děti v krojích v Chiang Mai.

Chiang Mai: Co vidět v oáze expatů v severním Thajsku?

Proč je Chiang Mai, starobylá perla severního Thajska, tak vyhledávanou destinací? Čím může konkurovat třeba milovanému Krabi, klidnému Phuketu, nebo tepajícímu Bangkoku? Toto místo je naprosto odlišné od ostatních zmíněných destinací. Ukryté na severu Thajska ve vyšší nadmořské výšce nabízí turistům stovky zlatých chrámů, usměvavé a vlídné místní, celosvětovou pestrost národností a unikátní kuchyni severního Thajska, ale i svěží šťavnatou džungli, slony, voňavé orchideje, nebo třeba hejna krásných motýlů.

Autor: Pavel Fellner

17.02.2023

Čti více
Rýžová políčka v severním Thajsku.
Rýžová políčka v severním Thajsku.

Sever Thajska je zcela jiný než zbytek země a než bílé písčité pláže na jihu, a Chiang Mai je vyhledávanou destinací baťůžkářů, expatů a digitálních nomádů. Přezdívá se mu hlavní město severu, je hospodářským a turistickým centrem v této oblasti, ale přitom působí jako jedna malá globální vesnice. Město chrámů leží asi 700 kilometrů od Bangkoku a žije v něm na 150 tisíc obyvatel. Najdete tu na 300 chrámů a několik desítek chrámových komplexů, ale také chovy slonů, hadů či motýlů…

Metropole říše Lan Na

V dějinách Thajska sehrálo Chiang Mai velmi důležitou úlohu: od roku 1296 bylo metropolí říše Lan Na, která se překládá jako "království milionu rýžových polí". Původním hlavním městem bylo město Chiang Rai, ovšem první král Mangrai přesunul nové hlavní město právě sem. Chiang Mai se záhy stalo místem, kde vzkvétal obchod a řemesla, místo však bylo významné i po stránce historické a kulturní.

Více než kdekoli jinde tu pocítíte sílu buddhismu, protože království bylo díky vlivu Monů už od počátku silně buddhistické. Vliv učení v regionu pak posílil Král Tilok, který zde vládl v letech 1441 až 1487, a který zde nechal vystavět spousty monumentálních sakrálních staveb.

Městu se velmi daří až do roku 1556, kdy ho v rámci Barmsko-Siamských konfliktů (první války údajně vznikly kvůli mocné a posvátné sošce Smaragdového Buddhy, o kterém jsme psali v blogu o Bangkoku) ovládnou Barmánci. Lan Na se stává vazalským státem Barmy a barmská kultura do města Chiang Mai propisuje markantní vliv na zdejší architekturu až do roku 1785, kdy Thajci pod vedením krále Rámy V. Barmánce vyhánějí, a Lan Na se stává součástí Thajského království.

Žena ze severního Thajska z kmene Karenů.
Žena ze severního Thajska z kmene Karenů.

Ráj freelancerů a expatů

Dnes je Chiang Mai doslova ikonou freelancerů a expatů. Starobylé město se rychle proměnilo v moderní tepající místo plné butiků, kaváren a lidí všech národností a typů pleti, ale přitom si dokázalo zachovat svou "téměř vesnickou", usměvavou a přívětivou tvář.

Už víme, že tady řemesla jen vzkvétají, a právě tady se vyrábí ikonické a pestrobarevné thajské deštníčky ze dřeva a papíru ze stromu Sa nebo třeba nádherné hedvábné oblečení, jehož cestu můžete sledovat už od kukly bource morušového až po finální výrobky.

Chiang Mai je obklopeno stálezelenou džunglí a ihned za městem vyrůstají z bujné zeleně příkré skály. Tady najdete divoce růst orchideje, které doma s opatrností opečováváme. Na exotické pestrobarevné květy tu narazíte na každém rohu, protože tu rostou jako plevel. Stejně přirozeně tu poletují další thajské pestrobarevné drahokamy - vzácní motýli. Už jste se někdy pohybovali v zahradě plné nádherných obrovských motýlů v tyrkysových, zelených nebo pronikavě modrých barvách? Pakliže vás barevná krása neláká, rozhodně tu navštivte jeden ze sloních útulků. Tady sloni neotročí a neslouží jako prostředek hromadné dopravy. Tady se o slony krásně starají, poskytují jim potřebnou péči, respekt a láskyplnou svobodu. Ostatně, až do roku 1916 se Thajsku přezdívalo Země bílého slona, tak seberte odvahu a nechte si vlepit jednu "chobotí" od tohoto krásného zvířete.

Zlatý trojúhelník.
Zlatý trojúhelník.

Co v Chiang Mai rozhodně musíte zažít a vidět:

1. Wat Phra That Doi Suthep

Začínáme mimo město, ale v tomto případě výjimku udělat musíme. Jedná se totiž o jedno z nejvýznamnějších míst v celém severním Thajsku. Chrám se nachází na hoře Doi Suthep vysoké 1676 metrů. Právě toto místo označil posvátný bílý slon nesoucí relikvie Buddhy a místní mu zde proto vystavěli chrám Wat Phra Doi Suthep. Slon s relikviemi Buddhy podle legendy vystoupal na kopec a přesně na tomto místě se zastavil, sedl si, odmítal se hnout dál a v místě dnešního chrámu začal chobotem hloubit důlek do země. Tam také Thajci Buddhovy relikvie uložili.

Wat Phra That Doi Suthep je nádherný komplex, k samotnému chrámu vede o tři sta schodech dlouhé zdobené schodiště, na kterém najdete i vyhlídku a jež končí až před zlatými budovami chrámu. Stojíte na prahu nejposvátnějšího místa široko daleko, navíc s nádherným výhledem na celé Chiang Mai. Pokud se nebojíte skútrů, využijte toho a půjčte si jej právě pro cestu sem. Po cestě vás čeká několik dalších krásných vyhlídek, které by byla škoda minout.

Wat Phra That  Doi Suthep.
Wat Phra That Doi Suthep.

2. Národní pak Doi Suthep

Park leží na stejnojmenné hoře za městem a rozléhá se na území 265 km2. Najdete jej jen pár kilometrů za severní hranicí města, takže se v průběhu několika let stal vítaným místem úniku před smogem a betonem. Kromě výše zmíněného chrámu zde najdete také nádherné vodopády Kuey Kaew Waterfall, Mon Tha Than Waterfall, Dtaat Mook Waterfall a součástí parku je i několik kilometrů krásných trekových tras. Troufnete si na jednu z nich, nebo dáte přednost více relaxujícímu zážitku a budete poznávat panenskou přírodu džungle z bambusového voru poklidně plujícího po řece?

3. Wat Phra Singh

Jedná se o jeden z nejkrásnějších chrámových komplexů v Centru města Chiang Mai. Byl vystavěn v roce 1375 a v 19. století jej zrenovovali. Jeho součástí jsou tři vyzdobené hlavní budovy.

Wat Phra Singh.
Wat Phra Singh.

4. Wat Phat Lat

Svatyni najdete na půli cesty do Doi Suthep. Tady na vás mystika doslova dýchne, chrám je starý sedm století, ukrývá se v džungli a příroda se tu prostě vrůstá do víry. Snad nikde jinde není toto spojení silnější.

5. Wat Chiang Man

Chrám najdete v severovýchodní části starého města. Je nejstarším buddhistickým chrámem v Chiang Mai a byl postaven v roce 1297 za vlády krále Mangraie.

Wat Phat Lat.
Wat Phat Lat.

6. Phae Gate

Při procházce městem zeď nemůžete minout, i když už nestojí celá. Východní brána starého města je součástí historického opevnění, které mělo Chiang Mai chránit před barmskou invazí. Na rozdíl od většiny thajských pevnostních zdí však tato nemá oválný, ale čtvercový tvar a svými prvky připomíná thajské hory a moře. Zdí vedlo původně osm bran, do dnešních dnů se však zachovala jen Phae Gate. Tvoří zároveň hlavní bránu do města, kterou vstupovali mniši, obchodníci i diplomaté. Právě zde a na přilehlém náměstí Thajci slaví ty nejvýznamnější festivaly, jako je Loy Krathong, nový rok Songkran nebo květinové slavnosti.

7. Wat Chedi Luang

Dnes zůstaly z obrovské pagody vystavěné ve 14. až 15. století spíše jen ruiny, ale i tak dokáže tento chrámový komplex návštěvníkům předat svou unikátní atmosféru, protože toto místo střeží několik soch slonů. Jedná se o největší a údajně také o nejkrásnější stavbu v Chiang Mai, rozhodně však o jedno z nejfotogeničtějších míst tady. Věřte tomu, že odcházet se vám odsud bude jen velmi těžce. V jeho ruinách dnes najdete i kopii slavné sochy Smaragdového Buddhy Phra Kaew, která toto místo zdobila do roku 1475 a která je nyní v Bangkoku.

Jako první vás uvítá chrám Pra Wihan Luang jehož portál je až neuvěřitelně zdobný. Můžete před ním stát několik desítek minut, a přesto snad nenajdete prázdný centimetr. Tento pohled vás téměř přenese do siamské pohádky. Až za ním se rozprostírá nádherná starobylá stúpa, která vás naopak uhrane svou nedokonalostí. Je cihlová, zčernalá od vlhkosti a obdivovatelům hrdě hlásí, že už tu stojí pěkných pár stovek let. Vystavěna byla ještě během království Lan Na, tedy dávno před tím, než vznikla královská města Sukhotai a Ayutthaya.

Je zajímavé, že dodnes není zcela jasné, co komplex poničilo. Spekuluje se o zemětřesení, ale také o střele z děl barmské armády v roce 1775.

Wat Chedi Luang.
Wat Chedi Luang.

8. Night Bazaar

Co objevovat v Chiang Mai po setmění? Rozhodně vyrazte na trh Night Bazaar za východní hranicí města. Tady najdete skutečně cokoli. Od ručně vyráběných a řemeslně skvostně vyvedených suvenýrů přes dokonalou místní kuchyni až po oblečení a klasické turistické cetky všeho druhu. Trhy mají prastarou tradici, která sahá až k junajským karavanům, jež tudy cestovaly z čínského Simao do Barmy.

Nekonečné ulice plné pestrobarevných stánků tu doplňují muzikanti, všelijací umělci, maséři i vykladači štěstí. Pár tipů od místních? V sobotu a v neděli je tu hlava na hlavě, proto se sem vydejte až hodinu či dvě před zavřením. Nesmlouvejte také o věcech, které nemáte v úmyslu koupit, a do třetice: nezapomeňte, že i pár ušetřených bahtů je pro mnoho Thajců doslova jměním.

9. Pomazlete slony v Elephant Pride Sanctuary

Tady slony skutečně ochraňují a zabraňují jejich otročení. Pokud si koupíte vstup do jejich útulku, nejen že pomůžete dobré věci a přispějete na činnost útulku, ale zažijete to, co jste dosud zažít nikde jinde nemohli: už jste koupali či kartáčovali, mazlili či krmili slona? Takto opečovaný tvor vás pak rád sveze na trek do hor.

Koupání se slony v okolí Chiang Mai.
Koupání se slony v okolí Chiang Mai.

10. Pijte kávu s kmenem Karen

Zelené hory kolem Chiang Mai jsou dokonalým místem pro pěstování kávy. Tak není divu, že netrvalo dlouho a město se stalo vyhlášenou kávovou metropolí Thajska. Ve městě zkuste alespoň několik z mnoha kaváren a ochutnejte způsob zpracování kávy tolik typický pro sever Thajska. Nahoře v džungli pak poznejte, jak celý proces funguje od péče o kávovníky přes pražení zrnek až po tvorbu finálního lahodného moku. Tady poznáte lokální, ekologicky přátelský a modernitou nenarušený tradiční život kmene dlouhokrkých žen Karen, které zdobí stovky zlatých náhrdelníků - kruhů.

11. Zkuste pilates nebo jógu v Buak Hard Public Park

Zdejší parky jsou plné místních aktivních lidí, ale i turistů a expatů, kteří sem chodí chytat těžce hledaný zen. Park Buak Hard je tím pravým místem, kde byste měli vyzkoušet pilates nebo jógu. Nebo se tu připojte k místním a zahrajte si zdejší hru sepak takraw s míčem a síťovými koši. V parku najdete i eco friendly restaurace.

12. Pravá masáž za zlomek ceny

V Chiang Mai rozhodně zkuste masáž. Po celodenní práci či chození po památkách vám jistě přijde vhod. Po celém městě najdete řadu masážních salonů, ale nejvíce tradičně v Nimmanhaemin. Tady si dopřejete i hodinové masáže za méně než 300 bahtů.

Žena z kmene dlhokrkých žen.
Žena z kmene dlhokrkých žen.

Projezte se v Chiang Mai do blaženosti

Pad Thai, Kari Masamann, fritované banány, nebo sladká mango rýže… to jsou jen některé z vyhlášených jídel severního Thajska. Zdejší kuchyně je prostě autentická a tak dobrá! Rozhodně vyzkoušejte Khao Soi, typickou pochoutku z Chiang Mai: dokonalou polévku s kokosovým mlékem, nudlemi, kuřecím masem, šalotkou a koriandrem, nahoře najdete křupavý posyp z vaječné omelety. Je to zkrátka kousek gastronomického nebe!

Thajské jídlo je velmi ostré a pálivé. Pokud máte citlivější žaludky, ale přesto chcete ochutnávat místní speciality, naučte se pro přežití praktické sousloví: "mai pet" - nechci ostré. Pak to zvládnete bez úhony.

A poslední rada z oblasti gastronomie: trhy nabízí skutečně dokonalé pokrmy, pokud ale chcete svůj zážitek ještě povýšit, najděte si zde praktický kurz přípravy nějaké místní speciality. Místní lidé vám rádi ukážou, jak správně krájet chilli po Thajsku, co všechno patří do správného Pad Thai či bez jaké ingredience se Khao Soi neobejde.

Jídlo v banánovém listu.
Jídlo v banánovém listu.

Kdy se do Chiang Mai vypravit?

V Chiang Mai počítejte s typicky thajským počasím. Nejstabilnější období trvá tradičně od konce listopadu do února, kdy se zde teploty pohybují kolem 27 stupňů Celsia a déšť přichází jen občas v podobě nočních přeháněk. Od března do června tu pak teploty narůstají k 35 stupňům, což už není příliš komfortní. Nezapomeňte, že se pohybujete ve vnitrozemí a že v rozpáleném městě už není dlouho k vydržení. V červenci pak přichází období monzunů a musíte tak počítat s vydatnými průtržemi mračen i během dne. Dobrou zprávou ale je, že déšť nikdy netrvá déle než několik desítek minut a že díky němu se horký vnitrozemský vzduch nádherně pročistí.

Nejlepší tedy bude, když se do Chiang Mai vypravíte během hlavní sezóny - od prosince do února, pobyt si užijete i v listopadu a březnu. Navíc, pokud sem na sever Thajska vyrazíte v listopadu, můžete si tu užít slavný festival světla Loy Krathong, který se koná během prvního úplňku v jedenáctém měsíci a kdy se do nebe pouští tisíce papírových lampionů. První víkend v únoru tu pak Thajci slaví květinové slavnosti Flower Festival, a vy na vlastní kůži zažijete bohatě zdobené průvody, které se promenádují napříč celým městem. V půlce dubna pak v Chiang Mai slaví Thajský nový rok Songkram, a to je přesně ten důvod, proč vyrazit na sever Thajska i v horku - rozpálené ulice a teploty atakující čtyřicítku tu jistojistě přebije největší vodní bitva v ulicích měst.

Buddhističtí mniši.
Buddhističtí mniši.

Jak se dostat do Chiang Mai?

Většina cestovatelů, kteří se poprvé vypraví do Chiang Mai, nemíří přímo sem, ale poznávají město v rámci svého objevování Thajska nebo jihovýchodní Asie. Nejčastějším výchozím bodem, odkud se na sever míří, proto bývá Bangkok nebo Phuket. Odsud denně létají do Chiang Mai desítky leteckých spojů. Pokud cestujete s odbaveným zavazadlem, vyplatí se pořádně prostudovat ceny Thai Airways či Bangkok Airways, které často mívají zavazadlo a občerstvení v ceně. Pokud vám stačí cesta bez velkého kufru, projeďte lowcost poskytovatele jako je Thai Smile, Nok Air nebo třeba Air Asia. Let je vhodné rezervovat s předstihem několika týdnů a počítejte s náklady kolem tisíce korun.

Pokud si přejete zažít levnější a dobrodružnější, ale také mnohem delší cestu na sever, vypravte se do Chiang Mai vlakem. Na železnici strávíte více než dvanáct hodin cesty, ceny se pak pohybují kolem stokoruny ve třetí třídě, dvou set korun ve druhé třídě a přes 400 korun vytáhnete z peněženky, pokud si přejete cestovat první třídou. Místní vlaky hodně využívají, pokud tedy chcete mít jistotu, že jízdenku do vybrané třídy seženete, kupte si ji na nádraží alespoň několik dní předem.

Do Chiang Mai však můžete přicestovat také autobusem, nebo přesněji řečeno minivanem. Existují noční jízdy, které vás naloží kolem půl sedmé večer a v sedm ráno už vyskakujete v Chiang Mai.. Za cestu zaplatíte jen 250 až 500 bahtů, z uvedených variant je ale tato nejméně bezpečná.

Políčka se zeleninou a rýží.
Políčka se zeleninou a rýží.

Jak cestovat po Chiang Mai?

Opět máte několik možností. Samotné centrum města je určitě nejlepší projít pěšky, ale po širším okolí už využijete třeba Uber, tradiční tuk tuk nebo ikonický taxík v podobě červené dodávky songthaew. Pickupy v jasně červené barvě křižují celé město. Stačí na ně mávnout, řidič vám přistaví a vy si naskočíte na korbu a jen oznámíte, kam jedete. Výhodou je jednotná cena 20 bahtů, nevýhodou je, že řidič bude cestou přibírat další cestující na podobné trase a vy se o cestu podělíte.

Službu Uber nebo Grab využijete v Chiang Mai na delší cesty mimo město, které potřebujete více plánovat. Tady vás na rozdíl od červené dodávky řidič odmítnout nemůže, cenu budete vědět předem a využít se spolehlivě dá i v noci, kdy většina taxíků nejezdí. Samozřejmě, tradiční variantou je tuk tuk, ovšem počítejte s dvakrát větší cenou než za taxík. Tuk tuky jsou tu totiž spíše lákadlem pro turisty než tradičním a běžným způsobem přepravy.

Půjčit si můžete i skútr. Budete maximálně flexibilní a nemusíte se na nikoho vázat. Pro zápůjčku je však třeba počítat s finančním depositem v hotovosti a budete potřebovat také mezinárodní řidičský průkaz. Půjčoven je po městě několik, stačí si jen vybrat. Kdo se bojí motorizované proplétačky ulicemi Chiang Mai, může si půjčit kolo.

Umělecká remesla Thajska.
Umělecká remesla Thajska.

Kde se v Chiang Mai ubytovat?

Kdo už prozkoumal město na mapě, dobře odhadl, že největší koncentrace ubytovacích zařízení bude v centru města a podél jeho obvodu. Digitální nomádi uvítají čtvrť Nimmanhaemin. Turisté, kteří si chtějí užít pestrý noční život, by měli nocleh pohledat v Loi Kroh. K mání je skutečně všechno, od luxusních hotelů, přes standardní nocleh a hostely s klasickým asijským standardem.

Vodopád v severním Thajsku.
Vodopád v severním Thajsku.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole