním. Časový posun oproti České republice je -6 hodin.

Dokumenty: při cestách do USA zatím stále platí nutnost prokázat se certifikátem o očkování proti COVID-19 a mít vyplněnou a schválenou registraci ESTA.

Veřejná doprava: centrum je opravdu kompaktní a hlavně malebné, takže na rozdíl od mnoha jiných severoamerických měst, je Boston k pěším procházkám jako stvořený. Nicméně při delších vzdálenostech se lze po městě pohybovat metrem (místní podzemní dráha má 5 linek), autobusem, lodí, na kole či pěšky. Za jednu jízdu metrem zaplatíte $2,40 , autobus vyjde na $1.70 , cesta lodí pak stojí od $2.40 do $9.75.

TIP: Pokud se chcete po Bostonu a jeho okolí pohybovat veřejnou dopravou intenzivněji, rozhodně se vyplatí nákup sedmidenního pasu „7-Day Pass“ za $22.50. Využijete ji na Subway Local Bus, Silver Line, Commuter Rail Zone 1A, Charlestown Ferry, East Boston Ferry.

Boston je městem mnoha tváří, málokde na světě se snoubí tak výrazně historie a zároveň moderní styl a pokrok, kde na jednom místě najdeme skleněné dechberoucí mrakodrapy a jen o pár ulic vedle se můžeme procházet staroanglickými uličkami vyzdobenými funkčními lucernami. Navíc univerzitní duch města mu dodává naprosto jedinečné genius loci, o které by se člověk při návštěvě severoamerického kontinentu rozhodně neměl ochudit. Tři dny bývají na prohlídku Bostonu a jeho okolí zcela ideální.

Panorama Bostonu.
Panorama Bostonu.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole