Pozlácený alác v thajském Bangkoku.

Bangkok: Průvodce, tipy, památky, zajímavosti a co vidět?

Město andělů, metropole hříchu, brána do Asie,  Benátky východu, město, co skutečně nikdy nespí. Ať už mu přiřadíte jakékoli přízvisko, Bangkok vám je do posledního detailu naplní. Thajská metropole je vše, jen ne nudná. Dýchá životem, energií, exotikou, dechberoucí architekturou starých chrámů. Ale i vášní, sexem a erotikou na hraně. Zhltne vás hned po příjezdu a nemusí vás pustit ani za čtrnáct dní. Záleží jen na vás, kterou cestou se vydáte poznávat Bangkok.

Autor: Pavel Fellner

01.12.2023

Čti více
Pozlacené sochy Buddhy v chrámu Wat Pho v Bangkoku.
Pozlacené sochy Buddhy v chrámu Wat Pho v Bangkoku.

Bangkok - metropole Thajska leží na pevninské části země v deltě řeky Chao Praya a s více než 15 miliony obyvatel je podle posledních tabulek 17. největším městem světa a zároveň nelidnatějším městem v zemi. Bangkok (pro Thajce Krung Thep) je pro většinu cestujících vstupní branou do Asie - právě zde cestovatelé přichází do prvního kontaktu s asijskou exotikou a odsud se vydávají poznávat dál. Časopis Travel and Leisure jej dokonce několikrát po sobě označil za nejoblíbenější turistickou destinaci Asie a 3. turisty nejoblíbenější město světa (hned po Londýnu a Paříži).

První zmínky o městě se datují do 15. století, kdy během slavných dob království Ayutthaya sloužil jako menší obchodní stanice. Na jeho místě později stála dvě hlavní města země: v roce 1768 Thonburi a v roce 1782 Rattanakosin. Městská výstavba zde začíná rašit v 18. století, ale svůj skutečný rozkvět zažívá Bangkok v 19. století společně s rozkvětem celého Siamu, kdy už se zde silně projevuje vliv západu. Město silně poznamenalo dvacáté století, kdy se Bangkok stává centrem politických bojů během snahy o svržení absolutistické monarchie, ovšem dnes se Bangkok hrdě tyčí na řekou, a za nějakých 200 let rozvoje se z něj stala kosmopolitní metropole, finanční a obchodní centrum i asijská Mekka businessmanů.

Buddhističtí mniši.
Buddhističtí mniši.

Tropický Bangkok nabízí svým návštěvníkům vlastně jen dvě roční období: období dešťů startuje příchod jihozápadního monzunu zhruba v polovině května a mokrá sezóna končí v říjnu. Nejdeštivějším měsícem je pak září, kdy průměrně naprší 344 mm. Období sucha je horké a nastává od října do května, i když i v tomto čase vás tu může překvapit nějaká letní bouřka. V pozdních jarních a letních měsících tu očekávejte velmi horké počasí, kdy se teploty snadno vyšplhají i ke čtyřicítce. Během zimy pak maximálně deset stupňů nad nulou. V tepající světové metropoli se s přehledem domluvíte anglicky, měnou je thajský baht (přibližně 0,7 koruny)..

Štíři, kobylky,… noční trhy.
Štíři, kobylky,… noční trhy.

Kontrasty na každém rohu

Bangkok je fenomén. Říká se, že Bangkok turisté buď milují, nebo nenávidí. Je totiž tak kontrastní! Na jednom místě můžete ochutnat exotickou Asii jakéhokoli druhu a je vlastně jen na vás, zda z toho uděláte benefit či nevýhodu. Bangkok tepe, je nepřehledný, zmatečný, rušný. Můžete se ztratit v ulicích Red Light District, které vás budou lákat na noční show, sex různého druhu, masáže či Ladyboys party. Můžete vyrazit na pravý thajský Kickbox, projít tržiště skrz na skrz, ochutnat hmyz všeho druhu, výborný Pad Thai či jinou skvělou kuchyni. Můžete vyrazit na loďku a zkoumat důsledky závratného růstu města v podobně znečištění řeky Chao Praya, nebo si tu naopak užít romantickou večeři při svíčkách.

...Nebo se můžete ztišit a procházet zlatavé chrámy starého města, meditovat u obří sochy Buddhy či dopodrobna zkoumat barevné poklady zdejších tropických vod v místním akváriu.

Pozlacené sošky Buddhy.
Pozlacené sošky Buddhy.

Vydejte se ulicemi business centra obdivovat soudobou architekturu, vyrazte do nablýskaných nákupních center nebo seberte odvahu a zažijte na vlastní kůži něco, co má jen Bangkok: hustou, zmatenou a naprosto předimenzovanou dopravu. Tady vám budou útočit na všechny smysly, tady můžete opravdu cokoli.

Pohled na moderní město.
Pohled na moderní město.

Tuk tukem, taxíkem či metrem?

Ano, doprava je něco, co překotně rostoucí a dynamicky se vyvíjející organismus města velmi trápí. Pravidelné kolony aut a každodenní dopravní zácpy ochromují místní komunikace a stresují Bangkokčany přesto, že městem vede několik vysokorychlostních silnic. Každý den od šesti do půl desáté a od půl páté do osmi večer nastává na místních silnicích dopravní peklo. V roce 1990 to zašlo tak daleko, že metropole musela začít řešit závažné znečištění ovzduší, kterému se snaží ulevit zlepšením městské hromadné dopravy. Dnes Bangkokem jezdí čtyři linky metra a další jsou ve výstavbě. Přesto jsou smog a respirátory na ústech Bangkokčanů už jakýmsi koloritem města.

Plány na to, že město si projdete po svých, proto rovnou vzdejte. Vzdálenosti jsou tu veliké a orientace se může na první dobrou zdát velmi nepřehledná. Turisté proto nejčastěji volí metro nebo místní velmi levné taxíky. Linky metra jsou tu relativně nové a zatím se jako tepny pod metropolí rozrůstají dál a dál, takže se většinou nedostanete přesně na místo, které toužíte vidět: metro má sloužit především potřebám Bangkokčanů, jeho primárním cílem není zavést turisty k hlavním památkám. Aby toho dopravního zmatku nebylo málo, počítejte také s tím, že pokud budete chtít přestupovat z linky na linku, budete potřebovat další jízdenku. Metro totiž obsluhují čtyři různé společnosti, které si své lístky navzájem neuznávají.

Restaurace Banyan Tree v Bangkoku.
Restaurace Banyan Tree v Bangkoku.

Proto vás s největší pravděpodobností čeká cesta taxíkem. Ty oficiální jsou označeny nápisem Taxi Meter a bývají buď zeleno-žluté, červené, růžové nebo modré. Narazíte na ně úplně všude: u chrámu, v nejrušnějším centru i na samotném okraji města. A nemusíte si z nich dělat žádný stres - taxi v Thajsku je mnohem levnější než v Česku a vzhledem k povaze místní dopravy i překvapivě velmi efektivní. Navíc, pro turisty je ve zdejším mumraji obrovskou výhodou dojet přesně tam, kam potřebují. Nezapomeňte na hotovost, v taxi se nedá platit kartou. A pohlídejte si, aby váš řidič zapnul taxametr, v opačném případě by vás čekalo dlouhé vyjednávání a pravděpodobně až pětkrát vyšší cena za vaši cestu.

Pokud chcete Bangkokem jezdit opravdu stylově, nasedněte do tuk tuku. Z otevřené tříkolky s motorovým pohonem a sedačkou pro dva vzadu nasajete Bangkok se všemi jeho náladami, emocemi, barvami i pachy. Nejde jen o turistický zážitek dobrý pro exotické fotky a ohromování přátel, ale o skutečně efektivní dopravu, kterou s oblibou používají i místní. O pohodlí se tu mluvit nedá, to si řekněme na rovinu. Ovšem se smlouváním (nejčastěji k prospěchu řidiče) počítat musíte. Stejně tak, jako v taxíku, i v tuk tuku se platí hotově na ruku a vy jako turista si za nefalšovaný zážitek pro všechny vaše smysly prostě připlatíte. Zatímco tetička odvedle se poveze za 40 bahtů, vy z peněženky vytáhnete často dvakrát i třikrát tolik. Ovšem stojí to za to!

Oblíbený tuk tuk.
Oblíbený tuk tuk.

Co rozhodně musíte vidět

Královský palác

Zahalte si ramena a kolena, sandály vyměňte za uzavřenou obuv (na oblečení dbejte, jsou tu přísní) a vstupte do dechberoucí krásy v samotném centru Bangkoku. Bývalý domov thajské královské rodiny denně navštíví na sto tisíc turistů. Trochu rušné místo, ano, ale není se čemu divit. Zdejší architektura, obklopená zelení precizně upravených parků, je prostě úžasná. A celý komplex vypadá, jakoby se vyloupl z pohádky. Hlavním cílem turistů je vnější palác královského komplexu, ale najdete tu ještě další dvě části: vnitřní palác a náboženské budovy. Pokud se vám údivem ještě neotevírají ústa, hledejte v komplexu právě zlaté střechy chrámu Wat Phra Kaeo. Nejposvátnější místo v celém Thajsku v sobě už od 14. století ukrývá zelený poklad v podobě nevelké (72 centimetrů), zato velmi vzácné nefritové sošky Smaragdového Buddhy. Tato soška navíc nosí velmi vzácné šaty ze zlata vykládané drahými kameny. Jiné má do období dešťů a jiné zase pro období sucha. A pozor: přeslékat Smaragdového Buddhu smí jen samotný král.

Připravte se na to, že prohlídka komplexu vám zhltne spoustu času a popravdě: nebude se vám ani chtít odejít. Naštěstí je celý Královský palác otevřen po většinu dne. Za vstup zaplatíte 13 eur.

Královský palác v Bangkoku.
Královský palác v Bangkoku.

Chrámový komplex Wat Pho

Mnohem mohutnější Buddha, ovšem zlatý a ležící, odpočívá necelých deset minut chůze (ano, tady dopravu řešit nemusíte) od královského paláce v chrámu jednoho z nejrozsáhlejších buddhistických komplexů Wat Pho. Nacházíte se na nejdůležitějším buddhistickém místě minimálně v Bangkoku, odkud pocházejí i tolik oblíbené thajské masáže. Právě zde se nacházela první lékařská univerzita a právě tady se nachází škola thajských masáží, jaké známe my: necháte se namasírovat? Pokud ne, nevadí. Najděte po kapsách nějaké drobné a vhoďte je po vzoru tradice do jedné ze zdejších měděných misek. Socha zlatého ležícího Buddhy, který právě vstupuje do nirvány, měří ohromných 46 metrů na délku a 15 do výšky, takže se dá vyfotografovat jen těžce. Ale pozor, jen jeho úsměv má celých pět metrů! Takový kolos už ve vás nastolí doposud nepoznaný údiv a pokoru.

Ležící Buddha ve Wat Pho.
Ležící Buddha ve Wat Pho.

Legendární tepající Khao San Road

Jste jen kousek od ulice, která Bangkok definuje v mnoha filmech. Jestliže je Bangkok někde divoký a nespoutaný, jestliže skutečně nikdy nespí, je to právě tady. Právě tady uvidíte, co jste ještě neviděli. Khao San je i rájem baťůžkářů, protože právě tady najdete levné hostely. Tady v tom nekonečném mumraji se skvěle najíte, napijete, užijete si divokou zábavu a, když nebudete dostatečně opatrní, s lusknutím prstu utratíte všechny své peníze. Bary střídají restaurace a kluby, alkohol tu teče proudem, lítá tu jeden drink za druhým. Potkáte tu striptérky, zápasníky, masérky. Ale také překupníky drog, a na ty si dejte obrovský pozor. Často spolupracují s policií, která je tu velmi aktivní, a pokud se do něčeho zapletete, mohlo by to pro vás mít ošklivé následky. Držení drog v Thajsku trestají i smrtí.

Khao San Road.
Khao San Road.

Moderní Silom a piknik v Lumpini parku

Pokud chcete získat další díl do bangkocké mozaiky, vypravte se do moderní čtvrti Silom. Nejzajímavější část projdete od hlavní ulice Silom Road od Lumpini parku k řece. Čtvrť Silom vás uhrane, ukáže vám totiž další tvář města! Zde žijí ti nejbohatší lidé Bangkoku, tady najdete ty nejmodernější obchody a nakoupíte levnou elektroniku. Ráno a dopoledne Silom tepe pod obchodním diktátem mezinárodních firem, bank a businessmanů a přilehlé ulice tu fungují jako restaurace. Jenže sotva se setmí, mění se čtvrť v zábavnou divočinu a k jídlu si přidejte alkohol, tanec, erotiku a sex, kdy bary vystaví na odiv své nejkrásnější „tanečnice“ a ulice zaplní prostitutky (viz Patpong níže). Na ulicích Convent Road, Sala Daeng Road a Sala Daeng 2 najdete vyhlášený street food za pár bahtů! Ochutnejte asijskou kuchyni v některém z pouličních stánků s drobným jídlem, nebo navštivte jednu z jídelen s anglickým menu. Nakupte si dobroty a vydejte se na piknik do nedalekého Lumpini parku: je skutečně dokonalou oázou klidu uprostřed rušné business čtvrti! Místní zde také rádi piknikují, nebo přes den cvičí na čerstvém vzduchu. Okolní nádherně bujnou, ale dobře udržovanou zeleň zdobí jezírka, ve kterých (při troše pozornosti) uvidíte i vodní varany.

Lumpini park.
Lumpini park.

Turisty vyhledávaný hříšný Patpong

V bangkokské čtvrti Silom najdete hříšnou a údajně i nejstarší čtvrt červených luceren, kam každoročně míří davy sexuálních turistů. Pokud vám nestačila legendární Khao San Road, pak v Patpong jste správně. Sex zde cítíte všemi smysly a můžete jej ochutnat na všechny možné myslitelné i nemyslitelné způsoby. Na každém rohu go-go či ping-pong show. Splní tu jakoukoli vaši fantazii, a to až do časných ranních hodin! Jen ráno pozor na morální kocovinu...

Patpong.
Patpong.

Červánkový Wat Arun

Pojďme se trochu zklidnit a objevovat další nádherné chrámy. Wat Arun, neboli Chrám ranních červánků či Chrám úsvitu, leží přímo naproti Královskému paláci a patří mezi typické symboly země. Postavili jej tu už v 17. století, tedy dřív, než zde vyrostlo samotné město. Rozkládá se na západním břehu řeky Chao Praya a své jméno dostal podle hinduistického božstva Aruny: bohyně úsvitu.

Wat Arun je vystavěn v khmerském stylu a výrazně se liší od všech ostatních chrámů. Stojí na čtvercovém půdorysu a uprostřed se tyčí téměř osmdesátimetrová chrámová věž, neboli práng. Nenajdete na něm zlatavé střehy jako na většině bangkokských chrámů, zato na samé špičce chrámu ti bystřejší objeví posvátného trojhlavého slona Erawana. Přesto nebudete překvapení, že Wat Arun je jedním z nejfotogeničtějších objektů Bangkoku: v řece se nádherně zrcadlí a záleží jen na vás, ve kterou denní dobu se k němu vypravíte - pokaždé se vám představí naprosto jiný. Se zatajeným dechem můžete obdivovat jeho zdobení bílým čínským porcelánem, lasturami, ale i hru světel z barevných skel chrámu.

Wat Arun.
Wat Arun.

Zlatá hora Wat Sakket

Bangkok v deltě řeky Chao Praya je rovinatý, pyšní se však jedinou vyvýšeninou. Ta byla vybudována uměle a nyní je porostlá bujnými lesy. Výstup na Zlatou horu si ale rozhodně naplánujte. Nejen, že se vyplatí kvůli ohromujícímu chrámu Wat Sakket, ale také proto, že máte možnost užít si krásnou vyhlídku na město. A těch na placatém místě příliš nebývá.

Čínská čtvrť

Nejrozsáhlejší čínská čtvrť mimo území Číny neleží v Londýně či v New Yorku, ale právě tady - v Bangkoku. Čínská populace je s Bangkokem neodmyslitelně spjatá: její počátky tu sahají až do 17. století, kdy sem Číňané zamířili za lepším životem. Největší autenticitu čtvrti si tu zažijete odpoledne, kdy se otevírají restaurace a bary, ale skvěle se tu najíte a nakoupíte i na trzích přes den. Vyzkoušeli jste už durian? Tady máte možnost. Toto milované i nenáviděné tropické ovoce se nesmí přepravovat v prostředcích veřejné dopravy, protože má silnou specifickou vůni. Tak jej ochutnejte a sami se rozhodněte, na kterou stranu se s durianem postavíte vy.

Čínská čtvrť.
Čínská čtvrť.

Plovoucí trhy

Doposud jsme řeku Chao Praya opomíjeli, ale i ta dokáže návštěvníkům nabídnout autentický zážitek, jen je třeba si trochu přivstat. Vydejte se ráno loďkou za město k plovoucím trhům Damnoen Saduak a už krátce po vyplutí se vám vyjeví, jak tu v Bangkoku - městu kanálů - žili Thajci kdysi a měnili mezi sebou zboží na loďkách. Na trzích najdete čerstvé exotické ovoce, koření tisíce vůní a chutí a samozřejmě suvenýry, tak si trénujte smlouvání. Damnoen Saduak je neznámějším trhem, který vyhledávají turisté. Ovšem o kousek dál najdete méně známý Tha Kha, kde nasajete ryzí atmosféru obchodování na řece. Thajci se tu tolik nesoustředí na turisty a obchodují mezi sebou. Právě tady je fajn ochutnat nějakou místní specialitu a jen pozorovat rej, barevnost a autenticitu místa. O víkendu se můžete vypravit na trh Taling Chan, který je přímo ve městě.

Plovoucí trhy v Bangkoku.
Plovoucí trhy v Bangkoku.

Akvárium

Nejkrásnější akvárium v celé jihovýchodní Asii najdete právě tady, v Bangkoku. V Sea Life Bangkok Ocean World užasnete nad hlavním akváriem se žraloky, rejnoky, mantami. Bavit vás budou i ostatní akvária s želvami, obrovskými a barevnými rybami, ale mají tu i pralesní žáby a pavilon s tučňáky.

Akvárium v Bangkoku.
Akvárium v Bangkoku.

Co ochutnat v Bangkoku?

Milovníci asijských specialit dosáhnou v Bangkoku obřího prozření, protože Pad Thai, jak jej známe z domova, nesahá ani po kotníky tomu, co dostanete tady. Nebojte se ochutnat i méně známá jídla. Stojí zlomek toho co u nás a chutě se skutečně nedají srovnat. Takto vás Bangkok skutečně pohltí,... nebo pohltíte vy jej?

Thajská kuchyně je velmi rozmanitá, lidé v Bangkoku milují sladké chutě s kokosovým mlékem a palmovým cukrem. Často se tu servírují sladkovodní ryby, vepřové nebo plody moře. Okuste jejich Pad Thai se smaženými rýžovými nudlemi, fazolovými výhonky a třeba krevetami. Skutečně výtečná je Tom Yam: kyselá oranžová polévka s chilli a limetkovou šťávou. Pokud máte rádi pořádný vývar, možná bude pro vás to pravé "miska lodních nudlí" - Gooay Teeo Reua je vývar z vepřového nebo hovězího masa, sušených bylinek a koření a někdy je v něm i krev. Výtečný je i křehký papájový salát Som Tum. Až půjdete kolem pouličního stánku a dostanete chuť na něco drobnějšího, zkuste třeba sladko-slané taco Kanom Beuang, kořeněnou rýži Kow Mok nebo grilované kuřecí na špízu s nasládlou arašídovou omáčkou Sate Gai.

Thajský salát Som tum.
Thajský salát Som tum.

Věděli jste, že?

Název města Krung Thep je vlastně zkratkou velmi dlouhého: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit? Do češtiny se překládá jako zmiňované Město andělů, velké město, věčné a nádherné sídlo boha Indry, vznešené město, kde je uloženo devět skvostných drahokamů, královské město s mnoha velkolepými paláci a stavbami, věčné město, kde sídlí bohové a má svůj domov bůh Krišna, město stvořené bohem Višnou. (wikipedie) Název Bangkoku je tak dlouhý, že se se svými 168 písmeny dostal i do Guinessovy knihy rekordů jako nejdelší místní jméno na světě. Je zajímavé, že mnoho Thajců si úplný název města pamatuje - zřejmě za to mohou děkovat místní rockové skupině Asanee-Wasan, která v roce 1989 nazpívala skladbu Krung Thep Maha Nakhon. Píseň je o Bangkoku a celý její text se skládá vlastně jen z opakování úplného názvu města.

Celosvětově rozšířený název Bangkok původně znamenal něco jako "vesnice na ostrově" nebo "vesnice oliv". Jméno vychází z hovorového názvu osady, která původně stála na místě dnešního Bangkoku.

Jestli si chcete na vlastní oči prohlédnout osmou nejvyšší sochu na světě, vydejte se za velkým zlatým Buddhou do chrámu Wat Muang. Najdete jej v provincii Ang Thong poblíž Bangkoku.

Zelené kari.
Zelené kari.

Top 10 Bangkoku

1. Královský palác – Grand Palace – jednoznačná atrakce celého města. Symbol thajské historie a náboženství, královské sídlo, komplex s více pozoruhodnými chrámy, sochami, které denně navštíví až 100 000 návštěvníků!

2. Chrám smaragdového Buddhy – jeden z nejpopulárnějších a nejkrásnějších objektů, patřících do komplexu Grand Palace. Ve svých útrobách ukrývá mimořádně vzácnou podobiznu Buddhy, která s ročními obdobími mění oděv, ale převlékat ho může pouze samotný thajský král!

3. Wat Arun – nebo Chrám úsvitu najdete naproti Královskému paláci. Jde o architektonický skvost, oblepen kousky porcelánu a barevného skla, s možností úchvatného výhledu ze 70 metrů vysoké věže.

4. Wat Pho – jedno z nejdůležitějších buddhistických míst celého Thajska. Uvidíte zde 46 metrů dlouhého, ležícího Buddhy, a můžete si zde hodit mince do měděné misky, pro pocit, že jste splynuly s atmosférou tohoto kouzelného místa.

5. Chatuchak – víkendový trh a skutečný ráj pro ty, co milují nakupování. Na obrovském prostoru najdete více než 8 tisíc stánků opravdu všeho možného – oblečení, hand made předměty, keramika, bytové doplňky, jídlo a nápoje, umění, rostliny, knížky, ... Není divu, že o víkendu sem přijde až 200 tisíc návštěvníků.

6. Klong Lad Mayem – plovoucí trh v okrajové části Bangkoku, kam se mnohým turistům nechce, o to příjemněji se tu budete cítit. Výborně se tu najíte, a odnesete si odsud originální suvenýry.

7. Zamedituje si! V jednom z nejkrásnějších meditačních sálů celého Thajska v komplexu Wat Pho si najděte pár chvil pro sebe. Budete se cítit jako pravý Thajec, a uděláte něco pro svou mysl a zdraví.

8. Ulice Yaowarat – vychytaná ulice v čínské čtvrti, živá zejména v podvečerních a večerních hodinách, kde se můžete dobře najíst, nebo jen tak pozorovat to pestré turistické hemžení.

9. Asiatique – oblast města, kam se rovněž vyplatí vyrazit večer. Určitě se zde na každém rohu dobře najíte, a když chcete zažít něco skutečně bizarního, vydejte se na slavný kabaret ladyboyů – mužů, kteří podstupují mnohé operace, aby se staly ženami a dosáhly tak svého vytouženého pohlaví. V Thajsku je to neuvěřitelně silný trend!

10. Khao San – čtvrt backpackerů neboli baťůžkářů. Raj mladých lidí, barů, nočního života a levného ubytování.

Budhističtí mnisi.
Budhističtí mnisi.

Co vidět v Bangkoku navíc

1. Thajské masáže – bylo by opravdu škoda neabsolvovat slavnou proceduru v zemi jejího zrodu. Vybírat si zde můžete opravdu z mnoha, prý nejlepší jsou přímo ve Wat Pho, kde se zrodila a dodnes funguje škola masáží. Věděli jste, že thajská masáž je zařazena do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO?

2. Roof-top bary – v Bangkoku jich je opravdu hodně, a nabízejí úchvatné vyhlídky na noční metropoli. Luxusní Vertigo nabízí to nejlepší šampaňské na 61. patře, Sky Bar na Lebua State Tower je ještě o dvě patra výše a máte z něj ten nejkrásnější pohled na řeku tekoucí městem.

3. Wat Saket Ratchawora Mahawihan – Golden Mountain Temple – buddhistický chrám ještě z ayutthayaskej éry, který do dnešní krásy rekonstruoval král Rama I. a dal mu současný název. Jeho dominantou je tzv. Zlatá hora – jediná, uměle vytvořená vyvýšenina v celém Bangkoku. Shora je nádherný výhled na město.

4. MBK Center – velkolepé nákupní centrum, jedno z nejvyhledávanějších v zemi. Naleznete zde cca 2000 obchodů se vším možným, od luxusního oblečení po špičkovou elektroniku, nahoře najdete kina, restaurace, karaoke bary, herny.

5. Lupmini Park – kousek ráje uprostřed rušné metropole, 500 tisíc metrů čtverečních zeleně, kam chodí domácí sportovat, relaxovat na trávě při úsvitu, či západu slunce, praktikovat tai-chi, ... Najdete zde bohatou faunu i flóru, krásné jezírko s možností projet se na loďce, stánky s výborným jídlem.

6. Sea Life Ocean World – fascinující podmořský svět ve dvoupatrovém komplexu, kde můžete pozorovat žraloky, gigantické kraby, bahníky, mořské hvězdice, ale i tučňáky a další mořské stvoření z minimální blízkosti. Spolu zde žije až 30 tisíc živočichů z různých hloubek moře a různých končin světa. Skvělý výlet pro rodiny s dětmi, za 2 osoby zaplatíte 55 eur.

7. Jim Thompson House – malebné sídlo uprostřed bohaté zahrady na břehu kanálu Saen Saeb je památkou na amerického architekta Jima Thompsona – milovníka jihovýchodní Asie, který vášnivě zkoumal zdejší umění a tradice. Žil zde 30 let, za tu dobu se jeho teaková vila proměnila na úchvatnou sbírku starožitností, uměleckých prací, textilií typických pro Thajsko. Jeho život je opředen tajemstvím, zmizel v malajské džungli v r. 1967.

8. Sky Train – toto je asi jediný způsob cestování, během kterého vám na toulkách Bangkokem nebude teplo. Moderní klimatizované vlaky vám nabízejí atraktivní dynamické Tour de Bangkok, kontrastující s jeho historickou tváří.

9. Další možnost je vodní cestování – udělejte si výlet lodí po řece Chai Phraya, tekoucí přes město. Řeka je dodnes rušnou tepnou metropole, domácí ji běžně využívají jako jednu z dopravních cest, a vy z ní budete mít krásné výhledy na panorama Bangkoku.

10. Bangkok National Museum – domov největší sbírky thajského umění, historie, vědy. Otevíral ho král Ráma V., a najdete zde i drahocenné kameny, zbraně, textil, vzácné kulturní artefakty a jiné.

CO V BANGKOKU NEVYNECHAT

Loy Krathong

Loy Krathong je jedním z nejpůvabnějších buddhistických festivalů v Bangkoku. Lidé se shromažďují kolem jezer, řek a kanálů, aby vzdali úctu bohyni vody tím, že na vodu vypouštějí nádherné vory ve tvaru lotosu ozdobené svíčkami, kadidlem a květinami. Na místech panuje podmanivá atmosféra a také nadšení fotografové si přijdou na své. Lotosy na vodě jsou velice fotogenické a záběry jedinečné.

Každý rok připadá Loy Krathong na noc 12. lunárního měsíce (obvykle v listopadu), na konci období dešťů, kdy oblohu rozzáří úplněk. Pohled na tisíce osvětlených krathongů je opravdu kouzelný pohled a v Bangkoku je spousta míst, kde se můžete oslav zúčastnit jako např. Khlong Padung Krung Kasem.

Songkran

Songkran je thajská novoroční oslava, která se koná každý duben, resp. hlavní svátek je každoročně 13. dubna, ale oslavy trvají vždy ještě následující dva dny. Stručně řečeno – cílem novoročních oslav je lít vodu na každého a kohokoli, kdo opustí svůj domov. Můžete vidět politiky, policisty, učitele, řemeslníky, zkrátka lidi ze všech společenských vrstev, kteří se účastní těchto aktivit – a ano, turisty nevyjímaje.

Thajský Nový rok je pro Thajce speciální čas, kdy mohou zpomalit a odpočinout si a znovu se spojit s rodinou a přáteli. Mnoho Thajců se vrací na oslavu domů k rodině, ať už žijí kdekoli.

Tradice vzájemného lití vody během Songkranu má své kořeny v buddhistickém rituálu, kdy lidé kropili vodou jeden druhého a sochy Buddhy, aby symbolizovali smývání hříchů a smůly, stejně jako k očištění mysli a těla.Nutno uznat, že idea je to jistě blahosklonná. Otázkou zůstává, jak turisté na Songkran reagují, je proto důležité si uvědomit, že tento originální svátek patří k thajské tradici a v polovině dubna je zkrátka nutné počítat v thajských ulicích s „trochou vody“. Nejpopulárnější destinací v Bangkoku, kde si užít Songkran, je například Silom.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Eastin Grand Hotel Phayathai, cena pro 2 osoby se snídaní cca 3500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Bangkoku lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 20 000 Kč například s Turkish Airlines, Emirates či Qatar Airways. Finální destinací je v tomto případě mezinárodní letiště Bangkok Suvarnabhumi International Airport (BKK). Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto jedním někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Bangkoku trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 15 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Thajska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 30 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Transvestité, muži či ženy?
Transvestité, muži či ženy?

FAUNA A FLORA V OKOLÍ BANGKOKU

Fauna Bangkoku coby velkoměsta není sice tolik rozmanitá jako zvířectvo v jiných oblastech království, nicméně i na okraji města lze narazit například na makaky jávské, outloně, letuchy, gekony obrovské, varany skvrnité (např. Lumpini Park) či kaloně.

V Bangkoku najdeme v parcích mnoho barevných a vonných květin, mj. třeba bougainvillae, orchideje či pestrovky. Ze stromů lze obdivovat například pro našince exotické palmy.

PODNEBÍ

Bangkok, stejně jako většina území Thajska, má tropické klima. To znamená, že je zde po celý rok teplo a vlhko, období suchá střída sezóna dešťů a monzunů (červenec – říjen). Duben je nejteplejším měsícem v Bangkoku s průměrnými teplotami 30 °C, nejchladnější je pak prosinec s 26 °C. Měsícem s největším množstvím srážek je září, nejsušší je naopak prosinec a leden.

Graf počasí, Bangkok, Thajsko
Graf počasí, Bangkok, Thajsko

PRAKTICKÉ INFORMACE

Rychlostní limity v Thajsku jsou následující: ve městě – 60 km/h, mimo město 90 km/h, dálnice 120 km/h.

Vzdálenosti mezi jednotlivými místy:

Bangkok – Pattaya – 149 km

Bangkok – Ayutthaya – 70 km

Bangkok – Kanchanaburi – 140 km

Bangkok centrum – letiště Bangkok – 32 km

Spropitné:

Spropitné není v Thajsku vyžadované či povinné, neexistuje absolutně nutnost dávat komukoli spropitné, ale spropitné za skvělé služby je vždy přijato s povděkem. Personál pokaždé potěší, když jsou hosté spokojeni. Každopádně na rozdíl od některých jiných částí světa nikdy neuvidíte thajského poskytovatele služeb s nataženou rukou, který by čekal na spropitné.

Etiketa:

Před vstupem do chrámu zahalte co největší plochu svého těla. Tílka a šortky/minisukně rozhodně nejsou vhodné!

Mějte respekt ke královské rodině!

Při vstupu do chrámu je také někdy nutné se zout.

Projevujte úctu sochám a vyobrazením Buddhy.

Nesahejte lidem na hlavu.

Chovejte v úctě mnichy.

Na nikoho neukazujte, v Thajsku je to velmi neslušné.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole