Jakarta

Jakarta: Průvodce, tipy, zajímavosti a co všechno vidět?

VELKÝ DURIAN

Pokud chcete navštívit Jakartu coby hlavní město Indonésie, měli byste si s návštěvou pospíšit, co nevidět o tento statut přijde. Nicméně to na tom, co může svým návštěvníkům nabídnout, nic nemění. Velký durian, jak je město nazýváno, je obřím mraveništěm a křižovatkou mnoha kultur a tradic. Najdete zde nizozemskou architekturu stejně jako největší jihovýchodní mešitu. Jakarta má pestrou gastronomickou scénu, mnoho muzeí, zábavní parky, oblast mangrovů a takřka na dosah ruky překrásné pláže na nedalekých ostrůvcích.

A pokud se rozhodnete udělat si výlet za hranice města, čeká na vás jedinečná botanická zahrada s unikátem Rafflesia arnoldii s květem o průměru 1 metr či termální jezírka Ciater, která dokáží ozdravit vaši pokožku. A dokonce i v okolí metropole můžete při troše štěstí spatřit ohrožené levharty jávské! Zkrátka Jakarta a její okolí nabízí od všeho něco a nikdo se zde nudit nebude!

A mimochodem, už jste někdy pili Bir Pletok? V Jakartě budete mít tu možnost, nicméně nenechte se zmást názvem, s pivem tento nápoj nemá rozhodně nic společného. Překvapí vás jistě i barva!

Autor: Petra Špačková

22.04.2024

Čti více
Pohled na Jakartu z Monasu.
Pohled na Jakartu z Monasu.

HISTORIE A POLOHA JAKARTY

Jakarta se nachází na severozápadním pobřeží indonéského ostrova Jáva a je hlavním městem Indonésie. Leží u ústí řeky Ciliwung v Jakartském zálivu nedaleko Sundského průlivu. Ostrov Jáva je vulkanicky aktivní s velkým počtem činných sopek, největší z nich je Mt. Semeru (3676 m).

První osady na místě dnešní Jakarty byly založeny u ústí Ciliwungu snad již v 5. století. Oficiální historie města však začíná v roce 1527, kdy bantenský sultán porazil Portugalce a nazval toto místo Jayakerta (sundánsky: „Skvělá pevnost“). Holanďané pod vedením Jana Pieterszoona Coena město dobyli v roce 1619, načež bylo na místě založeno hlavní město Nizozemské východní Indie – opevněné město jménem Batavia (1621).

Koloniální historii města lze rozdělit do tří hlavních období. První byla pod taktovkou Východoindické společnosti, kdy se většina aktivit města soustředila kolem pevnosti a obchodních skladů. V té době město trochu připomínalo typické holandské město. Druhé období začalo na počátku 19. století, kdy bylo město rozšířeno o oblasti na jihu, které se později staly sídlem nové koloniální vlády. Krátký interval britské kontroly během napoleonských válek, který skončil v roce 1815, přerušil druhé období. Během třetího období, které trvalo zhruba od 20. let 19. století do roku 1941, se město postupně modernizovalo.

Koloniální éra skončila, když Indonésii obsadily japonské síly ve druhé světové válce. Po válce bylo město krátce obsazeno spojenci a poté bylo vráceno Nizozemcům. Během japonské okupace a znovu poté, co indonéští nacionalisté vyhlásili nezávislost 17. srpna 1945, bylo město přejmenováno na Djakarta. Nizozemský název Batavia zůstal mezinárodně uznávaným názvem, dokud nebylo dosaženo úplné indonéské nezávislosti a Djakarta byla 27. prosince 1949 oficiálně vyhlášena národním hlavním městem.

Pravděpodobně v roce 2024 však Jakarta přijde o svůj statut hlavního města. Jakarta je totiž přetížená, znečištěná, náchylná k zemětřesením a poměrně rychle se potápí do Jávského moře. Proto bude indonéská metropole přemístěna do Nusantary na ostrov Borneo.

Škuner v starém přístavu Sunda Kelapa.
Škuner v starém přístavu Sunda Kelapa.

ZAJÍMAVOSTI JAKARTY

  • Přezdívka Jakarty je Velký durian.
  • Jakarta je současným hlavním městem Indonésie (2024), ač v plánu je ustavení nového hlavního města Nusantara.
  • Jakarta byla jmenována hlavním městem Indonésie poté, co byla v roce 1949 po skončení druhé světové války dosažena nezávislost na Nizozemsku.
  • Jakarta se nachází na ostrově Jáva.
  • Najdeme zde největší mešitu v celé jihovýchodní Asii.
  • V Jakartě se jezdí po levé straně silnice.
  • Jakarta byla označena za nejvíce znečištěné město na světě.
  • Jakarta je převážně muslimské město.
  • Jakartou protéká 13 řek.
  • Jakarta se v některých částech potápí odhadem až o 15 cm ročně.
  • Jakarta je největší město Indonésie.
  • Současná populace Jakarty je necelých 12 milionů, ale metropolitní obvod větší Jakarty přesahuje 32 milionů lidí.
  • Jakarta je mezi největšími metropolemi na světě.
  • Oficiálním jazykem Jakarty je bahasa indonesia (indonéština).
  • V roce 1962 se v Jakartě konalo celoasijské sportovní klání Asian Games.
  • Jakarta prošla během své existence šesti změnami názvu a je považována za jedno z nejstarších trvale obývaných měst v Asii.

- Sunda Kelapa (397 – 1527)

- Jayakarta (1527 – 1619)

- Batavia (1619 – 1942)

- Tokubetsu - shi (1942 – 1945)

- Djakarta (1945 – 1972)

- Jakarta (1972 – současnost)

Moderní část Jakarty.
Moderní část Jakarty.

CO NEMINOUT V JAKARTĚ A JEJÍM OKOLÍ

Náměstí Merdeka (Merdeka Square)

Právě sem si Jakarťané přicházejí oddechnout od běžného shonu všedních dnů. Neoficiální centrum Jakarty, náměstí Merdeka (merdeka znamená nezávislost) je ve skutečnosti lichoběžník o velikosti téměř 1 km čtvereční. V 19. století ho Nizozemci nazývali Koningsplein (Náměstí králů) a stalo se ústředním bodem města poté, co sem přesunuli vládu ze staré Batávie (Kota). Dnes je náměstí jedním z největších veřejných prostranství na světě!

Náměstí Merdeka bylo dlouho pouze domovem mnoha různých vládních budov, ale prezident jako Sukarno a Suharto se zasazovali o to, aby zde vznikl park.

Kromě monumentu (viz níže) či krásné hudební fontány zde můžete obdivovat třeba také výběh s roztomilými axisy indickými.

Národní památník (National Monument)

Ve středu náměstí Merdeka stojí Národní památník (také známý jako Monas nebo Monumen Nasional), na kterém je umístěna první červenobílá vlajka stoupající vzhůru při proklamaci nezávislosti v roce 1945. Výška obelisku je 137 m a je zakončen 14,5 m vysokým bronzovým plamenem potaženým 32 kg plátkovým zlatem.

Milovníci historie by pak měli zamířit i do interiéru památníku, kde uvnitř podstavce lze navštívit muzeum zobrazující boj Indonésie za nezávislost a také původní text Vyhlášení nezávislosti. Výtah pak vyveze zájemce až na vyhlídkovou plošinu k plamenu, odkud si můžete užít jedinečný výhled na Jakartu a pořídit podmanivé fotografie.

Náměstí Merdeka je centrem nejvýznamnějších vládních budov, během holandských koloniálních dnů zde bylo centrum vlády. Severní straně dominuje palác Merdeka, kdysi domov nizozemských generálních guvernérů, v němž nyní sídlí také úřad prezidenta a vláda. Na jihu je kancelář indonéského viceprezidenta, jakartský guvernér a budova provinčního parlamentu, na západě je pak Národní muzeum, Ústavní soud, Ministerstvo kultury a cestovního ruchu a budova Indosat, první indonéská mezinárodní telekomunikační společnost.

Náměstí Merdeka v Jakartě.
Náměstí Merdeka v Jakartě.

Palác Merdeka

Prezident Sukarno (první indonéský prezident) přečetl text o vyhlášení nezávislosti dne 17. srpna 1945, ale oficiálně byla Indonésie uznána coby samostatný stát až v roce 1949 a definitivně se tak stala nezávislou na Nizozemsku. Na připomenutí tohoto významného momentu v indonéské historii slaví palác Merdeka (Istana Merdeka) každý rok 17. srpna Den nezávislosti Indonésie.

Palác Merdeka se dnes používá pro oficiální státní akce a také jako místo pobytu prezidenta Indonésie.

Istana Negara (Státní palác) se nachází ve stejném komplexu jako palác Merdeka a je obklopen půvabnými zahradami. Tato budova byla původním palácem, postaveným v roce 1796 za vlády generálního guvernéra Pietera Gerarduse von Overstraten. V té době palác fungoval jako administrativní a obytný komplex pro holandské generální guvernéry. V současné době je palác využíván především pro státní bankety.

Oba paláce, typické pro koloniální nizozemskou architekturu a uvnitř najdeme působivá umělecká díla představující těžkou situaci Indonésanů v boji za svobodu.

Taman Mini Indonesia Indah

Populárně známý jako Taman Mini se nachází ve východní Jakartě a skládá se z 26 exkluzivních replik tradičních domů náčelníků nalezených po celém indonéském souostroví. Jedná se o pavilony zobrazující historii, umění a řemesla a tradice každé z provincií. Taman Miini, postavený pro vzdělávání a rodinnou zábavu, nabízí pestrou škálu aktivit pro rodinnou rekreaci, řadu parků s flórou a faunou, různá muzea (například Muzeum Komodo), zpívající fontánu, divadlo a ubytovací zařízení. Mezi velká lákadla také patří uměle vytvořené jezírko v centru parku, na kterém najdete ostrovy kopírující mapu Indonésie. Vše si můžete díky lanovce prohlédnout také z výšky.

Taman Mini je duchovním dítětem zesnulé Ibu Tien Soeharto, bývalé indonéské první dámy. Stavba Taman Mini začala v roce 1971 a oficiálně byla slavnostně otevřena 20. dubna 1975. Hlavním posláním parku je uchování a rozvoj různých indonéských kultur při zachování integrity a harmonie.

Taman Mini Indonesia Indah.
Taman Mini Indonesia Indah.

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa starým přístavem Jakarty a návštěvníci zde mohou spatřit tradiční makassarské škunery zvané také jako „pinisi“.

Jedná se o dvoustěžňové dřevěné plachetnice, které se v současnosti používají pro nákladní dopravu mezi různými indonéskými ostrovy. Dýchnou na vás historickým dojmem a jakoby vás přenesou v čase. Tyto lodě jsou také skvělým úlovkem na Instagram. Jejich barvy jsou velice atraktivní. Uvidíte zde také pravděpodobně nosiče, kteří svižně nesou krabice naplněné různými produkty, jako je koření, řezivo a velkoobchodní zboží.

Starý jakartský přístav.
Starý jakartský přístav.

Jakartská katedrála (Jakarta Cathedral)

Jakartská novogotická římskokatolická katedrála stojí na náměstí Lapangan Banteng neboli Banteng Square, které se v nizozemském koloniálním období nazývalo Waterlooplein nebo chcete – li náměstí Waterloo v centru Jakarty. Dnes katedrála stojí přímo naproti mešitě Istiqlal. Což v sobě nese symboliku, kterou chtěl akcentovat první indonéský prezident Sukarno. Podtrhoval národní filozofii, kde měla své místo rozmanitost, a to nejen kulturní, ale i náboženská, s tím, že by neměl být problém, aby různá vyznání koexistovala vedle sebe v míru a harmonii. Dnes obě zařízení nadále vzájemně spolupracují, a to zejména v praktických záležitostech.

Tento novogotický kostel byl vysvěcen v roce 1901 poté, co byl přestavěn na stejném místě, kde dříve stála stará katedrála, ta byla postavena v roce 1829, ale v roce 1890 se zřítila.

Jelikož Holanďané byli protestanté a bránili šíření katolické víry ve Východní Indii, zůstal kostel v troskách a k opravě se nikdo neměl. Teprve když Napoleon Bonaparte dobyl Evropu a na holandský trůn dosadil svého bratra Lodewijka (Louis Napoleon), bylo zde opět povoleno šíření katolicismu.

Jakartská katedrála je zasvěcena Panně Marii a oficiálně se jmenuje Gereja Santa Maria Pelindung Diangkat ke Surga, což znamená Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

I když se zdá, že je kostel z kamene, stejně jako novogotické kostely v Evropě, ve skutečnosti je katedrála postavena ze silných červených cihel, které jsou pokryty omítkou a aplikovány vzory, které napodobují stavbu z přírodního kamene.

Nad kostelem jsou tři kované železné věže, dvě nejvyšší jsou vysoké 60 m, zatímco střední věž má 45 m. Naproti parkovišti u kostela je pak socha Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Při vstupu do kostela je vidět, že katedrála je navržena tak, aby tvořila kříž. Jeho střední ulička je dlouhá 60 m a před oltáři se ulička táhne 10 m plus 5 m na každou stranu.

Jakartská katedrála.
Jakartská katedrála.

Istiqlal

Velká zdejší mešita Istiqlal, která byla poprvé otevřena pro veřejnost druhým indonéským prezidentem Suhartem dne 22. února 1978, je největší mešitou v jihovýchodní Asii, a to jak strukturou, tak kapacitou, protože pojme až 120 000 lidí! Většina islámských oslav v Indonésii se také vysílá právě z této mešity. Mešitu Istiqlal navrhl v roce 1954 Frederich Silaban (1912 – 1984), křesťanský architekt ze severní Sumatry a její stavba, která započala v roce 1961 a na kterou osobně dohlížel prezident Sukarno, trvala 17 let.

Slovo Istiqlal pochází z arabštiny a znamená „nezávislost“. Název je připomínkou indonéského boje za národní nezávislost a Istiqlal byl postaven na jeho památku. Mešita Istiqlal jako jedna z pozoruhodných staveb, které zkrášlují panorama města střední Jakarty, ohromuje svou majestátností a současným designem. Budova mešity pokrývá přibližně devět hektarů a velká část konstrukce je obložena mramorem z východní Jávy.

Mešita má velkou obdélníkovou modlitební síň s kupolí o průměru 45 m podepřenou 12 kulatými sloupy. Její interiér je většinou jednoduchý, ale zato atmosféra je zde velmi podmanivá. Ačkoli nemuslimové nemají povolen vstup do hlavní modlitebny, je možné, aby každý navštívil impozantní horní chodby a terasy.

Mešita Dian Al - Mahri Kubah Emas (Dian Al - Mahri Kubas Emas Mosque)

Jedna z největších mešit v Indonésii, Masjid Dian Al - Mahri, je soukromá mešita financovaná bohatou podnikatelkou jménem Dian Juriah Maimun Al - Rasyid pocházející ze Serangu. Tato mešita je známá nejen svou velikostí a architektonickou mohutností, ale také především zlatou kupolí, která je z dálky vidět. Najdeme ji v městské části Depok.

Minaret v mešitě v Jakartě.
Minaret v mešitě v Jakartě.

Jembatan Kota Intan

Intan City Bridge, také známý jako Diamond City Bridge nebo Pasar Pasar Ayam, je nejstarší most v Indonésii postavený ze železa a dřeva v roce 1628 holandskou koloniální vládou.

Přestože most má na svém kontě mnoho jmen, jako například „Bridge of England", „Chicken Market Bridge“ či „Bridge Queen Juliana“, po vyhlášení indonéské nezávislosti byl definitivně označen jako Kota Intan.

Glodok

V průběhu historie byla čínská čtvrť vždy označována jako centrum ekonomických aktivit. Glodok, který se nachází v části Taman Sari v západní Jakartě je označován jako největší čínská čtvrť v zemi a jedna z největších na světě. Tato část Starého města je domovem mnoha lidí čínského původu a od nizozemské koloniální éry je známá jako Čínská čtvrť nebo také Pecinan.

V moderní době je Glodok nejlépe známý jako centrum elektronického obchodování v celé Jakartě.

Most Jembatan Kota Intan.
Most Jembatan Kota Intan.

Kota Tua

Kota Tua je jedním z nejoblíbenějších míst k návštěvě. Je to ‚Staré město Jakarty‘. Jedná se o oblast, která se skládá převážně z holandských koloniálních budov ze 17. století. Dá se říci, že je to kus Evropy v Jakartě. Tato oblast je zcela odlišná od ostatních oblastí indonéské metropole. Čtvrť prošla revitalizací a je dnes velice oblíbeným cílem místních, expatů i turistů. Duší Kota Tua je rozhodně náměstí Fatahillah. Uniknout by vám ale neměly ani zdejší trhy, výborné kavárny anebo si tady můžete vypůjčit jedno ze zdejších barevných kol a prozkoumat okolí „ze sedla“!

Muzeum banky Indonésie (Bank of Indonesia Museum)

Bank of Indonesia Museum otevřelo své brány veřejnosti v roce 2009. Sídlí v historické budově na Starém Městě v Jakartě, která byla dříve prvním sídlem banky De Javasche, centrální banky Nizozemské východní Indie. Muzeum představuje svým návštěvníkům historii Indonésie z finanční perspektivy v překrásně zrestaurovaném neoklasicistním bývalém ústředí banky, které pochází z počátku 20. století. V rámci expozic najdete mj. informace o obchodu s kořením či měnové krizi v roce 1997 (a následných nepokojích).

Kota Tua.
Kota Tua.

Národní muzeum Indonésie (National Museum of Indonesia)

Národní muzeum Indonésie (Museum Nasional) je archeologické, historické, etnologické a geografické muzeum nacházející se v Jalan Medan Merdeka Barat západní straně náměstí Merdeka. Obecně je muzeum známé jako Sloní budova (Gedung Gajah) podle zdejší sochy slona, která tu venku stojí.

Rozsáhlé sbírky se váží na celé území Indonésie a téměř celou její historii. Muzeum má sbírku přes 60 000 prehistorických a antropologických artefaktů a 5 000 archeologických artefaktů z celé Indonésie a Asie. Zdejší muzejní sbírky patří mezi nejbohatší, nejúplnější a nejkvalitnější v jihovýchodní Asii.

Muzeum MACAN (Museum MACAN)

Museum MACAN znamená Muzeum moderního a současného umění v Nusantaře. Nachází se v západní Jakartě a stalo se oblíbenou destinací pro nadšence umění. Muzeum se pro veřejnost otevřelo v roce 2017 a jeho cílem je být platformou pro umělce tak, aby mohli představit své umění celosvětovému publiku. Podpora začínajících umělců je zde doslova cítit na každém kroku.

Díky aktivním akcím speciálních programů a výstav láká Museum Macan návštěvníky všech věkových kategorií.

Muzeum se rozkládá na ploše 7100 m² a poskytuje svým návštěvníkům dokonalý umělecký prožitek. Plovoucí zahrada je zajímavý umělecký prostor věnovaný dětem. Tato interaktivní instalace vytvořená místním umělcem jménem Entang Wiharso je místem, kde už ti nejmenší mohou zažívat své první vzrušující momenty z umění.

Národní muzeum.
Národní muzeum.

Bank Mandiri Museum

Hned pár kroků od Bank of Indonesia Museum můžete vstoupit do dalšího zdejšího muzea – Bank Mandiri Museum. Téma zůstává podobné – finance a bankovnictví. Můžete zde nahlédnout pod pokličku zákulisí fungování banky a obdivovat také interiéry této stavby ve stylu art deco 30. let. Obdivujte mramorové pulty a staré počítací stroje, vzorky šeků, akcií a dluhopisů, staré bankomaty a kolosální litinové trezory. Zastavte se také na terase s výhledem na Kota!

Museum Wayang

Další z muzeí Kota Tua je muzeum speciálních indonéských loutek zvaných wayang používaných k tradičnímu divadlu s kořeny na ostrově Jáva. Zdejší muzeum loutek má jednu z nejlepších sbírek těchto plochých dřevěných loutek na Jávě! Samotná budova pochází z roku 1912.

 Indonéské loutky.
Indonéské loutky.

Muzeum umění a keramiky (Museum of Arts and Ceramics)

Jakartské muzeum výtvarného umění a keramiky, známé jako „Muzeum Seni Rupa dan Keramik“, je skvělým cílem pro všechny milovníky drobného umění. Oblastně zůstáváme stále v lokalitě Kota Tua, protože ta je opravdu na počet muzeí velice bohatá.

Muzeum keramiky se nachází v krásné koloniální budově a zaujímá východní stranu náměstí Fatahillah. Ačkoli samotná budova byla v průběhu let využívána pro vše od soudního dvora po vojenskou ubytovnu, muzeum oficiálně otevřelo své brány veřejnosti otevřeno v roce 1976.

Muzeum historie Jakarty (Jakarta History Museum)

Muzeum historie Jakarty sídlí ve staré radnici (Stadhuis) postavené na počátku 18. století guvernérem van Riebeeckem, která byla kdysi administrativním srdcem impéria. Muzeum zde bylo založeno v roce 1974 a návštěvníci mohou v jeho útrobách obdivovat sbírku artefaktů dokládajících historii Jakarty.

Na nádvoří v zadní části budovy se můžete vydat dolů do vězeňských cel, které se v 19. století používaly k zadržování různých významných indonéských bojovníků za svobodu.

Muzeum historie.
Muzeum historie.

Muzeum textilu (Museum of Textile)

Jakartské textilní muzeum bylo založeno v roce 1976 jako výsledek soustředěného úsilí v čele s Ali Sadikinem, tehdejším guvernérem Jakarty. Bylo založeno na počest Tien Soeharto, první dámy Indonésie, která se chopila slavnostního otevření 28. června 1976.

Textilie byly vždy důležitou součástí života v Indonésii, ať už jako součást oděvu nebo jako rituální a obřadní předměty. Zde můžete nahlédnout do historie jejich výroby a poodkrýt tak taje indonéského textilního řemesla. Cílem muzea je, aby lidé nezapomínali na význam a kvalitu zdejší výroby jednotlivých druhů látek a tohoto umění si vážili.

V muzeu je možnost i přiučit se indonéskou techniku „batik“.

Národní galerie Indonésie (National Gallery of Indonesia)

Národní galerie je oblíbeným cílem všech milovníků umění, ty se zde mohou tváří v tvář jednotlivým dílům kochat již od roku 1999. Když tuto galerii navštívíte, budete mít příležitost vidět více než 1700 vystavených uměleckých děl, a to jak indonéské, tak i mezinárodní provenience.

Sbírka v Národní galerii Indonésie se skládá z děl indonéských umělců, jako jsou Raden Saleh, Affandi, Basuki Abdullah, ale spatřit zde můžete i tvorbu umělců, jakými byli Wassily Kandinsky, Hans Hartung, Victor Vasarely, Sonia Delaunay, Pierre Soulages a Zao Wou Ki.

Vstup je zdarma!

Obraz v Národní galerii.
Obraz v Národní galerii.

Dufan Ancol

Dunia Fantasi nebo chcete – li zkráceně Dufan, byl poprvé otevřen pro veřejnost 29. srpna 1985. Dufan je největším zábavním areálem v Indonésii. Najdete zde klasické lunaparkové a vodní atrakce a děti zde jistě po náročných procházkách po městě pookřejí.

Dufan Ancol.
Dufan Ancol.

Přírodní park Angke Kapuk (Angke Kapuk Nature Park)

Přírodní turistický park Angke Kapuk je velice příjemná a krásná chráněná oblast mangrovů. Je to skvělé místo pro rodinný piknik nebo obecně útěk před shonem velkoměsta. Můžete si zde užít jízdu na motorovém člunu, kánoi nebo se projít po visutém mostě. Je to zelená oáza Jakarty a všichni milovníci přírody zde jistě pookřejí. Najdeme ji přesně mezi letištěm a čtvrtí Kota Tua.

Park Suropati

V minulosti se tento veřejný park jmenoval Burgemeester Bisschopplein, což bylo odvozeno od jména prvního starosty Jakarty/Batávie. Kromě své krásy a klidu je park známý svou strategickou polohou a jedinečnými koloniálními sídly, z nichž valná část se může pyšnit stylem art – deco, který vzkvétal na Jávě ve 20. letech 20. století. Je posetý moderními sochami a uměleckými výtvory, které byly darovány jinými asijskými vládami. Místo je mezi místními oblíbené pro setkávání, procházky i lekce jógy.

Přírodní park Angke Kapuk.
Přírodní park Angke Kapuk.

Kota Kasablanka

Všichni shopaholici by v Jakartě měli zamířit do obchodního centra Kota Kasablanka. Pokud jej navštívíte, všimnete si, že to není jen velké nákupní centrum. Jedná se vlastně o smíšenou zástavbu, kde najdete kromě nepřeberného množství obchodů také věž s kancelářemi, apartmány či kongresový sál. V mallu najdete velké množství krámků – místních i mezinárodních značek. Kota Kasablanka nabízí také restaurace a stánky, stejně jako zázemí pro děti. Můžete si zde také odpočinout před přílišným horkem a dát si pauzu na osvěžení a třeba i oběd.

Bleší trh Jalan Surabaya

V klidné rezidenční čtvrti Menteng najdeme ulici Jalan Surabaya. Je to trh se starožitnostmi v jedné z luxusnějších rezidenčních oblastí Jakarty.

Více než stovka obchodů nabízí starožitnosti všeho druhu: batiku, zachráněné doplňky z lodí (například potápěčské helmy), staré mince, porcelán, wayang golek (jávské loutky), stínidla, vinylové LP desky, staré telefony, knihy a mnoho dalších originálních kousků.

Loutky na Jalan Surabaya Flea Market.
Loutky na Jalan Surabaya Flea Market.

Botanická zahrada v Bogoru (Bogor Botanical Gardens)

Bogorská botanická zahrada se nachází ve městě Bogor a rozkládá se na ploše asi 87 ha s působivým prezidentským palácem (jedním ze šesti paláců indonéské hlavy státu). Na pozadí se tyčí hora Salak a areál se může pochlubit více než 400 druhy palem, 5 000 stromy a domem orchidejí obsahující 3000 odrůd. Záznamy ukazují, že Bogorská botanická zahrada má 3 504 druhů rostlin, 1 273 rodů ve 199 rodinách.

Zahrady prý inicioval sir Thomas Stamford Raffles (v zahradách stále stojí památník Rafflesovy manželky), který se v letech 1811 – 1816 stal generálním guvernérem Východní Indie během prozatímní vlády Britů. S pomocí botaniků ze slavných londýnských zahrad Kew Gardens Raffles položil základy budoucí překrásné botanické zahradě. Nicméně, zahrady byly oficiálně založeny Nizozemci v roce 1817 pod vedením botanika C. G. C. Reinwardta. Bogorské zahrady dnes fungují jako výzkumné centrum pro taxonomii a využití rostlin.

Od centra Jakarty je Bogor vzdálen zhruba 60 km.

Botanická zahrada v Bogoru.
Botanická zahrada v Bogoru.

Setu Babakan

Setu Babakan (neboli Malé jezero) je centrem Betawi Cultural Village také známé jako Perkampungan Budaya Betawi nebo Betawi Cultural Preservation Village. Vesnice o rozloze 66 ha vzdává hold původní kultuře a dědictví Betawi v Jakartě. Setkáte se zde s tradičními kulturními prvky jako je lenong (tradiční komedie Betawi), tanec topeng, tradiční svatba Betawi a samozřejmě ondel – ondel (obří postavičky/loutky). Lidé zde stále používají jazyk Betawi.

Setu Babakan.
Setu Babakan.

Pláž Ancol (Ancol Beach)

Pláž Ancol, rozprostírající se na severním pobřežím Jakarty, je součástí největšího rekreačního parku v Jakartě a zůstává jedinou pláží ve městě, na kterou se lze dostat bez lodi. Proto je ideální pro pohodlný rodinný piknik a procházku po pláži. Můžete se zde projet lodí, zapojit se do různých plážových aktivit a vodních sportů nebo si užít okouzlující západ slunce. Pláž Ancol má širokou škálu restaurací a kaváren, které uspokojí různé kuchyně a preference. Pláž Ancol není jen plážovým letoviskem, ale také centrem zábavy a kultury. Můžete navštívit některé z okolních atrakcí, jako je Sea World Ancol, již zmíněný Dunia Fantasi Park a Ocean Dream Samudra. Samozřejmě, že Indonésie nabízí krásnější pláže, je tím mj. vyhlášená, nicméně v extrémně horkých dnech a jako pauza mezi objevováním Jakarty, je pobyt na Ancol Beach příjemný. Jen je nutné počítat s poměrně velkým množstvím návštěvníků.

TIP: Abyste se vyhnuli nepříjemnostem, je dobré pamatovat na to, že v Indonésii, kromě vyloženě turistických destinací, není zvykem nosit na pláži vyzývavé oblečení/plavky.

Pláž Ancol.
Pláž Ancol.

Jakarta Aquarium & Safari

Jakarta Aquarium & Safari se nachází v Neo Soho a je domovem stovek plazů, savců, ptáků a mořské fauny. Kromě indonéských endemitů zde najdeme i zvířata z jiných kontinentů a návštěvník se může zúčastnit také různých show či krmení. Otevřeno bylo akvárium v roce 2017 a od té doby je populárním cílem nejen turistů, ale i Jakarťanů.

Jakartské akvárium.
Jakartské akvárium.

Kepulauan Seribu

Kepulauan Seribu“ doslova znamená Tisíc ostrovů a je to souhrnný název pro obrovské množství tropických ostrovů roztroušených v Jakartském zálivu.

Tisíc je zavádějící číslovkou, je to totiž „pouhých“ 110 ostrovů, které dohromady tvoří okres zahrnující Pulau Seribu National Marine Park v provincii Jakarta.

Domov zde našlo asi 20 000 lidí, a to pouze na 11 ostrovech, všechny ostatní jsou buď neobydlené, jsou v soukromém vlastnictví nebo jsou chráněnou přírodní rezervací. Ostrovy jsou útočištěm pro všechny nadšence do šnorchlování a ideálním cílem pro milovníky všemožných vodních sportů.

Kepulauan Seribu.
Kepulauan Seribu.

CO ROZHODNĚ V JAKARTĚ A JEJÍM OKOLÍ ZAŽÍT

Vesnice Baduy (Baduy Village)

Pouhých 140 km z Jakarty a vy se jakoby mávnutím kouzelného proutku ocitnete v naprosto jiné realitě! Návštěva vesnice Baduy je jako vykročit zpět v čase, kdy příroda a lidé žili v harmonii. Vesnice Baduy, zastrčená v bujné zeleni Indonésie, je živým důkazem uchování starodávných tradic a jedinečného způsobu života. Zdejší komunita se záměrně rozhodla distancovat od nástrah současného světa a žije původním a jednoduchým způsobem. Zde si můžete odpočinout od shonu velkoměsta jako málokde jinde. Nicméně je nutné dodržovat určitá pravidla!

Horké prameny Ciater (Ciater Hot Spring)

Ciater Hot Spring nacházející se zhruba 150 km od Jakarty je pěkný park s malými bazénky, ve kterých můžete sedět a relaxovat nebo dokonce i plavat. Potůčky a tůně jsou napájeny teplými minerálními prameny, které vznikají z nedalekých sopek. Zdejší voda je vhodná na léčení kožních problémů a revmatismu. Najdete zde i veškeré zázemí a tato oblast se tak stává ideálním místem k pohlazení na těle i na duši.

V místě jsou také čajové plantáže a továrna na čaj. Ciater je rovněž dobrým výchozím bodem pro pěší turistiku po okolí.

Vesnice Baduy.
Vesnice Baduy.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ JAKARTY

Jáva má stejně jako jiné indonéské ostrovy velice rozmanitou faunu a floru. V Jakartě, resp. v jejím okolí lze nalézt opravdové skvosty – ať už jedinečné endemické živočichy či třeba rostlinné rekordmany. V okolí Jakarty, resp. na ostrově Jáva se mohou turisté setkat například s hulmanem sundským, kančilem jávským, gibbonem stříbrným, nosorožcem jávským, levhartem, prasetem sundským či outloněm. V Jakartě vám nad hlavou může proletět také luňák brahmínský (je to dokonce maskot indonéské metropole), dále zde můžete spatřit kožnatku a také pávíka strakatého.

Každá z indonéských provincií má také svůj vlastní zvířecí symbol a ostrov Jáva je rozdělen do tří odlišných provincií. Levhart jávský – který žije pouze v deštném pralese tohoto ostrova a je kriticky ohroženým druhem – je znakem fauny Západní Jávy. Východní Jáva si nárokuje bekisar – druh domestikovaného ptáka, který se podobá kohoutovi a byl vyšlechtěn z místního vodního ptactva. A pro střední Jávu je to žluva černohlavá – pták známý jak svými harmonickými písněmi, tak drsnějším a chraplavějším cvrlikáním.

Indonéský národní pták – orel jávský – rovněž náhodou pochází z ostrova Jáva. Říká se mu také Garuda – jméno, které sdílí s bájným ptákem z buddhistických a hinduistických mýtů, který se také výrazně objevuje v indonéském erbu. Garuda jsou mj. i indonéské aerolinie.

Růst a průmysl připravily Jávu o velkou část přírodních krás, ale stále existuje spousta míst, kde můžete vidět místní divokou zvěř. Jsou to například tyto lokality:

Otevřené pláně národního parku Baluran. Vodní buvol, zelení pávi a jeleni jsou běžnými a lehce zahlédnutelnými obyvateli – ale existuje také šance, že byste mohli zahlédnout levharta.

Pokud chcete spatřit nosorožce, nejlepší šancí je rozhodně park Ujong Kulon. Tento národní park, který se nachází v blízkosti Jakarty v západní části ostrova, vlastně vznikl jako místo pro uchování posledních zbývajících jávských nosorožců.

Alas Purwo se nachází ve východní Jávě a je domovem rozmanitého výběru divoké zvěře v deštném pralese, která zahrnuje varany a levharty.

Co se týká flory, v Jakartě a jejím okolí najdete například dračinku křovitou, kaládium, kroton, orchideje, rhododendrony a mnoho dalších. Ze stromů vás zaujme například 45 m vysoký Artocarpus elasticus. V Bogor Botanical Gardens se můžete setkat s Rafflesia arnoldii s obřím květem o průměru až 1 m.

Národním zvířetem Indonésie je varan komodský, národní květinou pak jasmín arabský.

PODNEBÍ

Klima Jakarty je tropické, horké po celý rok, s obdobím dešťů od října do května a následným obdobím sucha pak od června do září.

Průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (únor) je 27 °C, nejteplejšího měsíce (říjen) je 28,4 °C. Nejdeštivějšími měsíci jsou leden a únor, zatímco nejsušší je rozhodně srpen. Teplota moře se je celoročně více než příznivá, pohybuje se od 28 do 30 °C.

Nejlepší doba k návštěvě Jakarty je tak v období od června do září, kdy je menší šance, že vás zastihne déšť.

Lanovka v Taman Mini Indonesia Indah.
Lanovka v Taman Mini Indonesia Indah.

PRAKTICKÉ INFORMACE O JAKARTĚ

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Jakartu autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Jakarta – Bandung – 150 km

Jakarta – letiště – 30 km

Jakarta – Surabaya – 790 km

Jakarta – Bogor – 60 km

INFO: V Jakartě se řídí vlevo, proto uvažte, zda to pro vás nebude problém. Stejně jako zdejší občas nepřehledný dopravní systém. Indonéští řidiči se nebojí na silnici riskovat a ani s předpisy si často hlavu nelámou. Pokud nejste zkušeným řidičem, zvažte veřejnou dopravu.

Spropitné:

Spropitné je v Indonésii obecně obvyklé a velmi oceňované. Zaměstnanci jej rádi přijmou a vašeho gesta si váží. Obzvláště nyní v postcovidové době, kdy restrikce v cestování indonéskou ekonomiku z velké části postavenou na turismu velice zasáhly. Nejčastěji se v restauraci nechává 10 – 15 % z celkové útraty (někdy je však již započítáno na účtu). Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indonésii nepatří k těm nejvyšším. Průvodcům je vhodné nechat částku kolem 100 000 IDR za den.

Etiketa:

  • Při prvním setkání si podejte ruce a mírně přikývněte.
  • Muž se ženy na veřejnosti nedotýká kromě podání ruky. Očekává se, že žena iniciuje podání ruky.
  • Na veřejnosti náklonnost neprojevujte.
  • Hlava je místo, kde sídlí duch a je považována za posvátnou. Nedotýkejte se proto hlavy člověka!
  • Při sezení mějte obě nohy na podlaze. Nepřekřižujte nohy. Správné držení těla a obě nohy na podlaze jsou znakem respektu. Nedovolte, aby spodní část vašich chodidel mířila na jinou osobu.
  • Dívat se někomu přímo do očí je považováno za zírání. Vyhněte se dlouhodobému přímému očnímu kontaktu.
  • Ukazujte palcem, ne ukazováčkem.
  • Levá ruka je považována za nečistou. Nedotýkejte se s ní jídla, nic s její pomocí nepodávejte ani nepřijímejte.
  • Společenské akce většinou začínají pozdě. Indonésané obvykle přijíždějí třicet minut po uvedeném
  • čase.
  • Jakékoli obchodní diskuse na společenských akcích by měli iniciovat Indonésané.
  • Většina Indonésanů jsou muslimové a nekonzumují žádný alkohol ani vepřové maso.
  • Indonésané jsou známí svou pohostinností. Neodmítejte jejich pohostinnost, jinak to bude
  • vnímáno jako osobní odmítnutí.
  • Nikdy neodmítejte jídlo ani pití, ale nikdy ani nedojídejte zcela. Pochvaly ohledně jídla jsou oceňovány. Je to zvláštní čest být pozván do domova Indonésanů.
  • Muži jsou obvykle obsluhováni jako první. Počkejte na vyzvání jíst nebo pít.
  • Čestný host nebo významnější osoba začíná s jídlem, tj. je to výrazná pocta, pokud jste o to požádáni.
  • Nepředpokládejte, že zítra znamená zítra. Zítřek může znamenat někdy v budoucnu.
  • Nežvýkejte žvýkačku ani nezívejte na veřejnosti.
  • Indonésie je muslimská společnost a velmi orientovaná na muže, ale většina návštěvnic zažívá
  • jen velmi málo problémů s muži. Blonďaté a modrooké ženy však mohou mít spíše potíže než tmavé ženy. Pomáhá však, když se oblékáte skromně a nevyzývavě.

Indonéský kapitán.
Indonéský kapitán.

CO V JAKARTĚ OCHUTNAT

Jako hlavní město Indonésie je Jakarta epicentrem skvělé indonéské kuchyně a nabízí ty největší lahůdky z celého souostroví.

Město nabízí řadu rozmanitých kulinářských dobrodružství pro každého, od luxusních kulinářských podniků až po skromné ​​pouliční stánky.

Obecně lze říci, že jakartská kuchyně je velmi aromatická a jejím základem bývá často rýže. Naopak vepřové maso zde z důvodu muslimského obyvatelstva prakticky nenajdete.

A co tedy během vašich toulek po jakartských ulicích rozhodně ochutnat?

Gado – Gado

Když se budete procházet ulicemi Jakarty, nebuďte překvapeni, když uvidíte tolik stánků s jídlem, které prodává Gado – Gado. Tento pokrm je směs lehce dušené zeleniny, jako jsou fazolové klíčky, vodní špenát, dlouhé fazole a kukuřice, spolu s tofu, tempehem a rýžovým koláčem, místně známým jako lontong, vše doplňuje čerstvě připravená arašídová omáčka. Gado – Gado je oblíbeným snídaňovým pokrmem.

Sop Buntut Dalším indonéským oblíbencem je Sop Buntut neboli polévka z volské oháňky. Ta se celé hodiny dusí v čistém polévkovém vývaru s mrkví a bramborami, vše je dochuceno solí, pepřem a aromatickým muškátovým oříškem.

Warung - typický indonéský pouliční stánek s jídlem.
Warung - typický indonéský pouliční stánek s jídlem.

Soto Betawi

Soto Betawi je oblíbená polévka, která se připravuje z hovězího masa a je ochucená různými kořeními a kombinací čerstvého mléka a kokosového mléka, aby byla krémovější.

Nasi Uduk

Nasi uduk je voňavá rýže vařená s kokosovým mlékem a podává se s různými přílohami. K snídani si jej mnozí vychutnají s vejcem a restovaným tempehem, zatímco k večeři je výčet variací takřka nekonečný.

Bir Pletok

Tento typický nápoj z Jakarty je známý pro své silné aromatické koření a jasně červenou barvu. Přestože se jmenuje „bir“ (pivo), tento nápoj vůbec neobsahuje alkohol. Vyrábí se ze směsi skořice, zázvoru, citronové trávy, fenykl, hřebíčku, chilli a kardamomu. Hobliny stonku sapanu jsou přidány pro onu výraznou načervenalou barvu.

Známá kavárna Batavia.
Známá kavárna Batavia.

CO V JAKARTĚ NEVYNECHAT

Mezinárodní jazzový festival v Jakartě (International Jazz Festival of Jakarta)

Tento jazzový festival byl ustaven v roce 2005 a řadí se mezi největší a nejkvalitnější festivaly svého druhu na světě!

Festival Vesak

Vesak je jedním z nejvýznamnějších buddhistických svátků. Je také známý jako Wesak nebo Buddha Day.

Je to oslava Buddhových narozenin a pro některé buddhisty symbolizuje také jeho osvícení.

Vesak se slaví jednou ročně. Datum se však každý rok mění, protože se odehrává v době prvního úplňku starověkého lunárního měsíce Vesakha, který obvykle připadá na květen nebo začátek června. Mnoho buddhistů půjde do svého místního chrámu a někteří tam mohou dokonce zůstat po celý den a noc. Rodiny si mohou vyzdobit své domovy lucernami, účastnit se procesí, vypustit vznášející se lucerny k nebi a nosit při této příležitosti speciální slavnostní bílé oblečení.

TIP: Krásné oslavy a průvody se odehrávají také u největšího buddhistického chrámu na světě – v Borobuduru, ten je od Jakarty vzdálen zhruba 530 km.

Veletrh v Jakartě (Jakarta Fair)

Tento každoroční pompézní veletrh se koná během června a července a jedná se o jednu z největších kulturních událostí regionu. Akce se odehrává v Arena Jakarta International Expo (JIExpo) Kemayoran a je plná show, ohňostrojů, obchodních propagací, soutěží, uměleckých vystoupení či gastronomických zážitků.

Indonézske moslimky.
Indonézske moslimky.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Fairmont Jakarta, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Jakarty lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 19 000 Kč například s Qatar Airways, KLM či Emirates. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním nebo se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Jakarty trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 17 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, který musí obsahovat alespoň dvě volné stránky. Za vízum udělované při příjezdu do země se platí poplatek 500.000 IDR (cena k 04/2024) a je nutno předložit zpáteční letenku/lodní lístek či navazující letenku. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

 Kanál v Jakartě.
Kanál v Jakartě.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole