Chihuahua.

Chihuahua: Zážitky z mexické pouště a největších kaňonů

DOMOV MALÝCH PSÍKŮ 

„Oooooh, Chihuahua“....kdo by neznal populární píseň švýcarského zpěváka DJ BoBa?! Ale věděli jste, že Chihuahua není jen malé psí plemeno, ale také jeden z mexických států? Že jste o něm nikdy neslyšeli? Pak vězte, že když jej poznáte blíž, jistě vás mile překvapí. Poušť, kaňony, národní parky, vodopády a jedinečnou mexickou kuchyni...to vše vám nabídne Chihuahua na severu Mexika.

Autor: Petra Špačková

15.11.2022

Čti více

MODERNÍ HISTORIE CHIHUAHUA

Chihuahua (Estado Libre y Soberano de Chihuahua) je největším z 32 mexických států a vznikl oficiálně v roce 1824. Proto je také znám pod přezdívkou „El Estado Grande“ (velký stát). Zabírá plochu 247 455 km², tj. 12,6 % rozlohy celého Mexika . Hraničí s Texasem a Novým Mexikem na severu, s mexickým státem Coahuila na východě, se státem Durango na jihu a se státy Sonora a Sinaloa na západě. Žijí zde necelé 4 miliony obyvatel. Hlavní město se jmenuje rovněž Chihuahua, největším je však Ciudad Juárez s 1,5 mil. obyvatel. Ten zažil velký rozkvět zejména ve 20. letech 20. století, kdy čelil přílivu mnoha Američanů z důvodu zavedení prohibice na území USA. V současné době se jedná o moderní průmyslové město, avšak trpící horší pověstí ohledně drogových kartelů, které si v Juárezu dělají díky blízkosti US hranic své základny.

Po příchodu Španělů, kteří zde založili stříbrné doly, hornická města a katolické misie, začala Chihuahua vzkvétat a stala se centrem obchodu. Nicméně původní obyvatelé po staletí proti conquistadorům protestovali. Postupem času bylo mnoho domorodců asimilováno nebo vysídleno, nicméně stále zde můžeme najít komunity Raramuri (Tarahumara) a Tepehua, kteří žijí v Sierra Madre Occidental.

Oblast státu Chihuahua hrála důležitou roli v bojích mezi Mexikem a USA, město Chihuahua bylo v roce 1847 dobyto a obsazeno americkými vojáky během mexicko-americké války. Stejně tak byla oblast významným bojištěm běhemMexické revoluce, kdy zde bojovali přívrženci Pancho Villy a federální vláda. Pancho Villa se pro Mexičany stal národním hrdinou a dodnes je tak uctíván.

Území státu je velmi různorodé, najdeme zde významné řeky (Rio Conchos), pouště, lesy (kterých má Chihuahua hned po státě Durango nejvíce z mexických států), hluboká údolí a vysoké skalnaté hory. Chihuahua je také domovem jedné z největších turistických atrakce celé země – kaňonu Las Barrancas del Cobre (anglicky Copper Canyon, česky Měděný kaňon), který je dokonce rozsáhlejší a i hlubší než jeho dvojče na území USA Grand Canyon.

Díky rozmanitosti přírodní krajiny resp. klimatu, je velmi diverzifikovaná i místní fauna a flora.

Mezi hlavní průmyslová odvětví patří těžební průmysl, letecký průmysl a díky dostatku lesů také dřevozpracující průmysl.

Kostel v Chihuahua.
Kostel v Chihuahua.

ZAJÍMAVOSTI O CHIHUAHUA

Chihuahua je e sídlem páté největší světové ropné společnosti Petróleos Mexicanos.

Nejvyšším bodem Chihuahuy je vyhaslá sopka Cerro Mohinora, měří 3300 m.

Zakladatelem města Chihuahuy je Antonio de Deza y Ulloa.

Patronkou města je Santa Rita. Ta je ochránkyní nešťastných manželů a rodičů a obecně lidí v beznadějné situaci.

Nejmenší psí plemeno - čivava - je pojmenováno po tomto mexickém státu, protože zde bylo poprvé evidováno již v polovině 19. století. Toto slovo pochází pravděpodobně z Techichi, což byla malá rasa psa, kterou chovali již Toltékové. Čivava je tak nejstarší plemeno na americkém kontinentě.

Název Chihuahua je odvozen z jazyka Nahuatl, kde Xicuahua znamená „suché místo“.

"Chihuahua" je také známá populární písnička z roku 2002 od švýcarského interpreta DJ BoBo.

V polovině 20. století zde byl „vynalezen“ celosvětově oblíbený koktejl Margarita.

Nejmenší psí plemeno - čivava.
Nejmenší psí plemeno - čivava.

CO V CHIHUAHUA NEMINOUT

Čivavská poušť (Desierto de Chihuahua)

O tuto poušť se dělí mexické státy Chihuahua, Coahuila, San Luis Potosí, Durango, Zacatecas a Nuoevo León a Spojené státy americké, kde zasahuje na území Texasu, Arizony a Nového Mexika. Její rozloha je neuvěřitelných 647,500 km² a je největší pouští v Severní Americe.

Východní část pouště je jedním z nejstarších míst evoluce rostlin na severoamerickém kontinentu. Jedinečný pouštní ekosystém je domovem širokého spektra fauny a flory, často se jedná o endemitské druhy. Čivavská poušť se může pochlubit až 3 500 druhy rostlin, včetně téměř čtvrtiny druhů kaktusů na světě.

Místo je útočištěm největší severoamerické kolonie roztomilých hlodavců psounů prériových, najdeme zde také vidlorohy, jaguáry či pekari.

Čivavská poušť.
Čivavská poušť.

Měděný kaňon (Las Barrancas del Cobre)

Asi největší turistické lákadlo státu Chihuahua je čtyřikrát větší než arizonský Grand Canyon a pro mnohé i krásnější a fotogeničtější. To je samozřejmě subjektivní dojem, nicméně faktem je, že se nachází v pohoří Sierra Madre (konkrétně v oblasti Sierra Tarahumara) a pokrývá 65 000 km². Název měděný kaňon vlastně odkazuje na soustavu šesti kaňonů tvořících tuto přírodní památku.Tyto prohlubně byly utvořeny šesti řekami, které se slévají do Río Fuerte a ústí do Kalifornského zálivu.

Dle názvu by bylo asi snadné domnívat se, že kaňon má co do činění se zásobami mědi, nicméně toto označení si vysloužil podle barvy lišejníků na stěnách údolí, které mají odstín připomínající právě měď. Nicméně na nerosty oblast bohatá je, dodnes se zde těží například stříbro.

Měděný kaňon je v současné době již dobře přístupný, nicméně největším zážitkem je přijet sem vlakem. Jmenuje se El Chepe a zaveze vás například z Chihuahuy či Creel až do cílové stanice Los Mochis. Je možné koupit tarif v různé hodnotě, proto řádně prozkoumejte, který bude vyhovovat právě vám. Doporučit lze však zejména tzv. hop on/hop off jízdenku (avšak možné jsou maximálně jen 3 zastávky). Pozor, vlak nejezdí každý den!

Koleje El Chepe měří 653 km a vedou přes 37 mostů a 86 tunelů. Vlak vystoupá až do nadmořské výšky 2400 m a naopak zas opět sestoupí na úroveň hladiny moře. Na celé trase najdeme mnoho města, která stojí za návštěvu.

Valle de los Monjes je dalším zajímavým místem, které navštívit při cestě po Měděním údolí. V „Údolí mnichů“ najdeme mnoho rovně se tyčících kamenných útvarů, které dosahují výšky až 60 m. Byly zformované kombinací silných větrů, slunce a deště, ale i prudkých geologických posunů. Je známé jako Údolí mnichů, protože podle legendy se jedná o mnichy, kteří zkameněli při svých meditacích.

Pro hravé a po napětí lačnící návštěvníky je jasným cílem Adventure Park Copper Canyon, vyplavení adrenalinu si lze přivodit na jedné ze sedmi zip lines vysokými až 400 metrů a s rychlostí až 110 km/h, dvěma visutými mosty, užít si lze viu ferratu se slaňováním a lezením po skalách a zip riderem. Klidnější povahy jistě využijí lanovku, která je dopraví až na panoramatickou vyhlídku Mesa de Bacajipare.

Měděný kaňon.
Měděný kaňon.

Vodopády Basaseachic (Cascada de Basaseachic)

Tyto vodopády jsou se svou výškou 246 m druhé největší v celém Mexiku a jsou součástí parku Parque Nacional Basaseachic v oblasti Měděného kaňonu. Národní park zde byl ustaven v roce 1981 na základě dekretu prezidenta José Lópeze Portilla.

Vodopád je tvořen dvěma prameny Arroyo del Durazno a Arroyo de Basaseachic, které se však již vysoko v horách stékají. Zajímavostí je, že až do roku 1994 byl vodopád považován za nejvyšší v zemi, ovšem po důkladném měření se zjistilo, že jej předstihl vodopád Cascada de Piedra Volada. Nicméně oba tyto vodopády jsou tzv. sezónní, vysychají v období sucha, tj. na jaře a na podzim.

Pro ty, kdo si chtějí užít pohled na vodopády z trochu jiné perspektivy, je zde k dispozici Copper Canyon Cocktail Bar, unikátní dílo architektů z Tall Arquitectos. Je to de facto visutá plošina na hraně útesu. Bar nabízí skvělé drinky a pokrmy, ale především opravdu úchvatný výhled na okolní krajinu. Pro odvážlivce, kteří mají zájem o podrobné prozkoumání údolí, které mají pod sebou, je uprostřed baru také prosklená podlaha.

Vodopády Basaseachic.
Vodopády Basaseachic.

Creel a jezero Arareko

Creel je malebné město v Sierra Tarahumara, necelých 260 km od hlavního města Chihuahua, populačně se rozhodně nedá řadit mezi velkoměsta, poslední sčítání lidu potvrdilo lehce přes 5000 obyvatel, nicméně většina z nich se řadí k původním obyvatelům kmene Rarámuri.

Původně se město orientovalo především na dřevorubectví, nicméně v posledních letech těží zejména ze své blízkosti k Měděnému kaňonu, a tak je jeho hlavním příjmem turismus. Ten podporuje i fakt, že Creel byl vyhlášen jedním z mexických magických měst tzv. Pueblo Mágico. Přestože je tedy Creel relativně malé, rozhodně má své kouzlo, a to zejména pro milovníky přírody a ty, kteří chtějí poznat více o životu domorodých obyvatel. To lze například v místním Museo de la Casa de las Artesanías. Budova, ve které se nachází, byla postavena jako vlakové nádraží v roce 1956 a přestavěna v roce 1996 podle projektu architekta Guillerma Lozana. Muzeum pak zde bylo oficiálně otevřeno v červnu 1998. Jeho cílem je prostřednictvím různých forem (etnografie, umění, historie) přiblížit základní témata předhispánské kultury oblasti. Pokud se rozhodnete podpořit ekonomiku původních obyvatel, můžete tak učinit například na hlavním náměstí Plaza de Creel v Artesanías Misión, kde lze koupit tradiční výrobky obyvatel kmene Rarámuri.

Nejvhodnějším obdobím pro návštěvu Creelu je jaro a podzim, zima bývá většinou high – season obdobím, protože zde během této doby občas sněží a Mexičané se sem sjíždějí v touze si na sníh alespoň letmo sáhnout.

Pouhých 14 km od Creelu se rozprostírá jezero Arareko, které má neobvyklý tvar písmene U. Jeho velkým lákadlem jsou průzračná voda, voňavý borový les, který jezero obklopuje a skály různých tvarů podél jeho břehů. Dobrým tipem může být výlet do nedalekých Valle de las Ranas (Údolí žab) a Valle de los Hongos (Údolí hub). Eroze a mrazy vytvarovaly skály do zcela bizarních tvarů. Takže si zde můžete udělat fotografii pod obřím kamennou houbou či s několikametrovým balvanem připomínající žábu.

Jezero Arareko.
Jezero Arareko.

Zóna ticha (Zona del Silencio)

Tato fascinující a mýty opředená oblast uprostřed Čivavské pouště je pro lovce záhad i uznávané odborníky mexickým „Bermudským trojúhelníkem“. Ač před touto zónou měli dle dochovaných zmínek respekt i Španělé, kteří do Mexika přišli v 16. století, nejasnosti ohledně ni vzrůstaly zejména s rozmachem techniky, tj. v průběhu 20. století. V roce 1930 popsal mexický pilot a letecký průkopník Francisco Sarabia svoji zkušenost s přeletem nad touto oblastí, kdy se mu „zbláznily“ palubní přístroje, kompas i hodinky. Jen o 40 let později zde došlo k další nevysvětlitelné záhadě, V červenci 1970 totiž vypustila americká armáda zkušební raketu Athena ze své základny Green River v Utahu. Naprogramována byla tak, aby dopadla na White Sands Missile Range, nicméně během letu nad severním Mexikem opustila svoji trajektorii a zamířila právě do míst této tzv. Zóny ticha - tj. na místo střetu mexických států Chihuahua, Coahuila a Durango - kam dopadla. Nikdo zatím nebyl schopen tuto událost vysvětlit.

V oblasti jsou hlášeny výpadky všech elektronický přístrojů, vědci zabývající se touto záhadou zjistili, že se zde vyskytuje nadměrné množství magnetitu a že televizní, rozhlasové, krátkovlnné, mikrovlnné a satelitní signály nepronikají do oblasti. To vedlo také jejímu pojmenování.

Ze Zóny ticha bývají hlášeny také pravidelné pády meteoritů či létajících světel. To se však nedá vysvětlit silným magnetickým polem. Takže, jak se zdá, žádné jednoznačného vysvětlení se tato oblast zatím nedočká.

Další spojitost s Bermudským trojúhelníkem je kromě podobných jevů i stejná zeměpisná šířka obou míst.

Las Cuarenta Casas

Cuarenta Casas nebo také 40 domů, jak toto místo poprvé označil vytvořil Alvar Nuñez Caveza de Vaca v 16. století - je archeologické naleziště ve městě El Vallecito v pohoří Sierra Madre Occidental. Jedná se o soubor několika jeskyní s dříve obytnými budovami, z nichž nejznámější je Cueva de las Ventanas. Stavby pochází ze 13. století a měly sloužit nejen jako obydlí ale i jako dílny kmene Paquimé. Las Cuarenta Casas byla oficiálně prohlášena za zónu archeologických památek v roce 2002.

Las Cuarenta Casas.
Las Cuarenta Casas.

Dunas de Samalayuca

Dunas de Samalayuca či také Los Médanos jsou rozasáhlé písečné duny na severu Chihuahuy asi 150 km od města Ciudad Juárez. Kromě úchvatného pohledu na zdánlivě nekonečné písečné moře, nabízejí mnohá sportovní vyžití a dobrodružství. Ne každý stát má na svém území poušť, a tak se duny Samalayuca jeví pro mnoho turistů jako jedinečná atrakce. Dosyta si zde můžete užít sandboarding, motocross či ATV aktivity.

Dunas de Samalayuca.
Dunas de Samalayuca.

Grutas de Coyame

Nedaleko města Coyame lze nalézt podzemní jeskynní systém, ve kterém si turisté mohou v doprovodu průvodců prohlédnout úchvatné stalagmity a stalaktity. Prohlídka jeskyní vám osvětlí původ těchto útvarů a dodá vám informace o mnoha druzích minerálů a kamenů, které se zde nacházejí, mezi nimi například aragonit, selenit či krystaly mramoru.

Grutas de Coyame.
Grutas de Coyame.

Cascadas de Cusárare

Pokud chcete zažít jeden z nejhezčích výhledů na Měděný kaňon, rozhodně nevynechte trek k vodopádům Cascadas de Cusárare v Sierra Tarahumara. Jejich velkým bonusem je, že zde můžete osvěžit své tělo a užít si bublinky průzračné ho pramene. Voda padá z výšky 30 m a tyto kaskády jsou považovány za jedny z nejhezčích z celého Mexika, onou pomyslnou třešničkou na dortu je okolní nádherně voňavý borovicový les.

Cascadas de Cusárare.
Cascadas de Cusárare.

Národní park Cumbres de Majalca

Cumbres de Majalca najdeme necelých 90 km severozápadně města Chihuahua. Byl ustaven prezidentským dekretem z roku 1939 a jeho hlavním lákadlem jsou zvláštní skalní originálních tvarů, které jsou důsledkem působení větrné a vodní eroze po mnohá tisíciletí.

Pokud by se někdo nemohl nabažit přírodních krás parku, je zde možné zůstat i přes noc, kempování je v parku povoleno.Nicméně vyplatí se být zde - a to nejen při kempování – ostražitý, Cumbres de Majalca je domovem medvěda baribala. Ale nejen jeho, národní park ukrývá živočišné i rostlinné endemity.

Park Cumbres de Majalca.
Park Cumbres de Majalca.

LA CIUDAD DE CHIHUAHUA

Pancho Villa

Tento revolucionář a partyzán, celým jménem José Doroteo Arango Arámbula se narodil v roce 1878 a umírá o pouhých 45 let později. Na počátku 20. století se přidal k povstaleckému proudu Francisca Madera proti prezidentu Porfirio Díazovi. V povědomí lidí je nejen ve státě Chihuahua, kde byl v letech 1913 – 1914 prozatímním guvernérem, ale i po celém Mexiku a dokonce Spojených státech. Ač jeho postava je jistě kontroverzní – Villa bývá často spojován s násilím, loupením a vražděním - Mexičané jej uctívají coby národního hrdinu. Muzeum, které znázorňuje život a hlavní ideje Pancha Villy, se nachází v jeho bývalé haciendě ve městě Chihuahua.

Metropolitan Cathedral of Chihuahua

Katedrála svatého Kříže, naší panny Marie z Regly a svatého Františka z Assisi je největším církevním komplexem ve městě Chihuahua. Je to trojlodní barokní stavba, jejíž konstrukce započala v roce 1725. Nachází se v centru města nedaleko náměstí Plaza de Armas a je sídlem arcibiskupství.

Metropolitní kathedrála, Chihuahua.
Metropolitní kathedrála, Chihuahua.

Palacio de Gobierno

Vládní palác Chihuahua je jedním z nejvýznamnějších architektonických děl devatenáctého století v Mexiku a je sídlem vlády státu Chihuahua. Byl postaven z vulkanické horniny cantera a jeho stavba pod vedením architekta José Ignacio Irigoyena trvala zhruba 10 let, slavnostně byl palác otevřen 1. června 1892.

Kromě vládního aparátu zde sídlí v přízemí také menší Museo Miguel Hidalgo, které mapuje mexické dějiny s akcentem na období války za nezávislost (1810 - 1821). Na hlavním nádvoří areálu stojí tzv. Oltář vlasti, který připomíná místo, kde byl dne 30. července 1811 zastřelen národní hrdina a kněz Don Miguel Hidalgo y Costilla. Na dvorním ochozu si pak lze prohlédnout pozoruhodné murály ze 60. let 20. století od Aaróna Piña Mora poukazující na rušnou historii Chihuahua.

Palacio de Gobierno.
Palacio de Gobierno.

Parque Metropolitano Tres Presas el Rejón

Metropolitní park tří přehrad zahrnuje: Rejón, Chihuahua a Chuvíscar. Je to městský park vhodný zejména pro rodiny. Nabízí řadu outdoor aktivit a relaxačních prostor. Návštěvníci zde mohou prožít krásné okamžiky na kajaku, zip line, v poklidu rybařit, projet se na cyklistickém okruhu (6,5 km). Park je také ideálním místem pro pořádání kulturních akcí.

Grutas Nombre de Dios

Grutas Nombre de Dios se nachází pouze několik minut jízdy od centra města Chihuahua, hned u řeky Sacramento, a proto se sem mohou velmi pohodlně vydat prakticky všichni návštěvníci Ciudad de Chihuahuda. Jeskyně byly slavnostně otevřeny v říjnu roku 2000 a ukrývají zhruba 1,5 km dlouhou trasu, na které může člověk obdivovat tvorbu stalaktitů a stalagmitů, které se formovaly více než 5 milionů let. útroby jeskyní jsou rozděleny do 12 větších a více menších sálů a prohlédnout si je lze pouze s průvodci.

Casa Redonda

Casa Redonda čili Kulatý dům není ničím jiným než zrekonstruovaným skladištěm, které kdysi sloužilo coby opravna a depo lokomotiv. Sídlo zde má velice oblíbené městské muzeum moderního umění. Mj. zde návštěvník nalezne místnost věnovanou historii budovy a jejího využití včetně železničních propriet. To znamená, že muzeum je skvělou volbou nejen pro milovníky moderního umění ale stejně tak i pro nadšence do železnic. Při pohledu na budovu se při troše fantazie zcela přenesete do pohádky o mašince Tomášovi.

Casa Redonda.
Casa Redonda.

Acueducto De Chihuahua

Většina mexických měst (a nejen těch) zažilo v minulých stoletích problémy s nedostatkem čisté vody a byla tak donucena postavit akvadukty a postarat se tím o přívod této vzácné tekutiny mezi své obyvatele, Chihuahua nebyla rozhodně výjimkou. Akvadukt v Ciudad de Chihuahua je příkladem architektury 18. století, jeho stavba započala v roce 1751 na příkaz tehdejšího místokrále Antonia María de Bucareli y Ursúa, hraběte z Revillagigedo, nicméně plně dokončen byl „acueducto“ až o 100 let později. Akvadukt měřil zhruba 5 km, nyní jsou zachovány asi 4 km a ač je již nefunkční, zachoval si přesto své kouzlo.

Plaza del Ángel

Plaza Mayor v Chihuahua je více než náměstí spíše občanský prostor, kam každý víkend chodí mnoho návštěvníků, aby se zde prošli, poseděli a setkali se s přáteli. Plaza Mayor zdobí mramorový obelisk měřící 37 m se sochou anděla.

Autorem bronzového Anděla svobody je sochař Pedro Ramírez Ponzanelli, inženýr Jesús González Heiras mu pak zkonstruoval otočný podstavec, a tak je socha schopna rotovat o 360° za dvě minuty

Na úpatí sloupu spočinuly ostatky čtrnácti mužů, kteří se významně podíleli na historii Chihuahuy, například Abrahama Gonzáleze Casavantese či plukovníka Joaquína Terrazase Quesady.

Plaza del Ángel.
Plaza del Ángel.

Museo Semilla

Toto muzeum nabízí interaktivní expozice a vědeckotechnické show s cílem přiblížit svět vědy a technicky dětem i dospělým. Pro poznání chtivé je zde mnoho zábavných edukativních aktivit. Nejenže si návštěvníci rozšíří své obzory, ale často si osvětlí situace a jevy, se kterými se setkávají v každodenním životě. Pokud máte rádi vědu a techniku a cestujete navíc s dětmi, Museo Semilla je ideální místem na strávení odpoledne.

Cerro Grande

Cerro Grande je významná vyvýšenina na jih od města Chihuahua s nadmořskou výškou 1 900 metrů nad mořem. V překladu znamená Cerro Grande „Velký kopec“, díky jeho výšce vypínající se nad okolní krajinou si člověk může užít úchvatný výhled na město. Spolu se Cerro Santa Rosa a Cerro Coronel tvoří Cerro Grande základ erbu Chihuahuy a je brán jako symbol města, dominanta, která utváří jeho panorama.

Kopec je navštěvován místní i turisty a také horolezci a speleology, na jeho jižním svahu se nacházejí tři jeskyně, najdeme zde i tzv. „ojo de agua“. Původní obyvatelé této oblasti Rarámuri říkali kopci „Arewakawí“, což by se dalo přeložit jako kopec duší. Z toho vyplynula domněnka, že místo mohlo být pro původní kultury posvátným. Cerro Grande navrhl v roce 2015 mexický básník a polyglot Enrique Servín, aby byl vyhlášen přírodním parkem pod názvem „Arewakawi“, aby se zabránilo budoucímu poničení zóny a také spárům realitních kanceláří.

Feria de Santa Rita

Ve městě Chihuahua je Feria de Santa Rita tradičním jarním festivalem s dlouhou historií. Odehrává se po dobu 14 dnů na přelomu května a června s tím, že hlavním dnem je 22. květen. To je den patronky města Sv. Rity. Jedná se nejen o uctění světice, ale také o kulturní projekt a spojení toho nejlepšího z regionu. Jsou pořádány mnohé akce – cirkusová představení, pouliční divadlo, koncerty, kohoutí závody, najdeme zde mnohé stánky s výrobky a gastronomickými produkty.

Detail katedrály.
Detail katedrály.

Lerdo Park

Tento park je víkendovým cílem mnoha místních rodin, kterým je uzpůsobena většina aktivit, jako například hřiště či knihovna por malé i velké čtenáře.

V průběhu 19. století započala proměna na rekreační místo pro obyvatele města, což se jevilo jako stále větší nutnost. V roce 1895 změnil Parque Lerdo na popud guvernéra Laura Carilla (na počest jednoho z členů Juárezova kabinetu) svůj název z Alameda de Santa Rita na Parque Sebastián Lerdo de Tejada a dočkal se také výzdoby kamennými oblouky ve svých třech rozích.

Puerta de Chihuahua

Puerta de Chihuahua je označení pro výraznou červeno-oranžovou sochu měřící 43 m a vážící až 500 tun. Oficiálně byla odhalena v roce 1997, Puerta de Chihuahua je první socha vytvořená místním sochařem Enriquem Carbajalem, známým také jako Sebastián, v jeho rodném státě. Je znám a uznáván pro svá díla z oceli či betonu doma i v zahraničí.

TIP: Co (si) z Chihuahuy dovézt jako suvenýr?

Rozhodně láhev u nás ještě ne tolik známého Sotolu či řemeslné panenky Muñecas.

Plaza Mayor v Chihuahua.
Plaza Mayor v Chihuahua.

FAUNA A FLORA CHIHUAHUA

Tím, jak je diverzifikovaná krajina státu Chihuahua, je velice bohatá a rozdílná i místní fauna a flora. Mezi nejčastěji se vyskytující živočichy můžeme zařadit orla, krocana, buvola, psouna prériového, medvěda baribala, přerostlé a jako z hororu vypadající cvrčky „niño de la tierra“ či chřestýše.

Mezi nejrozšířenější rostliny patří agave, stévie, opuncie či juka. Zajímavostí je pak Dasylirion wheeleri čili trávovník nebo také sotol, ze kterého se vyrábí místní pálenka Sotol.

PODNEBÍ

Nejlepší doba navštívit město Chihuahua je jaro a podzim, v zimě bývají chladné noci a v létě přílišná horka a častější srážky (červenec - září).

Centrum města Chihuahua.
Centrum města Chihuahua.

CO V CHIHUAHUA OCHUTNAT

Enchiladas coloniales

Enchiladas coloniales neboli koloniální enchiladas jsou typickým pokrmem z Chihuahuy. Při jejich přípravě se smažené tortilly přelijí nakrájeným kuřecím masem a omáčkou z chilli papriček, cibule, česneku a rajčat. Tortilly se přeloží, přelijí zakysanou smetanou a strouhaným sýrem a pečou dozlatova. Jako příloha bývají nejčastější černé či červené fazole.

Empanadas de Santa Rita

Empanadas de Santa Rita jsou druh mexických empanadas pocházejících z Chihuahuy. Jsou připravovány na počest svaté Rity, jejíž svátek se každoročně slaví 22. května.

Náplň čivavských empanád tvoří mleté hovězí maso, cibule, česnek, rozinek, brambor, hrášku, pekanových ořechů a sherry. Empanadas jsou obvykle dochuceny skořicí a cukrem.

Empanadas de Santa Rita.
Empanadas de Santa Rita.

Sýr Chihuahua nebo Asadero

Asadero je velmi oblíbený poloměkký sýr „provázkového typu“, při jeho výrobě je použita technika pasta filata.

Chihuahua je poloměkký sýr z kravského mléko, který poprvé vyrobili Menonité na severu Mexika. Proto někdy bývá označován jako queso menonita. Hodí se skvěle do mnoha pokrmů mexické kuchyně.

Pivo Tesgüino

Řemeslné kukuřičné pivo vyráběné původními obyvateli Tarahumara

Pivo Tesgüino.
Pivo Tesgüino.

Pálenka Sotol

Chutný mexický destilát, který ještě není mimo Mexiko tolik rozšířen a znám. Vyrábí se z rostliny Dasylirion wheeleri, která roste v pouštích státu Chihuahua. Do 90. let se věřilo, že Dasylirion patří do rodiny agáve, nicméně po důkladných vědeckých testech se došlo k závěru, že rostlina patří do čeledi chřestovitých.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Sheraton Chihuahua Soberano ve čtvrti Barrancas v Ciudad de Chihuahua, cena pro 2 osoby se snídaní cca 3000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Chihuahuy lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 22 000 Kč například s Iberia. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Chihuahuou přímé spojení, proto počítejte se dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je - 7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.

Pálenka Sotol.
Pálenka Sotol.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole