New Delhi pohled na India Gate.

Dillí: Průvodce, památky, zajímavosti a co všechno vidět?

NENÍ DILLÍ JAKO DILLÍ

Dillí je město plné kontrastů a rozhodně i zajímavých faktů. Věděli jste, že Dillí a Nové Dillí není totéž, resp. že hlavním městem Indické republiky je pouze Nové Dillí ukrývající se uprostřed města Dillí? Čekali byste zde především hinduistické svatostánky? Pak budete překvapeni, ale valná část jich je v Dillí islámských. Dokonce se zde mohou pyšnit nejvyšším cihlovým minaretem na světě! Dillí je označováno také jako město s jedním z nejlepších systémů podzemní dráhy a jako druhá nejlepší metropole pro pozorování ptactva. Kontrasty pak turisté zaznamenají nejen ve vizáži Starého a Nového Dillí, ale i napříč společenskými vrstvami obyvatel a mj. i jejich domovy, setkáte se zde se slumy i těmi nejpřepychovějšími sídly. Stejně tak zde můžete poobědvat v luxusních restauracích nebo klidně přímo na rušném trhu.

Vyvést z míry by vás neměla ani situace, kdy narazíte na krávu potulující se ve zdejších uličkách. Jen mějte na paměti – krávy jsou v Indii posvátné!

Autor: Petra Špačková

15.03.2024

Čti více
Hinduistický chrám Birla Mandir.
Hinduistický chrám Birla Mandir.

HISTORIE A POLOHA DILLÍ

Dillí je významným městem Indie a rozlohou také největší město země. Jeho součástí je i Nové Dillí, hlavní indické město. Domov v celé metropolitní oblasti našlo zhruba 33 milionů obyvatel. Leží ve svazovém státu Dillí v severní části Indie a protéká jím řeka Jamuna, jedna z nejposvátnějších řek hinduistů. Dillí je rovněž jedno z nejbohatších měst Indie, najdeme zde dokonce pár desítek miliardářů! Nicméně sociální kontrasty zde jsou enormní, část zdejší populace bohužel žije ve slumech. Město je každopádně poměrně kosmopolitní s vysokou hustotou osídlení.

Po staletí bylo Dillí srdcem Mughalské říše ustavené v 16. století a mnoho jeho památek svědčí o jeho nemalé bývalé slávě. Nicméně první lidské osídlení v této oblasti pravděpodobně pochází již z doby před 4000 lety. Současné Dillí jsou však ve skutečnosti dvě města. Staré Dillí je středověká síť úzkých uliček vetkaných pod impozantními zdmi Červené pevnosti. Britské Nové Dillí se může pochlubit širokými zelenými bulváry a velkolepými koloniálními domy, za nimiž stojí významný britský architekt Sir Edwin Lutyens.

Kontrola muslimských dynastií nad městem trvala pět století od roku 1200 a měla na Dillí zásadní vliv. Během tohoto období byly postaveny památky jako Qutb a Quwwat - al - Islam, stejně jako řada zdejších pevností.

V roce 1803 se město dostalo pod britskou nadvládu a v roce 1911 Britové přesunuli své hlavní město z Kalkaty právě do Dillí. Nové Dillí, nová čtvrť navržená britským architektem Edwinem Lutyensem k umístění zejména vládních budov, byla oficiálně otevřena v roce 1931 poté, co se její výstavba poněkud zpozdila kvůli první světové válce.

Od té doby město prosperovalo a také přitahovalo migranty ze zbytku Indie. Rychle rostoucí populace přinesla do města větší chudobu a také zhoršení kvality ovzduší.

Po získání nezávislosti v roce 1947 bylo Nové Dillí oficiálně vyhlášeno hlavním městem Indie.

Pohled na Dillí z minaretu mešity Jama Masjid.
Pohled na Dillí z minaretu mešity Jama Masjid.

ZAJÍMAVOSTI DILLÍ

  • Zdejší světoznámá Červená pevnost byla původně bílá.
  • Ve městě stojí nejvyšší cihlový minaret na světě - Qutub Minar.
  • Dillíský Khari Baoli je největší asijský trh s kořením.
  • Velkoobchod Azadpur je největším trhem s ovocem a zeleninou v celé Asii.
  • Ve městě se nachází jeden z mála bahaistických chrámů na světě.
  • Connaught Place je nejdražší adresa z hlediska kancelářských prostor v Indii a v TOP 10 nejdražších na světě.
  • Dillí je mezi pěti nejlidnatějšími městy na světě.
  • Nové Dillí otevřelo svou první linku metra v roce 2002, jedná se o jeden z největších systémů metra na světě.
  • Nové Dillí bylo naplánováno britským architektem Sirem Edwinem Lutyensem.
  • Hry Commonwealthu konané v roce 2010 v Dillí trvaly téměř dva týdny a jedná se prozatím o největší a nejdražší ze všech CWG na světě.

Slon na oslavách boha Gáneši ve starém Dillí.
Slon na oslavách boha Gáneši ve starém Dillí.

Qutub Minar (Victory Tower)

Tento minaret o výšce 72 m je nejvyšším cihlovým minaretem na světě a vznikl v období 12. – 14. století. Jde o jednu z nejvýznamnějších památek města, která je od roku 1993 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO. Najdeme ji v Qutub komplexu nedaleko od mešity Quwwat-ul-Islam.

Quwwat-ul-Islam Mosque

Mešita Quwwat-ul-Islam se nachází v komplexu Qutub a byla postavena v roce 1198, následující roky pak byla postupně rozšiřována. Jedná se o úplně první mešitu na území Dillí poté, co jej muslimové dobyli. Ač dnes zde najdete převážně ruiny, místo má stále silné genius loci.

Qutub Minar.
Qutub Minar.

Swaminarayan Akshardham

Tento úchvatný hinduistický chrám byl dokončen v roce 2005 a na jeho stavbě se podílely tisíce dobrovolníků. V areálu najdeme překrásnou zahradu k odpočinku, fontánu, kde probíhá vodní show, zkusit můžete ale rovněž tematickou projížďku na loďce, kde budete „proplouvat“ indickou historií.

Swaminarayan Akshardham.
Swaminarayan Akshardham.

Humajúnova hrobka

Tato hrobka, postavená v roce 1570 pro mughalského panovníka Humajúna, má zvláštní kulturní význam, protože to byla první tzv. zahradní hrobka na indickém subkontinentu. Její rozměry byly úctyhodné a stala se předlohou pro světoznámý Taj Mahal. Dnes je oblíbeným cílem mj. indických novomanželských párů.

Humajúnova hrobka.
Humajúnova hrobka.

Gurudwara Bangla Sahib

Gurudwara Bangla Sahib je překrásný sikhský chrám v centru Dillí. Pochází ze 17. století a již z dálky vás ohromí jeho zlatá kupole. Pro sikhy se jedná o významné místo a najdeme jej nedaleko Connaught Place. V areálu bychom neměli minout ani vodní plochu - sarovar - obrovský rybník přímo v centru Gurudwary. Místní říkají, že člověk zde poměrně snadno dosáhne zvláštního duševního klidu. O vodě se pak věří, že má zázračné vlastnosti při léčbě nejrůznějších nemocí. Sikhové z různých částí světa sem chodí a berou si vodu z rybníka zpět do svých domovů.

Sikhská gurudwara v Dillí.
Sikhská gurudwara v Dillí.

Brána Indie (India Gate)

Impozantní oblouk India Gate je symbolem města a památníkem všem indickým vojákům, kteří padli na evropských bojištích v první světové válce, kde bojovali pod britskou vlajkou. Stavba byla realizována dle projektu Sira Edwina Lutyense, který se inspiroval obdobnými evropskými stavbami, zejména pak pařížským Vítězným obloukem.

India Gate nese na sobě jména více než 13 000 vojáků, dokončena byla v roce 1931.

India Gate.
India Gate.

Lotosový chrám (Lotus Temple)

Lotosový chrám je jednou z nejnavštěvovanějších památek nejen v Dillí ale i v samotné Indii. Je svatostánkem bahaismu a rovněž architektonickou perlou, získal dokonce řadu architektonických ocenění. Chrám ve tvaru lotosového květu byl dokončen v roce 1986 a jeho autorem je íránsko – americký architekt Fariborz Sahba. Zajímavostí může být, že je to jeden z velice mála bahaistických svatostánků na světě.

Bahaistický chrám Lotus Temple v Dillí.
Bahaistický chrám Lotus Temple v Dillí.

Jama Masjid

Jama Masjid je obrovská mešita ve Starém Dillí postavená ve druhé polovině 17. století mughalským vládcem Shah Jahanem, jehož dalším dílem je světoznámý Taj Mahal. Dillíská mešita je v současné době druhou největší mešitou na indickém subkontinentu. Chrám je otočen směrem k saúdskoarabské Mecce. Vstup do mešity je zdarma.

V 21. století se jinak poklidný svatostánek však stal terčem terorismu. V roce 2006 zde vybuchly dvě bomby schované v taškách položených na nádvoří areálu a v roce 2010 zde ozbrojenci zaútočili na turistický autobus zaparkovaný u mešity.

Mešita Jama Masjid.
Mešita Jama Masjid.

Chandni Chowk

Chandni Chowk může být pro většinu turistu tím výjevem známým z dokumentů či filmů a jedním z indických klišé. Jedná se o rušnou nákupní zónu ve Starém Dillí plnou tržišť, drobných obchůdků a davů lidí. V autentických úzkých uličkách zde seženete prakticky vše – od sušeného ovoce a koření, přes éterické oleje až po pestrobarevná sárí.

Jantar Mantar

Jantar Mantar v Dillí je povinnou zastávkou pro všechny nadšence do astronomie. V letech 1724 až 1730 postavil Maharadžah Sawaii Jai Singh II z Jaipuru v severní Indii pět astronomických observatoří. Observatoře neboli "Jantar Mantar", jak jsou běžně známy, zahrnují několik budov jedinečného tvaru, z nichž každá má speciální funkci pro astronomická měření. Tyto stavby se svými pozoruhodnými kombinacemi geometrických forem ve velkém měřítku zaujaly pozornost architektů, umělců a historiků umění po celém světě, a přesto zůstávají široké veřejnosti velkou neznámou. Jejich cílem bylo primárně „měření nebeské harmonie“. V Dillí si můžete jednu z těchto pěti unikátních staveb prohlédnout. Zajímavý areál cihlové barvy najdeme ve čtvrti Connaught Place.

Chandni Chowk ve starém Dillí.
Chandni Chowk ve starém Dillí.

Červená pevnost (Red Fort)

Jedna z nejvýznamnějších památek a jeden ze symbolů města, to je impozantní Červená pevnost. Byla postavena v polovině 17. století v mughálském období a v roce 2007 byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se hojně navštěvovanou turistickou památku. Zajímavostí pak může být, že pevnost je vyobrazena na bankovce v hodnotě 500 rupií.

Červená pevnost v Dillí.
Červená pevnost v Dillí.

Purana Quila

Purana Qila se nachází uprostřed ruchu velkoměsta a rozhodně byste ji na svých toulkách po Dillí neměli opomenout. Tato starobylá pevnost se svými velkolepými zdmi a mocnými branami je portálem do minulé doby. Pevnost má velký historický, mytologický a kulturní význam a je ideálním místem pro piknik ve městě.

Říká se, že Purana Qila může být dokonce stejně stará jako hinduistický epos Mahábharata. I když zásluhy o pevnost patří afghánskému vládci Sher Shah Suri, na místě čas od času probíhají archeologické vykopávky, které se snaží spojit původ pevnosti právě s obdobím Mahábháraty. Konkrétně měla být postavena Panduovci, pěti bratry z tohoto hinduistického eposu. První osobou, která propojila místo s tímto obdobím, byl archeolog B. B. Lal. Vykopávky probíhaly na pozemku Purana Qila v roce 1954. Ačkoli zatím neexistují žádné přímé důkazy, došlo k objevu zvláštní šedé keramiky, která by mohla pocházet z let 600 - 1200 př. n. l.

Nicméně je to Sher Shah Suri, kdo je známý jako autor dnešní podoby pevnosti. Jeho vizí bylo vytvořit velkou citadelu, která by si nezadala ve velkoleposti s žádnou podobnou pevností na světě. Purana Qila je dnes dokonalým příkladem kulturní krásy Indie. Pevnost se stala centrem zajímavých kulturních aktivit, pořádá akce, jako je například každoroční ‚Qutub Festival‘ a poskytuje malebnou kulisu pro hudební a světelné show. Toto místo je klíčovou turistickou atrakcí v Dillí a oprávněně přitahuje cestovatele z celého světa!

Connaught Place

Connaught Place nebo zkráceně jen „CP“ je moderní tepající srdce Dillí a obchodní a finanční centrum města. Najdete zde domy postavené v georgiánském stylu vyznačující se sloupořadími, mnoho restaurací, obchodů (indických i mezinárodních) i stánků, stejně jako sídla řady významných indických firem. Čtvrť byla vystavěna ve 30. letech 20. století a je pojmenována po princi Arthurovi, vévodovi z Connaughtu a Strathearnu, synovi královny Viktorie.

Purana Quila.
Purana Quila.

Rashtrapati Bhavan

Rashtrapati Bhavan je oficiálním sídlem indického prezidenta. Palác byl postaven v roce 1929 a jeho útroby skýtají 340 místností! Ač stavba nesla původně různá jména, od roku 1950 je nazývána Rashtrapati Bhavan. Je jednou z největších rezidencí hlav státu na světě. Autorem díla není nikdo jiný než britský architekt Sir Edwin Lutyens.

National Science Centre

Národní vědecké muzeum bylo založeno v roce 1992 a patří mezi největší svého druhu v celé Asii. Primárním cílem Centra je zaujmout, vzdělávat a bavit návštěvníky prostřednictvím tematických výstav, interaktivních vzdělávacích aktivit a osvětových programů. Autorem budovy je známý indický architekt Achyut Kanvinde.

Rashtrapati Bhavan - prezidentský palác.
Rashtrapati Bhavan - prezidentský palác.

Sri Digambar Jain Lal Mandir

Sri Digambar Jain Lal Mandir je nejznámějším a také nejstarším džinistickým chrámem v Dillí. Najdeme jej ve čtvrti Chandni Chowk hned naproti Červené pevnosti. Byl postaven v roce 1658 a díky své dominující červené barvě z červeného pískovce je takřka nepřehlédnutelný. Uvnitř chrámového komplexu je také knihkupectví, které obsahuje knihy související s džinistickou kulturou a náboženstvím.

INFO: Džinismus je jedním z indických náboženství a jedním z nejstarších na světě. Vzniklo v 6. století př. n. l. a své stoupence má především v Indii, nikdy se nerozšířilo tolik jako třeba hinduismus či buddhismus.

Sri Digambar Jain Lal Mandir.
Sri Digambar Jain Lal Mandir.

Agrasen Ki Baoli – Leamigo

Tento historický rezervoár (baoli) na vodu najdeme nedaleko business zóny Connaught Place, přesto bývá označován za „hidden gem“ města. Schodiště uvnitř stavby má 108 schodů a místo se stalo lokací mnoha bollywoodských filmů. V minulosti sloužilo k uchovávání cenné dešťové vody.

INFO: Baoli je nádrž, ve které může být uchovávána voda a která v minulosti fungovala také jako velký zdroj podzemní vody. Vládnoucí klany si nechaly vyrobit četné nádrže a baoli, v nichž se voda shromažďovala hlavně v období dešťů a pak byla po celý rok využívána lidmi v dané lokalitě. Vybudování studní pro zachování vody bylo velmi důležité, protože řeky nebyly všude dostupné a navíc hladina vody v řece se sezónně také lišila. Dostat vodu z těchto studní však byla nelehká práce, a tak lidé postavili nádrže, které celý proces značně usnadnily.

Agrasen Ki Baoli – Leamigo.
Agrasen Ki Baoli – Leamigo.

Pevnost Feroz Shah Kotla

Pevnost Feroz Shah Kotla, jedna z nejstarších staveb v Dillí, byla postavena sultánem Ferozem Shahem Tughlaqem v roce 1354. Podle historických pramenů byla tato pevnost postavena, když se vládce rozhodl přesunout své hlavní město z Tughlaqabadu do Firozabadu kvůli nedostatku vody. Proto také byla pevnost postavena na březích svaté řeky Jamuny, aby sloužila svému účelu. Pevnost má ve svém komplexu nádherné zahrady, mešity, paláce atd. Vchod do pevnosti má gigantickou železnou bránu se jménem panovníka, hradby jsou vysoké až 15 m. Ačkoli řada staveb v pevnosti je v troskách, rezervoár (baoli) je stále v poměrně dobrém stavu. Jedním ze zajímavých rysů pevnosti je, že se v ní nachází pilíř Ashokan, který přivezl Feroz Shah z Ambaly do Dillí. Je 13 m vysoký a nese nápisy Ashokových principů.

Feroz Shah Kotla Fort.
Feroz Shah Kotla Fort.

Dilli Haat

Dilli Haat je místem, kde indičtí řemeslníci prodávají svoje zboží. Nabídka výrobků je velice pestrá a je doplněna rovněž o produkty lahodné indické kuchyně, stejně jako o kulturní představení. Za malý poplatek tak získáte zážitek 3v1.

Tržiště Rajouri Garden

Pokud si chcete pouze doplnit šatník či sehnat nějaký ten outfit na svatbu kamaráda anebo si dát něco dobrého na zub, vaším cílem by se měl stát Rajouri Garden Market v zóně West Delhi. Rajouri Garden Main Market bývá často označovaný jako svatební trh a bude vás lákat svými nesčetnými a rovněž výhodnými nabídkami. Zdejší drobné obchůdky schované v úzkých uličkách vás ohromí svými řemeslnými předměty, nádhernými šperky, překrásnými šaty, kusy látek a originální obuví. Srdce indických (nejen) nevěst zde zaplesají, výběr doplňků a šatů na jejich den D je vskutku enormní. Od Perfection House a Meena Bazaar, kde se prodávají jedny z nejhonosnějších návrhářských sárí pro svatební sezónu, až po ráje obuvi jako Stilettos a Klove. Až budete znaveni nákupy, zamiřte do Gayway Bakers a Soni Bakers na krémové dorty a pečivo, delikátní muffiny a sendviče. Pokud chcete ochutnat pouliční jídlo hlavního města, dejte si pikantní kukuřici nebo golgappa (pani puri) a chaaty z pouličních stánků. Trh, který se nachází hned vedle stanice metra Rajouri Garden, je preferovanou oblastí mezi nakupujícími, a to i přes několik nákupních center v okolí. Nenechte si jej ujít, přestože se třeba neřadíte mezi shopaholiky!

Khari Baoli

Khari Baoli je největší trh s kořením v celé Asii a jeho historie sahá až do poloviny 17. století. Nejenže se v okolí linou líbezné vůně, ale trh a zdejší pytle plné koření či sušených plodů jsou velice fotogenické!

Trhy s kořením v Dillí.
Trhy s kořením v Dillí.

Tržiště Paharganj

Paharganj Market je jedním z nejlepších trhů v Dillí. Není tolik známý jako ostatní tržiště (Sarojini Nagar či Janpath Market), ale přitom je velice levný a nabízí široké spektrum zboží. Nezapomeňte, že zdejším zvykem je smlouvání za/o každou cenu.

Ptačí rnemocnice Okhla

Ptačí rezervace Okhla je velká zhruba 4 km2 a nachází se v místě, kde vtéká řeka Jamuna do státu Uttar Pradesh a opouští tak území Dillí.

V roce 1990 byla lokalita vyhlášena rezervací. Bylo zde zaznamenáno více než 320 druhů ptáků a více než 188 druhů rostlin. Milovníci přírody si zde jistě přijdou na své.

Paharganj Market - malování henou.
Paharganj Market - malování henou.

Zahrada Lodhi

Jedna z nejoblíbenějších dillíských zahrad, je plná zeleně a doslova vyzývá k procházce či odpočinku. Navíc v parku najdeme mnohé historické památky jako například Athpula Bridge či Sikandar Lodi´s Tomb.

Most Satpula

Satpula, což znamená Sedmiobloukový most, byla historická přehrada nebo chcete – li jez ke sběru vody postavený v průběhu 14. století. Působila také jako další obranná linie v novém městě Jahanpanah. Satpula, postavená z kamenného zdiva, měla jedenáct polí, každá s klenutým otvorem a správným systémem bran. Na spodní úrovni mostu je sedm oblouků. Tento systém brány byl ovládán uspořádáním lana a kladky, což zajistilo správný průtok vody bez jakýchkoliv překážek při používání mostu.

Lodhi Garden.
Lodhi Garden.

Městský park Jahanpanah

Podobně jako Zahrada pěti smyslů je i městský park Jahanpanah City Forest ideální pro odpočinek a pro strávení příjemných chvil ve stínu indické flory. Tato oáza je i skvělým místem pro všechny pozorovatele ptáků, kterých zde najdeme nespočet druhů. Navíc se zde můžete setkat s jedinečnou antilopou nilgau!

Majnu Ka Tilla

Tato kolonie byla ustavena kolem roku 1950 a nyní ve zdejších úzkých uličkách žije kolem 5000 obyvatel. Oblast bývá nazývána jako Malý Tibet či dillíská Dharamsala. Uvnitř labyrintu najdete veškeré prvky tibetské kultury, od svatostánků, přes modlitební mlýnky až po jedinečná bistra s tibetskou kuchyní.

Buddhistická Pagoda míru v Dillí.
Buddhistická Pagoda míru v Dillí.

Nizamuddin Dargah

Pro únik z uspěchaného městského života hledají lidé ze všech společenských vrstev útěchu a Boží požehnání v Nizamuddin Dargah. Hazrat Nizamuddin, který se nachází v Dillí, je dargah (mauzoleum) jednoho z nejslavnějších súfijských světců na světě, Nizamuddina Auliya (1238 - 1325). Uvnitř komplexu lze najít však i hrobky básníka Amir Khusro (1253 – 1325), mughalské princezny Jehan Ara Begum (1614 – 1681) a Inayat Khan (1882 – 1927).

INFO: Súfismus je mystické hnutí uvnitř islámu. Mezi charakteristické rysy súfijské spirituality patří mj. odříkání, skromnost, sebekázeň a dobrovolná chudoba

Vesnice Hauz Khas

Tato umělecky nabitá čtvrť se nachází na jih od centra města a jejím pomyslným srdcem je stejnojmenná pevnost. Hauz Khas Village je skvělou kombinací historických památek, jejichž kořeny sahají až do 13. století a atmosféry moderního velkoměsta. Oblast je známá pro svůj čilý městský ruch a pro svůj hipster nádech, najdeme zde nepřeberné množství restaurací, trendy obchodů a rovněž galerií. Pro milovníky zvířat je zde také Deer Park, ve kterém našli domov jeleni chital nebo chcete – li axisové indičtí (v roce 2023 jich zde žilo necelých 600 jedinců), a který bývá označován za „plíce Dillí“.

Gándhí Smriti

Toto muzeum je domem, kde Gándhí (1869 – 1948) strávil posledních 144 dnů před svou smrtí. Uvnitř se dozvíte vše o jeho životě a skonu. Gandhi Smriti, sídlící v Old Birla House na adrese 5, Tees January Marg, New Delhi, je posvátným místem, kde 30. ledna 1948 vyhasl život Mahátmy Gándhího. Mahátma Gándhí žil v tomto domě od 9. září 1947 do 30. ledna 1948. Old Birla House byl získán vládou Indie v roce 1971 a přeměněn na Národní památník otce národa, otevřen pro veřejnost byl pak v roce 1973.

Nizamuddin Dargah.
Nizamuddin Dargah.

Přírodní park Aravalli

Přírodní park Aravalli najdeme na okraji Dillí poblíž stanice metra Guru Dronacharya v Gurgaonu. Byl otevřen pro veřejnost v roce 2010 a kromě mnoha stezek je na jeho území také bohatá indická vegetace a domov zde našlo i mnoho zvířat. V roce 2022 byl park prohlášen za první indickou OECM lokalitu, tj. lokalitu podporující biodiverzitu mimo chráněná území.

Jezero Bhardwaj

Jezero Bharadwaj se nachází na hranici Dillí a Harjány poblíž Faridabadu. V této oblasti mohou návštěvníci vidět mnoho rostlin, ptáků, motýlů a antilop nilgau. U jezera najdeme také turistické stezky, nicméně ty bývají spíše opuštěné.

Jezero Naini

Toto jezero nacházející se ve čtvrti Model Town v severní části Dillí je ideálním cílem pro ty, kteří si chtějí odpočinout od ruchu velkoměsta a strávit příjemné chvíle na břehu či projížďkou loďkou po jezerní hladině. Pokud si přinesete nějaké pochutiny, můžete si zde udělat i piknik.

Naini Lake.
Naini Lake.

Zahrada pěti smyslů (The Garden of Five Senses)

Tzv. Zahrada pěti smyslů není jen obyčejný park, ale je to také prostor s nejrůznějšími aktivitami, byl koncipován tak, aby reagoval na potřebu města najít prostor pro volný čas místních obyvatel, aby se lidé mohli stýkat a odpočívat.

Areál o rozloze 20 akrů, který se nachází ve oblasti Said-Ul-Azaib, v blízkosti památkové oblasti Mehrauli v Novém Dillí, byl slavnostně otevřen v roce 2003.

V parku se snoubí četné artefakty, příjemně se vinoucí chodníčky a bujná vegetace. Ideální pro procházku či relax po náročném dni.

Sunder Nursery

Překrásný parkový komplex původně ze 16. století sousedící s Humajúnovou hrobkou je považován za oázu klidu uprostřed rušného velkoměsta. Najdeme zde bujnou zeleň, barevnou květenu, umělé jezírko i hrací zónu pro děti. Místo je také ideálním cílem pro rozjímání a poslouchání zpěvu ptáků, kterých zde žije nemalé množství.

The Garden of Five Senses.
The Garden of Five Senses.

National Rail Museum

National Rail Museum je rozhodně sen každého nadšence do železnic – představuje návštěvníkům historii indické vlakové přepravy za posledních zhruba 170 let. Ve venkovní galerii najdeme parní, dieselové i elektrické lokomotivy, stejně jako různé druhy vagonů, od těch královských až po obrněné. Své brány otevřelo muzeum veřejnosti v roce 1977.

Air Force Museum

Toto muzeum uspokojí jistě všechny, kteří se zajímají o aviatiku. Bylo otevřeno v roce 1967 a ukazuje mnohé stroje indického letectva, stejně jako jeho historii od roku 1932, kdy vzniklo, a rovněž informace o jednotlivých bojových operacích.

Shankar´s International Dolls Museum

Rozhodně nejen děti nadchne Shankarovo mezinárodní muzeum panenek, které se může pyšnit jednou z největších sbírek kostýmních panenek na světě.

Založil jej známý politický karikaturista K. Shankar Pillai (1902 – 1989), slavnostně otevřeno bylo v roce 1965.

Muzeum sídlí v budově Children's Book Trust na Bahadur Shah Zafar Marg v Novém Dillí. Uvnitř je muzeum rozděleno na dvě stejné poloviny. Jedna sekce má exponáty z evropských zemí, Spojeného království, USA, Austrálie, Nového Zélandu a Společenství nezávislých států a druhá z asijských zemí, Středního východu, Afriky a Indie. Kromě reprezentativní sbírky více než 150 druhů autentických indických kostýmních panenek vyrobených v Dolls Workshop připojeném k muzeu jsou k dispozici také speciální expozice. Celkově najdeme v muzeu zhruba 7000 exponátů z téměř osmdesáti pěti zemí, což mu dodává skutečně mezinárodní charakter.

Kiran Nadar Museum of Art

Toto soukromé muzeum otevřelo své brány pro veřejnost v roce 2010 a od té doby ukazuje návštěvníkům unikátní díla moderního indického umění. Vstup je zdarma.

Sulabh International Museum of Toilets

Toto dillíské muzeum patří tematicky jistě mezi ta nejzajímavější a nejoriginálnější na světě. Již od roku 1992 se věnuje historii hygieny a toalet. Od chronologického vývoje, přes hygienické podmínky až po společenské zvyklosti. Najdete zde mísy a toalety z období od 12. století až do moderní epochy. Stojí za návštěvu!

National Rail Museum.
National Rail Museum.

CO ROZHODNĚ V DILLÍ A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Lekce jógy

Naučit se základy jógy v Indii je jako učit se od pravého mistra. Vždyť Indie je kolébkou jógy. Proto pokud máte čas, rozhodně se zde na nějakou tu lekci zapište, ať už na hodinu, meditační workshop či celý dlouhodobější kurz. Vaše tělo i mysl budou jistě v sedmém nebi.

Lekce vaření indické kuchyně

Skvělým intermezzem mezi procházkou po turisticky exponovaných místech v metropoli je například půldenní kurz vaření. Indická kuchyně je světoznámá a založená především na aromatickém koření a vegetariánských chodech. Naučte se ty nejlahodnější pokrmy a odvezte si tak kus Indie zpět s sebou domů.

Projížďka rikšou

Projet se rikšou v Indii je takřka povinností. Je to zážitek, často uprostřed velkoměsta i poměrně adrenalinový. Můžete si vybrat z rikš poháněných lidskou silou či těch motorizovaných.

INFO: Rikšy se poprvé v Indii objevily kolem roku 1880!

Cyklorikša v Dillí.
Cyklorikša v Dillí.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ DILLÍ

Pokud se domníváte, že v tak obrovské a rušné metropoli se pro její zástavbu a početné obyvatelstvo již nenajde místo pro pestrou faunu a floru, jste na velkém omylu. Dillí je sice známé svým historickým dědictvím a městským kouzlem, nicméně se také může pochlubit rozmanitou škálou flóry a fauny, která často zůstává bez povšimnutí uprostřed uspěchaného městského života. Jedinečná zvířata a rostliny najdeme nejen na okraji velkoměsta, ale také ve zdejších parcích nedaleko centra.

Z živočichů se při troše štěstí lze setkat s dikobrazem srstnatonosým, liškou džunglovou, šakalem obecným, nilgauem, antilopou jelení, axisem indickým, levhartem, cibetkou, kočkou bažinnou, varanem, kobrou indickou, krajtou tygrovitou, vousákem zvučnohlasým, holubem fialovoramenným, různými druhy papoušků či zástupců timáliovitých.

Národním zvířetem Indie není nikdo jiný než tygr bengálský.

Ze světa flory jsou v Dillí hojnými zástupci rostliny jako barvínkovec růžový, čínská růže, jasmín arabský, akácie arabská, kasie obecná či cicimek čínský.

Národní rostlinou země je lotus.

PODNEBÍ

Dillí má poměrně extrémní klima. V létě (březen - červen) je velmi horko a v zimě (prosinec - únor) relativně chladno. Průměrná teplota se může pohybovat od 30 °C do 45 °C v létě a 22 °C až 8 °C v zimě. V měsících červenec – září je pak město sužováno monzuny, kdy deště mohou být opravdu intenzivní. Nicméně jsou chápány jako úleva od vysokých letních teplot.

Nejstudenějším měsícem v roce je leden (maxima 20 °C), nejtepleji je naopak v červnu (maxima 45 °C). Nejdeštivějším měsícem je srpen, nejsušším naopak listopad.

Nejvhodnější dobou k návštěvě Dillí je především v období od října do března, kdy je nejméně dešťů a město není příliš rozpálené.

Tancující kobra ve starém Dillí.
Tancující kobra ve starém Dillí.

PRAKTICKÉ INFORMACE O INDII A DILLÍ

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Dillí vlakem, autobusem, v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Dillí – Bombaj – 1440 km

Dillí – Ágra – 240 km

Dillí – Kalkata – 1500 km

Dillí – Bengalúru – 2180 km

UPOZORNĚNÍ: Řízení automobilu v Indii může být často velice náročné, na silnicích zde panuje čilý ruch a většinou i poměrně nepřehledná situace. Místní řidiči si s pravidly silničního provozu navíc moc hlavu nelámou. Proto dobře zvažte vaše zkušenosti i odolnost vůči stresu.

TIP: Automobil si lze v Indii často vypůjčit i s řidičem, což může být vhodná varianta pro ty, kteří si do indického provozu netroufnou nebo kteří vůbec nevlastní řidičský průkaz. Někomu může činit problémy i fakt, že v Indii se řídí vlevo.

Spropitné:

Spropitné je v Indii obvyklé a očekávané. Zaměstnanci jej rádi přijmou a ocení. Nejčastěji se nechává 10 % z celkové útraty. Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indii nepatří k těm nejvyšším.

Modlení.
Modlení.

Etiketa V Indii:

  • Tradičním způsobem pozdravu a rozloučení je vřelý pozdrav namaste nebo formálnější namaskar. Položte dlaně k sobě a mírně se ukloňte, zvláště při setkání se starší osobou. Muži a ženy se obvykle nedotýkají, takže se vyhněte potřesení rukou, pokud vám to osoba, kterou zdravíte, nenabídne jako první.
  • Se staršími by se mělo zacházet vždy s výraznou úctou.
  • Ukažte svou rozvahu a trpělivost a zdržte se jakýchkoli projevů hněvu.
  • Mějte na paměti, že kráva je zde posvátným zvířetem, rozhodně v Indii zapomeňte také na hovězí maso.
  • Nepodceňujte veřejně indický kriketový tým. Indové tento sport milují a jakékoli pochybnosti o něm ponesou s nevolí.
  • Veřejné projevy větší náklonnosti se nedoporučují. Někde může vzbudit pohoršení i držení se za ruce.
  • Oblékejte se skromně a decentně. Odhalování by se měly vyhýbat především ženy. To znamená žádné košile nebo tílka bez rukávů nebo s hlubokým výstřihem a žádné šortky. Ujistěte se, že máte zakrytá kolena. V Dillí, Bombaji či ve státu Goa obecně panují uvolněnější pravidla, avšak v rurálních oblastech je doporučováno striktní dodržovaní zahalování většiny části těla.
  • Nedávejte a nepřebírejte věci levou rukou, která je v indické kultuře považována za nečistou a určena jen k úkonům jako k očistě po vykonání potřeby apod.
  • Fotografujte osoby nebo předměty pouze po obdržení povolení. Vždy se nejprve zeptejte, a pokud řeknou „ne“, respektujte to a nefoťte.
  • V mnoha hinduistických chrámech nesmějí nehinduisté chodit do určitých částí chrámového komplexu.
  • Neupínejte se příliš na přesnost! Čas je zde vnímán jiným – relativním – způsobem. Pokud například na večírek dorazíte o 30 minut později, stále budete jistě mezi prvními a nikdo se nad vaším „zpožděním“ nepozastaví.
  • Lidé často dávají obětiny chrámovým božstvům, jako jsou lotosové květy a kokosové ořechy, a vy můžete od kněze na oplátku obdržet prasad – obvykle malou sladkost nebo ovoce (nezapomeňte si ho vzít pravou rukou!).
  • Kožené předměty, jako jsou peněženky, opasky a tašky, jsou v mnoha hinduistických chrámech zakázány. Buďte si vědomi toho, že se jedná o posvátná místa, kam lidé přicházejí, aby vzdali úctu, a uvědomte si, že fotografování může být nevhodné.
  • Nikdy neukazujte ukazováčkem, zvláště na posvátné předměty nebo obrazy.
  • Při návštěvě chrámů nebo vstupu do indického domova si sundejte obuv a klobouky. Oblékejte se konzervativně způsobem, který vyjadřuje úctu k místu bohoslužby nebo domácnosti.
  • Umyjte si ruce před a po jídle.
  • Nedotýkejte se lidí levou rukou, protože je to považováno za nečisté a způsobí to urážku!
  • Dotýkejte se jídla pouze pravou rukou. Levá ruka však může být použita k držení nádobí, sklenic a misek.
  • Nohy a boty jsou považovány za špinavé. Nepřekračujte osobu sedící nebo ležící na podlaze, protože je to urážlivé. Nikdy se ničeho nedotýkejte nohama a nemiřte spodní částí nohou na náboženské oltáře nebo na lidi. Abyste tomu zabránili, sedněte si se zkříženýma nohama nebo klekněte na podlahu v chrámu nebo na svatém místě. Pokud musíte natáhnout nohy, namiřte je pryč od posvátných ikon. Nikdy se neotáčejte zády k náboženské soše.
  • Pokud jste pozváni k někomu domů, je zvykem přinést malý dárek, jako je například krabička sladkostí.
  • Nenechte se urazit, když se vás Indové zeptají na osobní otázky týkající se platu, rodinného stavu a počtu dětí. Takové otázky jsou v Indii považovány za běžnou konverzaci.
  • Nikdy (nebo s rozvahou) nedávejte peníze žebrajícím dětem a ženám. Pokud dáte, byť jen malou minci, většinou se ihned objeví mnohem více lidí a dav vás může agresivně následovat.
  • Mějte na paměti, že svatí muži v blízkosti chrámů a posvátných řek mohou požádat o „odškodnění“ poté, co si kolem zápěstí uvážete obarvenou červenožlutou nit a na čelo vám přitlačí tečku červené kurkumy.

Posvátný muž.
Posvátný muž.

CO V DILLÍ OCHUTNAT

Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Dillí najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:

Vada pav

Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbený pokrm se skládá ze smaženého bramborového „knedlíku“ uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.

Vada pav, nazývan také Bombay Burger, byl vytvořen v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a od té doby zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města Bombaje, nicméně populárním se stal v celé Indii. Světový den vada pav se každoročně slaví 23. srpna.

Pakora Lahůdka pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.

Paratha

Paratha je styl nekvašeného celozrnného chleba a typické indické jídlo. Silnější a vydatnější než naan nebo chapati se paratha připravuje potažením těsta ghí nebo olejem a opakovaným skládáním, podobně jako při výrobě listového těsta.

Paratha může být také vrstvená nebo plněná jinými přísadami, jako je kořeněná zelenina, brambory, čočka nebo paneer, měkký indický sýr. Vrstvená a plněná paratha se dokončuje mělkým smažením a často se podává k snídani nebo jako odpolední svačina.

Aloo gobi

Aloo gobi je jednoduché indické jídlo z kořeněných brambor a květáku. Toto každodenní jídlo lze nalézt v různých stylech, přičemž každá rodina a restaurace má svůj vlastní recept.

Pani puri

Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.

Smažená obalovaná koule je naplněna směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur!

Massala Chai

Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horký masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.

Lassi

Osvěžující nápoj Lassi je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni.

Typické indické jídlo.
Typické indické jídlo.

CO V DILLÍ A OKOLÍ NEVYNECHAT

Holi

Holi je významný festival slavený v Dillí. Slaví se v březnu a je známý jako festival barev. Během tohoto svátku na sebe lidé házejí barevný prášek a vodu a oslavují vítězství dobra nad zlem. Je to také čas, kdy se lidé setkávají a vychutnávají si tradiční jídla jako gujiya a thandai.

Eid-Ul-Fitr

Eid-ul-Fitr je festival, který slaví muslimská komunita v Dillí. Označuje konec měsíčního postního období ramadánu. V tento den se lidé modlí v mešitách a tráví čas se svými rodinami a přáteli. Je to také čas, kdy si lidé mezi sebou vyměňují dárky a sladkosti.

Raksha Bandhan

Raksha Bandhan je festival slavený v Dillí, který symbolizuje pouto mezi bratrem a sestrou. V tento den sestry uvážou posvátnou nit zvanou rakhi na zápěstí svého bratra a modlí se za jejich blaho. Bratři na oplátku slibují, že ochrání své sestry před veškerým poškozením. Je to také čas, kdy si lidé mezi sebou vyměňují dárky a sladkosti.

Navratri

Navratri je festival slavený v Dillí, který je zasvěcen uctívání bohyně Durga. Slaví se devět dní a je to čas, kdy lidé předvádějí tradiční tance jako Garba a Dandiya. Během tohoto svátku se lidé také postí a často se modlí k bohyni.

Dussehra

Dussehra je festival slavený v Dillí, který označuje vítězství Pána Rámy nad démonským králem Rávanou. Slaví se v měsíci říjnu a je to čas, kdy lidé pálí podobizny Rávany, Meghnada a Kumbhkarana. Je to také doba, kdy se lidé setkávají a vychutnávají si tradiční jídla jako jalebi a samosas.

Diwali

Diwali je jedním z nejoblíbenějších svátků slavených v Dillí. Je také známý jako festival světel a slaví se v měsících říjnu nebo listopadu. Během tohoto festivalu lidé zapalují diyas a svíčky na oslavu vítězství dobra nad zlem. Lidé si mezi sebou vyměňují dárky a sladkosti.

International Mango Festival

Mezinárodní festival manga, který se koná každý rok v červenci, nyní patří mezi nejznámější festivaly v Dillí. Jak je zřejmé z názvu, festival se slaví na počest oblíbeného ovoce – manga. Slavnosti zahrnují přehlídku více než pěti set různých odrůd manga! Tento festival, který se koná každé léto na rozlehlém stadionu Talkatora, přitahuje mezinárodní i domácí turisty, kteří sem přicházejí mj. v očekávání ochutnávky šťavnatého ovoce.

Indický holič.
Indický holič.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Imperial, cena pro 2 osoby se snídaní cca 8000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Dillí lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 14 000 Kč například s Qatar Airways, Turkish Airlines či Finnair. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním, někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Dillí trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, platné indické vízum a vyplněnou příjezdovou kartu. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Poutníci v Dillí.
Poutníci v Dillí.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole