Da Nang

Da Nang: Průvodce, zajímavosti a tipy pro milovníky pláží

Máte-li počíháno jakožto cestovatel na Vietnam a milujete koupání či plážové radovánky, věřte, že vaše představy náležitě splní Da Nang. Jedno z nejoblíbenějších vietnamských měst se pyšní pobřežím dlouhým více než 90 kilometrů, a tak nabízí nejen výtečná přímořská letoviska, ale i ty nejčerstvější mořské plody, velkolepé podívané na západy nebo východy slunce a idylickou atmosféru naplněnou sluncem, mořským vánkem a dokonalými přírodními scenériemi. Da Nang je takový malý ráj, v němž harmonizuje spojení moře, hor a řek. Poznejte ho na vlastní oči!

Da Nang je nejen dokonalou plážovou oázou jako stvořenou k absolutnímu odpočinku, ale i městem s velmi rušným nočním životem. Nudit se tedy v žádané vietnamské metropoli nebudete ani po setmění. Opalování hřejivými slunečními paprsky tedy snadno vyměníte za osvěžující procházky podél pobřeží při šumění moře, ochutnávky výtečného pouličního jídla nebo za bujarou zábavu v barech a klubech. Pohodlně se usaďte, dejte si svůj oblíbený drink a nasávejte originálního atmosféru místa, jenž se stalo kdysi dávno útočištěm i pro americké vojáky za vietnamské války.

Autor: Iveta Reinisch

17.04.2024

Čti více
Zlatý most.
Zlatý most.

Informace o Da Nangu

  • Da Nang se rozkládá na ploše 1 283 km² uprostřed středního Vietnamu (mezi Hanojí a Ho Či Minovým Městem) a platí za nejdůležitější přístav asijské země. Město je obklopené z jedné strany horami a z té druhé Jihočínským mořem.
  • Da Nang dělí na 5 městských částí (Hai Chau, Thanh Khe, Son Tra, Ngu Hanh Son, Lien Chieu) a 2 okresy (Hoa Vang a Hoang Sa).
  • Název „Da Nang“ je odvozen od řeky Han, která městem protéká – z vietnamštiny se překládá jako „Velká řeka“.
  • K roku 2024 žije v Da Nangu cca 1 253 228 obyvatel, je tedy čtvrtým největším městem ve Vietnamu.
  • Etnické skupiny v Da Nangu zahrnují zejména Vietnamce (Kinh), kterých žije na území města kolem 99 %. Mezi další obyvatele patří i lidé Katu a Hoa.
  • Da Nang se nachází v tropické monzunové oblasti a jeho klima se dělí na období sucha (leden až červenec) a období dešťů (srpen až prosinec). Průměrná roční teplota se pak pohybuje kolem 25 °C.

Krajina v okolí Da Nangu.
Krajina v okolí Da Nangu.

Nejlepší místa, která v Da Nangu a okolí stojí za vidění

Nejrychleji rostoucí destinace Vietnamu známá zejména pro své rozlehlé pláže s bílým pískem a křišťálově čisté vody vás dostane i z jiných velkolepých důvodů. Da Nang je totiž také místem, kde můžete doslova na každém kroku obdivovat veřejné umění – zářným příkladem je jedinečný Dračí most jakožto symbol města. Projděte se po něm, zvěčněte si ho do fotoalba a pokračujte za dalším nekonečným dobrodružstvím!

DRAČÍ MOST (Dragon Bridge)

  • Poloha: centrum Da Nangu, asi 5 km od Mezinárodního letiště Da Nang a 2 km od pláže My Khe, klene se přes řeku Han – na adrese Nguyen Van Linh Street, Hai Chau District, Da Nang City (slouží jako důležité silniční spojení mezi letištěm a centrem města)
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodina a více (dle preferencí)
  • Doprava: pěšky z centra města, autobusem, na motorce nebo taxíkem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – krásná podívaná je zejména po setmění

Dračí most je od svého vzniku ikonou Da Nangu, a tak jeho prohlídku určitě neopomeňte. Již samotný název napovídá, že vás čeká výjimečný pohled na most ve tvaru draka, který je dlouhý 666 metrů, široký 37,5 metrů a klene se velkolepě přes řeku Han. Veřejnosti byla tato jedinečná stavba poprvé otevřena 29. 3. 2013 při příležitosti oslav 38. výročí osvobození Da Nangu a poskytuje nejen úžasnou architektonickou podívanou pro pěší turisty. Most totiž slouží i jako důležitá spojnice pro motoristy mezi Mezinárodním letištěm v Da Nangu a dalšími hlavními silnicemi – obsáhne 6 jízdních pruhů a dva pruhy pro chodce.

Hlavní turistickou atrakcí u Dračího mostu je dechberoucí vodní a ohnivá show, která se koná každou sobotu, neděli i ve svátky od 21:00. Pro lepší viditelnost a monumentálnost bylo na celé ocelové konstrukci draka nainstalováno 15 tisíc LED světel a v místě dračí hlavy (směrem k moři) systém umožňující chrlení vody a ohnivé efekty. A pokud byste se pak ocitli na druhém konci dračí konstrukce, spatříte ocas ve tvaru rozkvetlého lotosu, jenž představuje národní květinu Vietnamu.

Dračí most.
Dračí most.

TRŽNICE CON (Con Market)

  • Poloha: centrum Da Nangu – na adrese 290 Hung Vuong, Vinh Trung, Hai Chau, Da Nang
  • Vstupné: zdarma, vhodná je hotovost (vietnamské dongy – VND) k nákupu zboží v místě
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 19:30 (poslední vstup je doporučován v 18:30)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny či dle preferencí
  • Doprava: pěšky z centra města, zapůjčeným automobilem, na motorce, taxíkem nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Historické počátky tržnice Con se datují do roku 1940. Slovo „Con“ ostatně znamená „vyvýšené místo“ a odkazuje na dunu, na které byl trh dříve postaven. Tehdy však obsáhnul jen malé a dočasné stánky postavené z bambusu. Dnes zde můžete navštívit až 2 000 obchodů a stánků, jež se ukrývají v areálu s jednou třípatrovou budovou, dvěma dvoupatrovými budovami a šesti trhovými částmi. A co konkrétního na tržnici objevovat? Vyzkoušet můžete například některá pouliční jídla – jsou zde nesmírně levná a chutná, anebo nakoupit speciální vietnamské potraviny a suvenýry (třeba sušené maso, omáčky, řemeslné výrobky z kůže a vietnamské kónické klobouky „non la“). Nezapomeňte však před nákupem oblečení a suvenýrů smlouvat o ceně – můžete se tak klidně dostat na 40 až 50 % z původní ceny! TIP: Budete-li chtít zamířit na trh s mořskými plody, raději si předtím obujte tenisky – žabky nebo sandále nejsou vhodné kvůli mokré zemi kolem.

Jídlo na trhu Con.
Jídlo na trhu Con.

POLOOSTROV SON TRA (Son Tra Peninsula)

  • Poloha: asi 10 km severovýchodně od centra Da Nangu – Tho Quang ward, Son Tra District, Da Nang City
  • Vstupné: zdarma – nutno počítat s poplatky za preferované aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne – dle preferovaných aktivit
  • Doprava: v automobilu, na skútru, na motorce, na kole nebo taxíkem (možnost vlakové nebo autobusové dopravy neexistuje)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejideálnější je ale období od března do září, kdy je suché slunečné počasí a klidné moře

Poloostrov Son Tra představuje pomyslné „zelené plíce“ Da Nangu, proto je také oblíbeným útočištěm mnoha lidí toužících po bujné zeleni, klidu přírody, chladivém mořském vánku i plážových radovánkách na But Beach, Tien Sa Beach, Da Den Beach, South Beach či North Beach – na těchto plážích si užijete třeba šnorchlování nebo paragliding. K prozkoumání se však návštěvníkům nabízí nejen pestrá flora zahrnující rozmanité ekosystémy, ale i fauna – v tamějších lesích žijí například vzácné opice zvané languři ale také kabaři pižmoví, divoká prasata či jelínci mundžakové. Son Tra je ovšem domovem i pro 106 druhů ptáků, 23 druhů plazů, 191 druhů korálů, 3 druhů mořských trav, 72 druhů mořských řas, 53 druhů měkkýšů, 23 druhů ostnokožců (zejména hvězdic a ježovek) a 221 druhů planktonu.

Prozkoumat na poloostrově Son Tra však můžete mnoho dalších zajímavých atrakcí. Za návštěvu stojí například vrchol tyčící se až 700 metrů nad mořem zvaný Ban Co Peak, který umožní dechberoucí výhledy do okolí. Pozoruhodný je ale i tisíciletý strom – fíkovník banyán, pagoda Linh Ung se sochou Lady Buddha, maják Son Tra ve francouzském stylu nebo mys Nghe, jenž je skvělým místem k pozorování východů slunce a domovem 42 vzácných korálů.

Polostrov u Da Nangu.
Polostrov u Da Nangu.

PAGODA LINH UNG

  • Poloha: poloostrov Son Tra, asi 10 km od centra Da Nangu – na adrese Son Tra Peninsula, Tho Quang Ward, Son Tra District, Da Nang City
  • Vstupné: zdarma – možný je dobrovolný příspěvek
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 21:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: v automobilu, na skútru, na motorce, na kole nebo taxíkem z Da Nangu (možnost vlakové nebo autobusové dopravy neexistuje)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Pagoda Linh Ung je nejen posvátným místem uprostřed nádherné přírody poloostrova Son Tra, ale i slavnou duchovní destinací nedaleko Da Nangu. Dostavěna byla v roce 2010 a s jejím prvotním vznikem se pojí mnoho legend. Ta nejznámější praví, že za vlády císaře Minh Manga (dynastie Nguyen) se socha Buddhy náhle snesla na písčinu poloostrova Son Tra, což místní rybáři pojali jako dobré znamení a nechali v místě postavit svatyni k uctívání Buddhy. A právě tato písčina – dnes známá jako pláž Bai But, se stala domovem slavné pagody.

Jakmile se vydáte na průzkum buddhistické pagody Linh Ung, uchvátí vás rozsáhlý komplex s hlavním sálem, domem předků, přednáškovým sálem, knihovnou, jídelnou, zahradami a sochami Buddhů. Zdaleka nejznámější je však socha Lady Buddha, jež měří na výšku 67 metrů a patří tak mezi nejvyšší sochy ve Vietnamu (odpovídá výšce 30patrové budovy). Uvnitř posvátné pagody se pak můžete s úctou poklonit Buddhovi, zapálit vonnou tyčinku na oltáři a pomodlit se za štěstí a zdraví svých nejbližších.

Linh Ung Pagoda.
Linh Ung Pagoda.

SOCHA LADY BUDDHA

  • Poloha: v komplexu pagody Linh Ung, na poloostrově Son Tra, asi 10 km od centra Da Nangu – na adrese Son Tra Peninsula, Tho Quang Ward, Son Tra District, Da Nang City
  • Vstupné: zdarma – možný je dobrovolný příspěvek
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 21:00 jako areál pagody Linh Ung
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: v automobilu, na skútru, na motorce, na kole nebo taxíkem z Da Nangu (možnost vlakové nebo autobusové dopravy neexistuje)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Socha Lady Buddha je součástí komplexu pagody Linh Ung, byla tedy dostavěna stejně jako tento buddhistický chrám v roce 2010. A protože dosahuje neuvěřitelné výšky 67 metrů, představuje zdaleka nejvyšší sochu Vietnamu. Prozkoumat můžete tento bílý monument nejen zvenku ale i zevnitř! Socha totiž v sobě ukrývá sedmnáct pater, z nichž každé je zasvěcené jinému Buddhovi. Existuje i možnost vystoupat až na samotný vrchol Lady Buddhy (do hlavy sochy), odkud si lze užívat skvostné výhledy na město Da Nang i oceán. Zajímavost: Socha Lady Buddha je symbolem míru, radosti a prosperity. Předpokládá se, že přináší štěstí těm, kdo ji navštíví. Tak neváhejte a vydejte se tuto úchvatnou památku prozkoumat!

Socha Lady Buddha.
Socha Lady Buddha.

MRAMOROVÉ HORY (Marble Mountains)

  • Poloha: asi 8 km od centra Da Nangu – na adrese 81 Huyen Tran Cong Chua, Hoa Hai Ward, Ngu Hanh Son District, Da Nang City
  • Vstupné: na Water Mountain (Vodní horu) zaplatí dospělý 40 000 VND a student s průkazkou 10 000 VND, do Am Phu Cave (jeskyně Am Phu) je pak stojí vstup pro dospělého 20 000 VND a pro studenta 7 000 VND – děti mladší šesti let mají vstupné zdarma v obou případech
  • Otevírací doba: denně od 7:00 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny a více
  • Doprava: taxíkem z Da Nangu nebo pak na kole, na skútru, automobilem, na motorce a autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Podle legendy Čamů vznikly Mramorové hory tak, že na pláž Non Nuoc přiletěl drak, snesl tam vejce a z něj vystoupila krásná dívka. Z pěti úlomků skořápky se pak staly magické hory, které známe dnes. Této „pohádce“ lze jen těžko uvěřit, můžete však chvíli snít ve světě fantazie. Horský komplex poprvé pojmenoval jako „Mramorové hory“ císař Minh Mang v roce 1825 – každá hora pak získala své vlastní přízvisko dle pěti prvků východní filozofie, tj. po kovu, vodě, ohni, dřevu a Zemi (tyto názvy zůstávají i dnes nezměněny).

Mramorové hory jsou překrásným komplexem jeskyní, tunelů, chrámů a pagod, které vás uchvátí na první pohled. Moc Son neboli Dřevěná hora má tvar člověka, Tho Son neboli Hora Země je nejnižší a nejdelší, Hoa Son neboli Ohnivá hora je domovem dvou dalších hor, Thuy Son neboli Vodní hora je největší i nejkrásnější (zde můžete obdivovat starobylou pagodu Tam Thai) a Kim Son neboli Kovová hora je domovem slavné pagody Quan The Am. Svou návštěvou ale poctěte rovněž velkolepou jeskyni Huyen Khong nebo největší jeskyni Mramorových hor známou jako Am Phu, jež má ilustrovat buddhistické „peklo“.

Mramorové hory.
Mramorové hory.

KATEDRÁLA DA NANG (Da Nang Cathedral)

  • Poloha: centrum Da Nangu – na adrese No. 154, Tran Phu Street, Hai Chau District
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 7:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města (přejdete buď Dračí most nebo Most přes řeku Han), taxíkem, na kole, autobusem, na motorce, na skútru
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Gotická Katedrála Da Nang je známá pro svou neobvyklou barvu fasády také jako „Růžový kostel Da Nang“ (Da Nang Pink Church). Slavnostně byla otevřena v roce 1924 a odráží francouzskou architekturu jako pozůstatek koloniálního období Francouzů – kostel původně sloužil francouzským katolíkům, kteří v té době žili v Da Nangu (tehdy nesl název Tourane). Dnes se v katedrále konají pravidelné bohoslužby v různých jazycích. V angličtině si můžete poslechnout mši každou neděli v 9:00. Jakmile zamíříte ke Katedrále Da Nang, určitě si nezapomeňte přibalit fotoaparát. Snímek krásné růžové stavby určitě nemůžete vynechat. Udělat si pak můžete i procházku za kostel, kde se nachází mariánská jeskyně připomínající francouzskou Lurdskou jeskyni.

Katedrála v Da Nangu.
Katedrála v Da Nangu.

SUN WORLD BA NA HILLS

  • Poloha: cca 30 km od Da Nangu – na adrese An Son Village, Hoa Ninh Commune, Hoa Vang District, Da Nang City
  • Vstupné: cenově se liší – v základu zaplatí dospělý za kombinovanou vstupenku zahrnující oběd formou bufetu 1 250 000 VND a dítě s výškou 1 až 1,4 m 950 000 VND, dále je nutné počítat s další částkou zahrnující jízdenku na lanovku (od 750 000 do 900 000 VND) – vstupné je levnější při večerní návštěvě, nezahrnuje však jídlo
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 22:00
  • Potřebná doba na prohlídku: alespoň půl dne
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na skútru, na motorce, taxíkem nebo autobusem (musíte jet ke stanici lanovky, která je jediným způsobem přepravy do komplexu Ba Na Hills)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejlepší je období od března do srpna

Sun World Ba Na Hills je nejvýznamnějším letoviskem a rekreačním komplexem poblíž Da Nangu. Celá oblast se rozkládá v nadmořské výšce 1 487 metrů a je považovaná za „ráj na zemi“ pro svou výjimečnou krajinu a příjemné klima. Historie tohoto úchvatného místa se datuje až do konce 19. století, kdy jej využívali k rekreaci primárně Francouzi. V pozdějších letech se však Ba Na Hills díky investicím a modernizaci proměnil ve špičkový rekreační komplex, jenž láká každoročně miliony lidí z celého světa.

Při návštěvě resortu Ba Na Hills určitě neopomeňte procházku po ikonickém Golden Bridge, což je most podepřený dvěma mohutnýma kamennýma rukama. Na fotografiích se bude určitě vyjímat! Opomenout byste ale neměli ani Francouzskou vesnici (French Village), která je pečlivou rekonstrukcí francouzského koloniálního městečka s kostely, vilami a dlážděnými ulicemi. Za zábavou pak zamiřte do Fantasy Parku s více než stovkou atrakcí nebo do Muzea voskových figurín se slavnými osobnostmi. Velice příjemné jsou zde ale i Zahrady Le Jardin D'Amour nebo oblast s vinnými sklepy Debay Wine Cellar. Mezi další atrakce patří také Pagoda Linh Ung nebo jízda na horské dráze Alpine Coaster.

TIP: Ochuzeni nebudete v komplexu Sun World Ba Na Hills ani o gurmánské zážitky, neboť zde najdete více než 30 restaurací nabízejících asijské ale i evropské pokrmy formou bufetu nebo à la carte.

Lanovka na Ba Na Hills

Samostatnou kapitolou komplexu Sun World Ba Na Hills je lanovka – mimochodem jedna z deseti nejpůsobivějších na světě. Celkem se zde můžete svézt dvěma hlavními linkami lanovek z Dream Spring Station a Toc Tien Station, přičemž nejdelší cesta trvá asi 20 minut (za hodinu lze odbavit neuvěřitelných 6 500 lidí). Lanovka na Ba Na Hills je krom jiného známá i tím, že drží hned několik Guinessových rekordů, tj. například v nejdelší mezeře, nejtěžším kabelu a největší změně nadmořské výšky.

Sun Word na Ba Na Hills.
Sun Word na Ba Na Hills.

PLÁŽ XUAN THIEU (Xuan Thieu Beach)

  • Poloha: ve čtvrti Hoa Hiep Nam, okres Lien Chieu (asi 3 km jižně od pláže Nam O)
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne – záleží na preferovaných aktivitách
  • Doprava: ideálně pěšky z centra Da Nangu (po ulici Nguyen Tat Thanh, která je blízko moři), přijet k pláži ovšem můžete třeba i na kole, v taxíku nebo na skútru
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

S pláží Xuan Thieu se pojí velmi zajímavá historie. Před rokem 1975 byla tato pláž totiž vyhrazena pouze pro americké vojáky bojující ve vietnamské válce. Celá oblast tehdy sloužila jako vojenská zóna se sklady, letišti a obrannými systémy. A právě tehdy si Xuan Thieu Beach poprvé vysloužila od vojáků přezdívku „Red Beach“ neboli „Červená pláž“ (pro krásně zbarvené východy i západy slunce a vizuální pocit červeného moře). Ostatně, toto místo je opravdu okouzlující a nemělo by uniknout ani vaší pozornosti ani fotoaparátu!

V posledních desítkách let je pláž plně zpřístupněna všem lidem a umožňuje dokonalé relaxační chvíle v panenské přírodě, bezvadné koupání (pozor si musíte dát na strmější přístup do moře), uklidňující procházky po jemném bílém písku i příjemné posezení v originálních restauracích, které jsou umístěné v malých chatrčích. Zde vás budou jistě lákat ochutnávky extra čerstvých mořských plodů, jako jsou například krabi, krevety či chobotnice připravené na různé kulinářské způsoby.

Moře a městská pláž u Da Nangu.
Moře a městská pláž u Da Nangu.

PLÁŽ MY KHE (My Khe Beach)

  • Poloha: necelé 3 kilometry jihovýchodně od centra Da Nangu – na adrese Vo Nguyen Giap street, T20, Phuoc My Ward, Son Tra District
  • Vstupné: zdarma, s poplatky ale musíte počítat při preferovaných vodních aktivitách
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 a více hodin dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, na motorce, taxíkem nebo autobusem (pláž je vzdálená od Mezinárodního letiště Da Nang jen 5 km)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – zdaleka nejlepší je však období sucha, které přináší jasnější oblohu a méně srážek (především od dubna do srpna)

Desetikilometrová pláž My Khe vedoucí od úpatí poloostrova Son Tra do Ngu Hanh Son je zcela po právu jednou z nejkrásnějších a nejatraktivnějších světových pláží. Navštívit zde můžete celkem tři různé plážové oblasti o celkové délce cca 900 metrů – nedaleko Central Parku se nachází příjemná pláž Pham Van Dong s klidnou vodou, pokud však milujete dobrodružství, vydejte se na krátkou pláž T18-T20 a užijte si vysoké vlny i pořádné hloubky! Naprostý komfort pak poskytne hlavní pláž 1-2-3, která nabízí úschovnu zavazadel, parkování, sladkovodní koupání, jídlo i pití nebo služby plavčíků.

Toužíte-li jen tak relaxovat pod modrou oblohou, procházet se v jemném bílém písku, koupat se v čisté a teplé vodě či získat bezkonkurenčně skvělé foto snímky, je pro vás kokosovými palmami lemovaná pláž My Khe jako stvořená. Na své si však přijdou i nadšenci do vodních aktivit, neboť v místě se naskýtá také možnost windsurfingu, klasického surfování, parasailingu, potápění za korály nebo projížděk na vodním skútru. Každý si zkrátka v této překrásné oáze a perle Da Nangu najde to své.

My Khe Beach.
My Khe Beach.

MOST PŘES ŘEKU HAN (Han River Bridge)

  • Poloha: centrum Da Nangu – spojuje Le Duan Street a Pham Van Dong Street, což jsou dvě hlavní ulice města
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: asi 1 hodina
  • Doprava: autobusem, taxíkem, pěšky z centra, na kole, na skútrů, na motorce nebo na kole
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – spíše ve večerních hodinách (kolem 20:00)

Most přes řeku Han slouží Da Nangu již několik let – zprovozněn byl po dvouleté výstavbě v roce 2000. Už na první pohled vás zaujme jeho monumentálnost, o které svědčí i jeho konkrétní rozměry. Na délku měří celých 487,7 metrů a na šířku 13 metrů. Jeho skutečnou specialitou je však něco úplně jiného! Han River Bridge se totiž dokáže otočit kolem své osy ve střední části (jako jediný most ve Vietnamu), aby poskytl dostačený prostor pro proplutí lodí a člunů pod ním. Děje se tak ve všední dny v 1:00 ráno a pak mezi 23:00 až 00:00 každý víkend – celý otočný proces trvá zhruba 15 nebo 20 minut. Právě tato „otočka“ láká mnoho turistů, kteří neváhají posečkat na ten správný okamžik k vyfotografování a natočení této unikátnosti.

TIP: Nejlepší výhled na otočný proces Mostu přes řeku Han budete mít zcela určitě z výletní lodě pod ním. Počkat si ale můžete i v jednom z podniků podél řeky Han u dobré kávy nebo drinku.

MUZEUM SOCH CHAM V DA NANGU (Da Nang Museum of Cham Sculpture)

  • Poloha: v centru Da Nangu u řeky Han (naproti Vietnam Television Center) – na adrese No.02, 2/9 Street, Binh Hien Ward, Hai Chau District, Da Nang City
  • Vstupné: 60 000 VND/osoba
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, zapůjčeným automobilem, na motorce, na kole nebo na skútru
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Výstavba Muzea soch Cham v Da Nangu započala v roce 1915 a ukončena byla roku 1919, kdy se budova poprvé otevřela veřejnosti. Muzejní sbírka čítá celkem 2 000 kulturních artefaktů z Čamského království (7. až 19. století), vystaveno je ale zvědavým očím návštěvníků jen 500 kusů předmětů z různých druhů materiálů, jako je například pískovec, terakota či kov a další (pocházejí primárně z 5. až 15. století). Artefakty pak mívají různou symboliku – od mýtických stvoření až třeba po hinduistické a buddhistické bohy či architektonické dekorace. Mezi nejcennější dochované starožitnosti muzea patří oltář My Son E1, oltář Tra Kieu a socha Tara Bódhisattvy.

Moderní část Da Nangu.
Moderní část Da Nangu.

Historie a současnost Da Nangu

Da Nang existuje již od dob Čamského království (jeho počátky se datují do 7. století), které zahrnovalo střední a jižní Vietnam. Později, asi v polovině 16. století, bývalo toto město malým a téměř bezvýznamným přístavem pro překládku zboží a opravy lodí – s nástupem 18. století se však pozice Da Nangu změnila, neboť se stal hlavním obchodním přístavem nahrazujícím Hoi An. Význam přístavu se následně ještě více umocnil, když v roce 1835 tehdejší císař Minh Mang nařídil, že evropská plavidla nesmějí kotvit za účelem obchodování v žádných přístavech kromě přístavu na řece Han.

Nejdůležitější historické milníky:

  • Da Nang zažil také dobu pod vládou francouzských kolonialistů. V roce 1889 byl oddělen od provincie Quang Nam a přejmenován Francouzi na Tourane.
  • Na počátku 20. století bylo město Tourane poevropšťováno – nejvíce pozornosti bylo věnováno sociální infrastruktuře a výrobním technologiím.
  • V březnu 1965 se usídlily v Da Nangu americké jednotky a začaly v oblasti budovat velký vojenský komplex v souvislosti s válkou ve Vietnamu.
  • Během března 1975 (ke konci války ve Vietnamu) se Vietnamská lidová armáda zmocnila úplné kontroly nad letištěm Da Nang, načež boje byly ukončeny a Da Nang osvobozen. Posléze započala náročná obnova těžkých následků války.
  • 6. listopadu 1996 bylo rozhodnuto na národním shromáždění, že provincie Quang Nam – Da Nang se rozdělí na provincii Quang Nam a město Da Nang, které bude přímo pod ústřední vládou.

Dnes je Da Nang čtvrtým největším městem Vietnamu a turisticky prosperující destinací světa nejen pro své velkolepé služby ale i přírodní krásy – různé typy geografických oblastí jsou zde skutečně fascinující.

Hrad na kopcích Ba Na.
Hrad na kopcích Ba Na.

Co potřebujete vědět před odletem do Da Nangu

Před odletem do Da Nangu si musíte zkontrolovat cestovní pas, který by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Vietnamu. Nutné je také vyřízení platného turistického víza – to probíhá primárně formou elektronické žádosti (země má systém E-víz). Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není od roku 2022 ze strany Vietnamu vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Vietnamu (Da Nangu) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Vietnamu se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Da Nang

Přemýšlíte nad tím, kdy je nejvhodnější odletět na dovolenou do Da Nangu? Pak si s tímto rozhodnutím určitě nedělejte těžkou hlavu, neboť tamější počasí je poměrně předvídatelné s vysokými teplotami a malými výkyvy. Průměrná roční teplota se v Da Nangu pohybuje kolem 25 °C, nejvýše pak vyšplhá na 30 °C (od června do srpna) a nejníže klesne k 23 °C (od prosince do února). Zdaleka nejideálnějším obdobím pro návštěvu je však duben až srpen, kdy si užijete více slunce a nezastihne vás mnoho dešťových přeháněk.

Nam O Beach.
Nam O Beach.

Jazyk a lidé

Úředním jazykem Vietnamu je vietnamština – tedy i tu po většinou v Da Nangu uslyšíte. V celé zemi však existuje více jak 100 různých dialektů a jazyků. Nejrozšířenějšími západními jazyky jsou angličtina a francouzština. Co se pak týká povahy obyvatel Da Nangu, můžete se jako turista těšit na obrovský optimismus, pohostinnost a nápomocnost. Místní lidé jsou velmi usměvaví, až je to nakažlivé. A také se nemusíte nikdy bát, že se ztratíte – když si tedy řeknete o pomoc „domorodcům“. Ti jsou totiž ohromně nadšení pomocníci za každé situace.

Bezpečí

Da Nang je nejen oblíbenou turistickou destinací, ale také bezpečným a pohostinným místem pro každého, kdo se jej rozhodne navštívit. Míra kriminality je poměrně nízká, proto město není považováno ze zvlášť nebezpečné. Pozor si však musíte dát na dopravní nehody, které mohou v Da Nangu představovat významnější nebezpečí. Jednou z nejbezpečnějších oblastí je zde pláž My Khe. Abyste však v místě zůstali v naprostém bezpečí, řiďte se následujícími tipy:

  • Vyhněte se lidem, kteří na ulici nabízejí své taxi služby – může jít o podvodníky.
  • Taxi si objednávejte ideálně přes aplikaci Grab, abyste se vyhnuli podvodníkům.
  • Pokud budete platit taxikáři za jízdu, vyberte ideálně způsob platby kartou nebo plaťte v menších bankovkách.
  • V rušných turistických oblastech si dejte pozor na kapsáře a mějte své osobní věci neustále pod dohledem/blízko u sebe.
  • Snažte se vyhnout řízení v Da Nangu, pokud nejste skutečně zdatným řidičem – může to být nebezpečné zejména na motorce, skútru nebo kole.
  • Vyhýbejte se samostatným procházkám hlavně v noci.
  • Používejte pravidelně repelenty proti komárům.
  • Konzumaci pouličního jídla si pečlivě rozmyslete, pokud máte citlivé zažívání (vše jezte jen po důkladné tepelné úpravě nebo oloupání a vybírejte si kvalitní podniky).

Dračí schody.
Dračí schody.

Doprava v Da Nangu

Do Da Nangu létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Qatar Airways, China Airlines, LOT, Emirates, easyJet anebo Czech Airlines (lety jsou často realizovány v kooperaci s aerolinkami Vietnam Airlines, Bamboo Airways a VietJet Air nebo jinými). Cílem je Mezinárodní letiště Da Nang (Da Nang International Airport – DAD) vzdálené od centra města asi 2 km. Toto letiště je třetím nejrušnějším ve Vietnamu. Počítat musíte během letu z Prahy vždy alespoň se dvěma mezipřistáními. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem částky 26 000 Kč/k dubnu roku 2024.

A jak se přepravovat přímo v Da Nangu? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

Motocykl

Zdaleka nejběžnější dopravou ve Vietnamu je jízda na motocyklu. I v centru Da Nangu tedy natrefíte na tisíce lidí projíždějících na motorce. Pokud i vy budete chtít poznávat krásy této lokality jakožto samostatný motorkář, musíte vlastnit platný řidičský průkaz. Kromě toho národního musíte v půjčovně motocyklů předložit i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), který je ve Vietnamu uznáván. Zaplatit před půjčením motocyklu musíte rovněž vratnou zálohu (buď v hotovosti nebo kartou) – některé půjčovny mohou dokonce vyžadovat kopii cestovního pasu nebo jeho originál (této variantě raději předejděte). Obecně pak Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje jízdu na motorce ve Vietnamu řidičům nezkušeným.

TIP: jestli si nejste jistí při jízdě na motorce, obáváte se v Da Nangu chaotického a neznámého provozu, nebo prostě jen nevlastníte řidičský průkaz, můžete si motorkářskou jízdu též užít! Pronajměte si motocykl i s řidičem a užívejte si bezstarostnou jízdu ze zadního sedadla.

Automobil

Stejně tak, jako motocykl, můžete si ve Vietnamu zapůjčit i automobil. V autopůjčovně však musíte předložit platný národní řidičský průkaz, ten mezinárodní (IDP) a také cestovní pas. Nutné bude současně složení zálohy buď v hotovosti nebo debetní/kreditní kartou. Mezi známé půjčovny automobilů v Da Nangu patří Avis Vietnam, Hertz Car Rental, Da Nang Car Rental a Da Nang car service. Jestli se na řízení vozu v Da Nangu necítíte, lze si jej pronajmout i se zkušeným řidičem – to ostatně doporučuje i Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Provoz ve velkých vietnamských městech bývá totiž dosti chaotický a nebezpečný pro neznalé.

Taxi

V Da Nangu můžete jezdit mezi památkami i taxíkem, jenž je velmi pohodlnou a levnou variantou přepravy.Nejoblíbenějšími společnostmi ve městě jsou Mai Linh a Taxi Xanh. V hlavních turistických oblastech pak natrefíte zejména na taxíky zelené barvy, které si snadno přivoláte mávnutím ruky u krajnice vozovky. Abyste se vyhnuli případným podvodům taxikářů, určitě zkontrolujte zapnutý taxametr, nebo používejte k přivolání vozu ideálně bezpečnou aplikaci Grab (obdoba Uberu).

Autobus

Autobusová doprava v Da Nangu není tak pokročilá jako například v Hanoji nebo Ho Či Minově Městě, přesto je ale dobře dostupná a také poměrně levná. Existuje zhruba 15 samostatných tras, které vás dopraví do různých městských částí. Platba za jízdenku probíhá u řidiče při nástupu do autobusu. Autobusové linky jezdí denně od 5:00 do 21:00 (cca každých 10 až 30 minut). Mezi nejdůležitější spoje pro turisty patří autobus č. 1 (trasa mezi autobusovým nádražím Da Nang a Hot Ann, vede přes Mramorové hory), autobus č. 11 v (trasa z vlakového nádraží Da Nang do oblasti Mramorových hor) a autobus č. 6 (trasa z autobusového nádraží Da Nang do vesnice vedle My Son Historical Parku).

TIP: Pokud se chcete lépe orientovat v autobusových spojích Da Nangu, stáhněte si do mobilu nápomocnou aplikaci DanaBus – místní totiž po většinou nevyužívají autobusů k přepravě, a tak vám příliš neporadí.

Další způsoby dopravy

V Da Nangu si můžete krom jiného zapůjčit i bicykl (nebo případně skútr), který je mezi turisty oblíbeným dopravním prostředkem – musíte však dbát zvýšené obezřetnosti v ulicích, abyste předešli dopravní nehodě. Poměrně bezpečnou trasou k relaxační projížďce může být například ta podél pláže My Khe nebo po Bach Dang Road.

Lanovka na Ba Na Hills.
Lanovka na Ba Na Hills.

Peníze, ceny a spropitné v Da Nangu

Oficiální měnou Vietnamu je vietnamský dong (VND, ₫) – tedy jedině tím budete v Da Nangu platit za zboží či služby. Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 50 000, 200 000 a 500 000 VND – mince se téměř nepoužívají. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo v Da Nangu za vietnamské dongy – použít lze směnárny nebo banky Vietcombank, Vietinbank, Agribank, Eximbank a jiné. Směnu peněz primárně z USD pak poskytují i některé hotely či klenotnictví.

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně dobře dostupné zejména v centru Da Nangu. Vietnamské bankomaty mají obecně limity pro výběr dané od 2 000 000 do 10 000 000 VND (v centru města) nebo do 2 000 000 VND na periferiích a ve venkovských oblastech. Počítat pak musíte také s poplatkem za výběr hotovosti, který se pohybuje řádově od 40 000 do 100 000 VND. Vlastníte-li pak kartu VISA nebo Mastercard, nebudete mít problém ji použít v bankomatu ani u místních obchodníků – jsou obecně akceptované. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného (pokud se pro něj rozhodnete).

Směnný kurz k 4/2024: 1 CZK = 1 068 VND, 1 USD = 24 945 VND

Spropitné

Ve Vietnamu není spropitné normou ani povinností. Za dobré služby v restauracích, barech, kavárnách či hotelech (zejména v turistických a obchodních oblastech) ale můžete něco navíc předat:

  • Restaurace, kavárny a bary: obecně se předává kolem 10 % z celkového účtu za dobré služby, za vynikající služby pak můžete předat klidně i 15 až 20 %.
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (kolem 10 000 až 20 000 VND za zavazadlo) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (20 000 až 50 000 VND). Za výjimečné služby lze předat spropitné i recepční, a to kolem 10 000 až 20 000 VND.
  • Taxi: ve Vietnamu taxikáři spropitné neočekávají, pokud však budete spokojeni s cestou a přístupem řidiče, můžete částku jízdného zaokrouhlit nahoru na nejbližších 10 000 VND nebo dát 5 až 10 % navíc z ceny jízdného.
  • Průvodce: v tomto případě je spropitné založeno spíše na kvalitě poskytovaných služeb. Je tedy jen na vás, kolik průvodci předáte – běžně se předává cca 5 až 10 % z celkových nákladů na zájezd/výlet, zvláště pokud jste měli příjemný a poučný zážitek.

Jaké ceny čekat?

Život v Da Nangu je v průměru o 42,1 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 10 974 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 40 000 VND (cca 37 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu ve fast foodu: 100 000 VND (cca 94 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 29 990 VND (cca 28 Kč)
  • Káva/cappuccino: 39 374 VND (cca 37 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 8 200 VND (cca 8 Kč)
  • Cigarety (krabička 20 ks): 30 000 VND (cca 28 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 10 000 VND (cca 9 Kč)
  • Taxi (1 km): 18 600 VND (cca 17 Kč)

Tradiční vietnamské lampiony.
Tradiční vietnamské lampiony.

Časové pásmo a délka letu do Da Nangu

Da Nang je v časovém pásmu UTC +7 (ICT – indočínský čas). V Praze je tedy v zimním čase o 6 hodin méně, než v Da Nangu a v letním čase o 5 hodin méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy do Da Nangu je pak odhadována na 22 hodin, vždy ale záleží na počtu mezipřistání a preferované letecké společnosti.

Možnosti ubytování

Abyste si Da Nang užili co nejkomfortněji, měli byste se porozhlédnout také po příjemném ubytování. Jeho výběr bude samozřejmě záležet na vašich finančních možnostech a osobních preferencích. Proto pro vás máme několik zajímavých tipů:

  • Pláž My Khe pro nováčky: pokud cestujete do Da Nangu úplně poprvé, určitě se ubytujte u překrásné pláže My Khe. Nejlepším obdobím je duben až září. Luxus si můžete dopřát v 5hvězdičkovém hotelu TMS Hotel Da Nang Beach, ve střední kategorii vás potěší 3hvězdičkový hotel La Maison Da Nang Beach a jestli si hlídáte rozpočet, udělá vám radost 3hvězdičkový Sea Wind Hotel.
  • Centrum Da Nangu pro nasátí autentické vietnamské atmosféry: nevadí-li vám ruch centra a chcete být poblíž ikonických městských památek i místních lidí, pak bude právě pro vás tím pravým místem k ubytování. Luxus vám dopřeje hotel Fivitel Boutique Da Nang, ve střední kategorii zde seženete hotel Seahorse Han Market by Haviland a rozpočet vám nezatíží levnější Star City Riverside Hotel.
  • Poloostrov Son Tra pro milovníky přírody: máte rádi spíše klid a relaxaci uprostřed zeleně? Potom se vzdalte od centra Da Nangu a ubytujte se na okouzlujícím poloostrově Son Tra. Luxusní ubytování vám dopřeje 5hvězdičkový hotel InterContinental DaNang, ve střední kategorii poskytuje nocleh Nguyen Gia Hotela rozpočet ušetříte v Sontra Sea Hotelu.
  • Bac My An Beach pro opravdové gurmány: užíváte si na dovolené ze všeho nejvíc jídlo? Pak se ubytujte ve čtvrti Bac My An Beach, kde budete mít na dosah rušné trhy a pouliční stánky s lahodnými a voňavými pokrmy. Luxus si dopřejte v 5hvězdičkovém hotelu Pullman DaNang Beach Resort a pokud chcete něco málo ušetřit, zvolte hotel ve střední kategorii, kterým je Vernal Boutique Da Nang. Levné ubytování pak seženete v 3hvězdičkovém hotelu Titan Hotel Da Nang.

Jeskyně a svatyně v Mramorových horách.
Jeskyně a svatyně v Mramorových horách.

Jídlo a pití v Da Nangu

Da Nang je učiněným rájem pro všechny milovníky jídla. V tamější gastronomii se silně promítá styl kuchyně středního Vietnamu, jenž je ovlivňován také okolními provinciemi Quang Nam a Hue. Kuchyně typická pro Da Nang se vyznačuje výraznějšími chutěmi pokrmů, než které dostanete například na severu Vietnamu. Významnými ingrediencemi jsou pak zejména mořské plody v podobě krevet, krabů, chobotnic či měkkýšů – přeci jen se jedná o pobřežní město. Co konkrétního tedy ochutnáte?

  • Banh xeo: vietnamská palačinka vyrobená z rýžové mouky, vody a prášku z kurkumy, nejčastěji se plní tučným vepřovým masem, krevetami, fazolovými klíčky a poté se smaží na pánvi
  • Mi Quang: vietnamské nudlové jídlo, které se skládá z chutného vývaru, rýžových nudlí, obrovského množství křupavé a zdravé zeleniny a také různých druhů mas (kuřecí, hovězí, vepřové, krevety a podobně)
  • Bun cha ca: nudle s grilovanými rybími koláčky – mezi hlavní suroviny pokrmu patří makrela a tuňák a někdy i ananas s rajčaty (jídlo má typicky sladkokyselou chuť)
  • Nam O: výtečný rybí salát připravovaný buď ze sardinek, kapra, ančoviček nebo sledě, doplňuje se o pikantní vývar s galangalem a chilli + čerstvou zeleninu
  • Ram cuon: jedná se o smažené závitky, které jsou podobné těm jarním – tyto mají ale náplň typickou pro Da Nang (obvykle se skládají z mletého masa, hub, kukuřice, zeleniny a dalších ingrediencí dle stravovacích preferencí), podávají se nejčastěji s rybí omáčkou a nahořklou zeleninou
  • Banh Mi: typický vietnamský sendvič skládající se v základu z křupavé bagety – náplně se liší dle preferencí strávníka, mohou zahrnovat džem, domácí paštiku, grilované rybí koláčky, koriandr a různé druhy zeleniny
  • Banh trang cuon thit heo: tenký rýžový papír, který se plní ingrediencemi dle chutí – například jemně nakrájeným vepřovým masem, bazalkou, koriandrem, salátem či okurkami (nejčastěji se podává se sladkokyselými a kořeněnými omáčkami)

Pakliže dostanete chuť na něco sladkého, máte v Da Nangu také z čeho vybírat. Dezerty obvykle obsahují čerstvé ovoce v kombinaci se zmrzlinou, kokosovým mlékem nebo želé. Populární jsou pak ve městě i dezertní polévky (v Da Nangu můžete ochutnat třeba tu s durianem) nebo avokádové smoothie se zmrzlinou.

Nejlepší restaurace v Da Nangu

  • Bún Mắm Vân
  • Nhà hàng Madame Lân
  • Hờn Fishcake Noodle Soup
  • Quán Cây Bàng
  • Bếp Cuốn Đà Nẵng
  • Olivia's Prime Steakhouse
  • Nhà hàng Lê Gia 2
  • Limoncello Danang – Pizza & Restaurant

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Da Nangu byste ji raději neměli pít, abyste předešli případným zažívacím problémům. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – ve městě je velmi levná a snadno dostupná. Dále můžete ochutnat i některý z těchto lokálních nápojů:

  • Vietnamská káva (Ca Phe): je velmi kvalitní a chuťově výrazná – připravuje se nejčastěji filtrací, Vietnamci pak mají nejraději ledovou kávu s kondenzovaným mlékem, která se nazývá Ca Phe Sua
  • Ledový čaj: vyrábí se obvykle z vody, citronové šťávy a cukru – je velmi osvěžující v horkých dnech
  • Pivo: ve Vietnamu je obecně velmi populární točené pivo „bia hơi“, které se podává dobře vychlazené (má asi 3 % alkoholu), konkrétně v Da Nangu je pak oblíbené hlavně řemeslné pivo

Mezi další oblíbené nápoje v Da Nangu patří i broskvový čaj, liči čaj, bylinkový čaj s limetkou a citronovou trávou nebo sójové mléko.

Nejlepší bary v Da Nangu

  • Tê Bar
  • On The Radio Bar Da Nang
  • YOLO
  • LIBRE Bar DaNang
  • Sky36
  • Horizon Bar
  • Bamboo 2 Bar

Typické vietnamské jídlo.
Typické vietnamské jídlo.

Zajímavosti o Da Nangu na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Da Nang nabízí plošně bezplatné připojení k Wifi? K internetu se můžete připojit prakticky kdekoliv v centru města.
  • Mezinárodní letiště Da Nang bývalo kdysi využíváno jako letecká základna pro americké letectvo a námořní pěchotu v boji proti Severnímu Vietnamu a Viet Congu během války ve Vietnamu?
  • i zamilovaní mají v Da Nangu svůj most? Tzv. Most lásky se nachází mezi Dračím mostem a Mostem přes řeku Han, dlouhý je 68 metrů a široký 6 metrů. Páry na něj zavěšují zámky, aby vyjádřily svůj blízký vztah a klíče zahazují do řeky.
  • v Da Nangu jsou pro místní i turisty veřejné toalety zcela zdarma? Stačí jen najít restaurace, obchody, hotely či jiné podniky s nálepkou „Comfort as home“ (Komfort jako doma) a bezplatně použít WC.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole