Fuji

Sopka Fudži: Průvodce výstupem na nejvyšší japonskou horu

V SRDCI KAŽDÉHO JAPONCE JE MÍSTO PRO FUDŽI

Hora Fudži (nebo Fuji), která je za jasných dnů viditelná i z Tokia, je jedním ze symbolů Japonska a pro zdejší obyvatele je posvátná. Většina turistů si horu a její okolí po návštěvě zamilují, nicméně Japonci se s láskou a obdivem k Fuji již pravděpodobně rodí. Tento nejvyšší vrchol císařství a majestátný vulkán je krásný v každém roční období, ať už zde chcete lyžovat či kochat se rozkvetlými sakurami. Cesta na vrchol je zážitkem sama o sobě a zvládne ji prakticky každý, extrémní zdatnosti ani zkušenosti s horolezectvím nejsou potřeba. Nicméně staré japonské přísloví praví: „Moudrý člověk vyleze na Fuji jednou, jenom blázen na ni vyleze dvakrát.“ A co vy, vydáte se ji také zdolat?

Nicméně pro ty, kterým stačí jen pohled z dálky, nabízí oblast jiný druh zážitků, a to například extrémní horské dráhy v zábavním parku Fuji – Q Highland!

Autor: Petra Špačková

07.01.2024

Čti více
Výhled z Tokia na Fuji.
Výhled z Tokia na Fuji.

HISTORIE A POLOHA FUDŽI

Hora Fuji nebo také Fuji-san je pro Japonce posvátnou, a to jak pro buddhisty, tak šintoisty, a proto je chována v úctě. Lidé se sem sjíždějí, aby ji alespoň jednou v životě pokořili. Stejně tak turisté dychtí po fotografiích jako z katalogu, které lze díky dokonalé scenérii lehce získat. Fuji najdeme asi 130 km od Tokia a dostanete se sem jednoduše vlakem či vypůjčeným automobilem.

Fuji je vysoká 3776 m a je nejvyšší horou celého japonského císařství, najdeme ji na pomezí prefektur Yamanashi a Shizuoka. Je výsledkem vulkanické aktivity, která započala zhruba před 100 000 lety. K poslední erupci zde došlo v roce 1707. Tou dobou bylo možné zaznamenat sopečný popel až v Tokiu. Nyní slouží Fuji a její okolí jako populární rekreační oblast, kde si lze užívat pěší turistiku, kempování, lyžování, cyklistiku či obyčejný relax například v termálních lázních, na které je oblast bohatá. Je oblíbeným víkendovým cílem pro obyvatele nedalekého Tokia, jako i pro ostatní Japonce a turisty z celého světa. Kromě toho je hora neodmyslitelným symbolem souostroví, ikonou duchovního významu a inspirací pro nespočet umělců.

Prvním, kdo horu zdolal, byl dle legendy v roce 663 buddhistický mnich En no Gyoja. V dnešní době přivítá hora zhruba 300 000 turistů během každé sezóny (červenec – září).

I přes svou výšku je Fuji lehce zdolatelná turisty prakticky jakéhokoli věku a i standardní kondice. Cesty jsou totiž dobře udržované a většinou nikterak příkré. Vhodné je však vybavení do chladného počasí a odpovídající obuv. Na cestě je mnoho chat nabízejících občerstvení a útočiště.

ZAJÍMAVOSTI FUDŽI

  • Hora Fuji je částečně soukromý pozemek.
  • Hora Fuji je aktivní sopka.
  • Fuji je nejvyšší japonská hora.
  • Na Fuji byla první japonská sjezdovka.
  • Fuji má své místo i na japonských bankovkách.
  • Na hoře Fuji se můžete oženit.
  • Ženám bylo zakázáno vylézt na horu Fuji až do druhé poloviny 19. století.
  • Fuji je od roku 2013 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.
  • V japonštině je hora nazývaná Fuji-san/富士山.

Průvodce CK SEN Martin Šimko před Chureito pagodou, hora Fuji v pozadí.
Průvodce CK SEN Martin Šimko před Chureito pagodou, hora Fuji v pozadí.

CO NEMINOUT NA FUDŽI A V JEJÍM OKOLÍ

Výstup na Fudži

Výstup na Fuji je velice oblíbenou aktivitou u mnoha obyvatel japonských ostrovů, stejně jako cílem velkého počtu turistů. Ještě koncem 19. století však byla hora zapovězena všem ženám. To už naštěstí dávno neplatí a na vrchol Fuji – sanu proudí muži, ženy i děti.

Na horu je možno vylézt prakticky jen během léta, kdy je oficiálně otevřená. Sezóna trvá od začátku července do půlky září. Cesta na vrchol je rozdělena na deset úseků neboli stanic. Dne 1. července začíná autobusová doprava do páté stanice (ta se nachází v nadmořské výšce kolem 2 305 m) a je v provozu do 10. září. Lidé, kteří chtějí dosáhnout vrcholu, obvykle zahajují výstup odtud. Poté, co dosáhnou šestého stanoviště, krajina se lehce mění, už zde až na výjimky nejsou lesy. Za osmou stanicí mizí i nízké stromy a krajina se mění v holý povrch. Po dosažení vrcholu si někteří horolezci užijí fakultativní túru kolem krásného kráteru, který má průměr zhruba 800 metrů. Tato procházka trvá asi hodinu a půl.

Každopádně nejkratší cesta na vrchol trvá zhruba 5 hodin, sestup pak 3 hodiny. Proto s tím počítejte a dostatečně se na horskou túru připravte a vybavte (teplé oblečení, vhodná obuv, voda..).

Nicméně na výběr máte celkem čtyři trasy vedoucí na vrchol Fuji. Jsou to: Yoshida Trail, Subashiri Trail, Gotemba Trail a Fujinomiya Trail.

Yoshida Trail – pokud zvolíte tuto stezku, vystoupáte na horu z výšky 2300 m n. m. a výstup potrvá zhruba 6 h, zatímco sestup vám zabere asi 4 h. Tato stezka je asi nejpopulárnější a také zde proudí nejvíce lidí.

Subashiri Trail – tato stezka začíná ve výšce 2000 m n. m. a než dosáhnete vrcholu, uplyne minimálně 6 h, cesta zpět zabere zhruba 3 h.

Gotemba Trail – stezka Gotemba startuje již ve výšce 1450 m n. m. Výstup trvá asi 7 h, zpět dolů půjdete pak okolo 3 h. Na této trase bývá relativně málo turistů, davy jsou zde ojedinělé.

Fujinomiya Trail – tato trasa začíná nejvýše, a to ve 2400 m n. m. Je také nejkratší, výstup by měl zabrat asi 5 h, cesta dolů pak 3 h.

Detailní charakteristiku jednotlivých tras je možné nalézt na webových stránkách hory Fuji.

Oblíbenou aktivitou je rovněž vystoupat na vrchol při východu slunce – turisté často začnou výstup předchozí den a zůstanou přes noc v chatě na hoře, pak začnou lézt opět brzy ráno, aby mohli sledovat, jak slunce vychází nad obzorem. Pohled je to vskutku dechberoucí!

TIP: Soboty jsou na Fuji extrémně frekventované, proto, pokud můžete, zvolte k výstupu jiný den v týdnu. Pokud plánujete na hoře i přespat, ubytování si domluvte dostatečně v předstihu telefonicky!

Před výstupem na Fuji.
Před výstupem na Fuji.

Pětijezeří (Fuji Five Lakes)

Fuji Five Lakes nebo Fuji Goko je vlastně „pětijezeří“ a je to jedna z rekreačních oblastí na úpatí hory Fuji. Pět jezer Fuji se skládá z jezera Kawaguchiko, Yamanakako, jezera Saiko, jezera Motosuko a jezera Shoji a jsou celoročně oblíbenou turistickou destinací ideální pro pěší turistiku, kempování, rybaření, plavbu, prohlídku muzeí a další.

Každé jezero nabízí úžasný výhled na samotné jezero a horu Fuji na jeho pozadí. Jezero Kawaguchiko je turisticky nejfrekventovanějším jezerem a je nejsnáze dostupné veřejnou dopravou (na stanici Kawaguchiko).

Tanuki

Uměle vytvořené jezero Tanuki nabízí překrásný výhled na horu Fuji a společně vytvářejí takřka dokonalé fotografie. Nicméně můžete si zde užít i báječný den na kole, okolo jezera vede příjemná cyklostezka. Půjčovna kol je rovněž k dispozici! Každopádně na koupaní v jezeře i v těch nejparnějších dnech zapomeňte, je přísně zakázáno!

Jezero Tanuki.
Jezero Tanuki.

Chureito Pagoda

Chureito Pagoda je součástí svatyně Arakurayama Sengen ve městě Fujiyoshida v prefektuře Yamanashi. Je to jedno z nejoblíbenějších fotografických míst v okolí hory Fuji, protože můžete objektivem zachytit malebný výhled na horu Fuji a krásnou pětipatrovou červenou pagodu. Toto místo se stává ještě populárnějším během sezóny kvetoucích sakur pro jedinečný výhled na horu Fuji, pagodu a překrásné růžové květy.

Mt. Kachi Ropeway

Lanová dráha Kachi Kachi se nachází vedle jezera Kawaguchiko a vede na vrchol hory Tenjo. Z vrcholu je úžasný výhled na horu Fuji, jezero Kawaguchiko a okolí.

Oshino Hakkai

Pokud chcete spatřit tradiční japonskou vesnici, rozhodně byste Oshino Hakkai neměli minout. Je to tradiční japonská vesnice nedaleko oblasti Fuji Five Lakes. Na jejím území najdeme osm rybníků, které jsou vytvořeny z pramenité vody z tání sněhu na hoře Fuji.

Chureito Pagoda a Fuji v pozadí.
Chureito Pagoda a Fuji v pozadí.

Ledová jeskyně Narusawa

Ledová jeskyně Narusawa je zamrzlá podzemní říše nacházející se v srdci lesa Aokigahara na úpatí hory Fuji, která vznikla při výbuchu nedaleké sopky Nagao. Tento les má temnou pověst, je totiž oblíbeným místem sebevrahů, sebevražd se zde ročně odehraje několik desítek. Dokonce i celosvětově patří mezi místa s největším množstvím těchto fatálních činů.

Ledová jeskyně byla vytvořena poté, co hora Nagao, která tvořila severozápadní bok hory Fuji, prudce vybuchla v roce 864. Láva vyhloubila rozlehlou podzemní jeskyni.

Ledové sloupy, které se zde tvoří, se v zimě zvětšují a někdy se stalaktity a stalagmity skutečně spojují. Teplota v jeskyni se celoročně pohybuje kolem 0 stupňů Celsia a kdysi sloužila k ukládání semen a zámotků bource morušového.

Když už budete v této oblasti, podívejte se také k nedaleké větrné jeskyni Fugaku. Nejlepší čas na pozorování ledu v těchto jeskyních je přirozeně v zimě, ale v létě zde rozhodně najdete také chladné útočiště. Můžete si zakoupit vstupenku, která umožňuje vstup do obou jeskyní.

Nedaleko najdeme ještě jeskyni Lake Sai Bat Cave, která byla domovem velkého množství netopýřích kolonií, nicméně jejich počet zde dramaticky klesá.

TIP: Určitě si s sebou vezměte něco teplého na sebe, a to i na vrcholku léta.

Narusawa Ice Cave.
Narusawa Ice Cave.

Svatyně Fujiyoshida Sengen

Svatyně Fujiyoshida Sengen, také známá jako Kitaguchi Hongū Fuji Sengen Jinja, je hlavní svatyně na severní straně hory.

Svatyně Fujiyoshida Sengen stojí v hustém lese a od silnice k ní dlouhý přístup lemovaný kamennými lucernami a stíněný vysokými cedry. Červeně natřené budovy svatyně zahrnují hlavní sál z roku 1615, taneční pódium a několik pomocných budov. V minulosti bývala Fujiyoshida Sengen běžným výchozím bodem pro výstup na horu Fuji ze severu. Začátek stezky se stále nachází přímo za pravou stranou hlavního sálu svatyně a někteří tradicionalističtí turisté stále začínají svůj výstup modlitbou ve svatyni, než projdou dřevěnou bránou torii v zadní části areálu.

V těchto dnech se však většina horolezců vzdává svatyně a začíná svůj výstup z Fuji Subaru Line 5th Station zhruba v polovině hory. To efektivně zkracuje vzdálenost k vrcholu a zkracuje výstup o více než pět hodin.

Čajové plantáže pod Fuji

Oblast kolem hory Fuji zkrátka dokáže hrát všemi barvami. Nejen, že zde najdeme bílý sníh, modrá jezera, růžové sakury, ale region zvládne na sklonku jara vykouzlit i smaragdově zelenou barvu, a to díky zdejším čajovým plantážím. Až 40 % japonského zeleného čaje je pěstováno právě v prefektuře Shizuoka!

Fuji – Q Highland

Pokud máte rádi adrenalin, můžete u hory Fuji vyzkoušet také atrakcemi nabitý zábavní park Fuji - Q Highland, který otevřel své brány veřejnosti již v roce 1968. Najdete zde velký výběr horských drah, na nichž budou často zavírat oči i protřelí návštěvníci takovýchto adrenalinových atrakcí.

Obecně se dá říci, že Fuji – Q Highland je jedním z neoblíbenějších lunaparků v celém Japonsku. A to nepočítáme dechberoucí scenérii, do které je zasazen.

TIP: Mezi nejpopulárnější atrakce patří Takabisha a Tentekomai! Rozhodně je vyzkoušejte!

Fujiyoshida Sengen Shrine.
Fujiyoshida Sengen Shrine.

CO ROZHODNĚ NA FUDŽI A V JEJÍM OKOLÍ ZAŽÍT

Onsen

V těchto japonských horkých pramenech si můžete dopřát dokonalý relax pro mysl i tělo. Jedny z nejhezčích termálních lázní v oblasti kolem hory Fuji jsou například Yurari. Ač vybírat můžete mezi mnoho dalšími a pravděpodobně žádné vás nezklamou.

Sakury

Kdo se chce projít pod rozkvetlými sakurami nebo si s nimi pořídit krásnou fotografii, měl by oblast navštívit v první polovině dubna! Jedna z nejlepších lokalit na pozorování těchto jedinečných růžových květů je například u jezera Kawaguchiko.

Horké prameny Onsen.
Horké prameny Onsen.

Lyžování na Fuji

Pokud se spokojíte s menším areálem nebo cestujete s menšími dětmi, můžete v zimních měsících vyzkoušet zdejší Fujiten Snow Resort. Je to malé lyžařské středisko podél severního úpatí hory Fuji v regionu Fuji Five Lakes. Fujiten je větší ze dvou lyžařských středisek na hoře Fuji a nabízí dobré zázemí a výhled na horu. Druhým je pak Snow Town Yeti na jižním úpatí hory.

Fujiten nabízí zábavu pro všechny kategorie lyžařů a má rovněž velký dětský park, kde mohou děti sáňkovat, učit se lyžovat, snowboardovat nebo si jen tak hrát na sněhu.

Lyžování pod Fuji.
Lyžování pod Fuji.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ FUDŽI

V okolí hory Fuji se nachází na čtyři desítky savců a více než 100 druhů ptáků. Medvědi ušatí sice také mohou být spatřeni, ačkoli narazit na veverku japonskou nebo lišku je rozhodně snazší.

Žije zde i vzácný serau malý, japonský endemit připomínající kamzíka, ten je ve svém lesním prostředí však velmi těžko viditelný.

Nejvýše žijícími ptáky jsou Iwahibari (pěvuška podhorní) a Hoshigarasu (ořešník kropenatý), kteří se nacházejí ve výšce nad 2500 m. Najdeme zde i sovy jako například puštíka bělavého.

Jedním z nejběžnějších ptáků je lejskovec japonský. Jeho jasně modrý zobák a oči sedí na štíhlém černém těle a ocasu, který je přibližně dvakrát delší než jeho tělo.

Jednou z nejznámějších rostlin, která je spojena s horou, jsou sakurové květy, které rámují bezpočet obrazů a fotografií zachycujících posvátnou Fuji. Jejich květenství je v Japonsku svátkem, který se slaví po celé zemi. Nejlepší místo, kde si je v okolí hory Fuji prohlédnout, je kolem zmiňovaného pětijezeří.

Nižší lesy horského pásma jsou bohaté na floru, včetně druhů buků, javorů a bambusových trav. Mezi místní flóru patří japonský cedr, cypřiš hinoki, mizunara a jedle Nikko.

Dále zde najdeme jedlovec různolistý a jedli Veitchovu či japonský modřín. Dále k vrcholu, kde panují nulové teploty a pravidelná sněhová pokrývka pak dominují mechy a lišejníky.

Jezero Ashi a Fuji.
Jezero Ashi a Fuji.

PODNEBÍ

S výjimkou částí léta je měsíční průměrná teplota na vrcholu hory Fuji téměř vždy pod bodem mrazu a roční průměrná teplota je -7 °C. Dokonce i ve dnech, kdy je teplota na úrovni 30 °C, když vylezete výše na stanici Gogoume, tak klesne na 16 °C a na vrcholu je jen 7 °C. Mezi rovinou Mishima a vrcholem hory Fuji je průměrný rozdíl 22 °C po celý rok. Na vrcholu je teplota dostatečně nízká, aby sněžilo i v létě. Na vrcholu hory Fuji vanou i charakteristické silné větry.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Rychlostní limity v Japonsku jsou následující: na obyčejných silnicích – 60 km/h, na rychlostních silnicích pak 100 km/h. A pozor, jezdí se vlevo!

Vzdálenosti mezi Fuji a dalšími zajímavými místy v okolí:

  • Tokio centrum – Mt. Fuji – 130 km
  • Letiště Haneda – Mt. Fuji – 140 km
  • Nagoya – Mt. Fuji – 250 km
  • Ósaka – Mt. Fuji – 400 km
  • Kjóto – Mt. Fuji – 360 km

Spropitné:

Nechávat spropitné není v Japonsku zvykem, ač to mnohé návštěvníky z Evropy či USA překvapí. Ve skutečnosti to Japonci v mnoha situacích považují za hrubé a urážlivé. Často je spropitné odmítnuto, někdy přijato, ač s nevolí. Japonci razí teorii, že zákazník již platil a dostal excelentní služby, a proto není nutné platit něco extra. Personál jistě potěšíte více, když zdvořile – v japonštině – za dobré služby poděkujete a usmějete se! Většina japonských restaurací navíc vyžaduje, aby zákazníci platili za jídlo na recepci, místo aby nechali peníze u číšníka nebo servírky. Spropitné se také nevyžaduje při jízdě taxíkem nebo autobusem a mnoha hotelových službách. Výjimku tvoří ryokany (japonské ubytovací zařízení), kde je spropitné akceptovatelné.

Etiketa:

  • Zujte si boty.
  • Dodržujte pravidla při rituálu v onsen.
  • Uklánějte se. Délka a hloubka úklonu je v přímé úměře toho, co chceme vyjádřit.
  • Nesmrkejte se na veřejnosti.
  • Nedávejte spropitné.
  • Buďte dochvilní.
  • V businessu, pamatujte, že velký dojem dělá nejen vaše chování, ale i vaše vizitka.
  • Vždy pozdravte. Usmějte se a naučte se Konnichiwa (Dobrý den) a Sayonara (Nashledanou), Japonce tím potěšíte.

Shinkansen pod Fuji.
Shinkansen pod Fuji.

CO V OKOLÍ FUDŽI OCHUTNAT

Japonská kuchyně je celosvětově vyhlášená a nejen, že je ceněna pro svou lahodnost, ale rovněž proto, že je považována za velice zdravou a lehkou. Jejím základem je rýže, zelenina, ryby. Věřte, že cesta do japonského císařství je snem pro všechny gurmány. Nebudete vědět, po čem sáhnout dříve. A to ať v luxusní restauraci či u stánku na trhu. Samozřejmě mnohé delikatesy lze nalézt i v obyčejném supermarketu. Ovšem nepočítejte, že bez znalosti japonštiny budete hned vědět, co vlastně třímáte v ruce (to platí často i o jídelním lístku v restauraci, tam jsou však japonské názvy doprovázeny většinou fotografiemi). Každá prefektura, ne – li dokonce město, má svůj typický pokrm nebo alespoň nějak upravený ten národní. A co byste tedy měli v oblasti hory Fuji jednoznačně ochutnat?

Hoto Noodles

Hoto je vydatný pokrm, resp. polévka z prefektury Yamanashi. Obecně se věří, že jej v minulosti jedl Takeda Shingen, regionální vojevůdce a jeho samuraj, než šli do bitvy. Pokrm se skládá z hustých pšeničných nudlí v polévce na bázi miso a často se podává přímo v hrnci.

Fujinomiya Yakisoba

Tato místní specialita se vyrábí rozehřátím sádla na plotně, orestováním masa a zelí, poté přidáním odděleně osmažených nudlí a nakonec smícháním omáčky a sardinek (nebo bonito vloček) a polevou z nakládaného zázvoru.

Wagashi

Tradiční japonská cukrovinka různých tvarů a barev, která bývá nejčastěji servírována k zelenému čaji. Hlavními ingrediencemi jsou rýžová mouka, cukr a fazole. Popularita této japonské „klasiky“ odstartovala již v 17. století. Pod rukami zkušených cukrářů vznikají takřka umělecká díla, která je až škoda jíst.

Shizuoka Tea

Vypít si na konci dne šálek lahodného lokálně pěstovaného zeleného čaje je zkrátka relax pro tělo i mysl!

Hoto Noodles.
Hoto Noodles.

CO NEVYNECHAT V OKOLÍ FUDŽI

Fuji Shibazakura

Festival Fuji Shibazakura je jednou z nejlepších a nejoblíbenějších příležitostí v celé zemi vidět „růžové koberce“ rostliny shibazakura (plamenka šídlovitá). Místo konání festivalu s názvem Fuji Motosuko Resort se nachází asi tři kilometry jižně od jezera Motosuko v oblasti Fuji Five Lakes a nabízí úchvatné výhledy na rozlehlá pole shibazakury, navíc s horou Fuji v pozadí za jasných dnů.

Festival se obvykle koná od poloviny dubna do konce května nebo začátku června. Nejlepší čas na pozorování květů se rok od roku liší, ale obvykle spadá právě do prvních tří týdnů května. Vystaveno je přibližně 800 000 stonků shibazakury pěti odrůd, které vytvářejí nádherná pole růžové, bílé a fialové barvy v různých odstínech. Festivalové stánky prodávající květináče s „růžovým mechem“, suvenýry s tématikou shibazakury, jídlo a místní produkty dotvářejí jedinečný zážitek.

Vzhledem k tomu, že místo konání festivalu Fuji Shibazakura může být díky své popularitě poměrně přeplněné, je vhodné vyhnout se návštěvě o víkendech nebo o svátcích. Návštěva brzy ráno je obecně doporučitelná, abyste se vyhnuli zácpám.

Otevírání hory Fuji

První červenec je dnem, kdy se oficiálně otevírá horolezecká sezóna nejvyššího a nejznámějšího japonského vrcholu Mt. Fuji (začátek horolezecké sezóny je v japonštině známý jako yamabiraki, což doslovně znamená „otevření hory“.) Ve svatyních poblíž základny se v tento den konají obřady yamabiraki, aby se modlily za bezpečnost horolezců.

Fuji Shibazakura.
Fuji Shibazakura.

DOPORUČENÍ:

Hotel: HOTEL MYSTAYS Fuji Onsen Resort, cena pro 2 osoby se snídaní cca 9000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se k Fuji lze různými způsoby, nicméně nejlepší a časově nejkratší je let do Tokia a odtamtud cesta vlakem či autem přímo na úpatí hory. Existuje však i možnost využít přímo nejbližší letiště Shizuoka Airport, ale časově ani finančně se cesta sem nevyplatí.

Do japonské metropole se lze dostat mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 25 000 Kč například se SAS, Swiss či Korean Air. Zajímavou zkušeností je využít služeb japonských aerolinií ANA (All Nippon Airways), které jsou vyhlášenými vysoce kvalitními aerolinkami, najdete u nich perfektní služby a profesionalitu snoubící se s japonskou pohostinností a skvělým jídlem.

Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním mezipřistáním, někdy jsou však nutná dvě. Cesta z pražské Ruzyně do Tokia trvá v závislosti na délce přestupu zhruba 15 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Japonska není vyžadován, ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 90 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Hora Fuji.
Hora Fuji.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole