Čtečka, sluchátka, kniha, notebook, ovoce a jiné potřeby do letadla.

Co dělat během dlouhého letu

Dlouhé lety mohou být náročné, a to především pro ty, kteří nejsou zvyklí trávit spoustu času na jednom místě. Dnes však chceme s vámi sdílet pár tipů, které vám pomohou proměnit tyto hodiny v příležitost pro seberozvoj, zábavu a relax.

Autor: Pavel Fellner

07.10.2023

Čti více
Dítě dívající se na pohádky v letadle.
Dítě dívající se na pohádky v letadle.

Místo k sezení

Začneme tím nejdůležitějším – vaším pohodlím. Místo k sezení si vyberte vždy podle vašich preferencí. Na sedadle u okna oceníte výhled, u uličky budete mít zase snazší přístup na toaletu. Možností máte více a při dlouhých letech by mělo být vaše pohodlí prvořadé. Přečtěte si také náš článek, jak si vybrat nejlepší místo v letadle.

Sedadla v letadle.
Sedadla v letadle.

Oblečení

S pohodlím souvisí také váš outfit. Obléknout se pohodlně do letadla je důležité hned z několika důvodů. Za prvé, lety mohou být dlouhé a omezený prostor k sezení může být nepohodlný, a pokud nejste vhodně oblečeni, stísňující pocit se jen umocňuje. Za druhé, teplota v kabině letadla se může měnit, takže je důležité být připraven pro různé podmínky. Nejlepší je nosit vrstvené oblečení. Začněte s lehkým tričkem nebo topem, přidejte mikinu nebo svetr, který si můžete svléknout, pokud vám bude příliš teplo, a nezapomeňte na lehkou bundu. Také je dobré mít šálu nebo šátek, který můžete použít jako deku nebo opěrku na krk.

Oblečení by mělo být volné a pohodlné. Oblíbenými volbami jsou tepláky, džíny a legíny. Upřednostňujte přírodní materiály, jako bavlna nebo merino vlna, které jsou prodyšné a pomáhají regulovat teplotu těla. Pokud jde o obuv, je nejlepší nosit pohodlné tenisky nebo boty, které se snadno nazouvají a vyzouvají, protože na letištích se obvykle požaduje, abyste si je vyzuli při bezpečnostní kontrole. Navíc nohy mohou během letu otéct, takže obuv by měla být dostatečně volná.

Mikina a tepláky.
Mikina a tepláky.

Nezapomeňte na ponožky. Oblíbené jsou také kompresní ponožky, které pomáhají zmírnit otoky a nepohodlí způsobené dlouhým sezením. Maska na oči či látková pleťová maska váš let zpříjemní a po příjezdu do cílové destinace se budete cítit svěže a odpočatě. Nezapomeňte si sbalit do příručního zavazadla zubní kartáčky a toaletní potřeby, abyste se mohli v případě potřeby osvěžit.

Kompresní ponožky připravené k cestě letadlem.
Kompresní ponožky připravené k cestě letadlem.

Jídlo

U dlouhých letů budete mít k dispozici jídlo podávané přímo v letadle, kdyby vám ale nestačilo, nebo by nepodávali jídlo podle vašich preferencí, je dobré mít něco ve vlastní zásobě. Cestovní polštář na dlouhé lety udrží vaši hlavu na místě a neprobudíte se s polámaným krkem. Sluchátka s potlačením hluku vás někdy mohou zachránit od chrápajícího souseda, proto zvažte i tuto možnost.

Bez ohledu na délku plánovaného cestování, většinou bývá vyčerpávající. Udržování dostatečné hydratace vám zajistí větší bdělost a zároveň vás ochrání před případnými zdravotními komplikacemi spojenými se sníženým příjmem tekutin.

Banán, jablko a cereální tyčinka.
Banán, jablko a cereální tyčinka.

Příprava elektroniky předem

Wi-Fi na palubě letadla je známo svou nespolehlivostí, takže buďte připraveni na to, že internetové připojení může kdykoli vypadnout. Když se pustíte do svého „to-do“ listu, ujistěte se, že jste si předem stáhli všechny potřebné dokumenty a připravili úkoly, které můžete realizovat bez internetu. Ještě před tím se však ujistěte, že všechny vaše elektronické přístroje jsou dostatečně nabité. Zapněte si šetření baterie (letadlový režim), aby se vám baterka zbytečně nevybíjela. Při balení před letem dvakrát zkontrolujte, že jste nezapomněli žádnou nabíječku.

Notebook a nabíječka.
Notebook a nabíječka.

Čtení

Prvním z našich doporučení je využít čas ke čtení. Máte možná v knihovně knihu, na kterou jste se dlouho těšili, ale neměli jste na ni dost času? Let je perfektní příležitost k tomu, abyste se pustili do jejího čtení. Pokud nevlastníte fyzickou knihu, můžete si stáhnout e-knihy nebo audioknihy do svého telefonu, tabletu nebo čtečky. Čtení nejenže zahání nudu, ale také stimuluje mozek a rozšiřuje obzory.

Pokud máte oblíbený časopis, vezměte si ho s sebou do letadla a užijte si nějaký čas čtením nebo jen prohlížením obrázků, v případě, kdy se ke čtení textu cítíte unaveni. Pokud nemáte co číst, letecké společnosti mají obvykle palubní časopisy, které si můžete přečíst během letu.

Některé lety nabízí časopisy a noviny, které si můžete vyzvednout, když nastoupíte, široký výběr periodik si najdete také přímo na letišti.

Dvě knihy a elektronická čtečka.
Dvě knihy a elektronická čtečka.

Podcasty

Podobně poslech podcastu, zejména vzdělávacího, je také mimořádně produktivní a obohacující záležitost. Nejenže zaměstnáte svou mysl během letu, ale přispíváte také k rozšíření svých znalostí. Vyberte si předem, které podcasty jsou pro vás zajímavé a stáhněte si je do telefonu, abyste se nemuseli spoléhat na wi-fi připojení, většina streamovacích platforem nabízí možnost poslouchat hudbu i podcasty v offline režimu.

Podcast připravený na telefonu a bezdrátová sluchátka.
Podcast připravený na telefonu a bezdrátová sluchátka.

Psaní

Další možností k zabavení se během letu je psaní. Může to být deník, cestovatelský zápisník, nebo i kreativní psaní. Psaní může být terapeutické a pomáhá lépe pochopit myšlenky a emoce. Ponořte se do hloubek své mysli a objevte nové světy.

Prázdné strany deníku vděčnosti s připraveným perem.
Prázdné strany deníku vděčnosti s připraveným perem.

Filmy a seriály

Let je také samozřejmě ideální příležitostí ke sledování filmů, na které jste dosud neměli čas, například dlouhých filmových ság, jako jsou Harry Potter nebo Pán prstenů. Volný čas můžete využít také k dosledování seriálu, který jste zmeškali, nebo sledování vaší oblíbené show. Pokud máte zvyk sledovat televizi před spaním, může vám sledování show v letadle napomoci při napodobování spánkové rutiny, což by vám mohlo usnadnit usínání. Je však třeba připomenout, že možnosti zábavy na palubě se liší podle letecké společnosti.

Jazyky

Další skvělou aktivitou je učení se novému jazyku. Cestujete-li do země, kde se mluví jiným jazykem, proč byste nevyužili tento čas ke zvládnutí jeho základů? Existují offline aplikace, které vám mohou pomoci naučit se nový jazyk, nebo si můžete přinést knihu či učebnici.

Učebnice španělštiny a skloňování nepravidelných sloves.
Učebnice španělštiny a skloňování nepravidelných sloves.

Hry, puzzle, křížovky

Jelikož jsme u offline aplikací, můžete si stáhnout i offline hry, puzzle nebo křížovky. Tyto hry jsou skvělé pro zlepšení koncentrace a jsou také velmi zábavné.

Omalovánky

Čas si zkrátíte i vybarvováním omalovánek, mandal nebo kreslením. Stačí si vzít s sebou volně dostupné omalovánky nebo mandaly a barevné pastelky. Potom už stačí jen rozvinout kreativitu a nechat se unášet barvami. Mandaly jsou navíc známy svým relaxačním potenciálem, takže kreslení vám může pomoci zvládnout stres z letu. Pokud více preferujete tvůrčí svobodu, přineste si jen sešit a pastelky a nakreslete si něco z vlastní hlavy.

Antistresové omalovánky pro dospělé.
Antistresové omalovánky pro dospělé.

Hobby

Věnovat se můžete i vašim oblíbeným domácím aktivitám a vytvořit něco vlastníma rukama. Můžete plést, háčkovat nebo se zabývat digitálním scrapbookingem. Zatímco si vychutnáváte audioknihu, můžete se také pokusit o zvládnutí komplikovaných origami vzorů.

Fotky

Pracujte na úpravě fotek. Tato činnost je skvělá pro fotografy a fanoušky aplikace Instagram. Věděli jste, že díky aplikaci Adobe Lightroom nemusíte mít ani připojení k internetu?! Využijte tyto dlouhé hodiny k dokončení úprav fotografií pro vaše klienty nebo pro sebe. Vytvořte nová přednastavení a filtry, experimentujte s novými technikami nebo jednoduše dokončete více editačních úprav! Vzhledem k tomu, že tato činnost je produktivní a zároveň tvořivá, budete mít pocit, že jste skutečně využili váš čas v letadle.

Úprava fotek v aplikaci Adobe Lightroom.
Úprava fotek v aplikaci Adobe Lightroom.

Každý z nás má tendenci vyfotit si výhled z okénka letadla během své první letecké cesty. Avšak se stále častějším cestováním letadlem se na tuto tradici často zapomíná. Přesto můžeme dostat některé z nejúchvatnějších pohledů na svět právě z ptačí perspektivy, kterou nám letadlo poskytuje. Letadlo je tedy ideálním místem pro úžasné záběry na Instagram – od západů slunce nad oblaky, přes detailní snímky podobné mapám, až po fotografie památek či horských masivů v dálce. Fotografování z letadla je skvělým způsobem, jak si zkrátit čas na palubě, protože si můžete vytvořit dokonalou kompozici a expozici a poté strávit čas upravováním snímků.

Výhled z letadla na jezera.
Výhled z letadla na jezera.

Dalším skvělým a užitečným tipem, jak si zkrátit čas na palubě, je vyčištění galerie fotoaparátu. Můžete procházet starými fotografiemi, odstraňovat nepotřebné nebo duplicitní obrázky a třídit je do různých alb. Toto vám nejen pomůže zabít čas, ale také uvolní paměť vašeho zařízení a uspořádá vaše fotografie pro snadnější přístup v budoucnosti. Kromě toho, prohlížení starých fotografií může být příjemné a nostalgické.

Sledování cesty

Sledujte pokrok své cesty pomocí letového lokátoru, abyste věděli, kde se momentálně nacházíte. Je zajímavé vidět nad jakou zemí, městem se nacházíte a pokud sedíte u okna můžete to pozorovat i v reálném čase.

Email

Vyčistěte si e-mailovou schránku – máte-li přístup k wi-fi v letadle, je ideální čas prohrabat všechny složky vašeho mailboxu. Pokud potřebujete během letu pracovat, můžete na maily i odepisovat a mít tak po přistání čistý štít.

Organizace

Zorganizujte váš mobil. Proč nevyužít čas, který trávíte sezením více než 10 hodin, na zorganizování vašich nepoužívaných aplikací, rozházených nesystematicky sem a tam. Nepotřebných snímků obrazovky a zbytečných otevřených karet?

Organizace mobilu je jednoduchý a zároveň produktivní úkol, který vám pomůže zabavit se. Vytvořte složky pro vaše aplikace, vymažte fotografie, které již nikdy nebudete používat, vyprázdněte koš a upozornění atd.

Hudba

Poslouchejte hudbu, nebo si zorganizujte knihovnu skladeb a vytvořte si playlisty pro různé příležitosti.

Playlist písniček připravený do letadla a bezdrátová sluchátka.
Playlist písniček připravený do letadla a bezdrátová sluchátka.

Práce

Chcete-li být produktivní, můžete se také pustit do práce. Mnoho lidí mívá svůj notebook během letu u sebe a tento čas využívá k práci. Je to skvělý způsob, jak snadno dohnat zameškané věci, neboť se nemusíte obávat rušení od kolegů, ani od klientů. Nezapomeňte však, že cestování by mělo být také o odpočinku.

Nová přátelství

Pokuste se najít nové přátele. Závisí to na tom, s kým sedíte. Můžete si popovídat s osobou vedle vás například o počasí nebo o něčem zajímavějším. Musíte však zůstat empatičtí a odhadnout, zda přísedícího konverzace spíše neobtěžuje.

Meditace a cvičení

Meditace a jemné cvičení jsou také skvělé způsoby, jak strávit čas. Je důležité se pohybovat a udržovat krevní oběh, což pomůže zmírnit nepohodlí z dlouhého sezení. Několik jednoduchých strečinkových cviků a dýchacích technik vám může pomoci uvolnit se a cítit se lépe. Existuje také mnoho tipů na jógu vsedě a stačí, když si před cestou nějaké stáhnete a po cestě je můžete praktikovat. Můžete se také řídit našimi tipy na cvičení v letadle.

Během dlouhých letů není procházení se po letadle jen příjemným způsobem, jak si zkrátit čas, ale je to také klíčové pro vaše zdraví. Mohlo by vás překvapit, jak snadný může být vznik krevních sraženin při dlouhodobém cestování, proto je důležité udržovat průtok krve pohybem nohou. Můžete si přitom promluvit s palubním personálem. Přestože je pravdou, že zpravidla nemají moc času, někdy i oni ocení příjemný rozhovor.

Cvičení v letadle.
Cvičení v letadle.

Itinerář

Při dlouhém letu se můžete pobavit tím, že si naplánujete přesný průběh své cesty v destinaci. Můžete si vytvořit detailní seznam všech míst, která chcete navštívit a nastudovat si o nich zajímavé informace.

Mapa a bedekr Španělska.
Mapa a bedekr Španělska.

Nakupování

Nakupte v bezcelním obchodě. Spousta leteckých společností nabízí na palubě duty free shop. Nejenže jsou to většinou výhodné nákupy, ale můžete tak i vyřešit dárky pro své blízké.

Bezpečnost

Nezapomeňte si přečíst nouzové postupy pro případ, že byste je někdy během letu potřebovali. Přestože není příjemné myslet na nejhorší možný scénář, vždy je lepší být připraven. Věnujte pozornost bezpečnostní prezentaci během letu a pozorně si přečtěte bezpečnostní kartu, abyste byli připraveni na všechno.

Celní dokumenty

V závislosti na vaší destinaci budete možná muset vyplnit příletovou kartu, abyste mohli projít celnicí při přistání. Letušky vám rozdají všechny formuláře, které byste mohli potřebovat, takže si s sebou přineste pero a mějte po ruce i klíčové informace, jako jsou údaje z pasu, číslo letu a adresa, kde pobýváte, jakož i kontaktní údaje a kontakt pro případ nouze.

Spánek

A na závěr, nezapomeňte na spánek. Příprava těla a mysli na nové prostředí je důležitá součást cestování a nic vás na to nepřipraví lépe než dobrý spánek.

Žena spící s polštářem na krku v letadle.
Žena spící s polštářem na krku v letadle.

Doufáme, že tyto tipy vám pomohou strávit dlouhý let příjemně a produktivně. Bez ohledu na to, co se rozhodnete dělat, pamatujte, že cesta je stejně důležitá jako destinace. Užijte si ji!


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole