Bryce canyon.

Bryce Canyon: Průvodce skrze pískovcové divy hoodoos

Zážitek jako z jiného světa. Když poprvé spatříte Národní park Bryce Canyon, budete doslova lapat po dechu. V jednom momentu se před vámi rozprostře několik set tisíc skalních věží zbarvených do červena, kterým místní říkají „hoodoos“. Obzvlášť fascinující jsou tyto pískovcové útvary v záři slunce. Zde zaplesá nejedno dobrodružné srdce! Vydejte se společně s námi na prohlídku jednoho z nejpůvabnějších národních parků USA. Jižní Utah již čeká…

Autor: Iveta Reinisch

14.10.2022

Čti více
Pohled na Bryce Canyon ze shora.
Pohled na Bryce Canyon ze shora.

Bryce Canyon a neoblíbenější túry

Milujete dlouhé procházky s batohem na zádech? Pak je na čase, posunout se na trochu jiný „level“! Túry v oblasti Národního parku Bryce Canyon nabídnou naprosto odlišné pocity, než když si vyjdete třeba na Sněžku v Česku. Kaňon zažehne vaše kovbojské srdce! Stezek je k dispozici hned několik a některé z nich můžete absolvovat dokonce i s dětmi!

FAIRYLAND LOOP TRAIL

Jedná se o jednu z nejkrásnějších turistických stezek v Bryce Canyonu nacházející se cca 482 m n. m. Vhodná je zejména pro pěší turistiku. Co se týká její časové náročnosti, vyčleňte si tak 3 hodiny a 15 minut času – samozřejmě se tato časová dotace snadno prodlouží, když se chopíte foťáku a zvěčníte si ty nejúchvatnější zákoutí národního parku. Dlouhá je pak toto túra zhruba 13 kilometrů a považuje se za středně náročnou. Domácí mazlíčci s vámi na tuto cestu nesmí.

Na cestě od A do Z: Svou túru po Fairyland Lopp Trail zahájíte z Fairyland Point, což je vyhlídka hned za vstupní branou národního parku. Zanedlouho se před vámi otevře výhled hodný mimozemské civilizace. Asi v polovině trasy natrefíte na fascinující skalní útvar přezdívaný podle slavné londýnské památky – Tower Bridge (nachází se jen cca 300 m od hlavní cesty), tak jej neopomeňte zkouknout! Posléze se vydáte strmě do kopce, kde se před vámi vynoří nespočet pískovcových „hoodoos“. Konec túry pak předznamená na vrcholcích skalních útvarů značka Sunrise Point. Od té ujdete ještě kousek z kopce dolů a ocitnete se na parkovišti.

TIPY PRO TURISTY: Nasaďte si před túrou skutečně pohodlné a outdoorové boty! Tato obuv si snadno poradí s kluzkým štěrkem na cestách. Oceníte ji pak i ve strmém stoupání a prudkém klesání. A kdy se na tuto stezku ideálně vydat? Nejlepší se jeví podzim, kdy se nemusíte obávat velkého horka nebo nadměrné sněhové pokrývky. I v létě je však Fairyland Loop Trail úžasná! Jen si trochu přivstaňte, aby vás nemučilo příliš prudké slunce.

Fairyland Loop Trail.
Fairyland Loop Trail.

MOSSY CAVE TRAIL

Druhou stezkou, která začíná hned za vstupem do Národního parku Bryce Canyon, je Mossy Cave Trail. Je to nejníže položená trasa v národním parku, která začíná stoupáním a končí sestupem. Délka túry je cca 1,8 km, platí tedy za tu méně náročnou (hodí se i pro děti) a zabere vám zhruba hodinu času v závislosti na tempu chůze. V létě tu na své cestě spatříte doslova „mechové koberce“ a v zimě tu můžete obdivovat rampouchy „obrostlou“ jeskyni.

Zajímavost: Na cestě po Mossy Cave Trail můžete v závislosti na ročním období spatřit i protékající vodu či dokonce vodopád. Jedná se o pozůstatek zavlažovacího příkopu, který zde vybudovali v 90. letech 19. století tehdejší mormonští osadníci – zavodněná oblast je známá jako Water Canyon.

Mossy Cave Trail.
Mossy Cave Trail.

NAVAJO LOOP TRAIL

Tato středně obtížná stezka patří ke zdaleka nejoblíbenějším v Bryce Canyonu. Dlouhá je kolem 2,2 kilometru a zabere vám jednu až dvě hodiny času. Túra začíná a končí v Sunset Point. Začátek své cesty zahájíte prudším klesáním a dojdete až na dno kaňonu. Zde projdete kolem skalních útvarů nazývaných Wall Street, Twin Bridges anebo Thor’s Hammer (Thorovo kladivo).

TIP: Nejlepší je vyrazit na stezku Navajo Loop Trail v Bryce Canyonu v období duben až říjen. A pokud si budete chtít tuto túru prodloužit, můžete ji zkombinovat s Queens Garden Trail – v nohách tak budete mít celkem 4,6 km.

Navajo Loop Trail.
Navajo Loop Trail.

QUEEN GARDEN TRAIL

Tato stezka měří 2,8 kilometru (tam a zpět) a je považována za středně obtížnou. Cesta vám tak zabere tam a zpět kolem jedné až dvou hodin. Pozor si zde musíte dát na sypký štěrk a strmé svahy. Trasu turisté obvykle s oblibou kombinují s Navajo Loop Trail. Mezi zajímavé skalní útvary této stezky patří například Gulliver’s Castle (Gulliverův hrad), the Queen’s Castle (Královnin hrad) a samotná „podobizna“ královny Alžběty.

RIM TRAIL: Jedná se o středně obtížnou stezku, která propojuje všechny malebné výhledy od Fairyland Loop Trail po vyhlídku Bryce Point – ta poskytne panoramatické výhledy na severní část Národního Parku Bryce Canyon. Její vzdálenost činí cca 8,9 km (jedním směrem) a zabere vám orientačně tři hodiny času. Na této trase můžete spatřit další zajímavé skalní útvary roztodivných názvů, jako například Silent City nebo Wall of Windows.

Zajímavost: Úsek na Rim Trail mezi Sunrise a Sunset point je dlážděný, a tudíž přístupný i pro vozíčkáře.

Queen Garden Trail.
Queen Garden Trail.

Bryce Canyon v koňském sedle!

Kromě pěších túr můžete v Bryce Canyonu absolvovat třeba i jízdu na koni s průvodcem! Budete si tak připadat jako ve skutečném westernu. Na místní „kovboje“ natrefíte u koňské ohrady nacházející se mezi motelem The Lodge at Bryce Canyon a Sunrise Point. Ti vám přidělí koně či mezka – přesně podle vašich potřeb a zkušeností. Poté si užijete s průvodcem dvouhodinovou projížďku s výkladem historie a geologie, na kterou nezapomenete do konce svého života. Takový zážitek to je! Jízdu na koni po národním parku mohou absolvovat také děti od sedmi let a výše. Sezóna těchto zážitkových jízd je mezi 1. dubnem až 31. říjnem.

Zajímavost: Již zmíněný motel The Lodge at Bryce Canyon je jednou z nejznámějších historických staveb národního parku a nabízí až 114 pokojů včetně apartmá. K dispozici je zde pro hosty i jídelna na snídaně, obědy a večeře nebo obchod se suvenýry.

TIP NA RODINNOU ZÁBAVU: Pokud se vydáte do Národního parku Bryce Canyon s dětmi, zastavte se u cedule s výzvou „Hike the Hoodoos“! Ta se pojí s tím, že jako návštěvníci musíte ujít aspoň 3 míle (cca 4,8 km) po speciálně značených stezkách a na cestě najít cedule právě s tímto označením. Celkem jich je na stezkách 9 a obsahují i známky, které si jako důkaz dosažení vzdálenosti můžete ofotit nebo obkreslit na papír. V návštěvnickém centru pak tyto „důkazy“ předložíte a získáte od obsluhy zvláštní odměnu!

Nádherné scenérie kaňonu.
Nádherné scenérie kaňonu.

Historie a současnost Bryce Canyonu

Tak, jak známe Bryce Canyon dnes, ho neznali původní obyvatelé. Těmi byli dle všeho indiáni z kmene Paiute. Zajímavé je, že tamější skalní útvary nazývali „Anka-Ku-was-a-wits“, tedy „červeně namalované tváře“. Tito domorodci také věřívali, že tajemné „hoodoos“ jsou dle legendy zlí lidé, které všemocný duch Kojota proměnil v kámen.

Když se však posuneme v čase o mnoho století vpřed, jeví se jako pozoruhodným období kolem roku 1875 – kdy oblast dnešního Bryce Canyonu navštívil mormonský osadník Ebenezer Bryce. A ano, tušíte správně, právě díky tomuto muži získal americký národní park název! Kým vlastně byl a co významného pro oblast udělal?

Muž, který zvelebil okolí Bryce Canyonu

Ebenezer Bryce pocházel ze Skotska a pracoval jako tesař. Původně žil se svou manželkou v Cliftonu, kde také postavil mormonskou kapli – ta se používá dodnes v nedalekém Pine Valley. Po nějakém čase se ale s ženou přemístil a říká se, že doslova vydláždil cestu do dnešního Národního parku Bryce Canyon. Rovněž se zasloužil i o výstavbu zavlažovacího kanálu z Paria Creek, aby se stala nehostinná oblast vhodnou i pro zemědělství.

Ebenezer Bryce často říkával jako životem ošlehaný rančer, že oblast Bryce Canyonu je „pekelným místem“, kde by se i kráva ztratila (dobytek se mu však v nehostinném prostředí ztrácel i ve skutečnosti).

Postupně se tamější místo stalo známým jako Bryce‘s Canyon. Zajímavé je, že název oblasti s fascinujícími skalními útvary zůstal i poté, co se z ní slavný Ebenezer s rodinou odstěhoval, stejně jako domorodí obyvatelé z kmene Paiute.

ryce Canyon v zimě.
ryce Canyon v zimě.

Bryce Canyon v rozkvětu

S odchodem skotského tesaře Ebenezera však rozvoj oblasti neustal. Právě naopak! Lidé o ni začali mít zájem, a tak se okolí Bryce Canyonu brzy dočkalo i železniční dopravy. V té době (kolem roku 1916) se do oblasti odstěhoval s rodinou další známý průkopnický rančer jménem Reuben Syrett (přezdívaný Ruby). Ten spolu se svou ženou Minnie zařídil ubytování a turistické služby pro návštěvníky Bryce Canyonu, které přivážel pravidelně vlak. O pár let později si manželé postavili poblíž kaňonu i chatu, která je však dodnes ikonickou bránou (Ruby’s Inn s westernovou tématikou) při vstupu do dnešního národního parku!

Statut „národní park“

Zvyšující se turismus však hrozil poškozením vzácného přírodního úkazu, a tak tehdejší prezident Harding založil v roce 1923 Bryce Canyon National Monument (národní památník). V roce 1928 byl pak konečně kaňon nazván poprvé národním parkem, který se v následujících letech rozšířil (v roce 1934 byla například dokončena tzv. Rim Road Scenic Drive vedoucí přes celou oblast, kterou využívají dodnes přes dva miliony návštěvníků ročně). Dlouhá je 30 km. Na této cestě klikatící se nad kaňonem, se tedy můžete také kochat dramatickými skalními útvary a soutěskami.

Důležitá informace: Vstupné do Národního parku Bryce Canyon (pro pěší turisty) stojí 20 dolarů na osobu. Děti do patnácti let pak mohou do oblasti vstoupit zdarma.

Kdy Bryce Canyon navštívit?

Pokud zamýšlíte návštěvu Bryce Canyonu, ideálním obdobím je květen až září. V tyto měsíce je v lokalitě příjemné teplé počasí, které návštěvníkům umožní i rozšířené rančerské aktivity. Avšak není třeba zanevřít ani na další roční období. Každé má v Bryce Canyonu své kouzlo. Od října do dubna zde můžete obdivovat například i kvetoucí divoké rostliny nebo pestrobarevné podzimní listí. Zima zase nabídne túry na běžkách nebo sněžnicích. Berte ovšem v potaz, že kaňon se rozprostírá ve vyšších polohách (nad 2000 m. n. m.), tudíž raději počítejte s počasím „jako na houpačce“.

Jaké je vstupné do Bryce Canyonu?

Všichni návštěvníci si musí zakoupit před návštěvou Bryce Canyonu vstupenky, které platí sedm po sobě jdoucích dnů. Ty jsou k dostání jak na místě ve vstupních stáncích, tak i online. 80 % z vstupního poplatku zůstává Bryce Canyonu – zbylých 20 % je určeno na podporu ostatních národních parků USA, které nevybírají vstupné. A kolik konkrétně zaplatíte:

- Za soukromé vozidlo: 35 USD

- Za motocykl: 30 USD

- Za osobu (pěší, cyklista): 20 USD

ůžovo-bílé skály v Bryce Canyonu.
ůžovo-bílé skály v Bryce Canyonu.

Jak se do Bryce Canyonu dostat?

Národní park Bryce Canyon se nachází v jihozápadním Utahu. Do této oblasti se dostanete nejlépe autem z mezinárodního letiště McCarran v Las Vegas nebo v Salt Like City. Z obou míst trvá cesta do kaňonu přibližně čtyři hodiny, tudíž si nezapomeňte před odletem automobil rezervovat. V oblasti národního parku se však nachází i letiště Bryce Canyon – kam se též dostanete z výše uvedených mezinárodních letišť (i zpět). Využít však můžete i lety z St. George, Utahu, Cedar City nebo Arizony.

Po příletu na letiště Bryce Canyon se dostanete kyvadlovou dopravou (autobusem) do nedalekého turistického centra Ruby’s Inn, které poskytuje nejen ubytování, ale i občerstvení a půjčovnu automobilů.

TIP PRO TURISTY: Bryce Canyon prozkoumáte nejlépe automobilem. Park Pass vás bude stát na týden cestování po okolí (bez omezení) asi 35 dolarů. Vhodné také je, pořídit si v návštěvnickém centru nebo u vstupu do národního parku mapu oblasti. Díky ní se informujete o parkovacích plochách i stezkách.

Vzdálenosti od turisticky oblíbených míst v okolí

Abyste si udělali lepší představu o vzdálenosti Bryce Canyonu od okolních destinací a měst, zde je přehled. Národní park leží:

- cca 80 km západně od města Escalante (Utah)

- cca 128 km východně od Cedar City

- cca 133 km severovýchodně od národního parku Zion

- cca 193 km jihozápadně od národního parku Capitol Reef

- cca 257 km severně od národního parku Grand Canyon

- cca 402 km jižně od Salt Like City

Možnosti ubytování a občerstvení v místě

Až dojedete k národnímu parku, jsou zde k dispozici pro cestující v obytných vozech nebo stanové táborníky dva kempy (North Campground a Sunset Campground) a také již zmíněný kemp Ruby’s Inn RV Park, který naleznete kousek od návštěvnického centra a vstupu do kaňonu. V kempech North Campground a Sunset Campground je prostor pro obytné vozy (za 30 dolarů/noc). Za stanové místo pak zaplatíte 20 dolarů/noc.

Ruby’s Inn RV Park

Toto místo je, dá se říct, jakýmsi centrem stravování, ubytování, nakupování či kempování v okolí Bryce Canyonu. Ubytovat se zde můžete nejen v chatkách, ale i v týpí, karavanech nebo ve vlastním stanu. Poplatek za pobyt v Ruby’s Inn se pohybuje od 40 do 60 dolarů/noc dle vašich požadavků. Kemp vám však v ceně nabídne sprchy, internet, a dokonce i bazén.

The Lodge at Bryce Canyon

Druhým, také již uvedeným místem k možnému ubytování v okolí národního parku, je The Lodge at Bryce Canyon. Jedná se o stylovou chatu, která nabízí přes 100 pokojů k ubytování. Je však vhodné si udělat rezervaci předem. V místě také natrefíte na restauraci, kde můžete po dlouhé pěší túře zahnat s rodinou hlad. Pokoje nebo apartmány se cenově pohybují mezi 131 až 271 dolary/noc (ceny jsou odvislé dle sezóny).

Bryce Canyon zespodu.
Bryce Canyon zespodu.

Jak je to s domácími mazlíčky v Bryce kaňonu?

Chcete vycestovat do oblasti Bryce Canyonu se svým psem? Pak můžete mít při návštěvě národního parku problém. Tito mazlíčci jsou totiž povoleni jen v tábořišti, na parkovacích místech, na zpevněných a dlážděných plochách a na části vydlážděné stezky Rim Trail. S pejsky pak nesmíte na nezpevněné povrchy, do kyvadlového autobusu nebo veřejných budov. Psi by pak měli být vždy na krátkém vodítku a nesmí zůstat bez dozoru.

TIP PRO MAJITELE PSŮ: Zvažte, že Bryce Canyon navštívíte raději bez psa, neboť tato oblast není příliš vhodná pro domácí mazlíčky. Mohou totiž za sebou zanechávat svůj pach, který je pro divokou zvěř – pachem predátora. Ten pak může změnit na čas jejich přirozené chování.

Úžasné tvary na každém kroku.
Úžasné tvary na každém kroku.

Jaké další turisticky zajímavé destinace najdete v okolí Bryce Canyonu?

Chcete toho vidět mnohem víc? I okolí Bryce Canyonu nabízí scénické pohledy a dobrodružství! Kam zavítat?

1. Drive Scenic Byway 12: jedná se o silnici, která se rozprostírá na zhruba 195 km od východu na západ. Spojuje Bryce Canyon například se státním parkem Kodachrome Basin, národním parkem Capitol Reef a národním památníkem Grand Staircase.

2. Angel’s Palace Trail of Kodachrome: když pojedete automobilem asi půl hodiny jihovýchodně od Bryce Canyonu, natrefíte na menší, ale nikterak méně inspirativní státní park Kodachrome Basin. Vydat se zde můžete na stezku „Andělského Paláce“, která umožní úžasné výhledy do okolní divoké přírody. Dlouhá je asi 2 a půl kilometru.

3. Grand Staircase National Monument: jedná se o rozlehlou přírodní rezervaci v jižním Utahu, kterou prohlásil národním památníkem v roce 1996 tehdejší americký prezident Bill Clinton. Lokalita je oblíbená nejen u turistů vyhledávajících klid a samotu, ale i u geologů, archeologů a paleontologů.

Věděli jste, že…

  • národní park Bryce Canyon není vlastně z geografického hlediska kaňonem? Ve skutečnosti se jedná o skupinu přírodních útvarů známých jako amfiteátry.
  • Bryce Canyon nebývá mezi návštěvníky tolik oblíbený, jako například Grand Canyon nebo Zion? Avšak právě ze Zionu se k němu dostanete za dvě a půl hodiny cesty autem.
  • v červnu se zde obvykle koná astronomický festival, na který se sjíždějí až tisíce lidí?
  • extrémní teploty v Národním parku Bryce Canyon se mohou pohybovat od -34 °C v zimě do 36 °C v létě? Obvykle však místní obyvatelé naměří mezi -13 °C až 28 °C.

Drive Scenic Byway 12 v Utah.
Drive Scenic Byway 12 v Utah.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole