Norské fjordy.

Fjordy Norska - průvodce, rady, tipy, zajímavosti a informace

Když se řekne Norsko, někomu se vybaví Munch, někomu Dæhlie, jinému trollové či sobi, ale jen málokomu se automaticky nevybaví fjordy. Severské království je prakticky synonymem pro tyto přírodní útvary, které vznikly již dávno v době ledové. Najdeme jich zde více než tisícovku, některé jsou úzké, některé široké, jiné hluboké, další zase super – dlouhé. Ale všechny mají společného jmenovatele – všechny do jednoho jsou krásné!

Jak a kdy vznikly fjordy?

Fjordy vznikly během doby ledové, díky masivnímu zalednění, kdy ledovce v hornatých oblastech nedaleko moře vymílaly horniny pod sebou. Stručně řečeno: fjordy a jejich současná krása je dílem ledovců. Nejvíce fjordů kromě Norska nalezneme v Kanadě, Grónsku, Chile, na Novém Zélandu či na Aljašce v USA.

Autor: Petra Špačková

13.03.2023

Čti více
Vodopády v Trollfjordu.
Vodopády v Trollfjordu.

Lysefjord

Lysefjord v Ryfylke je nejjižnější ze všech nejznámějších fjordů v západním Norsku. Kromě samotného fjordu láká oblast také na zdejší vyhlídkové skalní plošiny Kjerag a Preikestolen. Obě jsou lehce dostupné například v podobě výletu z města Stavanger. Stavanger – Preikestolen cca 45 min jízdy, Stavanger - Kjerag 2,5 hodiny jízdy.

Velmi populární u všech návštěvníků je samotná plavba po fjordu. Zdejší společnosti nabízejí různé jednodenní výlety a nepřeberné množství zážitků. Podél Lysefjordu nevedou žádné silnice, ale operuje zde síť trajektů a ty vás a vaše auto mohou dopravit do Lysebotnu ve vnitřní části fjordu. Trajekt cestou zastaví v malé obci Flørli, kde můžete v případě zájmu přespat. Jedná se o odlehlé místo s panenskou přírodou a 100% klidem, což je dáno i tím, že se sem dostanete opravdu pouze lodí či pěšky přes hory. Flørli je kromě oázy klidu však také skvělým výchozím bodem pro mnohá outdoorová dobrodružství. Věděli jste, že se zde nachází nejdelší dřevěné schodiště na světě? Zkusíte jej? Může to být výzva, má totiž 4444 schodů a vede na horu tyčící se nad fjordem. Výšlap zabere asi 3 nebo 4 hodiny a je vhodný zejména pro zdatné dospělé a mládež. Toto schodiště je symbolem Flørli a fotogenickým instagramovým příspěvkem. Schody lemují dvě vodovodní potrubí a koleje, po kterých se vozil materiál a také lidé. V polovině schodiště najdete Cable House, kde stojí velký naviják, který dříve vozík tahal.

Když jste nahoře v cíli a dostatečně se nabažíte výhledu, máte dvě možnosti, jak se zase vrátit zpět do Flørli: po obslužné silnici kolem jezer a zpět údolím Flørdalen („Store Runden“ 4 hodiny), nebo přímo naproti Flørdalen („Rallarstien“, 3 hodiny).

Doporučení: schodiště má dva strmé úseky, ač se nejedná o žádný extrém, slabším povahám a lidem se závratěmi to nemusí udělat zrovna nejlépe, proto cestu dopředu dobře uvažte. Ač pádu se bát samozřejmě nemusíte, podél schodů je lano, kterého se lze prakticky stále přidržovat.

Lysefjord
Lysefjord

Hardangerfjord

Hardangerfjord je druhý nejdelší fjord v Norsku, který se táhne 179 km od Atlantského oceánu jižně od Bergenu až po horskou plošinu Hardangervidda uprostřed země. Z Bergenu si sem lze udělat výlet, vzdálenost je asi 100 km a doba jízdy pak zhruba 1,5 hodiny. Hardangerfjord je národní ikonou a překrásnou oblastí, kde se snoubí panenská příroda, zrcadlící se voda a impozantní okolní hory. Oblast nabízí však ještě něco navíc. A tím jsou..... jablka! Na zdejších strmých svazích rostou jedna z nejlepších jablek na světě a s tím jde ruku v ruce výroba světoznámého a oceňovaného jablečného cideru. Jablka z Hardangeru jsou zkrátka mezi fajnšmekry pojem. A Norové jsou na ně náležitě pyšní. Najdete zde tradiční rodinné farmy, které se dědí z generace na generaci a z jejíchž majitelů jde cítit vášeň pro to, co dělají.

Nejdelšími rameny Hardangerfjordu jsou Sørfjord, kde najdete oblíbenou túru Trolltunga, a Eidfjord poblíž slavného vodopádu Vøringsfossen. Trolltunga neboli "Trollí jazyk" je rozhodně trek, který byste si neměli nechat ujít. Je to skalní útvar ve výšce 1100 m nad mořem a nabízí úchvatný výhled na jezero Ringedalsvatnet. Ovšem pozor, jedná se o adrenalinový zážitek a i zde platí pro návštěvníky se závratí dobré uvážení situace a sil.

Hardangerfjord
Hardangerfjord

Sognefjord

Sognefjordu se z mnoha důvodů říká obecně „král fjordů“. Majestátní fjord se táhne více než 200 kilometrů do vnitřku země severně od Bergenu a v nejhlubším bodě měří neuvěřitelných 1308 metrů. Ovšem tím jeho fascinující vlastnosti nekončí! Sognefjord také patří mezi nejširší fjordy (průměrná šířka činí zhruba 5 km!), ač má mnoho mnohem užších bočních ramen. Je to nejdelší fjord Norska a druhý nejdelší fjord na světě!

Podél fjordu a jeho vedlejších větví najdete mnoho malých útulných vesniček jako například Balesrand, Lærdal, Flåm, Solvorn, Sogndalsfjøra či Fjærland. Můžete navštívit ledovec Bøyabreen, vydat se na hike či si půjčit kajak a prohlédnout si fjord "z první ruky".

Pokud jste fanoušky Vikingů a jejich éry, neměla by vám pak uniknout zážitková vesnička Njardarheimr. Zde se můžete přenést v čase a obdivovat vikingskou historii a řemeslné výrobky.

Sognefjord
Sognefjord

Aurlandsfjord

Aurlandsfjord je 29 kilometrů dlouhá úzká větev nejdelšího norského fjordu Sognefjord. Jeho hloubka dosahuje až 962 metrů! V případě Aurlandsfjordu rozhodně ale platí onen slogan "i cesta je cíl", protože jedním z prostředků, jak se k fjordu dostat, je ikonická železnice Flåmsbana. Ta bývá uváděna jako jedna z nejkrásnějších vlakových cest na světě.

Pomyslným centrem fjordu je malá vesničky Flåm, ze které se můžete vydat na okružní plavbu po fjordu, na pěší túru, na výlet na kole, na pádlování nebo vyzkoušet jednu z nejdelších zipline v Evropě! Má rozpětí 1381 metrů a maximální rychlost dosahuje 100 km/h. Buďte si jisti, že hodnoty adrenalinu se vám v krvi dočasně trochu zvýší!

Pokud preferujete klidnější poznávání okolí, připojte se k vzrušujícímu dobrodružství na mořském kajaku! Pokud budete mít extra štěstí, můžete ve fjordu zahlédnout tuleně, vydry nebo sviňuchy!

Zkrátka zde nepřijdou však ani cyklisté. Rallarvegen, tzv. „Navvies Road“, byla již mnohokrát vyhlášena nejkrásnějším cyklistickým výletem v Norsku a je oblíbená mezi Nory i zahraničními turisty. Trasa z Finse do Flåmu vám nebude trvat déle než den. Ohledně náročnosti nemusíte mít obavy, je určena široké veřejnosti, která má alespoň minimální zkušenosti s cyklistikou. Trasa byla vystavěna v letech 1902 – 1904.

A pokud byste raději pohodlnější zážitek, bez kajaku i bez kola, pak je nejlepším řešením zajet na vyhlídku Stegastein. Tato vyhlídková plošina vyčnívá 30 metrů od svahu a poskytuje návštěvníkům panoramatický výhled z výšky 650 metrů nad fjordem.

Aurlandsfjord
Aurlandsfjord

Nærøyfjord

Vedle Aurlandsfjordu leží 17 kilometrů dlouhý Nærøyfjord, který je od roku 2005 na seznamu světového dědictví UNESCO. Je považován za nejkrásnější a nejdivočejší rameno Sognefjordu. Okolní krajina je úchvatná - se strmými horami vysokými až 1800 metrů a kaskádovými vodopády. Panenskou přírodu doplňují zdejší rodinné farmy, které jsou po krajině rozesety.

Fjord nejlépe zažijete na jednodenní plavbě lodí nebo na kajaku.

Nærøyfjord
Nærøyfjord

Geirangerfjord

Patnáct kilometrů dlouhý Geirangerfjord, který je také od roku 2005 na seznamu světového dědictví UNESCO, se často říká, že je tím "top" fjordem celého Norska. To záleží na subjektivním vkusu každého návštěvníka, nicméně faktem je, že má rozhodně co nabídnout. Turisté zde spatří velice strmá úbočí s četnými vodopády. Zvláště známé jsou pak tři vodopády: De syv søstrene (Sedm sester), Friaren (Nápadník) a Brudesløret (Svatební závoj). „Sedm sester“ patří mezi nejfotografovanější vodopády v Geirangerfjordu a obecně v celém Norsku. Jsou blízko Knivsflå, opuštěné farmy. Do fjordu padá sedm proudů vody z výšky 250 metrů! sestupuje ne méně než sedm vodopádů. Na norského obra mezi vodopády však zdaleka nemají, tím je Vinnufossen a měří 865 metrů! Je zároveň nejvyšším vodopádem celé Evropy. Vodopády jsou přirozeně markantnější během hlavního období tání sněhu v květnu až červenci a lze je nejlépe pozorovat při vyjížďce lodí po fjordu.

Geirangerfjord je nejvnitřnější větev Storfjordu, snadno dostupná z města Ålesund.

Geirangerfjord
Geirangerfjord

Hjørundfjord

Hjørundfjord má téměř stejně dramatickou scenérii jako sousední Geirangerfjord, ale s mnohem menším počtem turistů a divočejší přírodou. Má 35 kilometrů a dostanete se sem po necelých 2 hodinách jízdy z Ålesundu. Člověk se zde může hodiny sám v tichosti procházet, ale pokud by se vám přesto zastesklo po nějaké sociálním kontaktu, můžete navštívit překrásně vesnice lemující fjord jako Bjørke, Leira, Viddal či Urke.

Najdete zde úchvatné turistické trasy jako Urkegga, Skåla a Saksa. Pokud však ve vás dříme ve skrytu duše kavárenský povaleč, rozhodně se vydejte k hotelu Union Øye na břehu fjordu, který je považován za klenot hotelnictví. Zde si můžete užít skvělou kávu, saunu a rozmazlit své chuťové pohárky ve zdejší restauraci. Tato dřevěná historická budova z roku 1891 zasazená pod vrcholky hor má jedinečné genius loci.

Hjørundfjord
Hjørundfjord

Romsdalsfjord

Oblast Romsdal je známá svou rozmanitou a ohromující přírodou. Zatímco západní část 88 kilometrů dlouhého fjordu Romsdalsfjord je převážně pobřežní krajina posetá horami, vnitřní část se skládá z dlouhého fjordu a strmých hor.

Nejznámějšími turistickými atrakcemi v této oblasti jsou klikatá horská silnice Trollstigen (scénická Trollí stezka, která je tvořena 11 serpentinami, pokud trpíte na kinetózu, buďte zde obezřetní) a Trollveggen (nejvyšší vertikální skalní stěna Evropy). Lanovka Romsdalen vás pak vyveze na horu Nesaksla nad horolezeckým městem Åndalsnes. Ta měří 715 metrů a můžete se na ni vydat ale i pěšky přímo z centra města. Trasa se jmenuje Romsdalstrappa a ti odvážnější zde najdou po nějaké době úchvatnou vyhlídku Rampestreken.

Dalším oblíbeným cílem oblasti je Kirketaket (1439 m), který byl zvolen jednou z nejlepších norských hor pro lyžování.

Romsdalsfjord
Romsdalsfjord

Trollfjord

Přestože tento strmý, necelé 3 kilometry dlouhý, Trollfjord mezi Lofoty a Vesterålen měří v nejužším místě jen asi 100 metrů, v létě je stále denně navštěvován výletními loděmi jako je například Hurtigruten. Ani co se týče hloubky, tak nijak tento fjord nevyniká. Je hluboký maximálně "jen" 72 metrů! Ale co postrádá v rozměrech, dohání svou krásou a scénickým vzhledem. Před několika lety navíc vzbudil Trollfjord v zahraničí velkou pozornost, když se zde natáčel americký film Downsizing (2017) s Mattem Damonem v hlavní roli. Fjord můžete navštívit také na jednodenní plavbě z malého města Svolvær na Lofotech. Není výjimkou, že vám při tom dělají nad hlavami společnost zdejší orli.

Trollfjord
Trollfjord

Lyngenfjord

Oblast Lyngenfjord na severu země vám nabídne mnohá dobrodružství! Ať už se jedná o lyžování, zejména oblíbený je skitouring či lovení polární záře neboli aurory borealis.

Lyngenské Alpy jsou jednou z nejlepších lyžařských oblastí v Norsku. Hlavní osou této oblasti je 82 kilometrů dlouhý Lyngenfjord, který je obklopen horskými velikány o výšce až 1 833 metrů. Lyngenfjord je mezi návštěvníky z celého Norska ale i z celého světa velmi populární, ale nejen kvůli překrásné arktické přírodě, ale také pro nepřeberné množství outdoorových aktivit, které se zde dají provozovat. Bonusem navíc je, že zde na vás dýchne jedinečná sámská kultura!

Zejména v zimním období zve region Lyngenfjordu k nejrůznějším fascinujícím dobrodružstvím. Podmínky pro aktivity jako lyžování, jízda se psím spřežením, jízda na sněžných skútrech a lov polární záře jsou zde jedinečné a v nabídce všech zdejších cestovních agentur. Možná, že nějakou z těchto aktivit máte na svém "bucket listu".

Klimatickou zajímavostí regionu je, že zdejší vrcholy tvoří jakousi bariéru pro dešťové mraky, které z oblasti Lyngenfjord dělají jedno z nejsušších míst v celé Skandinávii.

Lyngenfjord
Lyngenfjord

Nordfjord

Symbolem této oblasti je bezesporu roztomilý fjordský kůň. Je menšího vzrůstu, ale nenechte se zmást, je velmi statný a silný. Je to dokonce jedno z nejstarších koňských plemen na světě! V Nordfjordu jej můžete také osedlat a poznávat oblast z jeho sedla. Nordfjord nabízí nespočet scénických turistických tras, že nebudete vědět, kam se vydat dříve. A přírodních památek zde není o nic méně. Můžete zde vylézt na nejvyšší mořský útes Evropy – Hornelen (860 m)! Z Loenu se můžete svézt lanovkou Loen Skylift na Mount Hoven. Loen Skylift je lanová dráha, která vystoupá 1011 metrů na vrchol hory Hoven nad Nordfjordem. Maximální rychlost je 7 metrů za sekundu a gondola se v jednu chvíli vznáší až 170 metrů nad zemí. Pokud dáváte přednost něčemu aktivnějšímu, vydejte se na horu podél Via Ferrata Loen.

Mezi nejvýznamnější patří zipline a visutý most, který se tyčí do výšky 750 metrů nad mořem.

A pokud jste neúnavným outdoorovým nadšencem, připojte se k procházce s průvodcem po jednom z ledovců v národním parku Jostedalsbreen. Anebo zkuste chytit vlnu na vyhlášené surfařské pláži v Hoddevíku u poloostrova Stad.

Nordfjord
Nordfjord

FUN FACTS O NORSKÝCH FJORDECH

1. Kvůli oteplujícímu se Golfskému proudu zažívají norské fjordy mírné klima. To znamená, že zůstávají téměř bez ledu a ve vodách mají hojnost ryb, tuleňů a sviňuch

2. Sognefjord o délce 126 mil je nejhlubším a nejdelším fjordem v Norsku a třetím nejdelším na světě. V době Vikingů to byla důležitá obchodní cesta, protože spojovala vesnice Bergen a Sogn. Podél tohoto fjordu najdete mnoho z nejlepších norských atrakcí

3. Nærøyfjord, památka světového dědictví UNESCO, je nejužší fjord na světě!

4. Geirangerfjord je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Norsku a přitahuje zástupy cestovatelů z celého světa. Zatímco toto místo světového dědictví UNESCO se může pochlubit velkolepou scenérií obklopující záliv, jeho možná nejpůsobivější částí je Dalsnibba, převis, který se nachází 1476 metrů nad hladinou moře

5. Lysefjord se může pochlubit vodopádem Hengjanefossen a slavnou skalní plošinou Preikestolen (známá také pod anglickým názvem Pulpit Rock)

6. National Geographic Magazine ocenil fjordy jako „nejlepší nedotčené turistické destinace na světě“. Chicago Tribune také zařadilo norské fjordy na svůj seznam „Sedm divů přírody“

7. Geirangerfjord and Nærøyfjord jsou zapsány na seznamu UNESCO. UNESCO tyto oblasti chrání, aby je mohly ocenit a užívat si je i budoucí generace

8. V Norsku je více než 1000 fjordů!

9. V jejich blízkosti najdete unikátní skalní útvary! Například poblíž Lysefjordu můžete najít útvary jako Kjeragbolten: obří balvan zaklíněný v horské trhlině vysoké 1110 metrů. Dále je tu třeba Preikestolen - strmý útes, který se tyčí 604 metrů nad hladinou fjordu

10. U Aurlandsfjordu najdeme Flåmsbana, která je jednou z nejstrmějších železničních tratí světa, navíc, pokud uvážíme, že se jedná o obyčejnou trať, ne o zubačku apod. Mnozí ji také označují za nejkrásnější trať na světě! Vede z městečka Flåm do města Myrdal a krajina, kterou s ní projedete, vám vyrazí dech. Vlak se navíc vyšplhá z úrovně mořské hladiny do nadmořské výšky 867 m. Toto převýšení Flåmsbana zdolá na trati dlouhé 20 km. Kromě velkolepých horských scenérií, malých okouzlujících vesniček a šumících vodopádů projedete také 20 tunely!

11. Fjordy vznikly v době ledové

12. Norsko má nejdelší pobřeží v Evropě!

13. Ve fjordech není – ani v zimě – žádný led! Díky teplému Golfskému proudu, který proudí z Mexika na norské pobřeží, jsou fjordy a vody kolem ostrovů Lofoty a Vesteråleny bez ledu, a to i v zimě (až s výjimkou několika vysoko na severu)

14. U Aurlandsfjordu najdeme nejdelší skandinávskou zipline!

15. V prostředí Lysefjordu, konkrétně u Preikestolen, byl filmován hollywoodský kasovní trhák Mission: Impossible – Fallout s Tomem Cruisem v hlavní roli

Norský fjord v zimě.
Norský fjord v zimě.

PODNEBÍ

Díky mírným vodám Golfského proudu má Norsko mnohem teplejší a mírnější klima než jiné části světa ve stejné zeměpisné šířce. Nejchladnější oblasti jsou tak většinou ve vnitrozemí nebo daleko na severu.

Každopádně norské klima se v závislosti na jednotlivých regionech liší a rozdíl mezi severem, jihem, vnitrozemím a pobřežím je velký!

Obecně však lze říci, že pobřežní oblasti mají relativně mírné a vlhké zimy (avšak se sněhem v horách), zatímco vnitrozemské regiony mají chladné zimy s dostatkem sněhu a horká a relativně suchá léta, zejména na východě země.

Každopádně Norové jsou na rozmanitost a proměnlivost počasí odmala zvyklí a jen tak je něco nerozhází.

Při návštěvě této skandinávské země je vhodné počítat s širokou škálou počasí, které se může razantně změnit i během pár hodin.

SEN v nórských fjordech.
SEN v nórských fjordech.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Radisson Blu Royal Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 6500 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Bergenu, který může být ideálním výchozím bodem při vaší cestě po norských fjordech, lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 7000 Kč například s Lufthansou. V současné době neexistuje mezi Prahou a Bergenem přímé spojení, proto počítejte s jedním, někdy dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice není žádný.

Dokumenty: při cestě do Norska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování. Norsko je součástí Schengenského prostoru. Při pobytu do tří měsíců nevzniká přihlašovací povinnost. Při pobytu delším než tři měsíce je však nutná registrace na příslušném úřadě státní správy. Informace lze získat například na této adrese.

Vodopády v Geirangerfjordu.
Vodopády v Geirangerfjordu.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole