Jak bydlíme na africkém safari?

Lodge uprostřed rezervace Masai Mara. Patří mezi nejstarší ubytovací zařízení v celém regionu. Byla vybudována jako soukromá lodge bohatou indickou rodinou z Nairobi. Před pár lety byla odkoupena společností Mada, která provozuje několik zařízení v různých zemích Afriky. Nachází se cca 220km z Nairobi a 22km od hlavní vstupní brány Sekenani na břehu řeky Talek. Ta tvoří přirozenou bariéru mezi divočinou a samotným kempem. 48 rekonstruovaných luxusních stanů se táhne podél řeky a většina má výhled na řeku. 32 chatek je umístěno v "zahradě". Každý stan nebo chatka má vlastní koupelnu, postel / postele s moskytiérou, pokojový trezor, zásuvku na nabíjení elektroniky. Lodge je zásobována elektřinou z generátoru a má omezený čas provozu: 5:30-9:30; 12:30-14:30; 18:00-23:59. V areálu je malý bazén, obchůdek se suvenýry a pozorovací plošina ve fíkovníku při vstupu, kde si můžete dopřát odpolední čaj s výhledem do savany. Vše stravování je formou švédských stolů, polévka k obědem a večeřím je servírována. Nesjíždějte k řece, žijí v ní hroši a krokodýli a na stromech běhají opice, které je přísně zakázáno krmit. Rezervační systémy při tomto kempu uvádějí 5 *, my se přikláníme k 4 *. Lokalita a služby jsou však na plný počet. Fig Tree se nachází v oblasti Talek, která je známá vysokou hustotou zvěře, a tak hned za bránou lodge začíná dokonalé safari.

Autor: Martin Karniš

12.12.2020

Čti více
Kirawira Serena lodge Serengeti.
Kirawira Serena lodge Serengeti.

Když přijedete na africké safari, máte hned několik možností kde přespat. Nejlevnější možnost je spát mimo národního parku, daleko od zvířat. Můžete spát ve stanech, které si sami postavíte, ve stanech, které vám postaví vaši průvodci a kuchař vám vaří na ohni nebo vařiči. Toto jsou takzvané speciální nebo mobilní kempy. Většina návštěvníků národních parků a rezervací však využívá služeb vybudovaných zařízení. Lodge a permanentně luxusní kempy jsou v každém parku a spí v nich ti nejnáročnější cestovatelé. Může to být lodge, což znamená hotel v přírodě, nebo permanentní kemp. Toto je nejstylovější ubytování, kde máte pocit, jaký měl Hemingway, když chodíval do Keni a Tanzanie na hony a psát knihy. Takové ubytování využíváme na našich afrických safari i my ve SNU.

Koupelna ve Vašem stanu je luxusní, jako v 4 * - 5 * hotelu.
Koupelna ve Vašem stanu je luxusní, jako v 4 * - 5 * hotelu.

Luxusní stan je většinou vyvýšený nad úrovní půdy, má pevnou střechu a vyzděnou koupelnu. Pod střechou a připojeny ke vyzděné části je "stanová" celta, která tvoří samotné stěny stanu. Uvnitř je luxus jako v každé hotelovém pokoji, většinou na úrovni 4 * -5 *. Je tu postel s polštáři a přikrývkou, moskytiéra, noční stolky s lampami, konferenční stolek, skříň na oblečení, židle a podobně. Koupelna mívá zpravidla kompletní vybavení. Jeden kemp v Amboseli (Keňa) má koupelnu s vanou na nožičkách velikosti pražské garsonky ... Doplňky jako župan, pantofle, trezor, základní hygienické potřeby jsou samozřejmostí ve většině luxusních kempů.

Servírování drinku mimo lodge.
Servírování drinku mimo lodge.

My právě opouštíme kemp Kirawira Serena, jeden z takových kempů v západním koridoru Serengeti. Patří do sítě SLH (Small Luxury Hotels) od roku 1998. Je zde pouze 10 "stanů" a máte pocit exkluzivity. Personálu je zde více než hostů. Zařízení je stylové a připomíná padesátá léta. Stolování je také stylové. Usadí vás do pohodlných dřevěných křesílek, položí vám na kolena ubrousek. Na stole je tradiční porcelán a stříbrný příbor. Je to opravdu nezbytné? V takovém prostředí jsme se cítili v našem safari oblečení až nepatřičně. Příště si vezmeme i košile a dámy šaty ... Nejsou zde švédské stoly jak bývá zvykem ve větších Lodge, ale sestavené menu. Máte na výběr z několika možností při každém z pěti chodů. Pokud jste stále hladoví, přinesou vám cokoli z menu. Na výběr je množství nápojů v baru. Jen si vybrat.

Romantická večeře při západu slunce.
Romantická večeře při západu slunce.

Po večeři a relaxaci v lounge nás služba odvede do našich stanů. Kemp není oplocený a občas se na cestě nebo v blízkosti stanu ocitne buvol nebo hyena. Když usínáte, slyšíte pouze zvuky přírody. Štěkající hyeny, lvy kteří si vyznačují teritorium nebo zebry, které se v rámci stáda dohadují mezi sebou a dávají si výstrahu před nočním nebezpečím. Ráno Vás probudí zpívající ptáci (není zde budík nebo telefonát z recepce). Vyjdete na terasu svého stanu, sednete si do křesla a kocháte se touto neskutečnou divočinou. My jsme dnes ráno z terasy sledovali buvoly, Impalaty a stáda migrujících zeber. Dokonalý zážitek v neočekávaném přepychu.

Fig Tree Camp v Masai Mara.
Fig Tree Camp v Masai Mara.

SEN lodge v Masai Mara: Fig Tree Camp ★★★★★

Lodge uprostřed rezervace Masai Mara v Keni. Patří mezi nejstarší ubytovací zařízení v celém regionu. Byla vybudována jako soukromá lodge bohatou indickou rodinou z Nairobi. Před pár lety byla odkoupena společností Mada, která provozuje několik zařízení v různých zemích Afriky. Nachází se cca 220km z Nairobi a 22km od hlavní vstupní brány Sekenani na břehu řeky Talek. Ta tvoří přirozenou bariéru mezi divočinou a samotným kempem. 48 rekonstruovaných luxusních stanů se táhne podél řeky a většina má výhled na řeku. 32 chatek je umístěno v "zahradě". Každý stan nebo chatka má vlastní koupelnu, postel / postele s moskytiérou, pokojový trezor, zásuvku na nabíjení elektroniky. Lodge je zásobována elektřinou z generátoru a má omezený čas provozu: 5:30-9:30; 12:30-14:30; 18:00-23:59. V areálu je malý bazén, obchůdek se suvenýry a pozorovací plošina ve fíkovníku při vstupu, kde si můžete dopřát odpolední čaj s výhledem do savany. Vše stravování je formou švédských stolů, polévka k obědem a večeřím je servírována. Nesjíždějte k řece, žijí v ní hroši a krokodýli a na stromech běhají opice, které je přísně zakázáno krmit. Rezervační systémy při tomto kempu uvádějí 5 *, my se přikláníme k 4 *. Lokalita a služby jsou však na plný počet. Fig Tree se nachází v oblasti Talek, která je známá vysokou hustotou zvěře, a tak hned za bránou lodge začíná dokonalé safari.

Ol Tukai Lodge v Amboseli.
Ol Tukai Lodge v Amboseli.

SEN lodge v Amboseli. Ol Tukai Lodge ★★★★★

Ubytování v národním parku Amboseli, známém jako safari pod Kilimandžárem. Lodge byla otevřena v roce 1996 a od této doby je jedním z nejpopulárnějších ubytovacích zařízení v Amboseli. Lodge je charakterizována jako eco-friendly (přátelská k životnímu prostředí) a získala za tyto aktivity několik ocenění. Elektřina je dodávána ze solárních panelů a doplňována generátorem. 80 luxusních chatek je rozmístěno v areálu s výhledem na mokřad Ol Tukai nebo na Kilimandžáro, nejvyšší horu Afriky. Pokoje mají standardní hotelové vybavení: vlastní sociální zařízení a koupelna, ventilátor, trezor a stanici s kávou a čajem. V restauraci se podávají snídaně, obědy a večeře formou švédských stolů, pokud je dostatek hostů, popřípadě sestavené menu při malém počtu návštěvníků. Dva bary – Elephant bar a Pool bar – servírují nápoje v jedinečném prostředí s výhledem na nejvyšší horu Afriky. K dispozici je WI-FI ve společných prostorách u recepce a restauraci. V areálu je multi-náboženská kaple. Hosté mají k dispozici bazén, obchůdek a masáže.

SOPA Lodge v Ngorongoro.
SOPA Lodge v Ngorongoro.

SEN lodge v Ngorongoro: SOPA Lodge ★★★★

Stojí na východním okraji kráteru Ngorongoro v Tanzánii, 189km od Arushe. Nachází se v nadmořské výšce 2.200 metrů a noci zde bývají chladné. Proto v každé z 97 pokojů najdete radiátor, dvě velké manželské postele (s překvapením), stanici s kávou a čajem, prosklenou terasu se sezením a částečným výhledem na samotný kráter, toaletu a koupelnu, vysoušeč vlasů. Teplá voda teče od 18:30-20:00 a od 6:00-8:00. Elektřina je k dispozici 24 hodin denně. WI-FI je bezplatné ve společných prostorách v hlavní budově, připojení je však pomalejší. Vyhřívaný venkovní bazén je otevřen od východu do západu slunce. Terasa u baru a restaurací má výhled na kráter, odkud si můžete vychutnat úchvatný západ slunce nad kráterem Ngorongoro. Restaurace nabízí snídaně, obědy a večeře formou švédských stolů. V případě malé návštěvnosti jsou obědy a večeře formou sestaveného menu s výběrem vždy ze tří jídel. V hlavní budově je obchůdek se suvenýry a základními potřebami a bar s velkým krbem na příjemné posezení. O 19:00-19:15 je každý večer krátké vystoupení Masajů a místní personál zazpívá místní gospely. Toto vystoupení ohlásí tradičně zatroubením na roh z antilopy kudu.

SOPA Lodge v Samburu.
SOPA Lodge v Samburu.

SEN lodge v samburu. SOPA Lodge ★★★★

Nachází se uprostřed pahorkatiny přírodní rezervace Samburu. Tato lodge je postavena tak, aby odrážela architektonické dědictví místních kultur, jejichž potomci tvoří většinu pracovních sil v této lodge. Nacházíme se v oblasti kmene Samburu a dalších, jako jsou například Somali. Patnáct bungalovů, z nichž každý má dva pokoje, je postavených v obloukové formaci na obou stranách veřejných prostranství, která obklopuje napajedlo ale ponechává velký průchod, který umožňuje zvířatům volný pohyb k vodě. Máte tak jedinečnou možnost pozorovat zvěř přicházející se napít. K dispozici je společný bazén s lehátky a venkovní sprcha. Restaurace podává snídaně, obědy i večeře a je z ní nádherný výhled na napajedlo a na okolní scenérii. V blízkosti bazénu je bar, kde si můžete dopřát příjemné posezení u chlazeného nápoje. V lounge (společenské části) je k dispozici Wi-Fi, v pokojích najdete rychlovarnou konvici na uvaření čaje nebo kávy. Tato lodge právem patří mezi nejpopulárnější v oblasti.

SOPA Lodge v Serengeti.
SOPA Lodge v Serengeti.

SEN lodge v Serengeti: SOPA Lodge ★★★★

Vítejte v samém srdci Serengeti, v oblasti Seronera. Serengeti Sopa lodge se nachází na okraji výběžku s výhledem na pláň jihozápadního Serengeti, ve kterém žije mnoho tisíc divokých a vzácných zvířat. Nachází se v oblasti jedinečných přírodních krás. Je to oáza oddechu od rovníkového slunce. Lodge umožňuje svým hostům zažít výjimečné chvíle uprostřed divočiny a užít si interakci s krajinou a zvířaty, které je obtížné najít kdekoliv jinde, a zároveň se těšit z nejvyšší úrovně služeb, kuchyně a pohostinnosti. 69 pokojů nabízí dokonalý komfort uprostřed nedozírných plání. Každý pokoj je vybaven vlastní luxusní koupelnou a sociálním zařízením, pohodlnými postelemi a prosklenou verandou se stolkem a židlemi, kde si můžete dosyta vychutnávat pohled na Serengeti u šálku čaje nebo kávy. Restaurace je prostorná s nádherným výhledem do krajiny. Podávají se zde všechna jídla. K dispozici je bar s terasou a pohodlnými židlemi. Pokud budete mít čas a náladu, můžete si vychutnat bazén pod africkým sluncem. Wi-Fi je k dispozici ve veřejných prostorách. Tato lodge nabízí jedinečný zážitek ze Serengeti.

Ulovte s CK SEN zážitky na safari v Africe.


Všechny články autora

Martin Karniš

Vystudovaný zoolog je v CK SEN klienty právem považovaný za největšího odborníka na africké safari. Většinou provází Keňu a Tanzanii, kde si s Masaji povídá svahilsky a jeho nejoblíbenější zájezd je JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie. Od roku 2009 však provází i poznávací zájezdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okouzlila ho Rwanda, Uganda i Etiopie. Když si od něj zvířata potřebují odpočinout, provází zájezd Thajsko, Malajsie, Singapur či Austrálii, kterou projel křížem krážem. Martinovy největší koníčky jsou příroda, historie a poznávání nových lidí. Říká, že cestování a provázení je nejlepší škola života. Klienti si ho na zájezdech váží kvůli empatii a trpělivosti. Jako správný ranger je jeho nejoblíbenější pochoutkou steak z impaly v Jižní Africe.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole