Iguazu Falls.

Iguazu Falls: Plavba pod vodopády, nejlepší cesty a vyhlídky

Na hranici Argentiny a Brazílie, uprostřed bujných lesů, ukrývá se dechberoucí přírodní úkaz s 275 samostatnými kaskádami, které dohromady utváří slavné vodopády Iguazu. Pro svou unikátnost byly dokonce zapsány v roce 1984 na seznam světového dědictví UNESCO. Pokud tedy zamíříte do Jižní Ameriky na dovolenou, rozhodně toto nezapomenutelné místo nevynechejte. Udělá na vás jistě obrovský dojem, jako možná kdysi na první dámu USA, Eleanor Rooseveltovou, která po prvním pohledu na vodopády prohlásila prostou větu: „Ubohá Niagara!“. Z toho tedy jasně vyplývá, že vodopády Iguazu jsou svou velkolepostí schopné zastínit i tolik opěvované Niagarské vodopády ve Spojených státech amerických. 

Ať už zvolíte návštěvu vodopádů Iguazu z argentinské strany, která nabízí blízká setkání anebo z té brazilské, poskytující dokonalé panoramatické výhledy, vždy budete ohromeni. Jedna z legend dokonce praví toto: „Ten, kdo přijme vodu z vodopádů Iguazu, je požehnán a vždy se bude chtít vrátit.“ Ostatně, tato gigantická a hřmotná vodní masa není nadarmo nazývaná jedním ze sedmi přírodních divů světa!

Autor: Iveta Reinisch

05.11.2023

Čti více
Vodopády Iguazú z vrtulníku.
Vodopády Iguazú z vrtulníku.

Vodopády Iguazu a několik důležitých informací

  • Jedním z největších a nejimpozantnějších vodopádů Iguazu je ten s názvem „Ďáblovo hrdlo“ neboli „Garganta del Diablo“. Široký je neuvěřitelných 150 metrů a na výšku měří kolem 80 metrů!
  • Na brazilské straně se vodopády Iguazu rozkládají ve státě Paraná a na té argentinské je najdete v provincii Misiones (zde se vyskytuje až 80 % vodní masy). V portugalštině se jim říká „Cataratas do Iguaçu“ a ve španělštině „Cataratas del Iguazú“.
  • Vodopády Iguazu získaly svůj název podle guaranského slova „Yguasu“, což znamená v překladu „Velká voda“.
  • I filmoví režiséři milují vodopády Iguazu, proto jste je mohli zahlédnout například ve filmu Black Panther, Indiana Jones a Království křišťálové lebky či v bondovce Moonraker.
  • Vodopády Iguazu jsou součástí Národního parku Iguazu, který je na seznamu světového dědictví UNESCO – ten je tvořen Národním parkem Puerto Iguazú v Argentině a Národním parkem Foz de Iguazu v Brazílii.

Zajímavost: Vodopády Iguazu můžete spatřit i z jiné perspektivy. Turistům se v oblasti totiž naskýtá možnost, proletět se nad nimi helikoptérou. Počítat však musíte s vysokými cenami – na brazilské straně například zaplatíte za pouhý desetiminutový let nad vodopády a národním parkem kolem 430 R$ (brazilských realů), což je v přepočtu asi 1 973 Kč.

Plavba lodí pod vodopády Iguazu.
Plavba lodí pod vodopády Iguazu.

Nejoblíbenější túry k vodopádům Iguazu

Vodopády Iguazu jsou fascinujícím přírodním úkazem, který lze zažít mnoha různými způsoby – například letem v helikoptéře nebo plavbou na lodi. Pěší turistika ovšem poskytne ty zdaleka nejintenzivnější zážitky a umožní větší kontakt s místní florou i faunou. Na jaké stezky tedy vyrazit?

1. STEZKA K ĎÁBLOVU HRDLU (Devil's Throat Trail)

Na argentinské straně vodopádů Iguazu můžete absolvovat snadnou stezku k impozantnímu Ďáblovu hrdlu, což je nejvyšší a nejširší vodopád z celé vodní masy. Výšlap vám zabere zhruba 20 až 40 minut, přičíst si ale musíte i čas strávený na vyhlídce. Dvoukilometrová trasa (tam a zpět) vede k vyhlídkovému balkonu, kde ucítíte mlžný opar a možná při troše štěstí spatříte pestrobarevnou duhu. Fotoaparáty jsou na toto místo nezbytně nutné – vytvoříte bezkonkurenční snímky! Na cestu se můžete vydat klidně i s odrostlejšími dětmi, během túry totiž natrefíte na lavičky k odpočinku. Přidanou hodnotou stezky je rovněž to, že ji mohou absolvovat vozíčkáři!

Doprava na místo: Než budete moct vystoupat k vodopádu Ďáblovo hrdlo po dlouhém kovovém chodníku vinoucím se nad vodou, musíte dojet na nedalekou zastávku Garganta del Diablo vlakem Rainforest, který jezdí v rámci Národního parku Iguazu. Odtud půjdete promenádou ke svému cíli a zpět. K samotnému parku se pak dostanete buď soukromým transferem, taxíkem nebo autobusem z argentinského města Puerto Iguazú. V blízkosti vodopádů je také Cataratas of Iguazu International Airport, mezinárodní letiště obsluhující město Puerto Iguazú – odtud je tedy také možný transport taxíkem či soukromým transferem přímo k atrakci.

Devil's Throat.
Devil's Throat.

2. STEZKA K VODOPÁDŮM (Waterfall Trail)

Na brazilské straně najdete pouze jednu pěší stezku k vodopádům Iguazu, která je dlouhá tam a zpět zhruba 3,2 km (jedná se o smyčku). Zdolání poměrně nenáročné trasy trvá v průměru 40 až 60 minut, neboť je poměrně vytížená návštěvníky. Počítat také musíte se zastávkami na pár vyhlídkách, přičemž ta první má k dispozici rampu. Cílem je však hlavní vyhlídka s panoramatickými scenériemi, k níž dojdete po schodech, nebo nahoru vyjedete výtahem (vhodné pro handicapované).

Doprava na místo: Pokud zvolíte návštěvu vodopádů Iguazu z Brazílie, nejjednodušší je letět do nejbližšího brazilského města Foz do Iguaçu – leží na hranici slavných vodopádů a je domovem Mezinárodního letiště Foz do Iguaçu/Cataratas International Airport. Z letiště si pak můžete vzít ke stezce soukromý transfer. Dojet do Národního parku Iguazu lze ovšem i autobusem č. 120, který odjíždí každých 20 až 30 minut z autobusového nádraží Terminal de Transporte Urbano a vysadí vás přímo před vchodem do parku.

Vodopády Iguazu z brazilské strany.
Vodopády Iguazu z brazilské strany.

3. HORNÍ OKRUH (Upper Circuit)

K vodopádům Iguazu se dostanete z argentinské strany více stezkami. Tou další je Upper Circuit (Superior Circuit) neboli Horní okruh. Trasa je snadná a obnáší smyčku dlouhou 2,4 km, kterou absolvujete za zhruba 30 až 45 minut (vhodná je i pro vozíčkáře). Během cesty po plochém kovovém chodníku se můžete zastavit až na šesti vyhlídkách, které vám umožní nezapomenutelné pohledy na vodopády či deltu řeky Río Iguazú – nezapomeňte na fotoaparát! K odpočinku během výšlapu pak slouží početné lavičky. Pro úplnější prohlídku můžete s Horním okruhem zkombinovat ten Dolní (Lower Circuit nebo Inferior Circuit).

Doprava na místo: Trasa Upper Circuit k vodopádům Iguazu začíná na zastávce Estación Cataratas, kam vás sveze ekologický vlak Rainforest – ten jezdí v rámci Národního parku Iguazu. K samotnému parku se pak dostanete buďto soukromým transferem, taxíkem či autobusem z města Puerto Iguazú v Argentině. V blízkosti vodopádů je také Cataratas of Iguazu International Airport, mezinárodní letiště obsluhující město Puerto Iguazú – odtud je tedy také možný transport taxíkem či soukromým transferem.

Vláček Reinforest.
Vláček Reinforest.

4. DOLNÍ OKRUH (Lower Circuit)

Pokud chcete vidět vodopády Iguazu z té nejlepší perspektivy a zvládnete absolvovat pouze jeden argentinský okruh, zvolte určitě ten Dolní (Lower Circuit nebo Inferior Circuit). Poskytuje totiž daleko krásnější panoramatické výhledy než ten Horní – přestože má méně vyhlídek. Samotná stezka je smyčkou, měří 2,9 km a projdete ji tam i zpět za zhruba 35 až 50 minut. Považovaná je za snadnější, proto se na ni mohou bez obav vydat i děti nebo pohybově handicapovaní lidé (rampy zpřístupňují až 90 % stezky). Cesta vede po kovovém chodníku uprostřed džungle a také podél útesů.

Doprava na místo: Stezka Lower Circuit začíná na zastávce Estación Cataratas, na kterou vás doveze ekologický vlak Rainforest provozovaný Národním parkem Iguazu. K samotnému parku se pak dostanete buďto soukromým transferem, taxíkem či autobusem z města Puerto Iguazú v Argentině. V blízkosti vodopádů je také Cataratas of Iguazu International Airport, mezinárodní letiště obsluhující město Puerto Iguazú – odtud je tedy také možný transport taxíkem či soukromým transferem.

Pohled na vodopády zezdola.
Pohled na vodopády zezdola.

5. STEZKA MACUCO (Macuco Trail)

Jste zdatnějšími pěšími turisty? Pak si nemůžete nechat ujít tuto středně obtížnou stezku na argentinské straně Národního parku Iguazu, která vede divokou džunglí. Macuco Trail je dlouhá tam i zpět 7,6 km a zdoláte ji zhruba za 2 hodiny (připočíst si musíte i zastávky). Na konci trasy vás čeká za odměnu pohled na Salto Arrechea, což je vodopád s přírodním jezírkem. Zde se dokonce můžete vykoupat a zchladit po dlouhé cestě a poté se vrátit zpět do výchozího bodu. Zní vám to jako skvělý plán? Pak vyrazte a nechte se okouzlovat tamější faunou i florou!

Doprava na místo: Začít stezku Macuco můžete od zastávky Estación Central (na ni se svezete ekologickým vlakem Rainforest, který provozuje Národní park Iguazu). Jinak se na místo dostanete buď soukromým transferem, taxíkem či autobusem z nedalekého města Puerto Iguazú. V blízkosti vodopádů je také Cataratas of Iguazu International Airport, mezinárodní letiště obsluhující město Puerto Iguazú – odtud je tedy také možný transport taxíkem či soukromým transferem.

POZNÁMKA: V Národním parku Iguazu (na argentinské straně) natrefíte také na tzv. Zelenou stezku (Green Trail), která sice nevede přímo k vodopádům, poskytne však snadnou, příjemnou a cca kilometr a půl dlouhou procházku tamější florou. Táhne se mezi centrálním vlakovým nádražím Estación Central a zastávkou Estación Cataratas – tuto trasu obsluhuje ekologický vlak Rainforest jezdící v Národním parku Iguazu. Túra je velmi vhodná pro rodiče s malými dětmi.

Vodopád Macuco.
Vodopád Macuco.

Pár rad, než se vydáte na túru k vodopádům Iguazu

  • Do Národního parku Iguazu vyrazte co nejdříve je to možné, abyste do něj vkročili s počátkem otevírací doby. Tamější vodopády jsou velkým lákadlem pro turisty, proto s pokročilejší dobou můžete zcela určitě počítat s davy lidí. Argentinská strana je otevřena každý den od 8:00 do 18:00 a ta brazilská od 9:00 do 18:00 – poslední vstup je umožněn v 16:30.
  • Jakmile do Národní parku Iguazu dorazíte a zaplatíte vstupenku, zamiřte ihned na nejoblíbenější místa, tj. například k vodopádu „Ďáblovo hrdlo“. Výhledy si užijete v mnohem klidnější atmosféře, než se nahrnou ostatní turisté.
  • Udělejte si klidnou procházku a nasávejte zeleň v parku. Zamířit můžete i do méně navštěvovaných míst – vždy se ale držte vyznačených stezek.
  • Ve svém itineráři si na vodopády Iguazu vyhraďte raději jeden navíc. Ptáte se proč? Je to kvůli počasí. Abyste získali skutečně dokonalé výhledy, musí být aspoň trochu schůdné.
  • Před návštěvou Národního parku Iguazu si zjistěte předpověď počasí a podle toho se vybavte. Nutná je určitě pláštěnka, opalovací krém s ochranným UV faktorem, repelent proti hmyzu a vhod přijde i pokrývka hlavy, když bude slunce opravdu pálit.
  • Nezapomeňte před túrou na dostatečné zásoby vody. Radši si zabalte do batohu více, než jste schopni vypít. Oblast kolem vodopádů Iguazu bývá tropická, horká a velmi vlhká. V parku není krom jiného k dispozici žádné občerstvovací zařízení podél tras – pouze na začátku a konci stezek.
  • Před túrou nazujte kvalitní a pohodlné turistické boty. Žabky ani sandály nejsou vhodné, neboť cesta může být v některých úsecích kamenitá. Kovové chodníky zas bývají v horkých dnech rozpálené a kluzké.
  • Oblékněte se do pohodlného oděvu. Vhodná jsou volnější bavlněná trička s krátkým i dlouhým rukávem (jak ochrana proti hmyzu) a také delší letní kalhoty z přírodního materiálu nebo kraťasy. Ochlazení v podobě vodního poprašku jistě v horkém dni uvítáte – hodí se ale i pláštěnka a voděodolný povlak na zavazadlo. Vyhněte se bílému odstínu oděvů.
  • Jakmile spatříte toaletu, určitě ji využijte. V Národním parku Iguazu je veřejných toalet velmi málo, proto si odskočte preventivně – ostatně, hřmící a tryskající voda z vodopádů vás k potřebě „odskočit si“ možná přiměje sama. Pro tyto případy zabalte do batohu antibakteriální ubrousky na ruce, toaletní papír a také pytel na odpadky. Vše samozřejmě stále noste s sebou a vyhoďte dle možností do odpadkového koše – nezanechávejte za sebou nepořádek.
  • Do batohu si zabalte také svačinu, pakliže neplánujete jíst v restauraci umístěné v národním parku (množství jídla volte dle náročnosti túry). Jídlo však pečlivě zabalte do nepromokavého sáčku a hlídejte před divokou zvěří. Zvířata ve volné přírodě pak rozhodně sami od sebe nekrmte a nesnažte se je pohladit (i když jsou roztomilá). Mohla by vám způsobit vážná zranění.
  • Fotoaparát řádně zabalte do nepromokavého obalu. U vodopádů se bude toto opatření jistě hodit. Také si nezapomeňte dostatečně nabít a vzít náhradní baterie a zabalte si také dodatečnou paměťovou kartu na fotografie.

Pohled na část Iguazu Falls.
Pohled na část Iguazu Falls.

Co dalšího navštívit v okolí Národního parku Iguazu?

Kromě úchvatných vodopádů nabídne Národní park Iguazu a jeho okolí i jiné zajímavé atrakce a aktivity. Na jaké vsadit?

PARQUE DAS AVES

Milovníci pozorování exotického ptactva budou ve svém živlu v ptačím parku Parque das Aves, který najdou hned vedle vodopádů Iguazu poblíž města Foz do Iguaçú (na brazilské straně). Místo je domovem více než 1 400 ptáků spadajících do 150 různých ptačích druhů, mezi něž se řadí třeba papoušci ara, kolibříci či tukani. Většina zdejších chovaných opeřenců (cca 54 %) byla zachráněna ze špatných podmínek (byli součástí obchodu). Park Parque das Aves začala budovat v polovině 70. let 20. století veterinářka Anna z Německa společně s podnikatelem Dennisem ze Zimbabwe – ti se později stali manžely. Brány tohoto kouzelného ptačího světa byly otevřeny poprvé veřejnosti v roce 1994. Otevírací doba je následující: každý den od 8:30 do 16:30. Vstupenka za osobu stojí 80 R$ (brazilských realů), což je v přepočtu asi 370 Kč.

Barevný pták tukan v NP Iguazu.
Barevný pták tukan v NP Iguazu.

TRILHA DAS BANANEIRAS (Banánovníková stezka)

Pokud se chcete kochat florou a faunou zahrnující malé laguny, bujný deštný prales, pestré ptactvo či kajmany, vydejte se na 1,6 kilometru dlouhou stezku Trilha das Bananeiras v Národním parku Iguazu. Absolvovat ji můžete jak pěšky, tak v elektrickém automobilu s průvodcem. Součástí organizované prohlídky bývá i plavba po horním toku řeky Iguaçu, zastávka u mola Poço Preto a prohlídka desetimetrové observatoře s výhledem na lagunu Lagoa do Jacaré. Odvážlivci a sportovní nadšenci si pak mohou na řece Iguaçu zkusit pádlování v nafukovacím kajaku. Z argentinského města Puerto Iguazú je stezka vzdálena autem asi 40 minut, stejně tak od brazilského Foz do Iguaçu.

SEN na vodopádech Iguazú, pohled z Brazílie, Waterfall Trail.
SEN na vodopádech Iguazú, pohled z Brazílie, Waterfall Trail.

MOVIE CARS (Tematický zábavní park)

Na brazilské straně Národního parku Iguazu natrefíte na místo, které byste uprostřed zeleně rozhodně nečekali. Interaktivní zábavní park Movie Cars poblíž Foz do Iguaçu (vzdálen je od města asi 25 minut autem) je domovem velké sbírky filmových automobilů. Mezi nimi můžete obdivovat některá z nejznámějších vozů Hollywoodu, jako například DeLorean z filmu Návrat do budoucnosti nebo Ecto-1 ze snímku Krotitelé duchů a mnoho dalších. Park má k dispozici i kino, občerstvovací bar a pořádá pravidelné vodní show. Více informací o otevírací době a vstupném získáte na oficiálních webových stránkách Movie Cars.

GÜIRA OGA (Dům ptáků)

Na cestě k vodopádům Iguazu se můžete zastavit v nemocnici a centru pro rehabilitaci zraněných a volně žijících zvířat – vzdálené je od vodopádů Iguazu asi 13 km. Unikátní Dům ptáků neboli Güira Oga založil s ušlechtilým cílem tým specialistů a přírodovědců v roce 1997. V péči veterinářů a ošetřovatelů se zde ocitají především zvířata zachráněná před pytláky nebo ta, která jsou traumatizovaná obchodníky, zraněná po autonehodách a opuštěná majiteli. Zvířata s lehčím zraněním jsou obvykle do 48 hodin vrácena zpět do volné přírody a ta s vážnějšími poraněními míří nejprve do rehabilitačního programu. Prohlídky Domu ptáků probíhají každých 40 minut s průvodcem (enviromentálním pedagogem) a trvají asi hodinu a půl – v angličtině pak v 9:30 a 14:00. Jinak má Güira Oga otevřeno každý den od 9:00 do 18:00, přičemž poslední vstup je umožněn v 16:30.

Interaktivní zábavní park Movie Cars.
Interaktivní zábavní park Movie Cars.

LA ARIPUCA

Ekologický park La Aripuca najdete v argentinském městě Puerto Iguazú – vzdálen je od vodopádů Iguazu zhruba 47 minut jízdy automobilem. Toto místo je vyhledávanou turistickou atrakcí, která má vzdělávací i kulturní hodnotu. Hlavní stavba v parku byla postavena z obrovských dřevěných kmenů, které pochází z původních lesů (stromy byly zachráněny před ilegálním obchodováním – nebyly ovšem pokáceny!). Samotná stavba je vysoká asi 17 metrů, dosahuje hmotnosti 500 tisíc kilogramů a je imitací malé tradiční domorodé pasti na zvířata (postavena byla ve větším měřítku). V ekologickém parku La Aripuca však naleznete i další 4 budovy, tj. Tacurú – rustikální obchod s řemeslnými výrobky postavený z místního kamene, Yateí – obchod imitující venkovské obydlí s lokálními produkty, Cucurucho – malý bar s občerstvením a Termitas, což je restaurace s lokálními pokrmy. Prohlídka oblasti probíhá zpočátku s průvodcem a celkově trvá hodinu. Otevřeno je v místě každý den od 9:00 do 18:00.

MUSEO IMÁGENES DE LA SELVA (Muzeum obrázků džungle)

Při návštěvě argentinského města Puerto Iguazú zavítejte také do Museo Imágenes de la Selva neboli Muzea obrázků džungle, kde spatříte zajímavá díla Rodolfa Teófila Alloua. Tento muž býval zubařem a zároveň velkým milovníkem řezbářství, což se promítá i v jeho vystavovaných pracích. Z lokálních a původních dřevin vyřezal nejen domorodé postavy včetně těhotné ženy z kmene Guaraní, ale i různé druhy zvířat. Jeho dřevěné sochy jsou zkrátka výjimečné a jistě v nich najdete zalíbení. V malém ale útulném muzeu se však seznámíte nejen s jeho tvorbou, ale i s životem. Otevřeno je zde každý den od 8:00 do 18:00 a vstup je zdarma.

Ekologický park La Aripuca.
Ekologický park La Aripuca.

Historie a současnost vodopádů Iguazu

Zhruba před 135 miliony lety zaplavila oblast čedičová láva po sopečné erupci. Tato láva pokrývala bývalou poušť. Posléze navrstvení čediče s drobným pískovcem utvořilo základ pro vodopády Iguazu. Celý proces pak podpořily i klimatické a geologické vlivy důsledkem zemětřesení. Vodní masa však začala skalami proudit „teprve nedávno“, tedy asi před 20 tisíci lety. Jejím zdrojem byla stejnojmenná řeka Iguazú.

Oblast kolem vodopádů Iguazu byla osídlena cca před 10 tisíci lety lovci a sběrači kultury Eldoradense. Kolem roku 1 000 n. l. je ale vytlačili lidé z kmene Guaraní, kteří do místa přinesli nové zemědělské postupy. S nástupem 16. století však vystřídali i tyto obyvatele španělští a portugalští dobyvatelé. Prvním Evropanem, jenž se k vodopádům Iguazu dostal roku 1541, byl Álvar Núñez Cabeza de Vaca, podle něhož je dokonce pojmenován jeden z vodopádů na argentinské straně. V roce 1897 pak důstojník brazilské armády Edmundo de Barros navrhnul, aby se z této výjimečné lokality stal národní park, což se stalo později skutečně realitou. Byly ovšem založeny parky dva, tj. ten na argentinské straně (v roce 1934) a ten na brazilské straně (v roce 1939).

Zajímavost: obrovskou sílu vodopádů Iguazu využívá vodní elektrárna Itaipú, která byla dokončená v roce 1991. Je považovaná za mistrovské technologické dílo a je jednou z největších na světě. Do Brazílie a Argentiny poskytuje téměř 40 % energie.

Vodopády Iguazu dnes

Velkolepé vodopády Iguazu navštíví ročně více jak 1,5 milionů turistů z celého světa, je tedy vidno, že jsou opravdu oblíbené. Na argentinské straně poskytují celou řadu vyhlídkových míst s panoramatickými výhledy i možnost, prohlédnout si vodní masu z výšky. Brazilská strana zase poskytuje ucelenější panoramatický výhled – zde je nejlepší, vyrazit za návštěvou v brzkých ranních hodinách, kdy slunce vodopády osvětluje. Obě strany pak zvládnete absolvovat za jeden a půl dne, doporučuje se však více času, abyste si prohlídku kvalitně a v klidu užili.

Kromě pěších túr si turisté libují i ve výletech na tryskových člunech – díky nim si můžete vodopády Iguazu prohlédnout skutečně zblízka. Připravit se ale musíte zcela logicky na pořádnou „sprchu“. A v neposlední řadě se můžete pokochat hřmotnou vodní masou také z pronajaté helikoptéry. Milovníci adrenalinu pak nemohou opomenout u věhlasných vodopádů slaňování po svislé stěně útesu na brazilské straně.

Plameňáci v NP Iguazu.
Plameňáci v NP Iguazu.

Kdy navštívit vodopády Iguazu

Než se vydáte objevovat vodopády Iguazu v Jižní Americe, zjistěte si v oblasti klimatické podmínky během preferovaného termínu návštěvy. Každé období totiž obnáší něco jiného – to deštivější umocňuje sílu vodní masy a sušší zase umožňuje snadnější přístupy na stezky. Obecně je ale nejvhodnějším časem pro návštěvu duben až květen nebo září až říjen. V tyto měsíce není vedro a nepotkáte tu mnoho lidí – nejideálnější je také pro návštěvu nějaký všední den, což ještě více sníží pravděpodobnost zvýšeného výskytu turistů.

Vodopády Iguazu a teploty v ročních obdobích

  • Léto (leden až březen): hlavní turistická sezóna, teploty se pohybují standardně mezi 21 až 31 °C
  • Podzim (duben až červen): v podzimních dnech naměříte u vodopádů Iguazu 16,7 až 26,5 °C
  • Zima (červenec až září): i zima je příjemná s teplotami v rozmezí 11 až 22,4 °C
  • Jaro (říjen až prosinec): jarní měsíce jsou nejoblíbenějším obdobím pro návštěvu vodopádů Iguazu, teploty se zde pohybují v rozmezí 13,5 až 25,9 °C.

Počasí v Puerto Iguazu, Argentina.
Počasí v Puerto Iguazu, Argentina.

Národní park Iguazu a vstupné

Bez zaplacení vstupného se do Národních parků Iguazu na argentinské a brazilské straně nedostanete. Vstupenky lze zakoupit předem online anebo přímo na místě v době otevírací doby – v Argentině jsou brány národního parku otevřeny každý den od 8:00 do 18:00 a v Brazílii od 9:00 do 17:00. U vchodů do parků jsou k dispozici bankomaty, jinak je ale možnost platit také debetní či kreditní kartou. A jaké ceny můžete očekávat?

Argentinská strana vodopádů Iguazu (vstupné do národního parku):

  • Základní vstupné/dospělý: 20 000 ARS (argentinských pesos) – v přepočtu cca 1 329 Kč
  • Základní vstupné/dítě 6 až 16 let: 5 000 ARS (argentinských pesos) – v přepočtu cca 332 Kč
  • Děti do 5 let: zdarma
  • Senioři a handicapovaní lidé: zdarma
  • Parkování motocyklu/mopedu za den: 625 ARS (argentinských pesos) – v přepočtu cca 42 Kč
  • Parkování osobního automobilu za den: 1 250 ARS (argentinských pesos) – v přepočtu cca 83 Kč
  • Parkování dodávky za den: 1 875 ARS (argentinských pesos) – v přepočtu cca 125 Kč
  • Parkování autobusu nebo karavanu za den: 2 500 ARS (argentinských pesos) – v přepočtu cca 166 Kč

Poznámka: při koupi vstupenky na argentinské straně máte možnost využít 50 % slevu na nákup vstupného na druhý den. Musíte si však první den (při odchodu z oblasti národního parku) znovu aktivovat platnost vstupenky. Přeložit pak musíte průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas.

Brazilská strana vodopádů Iguazu (vstupné do národního parku):

  • Základní vstupné/dospělý a dítě od 6 let: od 86 BRL (brazilských realů) – v přepočtu cca 404 Kč
  • Základní vstupné za osobu/zahrnuje východ slunce u vodopádů + snídani v Porto Canoas (restaurace ve Foz do Iguacu): od 195 BRL (brazilských realů) – v přepočtu cca 915 Kč
  • Základní vstupné za osobu/zahrnuje oběd u vodopádů v Porto Canoas (restaurace ve Foz do Iguacu): 114 BRL (brazilských realů) – v přepočtu cca 535 Kč, oběd pro děti od 7 do 11 let stojí 57 BRL – v přepočtu cca 267 Kč
  • Děti do 6 let: zdarma

Brazilská strana Národního parku Iguazu též nabízí různé limitované slevové akce dle období, jako například v listopadu „Black Falls November“ – tři vstupy za zvýhodněnou cenu.

Opice v NP Iguazu.
Opice v NP Iguazu.

Jak se k vodopádům Iguazu dostat?

Abyste mohli navštívit vodopády Iguazu, musíte se k nim přepravit buďto letecky, autobusem, nebo zapůjčeným automobilem. Také záleží na tom, jaký zvolíte cílový bod, tedy zda chcete zavítat na argentinskou či brazilskou stranu. Níže uvádíme obě varianty při cestě z Buenos Aires či Ria de Janeira.

Hlavními výchozími body poblíž vodopádů Iguazu jsou města Puerto Iguazú na argentinské straně a Foz do Iguaçu na brazilské straně.

Doprava k vodopádům Iguazu na argentinské straně (z Buenos Aires)

  • Letecky: vypravit se můžete k vodopádům Iguazu pohodlnou a rychlou cestou prostřednictvím letadla z Buenos Aires, které je vzdálené od oblasti asi 1 000 km vzdušnou čarou. Pravidelné vnitrostátní lety poskytují aerolinky Aerolíneas Argentinas, Flybondi nebo Jet Smart z Ezeiza International Airport (EZE) a Aeroparque Jorge Newbery (AEP) na letiště v blízkosti vodopádů, tj. Cataratas del Iguazú International Airport (IGR). Letenky si rezervujte, pokud možno, předem. Získáte tak lepší ceny. Délka letu z Buenos Aires k vodopádům je v průměru 2 hodiny. Z letiště pak snadno dojedete k vodopádům Iguazu půjčeným autem či taxíkem (za 16 minut) nebo autobusem, což je podstatně delší – bus projíždí městem Puerto Iguazú (za cca 1 hodinu).
  • Autobusem: pokud zvolíte tuto dopravu z Buenos Aires, můžete nastoupit na třech různých terminálech, tj. Retiro Bus Terminal, Dellepiane Bus Terminal nebo Liniers Bus Terminal. Jízda autobusem je podstatně levnější než letecká přeprava, obnáší však daleko více času – cesta k vodopádům trvá přibližně 18 až 20 hodin. Jízdenky je vhodnější rezervovat předem.
  • Zapůjčeným vozem: jste-li řidičem, můžete si v Buenos Aires pronajmout vůz a dojet k vodopádům Iguazu po vlastní ose. Cesta vám bude trvat asi 15 až 16 hodin, vhodné je ale zařadit pravidelné přestávky. Vyjet musíte po dálnici Buenos Aires-Rosario Highway (Route 9) na sever směrem na Rosario. Poté budete pokračovat na Route 9, která vede postupně na National Route 12 (projedete několika městy včetně Santa Fe, Corrientes a Posadas) – po této silnici se dostanete k vodopádům.

Doprava k vodopádům Iguazu na brazilské straně (z Ria de Janeira)

  • Letecky: v Riu de Janeiru musíte nastoupit na přímý let z Galeão International Airport (GIG) do Foz do Iguaçu International Airport (IGU) – toto letiště je nejblíže vodopádům Iguazu. Délka letu je přibližně 2 hodiny a 15 minut. Lety nabízí hned několik aerolinek, jako například Azul, Gol či LATAM. Z Mezinárodního letiště Foz do Iguaçu pak můžete cestovat k vodopádům zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem – cesta trvá asi 20 až 30 minut.
  • Autobusem: cenově dostupnější a také dobrodružnější je přeprava autobusem, která trvá asi 24 až 30 hodin. Abyste se dostali k vodopádům, musíte nastoupit na autobusovou linku směr Foz do Iguaçu (z autobusového nádraží v centru Ria de Janeira – Rodoviária Novo Rio). Z města Foz do Iguaçu pak snadno dojedete k vodopádům Iguazu kyvadlovým busem nebo taxíkem.
  • Zapůjčeným vozem: řidiči si mohou v Riu de Janeiru půjčit automobil a dojet k vodopádům Iguazu po vlastní ose. Musí se však připravit na 1 800 km dlouhou cestu, která bude trvat asi 24 až 30 hodin – nutné je dělat přestávky. Vhodnější je rozdělit cestu na několik dní, neboť je dost únavná. Jako odpočinkové cíle můžete zvolit například São Paulo nebo Florianópolis.

Vzdálenosti od okolních měst

  • Puerto Iguazú (Argentina): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 26 km
  • Foz do Iguaçu (Brazílie): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 28 km
  • Ciudad del Este (Paraguay): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 40 km
  • Asunción (Paraguay): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 361 km
  • São Paulo (Brazílie): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 1077 km
  • Santa Fé (Argentina): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 1081 km
  • Rio de Janeiro (Brazílie): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 1515 km
  • Buenos Aires (Argentina): vzdálené je od vodopádů Iguazu cca 1627 km

Motýl a v pozadí vodopády Iguazu.
Motýl a v pozadí vodopády Iguazu.

Možnosti ubytování a občerstvení v místě

V oblasti vodopádů Iguazu je k dispozici hned několik vynikajících hotelů a jiných ubytovacích zařízení, které splňují různé rozpočty a preference. Z jakých tedy vybírat?

  • Belmond Hotel das Cataratas: 5hvězdičkový luxusní hotel na brazilské straně vodopádů Iguazu. Nabízí elegantní pokoje, bazén, pestré možnosti stravování i lázně.
  • Gran Meliá Iguazú: 5hvězdičkový hotel na argentinské straně vodopádů, který nabízí úchvatné výhledy na vodní masu. Disponuje příjemnými a luxusními pokoji, velkým bazénem, několika restauracemi a lázněmi.
  • Iguazu Grand Hotel: 5hvězdičkový hotel na argentinské straně vodopádů, který má k dispozici luxusní pokoje, wellness centrum s velkým bazénem i tři restaurace s výtečnou lokální kuchyní.
  • Panoramic Grand Hotel: 4hvězdičkový hotel na argentinské straně vodopádů Iguazu s komfortně vybavenými 91 pokoji, které poskytují panoramatické výhledy na řeky Iguazú a Paraná či do města Puerto Iguazú. V hotelu ovšem najdete i lázně YSYRY Spa, bazén nebo restauraci s lahodnou kuchyní.
  • Wish Foz do Iguaçu: 5hvězdičkový hotel/resort na brazilské straně vodopádů, jenž je vhodný zejména pro rodiny s dětmi. Disponuje výtečnou restaurací s argentinskou či italskou kuchyní, pohodlnými a komfortně vybavenými pokoji, bazénem, golfovým hřištěm nebo třeba sportovním hřištěm.
  • Loi Suites Iguazú Hotel: 5hvězdičkový hotel na argentinské straně vodopádů, který je ponořen do subtropického pralesa Iryapú. Nabízí 160 prostorných pokojů s výhledem do džungle, venkovní bazény, solárium, bar na břehu řeky, lázně, tělocvičnu, dětskou hernu, restauraci nebo třeba služby prádelny.
  • OVERO Lodge & Selva: hotelový komplex osmi vil na okraji Národního parku Iguazú (na argentinské straně), které se vyjímají uprostřed džungle. Host si zde užije snídaně, bazén, výlety na zapůjčeném kole do okolí, lekce jógy nebo třeba grilování a večery u táborového ohně.

Výše uvedené ubytování je určené spíše pro náročnější klientelu. Pokud ale chcete ušetřit, vsaďte na tyto levnější hotely a hostely: BEER HOTEL Iguazu (vzdálen od vodopádů 14 km), Iguazu Falls Hostel (vzdálen od vodopádů 17 km), Poramba Hostel (vzdálen od vodopádů 17 km) nebo Nativa Iguazú (vzdálen od vodopádů 16 km). V oblasti vodopádů Iguazu však najdete daleko více ubytovacích možností, a tak pečlivě zapátrejte!

Vodopády za bouře.
Vodopády za bouře.

Jídlo a pití v oblasti vodopádů Iguazu

Po výletování v oblasti vodopádů Iguazu jistě kdejakému turistovi vyhládne. Proto pro vás máme několik dobrých tipů na restaurace v okolí. Hlavními oblastmi pro občerstvení jsou nedaleká města Puerto Iguazú a Foz do Iguaçu, kde najdete krom jiného i četné obchody s potravinami.

Poznámka: na túry v Národním parku Iguazu se náležitě vybavte svačinou a balenou vodou. Přímo na stezkách totiž nejsou žádné občerstvovací možnosti. Nějaké občerstvovací stánky najdete jedině na začátcích tras či v blízkosti zastávek vlaku Rainforest, počítejte ovšem s vyššími cenami za zboží.

  • La Misionera – Casa de Empanadas: rychlé občerstvení v Puerto Iguazú (argentinská strana), kde se podávají nejčastěji taštičky empanadas (i na objednávku). Na své si tu přijdou nejen jedlíci masa, ale i vegani.
  • Cremolatti: pokud chcete mlsat zmrzlinu, určitě zavítejte do tohoto podniku v Puerto Iguazú. Mají více jak 50 domácích zmrzlin s různými příchutěmi, a dokonce i bezlepkové variace.
  • Restaurante La Rueda: výtečná restaurace v Puerto Iguazú, kde si pochutnáte na rybách, mase, domácích těstovinách i salátech.
  • Panoramic Grand: v tomto hotelu u řeky Iguazú (ve městě Puerto Iguazú) natrefíte na tři restaurace, tj. Patio Restaurant, Doña Flor a Veranda Café. Ty nabízí mezinárodní i argentinskou kuchyni z kvalitních surovin.
  • La Mafia Trattoria: pokud máte chuť na italskou kuchyni, zamiřte do města Foz do Iguaçu (brazilská strana) – zde se nachází podnik s interiérem stylizovaným podle filmu Kmotr.
  • Restaurante Porto Canoas: tato bufetová restaurace nemá mezi jinými konkurenci, neboť poskytuje úchvatné pohledy na blízké vodopády Iguazu (je v jejich bezprostřední blízkosti). V menu najdete zejména brazilskou kuchyni.
  • Icebar Iguazu: tento bar v Puerto Iguazú vám poskytne doslova „ledový“ zážitek. Vychutnat si zde můžete nejen skvělé nápoje v ledových sklenkách, ale i pohledy na ledové sochy nebo poslech hudby.

UPOZORNĚNÍ: Mějte také na paměti, že voda z kohoutku není v Puerto Iguazú ani ve Foz do Iguaçu vhodná k pití, proto dejte přednost bezpečnější balené vodě.

Mohutné vodopády Iguazu.
Mohutné vodopády Iguazu.

Jak je to s domácími mazlíčky?

Pokud jste chtěli vycestovat k vodopádům Iguazu společně se svým psem, máme pro vás špatnou zprávu – domácí mazlíčci do národních parků na argentinské a brazilské straně nesmí. Proto se musíte na výlet vydat sami. V okolí však jistě najdete mnoho jiných dog-friendly míst anebo dokonce hotelů – nejvíce jich je v nedalekých městech Puerto Iguazú nebo Foz do Iguaçu.

Věděli jste, že…

  • jediný vačnatec nalezený mimo Austrálii – vačice, žije v deštných pralesích kolem vodopádů Iguazu?
  • oblast kolem vodopádů Iguazu je také domovem největšího hlodavce na světě, který je znám jako kapybara? Zahlédnout jej můžete třeba při výletu na člunu po řece Iguazú.
  • vodopády Iguazu jsou obklopeny bohatým kulturním dědictvím? Domorodí obyvatelé Guaraní obývají oblast po staletí. Během výletu tak můžete prozkoumat i jejich historii, tradice či řemesla.
  • zhruba polovina vody z řeky Iguazú stéká propastí zvanou Ďáblovo hrdlo? Tento vodopád ve tvaru U je cca 80 metrů vysoký a 150 metrů široký.
  • v deštném pralese, který obklopuje vodopády Iguazu, roste až 2 tisíce druhů rostlin?
  • největší a nezřetelnější vodopády Iguazu byly dokonce pojmenovány? Jsou jimi San Martín, Adam a Eva, Penoni či Bergano.

SEN na vodopádech Iguazú.
SEN na vodopádech Iguazú.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole