Žena čekající na letišti pozoruje odlétající letadlo.

Jak nejefektivněji překonat jet lag

Míváte jet lag? Tyto tipy vám pomohou překonat ho rychleji.)

Autor: Pavel Fellner

05.02.2023

Čti více
Žena čekající ve frontě na nastoupení do letadla.
Žena čekající ve frontě na nastoupení do letadla.

Cestovní strašák jménem jet lag sice není ničím nebezpečným, ale může vám častokrát znepříjemnit vaši dovolenou. Proto jsme si pro vás připravili informace, jak jeho příznaky eliminovat, tak abyste byli na vaší cestě co nejdříve plni energie a mohli se s chutí pustit do poznávání nových míst.

Co je jet lag?

Pokud jste již někdy letecky cestovali přes více časových pásem, termín jet lag, nebo pásmová nemoc, pro vás není pravděpodobně žádnou novinkou. Desynchronóza, jak se tento stav odborně nazývá, nás postihuje převážně při letech přes více než tři časová pásma. Čím větší je časový rozdíl mezi místem odletu a naší destinací, tím větší je pravděpodobnost, že nás jet lag postihne.

Tento jev může ovlivnit dokonce i to, kterým směrem letíte. Při letu na východ se dostanete do situace, kdy byste měli jít spát v době, kdy jste vnitřně stálé nastavení na den, což může způsobit problémy s usínáním a následně i spánkový deficit.

Při letu na západ si naopak den prodloužíte, takže se můžete cítit unavenější. Avšak většina lidí tuto změnu zvládá lépe, a tak je pro ně i jednodušší se při letu na západ rychleji aklimatizovat.

Spící žena s cestovním polštářem kolem krku v letadle.
Spící žena s cestovním polštářem kolem krku v letadle.

Jak jet lag vzniká?

Jet lag vzniká narušením našeho cirkadiánního rytmu. Cirkadiánní rytmy představují 24hodinové cykly, které jsou součástí vnitřních hodin těla. Tyto rytmy probíhají v podvědomí, přičemž jejich úkolem je vykonávání základních tělesných funkcí a procesů. Jedním z nejdůležitějších cirkadiánních rytmů je cyklus spánku a bdění, který výrazně ovlivňuje denní světlo a v noci tma.

Když náhle překonáme několik časových zón, naše tělo se nedokáže dostatečně rychle aklimatizovat na denno-noční cyklus nového místa, a tak se náš cirkadiánní rytmus stává narušeným. Právě toto narušení našeho vnitřního nastavení způsobuje zmiňovaný jet lag.

Spící dítě v letadle.
Spící dítě v letadle.

Jaké jsou jeho projevy?

Nejsilnější příznaky bývají již zmiňované problémy se spánkem. Lidé s jet lagem mají častokrát problém usnout, přes den jsou pak velmi ospalí, mohou se vyskytnout bolesti hlavy, časté výkyvy nálad, horší fyzické výkony, ale také žaludeční problémy. Zkrátka, není to nic příjemného.

Projevy pásmové choroby však netrvají nějak obzvlášť dlouho, proto se nemusíte obávat. Většinou se zpátky do normálu dostanete za 1-3 dny. Doba zotavení však závisí na mnoha faktorech, mimo jiné i na vašem věku, zdraví a fyzické kondici.

Jak jet lag překonat?

Jelikož desynchronóza vám může nehezky znepříjemnit vaši pracovní cestu nebo dovolenou, připravili jsme si pro vás i pár rad, jak zmírnit její projevy a s trochou štěstí se jí lze i vyhnout.

1. Upravte své spánkové návyky

Zvažte úpravu vašich spánkových návyků ještě před odletem. Pokud cestujete na západ, jděte spát o hodinu později než obvykle. Pokud cestujete na východ, zkuste usnout o hodinu dříve. Začnete-li s přípravou včas před odletem, postupně přidávejte další hodinu tak, abyste se co nejvíce přiblížili k času spánku, který vás čeká ve vaší destinaci.

Ustlaná postel.
Ustlaná postel.

2. Zlepšete svůj jídelníček

Také stravovací návyky mají vliv na jet lag. Upravte svůj jídelníček a stravujte se pár dní před odletem zdravě. Připravujte si lehčí jídla bohatá na bílkoviny a vitamíny, nevynechejte zeleninu a ovoce. Zdravé stravování vám samozřejmě doporučujeme každý den, nejen v termínu vaší cesty. Zvažte i posun časů, kdy jíte. Podobně jako u předchozího bodu, ještě před vaší cestou jezte postupně o hodinu dříve nebo později, abyste se přiblížili časům, ve kterých budete konzumovat ve vaší destinaci.

Rajčata, stonkový celer, salát a okurka.
Rajčata, stonkový celer, salát a okurka.

3. Připravte se dobře na cestu

Ujistěte se, že jste se dobře připravili k letu. Zabalte si cestovní polštář, deku, sluchátka s aktivním potlačením hluku nebo špunty do uší, masku na spaní a cokoli dalšího, co vám umožní nerušeně si pospat během letu. Doporučujeme vám také vhodně se obléct, aby byl váš let co nejpohodlnější. Vezměte si také jednu knihu, kterou jste již dlouho chtěli přečíst.

Dvě knihy, sluchátka AirPods a deka.
Dvě knihy, sluchátka AirPods a deka.

4. Rychle se nastavte na novou časovou zónu

Snažte se co nejrychleji přizpůsobit nové časové zóně. Přiletíte-li během dne, pokuste se vydržet se spánkem až do večera. Naopak, je-li váš přílet večer, zkuste usnout a objevování nové země nechat až na další den.

5. Připravte se na let

Během letu se pravidelně projděte po kabině. Zkusit můžete i různá strečinková cvičení, díky kterým se nebudete cítit dolámáni. Pokud se rozhodnete si pospat, zkuste tak učinit pouze pokud je noc ve vaší destinaci. Pokud noc není, ale vy se cítíte příliš unavení, doporučujeme jen krátké zdřímnutí, nepřesahující 30 minut.

6. Hydratace

Dbejte na pravidelný přísun tekutin, zejména vody. Dehydratace rapidně zhoršuje projevy jet lagu. Pijte dostatek vody před odletem, během letu i po přistání.

Dvě láhve vody.
Dvě láhve vody.

7. Využijte denní světlo

Pokud přiletíte během dne a jste unaveni, zapomeňte na to, že zůstanete zavření na hotelovém pokoji. Využijte během dne denní světlo, které vám dodá energii a díky kterému vaše tělo spíše pochopí, že nastala změna, které je třeba se přizpůsobit.

8. Melatonin

Melatonin je hormon, který tělo přirozeně produkuje během spánku ve tmě. Pokud se bojíte, že nebudete moci usnout, přibalte si krabičku výživových doplňků obsahujících melatonin, mohou vám usnadnit usínání a doplnit jeho případný deficit.

Dvě pilulky melatoninu položené na polštáři.
Dvě pilulky melatoninu položené na polštáři.

9. Cvičte

Zacvičte si! Krátké cvičení vám pomůže v ranních hodinách načerpat energii a v těch večerních vás zase příjemně vyčerpá, což oceníte při usínání. Pozor však, abyste necvičili krátce před spánkem, protože takové cvičení vás může nabudit a vám se nepodaří usnout.

10. Nepřehánějte to s kávou ani alkoholem

Jeden až dva šálky kávy v ranních hodinách vám pomohou vydržet bdělí, nicméně káva dehydratuje tělo, a jak jsme již zmiňovali, dehydratace je jedním z největších katalyzátorů jet lagu. Pití kávy ve večerních hodinách navíc zvyšuje šanci, že se vám nepodaří usnout. Podobně je to i s alkoholem, kterému se snažte úplně vyhnout. Kromě dehydratace se kvalita spánku už po pár deci vína rapidně zhorší a únava vás dostihne další den.

Šálek kávy a sklenička alkoholu.
Šálek kávy a sklenička alkoholu.

11. Vyhněte se stresu

Vyhýbejte se i zbytečnému stresu. Stres a nervozita vám zkomplikují usínání, a pokud se vám i podaří usnout, váš spánek nebude mít díky stresu dostatečnou kvalitu.

12. Neplánujte si nic náročného na první dny

Počítejte s tím, že jet lag vás může zastihnout, a proto si na první dny vaší cesty neplánujte nic náročného. Pokud máte důležitou pracovní schůzku, snažte se vaši cestu naplánovat tak, abyste přiletěli pár dní v předstihu.

13. Připravte se na spánek

Podobně jako v bodě 5., připravte i svůj pokoj k tomu, aby se vám v něm co nejpohodlněji spalo a aby vás nic nerušilo. Na telefonu si zapněte tvz. DND režim (z anglického Do Not Disturb – Nevyrušuj), aby vás neprobudil případný telefonát, zpráva nebo upozornění ze sociálních sítí. Opět radíme špunty do uší, masku na spaní a máte-li strach, že ráno usnete, vyžádejte si na vašem ubytování i buzení telefonem, abyste se vyhnuli zbytečnému stresu.

14. Vyhněte se dlouhým šlofíkům

V případě, že na vás dojde nesnesitelná únava během dne, můžete si dopřát krátký odpočinek. Dbejte však na to, aby ani tento nepřesáhl 30 minut, protože delší spánky by vám váš rytmus mohly ještě více narušit.

Dítě s rouškou dívající se na pohádky na displeji v letadle.
Dítě s rouškou dívající se na pohádky na displeji v letadle.

15. Omezte modré světlo před spánkem

Před spaním se snažte minimalizovat práci s modrým světlem, které vyzařuje váš telefon, počítač nebo televizní obrazovka. Alespoň hodinu před spánkem byste měli všechny takovéto přístroje dát stranou. Modré záření má totiž prokazatelně negativní vliv na usínání a na kvalitu spánku. Raději si přečtěte dobrou knihu.

Knihy položené na nočním stolku vedle postele.
Knihy položené na nočním stolku vedle postele.

16. Nepřizpůsobujte se nové destinaci, pokud je vaše cesta příliš krátká

Ne vždy je dobré se snažit jet lagu vyhnout. Pokud cestujete jen „na otočku“, raději se nesnažte přizpůsobit se nové časové zóně. Budete-li se na novém místě zdržovat jen 2-3 dny, vaše tělo si jen stěží navykne na nový režim a po návratu se budete muset opět vracet k tomu starému. Pokud je to možné, zkuste dodržovat vaše návyky jako předtím a v případě potřeby si dát kávu nebo krátkého šlofíka.

Pokud se vám při nejbližší cestě nepodaří úplně jet lagu vyhnout, nezoufejte, naše rady by vám měly pomoci ho zmírnit a urychlit přizpůsobení se novému cyklu. V nejhorším případě by mělo být vše zpátky v normálu během pár dní a vy si budete moci naplno vychutnávat vaši cestu.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole