Hongkong

Hongkong: Tipy, zajímavosti, památky a co všechno vidět?

Velkoměsto, které budí zvídavé otázky i cestovatelské vášně. To je multikulturní Hongkong, v němž se prolíná západ s východem tak výrazně, až se chvílemi budete ptát, zda se skutečně nacházíte v Číně. V jeden den se tak můžete pomodlit v čínském chrámu a vzápětí zavítat do křesťanské katedrály. Potěšující je rovněž fakt, že se s většinou tamějších obyvatel domluvíte anglicky. Stručně řečeno, Čína s Hongkongem dodržují politiku „jedna země, dva systémy“ a ač se to může zdát, jakkoliv podivné, otevírá vám to možnosti k prozkoumávání jiné kultury s nádechem domova. Britská koloniální éra tu zkrátka zanechala hlubokou stopu a mnoho míst „poevropštila“.

Jakmile se ponoříte do víru energického Hongkongu, nebudete z něj chtít vystoupit. Čekají vás zde nejen excelentní kulinářské zážitky, ale také nekonečné nákupní možnosti, dechberoucí výhledy na přístav či nezapomenutelné historické památky. Tuto metropoli světové úrovně si zkrátka zamilujete.

Autor: Iveta Reinisch

08.02.2024

Čti více
Lanovka - tramvaj na Victoria Peak.
Lanovka - tramvaj na Victoria Peak.

Nejlepší místa, která v Hongkongu stojí za vidění

Dovolená v Hongkongu vás mile překvapí svými nepřebernými možnostmi vyžití. Jde ostatně o jedno z nerozmanitějších a nejzajímavějších měst na světě! Kam tedy zavítat, abyste získali ty nejautentičtější hongkongské zážitky?

PŘÍSTAV VICTORIA (Victoria Harbour)

Hongkongský přístav Victoria je jednou z nejoblíbenějších turistických oblastí na světě. Rozkládá se mezi pevninskou částí Hongkongu (poloostrovem Kowloon) a ostrovem Hongkong – jeho délka činí 9 km a šířka asi 1 km. Tamější hluboké vody si užijete nejlépe prostřednictvím plavby trajektem Star Ferry, který slouží k přepravě cestujících mezi čtvrtěmi Tsim Sha Tsui a Central již více jak 100 let. A pokud se chcete vrátit tak trochu v čase, zavítejte na nábřeží v Causeway Bay, kde se nachází historické dělo Noonday Gun, z kterého se od 60. let 19. století vždy v poledne střílelo (proto název „Polední zbraň“) – tato polední tradice určující čas se dochovala i do dnešních dob, a tak můžete být svědky dělostřeleckého „poledního pozdravu“ každý den vždy od 12:00 do 12:30.

STAR FERRY

Trajekty Star Ferry k Hongkongu neodmyslitelně patří – jsou ostatně součástí důležitého převozního systému mezi ostrovem Hong Kong a poloostrovem Kowloon. Velmi zajímavá je pak i historie hongkongské trajektové přepravy, kterou lze vysledovat až do roku 1880. Právě tehdy zahájil svou první plavbu přes přístav Victoria kuchař Dorabjee Naorojee Mithaiwala s parníkem Morning Star. Novou službu pro veřejnost tehdy pojmenoval Kowloon Ferry Company. O deset let později, tj. roku 1890 se mohla společnost Kowloon Ferry pochlubit čtyřmi jednopodlažními trajekty. V roce 1898 koupil všechny lodě obchodník Catchick Paul Chater a společnost přejmenoval na Star Ferry Company. Ta dnes čítá celkem 9 trajektů plavících se mezi Tsim Sha Tsui – Central a Tsim Sha Tsui – Wanchai. Ceny jízdenek se liší podle toho, zda chcete sedět v dolní nebo horní palubě. Pro dospělého stojí jízdenka ve všední dny mezi 4 až 5 HK$ a pro dítě kolem 3 HK$.

Plavba ze Star Ferry.
Plavba ze Star Ferry.

VICTORIA PEAK

Victoria Peak známý mezi místními také jako „The Peak“ nebo „Mount Austin“ je s 552 metry nejvyšším kopcem na ostrově Hongkong. Návštěvníkům nabídne nádherný výhled na přístav Victoria a ikonické panorama města. Vzhledem k velké oblibě turistů byla na jeho vrcholu postavena dvě nákupní a zábavní centra, tj. Peak Tower a Peak Galleria. Peak Tower je domovem historické lanové dráhy Peak Tram, díky níž si užijete dokonalou vyhlídkovou jízdu. Tato dráha byla zprovozněna již v roce 1888 a původně sloužila k přepravě pouze guvernérovi a obyvatelům luxusních nemovitostí na The Peak. Jedinečná je ale i samotná budova Peak Tower, jež může připomínat tak trochu tvar pánve wok. V tomto centru pak neopomeňte také návštěvu slavné vyhlídkové plošiny Sky Terrace 428, která se nachází v 428 metrech nad mořem nebo muzea voskových figurín Madame Tussauds Hong Kong! A co si užít v centru Peak Galleria? Zde lze vystoupat do třetího patra na vyhlídkovou plošinu anebo si dopřát výtečné čínské jídlo a pití v jednom z místních podniků.

Toužíte-li po příjemné procházce, určitě absolvujte Peak Circle Walk – to je asi 3,5 km dlouhá dlážděná stezka vedoucí kolem The Peak (poskytuje mimořádné výhledy na město). A za pozornost pak stojí i Lugard Road – silnice pojmenovaná po bývalém hongkongském guvernérovi siru Fredericku Lugardovi. Tato cesta je oblíbená jako pěší stezka s úchvatnými výhledy na přístav Victoria.

TIP: Zažijte příjemné posezení a chutné pokrmy v podniku The Peak Lookout restaurant, který se nachází v historickém domě Victoria Gap (poblíž Victoria Peak). Restaurace je postavena ve stylu anglické venkovské chalupy.

Pohled na  město z Victoria Peak.
Pohled na město z Victoria Peak.

POULIČNÍ TRHY (Streets Markets)

Hongkong je nákupním rájem, který lze objevovat například prostřednictvím pouličních trhů pod širým nebem. Smlouvání s trhovci je nanejvýš doporučeno, a tak si můžete své obchodní dovednosti procvičit například na těchto místech:

  • Noční trh Temple Street (Temple Street Night Market): pokud chcete poznat nejpestřejší stránku místní kultury, je trh na Temple Street pro vás jako dělaný. Najdete zde vše od čajových setů až třeba po tradiční řemeslné výrobky a výdobytky moderní doby. Na severním konci tržiště se pak nachází několik věšteckých stánků, kde vám odhalí budoucnost!
  • Dámský trh (Ladies’ Market): zde najdete více než 100 stánků a obchůdků především s dámským oblečením, doplňky, šperky i svéráznými suvenýry. Zajímat bude jistě toto tržiště dámy, které by měly vyrazit na Tung Choi Street do čtvrti Kowloon.
  • Jardine’s Crescent: tento pouliční trh se nachází uprostřed jedné z nejrušnějších hongkongských čtvrtí Causeway Bay a nabízí zejména cenově dostupné oblečení, spodní prádlo nebo vlasové doplňky. Na konci tržiště pak najdete tzv. „Mokrý trh“ s čerstvými květinami, masem, mořskými plody, ovocem či zeleninou.
  • Stanley Market: v idylické pobřežní vesnici Stanley najdete částečně krytý trh se zajímavým a levným oblečením, batohy, kufry, doplňky, uměleckými díly, různými suvenýry či dokonce jídlem.

Zajímavé jsou však i tyto trhy: Fa Yuen Street Market se sportovní obuví a teniskami, Bird Market s potřebami pro chov ptáků i samotnými opeřenci v kleci, Goldfish Market s akvaristickými potřebami, rybkami či dokonce hady nebo Wan Chai Market s nekonečným množstvím hraček, oblečením, módními doplňky a občerstvením.

Pouliční trhy v Hongkongu.
Pouliční trhy v Hongkongu.

VYHLÍDKOVÁ PLOŠINA SKY 100 (Sky100 Hong Kong Observation Deck)

Nemáte-li strach z výšek, vydejte se za nezapomenutelnými výhledy do nejvyšší budovy v Hongkongu, kterou je Mezinárodní obchodní centrum (International Commerce Centre, ICC). Právě zde je k dispozici ve výšce 393 metrů nad mořem jediná krytá vyhlídková plošina ve městě. Sky100 Hong Kong Observation Deck nabízí 360stupňový pohled na hongkongskou zástavbu a přístav Victoria. Zážitkem je ovšem i samotná jízda do stého patra budovy! Tamější vysokorychlostní výtahy ji zvládnou za pouhou jednu minutu. A pokud během pozorování panoramat dostanete chuť na kávu, čaj nebo něco k jídlu, můžete navštívit zdejší kavárnu Café 100. Vyhlídková plošina Sky100 je otevřena denně od 10:00 do 20:30 (poslední vstup je umožněn v 20:00).

TIP: Vyjeďte do 118. patra budovy Mezinárodního obchodního centra a zavítejte do střešního baru Ozone, kde si vychutnáte skvělé koktejly a 270stupňový výhled na přístav.

Doprava a vstupné: Z centra Hongkongu se k vyhlídkové plošině Sky100 dostanete nejlépe metrem (MTR, linka Tung Chung) – zastávka Kowloon. Využít však můžete i vysokorychlostní železnici (Hong Kong West Kowloon Station), taxík či zapůjčený automobil. Vstupenky je nutné rezervovat předem online na webových stránkách Sky100. Vstupenka pro větší dítě či dospělého (12 až 64 let) stojí 178 HK$. Dítě od 3 do 11 let a senior 65+ pak zaplatí 124 HK$ (hongkongských dolarů).

Sky100 Hong Kong.
Sky100 Hong Kong.

ALEJ HVĚZD (Avenue of Stars)

Když už zavítáte na dovolenou do Hongkongu, nemůžete opomenout procházku po Avenue of Stars neboli Aleji hvězd. Tato slavná promenáda se táhne kolem jižní hranice Tsim Sha Tsui (na pobřeží Victoria Harbour) a vytvořena byla po vzoru hollywoodského chodníku slávy. Najdete zde největší hvězdy hongkongské zábavní scény, které jsou zvěčněné prostřednictvím otisků rukou a soch. Toto ikonické místo prošlo rozsáhlou renovací pod taktovkou zahradního architekta Jamese Cornera a roku 2019 bylo znovuotevřeno ve velkolepém duchu. Najdete zde více zahradních rostlin, vodní fontány a také zajímavá místa k občerstvení. Největším tahákem Avenue of Stars je však dvoumetrová bronzová podobizna mistra bojových umění Bruce Leeho, jež zaujímá přední pozici ve východní části promenády. Spolu s mistrem ovšem v aleji stojí například i socha čínské zpěvačky a herečky Anity Mui nebo socha kreslené postavičky McDulla. Na promenádu můžete zavítat v kteroukoliv hodinu, neboť je otevřená 24 hodin denně bez nutnosti platit vstupné.

Zajímavost: Avenue od Stars je jedním z nejlepších míst k pozorování každodenní hongkongské světelné show „Symfonie světel“ (Symphony of Lights).

Doprava: Na Avenue of Stars se můžete přepravit hned několika způsoby. Přijet lze například hongkongským metrem (MTR) – zastávka East Tsim Sha Tsui (Exit J) je pouze pár minut chůze od hvězdné promenády. K místu však jezdí i trajekt z Central nebo Wan Chai Ferry Pier nebo četné autobusy – vystoupit můžete na jakékoliv zastávce poblíž Salisbury Garden nebo East Tsim Sha Tsui Station, Hong Kong Cultural Center Station nebo Star Ferry.

PROMENÁDA TSIM SHA TSUI (Tsim Sha Tsui Promenade)

Jednu z nejkrásnějších procházek v Hongkongu zažijete na promenádě Tsim Sha Tsui, která se vine v délce cca 1,6 km podél nábřeží v okrese Kowloon. Během cesty získáte úžasné výhledy zejména na přístav Victoria a mnoho fascinujících budov, jako jsou například Hong Kong Cultural Center, Hong Kong Museum of Art či Hong Kong Space Museum – proto si nezapomeňte přibalit fotoaparát. K návštěvě ale bude svádět během vašeho putování i Avenue of Stars neboli Alej hvězd, kde se můžete zvěčnit třeba se sochou Bruce Leeho. Výchozím bodem této procházky je Star Ferry Terminal a tím konečným pak vchod do podmořského tunelu Hung Hom. Nejlepším časem k procházce je osmá hodina večerní, kdy si užijete úchvatnou světelnou show Symphony of Lights.

Zajímavost: Promenáda Tsim Sha Tsui byla otevřena ve dvou etapách – východní část se zpřístupnila veřejnosti v roce 1982 a ta západní pak v roce 1989. A do revitalizované části promenády na západě (u mola Hung Hom) se mohli první návštěvníci podívat v září 2011. Tento nový úsek spojuje pobřeží mezi Tsim Sha Tsui a Hung Hom.

Doprava: Promenádu najdete ve čtvrti Tsim Sha Tsui hned vedle mola Star Ferry. Dostat se můžete tedy na místo buď přímo trajektem Star Ferry (ze stanice Central nebo Wan Chai) či metrem z výstupní stanice Tsim Sha Tsui, Exit E (červená linka).

Promenáda Tsim Sha Tsui.
Promenáda Tsim Sha Tsui.

HONGKONGSKÉ VYHLÍDKOVÉ KOLO (Hong Kong Observation Wheel)

Pakliže nemáte strach z výšek a toužíte po nezapomenutelném panoramatickém výhledu na hongkongský přístav Victoria, nasedněte na 60 metrů vysoké ruské kolo s 42 klimatizovanými gondolami – každá z nich pojme až 8 lidí. Existuje dokonce jedna VIP gondola, která nabídne luxus v podobě sezení na kožených sedačkách či perfektní výhled přes podlahu z čirého skla. Hongkongské vyhlídkové kolo poskytuje návštěvníkům čtvrthodinovou jízdu v jakýkoliv denní či večerní čas. Zdaleka nejpůvabnější je ale výhled z ruského kola při západu slunce! Svézt se můžete vždy od pondělí do čtvrtka v čase 12:00 až 22:00 (poslední jízda je uskutečněna v 21:30) a od pátku do neděle včetně svátků v čase 11:00 až 23:00 (poslední jízda je uskutečněna v 22:30).

Zajímavost: Hongkongské vyhlídkové kolo se dokonce objevilo ve známém filmovém snímku Godzilla vs. Kong z roku 2021, kdy bylo fiktivně zničeno během bitvy Godzilly a Konga.

Doprava a vstupné: K vyhlídkovému kolu se můžete přepravit metrem (MTR) – zastávka Central (Exit A, Central Piers) + zastávka Hong Kong (Exit A2, Central Piers). Na místo ale jezdí i trajekt Star Ferry či autobus – případně lze využít služeb taxi. Vstupenky na jízdu v konkrétní den můžete zakoupit jednoduše online předem nebo v pokladně na místě. Pro dospělého stojí vstup na ruské kolo 20 HK$ a pro dítě od 3 do 11 let, seniora či zdravotně handicapovaného 10 HK$ (hongkongských dolarů). Děti do tří let si mohou užít jízdu zdarma. Možné je zaplatit i za privátní pronájem jedné gondoly, což stojí 160 HK$.

HONGKONGSKÁ OBSERVATOŘ (Hong Kong Observatory)

Chcete-li vědět, kde se v Hongkongu sleduje a předpovídá počasí, zavítejte do Hongkongské observatoře, která byla založena 2. 3. 1883. Její původní název zněl „Royal Observatory Hong Kong“ (Královská observatoř Hong Kong) a ten současný získala až roku 1997, kdy se Hongkong stal zvláštní administrativní zónou Čínské lidové republiky. Tato instituce poskytuje každou sobotu odpoledne 90minutové bezplatné prohlídky s maximální kapacitou 30 osob. Musíte však vyplnit a zaslat přihlášku online, abyste se mohli zúčastnit. Nutno také počítat s tím, že výklad k exkurzi probíhá pouze v kantonštině.

Doprava: Hongkongská observatoř se nachází na adrese Nathan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong a dopravit se k ní můžete autobusy, taxíkem nebo metrem (MTR – Tsuen Wan Line) na zastávku Tsim Sha Tsui, která je vzdálena od budovy asi 12 minut chůze.

Vyhlídkové kolo.
Vyhlídkové kolo.

VELKÝ BUDDHA (Tian Tan Buddha)

Tian Tan Buddha představuje nejvyšší venkovní sochu Buddhy na světě – celkově měří 26,4 metrů, se základnou 34 metrů a váží neuvěřitelných 250 tun. Vyrobena je z bronzu, tyčí se ve výšce 482 metrů nad mořem a najdete ji na hongkongském ostrově Lantau (slavnostně sedí na vrcholu hory Muk Yue). Tento monumentální Buddha byl postaven pod záštitou kláštera Po Lin během dlouhých dvanácti let a dnes je hojně navštěvovanou památkou Hongkongu. Pro zemi je velmi významný, neboť má symbolizovat prosperitu Číny a mír. TIP: Jakmile si prohlédnete obrovskou sochu Buddhy, neopomeňte také návštěvu fascinujícího buddhistického kláštera Po Lin z roku 1906, který se nachází hned vedle. Velký Buddha je zpřístupněn veřejnosti denně od 10:00 do 17:30 a klášter Po Lin od 9:00 do 18:00 včetně státních svátků.

Doprava a vstupné: K Velkému Buddhovi a klášteru Po Lin se dostanete hned několika způsoby. Jet můžete třeba Lantau Busem č. 23 z autobusového nádraží u stanice metra (MTR) Tung Chung na autobusový terminál Ngong Ping. Možná je také 25minutová jízda lanovkou ze stanice Tung Chung (Exit B, stanice MTR Tung Chung) na Ngong Ping – obě památky se nachází asi 10 minut od vesnice Ngong Ping. Vstupné se neplatí.

Velký Buddha, Hongkong.
Velký Buddha, Hongkong.

BUDDHISTICKÝ KLÁŠTER DESETI TISÍC BUDDHŮ (Ten Thousand Buddhas Monastery)

Kdysi býval Klášter Deseti tisíc Buddhů skrytým klenotem v Hongkongu, nyní je však mezi návštěvníky velmi populární – poutá totiž pozornost pro svou velkolepost a zdobnost. Pakliže se rozhodnete toto fascinující místo z 50. let 20. století prozkoumat, čeká vás mohutný komplex s pěti chrámy, čtyřmi pavilony a jednou vysokou pagodou. Nejpůsobivější je však vchod s 430 schody, které lemují z obou stran zlaté sochy Buddhů. Samotný výstup vám zabere asi 20 až 25 minut času a pro potřebu odpočinku jsou na cestě také lavičky. Jakmile dojdete na vrchol, čeká vás odměnou za snahu pohled na honosnou červeno-zlatou budovu, která je hlavním chrámem. Uvnitř síně pak najdete tisíce miniaturních soch Buddhů, jež pokrývají snad každý centimetr zdí (fotografování je zde zakázáno). Otevřený je chrámový komplex každý den od 9:00 do 17:00.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se dostanete ke Klášteru Deseti tisíc Buddhů hongkongským metrem (MTR, světle modrá trasa East Rail Line) – zastávka Sha Tin, Exit B. Vstup se do kláštera neplatí.

Klášter Deseti tisíc Buddhů.
Klášter Deseti tisíc Buddhů.

TAOISTICKÝ CHRÁM MAN MO (Man Mo Temple)

Chrám Man Mo je malebnou poctu bohu literatury (Man) a bohu války (Mo). Je také jedním z nejstarších hongkongských chrámů, neboť byl postaven mezi lety 1847 až 1862. Dříve sloužil nejen k uctívání bohů a modlitbě, ale také k setkávání Číňanů – ti v prostorách chrámového komplexu řešili své problémy a spory (během britské nadvlády Hongkongu). Pokud chcete aspoň na chvíli uniknout z velkoměstského ruchu, zavítejte to této poklidné svatyně vonící po kadidle. Zde můžete načerpat novou energii a obdivovat zajímavou architekturu – v tajemném červeno-zlatém interiéru najdete nespočet vonných cívek či obrovské mosazné urny, do kterých návštěvníci hází papírové oběti pro mrtvé. Otevřen je chrám denně od 8:00 do 18:00. TIP: Pokud chcete v chrámu Man Mo fotografovat, vydejte se do něj ideálně brzy ráno za slunečného dne a foťte výhradně bez blesku! Ten je totiž zakázán.

Zajímavosti: Celý komplex zahrnuje nejen chrám Man Mo ale i místnost zvanou Lit Shing Keung pro uctívání všech čínských bohů a komunitní centrum Kung Sor. Obecně pak jde o charitativní instituci provozovanou společností Tung Wah Group of Hospitals, která z darů financuje místní školy.

Doprava a vstupné: K chrámu Man Mo se nejlépe dostanete hongkongským metrem (MTR) – musíte vystoupit na zastávce Sheung Wan (Exit A) a vydat se do kopce na Hollywood Road. Vstupné se neplatí.

V chrámu Man Mo.
V chrámu Man Mo.

TAOISTICKÝ CHRÁM WONG TAI SIN (Wong Tai Sin Temple)

Wong Tai Sin (nebo také Sik Sik Yuen Wong Tai Sin) je nejznámějším a nejoblíbenějším taoistickým chrámem v Hongkongu. Provází jej laskavá pověst o „odpovědích na každou modlitbu“, což znamená, že by měl splnit každé vaše vyřčené přání. Zasvěcen je Wong Tai Sinovi neboli Velkému nesmrtelnému Wongovi (božstvu), které má dle víry místních léčivou sílu. Samotná budova je postavena v tradičním čínském stylu, respektuje principy Feng-shui a rozkládá se na 18 000 metrech čtverečních. V interiéru můžete vidět hlavní oltář, jenž byl postaven v letech 1969 až 1973 a podstatně zrenovován mezi lety 2008 až 2011. V chrámu se však nachází také celá řada sálů, věšteckých stánků, Stěna devíti draků či rozsáhlá sbírka taoistické, buddhistické a konfuciánské literatury. Otevřeno je zde denně od 7:30 do 17:30.

Doprava a vstupné: Přijet můžete k chrámu Wong Tai Sin buď autobusy č. 82X, 85M, 80, 84M, 89, 89B, 258D, taxíkem nebo metrem (MTR) – zastávka Wong Tai Sin (zelená trasa). Vstup je zdarma.

Uvnitř chrámu.
Uvnitř chrámu.

BUDDHISTICKÝ KLÁŠTER TSZ SHAN (Tsz Shan Monastery)

Klášter Tsz Shan o rozloze 46 000 metrů čtverečních je nejmodernější náboženskou památkou v Hongkongu, neboť byl otevřen v roce 2015 (po dvanácti letech výstavby). Založil jej Li Ka Shing, jenž je znám jako nejbohatší muž z Hongkongu. Posláním kláštera jakožto duchovní svatyně je šíření a učení buddhismu. Při návštěvě můžete obdivovat nejen klidnou a elegantní atmosféru areálu, ale i sál Maitreya s třemi zlatými sochami Buddhů nebo Buddhist Art Museum (Buddhistické muzeum umění) se sbírkou 100 soch Buddhů, 43 originálních súter Dunhuang nebo středověkých textů. Klášter pak nabízí veřejnosti i různé workshopy o tradičním čínském čaji a zenové kaligrafii či buddhistické čtení a možnost meditací. Denně je povolen vstup pouze 400 návštěvníkům, proto musíte provést rezervaci předem online (asi měsíc před plánovanou návštěvou). Vstup je povolen jen v uctivém oblečení, tedy musíte mít zakrytá kolena a ramena. Otevřeno je zde každý den od 9:30 do 17:00.

Zajímavost: Fascinující dominantou kláštera Tsz Shan je 70 metrů vysoká bílá socha Guan Yin z litého bronzu stojící na šestimetrové žulové základně (pozn. Guanyin je jedno z nejpopulárnějších buddhistických božstev, známé jako bohyně milosrdenství a ochrany).

Doprava a vstupné: Klášter Tsz Shan se nachází ve venkovském okrese Tai Po. Dostat se na místo můžete kombinací metra a autobusu. Nejprve musíte zamířit na stanici metra (MTR) Tai Po Market, odkud jezdí autobus 75K na zastávku San Tau Kok. Odtud pak musíte ještě pěšky 10 minut po Tong Tsz Road, následně zahnout doprava a ujít dalších 10 minut po Universal Gate Road. Vstup se neplatí, nutná je ale rezervace na oficiálních webových stránkách kláštera.

Klášter Tsz Shan.
Klášter Tsz Shan.

DOSTIHOVÁ DRÁHA HAPPY VALLEY (Happy Valley Racecourse)

Pokud jste sportovní fanoušek a nadšenec do koňských dostihů, bude vás návštěva hongkongské dostihové dráhy Happy Valley opravdu bavit! Toto energické místo se nachází na ostrově Hong Kong v okrese Wan Chai a nabídne kapacitu až pro 55 tisíc diváků. Dráha určená pro koňské dostihy funguje již od roku 1845 a jejím vlastníkem je Hong Kong Jockey Club. Návštěvníci zde mohou sázet na svého favorita (v minimální částce 10 HK$), pozorovat dostihy a posléze si užívat živou hudbu, popíjet skvělé drinky či jíst výtečná jídla. Vstup je však umožněn jen lidem od 18 let a nutné je také předložení cestovního pasu. TIP: Pro výjimečný zážitek absolvujte tzv. „Wednesday Nights“ – středeční noci jsou u dostihové dráhy opravdu živé, neboť se zde schází mnoho lidí na večírku (po dostizích). Ti popíjí zlevněné drinky a užívají si veselou zábavu s živou hudbou.

Dostihy se obvykle konají ve středu a ideálním obdobím k návštěvě je červen až září. Otevírací doba bývá stanovena od 19:15 do 23:00 s tím, že je vhodné přijít aspoň o 15 minut dříve. Poslední závod končí ve 23:00, neboť celkem jich je plánováno 7 až 8 v 30minutových odstupech/přestávkách.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se dostanete k dostihové dráze Happy Valley taxíkem od stanoviště trajektu Star Ferry. Jet můžete ale i metrem (MTR, linka Island, Exit A) na zastávku Causeway Bay nebo tramvají na zastávku Leighton Road. Základní vstupné na stání činí 10 HK$ (hongkongských dolarů).

HONGKONGSKÉ MUZEUM VOSKOVÝCH FIGURÍN (Madame Tussauds Hong Kong)

Chcete se setkat tváří v tvář s celebritami světové úrovně? Potom zavítejte do muzea voskových figurín Madame Tussauds Hong Kong, které má ve své sbírce více než 100 postav (vidět zde můžete například voskového Bruce Leeho nebo Jackieho Chana). Založeno bylo toto zajímavé muzeum v roce 2000 a zahrnuje 11 interaktivních zón s různými tématy – od hudby až po film či sport. Velice pozoruhodná je pak Galerie „Historických a národních hrdinů“, jež vyobrazuje realistické modely světových vůdců, prezidentů nebo vědců (mezi nimi najdete Baracka Obamu, členy britské královské rodiny i prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga). Na prohlídku prostor si vyčleňte aspoň 2 hodiny svého času. Otevřeno je v muzeu denně od 10:30 do 21:30, přičemž poslední vstup je umožněn v 20:30.

Doprava a vstupné: Do muzea voskových figurín Madame Tussauds Hong Kong se můžete přepravit buď autobusem, minibusem nebo tramvají Peak Tram. Budova se nachází v Peak Tower poblíž hory Victoria Peak na západní části ostrova Hongkong. Základní vstupné pro dospělého stojí 290 HK$ a pro děti od 3 do 11 let + seniory nad 65 let 245 HK$ (hongkongských dolarů). Vstupenky je možné zakoupit online nebo na pokladně muzea.

Dostihová dráha.
Dostihová dráha.

OCEÁNSKÝ PARK (Ocean Park)

Na jižní straně ostrova Hongkong se rozkládá na více než 915 tisících metrech čtverečních zábavný Ocean Park, který potěší hlavně rodiny s dětmi. Jeho historie se datuje do roku 1977, kdy byl poprvé otevřen veřejnosti tehdejším guvernérem sirem Murrayem MacLehosem. S postupem času byl rozšířen a dnes nabízí doslova nekonečné možnosti vyžití. Oceánský park v Hongkongu je rozdělen na dvě části, tj. na Waterfront a Summit – obě části spojuje Ocean Express a lanovka. A co konkrétně zažít v jednotlivých zónách? Inspirujte se! Otevřeno je v místě každý den od 10:00 do 19:00.

OCEÁNSKÝ PARK: Sekce Waterfront s třemi zónami

V zóně Aqua City se nachází oblast „Adventures in Australia“ s australskými zvířaty, „The Grand Aquarium“ s mořskými živočichy a „Sea Life Carousel“ neboli zábavný kolotoč s postavami z mořského světa. V zóně Amazing Asian Animals najdete „Giant Panda Adventure“ s živými pandami, zalesněnou vesnici „Panda Village“ s vydrami či ptáky a „Goldfish Treasures“ se zlatými rybkami a kapry. A v poslední třetí zóně Whiskers Harbour na vás čekádobrodružství v podobě balónového kolotoče „Balloons Up-Up-And-Away“, pohádkového kolotoče s koníky „Merry-Go-Round“ či klasického dětského hřiště se skluzavkami a jinými zábavnými prvky „Whiskers Harbour Playground“.

OCEÁNSKÝ PARK: Sekce Summit s pěti zónami

V první zóně Marine World se můžete potěšit živým představením delfínů a lachtanů, které pořádá „Ocean Theatre“, místností „Sea Jelly Spectacular“ se světélkujícími medúzami nebo 72 metrů vysokou vyhlídkovou věží „Ocean Park Tower“. V druhé zóně Thrill Mountain zažijete adrenalinové dobrodružství na horské dráze „Hair Raiser“, na obřím kyvadle „The Flash“ či na kolotoči „Whirly Bird“. Třetí zóna Adventure Land pak nabízí nejbláznivější jízdu na horské dráze „Mine Train“ či jízdu s vodními zážitky „Raging River“. Čtvrtá zóna Polar Adventure je spojená s jízdou na horské dráze/saních „Arctic Blast“, setkáním na severním pólu „North Pole Encounter“ (zde uvidíte lachtany, mrože či tuleně) a se světem tučňáků „South Pole Spectacular“. A konečně pátá zóna Rainforest poskytne nevšední zážitky při plavbě na raftu známé jako „The Rapids“ nebo příjemnou procházku do srdce deštného pralesa po „Expedition Trail“.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se k Oceánskému parku dostanete metrem (MTR, linka South Island) ze zastávky Admiralty do zastávky Ocean Park (cesta trvá asi 6 minut). Vstupenky můžete zakoupit na místě nebo online – cena pro dítě od 12 let a dospělého je 498 HK$ a pro dítě od 3 do 11 let 249 HK$ (hongkongských dolarů). Děti do tří let mají vstup zdarma.

Panda v Ocean Parku.
Panda v Ocean Parku.

HONG KONG DISNEYLAND

Hongkongský Disneyland na ostrově Lantau otevřel své brány veřejnosti v roce 2005. Od té doby je hojně vyhledávanou rodinnou atrakcí mezi turisty z celého světa. Skládá se ze sedmi tematických oblastí s různými možnostmi vyžití i občerstvení. Navštívit zde tedy můžete Main Street, Fantasyland, Adventureland, USA, Mystic Point, Toy Story Land nebo Grizzly Gulch. Mezi konkrétní oblíbené atrakce lze zařadit například „Festival of Lion King“ (divadelní představení Lví král pod širým nebem), „Sleeping Beauty Castle“ (zámek šípkové Růženky), „Mickey’s PhiharMagic“ (4D film pro děti), „Space Mountain“ (horská dráha s tématikou vesmíru) nebo „Jungle River Safari“ (říční safari inspirované Afrikou).

Pro hladové návštěvníky má pak hongkongský Disneyland v nabídce hned několik skvělých podniků, jako třeba Royal Banket Hall, Clopin’s Festival of Foods, Comet Cafe, Tahitian Terrace a Plaza Inn. A perfektní jsou v místě i možnosti ubytování – poblíž najdete 4hvězdičkový Disney's Hollywood Hotel a 5hvězdičkový Hong Kong Disneyland Hotel. Na plnohodnotné rodinné zážitky v hongkongském Disneylandu si vyčleňte ideálně den až dva dny svého času. Otevřeno je zde obvykle každý den od 10:30 do 20:30. Otevírací doba konkrétních atrakcí se však může lišit.

Doprava a vstupné: Nejpohodlněji se dopravíte k hongkongskému Disneylandu prostřednictvím metra (MTR, linka Disneyland Resort) – musíte nastoupit na zastávce Sunny Bay, odkud se dostanete přímo k zábavnímu parku. Metro však jezdí k Disneylandu i ze zastávek Hong Kong International Airport, Kowloon a Hong Kong. K dispozici jsou pak také autobusové linky 33 a 42 z centra Hongkongu nebo taxík. Základní vstupné pro dítě od 12 let a dospělého do 64 let stojí 639 HK$, pro seniora +65 let 100 HK$ a pro dítě od 3 do 11 let 475 HK$ (hongkongských dolarů). Děti do tří let mají vstup zdarma. Vstupenky je vhodné zakoupit předem online na konkrétní den.

TÉMATICKÝ ZÁBAVNÍ PARK NOEMOVA ARCHA (Noah’s Ark)

S dětmi se v Hongkongu jistě nudit nebudete. Důkazem je další oblíbená turistická atrakce nacházející se na hongkongském ostrově Ma Wan. Tematický zábavní park Noemova archa nabízí návštěvníkům celou řadu zážitků, které propojují zábavu se vzděláváním. Vidět zde můžete například část Ark Expo s multimediálním divadlem (The 180° Great Flood Theatre) nebo výstavou největšího hongkongského meteoritu. Výjimečná je také sekce Ark Garden s ručně vyráběnými sochami vzácných či ohrožených zvířat v reálné velikosti a Treasure House (Dům pokladů), v němž je k vidění 15 galerií se zábavnými výstavami určenými pro děti od 3 do 15 let. Noemova archa je však domovem daleko většího počtu dechberoucích atrakcí, tak je neváhejte prozkoumat! V místě pak existují také možnosti ubytování či občerstvení, a tak si užijete plnohodnotný den. Otevřeno je zde denně od 10:00 do 18:00.

Zajímavosti: Kompletní tematický park Noemova archa byl otevřen veřejnosti v roce 2009 a na první pohled zaujme svou rozlehlostí. Samotná archa měří na délku měří 100 metrů, na šířku pak asi 23 metrů a na výšku 14 metrů. Z archy získáte skvělý výhled na most Tsing Ma a zátoku Ma Wan, neboť se nachází na nábřeží.

Doprava a vstupné: Dopravit se můžete nejrychleji k tematickému parku Noah's Ark buď trajektem (z přístaviště Tsuen Wan či Central na Park Island), kyvadlovými autobusy (z Grand Century Place na zastávku Noah's Ark Entrance Plaza/Ma Wan) nebo taxíkem. Základní vstupné pro dospělého stojí 198 HK$ a pro děti + seniory 158 HK$ (hongkongských dolarů). Vstupenky si můžete zakoupit přímo na místě anebo ještě lépe online předem na konkrétní den.

Noemova archa v Hongkongu.
Noemova archa v Hongkongu.

HONGKONGSKÉ MUZEUM HISTORIE (Hong Kong Museum of History)

Zajímá vás historie Hongkongu, která sahá až 400 milionů let zpět? Pak zavítejte do Hongkongského muzea historie, v němž spatříte sbírku více než 90 tisíc předmětů od pravěku až po novověk. Založení muzea se datuje do roku 1962 – původně vzniklo v Radniční umělecké galerii a muzeu. Roku 1969 bylo přejmenováno na Městské muzeum a uměleckou galerii a až teprve s rokem 1975 rozděleno na Hongkongské muzeum umění a Hongkongské muzeum historie. V současných prostorách se nachází budova historického muzea (na Chatham Road South, Tsim Sha Tsui) až od roku 1998. Na prohlídku si vyčleňte ideálně 2 hodiny až půl dne, jelikož muzejní plocha je skutečně rozsáhlá – zahrnuje cca 17 500 metrů čtverečních! Otevřeno je zde v pondělí, úterý, středu a pátek od 10:00 do 19:00 a o víkendech či svátcích od 10:00 do 21:00.

Doprava a vstupné: Hongkongské muzeum historie najdete ve čtvrti Tsim Sha Tsui na poloostrově Kowloon. Dostat se můžete na místo buď trajektovou dopravou Star Ferry ze stanoviště přívozu v Hongkongu nebo pěšky podél promenády Tsim Sha Tsui. K muzeu však jezdí i rychlá tranzitní doprava MTR (hongkongské metro) – vystoupit musíte na zastávce Hung Hom nebo Tsim Sha Tsui. Vstupné se na stále expozice neplatí, pokud byste však chtěli navštívit nějakou speciální výstavu, může být požadováno vstupné (osvobozeny jsou od něj děti do 4 let). K dispozici je rovněž výhodný Museum Pass.

HONGKONGSKÉ VESMÍRNÉ MUZEUM (Hong Kong Space Museum)

Na pobřeží Tsim Sha Tsui nelze přehlédnout Hongkongské vesmírné muzeum pro jeho velmi unikátní exteriér. Budova má totiž tvar kupole a někomu může připomínat tak trochu „vejce“. V muzeu najdete dvě křídla – tedy to východní s planetáriem, Vesmírným divadlem (Space Theatre), Síní kosmu (Hall of the Cosmos), promítací místností OMNIMAX, dílnami, kancelářemi, a to západní se Síní vesmírného průzkumu (Hall of Space Exploration), přednáškovým sálem, obchodem s dárky či kancelářemi. Uvnitř samotného Vesmírného divadla se pak ukrývá polokulovitá projekční kupole o průměru 23 metrů. Budova byla otevřena veřejnosti v roce 1980 a denně uchvacuje desítky tisíc lidí. Kromě zajímavých prostor nabízí muzeum svým návštěvníkům také zábavné i interaktivní exponáty a každoročně pořádá rozsáhlé aktivity zahrnující pozorování hvězd, promítání filmů a přednášky. Na prohlídku a „vesmírné“ zážitky si vyčleňte ideálně několik hodin. Otevírací doba je zde v pondělí, středu, čtvrtek a pátek od 13:00 do 21:00 a o víkendech + svátcích od 10:00 do 21:00.

Zajímavost: Hongkongské vesmírné muzeum je domovem prvního planetária na světě, které má ve svém Vesmírném divadle (Space Theatre) plně automatický řídící systém.

Doprava a vstupné: K Hongkongskému vesmírnému muzeu se nejsnáze dostanete metrem (MTR) – zastávka Tsim Sha Tsui (Exit E) nebo zastávka East Tsim Sha Tsui (Exit J3). Základní vstupné stojí do Vesmírného divadla 24 až 32 HK$ a do výstavních síní 10 HK$ (hongkongských dolarů). Více informací ke vstupenkám naleznete na oficiálních webových stránkách muzea.

Budova Yick Cheong.
Budova Yick Cheong.

OSTROV LANTAU (Lantau Island)

Pokud zatoužíte po úprku z městského shonu Hongkongu, zajeďte si na ostrov Lantau. Právě zde naleznete okouzlující přírodu, jedny z nejkrásnějších pláží (Cheung Sha a Pui O) i mnoho příjemných turistických stezek (70 km dlouhá Lantau Trail protíná ostrov skrz na skrz a je perfektní). Obdivovat tu ale můžete i ikonické památky, mezi které patří například Velký Buddha. K němu se dostanete nejlépe lanovkou Ngong Ping 360, jež je sama o sobě velkou atrakcí s úžasnými výhledy na krajinu ostrova. Ostrov Lantau ale nabídne něco málo i zapáleným historikům/amatérům! Za návštěvu v tomto ohledu stojí určitě pevnost Tung Chung pocházející z roku 1832, s níž se pojí sáhodlouhé a komplikované dějiny. Za 2. světové války byla obsazena Japonci, poté sloužila jako policejní stanice, a nakonec i jako vysoká škola.

TIPY: Zatoužíte-li na ostrově Lantau po troše té zábavy, určitě zamiřte na Discovery Bay – toto místo je tepajícím srdcem tamější klidné krajiny a naleznete v něm mnoho restaurací, barů či trhů. Naprostou jedničkou je pak na západní straně ostrova i rybářská vesnička Tai O, která vám nabídne setkání s domorodci (lidmi Tanka), pohledy na tradiční rybářská stavení a skvělé možnosti k fotografování.

Doprava: Nejlépe se na ostrov Lantau dopravíte hongkongským metrem (MTR) ze stanice Central do stanice Tung Chung, kde můžete nasednout na autobusy do vesničky Tai O, na Discovery Bay, do čtvrtí Mui Wo a Ngong Ping či na pláže. Využít lze i trajekt z Central do Mui Wo nebo Discovery Bay.

Orchidej na ostrově Lantau.
Orchidej na ostrově Lantau.

LANOVKA NGONG PING 360

Ikonická lanovka Ngong Ping 360 spojuje městskou čtvrť Tung Chung v centru Hongkongu se čtvrtí Ngong Ping na ostrově Lantau. Cestujícím nabízí nevšední zážitek v podobě dechberoucího 360stupňého výhledu na samotný ostrov Lantau, jeho proslulé památky (např. Velký Buddha), Jihočínské moře i Hongkong. Dráha je dlouhá 5,7 kilometrů a patří tak mezi nejdelší v Asii. Jednosměrná cesta trvá přibližně 25 až 30 minut v závislosti na povětrnostních podmínkách, a tak budete mít dostatek času k pozorování krajiny pod sebou. K dispozici jsou dva typy lanovek, tj. standardní kabina, která přepraví až 17 cestujících a křišťálová kabina pro 10 lidí se skleněnou průhlednou podlahou poskytující pohled z ptačí perspektivy. Lanovka je pro veřejnost otevřena každý den od 10:00 do 18:00.

Doprava a vstupné: Výchozí terminál lanovky „Tung Chung“ sousedí se stanicí metra (MTR) Tung Chung (na místo se dostanete např. ze stanice metra Hong Kong za půl hodiny, je to linka Tung Chung) – využijte Exit B a popojděte 5 minut k terminálu. Zdaleka nejjednodušším způsobem přepravy je však jízda taxíkem – z centra k terminálu Tung Chung vám bude cesta trvat asi 30 minut. Zpáteční cesta lanovkou vás pak bude stát v základu 395 HK$. Za dítě se platí 260 HK$ a seniora 280 HK$ (hongkongských dolarů). Pakliže se budete chtít svézt jednosměrně v soukromé kabině s průhlednou podlahou (Crystal+ pro 10 lidí), zaplatíte 2 850 HK$.

Lanovka Ngong Ping 360.
Lanovka Ngong Ping 360.

HONGKONGSKÁ ZOOLOGICKÁ A BOTANICKÁ ZAHRADA (Hong Kong Zoological and Botanical Gardens)

Jedním z klidných míst vhodných pro rozjímání je také Hongkongská zoologická a botanická zahrada, která byla založena v roce 1871. Celý areál je rozdělen na dvě hlavní části, tj. tu východní s dětským hřištěm, ptačí voliérou, skleníkem či zahradou s fontánou a západní se savci a plazy. Obě části jsou pak propojeny malým tunelem pro pěší, a tak zde můžete snadno prozkoumat vše, co vás bude zajímat. Vidět v místní Zoo a botanické zahradě můžete až 80 druhů savců, 180 druhů ptáků a více než 1000 druhů rostlin. Kromě rozmanité fauny a flory si návštěvníci mohou užít i barevné dětské hřiště a kiosky s občerstvením. Otevírací dobu má každá část areálu odlišnou. Obecně ale bývá stanovena u sekce savců a těch ostatních na 6:00 až 19:00.

Doprava a vstupné: Hongkongská zoologická a botanická zahrada se nachází na Albany Road (ostrov Hongkong) a snadno se k ní dostanete buď autobusy č. 12, 12A, 12M, 13, 23, 23B, 40, 40M, 103, minibusy č. 1A, 22, 22S, 28, tramvají (Peak Tram) nebo metrem (MTR) ze stanice Admiralty nebo Central – tyto zastávky se nachází asi 20 až 30 minut pěšky od cíle. Vstup je zdarma.

ZAHRADA NAN LIAN (Nan Lian Garden)

Nan Lian je typická čínská zahrada postavená v klasickém stylu dynastie Tang. Nachází se v ní všechny čtyři tradiční prvky, jako skály, voda, rostliny a architektura. Tato zelená oáza uprostřed betonové džungle otevřela své brány veřejnosti v roce 2006, je tedy relativně „mladá“. Dopřát si v zahradě můžete několikahodinovou poklidnou procházku, vyfotografovat zajímavá zákoutí, navštívit obchod se suvenýry nebo posedět u chutného čaje i jídla v tamější čajovně či vegetariánské restauraci. TIP: Jakmile se dostatečně prohlédnete zahradu Nan Lian, prozkoumejte i klášter Chi Lin (buddhistický komplex postavený v roce 1934 a renovovaný v roce 1990), který je hned naproti. Zahrada je otevřena každý den od 7:00 do 21:00.

Doprava a vstupné: Nejlépe se dostanete k zahradě Nan Lian metrem (MTR, zelená linka Kwun Tong) – zastávka Diamond Hill je asi 5 minut chůze od cíle. Vstupné se neplatí.

Zahrada Nan Lian.
Zahrada Nan Lian.

HONGKONGSKÝ EKOLOGICKÝ PARK WETLAND (Hong Kong Wetland Park)

Hong Kong Wetland Park neboli Hongkongský mokřadní park byl veřejnosti otevřen v roce 2006 a nabízí návštěvníkům vzdělávání o ochraně životního prostředí. Zároveň je také podporovatelem zelené turistiky a ochrannou zónou pro mokřady. Prohlédnout si zde můžete prostřednictvím naučných stezek mokřadní rezervaci s divokou zvěří a vodním ptactvem nebo návštěvnické centrum s výstavní galerií, divadlem, kavárnou, obchodem se suvenýry a vnitřním hřištěm. Před návštěvou berte v potaz následující doporučení – 1) chovejte se tiše a v parku neběhejte, 2) oblečte se do méně jasných barev, abyste nerušili ptactvo, 3) v prostorách parku nekuřte, 4) neodhazujte odpadky a za 5) vyvarujte se piknikům v parku – jsou zakázané! Otevřeno je v ekologickém parku každý den kromě úterý v čase 10:00 až 17:00 a prodej vstupenek probíhá od 9:30 do 16:00.

Doprava a vstupné: Do Hong Kong Wetland Parku, který se nachází severu Tin Shui Wai – New Territories, se nejsnáze dostanete taxíkem za 40 minut (z centra Hongkongu). Využít však můžete částečně i metro (MTR) – taxík si vezmete až ze stanice Tin Shui Wai, což je kratší vzdálenost oproti jízdě z centra. Základní vstupné stojí 30 HK$. Děti od 3 do 17 let, senioři nad 65 let, osoby se zdravotním postižením a studenti denního studia zaplatí 15 HK$ (hongkongských dolarů). Děti do tří let mají vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit na místě v pokladně.

Wetland Hongkong.
Wetland Hongkong.

HORSKÝ HŘEBEN DRAČÍ HŘBET (Dragon’s Back)

Na jihovýchodním rohu ostrova Hong Kong se nachází zakřivená horská hřebenová stezka zvaná Dragon’s Back (Dračí hřbet), jež patří mezi nejoblíbenější a nejjednodušší v Hongkongu. Částečně zpevněná cca 8,5kilometrová cesta vede po mírně stoupajícím svahu až k vyhlídce Dragon’s Back Viewing Point, od které se můžete kochat dramatickými panoramaty zelenající se krajiny i skalnatým pobřežím. Tento bod slouží i jako odpočívadlo. Konec trasy je pak na druhé straně kopce, hned vedle bílé písečné pláže Big Wave Bay. Stezka je vhodná pro rodiny s dětmi, amatérské turisty i zapálené a zkušené horské dobrodruhy. POZOR! Nutná je výbava dostatkem pitné vody a občerstvením, neboť přímo na trase nejsou žádné prodejny ani kiosky s potravinami.

Doprava: Začátek stezky Dragon’s Back najdete vedle autobusové zastávky To Tei Wan. Na tu se dostanete kombinací metra (MTR) a autobusu. Nejprve tedy jeďte na stanici Shau Kei Wan, odtud vyjděte Exitem A2 a pokračujte k autobusovému nádraží Shau Kei Wan. Z něj jezdí na zastávku To Tei Wan autobus č. 9 (cesta trvá asi 30 minut).

SVĚTELNÁ A ZVUKOVÁ SHOW „SYMFONIE SVĚTEL“ (Symphony of Lights)

Dechberoucí show „Symphony of Lights“ osvětluje panorama Hongkongu pro potěchu turistů i místních již od roku 2004 a představuje jeho dynamickou energii i kontrastní kulturu. V roce 2017 se pak ke světelným efektům přidalo i velmi originální ozvučení, které nahrál největší hongkongský symfonický orchestr Hong Kong Philharmonic Orchestra. Nechte se tedy unést touto nezapomenutelnou desetiminutovou atrakcí každý den ve 20:00 a pozorujte ji ideálně z vyhlídkového trajektu v přístavu Victoria, z promenády na náměstí Golden Bauhinia ve Wanchai, z Aleje hvězd nebo z nábřeží Tsim Sha Tsui. Celé světelné představení včetně hudebního doprovodu je zcela zdarma.

Dračí hory.
Dračí hory.

Historie a současnost Hongkongu

Dle archeologických nálezů zahrnujících pozůstatky kamenných nástrojů se předpokládá, že oblast dnešního Hongkongu byla osídlena před více než 30 tisíci lety. Mezi lety 206 až 220 př. n. l. se však začala psát jiná historie spojená s čínskou říší. Území Hongkongu se její součástí stalo právě v tomto období – za dynastie Čchin nebo Han. Tehdy bylo známé především jako obchodní přístav, který byl zaměřen na výrobu soli, rybolov či perlový průmysl.

Zajímavosti: Chráněný hlavní přístav Hongkongu se stal místem k doplňování zásob pro obchodní lodě brázdící námořní hedvábnou stezku mezi Asií, Afrikou a Blízkým východem (ta prosperovala cca od 7. století). Odlehlé hongkongské ostrovy se však staly útočištěm pro čínské piráty – dnes toto území zahrnuje více než 260 ostrovů, z nichž mnohé jsou neobydlené.

Nejdůležitější historické milníky:

  • První Evropané (portugalští, francouzští a holandští obchodníci) se dostali do blízkosti území Hongkongu v 16. století. V roce 1557 jim císařský dvůr dynastie Ming povolil zřídit oficiální portugalský obchodní přístav v A-Ma Gau (toto místo je dnes známé jako Macao a sousedí s Hongkongem).
  • V 18. a 19. století nebylo území Hongkongu nijak hustě osídlené pro drsný horský terén, a tak v něm dominovaly spíše menší klidné vesničky s rybářskými komunitami.
  • Vše se změnilo s příchodem Britů, kteří začali ve velkém obchodovat s Čínou. Nejprve prodávali čaj, poté opium.
  • Nelegální obchod s drogami se snažila Čína zatrhnout, avšak britské námořnictvo zablokovalo čínské přístavy a rozpoutalo tak opiové války.
  • Roku 1842 byl ostrov Hong Kong natrvalo postoupen Británii na základě vítězství – byla podepsána tzv. Nankingská smlouva za tehdejšího hongkongského guvernéra Henryho Pottingera a území zažívalo hospodářský růst i prosperitu.
  • V roce 1860 (po dalším konfliktu a bombardování čínského pobřeží) byl postoupen Britům i poloostrov Kowloon na základě Pekingské úmluvy a roku 1898 si Británie pronajala na dobu 99 let Nová území/New Territories Hongkongu.
  • Jakmile získala Velká Británie v podstatě celé území Hongkongu, začala naplno probíhat tzv. westernizace – tedy jakési poevropšťování neboli ovlivňování západní kulturou.
  • V období druhé světové války byl Hongkong okupován Japonci téměř 4 roky (od 1941 do 1945).
  • Roku 1997 navrátila Británie území Hongkongu Číně – od té doby je Hongkong „zvláštní administrativní oblastí“.

Dnes je Hongkong velmi oblíbenou turistickou destinací na jižním pobřeží Číny a čítá více než 7 milionů obyvatel. Na základě Britsko-čínské smlouvy si stále zachovává vysoký stupeň autonomie a pro svět představuje finanční a obchodní velmoc.

Rybářská osada Tai O.
Rybářská osada Tai O.

Co potřebujete vědět před odletem do Hongkongu

Než vycestujete do Hongkongu, zajistěte si cestovní pas, který musí být platný ještě aspoň 6 měsíců od vstupu na území. Vízum do destinace nepotřebujete, pakliže cestujete za turistickým účelem a na dobu do 90 dní. Negativní testy na COVID-19 či očkovací certifikáty není třeba od 1. 4. 2023 předkládat. Více informací ohledně cestování do Hongkongu se dozvíte na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Hongkong

Zvažujete dovolenou v Hongkongu a netušíte, jaké období je pro vycestování nejideálnější? Pak se zaměřte nejlépe na říjen až prosinec, kdy panují na území příjemné teploty pohybující se mezi 19 až 28 °C. Příznivý je v těchto měsících i fakt, že si užijete dostatek slunečního svitu a nepotrápí vás vysoká vlhkost vzduchu. Pro outdoorové aktivity tedy naprosto skvělé počasí.

  • Jaro v Hongkongu (březen až duben): toto období je bráno jako mimosezónní, a tak v oblasti nejspíš nenatrefíte na tolik turistů. Počasí je obvykle teplé (18 až 28 °C), vlhké a vyskytnout se mohou slabé deště. Počítat ale musíte i se značnými klimatickými výkyvy – tedy připravte se nejen na slunečné, ale i na mlhavé dny a výraznější dešťové úhrny (ty mohou narušit aktivity). Jarní měsíce jsou skvělé pro ty cestovatele, kteří preferují zejména indoorové aktivity, tj. návštěvy chrámů, klášterů, muzeí, zábavních parků a podobně.
  • Léto v Hongkongu (červen až srpen): hongkongská léta jsou poměrně horká a vlhká s teplotami mezi 26 až 32 °C, proto jsou vhodná pro opravdu teplomilné turisty. Připravit se musíte též na klimatické výkyvy v podobě častých bouří (existuje i zvýšené riziko výskytu tajfunů).
  • Podzim v Hongkongu (září až listopad): podzimní počasí v Hongkongu přímo láká k venkovním aktivitám, neboť je převážně stabilní a slunečné s teplotami mezi 19 až 28 °C. Nepodceňte ale déšť, který je pro zdejší podzim poměrně typický. Jinak se ale jedná o nejlepší období pro návštěvu.
  • Zima v Hongkongu (prosinec až únor): průměrné teploty se v tomto ročním období pohybují od 14 do 19 °C, vyskytnout se ale mohou i náhle poklesy teplot až k 10 °C. Jinak je hongkongská zima převážně suchá, tedy na dešťové úhrny mírná.

Pokud se chcete vyhnout davům, necestujte do Hongkongu v období tamějších státních svátků. Též není kvůli tajfunům doporučováno období od května do září.

SEN v Hongkongu.
SEN v Hongkongu.

Jazyk, lidé a bezpečí

V Hongkongu je nejčastěji používaným jazykem kantonština, kterou mluví asi 96 % populace. Dalším používaným jazykem je mandarínština (48 %) a angličtina (46 %). Díky tomu je velká většina hongkongských obyvatel bilingvní (pozn. dvoujazyčný). Co se pak týká povahy lidí žijících v Hongkongu, můžete se těšit na vřelý, optimistický, ohleduplný, zdvořilý a otevřený přístup. V hongkongské kultuře se ostatně snoubí západní a východní zvyky, což je značně ovlivněno historií území (britský vliv). Hongkongští obyvatelé jsou jinak velmi hrdí na svou domovinu a zachovávají si osobní pocit nezávislosti.

Bezpečí

Hongkong jakožto dynamická metropole, kde se „východ setkává se západem“, představuje docela bezpečnou destinaci k návštěvě. Obvyklé jsou spíše drobné zločiny, jako krádeže, vandalismus a vloupání. Závažné trestné činy jsou v Hongkongu vzácné, zejména pak vůči turistům. Nutná je ale přesto určitá ostražitost a dodržování základních bezpečnostních opatření:

  • Jezděte jen v licencovaných taxících, které používají taxametr.
  • V turisticky exponovaných místech si dávejte pozor na své osobní věci – kapsáři jsou zde běžní.
  • Sledujte pravidelně předpovědi počasí (hlavně, pokud cestujete do Hongkongu mezi květnem až zářím). Právě tehdy totiž existuje zvýšené riziko vzniku tajfunů.
  • Buďte obezřetní při nákupech, abyste se vyhnuli podvodům. Nikdy nekupujte zboží, které není kvalitní a originální.
  • Při návštěvě baru mějte pod dohledem svůj nápoj – předejdete tak případnému omámení cizorodou látkou a následné krádeži.
  • Snažte se vyhnout oblastem, kde probíhají demonstrace nebo protesty. Též si tato místa nefotografujte.

Buddhista v chrámu v Hongkongu
Buddhista v chrámu v Hongkongu

Doprava v Hongkongu

Do Hongkongu létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Air France, Qatar Airways,Emirates, British Airways, KLM, SWISS, Lufthansa nebo Turkish Airlines. Cílem je pak Mezinárodní letiště Hong Kong (Hong Kong International Airport, HKG), které je od centra města vzdálené asi 35 km – zhruba 25 minut jízdy taxíkem, autobusem nebo jiným dopravním prostředkem. Samotný let pak trvá v průměru 16 hodin a zahrnuje jedno či dvě mezipřistání. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem 16 000 až 17 000 Kč.

A jak se přepravovat přímo v Hongkongu? Využít můžete po příletu do města nebo během svého pobytu následující dopravní prostředky:

Metro

Síť hongkongského metra (MTR – Mass Transit Railway) se skládá z dvanácti linek, které obsluhují prakticky celý region. Zdaleka nejužitečnějšími linkami pro turisty mohou být např. Island Line (tmavě modrá linka) vedoucí z východu na západ přes ostrov Hong Kong, Tsuen Wan Line (červená linka) protínající přístav Victoria z Hongkongu do Kowloonu nebo Airport Express (tmavě zelená linka) spojující Hong Kong (Central) a Kowloon s letištěm. Cena jízdenky se odvíjí od ujeté vzdálenosti – obecně se pohybuje od 3,5 HK$ do 55 HK$ (jednosměrně). Nákup můžete provést v automatech nebo na stanicích MTR. TIP: Buď si pořídíte jednorázovou jízdenku nebo tzv. Octopus Card, což je dobíjecí bezkontaktní čipová karta použitelná téměř ve všech dopravních prostředcích v Hongkongu. Metro jezdí ve špičce v 2 až 4minutových intervalech a mimo špičku v 4 až 6minutových intervalech od 6:00 do cca 00:00/1:00 ráno.

Trajekt

V Hongkongu existuje až 11 trajektových společností, z nichž nejznámější a nejoblíbenější je Star Ferry. Tyto trajekty přepravují cestující na dvou trasách, tj. mezi Central a Tsim Sha Tsui (vyplouvá každých 6 až 12 minut a nástup je z mola 7 v Central) nebo mezi Wan Chai a Tsim Sha Tsui (vyplouvá každých 8 až 20 minut a výchozím bodem je Convention Avenue ve Wan Chai). Jednosměrná cesta trajektem trvá zhruba 10 minut a stojí kolem 3 HK$.

Metro v Hongkongu.
Metro v Hongkongu.

Tramvaj

I přesto, že jsou hongkongské tramvaje nejstarším dopravním prostředkem v regionu, zůstávají pohodlným způsobem přepravy. Vozy vás upoutají na první pohled svou pestrobarevností, výškou i kapacitou – všechny totiž mají k dispozici dvě patra. Samotná jízda v nich je pak velkým zážitkem, neboť díky nízké rychlosti se můžete kochat okolím. V dopravní špičce se krom jiného jedná o zdaleka nejpraktičtější způsob dopravy po Hongkongu. Městské ulice pak brázdí celkem 163 tramvají, které denně přepraví až 230 tisíc cestujících. Existuje jen jedna linka vedoucí ze západu na východ na ostrově Hong Kong – ta je rozdělena na 6 hlavních tras, jež pokrývají 30 km se 120 zastávkami. Tramvaje jezdí denně od cca 5:00 do půlnoci a jízdné se platí dle ujeté vzdálenosti v přední části vozu při vystupování. Pro dospělého vyjde na cca 3 HK$.

Taxi

Hongkongské taxíky jsou docela levné (první dva kilometry vás vyjdou na cca 27 HK$, což je v přepočtu asi 80 Kč). Natrefit ve městě můžete hned na tři typy taxi, tj. na to červené se stříbrnou střechou – obsluhuje Kowloon a Hong Kong Island, zelené s bílou střechou – obsluhuje Nové území Hongkongu/New Territories a na modré, které jezdí jen po ostrově Lantau. Co se pak týká domluvy s řidičem, neměli byste mít problém s angličtinou. Někteří ale mohou hovořit jen kantonsky, proto je lepší si nechat napsat od hotelového personálu kartičku s místem, kde chcete vysadit (v čínštině). Než vyrazíte s taxikářem na cestu, ujistěte se, že zapnul taxametr. V centru Hongkongu si snadno přivoláte vůz sami z ulice. Zavolat můžete ale i na dispečink. Platbu za jízdu lze provést v hotovosti nebo přes kartu Octopus.

Autobus

Autobusová síť pokrývá v podstatě celé území Hongkongu a zahrnuje více než 200 linek. Ve městě poskytuje přepravu pro cestující několik hlavních autobusových společností, tj. například Kowloon Motor Bus působící hlavně v oblast Kowloon a New Territories, Citybus obsluhující zejména ostrov Hong Kong, Long Win Bus zajišťující oblast Tung Chung i letiště a New Lantao Bus, která se zaměřuje na přepravu po ostrově Lantau. Autobusy jezdí zpravidla od 6:00 do půlnoci. Turistům je však doporučováno cestovat méně komplikovaným systémem hongkongského metra (MTR).

Docela praktickou možností dopravy po Hongkongu je ale Hong Kong Tourist Bus neboli Hongkongský turistický autobus nabízející dvě patra k sezení a anglického zvukového průvodce. V nabídce jsou tři hlavní trasy, tj. Hong Kong Island Route, Kowloon Route a Green Route. Autobusy jezdí denně od 9:30 do 18:00 – každá trasa trvá asi 1 hodinu a 30 minut.

Další možnosti

Projít si můžete samozřejmě Hongkong i pěšky a prozkoumat tak nejen ikonické památky, ale i skvělé pouliční trhy. A pokud jste řidičem s platným řidičským oprávněním, je možné si v Hongkongu půjčit vůz. Předložit musíte nejen tuzemský ŘP, ale i ten mezinárodní (IDP) spolu s cestovním pasem a debetní či kreditní kartou pro platbu. K dispozici jsou na místě či online také světově známé autopůjčovny, jako např. Avis nebo Hertz.

Dvoupatrová trmavaj v Hongkongu.
Dvoupatrová trmavaj v Hongkongu.

Peníze, ceny a spropitné v Hongkongu

I přesto, že je Hongkong součástí Číny, má svou vlastní měnu – hongkongský dolar (HK$, HKD).V každodenním oběhu jsou bankovky v nominální hodnotě 10, 20, 50, 100, 500 a 1 000 HK$. Mince jsou k dostání v nominální hodnotě 1, 2, 5, 10 HK$ a 10, 20 a 50 centů. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary či eura, které pak směníte přímo v Hongkongu za hongkongské dolary (ve směnárnách, bankách). Možný je samozřejmě výběr hotovosti z tamějších bankomatů, které jsou dostupné téměř na každém kroku a mají instrukce i v angličtině. Počítat ale musíte s poplatkem za výběr.

V Hongkongu jsou akceptovány všechny známé typy debetních a kreditních karet, tj. Visa, MasterCard, American Express a Diner's Club. Využívejte je však raději ve větších obchodech, lepších restauracích, supermarketech či hotelech. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se hodí na spropitné a platbu taxikáři.

Směnný kurz k 2/2024: 1 HK$ = 2,96 Kč, 1 USD = 7,82 HK$ a 1 EUR = 8,43 HK$

Spropitné

Ve většině oblastech Číny není spropitné běžnou praxí (může vyvolat zmatek i rozpaky). V Hongkongu je ale řada míst, kde je poměrně vhodné a také oceňované:

  • Taxi: pokud jedete delší vzdálenost a řidič vám pomáhá také se zavazadly, je běžnou praxí dávat spropitné ve výši 10 % z celkové částky jízdy, při kratších jízdách se jízdné běžně zaokrouhluje nahoru o nejbližší hongkongský dolar
  • Restaurace, kavárny a bary: podniky si mohou automaticky účtovat poplatek za servis 10 %, pokud na účtence není – lze předat v rámci platby za jídlo a pití 10 až 15 % z účtu (v případě spokojenosti)
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat spropitné ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům (cca 1 HK$/kus) nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje (cca 5 až 10 HK$/den)
  • Ostatní: spropitné můžete dát i masérům/masérkám v lázeňských komplexech (ve výši cca 10 %) nebo průvodcům – též ve výši 10 % z celkové účtované částky za služby

Jaké ceny čekat?

Život v Hongkongu je v průměru o 39,1 % dražší než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 9 022 HK$ (asi 26 760 Kč). A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): 70 HK$ (cca 208 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: 45 HK$ (cca 133 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 50 HK$ (cca 148 Kč)
  • Káva/cappuccino: 40 HK$ (cca 119 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): 8,4 HK$ (cca 25 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): 78 HK$ (cca 231 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 12 HK$ (cca 36 Kč)
  • Taxi (1 km): 10 HK$ (cca 30 Kč)

Taxíky v Hongkongu.
Taxíky v Hongkongu.

Časové pásmo a délka letu do Hongkongu

Hongkong je v časovém pásmu UTC +8. V Praze je tedy v zimním čase o 7 hodin méně než v Hongkongu a v letním čase o 6 hodin méně. Letní čas se nepoužívá na území od roku 1979. Let do z Prahy do Hongkongu pak trvá v průměru 16 až 17 hodin, záleží však na počtu mezipřistání (může tedy trvat delší či kratší dobu).

Možnosti ubytování

Multikulturní a energií pulzující Hongkong se rozkládá na poměrně rozsáhlé ploše 2 755 kilometrů čtverečních, a tak nabídne doslova nepřeberné možnosti ubytování – od toho nejlevnějšího až po to nejluxusnější. Záleží na vašich preferencích a samozřejmě také rozpočtu. Inspirovat se však můžete následujícími tipy:

  • Ubytování pro nováčky: pokud cestujete do Hongkongu poprvé, určitě zvažte ubytování v městské čtvrti Tsim Sha Tsui. Budete to mít coby kamenem dohodil k ikonickým památkám, muzeím a zajímavým atrakcím. Zůstat můžete buď v luxusním 5hvězdičkovém hotelu „The Peninsula Hong Kong“, v levnějším 3hvězdičkovém hotelu „Otto Hotel“ nebo v úsporném hostelu „Hop Inn on Nathan Road“.
  • Ubytování pro milovníky nočního života: užíváte si večerní party v baru a jste tak trochu „sova“? Potom se ubytujte v hongkongské čtvrti Central. Pokud preferujete luxus, zvolte 5hvězdičkový „Four Seasons Hotel Hong Kong“. Ve střední kategorii je pak skvělý 4hvězdičkový hotel „Butterfly on Wellington“. A turisté s omezenějším rozpočtem se mohou porozhlédnout po ubytování spíše v nedaleké čtvrti Wan Chai nebo Causeway Bay.
  • Ubytování pro rodiny s dětmi: každý rodič chce nejen pro sebe, ale i pro své potomky naprostý komfort – co do ubytování na dovolené. V tomto ohledu je nejvhodnější čtvrť Causeway Bay s mnoha možnostmi vyžití. Milovníci luxusu ocení 5hvězdičkový hotel „Lanson Place Causeway Bay“. Ve střední kategorii lze sehnat třeba 4hvězdičkový hotel „Little Thai Hang“ a úsporný bude 2hvězdičkový hotel „L'étoile de Mer“.
  • Ubytování pro turisty s omezeným rozpočtem: nechcete na dovolené moc utrácet? Pak zvolte městskou čtvrť Wan Chai na ostrově Hong Kong. Levně se ubytujete například v 2hvězdičkovém hotelu „Check Inn HK“. Pokud ale máte vyšší standardy, lze zvolit ve střední kategorii 4hvězdičkový „Wanchai 88 Hotel“.

Wonton polévka.
Wonton polévka.

Jídlo a pití v Hongkongu

Jste-li gurmáni tělem i duší, pak si budete v Hongkongu připadat jako v ráji. Disponuje neuvěřitelnými patnácti tisíci restauracemi a patří tak mezi místa s nejvyšší koncentrací restaurací na světě. Kuchyně je zde spíše kantonská, ale nabízí pohledy i do britské koloniální minulosti (dopřát si můžete v Hongkongu také jakousi fúzi západních a východních jídel). A co konkrétního stojí za ochutnání v hongkongských restauracích či pouličních stáncích?

  • Zhu Cheung Fun (rýžové rolky): rolky plněné dušenou rýží, které se podávají nejčastěji přelité sezamovou, sójovou a sladkou omáčkou – možná je i variace se sezamovými semínky, sušenými krevetami a jarní cibulkou pro lepší chuťový zážitek
  • Dim Sum: dušené čínské knedlíky z tenkého rýžového těsta – výtečné jsou jak s krevetovou, tak i vepřovou náplní
  • Wonton nudle: pružné vaječné nudle uvařené al-dente, které se podávají s čínskými knedlíky (plněnými krevetami a vepřovým masem), vývarem a listovou zeleninou
  • Siu Mei (pečené maso): nejoblíbenější je pečené BBQ vepřové maso – podává se obvykle s rýží a zeleninou jako rychlý oběd
  • Kari rybí kuličky: zajímavá pouliční svačina, která se vyrábí z rybí pasty – pokrm se napichuje na dlouhou jehlu a máčí v pikantním kari vývaru
  • Smažené hovězí nudle: pokrm z rýžových nudlí promíchaných se sójovou omáčkou, jemnými plátky hovězího masa, křupavými fazolovými klíčky a jarní cibulkou

Z dezertů pak nevynechejte třeba ananasovou buchtu, tofu dezert, vaječné koláče nebo výtečné hongkongské vaječné vafle, které jsou nejlepší se zmrzlinou! K snídani vás pak zcela určitě nadchne francouzský toust v hongkongském stylu (třípatrový sendvič z mléčného chleba, který je pomazaný arašídovým máslem, poté obalený ve vajíčku a dokřupava opečený).

Nejlepší restaurace a street food

  • Yee Shun Milk Company (výtečný podnik na snídaně a dezerty)
  • Tim Ho Wan (nejlevnější michelinská restaurace na světě)
  • One Dim Sum (nejlepší restaurace s Dim Sum knedlíčky)
  • Cheung Hing Kee (knedlíčková restaurace/pouliční stánek)
  • Hop Yik Tai (oblíbený snack bar)
  • Fat Boy (restaurace/pouliční stánek specializující se na masové špízy)
  • Block 18 Doggie’s Noodle (pouliční stánek/restaurace doporučená Michelinem – prodává nudle na všechny způsoby)
  • Four Seasons Clay Pot Rice (restaurace specializující se na rýži vařenou v hliněném hrnci s různými chutnými ingrediencemi)

Nápoje

Z nápojů vás jistě bude zajímat jako první kohoutková voda. Ta je údajně bezpečná k pití (dle Světové zdravotnické organizace), přesto mnoho místních doporučuje turistům vodu balenou z PET lahví. Záleží tedy na vašich preferencích a citlivosti zažívání. Z dalších nápojů pak můžete v Hongkongu vyzkoušet velice populární čaj s mlékem, citronový čaj, ledový čaj z červených fazolí, limonádu s ananasem (Pineapple Ice), bublinkový čaj (Bubble Tea), Ovaltine (mléčný nápoj ze syrovátky, kakaa, sladového extraktu a cukru), Horlicks (mléčný sladový nápoj s cukrem, podává se horký) nebo bylinkový čaj.

Z alkoholických nápojů si můžete dopřát třeba nejoblíbenější pivo v Hongkongu, kterým je San Miguel nebo také značky Tsingtao, Yanjing a Hong Kong Beer. Za ochutnání ale stojí i čokoládový likér Acan, perlivý čajový koktejl CHAKO, hongkongský likér Magnolia Lab, N.I.P. Gin, švestkové víno TinShing Umeshu nebo gin Two Moons.

Dim Sum.
Dim Sum.

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • oficiální název Hongkongu je HKSAR? To je zkratka pro Hong Kong Special Administrative Republic. Samotný „Hong Kong“ se pak překládá z čínštiny jako „Voňavý přístav“.
  • v Hongkongu je oficiálně 263 ostrovů? Největší pozornost samozřejmě poutá ostrov Hong Kong – zajímavé jsou ale i ostrovy Lantau, Lamma či Cheung Chau, které jsou snadno dostupné trajektem. Mnoho dalších ostrůvků je neobydlených a prakticky nedosažitelných.
  • Hongkong má velmi sofistikovaný a vysoce účinný systém pro řešení tajfunů? Signál T1 znamená, že do bouře zbývá pár dní, signál T3 značí, že bouře nabírá na rychlosti a děti školou povinné zůstávají doma a T8 až T10 je signálem pro již probíhající bouři napříč Hongkongem (vítr může dosahovat až rychlosti 180 km/h) – zrušena je tehdy škola, práce i veřejná doprava.
  • Hongkong má nejvyšší počet mrakodrapů na světě a tím konkuruje i New Yorku? Konkrétně jich je kolem osmi tisíc.
  • někteří obyvatelé Hongkongu mají dobrovolně britskou národnost? Patří mezi ně ti, co požádali o registraci ještě předtím, než se Hongkong stal opět součástí Číny v roce 1997 (jedním z benefitů pro tyto obyvatele je to, že se mohou ucházet o práci a studium v Británii).
  • nejvyšším vrcholem Hongkongu je neaktivní sopka Tai Mo Shan, která se tyčí do výšky 957 metrů?
  • Hongkong má nejdelší venkovní (krytý) eskalátor na světě? Jeho délka je 800 metrů a převýšení přes 135 metrů.

Golfové hřiště v Hongkongu.
Golfové hřiště v Hongkongu.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole