Pohled na Cancún.

Cancún - průvodce, rady, tipy, zajímavosti a informace

Před 50 lety to bylo místo, kde žili pouze 3 obyvatelé - pracovníci nedaleké kokosové plantáže, dnes má město obyvatel 300 000 krát více a je nespoutaným srdcem Mayské riviéry. Moře, bary, zábavní parky, exotická zvířata a nespočet zážitků, to vše se stalo synonymem pro Cancún. Někdo namítá, že město není svým duchem dostatečně mexické. Ale není tomu tak, když opustíte organizovanou a skoro až sterilní Zona Hotelera a vydáte se kousek za město, ocitnete se tváří v tvář „pravému“ Mexiku, které se s vámi podělí o své nejlepší poklady.

Autor: Petra Špačková

14.11.2022

Čti více
Bílé pláže Cancúnu.
Bílé pláže Cancúnu.

MODERNÍ HISTORIE CANCÚNU

Cancún je lázeňské město na pobřeží státu Quintana Roo na jihovýchodě Mexika na poloostrově Yucatán. Je omýváno vodami Karibiku a v posledních letech je známo především jako oblíbená turistická destinace pro návštěvníky z celého světa. Je dokonce městem s největším počtem hotelových pokojů v celém Mexiku. Stálých obyvatel zde pak žije zhruba 900 000.

Název města vznikl z jazyka starých Mayů a znamená "hadí hnízdo“, ač existuje i verze, která říká, že Ka'an Ku´un je v překladu "žlutý had". To by odpovídalo výběžku, kde nyní stojí hotelová zóna, která má tvar písmene C, což může, obzvláště pak při úsvitu, vzdáleně připomínat stočeného žlutého hada.

Historie města sahá pouze do 20. století, Cancún byl totiž založen „uměle“ vládou v lednu 1970 se záměrem povzbudit místní turistický ruch a vytvořit protipól k již expandujícímu a vyhlášenému Acapulcu na atlantském pobřeží. V té době zde žili pouze tři lidé a v nedaleké vesnici Puerto Juárez dalších 117 obyvatel. Místo bylo plné křovisek a močálů, žili zde i hojně krokodýli, ale okolí s překrásnými plážemi bylo slibné. Od té doby se populace i oblast velmi rozrostla a zažívá stále boom. Tedy dá se říci, že záměr tehdejší mexické vlády se zdařil dokonale a Cancún směle konkuruje Acapulcu i rovněž známému Puerto Vallarta a ročně přitahuje miliony zahraničních návštěvníků.

Hlavním turistickým centrem města je rozhodně Zona Hotelera, oblast prošpikovaná hotely, z vetší části těch velmi luxusních. Nachází se na písečném výběžku dlouhém zhruba 20 km, který je s pevninou na obou koncích spojen mosty.

Mexičané.
Mexičané.

ZAJÍMAVOSTI V CANCÚNU

Pro milovníky potápění a podmořského světa vůbec je Cancún skvělým výchozím bodem k systému mezoamerických bariérových útesů (táhnoucí se podél pobřeží Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu). Tento útesový „kolos“ je druhým největším bariérovým útesem hned po Velkém bariérovém útesu v Austrálii. Je to opravdu skvost, který je pro všechny, kdo dokáží ocenit tak rozmanitý život nalézající se jen kousek pod hladinou, nevyčerpatelnou studnicí. Málokdo se k útesu ještě během své dovolené či někdy v budoucnu nevrátí. Pocit splynutí s podvodním světem a jeho obyvateli, alespoň na pár chvil, a cítit se skoro jako ve stavu beztíže, je až návykový.

Cancún má své podmořské muzeum!

Jen těžko uvěřitelným faktem o Cancúnu je, že před 50 lety zde žili jen tři lidé!! V lednu 1970 byli tito jediní lidé žijící v Cancúnu správci kokosové plantáže. Tehdy to nebylo rušné mezinárodní letovisko, ale jako mnoho míst v Mexiku naopak nedostatečně rozvinuté a hlavně zcela bez turistů.

Cancún je nejnavštěvovanějším městem v Latinské Americe a je také na 35. místě ze 100 nejnavštěvovanějších měst na světě.

Název Cancún má původ v mayském slově kàan kun, který se skládá z kàan „had“ a slovesa kum % kun „bobtnat, přeplňovat“. Byly navrženy dva překlady: první je „hnízdo hadů“ a druhý - méně populární - je „místo žlutého hada“.

Mezi lety 2009 a 2010 prošel Cancún velkým projektem obnovy pláží, a to zejména z důvodu ničivého hurikánu v roce 2005. Projekt „přidal“ městu 12 km dostatečně širokého pobřeží. Tento projekt stál asi 70 milionů USD. Bylo sem navezeno 6,1 milionu metrů krychlových písku, což znamená, že v současné době na březích Cancúnu a okolí není o písek vůbec nouze a každý si zde jistě najde své místo!

Každý květen se tisíce želv vracejí, aby nakladly vajíčka do oblasti hotelové zóny. Naštěstí hotely se spojily, vyvinuly dostatečné úsilí a daly si za cíl želvy chránit. Přítomnost želv jim za to zvyšuje atraktivitu místa. Pokud navštívíte Cancún během tohoto měsíce, je možné se zúčastnit jednoho z vypouštění želvích mláďat!

V roce 2022 byla místním plážím Playa Norte a Playa Centro (obě na Isla Mujeres) udělena Modrá vlajka, která byla na jejich březích slavnostně vztyčena 21. července 2022. Toto ocenění se uděluje pouze plážím, které mají vysokou kvalitu vody, služeb, dbají o bezpečnost a environmentální přístup. Získat tuto vlajku není zcela jednoduché. Cancún jich má nyní sedm!

Tři z nejdelších podvodních jeskynních systémů na světě se nacházejí na Mayské riviéře, všechny jsou v dosahu jízdy autem od Cancúnu. Ox Bel Ha má 146,7 km, Nohock Na Choch měří 61 km a Dos Ojos je dlouhý 57,7 km.

Podmořský svět v Cancúnu.
Podmořský svět v Cancúnu.

CO V CENCÚNU NEMINOUT

Zona Hotelera

Hotelová zóna je hlavní turistickou oblastí, kde stojí i prakticky všechny hotely, kde se odehrává veškerý noční život a kam se sjíždějí všichni návštěvníci. Tato zóna má zhruba 20 km a hlavní – a jedinou - třídou resp. silnicí je zde Kukulkán Boulevard, která vede z jedné strany hotelové zóny na druhou. Zona Hotelera připomíná z ptačí perspektivy obří číslo 7.

V hotelové zóně kromě hotelů, barů a klubů najdeme také trochu historie, a to v prostorách Museo Maya Cancún y Zona Arqueológica de San Miguelito. Nové muzeum bylo otevřeno v roce 2012 a jeho cílem je představit blíže mayskou kulturu prostřednictvím dochovaných památek a relikvií.

Cancúnská scénická věž - Torre Escenica - nabízí úžasný výhled na karibské pobřeží a samotný Cancún z výšky 80 m.

Pohled na hotely na břehu karibskéo moře.
Pohled na hotely na břehu karibskéo moře.

Downtown

Pokud vás již omrzely veškeré turistické výdobytky a časti až „sterilní“ oblast, kterou Zona Hotelera je, můžete se vydat „na pevninu“. Downtown Cancun nabízí ochutnávku místní kultury s vynikajícím pouličním jídlem, malými obchody a zelenými parky ideálními k relaxaci uprostřed města. Centrum Cancúnu je také hlavní rezidenční čtvrtí pro místní obyvatele. Projděte se po Avenida Tulum, abyste viděli a zažili „skutečný“ Cancún.

Kostel v historickém centru Cancúnu.
Kostel v historickém centru Cancúnu.

Cenotes

Celý poloostrov Yuacatán je domovem tzv. cenotes. Je to vlastně zatopený závrt krasového původu nacházející se ve velmi hlubokých jeskyních. V důsledku eroze se stropy vodou naplněných jeskyní zhroutí a právě tyto otvory pak nazýváme cenotes. Voda v nich je naprosto průzračná, osvěžující a zcela čistá. V některých „jezírkách“ se dá koupat či potápět a tato jezírka se stávají v posledních dekádách velkou turistickou atrakcí. Některé z nejhezčích cenotů poblíž Cancúnu se nacházejí podél Ruta De Cenotes nedaleko města Puerto Morelos, zhruba 30 minut jízdy autem. Najdeme zde například Cenote La Noria, Verde Lucero, Cenote Mojarras a Cenote Selvatica.

Jezírka Cenotes.
Jezírka Cenotes.

Isla Mujeres

Isla Mujeres je krásný, klidný ráj přímo naproti Costa Mujeres (Pobřeží žen) u mexického Cancúnu. Tento ostrov je uvolněnější a výrazně klidnější než Cancún.

V předkolumbovských dobách byl ostrov Isla Mujeres zasvěcen mayské bohyni lásky a plodnosti Ixchel, jejíž svatyně zde stála. I na mnoha dalších místech ostrova stály sochy žen. Když na ostrov v roce 1517 připluli španělští conquistadoři a sochy viděli, pojmenovali jednoduše ostrov Isla Mujeres (Ostrov žen). Původní sochy se do dnešních dob však nedochovaly.

Ostrov vyniká svými překrásnými plážemi, z nichž dvě – Playa Norte a Playa Centro – obdržely v létě 2022 Modrou vlajku. Voda je opravdu průzračná a písek připomíná skoro hladkou mouku. Isla Mujeres je trochu svět sám pro sebe se zcela jedinečnou atmosférou. Mísí se zde velice přátelští místní obyvatelé s expaty, umělci, potápěči a rybáři. Jako málokterá jiná lokalita na světě se může ostrov pyšnit podmořským muzeem. Museo Subacuático de Arte - MUSA je zcela průkopnický projekt z roku 2010 navržený tak, aby čelil účinkům změny klimatu na oceány a systémy útesů. Sochy se v průběhu času adaptují a mění, jak rostou korály a vyvíjí se mořský život. Úchvatné a originální skulptury na dně moře má „na svědomí“ britský sochař Jason deCaires Taylor.

Dalším lákadlem Isla de Mujeres je určitě zdejší želví záchranná stanice Tortugranja. Je to farma a záchranná stanice, kde se setkávají různé druhy želv, nejčastěji zde své útočiště však naleznou karety obrovské, karety pravé a karety obecné.

K nejhezčím plážím ostrova patří Playa Norte, která se každoročně umísťuje na předních příčkách seznamu nejlepších pláží světa na Tripadvisoru. A není divu, kombinace bělostného písku, moře, které hraje všemi modrými odstíny a výrazně zelenými palmami činí z tohoto místa doslova ráj.

Isla Mujeres.
Isla Mujeres.

Chichen Itzá

Chichen Itzá je světoznámou památkou, jedním z novodobých sedmi divů světa ustavených v roce 2007. Neexistuje asi známější mayská památka a pravděpodobně všichni ji alespoň z fotografií znají. Její výstavba se datuje do 6. až 10. století n. l.

Dominanta místa – Kukulkánova pyramida o výšce 30 m – je od roku 1988 na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Zdejším unikátem je i největší hřiště rituální míčové hry Pelota (neboli Tlachtli) na světě. Mayové a později Toltékové zde vybudovali i další chrámy a objekty jako například posvátnou studnu, příbytek boha deště Chaka, Chrám válečníků nebo Observatoř. Význam jména Chichen Itzá v jazyce Mayů je „na okraji studny, kde žijí moudří muži vody“.

Pyramida Kukulkána se čtvercovým půdorysem (Kukulkán nebo také Quetzalcoatl byl hlavní mayský bůh, měl podobu opeřeného hada), Španěly nazývaná El Castillo má 91 schodů ze všech světových stran a spolu s platformou na vrcholu jich je celkem 365, což je počet dní mayského kalendářního roku.

Pyramida v Chichen Izza.
Pyramida v Chichen Izza.

Na místě jsou také dvě jezírka tzv. cenotes – přírodně vytvořené „studny“, které sloužily jako zásobárna pitné vody. Známější ze dvou cenotes se jmenuje Studna obětí, kde Mayové prováděli nechvalně známé rituály s lidskými oběťmi.

Neméně zajímavou stavbou je tzv. Velké hřiště. Hrála se zde oblíbená mayská hra Tlachtli, která byla rozšířena u mezoamerických kmenů jako třeba Mayů, Aztéků či Toltéků. Cílem bylo dopravit míč skrz jednu obruč na hřišti. S velkou pravděpodobností byl po prohře buď kapitán nebo celé jeho družstvo obětováno bohům. Vzhledem k mytologii a náboženskému účelu hry se předpokládá, že hra má znázorňovat vesmírný pohyb - buď dráhu Slunce nebo Měsíce. Hřiště zde představovalo vesmír a míč Slunce, případně Měsíc.

Další ze známých staveb je tzv. Observatoř, která sloužila pravděpodobně k pozorování noční oblohy, a to pouhým okem!

Tuto významnou archeologickou zónu navštíví ročně zhruba 2, 5 milionu turistů, z Cancúnu je vzdálena asi 240 km.

Správná výslovnost Chichen Itzá je „Čičen Icá“.

Další sekce pyramid, Chichen Itza.
Další sekce pyramid, Chichen Itza.

Playa Delfines

Playa Delfines je jednou z největších pláží v Cancúnu. Její název vychází z toho, že dříve zde byli pravidelně k vidění delfíni. Dnes je to však spíše výjimkou a pokud chcete zvýšit své šance, zkuste přijít velmi brzy ráno na vyhlídku El Mirador.

Je také známá díky ikonickému barevnému nápisu „Cancún“, který bývá často k spatření na sociálních sítí.

Playa Tortugas

Tato pláž je ideální (nejen) pro rodiny s dětmi, protože místní zcela minimální vlny umožňují poklidné koupání. Jedinou nevýhodou je fakt, že právě z toho důvodu může být přeplněná. V pobřežní restauraci si můžete vychutnat drink nebo mořské plody.

Chac Mool

V roce 1974 byla v Cancúnu oficiálně otevřena první veřejná pláž pod názvem „Playa Chac Mool“, a to kvůli soše mayského boha deště umístěné na této pláži. Chac Mool je ideálním místem pro potápění do karibských vod a je stejně tak vhodná pro rodinný den na pláži. Je oceněna Modrou vlajkou, tudíž voda i pláž dosahují vysoké kvality. Existuje zde i celkem dost provozovatelů, kteří půjčují vybavení pro vodní sporty, což z této krásné pláže dělá ráj pro všechny aktivní návštěvníky. Z překrásné tyrkysové barvy vody vás zde bude přecházet zrak!

Playa Delfines.
Playa Delfines.

Xplor Adventure Park

V blízkosti Cancúnu a obecně na Yucatánu najdeme několik různých zábavních parků. Asi nejoblíbenější mezi těmito parky, kde si můžete užít celodenní dobrodružství, je Selvatica a Xplor Adventure Park. Zde si můžete vychutnat nekonečné zip lines a se skvělým zdejším personálem si často i lidé trpící závratěmi nakonec svůj den řádně užijí. Tady jste rozhodně v dobrých rukách a výhledy zde jsou naprosto úchvatné. Xplor Adventure Park má dokonce zip line trasu s nejvyšším bodem ve výšce 45 m.

Xplor Adventure Park.
Xplor Adventure Park.

Isla Contoy

Isla Contoy je rájem pro ornitology či laické pozorovatele ptactva. Menší národní park byl založen v roce 1998 a je jedním z 67 národních parků na území Mexika. Tato rezervace vzdálená 32 km od Isla Mujeres je domovem více než 170 druhů ptáků, 14 druhů plazů a 250 druhů ryb. Co se týká flory, na Contoy roste 98 druhů rostlin, mj. mangrovníky či kokosové palmy. Na jihu ostrova na pomezí teplých karibských vod a chladného Mexického proudu se nachází útes Ixlaché, který je součástí největšího bariérového útesu v Latinské Americe.

Isla Contoy, Samec fregatky.
Isla Contoy, Samec fregatky.

Laguna Nichupte

Laguna Nichupte složená z vícero menších lagun je obrovská vodní plocha lemovaná džunglí mezi Zona Hotelera a pevninskou částí Cancúnu. Kromě teplých tyrkysových vod nabízí možnost projet se zde na kajaku či paddleboardu nebo si i zarybařit. Husté mangrovy jsou útočištěm mnoha živočišných druhů.

Laguna Nichupte.
Laguna Nichupte.

Las Coloradas

Las Coloradas jsou výrazně růžová jezera v malé stejnojmenné rybářské vesnici se stejným názvem. Jezera jsou součástí přírodní rezervace Río Lagartos, která je pro svou rozmanitost domovem mnoha zvířat a záštitu nad ní převzalo i UNESCO. Úžasná růžová voda není však jediným důvodem prohlídky rezervace, najdeme zde i četné laguny a mangrovy. Růžové zbarvení vody způsobují žábronožky, plankton a červeně zbarvené řasy, které se zde nacházejí. Jak se voda v mexickém slunečním světle vypařuje, tyto organismy se stávají koncentrovanějšími a vytvářejí tuto jasně růžovou vodu! Při troše štěstí zde narazíte také na jednu z největších kolonií plameňáků. Z Cancúnu jsou Las Coloradas vzdáleny 280 km, ale jejich návštěva jistě stojí za to!

Las Coloradas.
Las Coloradas.

Plavání se žraloky velrybími

Na světě existuje jen pár míst (např. Ningaloo Reef v Austrálii, Donsol na Filipínách, Triton Bay v Indonésii, Mafia Island v Tanzánii či Maledivy), kde se dá plavat s dobráckými mořskými giganty - žraloky velrybími. Ti se živí planktonem a člověk je vůbec nezajímá. Rádi si jen tak poklidně plavou a okolí je nechává víceméně chladnými. Jsou tedy skvělým cílem k pozorování, ač samozřejmě z dostatečné vzdálenosti, aby nebyli nikterak stresováni. I když se to s jejich délkou až 17 metrů a hmotností kolem 20 tun nezdá, jsou to citliví a zranitelní živočichové. Potopit se do tyrkysových karibských vln a spatřit tváří v tvář největšího zástupce žraloků je opravdová „lifetime experience“. A to i v případě, že vás mořská fauna nijak neohromuje. Je skvělé, když se i turisté, co se nechtějí či neumějí potápět, trochu „vyhecují“ a za žraloky se na jedné z mnoha agenturami nabízených tour nakonec potopí. Opravdu jen málokdo si nakonec tuto příležitost nechá ujít!

Samozřejmě, že není nutné, abyste na letiště v Cancúnu dosedli s veškerým potápěčským vybavením, místní cestovní kanceláře specializující se na tento zážitek vám vše poskytnou.

Plavání se žraloky velrybími.
Plavání se žraloky velrybími.

FAUNA A FLORA CANCÚNU

Fauna je v okolí Cancúnu stejně jako v jiných částech Mexika velice bohatá a rozmanitá. Narazit zde můžete na roztomilá mořská stvoření kapustňáky, opičky chápany, karety obrovské, karety obecné, leguány, volavky, při troše štěstí i mravenečníky.

Na poloostrově roste mnoho exotického ovoce jako třeba passion fruit či pitaya, z okrasných stromů pak plumérie, kasie či delonix, dále zde najdeme vlnovec, který byl mayským posvátným stromem.

TIP: Co (si) z Cancúnu dovézt jako suvenýr? Mercado 28 je obrovské nákupní centrum v centru Cancúnu. Je to spíše ohromný trh, který se může chlubit zhruba 600 prodejci a tím, že zde seženete prakticky vše. A právě zde najdete skvělé ručně vyráběné mexické suvenýry, které si můžete odvézt jako vzpomínku na dny strávené v Cancúnu či pro potěšení těch nejbližších.

Želva a Cancún v pozadí.
Želva a Cancún v pozadí.

PODNEBÍ CANCÚNU

Oblast Cancúnu spadá do tropického vlhkého podnebí. Celoročně si zde mohou návštěvníci i obyvatelé užívat vysokých teplot v průměru kolem 30°C, přičemž těch nejvyšších dosahuje v letních měsících mezi květnem a srpnem. Léto – resp. období od července do října – však bývá více deštivé, občas se silnými dešti a větrem. A během této doby zde hrozí i hurikány, stejně jako v jiných karibských oblastech. Díkybohu zde nebývají tak časté, ale pokud udeří, zanechávají za sebou spoušť. Jeden z nejničivějších v moderních dějinách byl rozhodně hurikán Wilma, který se přiblížil k místním břehům v říjnu roku 2005. Zanechal za sebou nejen ztráty materiální, lidské, ale zasadil také ránu turistickému sektoru. Když Wilma udeřila 21. října u ostrova Cozumel na pevninu, byl to již hurikán kategorie 4 na stupnici Saffir–Simpson. Bohužel neveselým Wilminým rekordem je produkce 1 633,98 mm srážek za 24 hodin, což je největší akumulace za tuto dobu, jaká kdy byla na západní polokouli zaznamenána. Poloostrov Yucatán byl necelých 50 hodin vystaven ničivému větru o síle tropické bouře, hurikán zde také způsobil nejsilnější poryv větru v Mexiku v historii: anemometr zaznamenal údaj 212 km/h. Nárazy větru pak byly odhadnuty na 230 km/h, moře vytvořilo vlny o výšce až 8 m. Dalším smutným Wilminým prvenstvím je, že se tento hurikán stal „nejdražší“ přírodní katastrofou v dějinách Mexika, stát vyšel na necelých 5 miliard USD. Ovšem další ztráty byly nepřímé, a to ty plynoucí z pozastavení turistického ruchu a poničení turistických center a hotelů. Katastrofální následky měl hurikán rovněž pro místní, tisíce domů bylo poničeno a až 300 000 obyvatel se ocitlo bez domova.

Bohužel vzhledem ke geografické poloze není Wilma jediným případem takovéto přírodní katastrofy na pobřeží Yucatánu. Podobným způsobem byl Cancún zasažen hurikánem Gilberto v září 1988.

Graf počasí, Cancun.
Graf počasí, Cancun.

CO V CANCÚNU OCHUTNAT

Señor Frogs

Señor Frogs je vyhlášené místo, kam se v Cancúnu chodí „na drink“. Lokálem rezonuje živá hudba, většina osazenstva zpívá a kromě lahodných koktejlů se zde i dobře najíte.

Na podlaze jsou piliny a stěny jsou pokryty vtipnými nápisy.

Marquesita

Marquesita je regionální dezert typický pro poloostrov Yucatán. Je to vlastně srolovaná „palačinka“ se sladkou či slanou náplní, avšak těsto je odlišné, připomíná spíše tenkou wafli. V ulicích Cancúnu najdete spoustu míst, kde marquesitu koupit, její výhodou je nejen skvělá chuť, ale i fakt, že si ji můžete vzít s sebou a vychutnávat si procházky po městě navíc s plnou pusou. Místo, kde na prodejce této lahůdky zcela jistě narazíte, je například Parque las Palapas!

Sladká Marquesita.
Sladká Marquesita.

Tikin Xic

Ryba Tikin Xic je skutečnou cancúnskou pochoutkou, čerstvé ryby jako kanicové či chňápalové se nejprve marinují v achiote a pomerančové šťávě a pak se vaří buď v jámě nebo grilují na dřevěném ohni.

Cochinita Pibil

Cochinita (v překladu sele) pibil je tradiční mayské pečené vepřové maso z poloostrova Yucatán. Příprava tradiční cochinity zahrnuje marinování masa v silně kyselé citrusové šťávě a achiote a pak jeho pomalé pečení. O tomto pokrmu se říká, že je návykové a také že je tím nejlepším, co v mexických kuchařkách najdeme.

Tradiční Chile en nogada.
Tradiční Chile en nogada.

CO V CANCÚNU NEVYNECHAT

Festivaly

V Cancúnu se rozhodně nikdo nenudí, nicméně pokud byste měli pocit, že chcete svůj pobyt zde doplnit ještě o nějaký kulturní zážitek, není nic jednoduššího, než navštívit jeden z místních festivalů. Pro milovníky jazzu lze doporučit například Cancun Jazz Festival. Pro ty, které nechává jazz chladnými, mohou navštívit třeba každoroční listopadový filmový festival nebo si zde užít – pokud se ocitnete v Cancúnu na počátku ledna – oslavu Tří králů. Dia de Los Reyes(Den králů) se slaví v Mexiku 6. ledna a je dnem dávání a přijímání darů. V tento den také nezapomeňte v ulicích ochutnat tradiční sladký chléb ve tvaru věnce Rosca de Reyes. Stejně tak významnou událostí je zdejší Carnaval čili celostátní vícedenní fiesta, která začíná před Popeleční středou a začátkem postní doby. Je to období oslav a veselí, které ani v noci neutichá. Hlavní atrakcí jsou pak pro turisty jistě barevné průvody v ulicích, dokonalé kostýmy a tance.

Xoximilco

Chcete zažít něco výjimečného a přitom nasát co nejvíce z tradiční mexické kultury, jídla, hudby a tance? Pak byste měli vyzkoušet Xoximilco! Je to typ mexické fiesty pořádané na lodích – mexických gondolách - plovoucích po kanálech kolem Cancúnu.

Ideální je tedy oblečení s dlouhým rukávem či nohavicemi. Xoximilco Cancún je provozováno podle vzoru Xoximilca v Ciudad de México, kde se tato atrakce zrodila a která také byla v roce 1987 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Nicméně nezapomeňte, že Xoximilco se odehrává uprostřed džungle, a tak zde není nouze o všudypřítomné komáry!

ATV

Jednou z oblíbených aktivit v Cancúnu je také lehce adrenalinová jízda na terénních vozidlech (ATV) po džungli. Existuje velké množství společností, které nabízejí prohlídky pralesa na čtyřkolkách, jednou z nich je třeba Xplor Park.

Lucha Libre

Lucha Libre možná není pro každého, ale faktem je, že je to jedinečný mexický kulturní zážitek. Stojí při něm proti sobě dva bojovníci, dobrý a zlý, kteří ve snaze vyhrát používají kombinaci zápasu, akrobacie a divadelních prvků. Mají na sobě masky a někdy jsou doprovázeny drag-queens. Akce Lucha Libre se konají v centru města v Arena Cancún.

Lucha Libre.
Lucha Libre.

NOČNÍ ŽIVOT V CANCÚNU

Asi nejoblíbenější klub v celém Cancúnu je Coco Bongo. Nabízí krom lahodných mexických – a nejen těch – drinků i mnohá představení a show, vystupují zde špičkoví akrobaté a DJ.

Krev ve vás dokáže stejně tak rozproudit i posezení v City Nightclub, kde vystupují DJs jako Tiesto, Fergie či Paul Van Dyk. Bar pojme za jednu noc až 5000 návštěvníků! Je to největší night club v Latinské Americe.

Pro ty, co chtějí dát na obdiv svou skvělou a mexickou kuchyní ještě nezničenou postavu, je zde Mandala Beach Club. Do tohoto venkovního hudebního klubu se totiž chodí v bikinách. Užijete si zde příjemnou hudbu a chutné koktejly.

Mexická sombréra.
Mexická sombréra.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Hyatt Ziva Cancún v Zona Hotelera, cena pro 2 osoby s all-inclusive cca 19 000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Cancúnu lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 15 000 Kč například s British Airways. Časový posun oproti České republice je - 6 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.


Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole