Grand kaňon cover.

Grand Canyon: Zajímavosti nejhlubšího kaňonu světa

Grand Canyon čili Velký kaňon - nejhlubší kaňon světa je jedním z nejvýznamnějších národních parků USA a přírodní perlou severoamerického kontinentu. Avšak i celosvětově patří k nejhezčím místům, která eroze a příroda obecně stvořila. Je to jedno z nejfotografovanějších míst na Zemi a tudíž taky velmi návštěvnicky exponované. Bývá označován jako jeden z přírodních divů světa a pravidelně se objevuje na předních místech seznamu nejvíce navštěvovaných míst v USA.

Autor: Petra Špačková

16.10.2022

Čti více
Západ slunce nad kaňonem.
Západ slunce nad kaňonem.

Základní údaje o Velkém kaňonu

Rozkládá se na ploše 4927 km2 v severozápadní Arizoně, necelých 450 km od nespoutaného Las Vegas. Národním parkem byl vyhlášen v roce 1919 a od roku 1979 patří na seznam světového dědictví UNESCO. Velkým zastáncem ochrany Grand Canyonu byl již na počátku 20. století americký prezident Theodor Roosevelt, který propagoval co nejmenší zásahy do tamní krajiny. A tato „doktrína“ se uplatňuje dodnes.

Délka národního parku je 435 km, šířka 29 km a hloubka kaňonu dosahuje až 1,6 km. Je jedním z mála přírodních divů viditelných z vesmíru.

Kaňonem protéká řeka Colorado, která je se svými 2333 km pátou nejdelší řekou Spojených států. Do národního parku zasahuje v délce 445 km. Pro své specifické vlastnosti je domovem druhů ryb, které jsou často endemické, příkladem může být jelec coloradský.

Spory se již dlouhodobě vedou o stáří kaňonu, vědci se nedokáží shodnout a převažují dva tábory, jedni jsou přesvědčeni, že je starý až 70 milionů let, jiní se přiklání k „pouhým“ 5 milionům. Tak jako tak, jeho historie sahá opravdu daleko, a proto jistě není překvapením, že se na jeho území nachází hojně fosilie, zejména ty mořské. Naopak nikdy v parku nebyla nalezena žádná dinosauří kostra. Důvodem k tomu je fakt, že skála, v níž se kaňon formoval, je starší než doba, kdy žili dinosauři, nicméně, k erozi začalo docházet pravděpodobně až poté, co dinosauři vyhynuli.

Nejstarší lidský artefakt nalezen v Grand Canyonu se datuje do doby zhruba před 12 000 lety.

Oblast Grand Canyonu byla a je domovem pro mnohé indiánské kmeny, asi nejvýrazněji s ní jsou spojováni Paiutové, Kaibabové, Hualapaiové či kmen Navajo.

Vlajka USA vlající nad kaňonem.
Vlajka USA vlající nad kaňonem.

ZAJÍMAVOSTI O GRAND KAŇONU

V roce 1956 došlo nad Grand Canyonem k letecké nehodě, při které se zde srazila dvě letadla. Ve strojích společností United Airlines a Trans World Airlines našlo smrt všech 128 cestujících. Příčina kolize není dosud s jistotou známa, což je dáno absencí černých skříněk v té době a faktem, že se oblast nacházela mimo dosah radarů. Důsledkem nehody bylo uvolnění 250 milionů USD na modernizaci systému řízení letového provozu.

V roce 2013 se americký provazochodec Nik Wallenda „prošel“ nad Grand Canyonem bez jištění po laně dlouhém 426 m. Kaňon přecházel ve výšce 457 m nad zemí a jeho počin sledovaly v přímém přenosu mnohé televizní stanice.

Po dobu několika let byl v druhé dekádě 21. století v jednání projekt Escalade, kterým chtěli developeři v čele s Lamarem Whitmerem v kaňonu vybudovat lanovku a dopravovat tak na jeho dno až 10 000 návštěvníků denně. Plán zahrnoval i výstavbu hotelů, obchodů a restaurací. Kmen Navajo však k udělení souhlasu nepřesvědčili, a tak projekt skončil.

Na dně Grand Canyonu se nachází jediné město, a tím je Supai se zhruba 200 obyvateli.

Řeka Colorado v hloubce kaňonu.
Řeka Colorado v hloubce kaňonu.

FAUNA A FLORA GRAND KAŇONU

Národní park je domovem mnoha živočichů - od ptáků, přes savce, ryby až po plazy. Zvířata sama o sobě kontakt s lidmi většinou nevyhledávají a lidé by se měli držet stejného pravidla. V Grand Canyonu a jeho okolí nenarazíte totiž jen na roztomilé veverky ušaté (i ty dokážou však pořádně pokousat) či pekari páskované, ale rovněž na nebezpečná a jedovatá zvířata. Mezi ně rozhodně patří bizon, los, puma americká, korovec jedovatý či devět druhů chřestýšů. Najdeme zde i početnou populaci menšího savce jménem fret kočičí, který je oficiálním zvířetem státu Arizona.

I flora má v parku bohaté zastoupení, k vidění je zde 1737 druhů rostlin, 167 hub, 64 mechů a 195 lišejníků.

Orel létajíci nad kaňonem.
Orel létajíci nad kaňonem.

NÁVŠTĚVA NÁRODNÍHO PARKU GRAND CANYON

Grand Canyon se dá pomyslně rozdělit na dvě hlavní části, a to na severní okraj (North Rim) a jižní okraj (South Rim). Nicméně existují i východní (East Rim) a západní okraj (West Rim), ty jsou však hůře dostupné. Pro první návštěvu Grand Canyonu bývá doporučován zejména severní či jižní okraj. Na jihu jsou dva možné vstupy, na severu jeden. Hike mezi severním a jižním okrajem je dlouhý 34 km.

TIP: Pokud se chcete, zejména v sezóně, vyhnout velkým davům návštěvníků, zkuste dorazit na parkoviště již před devátou hodinou ranní či naopak po páté hodině odpolední.

Poštovní schránky po cestě ke kaňonu.
Poštovní schránky po cestě ke kaňonu.

SOUTH RIM

Právě jižní část kaňonu je pro většinu návštěvníků onou vstupní branou do Grand Canyonu, mj. i proto, že tímto směrem přijíždějí návštěvníci ze směru od Las Vegas. Jižní část je vybavenější a nabízí více možností i co se ubytování týká. Dostanete se sem z městečka Tusayan, jehož zajímavostí je státem vlastněné letiště, ze kterého jsou vypravovány ony proslulé „helicopter flights“ nad kaňonem. Na South Rim nalezne turista také rozsáhlé návštěvnické centrum Grand Canyon Visitor Center (další se nachází i na severním okraji), kde obdrží veškeré potřebné informace. Nicméně ubytování nelze nechávat až na chvíli příjezdu do parku, bývá zcela nelítostně vyprodané a je dobré jej rezervovat s dostatečným několikaměsíčním předstihem. Většina místních ubytovacích zařízení přijímá rezervace 13 měsíců předem. Poblíž návštěvnického centra se nachází například Yavapai Geology Museum, které je situováno přímo na hraně útesu a představuje turistům Grand Canyon z geologického hlediska.

V Grand Canyon Village najdeme jednu z významných Národních kulturních památek USA - historické železniční depo. Depo bylo zkonstruováno v letech 1909-1910 kalifornským architektem Francisem W. Wilsonem a je jedním ze 14 dep postavených z dřevěných klád na území USA. Pár minut od nádraží se nachází stylový hotel El Tovar z roku 1905.

Co rozhodně neminout na South Rim

Bright Angel Trail - trek, který by žádný návštěvník parku neměl vynechat. Nejenže poskytuje po celé své délce 12,9 km nádherné výhledy, ale disponuje navíc i stinnými místy a toaletami každých pár kilometrů. Je tak skvělý pro rodiny s dětmi či starší návštěvníky. Zajímavou zastávkou je zde Kolb Studio, domov i fotografický ateliér bratří Kolbů.

South Kaibab Trail - dalším „must do“ výletem je pak cesta South Kaibab Trail do Skeleton Point. Ovšem během léta resp. vysokých teplot si zde každý návštěvník musí být jist dostatkem zásob tekutin, cesta nenabízí žádný stín ani možnost vody.

Mather Point - jako jedna z nejhezčích vyhlídek celého parku bývá označován Mather Point na South Rim. Je pojmenována po prvním řediteli Služby národního parku Stephenu Tyng Matherovi. Bývá pro většinu návštěvníků první vyhlídkou po jejich příjezdu, nachází se totiž nedaleko návštěvnického centra na South Rim (jižním okraji).

Desert view - nejvýše položenou vyhlídkou South Rim je Desert view s 21 metrů vysokou věží Watchtower, jež je dílem architektky Mary Elizabeth Jane Colter. Byla postavena v roce 1932 a nabízí úchvatný 360° pohled na kaňon. Navržena byla tak, aby vypadala jako starodávná strážní věž Anasazi. Výhledy přes kaňon jsou odtud naprosto neuvěřitelné, obzvláště pak v noci, kdy zde můžete nerušeně pozorovat jednotlivá souhvězdí.

Grandview Trail - náročný, ovšem nezapomenutelný hike, pak skýtá Grandview Trail k Horseshoe Mesa. Měří necelých 10 km a zabere zhruba 5 hodin, jeho náročnost je hodnocena jako opravdu těžká.

Řeka Colorado vyhloubila Grand kaňon.
Řeka Colorado vyhloubila Grand kaňon.

NORTH RIM

Severní okraj Národního parku Grand Canyon je sice hůře dostupný než jižní okraj, ale zato klidnější, méně exponovaný a panují zde příjemnější teploty (v létě nešplhají tak vysoko jako v jižní části parku). Právě i kvůli počasí je zde většina služeb, ubytování a restaurací přes zimu uzavřena, návštěvníci se tak sem během této doby dostanou pouze pěšky, na běžkách či na sněžnicích.

Co neminout na North Rim

North Rim Visitor Center – návštěvnické centrum na severním okraji je otevřeno pouze od půlky května do půlky října. Během sezóny však nabízí turistům veškeré své služby, naleznete zde například restauraci Grand Canyon Lodge Dining Room či bistro Deli in the Pines, kde si lze objednat piknikové koše a užít si oběd s překrásným výhledem. Nechybí ani kavárna, pošta v Grand Canyon Lodge Complex či religiózní služby. Mše pod širým nebem se zde konají dvakrát týdně, avšak pro aktuální informace je dobré sledovat web NP či zeptat se přímo v návštěvnickém centru.

Bright Angel Point – asi nejpřístupnější vyhlídka na North Rim nedaleko návštěvnického centra. I z důvodu dostupnosti je doporučována pro pozorování východu a západu slunce nad Grand Canyonem.

Cape Royal – Cape Royal je jedinečná vyhlídka, která nabízí svým návštěvníkům unikátní výhled na západ, východ i jih. Pokud se člověk zahledí právě jižním směrem, může spatřit například věž Desert Watchtower, Grandview Point či Horseshoe Mesa.

North Kaibab Trail – ač většina zájemců o sestup na dno kaňonu tak učiní z jižního okraje, není vyloučeno se na takovou cestu vydat i z North Rim. Pokud se na North Kaibab Trail vydáte, lze jej absolvovat pěšky či na mule.

Navajo Bridge – most dlouhý 254 m je dominantou nejsevernější části Národního parku. Vede přes Marble Canyon a spojuje Bitter Springs a Jacob Lake. Byl vystaven v roce 1929 a sloužil pro automobilovou přepravu mnoho let. V době jeho vzniku to byl nejvyšší ocelový obloukový most na světě. Nicméně později s přibýváním objemu dopravy již nebyl shledán jako vhodný, a proto byl jen o pár metrů vedle v roce 1995 vystaven druhý most, takřka identický s původním, avšak bytelnější, trochu delší a hlavně splňující veškeré standardy dnešní doby. Pěším nyní slouží starý most, po novém mostu přejíždějí auta. Oba mosty jsou vysoké necelých 145 m a na seznamu nejvyšších mostů na území Spojených států jsou na 9. místě.

Na této stránce si lze stáhnout užitečné mapy Národního parku včetně jednotlivých treků https://www.nps.gov/grca/planyourvisit/brochures.htm

TIP: Je dobré míti na paměti, že dolů do kaňonu se člověk vydat může, nicméně vrátit se musí. Přitom cesty zpět bývají často výrazně náročnější, proto je vždy dobré zvážit nebo při nejmenším rozložit své síly, mj. i v souladu s počasím a zásobami vody.

Neuvěřitelné scenerie.
Neuvěřitelné scenerie.

VZDÁLENOSTI MEZI JEDNOTLIVÝMI VSTUPY

VSTUP

Jižní vstup (Tusayan)

Východní vstup (Desert View)

Severní vstup

Grand Canyon West

Jižní vstup (Tusayan)

Cca 47 km (44 minut)

Cca 460 km (5h 15 minut)

Cca 375 km (3h 45 minut)

Východní vstup (Desert View)

Cca 47 km (44 minut)

Cca 352 km (5,5 h)

Cca 416 km (4,5 h)

Severní vstup

Cca 460 km (5h 15 minut)

Cca 352 km (5,5 h)

Cca 607 km (6,5 h)

Grand Canyon West

Cca 375 km (3h 45 minut)

Cca 416 km (4,5 h)

Cca 607 km (6,5 h)

Téměř dolu v kaňonu.
Téměř dolu v kaňonu.

VSTUPNÉ

Cena vstupenky do Národního parku je platná po dobu 7 dnů. Většina návštěvníků dorazí do parku autem, za které zaplatí 35 USD (za jednotlivé osoby se pak již neplatí). Za motocykl dáte o 5 USD méně a pokud vstupujete do parku pěšky nebo na kole či v autobusu, cena bude 20 USD (děti do 15 let mají dokonce vstup zcela zdarma).

Každý rok park vypisuje pár dnů (Martin Luther King, Jr. Day, National Public Lands Day, Veterans Day atd.), kdy je vstupné „free of charge“, tedy zdarma, proto se vyplatí sledovat webové stránky. https://www.nps.gov/grca/planyourvisit/fees.htm

Pohled na plošinu Skywalk.
Pohled na plošinu Skywalk.

SKYWALK - JEN PRO OTRLÉ

Skywalk - asi nejnavštěvovanějším místem celého parku je Skywalk, vyhlídková plošina se skleněným dnem ve tvaru podkovy na West Rim (západním okraji) Grand Canyon. Plošina vyčnívá 20 metrů od okraje skály, tyčí se zhruba 1100 m nad řekou Colorado a je de facto „nerozbitná“, je konstruována tak, aby odolala silným nárazům větru i vysokému stupni zemětřesení. Ke slavnostnímu otevření došlo v roce 2007 a plošinu má ve své správě indiánský kmen Hualapaiů. Fotografie na Skywalk bývá však často výzvou, i zde však lze pozorovat rozmanitost lidských naturelů, jedni se křečovitě drží zábradlí a neujdou více než pár metrů, jiní si na skleněné dno nadšeně lehají a výsledek pravděpodobně vzápětí sdílí na sociálních sítích.

Skywalk nad Velkým kaňonem.
Skywalk nad Velkým kaňonem.

CO V GRAND KAŇONU ZAŽÍT

Let helikoptérou nad Grand Canyonem dodá celé návštěvě jiný rozměr, a to doslova, zažít tuto scenérii z výšky je dechberoucí. Přelety nabízí mnoho společností a liší se nejen délkou letu, možnostmi zastávek, cenami i odletovým letištěm. Vrtulníky startují nejen z nedalekého Tusayanu ale i z Las Vegas. Většina z nich vezme své klienty i nad nejhlubší místo kaňonu – The Dragon Corridor (Dračí koridor). Levnější variantou pak bývá přelet nad kaňonem menším vrtulovým letadlem.

Pro turisty, kteří se drží raději více při zemi, jsou zde k dispozici vyhlášené projížďky na mulách. Ty jsou v tomto terénu jako doma a bezpečně vás jím provezou. Na hřbetě muly a s touto scenérií kolem se člověk může cítit jako cowboy na Divokém západě. Jsou nabízeny různé druhy vyjížděk lišicí se délkou a trasou. Nicméně platí zde jistá pravidla – jezdec musí být starší 9 let, umět plynně anglicky, měřit alespoň 1,44 m a nesmí vážit více než 102 kg včetně oblečení.

Pokud člověk hledá, jak si užít Grand Canyon bez davu turistů, měl by se vydat na North Rim na vyhlídku Tuweep Overlook, která je ovšem i autem ne zcela snadně přístupná. Nicméně zcela jistě stojí za to.

Hermit Road na jižním okraji je ideálním místem pro ty, kteří si chtějí park užít ze sedla jednostopého dopravního prostředku, ať již kola či e-biku. Trasa měří zhruba 11 km.

Naopak pro milovníky dvoustopých vozidel nabízí Grand Canyon projížďku v otevřených jeepech, jedná se o adrenalinový a jedinečný zážitek, který vám umožní prozkoumat South Rim.

Jedna z dalších věcí, které můžete v Grand Canyonu podniknout – ovšem za předpokladu, že jste zde autem – je jízda po scénické Desert View Drive. Vyhlídková trasa je dlouhá necelých 40 km a poskytuje naprosto úchvatné výhledy na jižním okraji Grand Canyonu. Po cestě se vám dostanou skvělé, až krásně kýčovité, pohledy na řeku Colorado, vyhlídky, které byste si na trase neměli nechat ujít jsou pak rozhodně Moran Point, Lipan Point, Yaki Point, Grandview Point a Navajo Points.

Pro dobrodružné povahy pak nabízí Grand Canyon pod dohledem těch nejlepších průvodců jedinečnou možnost, a to sjezd řeky Colorado na raftech. Většinou se jedná o vícedenní výlety s přenocováním v jednotlivých kempech.

Pokud turista neplánuje pouze návštěvu Grand Canyon, ale i jiných národních parků v USA, vyplatí se zakoupit si America The Beautiful Annual Pass.

Do parku se lze dostat i vlakem Grand Canyon Train, který přepravuje turisty z města Williams na jižní okraj Grand Canyonu. Cesta trvá přes 2 hodiny.

V Grand Canyon si každý návštěvník přijde na své. Aktivit je zde nepřeberné množství. Kromě adrenalinových zážitků se zde nejvíce lidí vydává na jednodenní a vícedenní treky (většinu najdeme na South Rim), nicméně přijíždějí sem i turisté, kteří se vydají pouze na vyhlídky.

Vrtulníkem nad Grand kaňon.
Vrtulníkem nad Grand kaňon.

Možností ubytování je vícero, proto je dobré zvážit, zda člověk preferuje pohodlí hotelu/lodge nebo si troufne na spaní ve stanu, což jistě dodává celému pobytu v Grand Canyonu jiný rozměr. Zajímavou variantou je pak přespání na dně Grand Canyonu ve Phantom Ranch, kam se dá dojít pouze pěšky či na mulách. I zde však platí, že je nutná rezervace s dostatečným předstihem.

CAMPING

Spaní „ve volné přírodě“ má v Grand Canyonu své kouzlo. Návštěvník si může vybrat z vícero lokalit, na South Rim se nacházejí kempy: Mather Campground (327 míst, cena 18 USD za Family site – max. 6 osob, 2 automobily a 3 stany), celoročně otevřený Trailer Village RV Park (123 míst, cena od 50 USD) či Desert View Campground (49 míst, otevřený pouze od půlky dubna do půlky října, cena 18 USD za Family site – max. 6 osob, 2 automobily a 2 stany, místo je nutné předem rezervovat), na North Rim pak naleznete The North Rim Campground (cena 18 USD za Family site – max. 6 osob, 2 automobily a 3 stany, od 1. listopadu do půlky května je kemp uzavřen).

TIP: Jeden z velkých zážitků je pozorování východu slunce nad Grand Canyonem. Pokud i vy jste duší romantici, rozhodně si nezapomeňte přivstat. Ideální pro tyto okamžiky je mj. vyhlídka Mather Point.

Kemping v okolí Grand kaňonu.
Kemping v okolí Grand kaňonu.

KDY DO GRAND KAŇONU ZAVÍTAT

Většina služeb je na North Rim dostupná od poloviny května do poloviny října. South Rim poskytuje zázemí a plný servis po celý rok. Největší zájem ze strany turistů zažívá park však v létě (mj. z důvodu školních prázdnin v USA, které začínají již začátkem června), přestože zde panují vysoké teploty dosahující až ke 40ºC. Za zcela ideální je proto považováno období duben-květen a září-říjen. Počasí je stále příznivé, ač ne horoucí a davy turistů nejsou tak početné. V zimě bývají v oblasti Grand Canyonu nízké teploty a tudíž je Národní park v této roční době exponovaný jen minimálně. Nicméně poskytuje zase jiné pohledy a zážitky, jakým Grand Canyon pod sněhem rozhodně je.

TABULKA PRŮMĚRNÝCH TEPLOT BĚHEM ROKU NA SOUTH RIM

(teplotní minima a maxima v daný měsíc)

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

5°C

7°C

10°C

15°C

21°C

27°C

29°C

28°C

24°C

18°C

11°C

6°C

-8°C

-6°C

-4°C

0°C

4°C

8°C

12°C

12°C

8 °C

2°C

-3°C

-7°C

TABULKA PRŮMĚRNÝCH TEPLOT BĚHEM ROKU NA DNĚ GRAND CANYONU

(teplotní minima a maxima v daný měsíc)

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

13°C

17°C

22°C

28°C

33°C

38°C

41°C

39°C

36°C

29°C

20°C

14°C

2°C

6°C

9°C

13°C

17°C

22°C

26°C

24°C

21°C

14°C

8°C

2°C

Grand Canyon je z většiny významných měst vzdálen několik hodin jízdy. Nejblíže je město Flagstaff (130 km), Phoenix (370 km), Las Vegas (450 km), Salt Lake City (840 km).

TIP: Je dobré se také ujistit, že má auto před vstupem do parku plnou nádrž, dostupnost benzínu je zde omezená (na jižním okraji je jediná čerpací stanice – Desert View Gas Station, na severu pak North Rim Service Station).

Pokud člověk neplánuje nijak rozsáhlé treky či výše zmíněné adrenalinové zážitky, lze říci, že 2 dny na návštěvu parku jsou dostačující.

Přestože by to mělo být samozřejmé, mnoho návštěvníků nedbá přísných pravidel o suvenýrech, ty mohou být zakoupeny, nikoli však sebrány, uloupnuty či utrženy volně v parku. Správa parku chce co nejvíce této jedinečné přírodní památky zachovat i pro budoucí generace.

TIP: Co (si) z Grand Canyonu dovézt jako suvenýr? Yavapai Gift Shop je skvělou volbou pro výběr řemeslných výrobků, oblečení či šperků.

Grand kaňon v plné kráse.
Grand kaňon v plné kráse.

DOPORUČENÍ:

Hotel: El Tovar Hotel, South Rim, cena pro 2 osoby cca 10 000 Kč/noc. Jedná se o historický hotel, který byl otevřen v roce 1905 v evropském duchu.

Letenky: dostat se ke Grand Canyonu lze mnoha způsoby, nejkratší je asi cesta autem z letiště v Las Vegas (cesta dlouhá cca 450 km trvá zhruba 4,5 hodiny). Letenku lze pořídit již od 17 000 Kč například s Lufthansou. Variantou je však i let do Phoenixu. Časový posun v oblasti Grand Canyon je oproti České republice -9 hodin.

Dokumenty: při cestách do USA zatím stále platí nutnost prokázat se certifikátem o očkování proti COVID-19 a mít vyplněnou a schválenou registraci ESTA.

Obecně lze říci, že návštěva do Grand Canyonu je životním zážitkem a bez ní by cesta na Západ Spojených států nebyla kompletní. Výprava se může zprvu jevit dobrodružně, ale při dodržování všech pravidel je zcela bezpečná a nezapomenutelná. Člověk se zcela jistě alespoň na chvíli přenese do dob kovbojů a Divokého západu.

Pohled jako z helikoptéry na Grand kaňon.
Pohled jako z helikoptéry na Grand kaňon.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole