Turistické průvodce.

Cestovatelský „bucket list”

Podívali jsme se na některá zajímavá místa a zážitky, které byste neměli promeškat.

Autor: Pavel Fellner

04.12.2021

Čti více
Chrám Angkor Vat v Kambodži.
Chrám Angkor Vat v Kambodži.

Volně lze „bucket list“ přeložit jako seznam věcí, které je třeba stihnout předtím, než „zaklepeme bačkorama“ (anglický ekvivalent našeho hovorového „zaklepat bačkorama“ je „to kick the bucket”, od kterého je spojení „bucket list” odvozeno). Tyto seznamy mohou obsahovat různé věci, které si přejete stihnout před ukončením vaší životní pouti, od vyznání lásky někomu, komu jste to vždy chtěli říci, přes seskok s padákem, až po jízdu na monopostu formule 1. Nejčastěji však tento výraz bývá používán ve vztahu k cestovatelským destinacím. Proto jsme pro vás i my připravili „bucket list“ zážitků, které doporučujeme každému zkusit alespoň jednou.

Turistické průvodce.
Turistické průvodce.

Cestujte sám/sama

Možná to zní bláznivě a poněkud nebezpečně, ale cestování o samotě je neopakovatelný a osvobozující zážitek. Nemusíte nikomu přizpůsobovat své plány, a navíc když cestujete sami, jste otevřenější poznávat nové místní lidi nebo další cestující.

Pokud máte obavy, nevydejte se na takovouto cestu někam daleko. Spousta zážitků se vám naskytne i v evropských destinacích, jako například v Budapešti, kde je množství krásných památek, ale i gastronomických zážitků, či večerních klubů.

Pokud jste dobrodružnější povahy, vydejte se sami poznávat vzdálenější a exotičtější zemi. Šeptá se, že nikde nenajdete pohostinnější lidi než v Íránu. Chcete lépe poznat sama sebe? Vydejte se na jednu ze známých poutí, jakou je například ta do Santiago de Compostela. Pokud vás od cestování o samotě odrazuje neznalost jazyka, vydejte se na Slovensko. V takových Vysokých Tatrách nebo v Banské Štiavnici, patřící pod Světové Dědictví UNESCO, se bez znalosti cizího jazyka určitě neztratíte.

Pokud si přece jen netroufáte jet do neznámé země úplně sami nebo vás limituje neznalost cizího jazyka, můžete jet sami i na skupinový zájezd. Nemusíte přemlouvat kamarády, partnery, či rodinné příslušníky, jednoduše si vyberte zemi, která se vám líbí a odvažte se jet sám/a na dobrodružný zájezd. Možná ve skupině poznáte i jiné individuální cestovatele a každý cestovatelský zážitek je přece k nezaplacení.

Katedrála v Santiago de Compostela.
Katedrála v Santiago de Compostela.

Jděte na safari

V případě, že jste milovníkem přírody a exotických zvířat, jeden z nejsilnějších zážitků je bezpochyby návštěva safari. Ta nejznámější a nejlepší safari se nacházejí na africkém kontinentu a můžete na nich vidět mimo jiné zvířata z takzvané velké pětky – slona afrického, lva, nosorožce, buvola a leoparda.

Pokud chcete autentický zážitek, nejlepší safari najdete v Jihoafrické republice v Krugerově národním parku, v Botswaně v národním parku Chobe, v Keni v Masai Mara nebo v Tanzanii v parku Serengeti. V Evropě najdete také několik obdob safari, nejblíže například Bizoní safari v sousedním Polsku.

Oddechující lev v Botswaně.
Oddechující lev v Botswaně.

Cestujte vlakem

Někdy může být cílem i samotná cesta. Zejména sedíte-li v pohodlí moderně vybaveného vlaku a z okna se díváte na nádhernou, neustále se měnící scenérii. Pro fanoušky rychlého a moderního cestování jednoznačně doporučujeme japonský Shinkanzen na trase z Tokya do Ósaky, projíždějící kolem ikonické hory Fuji.

Jednou z vyhledávaných vlakových tras fanoušků tohoto způsobu cestování je Transmongolský expres, směřující z mongolského Ulanbátaru do Pekingu v Číně. Tato část trasy je totiž nejkrásnější a nejzajímavější pasáží Transsibiřské magistrály. Je protkána mnoha řekami a jezery, travnatými pastvinami a vede i kolem Velké čínské zdi.

Dalším v seznamu je nepochybně Orient Express, který není třeba představovat. Patří k jedněm z nejluxusnějších vlaků na světě a svést se jím vás vyjde od 1 500 EUR až do více než 50 000 EUR.

Nádherné scenérie nabízí také trasa procházející francouzskou riviérou, konkrétně z města Cannes do italského města Ventimiglia. Výhledy vlaku kopírujícího pobřeží jen tak snadno z vašich vzpomínek nevymizí.

Pokud jste vždy toužili vidět přírodní krásy Kanady, rozhodně připište na váš bucket list vlak Rocky Mountaineer, jezdící na 4 různých trasách v Kanadě a Spojených Státech Amerických. Kterákoli z nabízených tras vám poskytne luxus a výhledy na krásy Severní Ameriky.

Vlak Transmongolský expres.
Vlak Transmongolský expres.

Vydejte se na výlet autem

Vezměte svůj vůz provětrat do země, kterou už dlouho toužíte poznat. Případně se do vaší destinace dopravte jinak, auto si tam půjčte a procestujte jím tolik, kolik se dá. Výhodou takových výletů je, že sami určujete, kam pojedete, kdy a kde zastavíte a jak dlouho se tam zdržíte.

Z Evropských destinací jsou pro podobné výlety vhodné mnohé, my však doporučujeme Island, který nabízí přenádhernou nedotčenou přírodu a budete-li mít štěstí rovnou ze svého bucket listu vyškrtnete i pozorování polární záře.

Polární záře na Islandu.
Polární záře na Islandu.

V Severní Americe se automaticky nabízí ikonická Route 66, nicméně při této cestě jde dnes spíše o jméno než o opravdový zážitek. Proto jsme pro vás vybrali něco zajímavějšího. Alcan Highway je název aljašské dálnice, která vede z kanadského Dawson's Creek (podobnost se známým seriálem čistě náhodná) do aljašského Delta Junction. Tato cesta nabízí mnohé zajížďky vhodné pro turistiku a nachází se u ní i jeden z největších teplých pramenů v Kanadě, Liard River Hot Springs.

V Jižní Americe bychom se autem vydali do Peru. Přestože je tato země naší první volbou, strmé úzké cestičky po úpatích And, nejsou pro slabé povahy. Výhledy z nich však stojí bezpochyby za to. Opět vám tuto zemi doporučujeme, abyste takříkajíc zabili dvě mouchy jednou ranou, jelikož se v ní nachází další položka na seznamu, slavné Macchu Picchu, které vidět je snem nejednoho cestovatele.

Pokud máte na výlet autem spoustu času a financí, jeden z nejzajímavějších „road tripů“ je po Pan Americké dálnici, jejíž trasa má kolem neuvěřitelných 30 000 kilometrů. Dostanete se po ní od nejjižnějšího cípu Jižní Ameriky až do Aljašky. Vedle této cesty máte možnost vidět opravdu téměř všechno.

Opačný případ je, když si delší výlet autem z časového hlediska nemůžete dovolit. Tehdy přijde vhod možnost vydat se na výlet autem po širším okolí. Máte-li správnou společnost, nebo alespoň správné nastavení, i krátký výlet na nedaleké místo, na které se již déle chystáte, může naplnit podstatu této položky na bucket listu.

Pohled na Macchu Picchu.
Pohled na Macchu Picchu.

Překonejte strach

Překonání vlastního strachu by mělo být na bucket listu každého člověka, protože jde o zážitky, které vás posouvají dál a zároveň se vryjí hluboko do paměti.

Bojíte se výšek, lezení či divoké vody? Pokud jste odpověděli ano na všechny otázky, připište si na váš seznam kaňoning. Během této aktivity totiž budete muset lézt, slaňovat, seskakovat a sjíždět kaňony a řeky, které je vyhloubily. Mezi nejlepší místa pro kaňoning patří Zion National Park v USA, Kawasanské vodopády na Filipínách nebo Modré hory v Austrálii. Pokud však nechcete cestovat až tak daleko, Slovinsko či Černá Hora nabízí výbornou alternativu a pokud nechcete překonávat tři strachy najednou, přidejte si na seznam například potápění u Velkého korálového útesu, nebo alespoň v egyptské Hurghadě.

Slaňování kaňonu s vodopádem v Slovinsku.
Slaňování kaňonu s vodopádem v Slovinsku.

Chcete si skočit bungee? Co takhle to udělat rovnou z toho nejvyššího možného místa, kterým je slavný skleněný most v národním parku Zhangjiajie v Číně. Případně si zkuste seskok s padákem nad Kapským Městem.

Pro milovníky lyžování a snowboardování zase doporučujeme heliskiing, resp. heliboarding. Jde o sjíždění hůře přístupného svahu, na který vás vyveze vrtulník. Tento divoký zážitek si nejlépe užijete v Britské Columbii v Kanadě, na Aljašce nebo v Japonsku. Pokud se nechystáte opustit Evropu, doporučujeme vám Švýcarsko.

Heliskiing na Mont Blanc.
Heliskiing na Mont Blanc.

Navštivte památky a místa patřící pod Světové dědictví

UNESCO, nebo chcete-li Organizace spojených národů pro vzdělávání, vědu a kulturu, již léta ochraňuje lokality, památky a přírodní rezervace, které prohlásila za Světové dědictví. Jedná se o místa s mimořádným významem, ať už kulturním, historickým, společenským nebo přírodním. V roce 2021 patřilo pod světové dědictví celkem 1 154 lokalit.

Ideální by samozřejmě bylo, kdybyste mohli navštívit všechna tato místa, avšak při takovém množství by vám to zabralo pravděpodobně několik let. Musíte si proto rozhodnout, která vám nejvíce imponují.

My bychom se vydali například do kambodžského komplexu chrámů Angkor Vat, do již zmiňovaného Macchu Picchu v Peru, do kamenného města Petra v Jordánu nebo bychom navštívili některé místní lokality, jako například Český Krumlov nebo Kutnou Horu.

Pokladnice Al-Chazneh v Petře.
Pokladnice Al-Chazneh v Petře.

Poznávejte svou vlast

Častokrát při budování si cestovatelských seznamů zapomínáme na to, co máme rovnou pod nosem, na naši vlastní zemi. Ta přitom mnohokrát nabízí mnohem víc, než bychom se nadáli.

Proto popřemýšlejte i nad destinacemi ve vašem bezprostředním okolí. Kolikrát jste už byli na nejvyšším vrchu Krkonoš, na Sněžce? Sjížděli jste už Vltavu přes Český Krumlov? V případě, že ne, nastal možná čas to napravit. Vydejte se na Adršpašsko-teplické skály, do Českého Ráje, nebo na Karlštejn.

Nejvyšší vrch Krkonoš Sněžka.
Nejvyšší vrch Krkonoš Sněžka.

Ať už jsou na vašem bucket listu jakékoli destinace, domácí či zahraniční, pevně věříme, že se vám je všechny podaří navštívit a splníte si své sny.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole