Kostel Frauenkirche v Drážďanech.

Drážďany – průvodce památkami za 1 den

Více než polovina města byla zbombardována během druhé světové války, ale při návštěvě města si ničeho nevšimnete, protože město bylo kompletně zrekonstruováno na původní stav. Drážďany jsou dokonalým víkendovým výletem, kde můžete poznat mnoho památek a vidět spoustu vzácných uměleckých děl.

Autor: Pavel Fellner

06.10.2022

Čti více
Informační tabule s mapou Drážďan.
Informační tabule s mapou Drážďan.

Z Prahy jste autem v Drážďanech za 1 hod. a 50 minut, můžete si tak udělat pěkný výlet a vidět něco nového. Když se vám nechce řídit, tak se můžete do tohoto historického města dopravit autobusem nebo vlakem. Doporučujeme si ale udělat pěkný víkendový výlet, vyrazte v pátek a centrum Drážďan a všechny hlavní památky si stihnete prohlédnout za 4-5 hodin. Potom můžete pokračovat dál, například do Berlína, o tom si povíme v dalším článku.

Architektonické dílo budovy Zwinger.
Architektonické dílo budovy Zwinger.

Drážďany jsou čtvrté největší město v Německu, v žebříčku před ním jsou ještě Berlín, Hamburk a Kolín nad Rýnem. Město se rozprostírá na obou stranách řeky Labe. Nejvyšší bod města je 383 metrů vysoká hora Triebenberg a nejnižší bod je část Cossebaude, která leží 101 metrů nad mořem. Přes řeku Labe můžete projet devíti mosty, které jsou rozmístěny po městě. Drážďany jsou považovány za jedno z nejzelenějších měst Evropy, jelikož až 62 % plochy města tvoří les nebo jiná zeleň.

Ulice Augustusstrasße na památku Augusta Silného.
Ulice Augustusstrasße na památku Augusta Silného.

Na Drážďanech je výborné, že všechny památky jsou soustředěny blízko u sebe, tedy jste schopni si všechny důležité památky prohlédnout v rámci příjemné procházky po městě. Díky blízkosti památek má toto město nádherné panorama a z pohledu od řeky Labe se vám naskytne nádherný výhled na historické věžičky a zajímavé budovy.

Sochy v areálu Zwinger.
Sochy v areálu Zwinger.

Při pohledu na krásné historické město a památky je až neuvěřitelná představa, že během velkého bombardování v roce 1945 v závěru druhé světové války zde bylo zničeno až 60 % města. Drážďany se ovšem podařilo dokonale zrekonstruovat a vy máte nyní perfektní příležitost prohlédnout si všechny památky a dozvědět se více o tomto zajímavém městě.

Kostel Hofkirche v Drážďanech.
Kostel Hofkirche v Drážďanech.

Doporučujeme zaparkovat na parkovišti Altmarkt Galerie, odkud ujdete pěšky pár kroků a jste hned ve starém městě a můžete zahájit prohlídku města nejznámější památkou Zwinger.

Vstup do parkoviště Altmarkt Galerie.
Vstup do parkoviště Altmarkt Galerie.

Po cestě z parkoviště nejprve uvidíte velký kolotoč ve tvaru kola, ze kterého je nádherný výhled na celé město. Je jen na vás, jestli nemáte strach z výšek a prohlídku města můžete začít pohledem na něj z ptačí perspektivy.

Kolotoč v Drážďanech.
Kolotoč v Drážďanech.

Zwinger

Na první pohled každého hned zaujme obrovský komplex budov Zwinger, ve kterém jsou v současnosti muzea. Budovu navrhl architekt Matthäus Pöppelmann a sochař Balthasar Permoser na objednávku Augusta (August II. Silný). Celý komplex byl postaven v letech 1710 až 1726, kurfiřt August chtěl mít postaveno něco podobného jako je palác ve Versailles.

Palác Zwinger v Drážďanech.
Palác Zwinger v Drážďanech.

Barokní pavilony a zahrady s fontánami měly sloužit ke dvorním slavnostem, v současnosti zde najdete tři velká muzea (Sbírku porcelánu, Obrazovou galerii starých mistrů a Matematicko-fyzikální muzeum). Vstup do nádvoří je zdarma, ale muzea jsou placená. Doporučujeme vybrat si jedno podle tématu, které vás nejvíce zajímá.

Komplex budov Zwinger.
Komplex budov Zwinger.

Kromě precizní architektury a různých soch, které jsou rozmístěny na budovách, měl August také požadavky na zahrady. Zajímavostí je, že v zahradách chtěl mít dovezené pomerančovníky z Leipzigu. Většina soch byla vytvořena sochařem Balthasarem Permoserem, za zmínku určitě stojí impozantní socha Atlase, která se vyjímá na západním pavilonu. Další jeho tvorby jsou Daphne v Grottensaal, postavy Vulcan a Ceres na Královské bráně a samozřejmě nymfa ve vodní instalaci Lázeň nymf.

Fontána Lázeň nymf v Zwingeru.
Fontána Lázeň nymf v Zwingeru.

Při procházce nádvořím natrefíte na Lázeň nymf, která byla postavena z pískovce z řeky Labe. Detaily této barokní fontány můžete zkoumat z různých úhlů pohledu, nad touto vodní sochou vedou schody, ze kterých uvidíte dílo a panorama nádvoří z jiné perspektivy.

Královská brána ve Zwingeru a kolotoč v pozadí.
Královská brána ve Zwingeru a kolotoč v pozadí.

Sbírka porcelánu vás okouzlí s kolekcí čínského porcelánu ze 17. a 18. století, který byl vyroben v Meissenu. Určitě nevynechejte také Tiersaal, kde najdete obrovskou sbírku zvířat z porcelánu.

Muzeum Sbírka porcelánu v komplexu Zwinger.
Muzeum Sbírka porcelánu v komplexu Zwinger.

V obrazové galerii starých mistrů naleznete velkou kolekci umění z 16. až 18. století, nejznámější kousek, který vás může přilákat je Sixtinská Madonna od Rafaella z roku 1513.

Budova galerie v komplexu Zwinger.
Budova galerie v komplexu Zwinger.

Najdete zde také obrazy od umělců jako Rembrandt, Botticelli, Vermeer, Cranach, Dürer a mnoha dalších. Za zmínku také stojí vyobrazení Drážďan z období 18. století od Canaletta

Galerie starých mistrů v Zwingeru.
Galerie starých mistrů v Zwingeru.

Matematicko-fyzikální muzeum zaujme každého milovníka vědy a její historie, uvidíte zde staré teleskopy, barometry a jiné vědecké pomůcky.

Mapa areálu Zwinger.
Mapa areálu Zwinger.

Semper Opera

Jakmile vyjdete z areálu Zwinger, ocitnete se na Theaterplatz, kterému dominuje operní dům Semper. Drážďanská opera je jednou z nejpopulárnějších v celém Německu, byla otevřena v roce 1841 a byly zde premiéry velikánů jako Strauss nebo Wagner. Jako mnoho jiných staveb v Drážďanech i opera shořela a znovu byla otevřena v roce 1878.

Semper Opera v Drážďanech.
Semper Opera v Drážďanech.

Bohužel, budova byla znovu zničena během 2. světové války a hudba se do sálu vrátila až později v roce 1995. Doporučujeme prohlédnout si interiér budovy s výkladem, během 45 minut se dozvíte zajímavé detaily o architektuře budovy, ale i příběhy o umělcích a návštěvnících opery. Pro milovníky umění není samozřejmě nic lepšího než přijít na operní představení, koncert nebo balet.

Operní dům Semper.
Operní dům Semper.

Hofkirche – Katedrála nejsvětější trojice

Hned naproti Semper Opere je další poklad města – katedrála Hofkirche. Tato obrovská katedrála je barokní chloubou starého města Altstadt, byla postavena v letech 1739 až 1751 Gaetanem Chiaverim a je nejstarším barokním kostelem Saska. V té době byl ve městě jen jeden protestantský kostel Frauenkirche, takže katedrála byla postavena jako katolický kostel.

Socha jezdce na koni – krále a kurfiřta Johanna a Hofkirche v pozadí.
Socha jezdce na koni – krále a kurfiřta Johanna a Hofkirche v pozadí.

Exteriér katedrály je precizním dílem, které můžete obdivovat z každé strany. I tato budova byla zničena během 2. světové války a znovu postavena byla v roce 1980. Ve výklencích katedrály je umístěno 74 soch apoštolů a církevních hodnostářů od sochaře Lorenze Mattielliho. Kromě nich zde naleznete i 4 alegorické postavy, které zobrazují Víru, Naději, Lásku a Spravedlnost.

Katedrála nejsvětejší trojice Hofkirche v Drážďanech.
Katedrála nejsvětejší trojice Hofkirche v Drážďanech.

Drážďanský zámek

Další časté pojmenování Drážďanského zámku je i Královský palác nebo Rezidenční zámek, jelikož v minulosti sloužil jako sídlo saských králů, kurfiřtů a vévodů. Součástí budovy je také jedna z nejnavštěvovanějších památek Procesí princů a malé nádvoří Stallhof. Původně středověký hrad byl v letech 1530 až 1594 předělán na renesanční palác, ale v roce 1718 byly odstraněny renesanční prvky a palác byl pod vedením architekta Pöppelmanna předělán na barokní zámek. Tato budova je jednou z nejstarších, které můžete spatřit ve městě.

Rezidenční zámek v Drážďanech.
Rezidenční zámek v Drážďanech.

V současnosti jsou v zámku výstavy různých uměleckých sbírek, ale nejznámější sbírka je tzv. Zelená klenba. Zelená klenba je jedna z nejbohatších pokladnic Evropy, tato část muzea je rozdělena na dvě části – Historická a Nová zelená klenba.

V historické části je více než 3.000 děl šperkařského a zlatnického umění, bronzové sochy, klenoty z jantaru a slonoviny a jiné drahokamy. V nové části najdete umělecká díla, která nejsou chráněna skly, a můžete si tedy umění vychutnat z bezprostřední blízkosti. Naleznete zde i šperkařská díla od drážďanského dvorního klenotníka Dinglingera. Máte-li však zájem vidět tyto umělecké sbírky, muzeum má omezenou kapacitu a je tedy nutné zakoupit si vstupenky předem.

Kromě Zelené klenby za zmínku a návštěvu jistě stojí i ostatní části muzea: Turecká komora, Zbrojnice, Mincovní kabinet, věž Hausmannsturm a aktuální výstavy.

Mapa Drážďanského zámku.
Mapa Drážďanského zámku.

Procesí princů

Procesí princů je atrakce, které nemáte šanci si nevšimnout. Důvod je jasný, toto zobrazení rodu Wettingů je průřez historií knížat a měří neuvěřitelných 102 metrů. Jedná se o největší porcelánové dílo na světě, které je vytvořeno z přibližně 25.000 porcelánových destiček porcelánu z Meissenu.

Porcelánová freska Procesí princů.
Porcelánová freska Procesí princů.

Autorem tohoto veledíla je Wilhelm Walther a tuto fresku vytvořil v letech 1872 až 1876. Kromě knížat, kterých je zde vyobrazeno až 35, je zde i 59 významných umělců a vědců.

Budova soudu a Procesí princů v pozadí.
Budova soudu a Procesí princů v pozadí.

Stallhof

Na druhé straně Procesí princů najdete tiché nádvoří a uličku, která je neskutečně fotogenická a v minulosti sloužila k prohlídkám koní a jako zámecká jízdárna. Všimněte si dokonale propracovaných detailů na pilířích a fasádě budovy.

Nádvoří Stallhof v Drážďanech.
Nádvoří Stallhof v Drážďanech.

Georgentor / Georgenbau – Brána vévody Jiřího Bradatého

Tato nádherně zdobená budova sloužila kdysi jako městská brána a panovnické sídlo. Městská brána byla postavena na přelomu 12. a 13. století, ale v 15. století ji rozšířil Juraj Bradatý (Georg der Bärtige) na rezidenci svých synů. Budova byla během let mnohokrát přestavěna a brána byla rozšiřována kvůli průjezdu aut.

Brána vévody Jiřího Bradatého Georgentor.
Brána vévody Jiřího Bradatého Georgentor.

Bohaté zdobení budovy zaujme každého kolemjdoucího, všimněte si např. sochy vévody Juraje Bradatého, kterou vytvořil sochař Christian Behrens. Jeho tvorba jsou také dva řečtí argonauti umístěný po bocích brány, argonauti jsou známí z řecké mytologie jako hrdinové a hledači Zlatého rouna.

Socha argonauta na Georgentor.
Socha argonauta na Georgentor.

Brühlská terasa

Brühlská terasa má také přezdívku „balkon Evropy“ a toto místo nemůžete na vaší procházce po Drážďanech vynechat. Dostanete se sem z náměstí Schlossplatz několika schody a můžete si užívat výhled na řeku a Neustadt. Terasa je perfektním místem, pokud navštívíte Drážďany během horkého léta a chcete se zchladit ve stínu esteticky upravených stromů, které tvoří efektní stín. Tato část byla postavena již v roce 1738 jako soukromá zahrada, ale veřejnosti byla zpřístupněna v roce 1814. Po dlouhé procházce po památkách vám toto místo přijde velmi vhod, sedněte si zde na lavičku a nasávejte atmosféru města a jeho panorama přes řeku Labe.

Brühlská terasa v Drážďanech.
Brühlská terasa v Drážďanech.

Na východní straně terasy naleznete Albertinum, které v minulosti sloužilo jako zbrojnice a nyní je zde galerie nových mistrů a muzeum soch. Jméno Albertinum dostala budova od saského krále Alberta. V galerii naleznete díla od světoznámých umělců jako Van Gogh, Monet nebo Degas. Pro milovníky numismatiky je zde i Sbírka mincí a bankovek. Na Brühlské terase se nachází i Akademie výtvarných umění, kde někdy natrefíte na výstavy studentů nebo absolventů zdarma. Při procházce terasou si všimněte i řady zajímavých soch.

Akademie výtvarných umění na Brühlské terase.
Akademie výtvarných umění na Brühlské terase.

Frauenkirche – Kostel Panny Marie

Do Drážďan se vyplatí jet už jen kvůli tomuto impozantnímu kostelu, najdete jej na náměstí Neumarkt. Originální kostel stál na místě po dlouhá dvě století, avšak po bombardování v roce 1945 a následném požáru se stavba zhroutila. Kompletní rekonstrukce začala v roce 1994 a kostel byl vysvěcen koncem roku 2005. Přestože je kostel v podstatě zcela nový, je tomu původnímu věrnou kopií. Za poplatek lze vystoupat na věž a kochat se pohledem na panorama města.

Kromě dokonalého výhledu si dobře prohlédněte i detaily interiéru kostela, všimněte si zejména oltáře, který byl znovu postaven až z 2.000 malých fragmentů. Pokud byste si chtěli poslechnout i bohoslužbu a neovládáte němčinu, jednou do měsíce je anglicky. Před kostelem je také dominantní památník Martina Luthera Kinga.

Kostel Frauenkirche a památník Martina Luthera Kinga.
Kostel Frauenkirche a památník Martina Luthera Kinga.

Kulturpalast

Kulturpalast je sídlem drážďanské filharmonie, budova je známá svou freskou „Červená vlajka“ a „Náš socialistický život“, které i přes svou kontroverzi zůstaly na budově zachovány. Můžete tak vidět malý kousek pozůstatků Německé demokratické republiky. Budova byla otevřena v roce 1969 a byla místem pro koncerty, představení a konference. Po rekonstrukci v roce 2017 byl otevřen jeden nový koncertní sál.

Freska Červená vlajka na budově Kulturpalast.
Freska Červená vlajka na budově Kulturpalast.

Muzeum dopravy

Muzeum dopravy vás nejprve zaujme zvenčí, tato majestátní budova má u obou stran vchodu dvě schodiště. V muzeu naleznete různé předměty a dokumenty spojené s historií dopravy. Muzeum bylo založeno v roce 1952, ale tato renesanční budova byla vybudována již v roce 1586. Výstavy muzea jsou rozděleny do čtyř druhů dopravy – silniční, železniční, vzdušná a vodní. Kromě těchto stálých výstav zde naleznete také speciální výstavy, které se pravidelně mění. Aktuálně až do 6. 11. 2022 je zde výstava mopedů Simson. Například loni byla speciální výstava v tematice vesmírného cestování.

Muzeum dopravy v Drážďanech.
Muzeum dopravy v Drážďanech.

Augustův most

Augustův most spojuje historické centrum Altstadt s částí Neustadt. První zmínka o existenci, tehdy ještě dřevěného mostu, je z roku 1275. Jelikož most byl důležitou cestou pro obchod a jeho konstrukce nezvládala nápor dopravy, most byl předělán na kamennou konstrukci s více pilíři. August II. Silný dal most předělat mezi lety 1727 až 1731 na most z pískovce s 12 obloukovými pilíři.

Augustův most v Drážďanech.
Augustův most v Drážďanech.

Tento most byl později předělán na současný stav jen s 9 oblouky, aby se na řece vytvořil širší prostor pro lodě. Ze starého města je přes most výborná procházka na druhou stranu, která vám poskytne výborný výhled na panorama města. Přes most tedy můžete jít pěšky nebo chcete-li jít dál do města, můžete přes most přejet i tramvají.

Pohled na staré město Altstadt z Augustova mostu.
Pohled na staré město Altstadt z Augustova mostu.

Při procházce přes most si můžete všimnout uměleckého zobrazení vlny, která symbolizuje památku na povodně v roce 2002.

Umělecké zobrazení vlny na Augustově mostě.
Umělecké zobrazení vlny na Augustově mostě.

Zlatý jezdec – Golden Horseman

Jakmile přejdete přes most, uvidíte po levé straně sochu Augusta Silného, ​​která je známá jako Zlatý jezdec. Tato pozlacená socha zobrazuje Augusta v římském brnění. Sochu vytvořil sochař Ludwig Wiedemann, s její tvorbou začal v roce 1732 a dokončil ji až v roce 1736. Bohužel, August Silný ji neviděl v plné kráse, jelikož zemřel před jejím dokončením. Tuto památku se podařilo rozebrat a schovat v nedaleké škole během 2. světové války a díky tomu byla zachována. Vystavena byla opět na 750. výročí města v roce 1956.

Socha Zlatý jezdec v Drážďanech.
Socha Zlatý jezdec v Drážďanech.

Japonský palác

Když budete kráčet dál od sochy Zlatého jezdce, dostanete se k Japonskému paláci, který je postaven v barokně a neoklasicistním stylu z roku 1737. Původně byl postaven pro Augustovu porcelánovou sbírku, nyní zde naleznete muzeum etnologie a Zemské muzeum pravěku.

Muzeum Japonský palác v Drážďanech.
Muzeum Japonský palác v Drážďanech.

Kunsthof pasáž

Nejznámější budova v této umělecké části je Zpívající dům, který má na fasádě kovové potrubí a už sám o sobě vypadá velmi zajímavě a je oblíbenou atrakcí pro turisty. Ideální čas pro obhlídku tohoto domu je, když prší, tehdy vydává potrubí ve tvaru hudebních nástrojů harmonické zvuky a budete tak svědky přírodního koncertu.

BONUS:

Ampelmann

Když půjdete přes přechod pro chodce, všimněte si postavičky na semaforu. Postavička je známá jako Ampelmann a vytvořil ji psycholog Karl Peglau v roce 1961, původně byly postavičky používány pouze v Berlíně, ale popularita postaviček se rozmohla v celé východní části Německa.

Zelená a červená postavička Ampelmann na semaforu.
Zelená a červená postavička Ampelmann na semaforu.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole