Hirošima

Hirošima, Japonsko: Průvodce, tipy a zajímavosti

MĚSTO, KDE SE ZRODILA MAZDA

Město Hirošima, stejně jako celá tato prefektura, je místem ostrých kontrastů. Je úzce spojováno s datem 6. srpna 1945, kdy se stalo prvním městem, na které byla svržena atomová bomba. Tento útok se již navždy vžil do historie Hirošimy a otiskl se silně i do mysli zdejších obyvatel. Paradoxně jen pár desítek kilometrů od města můžete spatřit tajemný ostrov, který měl být navěky vymazán z map, a to proto, že zde mnoho let v utajení fungovala továrna na chemické zbraně, kde Japonci vyráběli mj. yperit.

Tradiční japonské umění, svatyně a chrámy v kontrastu s moderními stavbami jsou jako černá a bílá, oboje je zajímavé a jedno druhé doplňuje. Přírodní scenérie, příjemní obyvatelé a naprosto lahodná kuchyně (zde je nutné zmínit zejména lokální pokrm okonomiyaki) dodávají Hirošimě naprosto jedinečnou atmosféru.

A že neuhodnete, kde byla založena celosvětově známá a kvalitní automobilová značka Mazda?

Autor: Petra Špačková

09.01.2024

Čti více
Hirošima po výbuchu atomové bomby.
Hirošima po výbuchu atomové bomby.

HISTORIE A POLOHA HIROŠIMY

Hirošima je hlavní město stejnojmenné prefektury na jihozápadním cípu ostrova Honšú v Japonsku. Leží v čele Hirošimského zálivu a domov zde našly 2 miliony obyvatel. Město se v moderní historii neblaze proslavilo především tím, že dne 6. srpna 1945 se Hirošima stala prvním městem na světě, které bylo zasaženo atomovou bombou. Bomba byla poprvé testována a odpálena dne 16. července 1945 v Novém Mexiku v rámci vládního programu USA zvaného Manhattan Project. Spojené státy pak následně 6. a 9. srpna použily tyto atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki, ve kterých bylo zabito asi 210 000 lidí (z toho v Hirošimě zemřelo ihned 70 000 a do konce roku na následky dalších 70 000). Tyto události se odehrály na sklonku druhé světové války, necelý měsíc po nich Japonsko formálně kapitulovalo (rozhlasový projev císaře Hirohita však kapitulaci oznámil již 15. srpna).

Hirošima, jejíž jméno znamená „široký ostrov“, se nachází na deltě řeky Óta, jejíž šest kanálů rozděluje město na několik ostrůvků. Bylo založeno jako hradní město feudálem Mōri Terumoto v 16. století. Od roku 1868 to pak bylo vojenské centrum, což z něj učinilo potenciální cíl pro spojenecké bombardování během druhé světové války. Město však nebylo napadeno předtím, než byla atomová bomba svržena bombardérem B-29 amerického armádního letectva ráno 6. srpna asi v 8:15. Většina města byla tehdy zničena. Navíc úmrtí a nemoci způsobené radiačním poškozením v následujících desetiletích stále přibývaly.

Hirošima se od osudného dne stala duchovním centrem mírového hnutí za zákaz jaderných zbraní. V roce 1947 začala Komise pro oběti atomových bomb (od roku 1975 Nadace pro výzkum účinků záření) provádět lékařský a biologický výzkum účinků záření v Hirošimě. Řada veřejných nemocnic a soukromých klinik poskytovala bezplatné ošetření obětem atomového bombardování (hibakusha).

Památník obětem po shození atomové bomby v Hirošimě.
Památník obětem po shození atomové bomby v Hirošimě.

ZAJÍMAVOSTI HIROŠIMY

  • Hiroshima Toyo Carp je profesionální baseballový tým, který má v regionu obrovskou základnu věrných fanoušků a hraje důležitou roli ve sportovní kultuře města.
  • Hirošimská svatyně Itsukushima, která se nachází na ostrově Miyajima, je zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Přitahuje návštěvníky z celého světa.
  • Hirošima je známá svou lahodnou místní kuchyní a jedním z jejích typických jídel je okonomiyaki v hirošimském stylu, pikantní placka plná zelí, nudlí a různých polev.
  • Genbaku Dome, jiný název pro Atomic Bomb Dome, je impresivním symbolem ničivého dopadu atomového bombardování a slouží jako významná připomínka důležitosti míru.
  • Hirošimská univerzita je renomovaná instituce, která nabízí širokou škálu akademických programů. Je známá svými příspěvky do různých oblastí výzkumu celosvětového významu.
  • Na zvon míru v parku památníku míru v Hirošimě zvoní přicházející návštěvníci, aby vyjádřili svou touhu po míru a uctili oběti atomového bombardování.
  • Baseballový tým Hiroshima Toyo Carp má milovaného maskota jménem „Slyly“, který baví dav během her a společenských akcí.
  • Polévka miso v hirošimském stylu je jedinečnou variací tradiční japonské polévky s nudlemi, zelím a hirošimskou výraznou chutí miso.
  • Hirošimský mírový plamen, který se nachází v parku Peace Memorial Park, nepřetržitě hoří od roku 1964 a symbolizuje naději na svět bez jaderných zbraní.
  • Hiroshima International Animation Festival je bienále, které představuje to nejlepší ze současné animace a sdružuje talentované animátory z celého světa.
  • Hiroshima Kagura je tradiční forma japonského tance a vyprávění příběhů, která vznikla v tomto regionu. Představení často zobrazují mýtické příběhy a historické události.
  • Městská knihovna manga je útočištěm pro milovníky mangy s rozsáhlou sbírkou manga titulů, která je k dispozici ke čtení a bádání.
  • Shimanami Kaido je oblíbená cyklistická trasa, která spojuje Hirošimu s prefekturou Ehime. Nabízí úchvatný výhled na moře Seto a jeho ostrovy.
  • Mazda Motor Corporation, jeden z předních japonských výrobců automobilů, má sídlo právě v Hirošimě.

SEN na baseballovém stadionu Toyo Carp.
SEN na baseballovém stadionu Toyo Carp.

CO NEMINOUT V HIROŠIMĚ A JEJÍM OKOLÍ

Památník míru

Tento park na uctění památky všech obětí spojených se svržením atomové bomby na Hirošimu dne 6. srpna 1945 je cílem až milionu turistů ročně. Najdeme jej v oblasti Naka Ward na ostrově mezi říčními kanály prakticky v centru města, vystavěn byl v roce 1955.

Park i muzeum navrhl Tange Kenzo (1913 - 2005), jeden z předních architektů v poválečném Japonsku, který také navrhoval zařízení pro olympijské hry v Tokiu v roce 1964 a světovou výstavu v Ósace. Tange zamýšlel koncepci Peace Memorial Park jako „továrny na vytváření míru“.

Muzeum míru

Toto muzeum je součástí Peace Memorial Park a bylo tedy rovněž otevřeno v roce 1955 s cílem sdělit celému světu realitu škod způsobených atomovou bombou a přispět ke zrušení jaderných zbraní a k nastolení trvalého světového míru. V 8:15 dne 6. srpna 1945 byla Hirošima jako první na světě zasažena atomovou bombou. Většina města byla zničena a mnoho lidí přišlo o život. Dokonce i ti, kteří sotva přežili, utrpěli velké fyzické a psychické škody. Peace Memorial Museum shromažďuje a vystavuje fotografie a materiály ukazující historii Hirošimy před a po útoku. Kromě pořádání přednášek o zkušenostech s bombou od těch, kteří onen kritický den přežili, také nabízí materiály pro bádání a zejména pro podporu míru.

Peace Memorial Museum.
Peace Memorial Museum.

Atomový dóm (Genbaku Dome)

Genbaku Dome nebo také Atomový dóm je jedinou budovou, jejíž zbytky byly v Hirošimě ponechány a které lze dodnes autenticky spatřit. Byl postaven v roce 1915 v centru města a zasažen při svržení atomové bomby v roce 1945. Ač se o tématu vedly mnohé diskuse, bylo rozhodnuto, že dům zůstane ponechán přesně v takovém stavu, v jakém zůstal po výbuchu. Je to stavba, která vás jistě nenechá chladnými, což je ostatně i její záměr, má připomínat neustálou nutnost světového míru bez jaderných zbraní. Od roku 1996 figuruje na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Ostrov Miyajima

Miyajima je malý ostrov zhruba půl hodin od města Hirošima. Nejznámější je obří brána torii, která při přílivu jakoby plave na vodě. Pohled je zařazen mezi tři nejlepší výhledy Japonska.

Zatímco oficiálně je pojmenovaný Itsukushima, ostrov je běžněji označován jako Miyajima, japonsky „ostrov svatyně“. Je to proto, že ostrov tak úzce souvisí s jeho klíčovou svatyní, svatyní Itsukushima. Stejně jako brána torii jsou hlavní budovy svatyně postaveny nad vodou.

Miyajima je romantické místo, které si nejlépe vychutnáte, když přenocujete v jednom z ostrovních ryokanů. Zatímco je zde obvykle mnoho denních turistů, večer se oblast stává mnohem klidnější a autentičtější. Na ostrově žijí i divocí jeleni, kteří si na lidi zvykli. Přes den se jeleni potulují po stejných místech jako turisté a večer spí podél pěších cest. Ovšem pozor, jedná se o divoká zvířata, buďte tedy opatrní a nekrmte je!

Pro milovníky pěší turistiky je ideálním cílem nejvyšší hora ostrova – Mt. Misen, která dosahuje do výšky 535 m.

Svatyně Itsukushima na ostrově Miyajima.
Svatyně Itsukushima na ostrově Miyajima.

Toyokuni

Svatyni Toyokuni (známou také jako pavilon Senjokaku) nechal postavit v roce 1587 nejvyšší vůdce té doby Tojotomi Hideyoshi a najdeme ji na ostrově Miyajima. Stavba však byla zastavena, když Hideyoshi v roce 1598 zemřel, a i po více než 400 letech zůstává dodnes nedokončená. Dnes bývá často přezdívána jako Senjokaku, což v překladu znamená „1000 podložek“, prostory svatyně jsou totiž obrovské a pod pojmem 1000 podložek je myšleno, že se sem vejde až tisíc tatami podložek. Některé dlaždice jsou pokryty plátkovým zlatem.

Hora Misen

Hora Misen se nachází v centru ostrova Miyajima a jak bylo napsáno výše, její výška je 535 m n. m. Horu uvedl do povědomí mnich Kukai, posmrtně nazývaný také Kobo Daishi, jako posvátnou horu. Na hoře jsou různá duchovní místa, ta připomínají svaté skutky, které Kobo Daishi vykonal. Panoramatický výhled z vrcholu hory je nádherný. Z jiné perspektivy se vám například naskytne pohled na bránu torii.

Na Miyajimě - „ostrovu svatyní“ - byla v 9. století založena jedna z hlavních škol buddhismu v Japonsku, která natrvalo ustanovila horu Misen jako posvátnou horu. Návštěvníci si mohou vybrat jednu ze tří oficiálních turistických tras na vrchol Mt. Misen – Momijidani Rout, Daisho-in Route a Omoto Route. Každá túra trvá přibližně 1,5 až 2,5 hodiny.

Svatyně Toyokuni.
Svatyně Toyokuni.

Králičí ostrov (Ōkunoshima Island)

Pokud nemáte rádi králíky, pak se Ōkunoshimě z dálky vyhněte. V opačném případě si zde však ale rozhodně udělejte zastávku. Ostrov je součástí města Takehara a nachází se ve Vnitřním moři (Seto) v prefektuře Hirošima. Je doslova poset stovkami divokých králíků. Mnoho turistů navštíví ostrov s cílem si králíky pohladit, vyfotografovat a také jim zde zanechat něco k snědku.

Malí hlodavci si na přítomnost člověka a především pak na „něco na zub“ již zvykli a dokonce jídlo od návštěvníků vyžadují. Králíci však nejsou jedinou atrakcí ostrova. Najdeme zde mnohé turistické stezky a historické lokality. Cesta z pevniny sem lodí trvá asi 20 minut. Kromě roztomilých králíků a pestré přírody má však ostrov i svou stinnou historii.

Ve 20. letech 20. století zde byla vystavěna továrna na vývoj chemických zbraní. Produkoval se zde především yperit a slzný plyn. Japonsko se snažilo držet továrnu na chemickou munici v maximálním utajení, a to dokonce natolik, že ostrov byl vymazán z několika map. Místní továrna na ryby byla přeměněna na reaktor s toxickým plynem, pracovní podmínky zde byly takřka nehumánní. A byli to právě králíci, kteří japonským vědcům sloužili k otřesným pokusům během vývoje chemických zbraní.

Ti, kteří jsou na ostrově dnes, však nejsou jejich potomky. Všichni pokusní přeživší jedinci byli uspáni, aby nezemřeli bolestnou smrtí. Po druhé světové válce byla na ostrov uvalena karanténa, později byla nutná důkladná sanace celého území, aby zde mohl opět začít běžný život.

V roce 1988 bylo na ostrově otevřeno Okunoshima Island Poison Gas Museum.

Hirošimský hrad

Hirošimský hrad je dobrým příkladem hradu postaveného na planině v centru města na rozdíl od většiny hradů na kopcích a na vrcholcích hor. Jeho hlavní pevnost je vysoká pět pater a její pozemky jsou obklopeny vodním příkopem. V areálu hradu se také nachází svatyně, četné ruiny a několik zrekonstruovaných budov. Hirošima se vyvinula jako hradní město, přičemž hrad byl fyzickým i ekonomickým centrem města. Hrad v Hirošimě, postavený v roce 1589 mocným feudálem Morim Terumotem, byl důležitým mocenským sídlem v celém západním Japonsku. I když byl Hirošimský hrad ušetřen demolice, se kterou se během období Meiji (přelom 19. a 20. století) setkalo mnoho jiných hradů, stejně jako zbytek města, byl nakonec hrad zničen atomovou bombou v roce 1945. O třináct let později byla jeho hlavní pevnost přestavěna. Uvnitř pevnosti je informativní muzeum o historii Hirošimy a hradu a také japonských hradech obecně, zatímco z nejvyššího patra si můžete vychutnat panoramatický výhled na celé město.

V rámci nedávných restaurátorských snah byly některé stavby areálu rekonstruovány pomocí původních stavebních metod a materiálů. Patří mezi ně hlavní brána hradu a dvě věžičky spojené s dlouhým skladištěm.

Hirošimský hrad.
Hirošimský hrad.

Kenmin-no-Hama

Kenmin no Hama je letovisko nacházející se v Kure jihovýchodně od města Hirošima. Pláž byla uznána jako jedna ze 100 nejlepších pláží v Japonsku a je krásným místem pro koupání a vodní sporty. Podél pobřeží najdete také několik ubytovacích zařízení. K dispozici je také centrum, kde si můžete vyzkoušet výrobu místní mořské soli pomocí kameniny. Kromě letního koupání jsou v okolí i další turistické cíle. Mezi taková místa patří Kamagari Onsen Yasuragi no Yakata (zařízení, kde si můžete vychutnat přírodní horké prameny) a observatoř Kure Kamagari (observatoř přímo na pobřeží).

V létě teplota moře dosahuje průměrně 26 °C.

Shimanami Kaido

Shimanami Kaido je 60 kilometrů dlouhá zpoplatněná silnice, která spojuje hlavní japonský ostrov Honšú s ostrovem Šikoku a prochází přes šest malých ostrůvků ve vnitrozemském moři Seto. Je také známá jako Nishiseto Expressway. Mezi Šikoku a Honšú existují dvě další pozemní spojení, ale Shimanami Kaido je jediné, které lze překonat pěšky nebo dokonce na kole.

Shimanami Kaido začíná na Honšú v Onomichi City. Poté vede přes šest ostrovů Mukaishima, Innoshima, Ikuchijima, Omishima, Hakatajima a Oshima, než skončí na Šikoku v Imabari City. Trasa byla otevřena v roce 1999, takže mosty jsou velice moderní a atraktivní. Cestou si mohou turisté vychutnat krásnou scenérii vnitrozemského moře Seto a malých městeček rozesetých na ostrovech.

Kromě překrásné krajiny je na cestě mezi Honšú a Šikoku i mnoho dalších atrakcí. Na ostrově Ikuchijima se například nachází muzeum Hirayama, které je věnováno jednomu z nejslavnějších japonských malířů a zdejšímu rodákovi jménem Hirayama Ikuo. Nedaleko se nachází také unikátní chrám Kosanji. Na ostrovech je řada minshuku (japonský styl penzionů) a kempů.

Cyklistika je oblíbeným prostředkem k intenzivnímu prožitku na Shimanami Kaido. Cyklotrasa je dobře značená a udržovaná a na ostrovech se odchyluje od rychlostní silnice. Rampy vedoucí k mostům byly postaveny v malých sklonech právě s ohledem na cyklisty. Cyklotrasa je vystavěna na zhruba 70 kilometrech, je o něco delší než zpoplatněná silnice, ale protože zde nejsou velká stoupání, zvládnou ji pohodlně za den i středně zdatní cyklisté.

SEN průvodce jako samuraj v Hirošimě.
SEN průvodce jako samuraj v Hirošimě.

Kagura Monzen Toji

Kagura Monzen Toji Mura je oblíbené turistické místo s tematikou Kagura (posvátný tradiční šintoistický tanec), které se nachází v Midori-cho u města Akitakata. Je vzdáleno asi 55 km od Hirošimy. Oblast byla domovem tradičního umění Kagura již od starověku a dodnes zde působí více než desítka skupin Kagura. V rozsáhlém areálu Kagura Monzen Toji Mura se nacházejí přírodní horké prameny, ubytovací zařízení a sál věnovaný představení Kagura. To vytváří úžasnou atmosféru, díky které se budete cítit, jako byste se vrátili v čase do tradičního japonského období. Když se setmí, zdejší uličky jsou opravdu kouzelné a doslova vás přenesou zpět v čase.

Kagura Dome, který se nachází na opačném konci areálu, je největší vyhrazenou divadelní halou Kagura v Japonsku s kapacitou až 1500 diváků. Kromě toho je zde menší sál s názvem Kamukura-za. Zde jsou sedadla blíže účinkujícím než ta v Kagura Dome, takže sílu tance Kagura můžete pocítit opravdu zblízka.

Je to tradiční vesnice s přírodními radonovými horkými prameny, venkovskými restauracemi, které využívají spoustu horských a vesnických produktů.

Soutěska Taishakukyo

Okolí soutěsky Taishaku se mění s ročním obdobím a nabízí různé fascinující výhledy po celý rok, od stromů, které barevně kvetou na jaře, až po úžasné žluto – červené podzimní listí. Pěšiny a mosty se proplétají přes řeku a po okolí a nabízejí rozmanité památky. Co byste rozhodně neměli minout, jsou ruiny Yosekura-Iwakage, kde vykopávky objevily pozůstatky staré tisíce let či Hakuundo Cave, 200 metrů dlouhou vápencovou jeskyni. Soutěska Taishaku je součástí Hiba-Dogo-Taishaku Quasi-National Park, který se rozkládá na ploše téměř 80 km2. Řeka Taishaku si prorazila úžasnou cestu skrz zdejší oblast, což má za následek vodopády, vápencové jeskyně a útesy. Jedná se o údolí o celkové délce přibližně 18 kilometrů ležící v centru pohoří Chugoku. Mezi stromy je zasazený například malebný chrám Taishakuten Eimyoji, který byl založen v roce 709. Okolí je ve skutečnosti pojmenováno po buddhistickém božstvu, které tam údajně sídlí, Taishakuten. Nachází se zde rovněž obrovský přírodní most zvaný Onbashi Bridge. Kromě toho zde najdete i jezero Shinryu-ko. Během roku se zde úchvatně mění barva zdejší flory, což dokresluje zdejší scenérie, na jaře je vše čerstvě zelené, zatímco na podzim příroda nešetří barevnými listy. V nádherné přírodě tohoto kvazi - národního parku si můžete užít také spoustu aktivit.

Taishakukyo Gorge.
Taishakukyo Gorge.

Zahrada Shukkeien

Shukkeien lze do angličtiny přeložit jako „zahrada zmenšené krajiny“, což je také v podstatě zcela odpovídající popis zahrady samotné. Údolí, hory a lesy jsou v krajině zahrady zastoupeny v miniaturách. Díky pečlivé kultivaci půdy a vegetace zahrada napodobuje různé přírodní útvary a malebné výhledy. Shukkeien má dlouhou historii sahající až do roku 1620, těsně do doby po dokončení hradu v Hirošimě. Zahrada vykazuje mnoho rysů tradiční estetiky japonských zahrad. Kolem hlavního jezírka zahrady se nachází řada čajoven, které návštěvníkům nabízejí ideální výhledy na okolní scenérii. Celá zahrada je propojena cestičkou, která se vine kolem jezírka uprostřed zahrady. Nadchne dospělé i děti!

Zahrada Sankeien

Jedná se o tradiční zahradu pro procházky a odpočinek, ale byla postavena až v roce 1993 jako součást výstavby obklopující letiště Hirošima v horách východně od města Hirošima, která zahrnuje také lesopark Chuo Shinrin Park.

Popularita Sankeien roste, ale díky své odlehlé poloze není nikdy přeplněná, snad kromě festivalů. Sankeien je poměrně velká zahrada o rozloze 60 000 m2 a je rozdělena do tří částí.

Po vstupu se ocitnete na plošině vybíhající do velké vodní plochy plné pestrobarevných kaprů. Voda představuje vnitrozemské moře Seto a platforma je založena na struktuře svatyně Itsukushima na Miyajimě. Cesta vede kolem rybníka a přes různé druhy mostů přechází na několik malých ostrůvků.

Druhá a třetí zóna jsou horské a venkovské vesnice a zahrnují javory, švestky, bambus a také malý vodopád. Zahrada se může pochlubit téměř stovkou odrůd kosatce a mnoha dalšími květinami kvetoucími po celý rok.

Na podzim se zde koná Javorový festival a v červnu Festival kosatců. Sankeien zahrnuje čajovnu a obchod se suvenýry. Při vstupu je k dispozici letáček a mapa v anglickém jazyce. Sankeien stojí za návštěvu, pokud máte rádi japonské zahrady a takřka zenový klid, který z nich na člověka dýchá.

Zahrada v Hirošimě.
Zahrada v Hirošimě.

Mazda Zoom Zoom Stadium

Tým Hiroshima Toyo Carp byl založen v roce 1949 a patří do Central League. Týmové barvy jsou červená a tmavě modrá. Kapr byl vybrán jako symbol týmu z různých důvodů. Zaprvé hirošimský hrad se nazývá „Rijo“, což znamená „Kapří hrad“. A také řeka Otagawa protékající městem Hirošima je známá velkým výskytem koi kaprů. Ti jsou symbolem pro úspěch a štěstí. Což každý sportovní tým jistě potřebuje!

Současné domácí hřiště, MAZDA Zoom-Zoom Stadium, bylo dokončeno v roce 2009. Má otevřenou vnitřní i vnější plochu s přírodní trávou, která je v Japonsku vzácná. Stadion nabízí až 33 000 sedadel.

Tým vyhrál devětkrát mistrovství Central League a třikrát vyhrál i sérii Nippon. Postavou maskota je Slyly, který miluje zábavu. Slyly rád žertuje, tančí a je rozpustilý. Když je Slyly šťastný, tak se promění v růžového „Happy Slyly“.

Mazda Museum

Pro všechny milovníky automobilů a obzvláště pak této ikonické japonské značky je takřka povinností návštěva Mazda Museum v centru Hirošimy. Muzeum nabízí přehled historie Mazdy, pohled do techniky jejích automobilů a vyhlídky jejího budoucího/futuristického vývoje. Vstup do muzea je zdarma, nutná je však předchozí rezervace!

TIP: Jednou z nejpoutavějších instalací je Mazda 787B, která doletěla k vítězství v impozantním závodu 24 hodin Le Mans. Návštěvníci zde mohou také objevit památky z nejslavnějších vytrvalostních závodů. V roce 1991 dovedli Johnny Herbert, Volker Weidler a Bertrand Gachot tým Mazdaspeed k historickému vítězství.

Dětský památník míru

Dětský pomník míru byl postaven na památku Sadako Sasaki a tisíců dalších nevinných dětí, které zemřely v důsledku svržení atomové bomby na Hirošimu.

Když byly Sadako dva roky, byla na její město svržena atomová bomba, dívka se nacházela doma asi 1,7 kilometru od hypocentra. I když bezprostředně po bombovém útoku neměla žádná zjevná zranění, deset let po něm byla náhle hospitalizována kvůli leukémii. Po osmi měsících v nemocnici bohužel zemřela. V nemocnici během léčby pokračovala ve skládání orizuru (papírových jeřábů) s nesmírnou touhou uzdravit se. Příběh Sadako a orizuru se velice rychle rozšířil po celém světě a dnes je orizuru známý jako symbol míru.

Sadako spolužáci na základní škole byli strašně šokováni ztrátou kamarádky. Přišli s nápadem postavit jí hrob nebo nějaký pomník. V té době někdo navrhl postavit pomník, který by uctil všechny děti, které zemřely při atomovém bombardování.

Asi rok po dívčině smrti, v říjnu, tak bylo rozhodnuto postavit pomník v Peace Memorial Park. A to se také roku 1958 stalo.

Svatyně Gokoku.
Svatyně Gokoku.

Okonomimura

Toto je ráj pro všechny milovníky jídla a obzvláště pak chodu okonomiyaki! Okonomimura je populární turistická atrakce s 23 restauracemi specializujících se právě na okonomiyaki. Současná budova byla dokončena v roce 1992, ale historie stánků a prodejců okonomiyaki je výrazně delší. Nejprve se stánky soustředily na náměstí Shintenchi v centru města, když se však v roce 1963 náměstí stalo parkem, stánky s občerstvením byly přemístěny, a to do dvoupatrového obchodu "Okonomimura" před parkem. Budova pak byla postupně přestavěna a rozšířena. Vy si zde dnes můžete užít to nejlepší okonomiyaki dle vašeho výběru, každá restaurace tento „signature food“ Hirošimy nabízí trochu jinak upravený.

Mitaki – dera

Mitaki – dera je starodávný chrám pocházející z 9. století z éry Daidō. Byl založen mnichem Kukai a najdeme jej na kopci Mitaki na severním okraji Hirošimy. Místo je skvělým cílem i pro milovníky přírody, jsou zde k vidění vodopády, bohatá zeleň a vy můžete vyzkoušet různé turistické stezky.

Muzeum umění

Toto muzeum umění bylo založeno v roce 1978 a od té doby se zde mohou návštěvníci potěšit překrásnými obrazy, z nichž valná část je především od francouzských mistrů, včetně Degase, Renoira a Moneta, a druhá polovina pak od japonských umělců. Muzeum najdeme v rozsáhlém parku v centru města ve čtvrti Motomachi.

Muzeum současného umění MOCA

Toto muzeum moderního umění otevřelo své brány veřejnosti v roce 1989 a od té doby se těší značné popularitě a návštěvnosti. Budova byla navržena architektem Kisho Kurokawa a nachází se uprostřed zeleně na kopci Hiji s krásným výhledem na město, kde si můžete užívat přírodu a panoramata. Městské muzeum současného umění v Hirošimě bylo znovu otevřeno na jaře 2023 poté, co bylo více než dva roky uzavřeno kvůli renovacím.

Okonomiyaki v Okonomimura.
Okonomiyaki v Okonomimura.

CO ROZHODNĚ V HIROŠIMĚ A JEJÍM OKOLÍ ZAŽÍT

Hiking

Hirošima a její okolí je skvělou destinací i pro pěší turistiku. Většina hor, které jsou z města viditelné, jsou velice dobře přístupné a najdeme zde četné upravené turistické stezky. Místní příroda je dechberoucí, v okolí města jsou soutěsky, vodopády, hory, a to vše v mnoha případech lemované historickými a posvátnými památkami. Můžete si vybrat mezi treky na okraji města či těmi odlehlejšími. Mezi ty populární patří například: cesta k Peace Pagoda na Mt. Futaba, výstup na Mt. Misen, Suzugamine Hike či Sandankyo Gorge.

Kagura

Vidět alespoň jedno představení tradičního lidového tance Kagura je rozhodně zážitkem a pro turisty cestující do této oblasti prakticky povinností. V okolí Hirošimy se jím aktivně zabývá více než stovka skupin, a tak můžete show spatřit na různých místech. Určitě si jeden večer pro Kaguru vyhraďte!

Termální prameny

Hirošima je populární oblastí pro návštěvu termálních pramenů. Onsen si zde můžete vychutnat jak ve vnitrozemí, tak třeba přímo s výhledem na moře Seto.

Pohled na Hirošimu s horami v pozadí.
Pohled na Hirošimu s horami v pozadí.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ HIROŠIMY

Přestože v okolí Hirošimy můžete spatřit mnoho zástupců japonské fauny, asi nejikoničtějším je japonský jelínek (jelen sika). Jeleni na Miyajimě se nazývají Nihonjika a pohybují se prakticky kdekoli od Číny po Vietnam. Velikostí těla jsou mezi druhy jelenů spíše středního vzrůstu. V současnosti na tomto ostrově žije asi pět set těchto jelenů. Stejně tak zde můžete spatřit četný počet japonských psíků mývalovitých. Ve dne se však objevují výjimečně.

Ze světa flory najdeme v oblasti Hirošimy například vistárie vznešené, sakury, kamélie japonské, pieris japonský či hortenzie.

TIP: Místa, kde se dají pozorovat během jara překrásné rozkvetlé sakury: Hiroshima Castle, Hiroshima Peace Park, Shukkeien Garden, Hijiyama Park a Miyajima.

PODNEBÍ

Klima Hirošimy se dá označit jako mírně vlhké, s poměrně mírnými zimami a dusnými deštivými léty. Stejně jako zbytek Japonska je město ovlivněno monzunovou cirkulací: v zimě převládají severozápadní studené proudy, zatímco v létě je vystřídají horké a vlhké proudy tropického původu. V zimě se zdejší obyvatelé mohou těšit z poměrně mírných období s maximy nad 10 °C, která se střídají s chladnými obdobími, s větrem a deštěm, maxima se pak pohybují kolem 5 °C. Sněhové srážky jsou však obecně slabé, stejně jako noční mrazy.

Léta jsou horká a vlhká, avšak i vcelku variabilní, mohou nastat období dobrého počasí s maximálními teplotami kolem 35 °C, tropické noci a vysoká vlhkost, ale také období špatného počasí zapříčiněné letním monzunem. Srpen je nejteplejším měsícem, nejstudenějším pak leden. Zima je obecně nejsušším obdobím, zatímco červenec je měsícem s největším množstvím srážek. Moře v Hirošimě je dostatečně teplé na koupání zejména v době od července do října, kdy má teplotu minimálně 23 °C, v srpnu se však často ohřeje až na příjemných 27 °C.

Pohled na královský palác v Hirošimě.
Pohled na královský palác v Hirošimě.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Rychlostní limity v Japonsku jsou následující: na obyčejných silnicích – 60 km/h, na rychlostních silnicích pak 100 km/h. A pozor, jezdí se vlevo!

Vzdálenosti mezi Hirošimou a dalšími zajímavými místy v okolí:

Hirošima – Kóbe – 300 km

Hirošima – Nara – 360 km

Hirošima – Ósaka – 330 km

Hirošima – Tokio – 820 km

Hirošima – Nagasaki – 370 km

Spropitné:

Nechávat spropitné není v Japonsku zvykem, ač to mnohé návštěvníky z Evropy či USA překvapí. Ve skutečnosti to Japonci v mnoha situacích považují za hrubé a urážlivé. Často je spropitné odmítnuto, někdy přijato, ač s nevolí. Japonci razí teorii, že zákazník již platil a dostal excelentní služby, a proto není nutné platit něco extra. Personál jistě potěšíte více, když zdvořile – v japonštině – za dobré služby poděkujete a usmějete se! Většina japonských restaurací navíc vyžaduje, aby zákazníci platili za jídlo na recepci, místo aby nechali peníze u číšníka nebo servírky. Spropitné se také nevyžaduje při jízdě taxíkem nebo autobusem a mnoha hotelových službách. Výjimku tvoří ryokany (japonské ubytovací zařízení), kde je spropitné akceptovatelné.

Etiketa:

  • Zujte si boty.
  • Dodržujte pravidla při rituálu v onsen.
  • Uklánějte se. Délka a hloubka úklonu je v přímé úměře toho, co chceme vyjádřit.
  • Nesmrkejte se na veřejnosti.
  • Nedávejte spropitné.
  • Buďte dochvilní.
  • V businessu, pamatujte, že velký dojem dělá nejen vaše chování, ale i vaše vizitka.
  • Vždy pozdravte. Usmějte se a naučte se Konnichiwa (Dobrý den) a Sayonara (Nashledanou), Japonce tím potěšíte.

Promenáda Hondori v Hirošimě.
Promenáda Hondori v Hirošimě.

CO V HIROŠIMĚ OCHUTNAT

Japonská kuchyně je celosvětově vyhlášená a nejen, že je ceněna pro svou lahodnost, ale rovněž proto, že je považována za velice zdravou a lehkou. Jejím základem je rýže, zelenina, ryby. Věřte, že cesta do Hirošimy je snem pro všechny gurmány. Nebudete vědět, po čem sáhnout dříve. A to ať v luxusní restauraci či u stánku na trhu. Samozřejmě mnohé delikatesy lze nalézt i v obyčejném supermarketu. Ovšem nepočítejte, že bez znalosti japonštiny budete hned vědět, co vlastně třímáte v ruce (to platí často i o jídelním lístku v restauraci, tam jsou však japonské názvy doprovázeny většinou fotografiemi). A co tedy musíte na cestě po Hirošimě stůj co stůj ochutnat?

Okonomiyaki

Tato hirošimská „klasika“ může někomu připomínat palačinky, někomu zase pizzu. Nicméně jedná se japonskou slanou placku se zelím, fazolovými klíčky, nudlemi, nakrájeným vepřovým bůčkem a sázeným vejcem, přelitá pikantní omáčkou a japonskou majonézou.“ Okonomi“ v japonštině znamená „jak se vám líbí“, takže je to vlastně pikantní placka, která obsahuje ingredience, které máte rádi. Pokud se chcete pokusit vytvořit tento lahodný pokrm doma, tento recept vám jistě pomůže.

Anago meshi

Anago meshi je specialita Miyajimy a tradiční japonské jídlo, které místní s oblibou nazývají „domácí chutí Hirošimy“. Základem tohoto oblíbeného pokrmu je rýže a především pak lahodný mořský úhoř.

Momiji manju

Momiji manju je oblíbená cukrovinka v prefektuře Hirošima. Je ve tvaru japonského javorového listu a těsto je plněné pastou z červených fazolí.

Onomichi ramen

Onomichi ramen je lokální druh ramenu v prefektuře Hirošima a je běžný zejména ve východní části prefektury. Jeho hlavním rysem je čirý základ sójové omáčky, který je vyroben z dashi (polévkový vývar). Ten se vyrábí z kuřecích kostí a malých ryb z vnitrozemského moře Seto, a obvykle je přelitý tukem. Často se používají tenké a široké nudle, protože lépe nasávají polévku. Nejpoužívanější „dochucovadla“ jsou především chashu (grilované vepřové maso), bambusové výhonky a zelená cibule, což jsou standardní ozdoby pro ramen.

Ústřice (Kaki)

Kdo neochutná v Hirošimě ústřice, jakoby zde ani nebyl. Hirošima produkuje přibližně 60 % všech japonských ústřic a jsou ceněny pro svou „baculatou“ dužninu a bohatou chuť.

Hirošimské ústřice se vyznačují baculatou dužinou, pevností, výraznou vůní moře a bohatou chutí. Hirošima produkuje asi 20 000 tun ústřic ročně, což představuje asi 60 % celkové japonské produkce ústřic. Vody řeky Ota a jejích přítoků, které protékají městem Hirošima do Hirošimského zálivu, jsou bohaté na výživnou sůl a plankton, což vytváří ideální podmínky pro pěstování ústřic.

Četné objevy dokazují, že lidé konzumovali divoké ústřice z Hirošimského zálivu již od starověku. Zatímco chov ústřic údajně začal v 17. století, v Hirošimě se jeho rozmach datuje od období po druhé světové válce.

Rozhodně na ústřice do jedné z mnoha zdejších specializovaných restaurací zajděte!

Japonské pivo.
Japonské pivo.

CO V HIROŠIMĚ NEVYNECHAT

Hiroshima Flower Festival

Každoročně se na počátku května hirošimský 100 m široký Peace Boulevard uzavře pro dopravu a je upraven pro přehlídky, tanec, pódia a nejrůznější stánky. Květinový festival s karnevalovou atmosférou každoročně přiláká přes milion lidí, místních i turistů.

Festival začíná kolem poledne květinovým průvodem. Vyzdobené alegorické vozy, kapely a taneční skupiny si razí cestu po bulváru Míru z východu do parku Peace Memorial, kde se nachází hlavní jeviště. Zde zpívají, tančí a vyprávějí vtipy slavní hosté a při západu slunce druhého dne se koná tradiční taneční vystoupení Kagura. Hlavní událostí posledního dne je pak taneční přehlídka Yosakoi. Yosakoi je energický tanec, který vznikl v Kochi a v současnosti je neuvěřitelně populární po celém Japonsku. Kombinuje tradiční japonský tanec s moderní hudbou.

Po obou stranách Peace Boulevardu je zřízeno na dvě desítky dalších pódií různých velikostí, všechny pojmenované po různých květinách a sponzorované různými společnostmi. Uvidíte vystoupení školních dětí, důchodce tančící hula, celebrity a místní kapely vyluzující japonské rockové melodie. Mezi pódiem a podél vnějšího okraje zeleného pásu Peace Boulevard jsou stovky stánků s jídlem a festivalovými hrami.

Obzvláště oblíbené jsou mezi turisty právě stánky s občerstvením. A ti, kteří hledají sváteční drink, by měli zamířit do místních saké pointů a stanů s řemeslným pivem.

Nedávným přírůstkem festivalu je iluminace „Flower Candle Message“ v Parku Památníku míru. Stovky svíček zdobených osobními mírovými poselstvími. Je to příležitost pro ty, kteří nemohou být 6. srpna v Hirošimě, aby udělali vzpomínkové gesto, a je to krásný pohled (svíčky se zapalují od západu slunce asi do 21:00, poslední den do 20:30).

TIP: V době, kdy se festival koná, bývá v Hirošimě většinou teplo, proto je při plánovaném delším pobytu na slavnostech vhodné vzít si s sebou dostatečné množství tekutin (dá se však i zakoupit na místě), pokrývku hlavy a sluneční krém.

Miyajima Water Fireworks Festival

Festival vodních ohňostrojů Miyajima představuje sedm velkolepých scén, které jsou v souladu s tématem každého roku.

Ohňostroj si každoročně užije desítky tisíc návštěvníků. Scéna s branou O-torii v siluetě osvětlení ohňostroje přitahuje tisíce fotografických nadšenců. Festival vodních ohňostrojů Miyajima je jedním z nejznámějších ohňostrojů v Japonsku.

Pokud se v okolí Hirošimy nacházíte koncem srpna, rozhodně si festival nenechte ujít!

Miyajima Oyster Festival

Tento festival ústřic na ostrově Miyajima se koná každý rok v únoru během sezóny ústřic. Oslavuje jeden z největších vývozních artiklů Hirošimy! Akce se koná hned vedle trajektového přístavu a milovníci těchto mlžů si zde přijdou opravdu na své. Můžete ochutnat mnoho variací ústřic: grilované, smažené, v polévce, odpalované a smažené v tempuře. Prodávají také další mořské plody a ryby, jako je například úhoř (anago).

Pokud nechcete stát dlouho ve frontě, přijďte na místo ještě před začátkem hlavního festivalu, bývají zde totiž opravdu davy. Během festivalu si můžete užít také tradiční japonská kulturní představení. Tradiční hry s hudbou na flétnu a bubny taiko, zatímco herci tančí a bojují v barevných kostýmech na hlavním pódiu. V kombinaci s festivalem si můžete užít slavné památky ostrova Miyajima.

Tramvaj v Hirošimě.
Tramvaj v Hirošimě.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Royal Park Hotel Hiroshima Riverside, cena pro 2 osoby se snídaní cca 4000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Hirošimy lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 30 000 Kč například s British Airways, Qatar Airways či Lufthansou. Zajímavou zkušeností je využít služeb japonských aerolinií ANA (All Nippon Airways), které jsou vyhlášenými vysoce kvalitními aerolinkami, najdete u nich perfektní služby a profesionalitu snoubící se s japonskou pohostinností a skvělým jídlem.

Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Hirošimy trvá v závislosti na délce přestupů zhruba 20 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Japonska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 90 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Čas se v Hirošimě zastavil v 8.15.
Čas se v Hirošimě zastavil v 8.15.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole