CO V CHIAPAS OCHUTNAT
Sopa de Pan čili chlebová polévka je tradičním pokrmem z města San Cristóbal de las Casas. Jeho původ sahá až do 17. století. Je to sváteční pokrm, který se konzumuje zejména při jednotlivých religiózních „fiestách“. Avšak najdete jej v nabídce mnohých restaurací i ve všední dny. Mezi ingrediencemi nesmí chybět vejce, banány a skořice.
V roce 2006 během Feria de la Primavera y de la Paz v San Cristóbal de las Casas byla připravena největší sopa de pan na světě a byla tak zapsána do Guinessovy knihy rekordů!
Tamal de Juacané je pravděpodobně nejpopulárnější chiapaská varianta tamales. Je velmi výrazná, protože je připravována z krevetích hlav a aromatické byliny z čeledi pepřovníkovitých Hoja Santa.
Chimbo je typickým dezertem státu Chiapas, sladká „buchta“ je namočena do lahodného skořicovo – anýzového sirupu.
Comiteco je mexická lihovina destilovaná z fermentované mízy agáve (aguamiel), někdy s přídavkem cukru, která pochází právě z Chiapas. Někdy bývá kvůli agáve, ze kterého jsou oba vyráběny, přirovnáván k mezcalu, nicméně rozdíl zde existuje – comiteco se nevyrábí z praženého agáve, a proto neobsahuje onen kouřový prvek. Comiteco pochází z Comitánu v Chiapasu a jeho historie sahá až do koloniální éry.
Pox (výslovnost poš) je obřadní mexický nápoj na bázi kukuřice, který pochází od Mayů Tzotzil z Chiapas. Původně fermentované a vyrobené z kukuřice, pox se dnes často destilují a zahrnují pšenici, cukrovou třtinu a kvůli svému neregulovanému stavu často i některé další ingredience. V Chiapas je k dispozici mnoho variant, i v ochucených verzích, nicméně společným znakem bývá jejich říz, rozhodně to není žádné „dámské pití“. Nápoj má dlouhou a nejasnou historii, ale pravděpodobně byl jedním ze symbolů odporu během španělské kolonizace.