Aurora Borealis.

Polární záře: Švédsko, Finsko, Antarktida, kam se vydat?

Na internetu najdete nespočet článků ohledně tipů, co zažít předtím, než zemřete. Klasikou je plavání se žraloky, vydat se na africké safari, uběhnout marathon apod. Ale na každém správném „bucket list“ by nemělo chybět ani pozorování Aurory borealis nebo chcete – li polární záře. Jedná se o jedinečný zážitek, který však i klidnější a adrenalin nevyhledávající jedince nikterak neohrozí na životě a je zcela bezpečný. Dobrodružnější povahy si ale mohou na druhou stranu pod „osvětlenou“ oblohou zkusit třeba i zasurfovat. Sezóna polární záře začíná v srpnu a my přinášíme odpovědi na každé případné „Co?“, „Kde?“, „Proč?“ a „Jak?“ o tomto jedinečném fenoménu.

Autor: Pavel Fellner

12.04.2023

Čti více
Polární záře na Lofotách, Norsko.
Polární záře na Lofotách, Norsko.

Když po uvedení stejnojmenného filmu (2007) zdomácněl v hovorové řeči výraz „bucket list“ - seznam věcí, které chcete v životě zažít - strhla se současně s tím i vlna zájmu o originální a netradiční aktivity trávení volného času. Jedním z nevšedních zážitků je, jak již bylo uvedeno, rozhodně i „lovení“ polární záře. Někdy totiž máte štěstí a spatříte ji zcela náhodně, bez toho, že byste ji zrovna čekali či po ní dychtili. Někdy si však na ni musíte počkat déle, výjimkou není ani týden. A i tak nemusíte být bohužel úspěšní. Chce to zkrátka být ve správnou dobu na správném místě. Veškeré informace, které by vám mohly pomoci, vám přinášíme níže v článku.

Rytmický tanec světel na obloze, tajuplné zvuky v pozadí, k tomu ostrý a studený vzduch tvoří svou fascinující souhrou neopakovatelný přírodní fenomén. Právě tím, že Aurora borealis působí na více smyslů najednou, stává se unikátní a nenapodobitelnou – je potřeba ji prostě zažít na vlastní kůži. Prožitek je to opravdu slovy nepopsatelný.

Polární záře v Thórsmörk, Island.
Polární záře v Thórsmörk, Island.

Co je polární záře a jak vzniká

Jako obecně ve vesmíru – Slunce je zdrojem všeho! A ač se to zdá divné, tak i polární záře!

Všechno tedy začíná na Slunci. Intenzita jeho záření se mění a vždy, když je silnější, dochází k erupcím, takzvaným výronům koronární hmoty. Protony a elektrony ve skupenství plazmy jsou vyvrhuty do vesmírného prostoru a proudí směrem k Zemi. Když naši planetu zasáhnou, většina z nich zůstane zachycená v jejím magnetickém poli, ale malá část jím i pronikne. Takovým narušením potom vznikají elektromagnetické bouřky, jejichž průvodním jevem je i polární záře. (Podívejte se i na denní přehled geomagnetické aktivity, vyjádřený hodnotami Kp indexu.) Stručně řečeno polární záře vznikají, když se nabité částice (elektrony a protony) srazí s plyny v horní atmosféře Země.

Elektrony jsou přitahovány k zemským pólům a když se dostanou do atmosféry, reagují s jejími prvky. Při střetech s kyslíkem je výsledným vizuálním efektem zelené, anebo červené zbarvení oblohy. Srážky s dusíkem zase vytvářejí odstíny modré barvy.

Jak se postupně objevují miliardy záblesků, může se zdát, že se polární záře pohybuje nebo chete - li "tancuje" na obloze. Magnetické pole Země řídí nabité částice směrem k pólům. Tvar magnetického pole Země vytváří dva polární ovály nad severním a jižním magnetickým pólem. Proto se polární záře vyskytují v různé míře na severní obloze téměř každou noc, od srpna do května. Magnetické pole naší planety tvoří neviditelný štít, který nás chrání před slunečním větrem. Sluneční vítr čas od času zesílí a pronikne do magnetického pole Země. Proud částic interaguje s plyny v magnetickém poli (magnetosféra) a vytváří nádherné polární záře.

Platí pravidlo, že čím aktivnější je Slunce, tím úžasnější se polární záře na Zemi objeví. Když sluneční aktivita klesne, ovál se vrátí do své normální polohy a polární záře se stanou méně intenzivními.

Polárni záře v Hovden, Norsko.
Polárni záře v Hovden, Norsko.

Nadšené popisy živých pozorování polární záře se však neomezují jen na spektakulární světelné divadlo. Často, zejména při intenzivnějších projevech záře, se též zmiňují tajemné doprovodné zvuky. Svědkové je přirovnávají k poruše v rádiu – přerušovanému praskotu, syčivému šumu a pískotu.

Vysvětlení původu těchto zvuků je vícero, ovšem nejdůvěryhodněji se jeví moderní vědecká verze o působení inverzní vrstvy v atmosféře. Tato vrstva má vyšší teplotu než sféry pod ní, a to i napříč tomu, že je vzdálenější od zemského povrchu. Inverze vzniká v podvečer, po teplých a klidných dnech. Pod sebou drží záporně nabité částice a nad sebou zase kladné. Když vzápětí uhodí elektromagnetická bouřka, inverzní vrstva jakoby praskne a to vyvolává ony záhadné zvuky.

Polární záře v Thórsmörk, Island.
Polární záře v Thórsmörk, Island.

Kam za polární září

Druhým podstatným faktorem pro sledování Aurory je, vedle síly geomagnetické aktivity, poloha pozorovatele, především jeho vzdálenost od magnetických pólů Země. Šance na úspěšné pozorování se zvyšuje za 55. stupněm magnetické šířky. Ovšem protože magnetické póly Země nejsou identické s těmi zeměpisnými, prostý pohled do mapy nebude na určení ideální polohy dostačující.

Přesnější návod na to, jak určit vaše aktuální geomagnetické souřadnice, nebo jak se dostat na nejbližší místo, odkud polární záři co nejdříve uvidíte, najdete zde. Pokud se raději spoléháte na ověřené lokace, je tu pro vás přehled těch nejpopulárnějších.

Polární záře nad vodopádem Skógafoss, Island.
Polární záře nad vodopádem Skógafoss, Island.

Island

Krajina Islandu, díky jejím dechberoucím přírodním scenériím, nabízí pro inscenaci polární záře dokonalé kulisy. Na celém ostrově se najde pro tento účel množství vhodných míst, ale snad nejlepším z nich je severní část, v okolí městečka Akureyri. Hučící vodopády, pařicí geotermální prameny, nízká míra světelného smogu a dramaticky členitý terén jsou předpoklady dokonalého zážitku.

Aurora Reykjavík

V hlavním městě Islandu, Reykjavíku, mají dokonce centrum věnované polární záři. Je to ideální místo pro všechny, kteří se o tomto přírodním úkazu chtějí dozvědět co nejvíce, ale i pro ty, kteří nemají tolik štěstí a Auroru borealis (zatím) nespatřili.

Toto muzeum bylo původně snem čtyř lidí a nyní se stalo centrem, kde pracují desítky nadšenců pro polární záři, nejen „lovci záře“, ale také lidé, kteří dokážou o ní poutavě povídat a představit ji široké veřejnosti. Aurora Reykjavík je jediným centrem svého druhu na celém ostrově a nemělo by rozhodně na seznamu „co vidět na Islandu“ chybět.

Pokud jste na polární záři dosud neměli štěstí, opravdu nezoufejte, v centru Aurora Reykjavík je k vidění celoročně (minimálně její simulace)! Ač samozřejmě ta „opravdová“ v přírodě je zážitkem ještě větším.

Polární záře v Reikjavíku.
Polární záře v Reikjavíku.

Finsko

Ve finské části kulturní oblasti Sápmi (zažitý výraz „Laponsko“ je domácími považován za hanlivý) trvá pozorovací sezóna celých 8 měsíců - od konce srpna do konce dubna. Při obavách před přílišným mrazem máte možnost uchýlit se například do skleněného iglú a kochat se pohledem na oblohu přímo z pohodlí postele.

Ve Finsku můžete tento fenomén pozorovat na několika dalších místech, přičemž nejlepší podmínky pro pozorování se nacházejí v severních oblastech země, jako jsou Rovaniemi, Ivalo či Utsjoki. Místní obyvatelé i turisté mohou navštívit speciální pozorovací centra, která nabízejí odborné výklady a vzdělávací programy o polární záři. Některá z těchto center také nabízí exkurze na sněžnicích či na saních tažených soby, což přináší nezapomenutelné zážitky spojené s obdivováním zelených, fialových a růžových třpytek tančících na noční obloze. Ve Finsku se tak můžete těšit na jedinečnou kombinaci tradiční sámské kultury a fascinujících přírodních jevů.

Polární záře v Nellim, Finsko.
Polární záře v Nellim, Finsko.

Švédsko

Švédsko je další zemí, která se může pochlubit pozorováním polární záře, přičemž nejlepší místa pro její pozorování se nacházejí v severní části země, známé jako švédské Laponsko. Kromě Jukkasjärvi lze polární záře pozorovat i v dalších oblastech, například ve městě Kiruna, které je známé svou širokou nabídkou aktivit spojených s pozorováním polární záře, jako jsou fotografování aurory či noční sáňkování.

Dalším populárním místem je Abisko národní park, který je díky své poloze a relativně malému množství mraků považován za jedno z nejlepších míst na pozorování polární záře ve Švédsku. Nezapomeňte navštívit i Aurora Sky Station, která nabízí unikátní zážitek spojený s odborným výkladem a možností pozorovat auroru z pohodlí vyhlídkové terasy. Švédsko tak nabízí řadu možností pro ty, kteří touží zažít tento fascinující přírodní fenomén v různých prostředích a s různými aktivitami.

Pokud záměrně vyhledáváte nízké teploty, potom ledový hotel ve švédské vesničce Jukkasjärvi bude přesně pro vás. S příchodem podzimních měsíců, když se dny zkracují, poskytne tamní Camp Aurora pokojné místo na nerušené sledování přímo v srdci divočiny.

Polární záře v Abisko národním parku, Švédsko.
Polární záře v Abisko národním parku, Švédsko.

Rusko

Vícero skvělých lokalit pro lovce záře se nachází v severní části Ruska, ležící za polárním kruhem. Jednou z nich je poloostrov Kola s centrem ve městě Murmansk, s největším osídlením za polárním kruhem vůbec. Tento region je mezi Rusy oblíbený kvůli svým lyžařským střediskům a tradičním vesničkám. Doporučuje se navštívit rybářskou obec Teriberka, ležící na pobřeží Barentsova moře, asi 120 km od Murmansku. Alternativou pro lyžaře je Kirovsk, městečko, které je bránou ke sjezdovkám Chibinských vrchů.

Zajímavý a osobitý charakter mají i oblasti přístavního města Archangelsk při ústí řeky Severní Dvina do Bílého moře, Petrozavodsku na břehu Onežského jezera, chovem sobů známého města Narjan Mar na řece Pečora v pásmu tundry, místo neslavného gulagu Vorkuta a sibiřský Jakutsk.

Polární záře v Teriberke, Rusko.
Polární záře v Teriberke, Rusko.

Norsko

Výborně připravené na polární záře chtivých turistů je i Norsko. Výhodou je tamní relativně mírné klima, dovolující užívat si tento fenomén při různých outdoorových aktivitách. Ať už preferujete urbanistické prostředí moderního ostrovního přístavu Tromsø, divočinu Špicberků, surfování na pobřeží Vesterálů, jízdu na sněžných skútrech u Severního mysu, anebo kajakování na Lofotech, přijdete si na své.

Koncem roku 2016 přiletěl na norské souostroví Lofoty australský profesionální surfař Mick Fanning s cílem zajezdit si na vlnách za záře Aurory borealis. Vydal se přes půl světa plný očekávání a s 10 denním limitem, který si stanovil jako maximum, kdy se bude snažit polární záři najít a zachytit a především si pod ní zasurfovat. Jeho kamarád zachytil Mickův sen, který se stal skutečností, na kameru a video se brzy stalo virálním.

Norsko se pyšní také oficiálně nejsevernějším ledovým hotelem na světě. Nachází se ve vesničce Alta (region Finnmark), která se specializuje na polární záři a nese dokonce označení „Hlavní město severních světel“. Iglú hotel je otevřen v zimní sezóně a pobyt zde je jedinečným zážitkem. Na jeho stavbu bylo potřeba 250 tun ledu a 7 000 m³ sněhu. Kde jinde byste chtěli čekat na osvětlenou oblohu?

Norsko dokonce představuje webovou stránku o polární záři, kde vám interaktivně poradí, kdy je nejlepší čas ji zkusit „ulovit“. Stačí zadat, kdy a kde se právě nacházíte.

Barevná polární záře v Tromsø, Norsko.
Barevná polární záře v Tromsø, Norsko.

Grónsko

Velkou výhodou Grónska je vylidněnost, takže polární záři nad hlavou a ledovec pod nohama budete mít prakticky sami pro sebe. Mírnou nevýhodou, alespoň pro méně dobrodružné povahy, je absence cest - hlavními dopravními prostředky jsou tam lodě a letadla.

Grónsko, s jehož rozsáhlou a divokou přírodou, představuje ideální místo pro pozorování polární záře daleko od světelného znečištění. Jedním z nejlepších míst pro pozorování polární záře v Grónsku je hlavní město Nuuk, kde se nachází několik pozorovacích míst s výhledem na zátoku a okolní hory.

Další oblíbenou destinací je město Ilulissat, které leží v blízkosti zářivého ledovce Sermeq Kujalleq a poskytuje tak velkolepou kulisu pro pozorování polární záře. Pro dobrodruhy a milovníky výprav je ideálním místem pro pozorování polární záře severní pobřeží Grónska, kde můžete navštívit město Qaanaaq, které leží v arktickém prostředí a nabízí unikátní zážitek ze sledování polární záře nad zamrzlým mořem.

Pro ty, kteří hledají kombinaci pozorování polární záře a poznávání grónské kultury, doporučujeme navštívit města Sisimiut nebo Kangerlussuaq, kde se můžete setkat s místními obyvateli a zúčastnit se tradičních aktivit, jako je psí spřežení nebo rybaření. Grónsko tak nabízí řadu jedinečných zážitků pro milovníky polární záře, kteří touží po dobrodružství a nezapomenutelných zážitcích v nejodlehlejších končinách Arktidy.

Polární záře nad ledovci v Grónsku.
Polární záře nad ledovci v Grónsku.

Skotsko

Možná trochu překvapivě, ale záře se, při jisté dávce štěstí na jasnou oblohu, dočkáte i v největším národním parku Británie - Cairngorms. Nachází se ve Skotsku, kde tento fenomén nazývají „Merry Dancers“.

Skotsko také nabízí několik dalších míst, kde můžete pozorovat polární záři, přičemž většina z nich se nachází v severních a západních částech země, díky menšímu světelnému znečištění. Jedním z nejlepších míst je Shetland, souostroví ležící na severovýchodě Skotska. Díky své vzdálenosti od pevninské části Skotska poskytuje Shetland ideální podmínky pro pozorování polární záře.

Dalšími oblíbenými místy jsou Orkneje, další souostroví na severu Skotska, které se může pochlubit nádhernými pobřežními útesy a historickými památkami, jako je Skara Brae, což dodává pozorování polární záře jedinečnou atmosféru. Na pevninském Skotsku můžete navštívit Aberdeenshire, Moray Coast či Galloway Forest Park, které jsou známy pro své tmavé oblohy a menší světelné znečištění, což usnadňuje pozorování polární záře.

Přestože polární záře není ve Skotsku tak silná jako v severských zemích, za příznivých podmínek a se štěstím na jasnou oblohu můžete být svědky tohoto fascinujícího fenoménu, který dodá vaší cestě po Skotsku nezapomenutelný zážitek.

Polární záře nad Callanish Stones, Skotsko.
Polární záře nad Callanish Stones, Skotsko.

Aljaška

Aljašské město Fairbanks rozkvetlo v období Zlaté horečky a dnes je v nejsevernějších ze států USA druhým největším. Polární záře se tu objevuje velmi často, dokonce i v letních měsících. Vznikla i facebooková skupina Aurora Borealis Notifications, kde jsou sdílena pozorování v reálném čase, aby vám při návštěvě nic neuniklo. Nedaleká hora Cleary Summit je horkým místem během každé bezoblačné noci.

Aljaška nabízí mnoho dalších míst, kde můžete pozorovat polární záři v jejích nejrůznějších podobách. Denali National Park and Preserve, který se rozkládá na rozsáhlém území s impozantním vrcholem Mount Denali, představuje ideální pozorovací místo pro ty, kteří hledají spojení nádherné přírody a zářivých nočních oblohy.

Pokud se vydáte na sever Aljašky, můžete navštívit města Nome, Barrow či Prudhoe Bay, která leží v arktickém prostředí a poskytují jedinečné možnosti pro pozorování polární záře v kombinaci s nekonečným polárním dnem či nocí, v závislosti na ročním období.

Dalším oblíbeným místem je Chena Hot Springs Resort, který se nachází v blízkosti Fairbanks. Tento rekreační areál nabízí návštěvníkům zážitek pozorování polární záře přímo z horkých pramenů, což zaručuje nejen pohodlí, ale také jedinečnou atmosféru.

Jedinečnou příležitost, jak se Aurory do sytosti nabažit, představuje i šestidenní cesta tematickým vlakem po trase Anchorage - Talkeetna - Fairbanks.

Aljaška je skutečně ideální destinací pro milovníky polární záře, kteří touží zažít tento fascinující přírodní fenomén v rámci svých dobrodružství na nejsevernějších končinách Spojených států.

Cleary Summit rozhledna na polární záři, Fairbanks, USA.
Cleary Summit rozhledna na polární záři, Fairbanks, USA.

Kanada

Hlavní město kanadských Severozápadních teritorií, Yellowknife, se taktéž může pochlubit svou vlastní Aurora Village. No Kanada je rájem pro sledování polární záře i bez tohoto specializovaného resortu – zeměpisná šířka a nízké osídlení na severu ji k tomu předurčují a lokality, jako jsou národní parky Wood Buffalo, nebo Jasper, nenechají nikoho na pochybách.

Kanada nabízí nespočet míst, kde lze pozorovat polární záři, díky své rozsáhlé území a ideálním geografickým podmínkám. Kromě již zmíněných Yellowknife, Wood Buffalo a Jasper, můžete navštívit také národní park Banff v provincii Alberta, který je známý svými malebnými horami a krásnými jezery, jež poskytují dokonalou scenérii pro pozorování polární záře.

Další populární destinací je Churchill v provincii Manitoba, známé také jako "Polar Bear Capital of the World". Zde můžete spojit pozorování polární záře s pozorováním ledních medvědů a dalších zvířat, která obývají tento severní region.

Na východě Kanady můžete navštívit Labrador a Newfoundland, kde se nachází národní park Torngat Mountains. Tento park nabízí nádherné fjordy a strmé hory, které tvoří pozoruhodnou pozadí pro pozorování polární záře.

V zimních měsících můžete v některých oblastech Kanady také zažít polární záři při pozorování zimního slunovratu, což představuje jedinečný zážitek. Kanada je tedy skvělou volbou pro milovníky polární záře, kteří hledají různorodé pozorovací možnosti v kombinaci s nádhernou a rozmanitou přírodou této rozlehlé země.

Yellowknife, Kanada.
Yellowknife, Kanada.

Nový Zéland

Zážitek z polární záře na jižní polokouli (ta se nazývá i Aurora Australis) je stejně velkolepý, jako na severní. Nový Zéland je už dávno dobře známou a atraktivní destinací, oplývající přírodními krásami, které tento atmosférický jev dokonale korunuje. Sezóna nejvyšší frekvence záře je od března do září a Jižní ostrov je nejlepším místem.

Na Novém Zélandu existuje několik konkrétních míst, kde můžete pozorovat Auroru Australis. Jedním z nejlepších míst je oblast Catlins, která se nachází na jihozápadním pobřeží Jižního ostrova. Tato oblast je známá svými útesy, písečnými dunami a přírodními rezervacemi, což vytváří ideální pozadí pro pozorování tohoto přírodního fenoménu.

Dalším oblíbeným místem je jezero Tekapo, které je součástí Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve. Díky své vzdálenosti od větších měst a zároveň nízkému světelnému znečištění je toto místo ideální pro pozorování polární záře, stejně jako pro pozorování hvězd a mlhovin.

Město Invercargill a okolní oblast Southland nabízejí také dobré podmínky pro pozorování polární záře, především na místech s výhledem na jihozápadní obzor, jako jsou pobřežní útesy a pláže. Steward Island, který se nachází jižně od Jižního ostrova, je rovněž vynikajícím místem pro pozorování polární záře díky své odlehlosti a minimálnímu světelnému znečištění.

Ačkoliv polární záře na Novém Zélandu nemusí být tak často viditelná jako na severní polokouli, za správných podmínek a s trochou štěstí můžete být svědky tohoto úchvatného přírodního jevu na jednom z nejkrásnějších míst na planetě.

Polární záře nad Brighton Beach, Dunedin, Nový Zéland.
Polární záře nad Brighton Beach, Dunedin, Nový Zéland.

Austrálie

Třpytivé bílé pláže, malí klokani wallaby a čistý čerstvý vzduch Tasmánie lákají strávit den venku, se sklenicí Sauvignon Blanc si počkat na západ slunce a s ním i na skvostný pohled na barevnou oblohu.

Polární záře může být v Austrálii pozorována i na pevninské části země, i když s menší pravděpodobností než na Tasmánii. Jedním z nejlepších míst pro pozorování tohoto fascinujícího přírodního fenoménu je Wilsons Promontory National Park ve státě Victoria. Nachází se na jižním cípu australského pevninského státu Victoria, což poskytuje ideální podmínky pro pozorování polární záře.

Dalším oblíbeným místem je pobřeží Great Ocean Road, kde můžete pozorovat polární záři nad impozantními skalními útvary, jako jsou Dvanáct apoštolů. V jihozápadní části státu Victoria se nachází také národní park Grampians, který nabízí nádhernou přírodní scenérii a vhodné podmínky pro pozorování polární záře v oblastech s nízkým světelným znečištěním.

Na jihu státu Jižní Austrálie, zejména v oblasti Fleurieu Peninsula a Kangaroo Island, můžete také zahlédnout Aurora Australis za příznivých podmínek. Ačkoliv polární záře v Austrálii nemusí být tak často viditelná jako na jiných místech světa, při správném načasování a s trochou štěstí můžete zažít tento dechberoucí přírodní úkaz i na půdě australského kontinentu.

Polární záře odrážející se nad vodou v Strahan, Austrálie.
Polární záře odrážející se nad vodou v Strahan, Austrálie.

Antarktida

Nedostupný, ale o to vábivější, je pro nejednoho autora „bucket listu“ bílý kontinent Antarktida. Dostanete se tam letecky, anebo lodí z Argentiny a Jihoafrické republiky. Levnějšími a schůdnějšími alternativami jsou plavba výletní lodí, návštěva Falklandských ostrovů, anebo Jižní Georgie.

Antarktida nabízí neuvěřitelné možnosti pozorování polární záře, známé jako Aurora Australis, díky své extrémní jižní poloze a nízkému světelnému znečištění. Polární záře je zde nejsilnější během zimních měsíců od dubna do září, kdy je kontinent ponořen do temnoty po většinu dne.

Jedním z nejlepších míst pro pozorování polární záře v Antarktidě je McMurdo Station, největší výzkumná stanice na kontinentu, která se nachází na Ross Island. Stanice je během zimních měsíců obklopena tmou a nabízí tak ideální podmínky pro pozorování tohoto úchvatného fenoménu.

Dalším významným místem pro pozorování polární záře je Amundsen-Scott South Pole Station, která se nachází přímo na jižním pólu. Díky své poloze je tato výzkumná stanice ideálním místem pro pozorování nejen polární záře, ale také jiných astronomických jevů a fenoménů.

Vzhledem k tomu, že Antarktida je odlehlá a náročná na přístup, pozorování polární záře zde bude pravděpodobně jednou z nejexkluzivnějších a nezapomenutelných zkušeností. Pokud se vám podaří navštívit tento záhadný kontinent, budete mít možnost zažít jedinečný pohled na polární záři, který jen málokdo na světě má šanci spatřit.

Atmospheric Research Observatory, Jižní pól, Antarktida.
Atmospheric Research Observatory, Jižní pól, Antarktida.

Argentina

Za nejjižněji položené město světa je považována Ushuaia v Argentině. Zimní noci tam, v nehostinné Patagonii, trvají až 17 hodin, což poskytne dostatek času nejen na dívání se, fotografování, ale snad i na ruční malování Aurory Australis.

I když polární záře není v Argentině tak běžně pozorovatelná jako v Antarktidě či na Novém Zélandu, při správných podmínkách je možné ji spatřit i na jihu argentinské Patagonie. Kromě Ushuaie můžete vyhledávat místa s co nejnižším světelným znečištěním a jasnou oblohou pro lepší šanci na pozorování.

Národní park Tierra del Fuego, který se nachází nedaleko Ushuaie, je jedním z nejlepších míst pro pozorování polární záře v Argentině. Tento národní park nabízí nádhernou přírodní scenérii a izolaci od světelného znečištění měst, což zvyšuje šance na pozorování Aurora Australis.

Dalším místem, kde lze potenciálně pozorovat polární záři, je ostrov Isla Grande de Tierra del Fuego, který se rozkládá na hranicích mezi Argentinou a Chile. Tento ostrov nabízí návštěvníkům nejen jedinečný ekosystém, ale také temné a jasné noci, které jsou ideální pro pozorování Aurora Australis.

Mějte však na paměti, že pozorování polární záře v Argentině vyžaduje štěstí na správné podmínky a časování. Přesto, pokud se vám podaří být na správném místě ve správný čas, můžete zažít tento úchvatný přírodní fenomén i na jihu Jižní Ameriky.

Aurora Australis
Aurora Australis

Jak fotit polární záři

I když jde o vícesmyslový zážitek, jeho vizuální část zůstává přeci jen nejpůsobivější. A přestože ani nejlepší fotografie nezachytí celou atmosféru, může alespoň evokovat s ní spojené pocity u těch, kteří polární záři zažili na vlastní kůži.

Jak se tedy připravit na kvalitní záběry Aurory?

Polární záře na Aljašce.
Polární záře na Aljašce.

Plánování

V první řadě je důležité, abyste měli co fotit a roli zde sehrává hned několik faktorů. Mapa světelného smogu vám pomůže najít polohu s tmavou oblohou, bez zbytečného umělého světla. Měsíční světlo není problém, naopak, může dopomoci k lepšímu výsledku.

Satelitní meteorologické snímky přijdou zase vhod při vaší vlastní předpovědi počasí na nastávající noc. Ideální stav je – 10% oblačnosti, při 20 - 30% se vám může stále podařit dobrý záběr. (Návod jak interpretovat družicové snímky.)

Už vzpomínaný Kp index máte k dispozici na odhad geomagnetické aktivity.

Polární záře v Jasper národním parku, Kanada.
Polární záře v Jasper národním parku, Kanada.

Výbava

Pokud se nacházíte na správném místě, na zachycení polární záře nepotřebujete mnoho. Ale jedním dechem je třeba dodat, že „full frame“ aparát a širokoúhlá optika mohou vaše dílo jen obohatit.

Minimální výbava: stativ, fotoaparát s manuálním operačním módem na nastavení ISO, clony a expozičního času.

Doporučená výbava: „full frame“ (35 mm anebo větší senzor) DSLR aparát, širokoúhlá optika (20-24 mm) s rychlou clonou nastavenou na f/2,8 - f/4 a 5 až 7 plně nabitých baterií – ty se v mrazu rychle vybijí a je vhodné držet je proto ve vnitřních kapsách, blízko u těla.

Polární záře nad zasněženými stromy v Laponsku.
Polární záře nad zasněženými stromy v Laponsku.

Zaostřování v noci

Jelikož se objekt vašeho zájmu nachází dostatečně vysoko, můžete zaostřit na nekonečno (symbol ∞). Nemusí to nutně znamenat dokonalou ostrost za každých okolnosti, ale nic tím nepokazíte.

Nastavení fotoaparátu v noci

Měření expozice: maticové

Formát: RAW

Vyvážení bílé barvy: 2800 - 4000 Kelvinů

Clona: f/2,8 anebo trochu víc

ISO a čas expozice: v závislosti na rychlosti pohybu záře a její intenzitě – klíčem k úspěchu je experimentovat. Orientačně, ISO hodnoty se pohybují od 400 do 4000 a expoziční čas od 5 do 25 sekund.

Polární záře odrážejíci se nad vodou v Strahan, Austrálie.
Polární záře odrážejíci se nad vodou v Strahan, Austrálie.

Postprocessing

Úpravy digitálních fotografií polární záře do finální, prezentovatelné podoby vyžadují citlivé a promyšlené zásahy. Nejlepší je jim věnovat samostatný čas a teoretickou přípravu.

Polární záře v Mývatn, Island.
Polární záře v Mývatn, Island.

Smartphony

Zvládnout fotografování Aurory smartphonem je možné za pomoci následujících speciálních aplikací:

  • Northern Lights Photo Taker App
  • Cortex Camera
  • NightCap Pro

Cestujte s CK SEN do Norska či na Island za polární záři a na poznávací zájezdy do celého světa.

Polární záře v Svolvær, Norsko.
Polární záře v Svolvær, Norsko.

Fun Facts o polární záři

  1. Polární záře vystupují v severské mytologii Vikingové věřili, že polární záře ozařující oblohu jsou odrazem brnění Valkýr, ženských válečnic, když vedly válečníky k Odinovi. Ódin byl hlavní bůh a vládce Asgardu, uctívaný všemi Vikingy. Ti věřili, že žil ve Valhalle, kde se připravoval na Ragnarök – sérii událostí, která vyvrcholí bitvou mezi bohy a jituny a následně nastane znovuzrození světa. Ve vikingské legendě byl Ragnarök nejvýznamnější bitvou, takže Ódin potřeboval po svém boku ty nejstatečnější válečníky. Během každé bitvy na Zemi si vybral válečníky, kteří zemřeli, a přidají se k němu ve Valhalle. Valkýry - válečnice na koních, které nosily brnění a nesly kopí a štíty - měly právě za úkol vést Ódinovy vybrané válečníky do Valhally.
  2. Polární záře v čínských dračích legendách Vzhledem k zeměpisné šířce je pozorování „severních světel“ v Číně vždy vzácné. O to více pak v očích mnohých starých Číňanů „zázračné“. Říká se, že řada raných čínských legend o dracích může být spojena právě s tímto přírodním úkazem. Staří Číňané se domnívali, že světla jsou výsledkem boje mezi dobrými a zlými draky chrlícími oheň.
  3. Polární záře jako znamení Ne každý si spojoval světla s bohy nebo něčím nadpozemsky krásným. Často to bylo bráno jako znamení negativních historických událostí. Například v Itálii a Francii se věřilo, že světla na obloze jsou špatným znamením, které může být předzvěstí vypuknutí čehokoli - od války po mor. Na Britských ostrovech se zase říkalo, že obloha „zářila červeně“ pár týdnů před Francouzskou revolucí.
  4. Japonská kultura spojuje polární záři se štěstím Jedním z témat v legendách o polární záři je také plodnost! Například v japonské kultuře bude dítě počaté během zobrazení severních světel obdařeno dobrým vzhledem, intelektem a štěstím.
  5. Polární záře a Slunce Zatímco se světla vyskytují v zemské atmosféře, jejich příčina leží asi miliony kilometrů daleko na povrchu Slunce. Zde mohutné exploze elektromagnetické hmoty zvané výrony koronální hmoty (CME) vrhají nabité částice do vesmíru. Tyto částice, známé jako sluneční vítr, se o několik dní později dostanou k Zemi, kde způsobí záři.
  6. Polární záře se vyskytují asi 100 km nad zemí Když se díváte na nebe během záře severních světel, může se vám snadno zdát, že byste se jich mohli téměř dotknout. Ale ve skutečnosti jsou světla vysoko v atmosféře naší planety. Obvykle se nacházejí ve výšce kolem 100 km nad zemí, nikdy však nejsou níže než 80 km a naopak málokdy jsou ve větší výšce než 500 km.
  7. Polární záře se mohou objevit kdykoli Na rozdíl od toho, co si někteří lidé myslí, polární záře se může objevit v kteroukoli denní dobu. Naše oči však potřebují tmu, abychom je mohli vnímat. To znamená, že dny kolem úplňku nejsou nejlepší pro jejich lov. A proto je také vhodnější odjet pozorovat tento úkaz mimo civilizaci, mimo nadměrné městské osvětlení.
  8. Polární záře jako vědecký obor Studium polární záře spadá do vysoce specializovaného vědeckého oboru. Kdo by se však domníval, že se jedná o nějaké moderní pohnutky, mýlil by se. Již například norský matematik a astrofyzik Carl Størmer (1874 – 1957) studoval pohyb nabitých částic v magnetosféře. Dalším raným průkopníkem byl vědec Kristian Birkeland, ten dokonce získal sedm nominací na Nobelovu cenu. V laboratoři vytvořil napodobeninu polárních září, tzv. terrellu. Jeho portrét a právě i terrella jsou od roku 1994 na norské dvou set korunové bankovce! V roce 1939 opět norský fyzik Lars Vegard dokázal emise vodíku v polární záři. O devět let později pak poukázal na dopplerovský jev ve vodíkových liniích polární záře.
  9. První fotografie polární záře pořízena v roce 1892 Byl to německý fyzik a astronom Otto Rudolf Martin Brendel (1862 – 1939), který pořídil první známou fotografii polární záře. Tato černobílá fotografie byly pořízena 5. ledna 1892 a byla publikována v časopise The Century v říjnu 1897. Snímek najdeme uložený v muzeu v norské Alta.

Yellowknife, Kanada.
Yellowknife, Kanada.

  1. Polární záře je pro Norsko velký byznys Města na severu, jako je Tromsø a Alta, jsou v zimní sezóně hlavními lákadly pro turisty z celého světa. Severní světla jsou mezi TOP 3 zdejších turistických cílů (ještě spolu s fjordy a ledovci) a vyhledávaných slov na webu u těch, kteří plánují výlet do této skandinávské země.
  2. Norsko má kostel inspirovaný polární září Norská obec Alta, kde se točí vše kolem polární záře, má dokonce katedrálu věnovanou tomu přírodnímu fenoménu. I její design je jím inspirován. Kostel je pojat v moderním duchu a byl vysvěcen v roce 2013.
  3. Auroru australis vidí mnohem méně lidí Protože se v zóně polární záře kolem jižního pólu nachází mnohem méně lidí, jsou jižní světla neboli Aurora australis zahlédnuta mnohem méně často než jejich severní „kolegové“.
  4. Jiné planety mají také polární záře Polární záře nejsou jedinečné pro Zemi, i jiné planety se mohou pyšnit tímto úkazem. Jupiter i Saturn mají silnější magnetická pole a na obou plynných planetách byly pozorovány polární záře. Vyplývá to z Hubbleova vesmírného dalekohledu a sond Cassini a Galileo. Stejně jako na Zemi se zdá, že polární záře na Saturnu je způsobena slunečním větrem. Příčiny Jupiterovy polární záře jsou však zřejmě složitější.
  5. Můžete fotit i moderním smartphonem Dříve bylo nutné skutečně high-tech vybavení s opravdu kvalitními objektivy, abyste si památku na polární záři mohli zachytit a navždy odvézt s sebou domů. Dnes, jak již bylo řečeno, vám podobnou službu udělá i smartphone.
  6. Polární záři bylo možné spatřit i v ČR Ač je tento úkaz v našich zeměpisných šířkách opravdu vzácný, čas od času je možné i zde polární záři zahlédnout. Naposledy se tak stalo na pár minut v noci na 14. března 2022.
  7. Polární záře neustále mění tvar Vzory a tvary polární záře jsou určovány měnícím se tokem nabitých částic a měnícími se magnetickými poli.
  8. Termín „aurora borealis“ byl vytvořen v roce 1619 Termín pro polární záři, „aurora borealis“ je prý odvozen od římské bohyně úsvitu Aurory a řeckého jména pro severní vítr „Boreas“. Existuje však určitá debata o tom, kdo fenomén jako první pojmenoval – francouzský astronom Pierre Gassendi (1592 – 1655) nebo italský astronom Galileo Galilei (1564 – 1642).
  9. Nejstarší dochovaná zmínka o polární záři je z roku 2600 př. n. l. Archeologové se domnívají, že některé jeskynní kresby znázorňují právě polární záři. Ač to samozřejmě není jisté, rozhodně to není vyloučené. Polární záře není žádnou „novinkou“.
  10. Polární záře vydává zvuk Ačkoli již dříve existovaly domněnky, že by polární záře vydávaly zvuky, vědci nejprve smetli tuto teorii ze stolu. Nicméně v roce 2016 finská studie potvrdila, že Aurora Borealis skutčně produkuje zvuk, který lze slyšet. Emeritní profesor Unto K. Laine z Aalto University dokonce pořídil nahrávky polárních zvuků, které ukazují relativní běžnost tohoto jevu. Nečekejte však žádné libozvučné melodie, ale spíše praskání!


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole