CO V DILLÍ OCHUTNAT
Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Dillí najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:
Vada pav
Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbený pokrm se skládá ze smaženého bramborového „knedlíku“ uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.
Vada pav, nazývan také Bombay Burger, byl vytvořen v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a od té doby zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města Bombaje, nicméně populárním se stal v celé Indii. Světový den vada pav se každoročně slaví 23. srpna.
Pakora Lahůdka pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.
Paratha
Paratha je styl nekvašeného celozrnného chleba a typické indické jídlo. Silnější a vydatnější než naan nebo chapati se paratha připravuje potažením těsta ghí nebo olejem a opakovaným skládáním, podobně jako při výrobě listového těsta.
Paratha může být také vrstvená nebo plněná jinými přísadami, jako je kořeněná zelenina, brambory, čočka nebo paneer, měkký indický sýr. Vrstvená a plněná paratha se dokončuje mělkým smažením a často se podává k snídani nebo jako odpolední svačina.
Aloo gobi
Aloo gobi je jednoduché indické jídlo z kořeněných brambor a květáku. Toto každodenní jídlo lze nalézt v různých stylech, přičemž každá rodina a restaurace má svůj vlastní recept.
Pani puri
Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.
Smažená obalovaná koule je naplněna směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur!
Massala Chai
Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horký masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.
Lassi
Osvěžující nápoj Lassi je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni.