Koh Samui.

Koh Samui, Thajsko: Tipy na ostrov nádherných pláží

NUDA ZDE NIKOMU NEHROZÍ!

A jak by také mohla? Ostrov Koh Samui v Thajsku je ztělesněním představ o turistickém cíli, který musí zaujmout a zabavit snad všechny. Kromě tedy nadšenců pro polární výpravy. Ostatní si zde najdou každý to své. Thajské buddhistické chrámy s ojedinělou poklidnou a mírumilovnou atmosférou, zdejší lahodné pokrmy, dechberoucí scenérie, teplé moře, bělostné pláže, džungli, bohatou faunu i floru, možnost setkat se se slonem či zaplavat si se žraloky velrybími. Te je jen hrstka toho, co ostrov nabízí. Velké vyžití zde najdou i sportovní nadšenci. Koh Samui je mj. oblíbeným cílem pro milovníky kitesurfingu. Ti, co jsou spíše pasivními sportovci, zase mohou na ostrově přihlížet vyhlášené jachtařské regatě. Ale je zde toho daleko více!

Autor: Petra Špačková

30.11.2023

Čti více
Romantické pláže na Koh Samui.
Romantické pláže na Koh Samui.

HISTORIE A POLOHA KOH SAMUI

Historie thajského Koh Samui je z pohledu kultury a náboženství velice bohatá a pestrá. Dle dochovaných zmínek historici předpokládají, že místo bylo osídleno již v 6. století, a to především obchodníky a rybáři z Malajského poloostrova.

Původ názvu ostrova není zcela jasný, existují však dvě varianty. Každopádně Koh je v thajštině ostrov, Samui pak samotné vlastní jméno. To může být v tomto případě odvozeno od stromu jménem Mui. Nebo se také mohlo vyvinout z čínského slova Saboey, které znamená „bezpečný přístav“. Čínští obchodníci, kteří kotvili na pobřeží, zjistili, že Samui je bezpečným útočištěm, kde se mohou usadit.

Nicméně až do počátku 19. století byla historie Koh Samui víceméně neznámá.

Infrastruktura na ostrově prakticky neexistovala až do poloviny 20. století, přeprava z jednoho konce ostrova na druhý byla náročná. Nicméně zprávy o neprobádaném tropickém ostrově se na počátku 70. let pomalu šířily, a to nejprve především mezi komunitou hippies. S dřevěnými plážovými chatrčemi, bez elektřiny a houpací sítí v džungli pomalu začali ostrov objevovat i baťůžkáři. A ostrov se stával postupem času více a více oblíben. Jeho pláže, moře, atmosféra, tradice a i příjemní lidé, to vše byly výhody, které sem lákaly turisty. Navíc zde nestály velké hotelové komplexy a lidé zde mohli nasávat autentické Thajsko. První turisté přijížděli lodí z pevniny, dokud Bangkok Airways v roce 1989 neotevřely letiště Samui. To znamenalo pro ostrov novou éru. Historie Koh Samui má dlouhou zajímavou minulost k prozkoumávání a objevování. Nedávný domov izolované komunity se nyní proměnil v rušný turistický ostrov v Thajském zálivu. Obyvatelé ostrova měli v minulosti minimální kontakt s pevninou Thajska. To vše se dnes změnilo, zdejší lidé si s turisty velice rádi povídají a poznávají je, nicméně autenticita je zde stále patrná.

Koh Samui se nachází v Thajském zálivu, u východního pobřeží thajského království. Je vzdálen asi 40 km od města Don Sak ležícího na thajské pevnině (přeprava lodí trvá kolem 1 hodiny). Za hlavní město je označován Nathon. Ostrov má plochu 229 km² a domov zde našlo zhruba 60 000 obyvatel.

Je obklopen asi šedesáti dalšími ostrovy a náleží do souostroví Chumphon. Ty dohromady tvoří mořský národní park Ang Thong (Národní park Mu Koh Ang Thong) a zahrnují mnoho dalších oblíbených turistických destinací, včetně Koh Phangan, Koh Tao a Koh Nang Yuan.

Centrální část ostrova je téměř neobyvatelná tropická džungle s nejvyšší horou Khao Pom dosahující výšky 635 m. Horské oblasti blíže k vesnicím jsou často také využívány pro plantáže. Obecně se na ostrově pěstuje především kaučuk, kokosové ořechy a neblaze aromatický durian.

Ostrov se může pyšnit několika řekami a překrásnými vodopády. Různé nížinné a pobřežní oblasti jsou spojeny jedinou 51 km dlouhou silnicí, která vede převážně podél pobřeží a spojuje tak většinu ostrova. Pláže obklopující ostrov se liší podle zálivu. Od nedotčené bílé až po skalnatější nebo s bujnou vegetací rostoucí na pláži.

Podmořský svět na Koh Samui.
Podmořský svět na Koh Samui.

ZAJÍMAVOSTI KOH SAMUI

  • Koh Samui je druhý největší ostrov Thajska.
  • Zdejší letiště patří soukromé společnosti Bangkok Airways.
  • V minulosti se ostrovu přezdívalo „ostrov kokosů a opic“.
  • Koh (nebo Ko) znamená v thajštině ostrov, tj. název ostrova je pouze Samui.
  • Koh Samui je součástí provincie Surat Thani.
  • Název ostrova v thajštině: เกาะสมุย.

CO NEMINOUT NA KOH SAMUI

Pláž Lamai

Tato více než 4 km dlouhá pláž – druhá nejdelší na Koh Samui – se nachází u městečka Lamai na východě ostrova. Je jako vystřižena z katalogu. Tyrkysové moře, bílý písek jemný jako mouka a jako kulisy slouží vysoké palmy. Pro ty, které nebaví jen lelkovat na břehu, je zde bezpočet možností sportovního vyžití. O restaurace a obchody tady rozhodně také není nouze.

Lamai Beach.
Lamai Beach.

Pláž Maenam

Tato dlouhá pláž se nachází na severu ostrova a je v turisticky rušné oblasti. Pobřeží je čisté a dostatečné dlouhé, aby si zde každý našel kousek svého „ráje“. Místo je velmi fotogenické a pokud nejsou zrovna vlny, můžete na mořské hladině spatřit prakticky „padesát odstínů modré“.

Maenam Beach.
Maenam Beach.

Pláž Chaweng

Nejdelší a nejpopulárnější pláž na ostrově. Přiléhá přímo ke stejnojmennému městu, které je hlavním turistickým centrem Koh Samui. Pláž je překrásná a nabízí vše, co od pláže jen člověk může chtít – jemný písek, azurové moře, veškeré zázemí na dosah. Jen počítejte s tím, že na Chaweng Beach nikdy nebudete sami, jedná se opravdu o populární zónu. A pozor, v teplejších dnech vás ani moře nemusí osvěžit, dosahuje zde totiž běžně teploty až 30 °C.

TIP: Abyste se vyhnuli jakýmkoli nepříjemnostem či dokonce nebezpečí, vždy sledujte aktuální barvu vlajek, které se nad plážemi tyčí!

Chaweng Beach.
Chaweng Beach.

Vyhlídka Lad Koh

Překrásná vyhlídka na oceán s bujnou vegetací za zády. Přesto ji najdete na frekventované silnici mezi Chaweng a Lamai Beach. Je zde parkoviště, stejně jako toalety či stánky s občerstvením. A vám tak nic nebrání v kochání se dechberoucím výhledem.

Hin Ta Hin Yai

Tento přírodní skalní útvar najdeme na konci pláže Lamai a název se dá přeložit jako Babička a Dědeček. Mezi místními se traduje, že kdysi dávno prarodiče Ta Khreng a Yai Riam, rodáci z Nakhon Si Thammarat, cestovali plachetnicí do Prachuap Khiri Khan kvůli zásnubám svého syna. Bohužel silná bouře potopila jejich loď v Hat Lamai a stařečci se utopili. Jejich těla byla vyplavena na břeh, kde zkameněla.

Výhled na Koh Samui.
Výhled na Koh Samui.

Wat Phra Yai

Wat Phra Yai neboli také Big Buddha Temple na severovýchodě ostrova je jedním ze symbolů a jedním z nejvíce navštěvovaných míst na celém Koh Samui. Socha pocházející z roku 1972 je velice impozantní, je zlaté barvy a měří 12 metrů. Jakožto i ve většině ostatních thajských chrámů, vstup je zdarma!

Wat Plai Laem

Nedaleko Wat Phra Yai najdeme další moderně pojatý buddhistický chrám založený na tradicích thajských a čínských. Byl navržen thajským umělcem jménem Jarit Phumdonming a vystavěn v roce 2004. Dominantou areálu jsou dvě gigantické sochy – osmnáctiruká Guanyin a smějící se Buddha neboli Budai Buddha. U soch stojí pak hlavní chrám „plovoucí na obřím lotosu“. Celý areál je velice barevný a impresivní.

Wat Khunaram

Další buddhistický chrám, který nalezneme na Koh Samui, se oproti jiným může pyšnit mumifikovaným tělem mnicha jménem Phra Khru Samathakittikhun, který zemřel v roce 1973 a chtěl, aby jeho ostatky byly vystaveny na připomínku pomíjivosti lidského života na zemi.

Wat Phra Yai.
Wat Phra Yai.

Zahrada "Secret Buddha Garden"

Secret Buddha Garden nebo Tanim Magic Garden je park plný soch, který najdete ve vnitrozemí na hoře Pom. Sbírka byla vytvořena zdejším farmářem v 70. letech 20. století. Různá vyobrazení Buddhy se v parků doplňují s místní bujnou vegetací a mnohými potůčky či miniaturními vodopády.

Nathon

Nathon je administrativní a obchodní centrum ostrova a také nejvýznamnější přístav Koh Samui. Můžete se zde vydat utrácet do mnohých obchodů a restaurací, stejně jako jen zakousnout něco lehkého v rámci pouličního občerstvení. Za návštěvu rozhodně stojí Nathon Night Food Market na pobřeží u přístavního mola Nathon Pier.

Secret Buddha Garden.
Secret Buddha Garden.

Motýlí park (Samui Butterfly Park)

Tento motýlí park se nachází v Laem NaThian na jihu Koh Samui. Součástí parku je botanická zahrada, kde se můžete nechat okouzlit thajskými rostlinami, bylinkami a různými rostlinami tropického deštného pralesa, které slouží jako stanoviště motýlů. Ráno je ten nejlepší čas k pozorování motýlů, počítejte s tím a přijeďte včas, určitě nebudete litovat! Kromě těchto krásných motýlů nabízí park také další výstavy: Ban Phueng (doslova znamená "Včelí dům"), dřevěný dům v thajském stylu, kde je v temné místnosti vystavena výstava životního cyklu včel. Samui Butterfly Park nabízí také doplňkový zážitek na moři - loď s proskleným dnem a potápěčské vybavení pro všechny turisty, pokud mají zájem!

Sloní záchranná stanice

Na ostrově existují dvě stanice (Bophut a Chawen Noi), jejichž hlavním cílem je, aby zachránění a staří sloni mohli žít klidný a důstojný život.

Obě stanice se nacházejí na zalesněné půdě a nabízejí bezpečný domov pro slony „v důchodu“, kteří pracovali vyčerpávající hodiny v odvětví těžby dřeva a cestovního ruchu. Návštěvníci je zde mohou pozorovat, jak si hrají v bahně, jen se potulují či navazují mezi sebou sociální interakce. Žádné jízdy na jejich hřbetě a show se zde nekonají!

Samui Elephant Sanctuary.
Samui Elephant Sanctuary.

Samui Aquarium & Tiger Zoo

Samui Aquarium je rovněž jednou z atrakcí ostrova. Na své si zde přijdou nejen děti, ale také všichni milovníci podmořského světa. Pokochat se tady můžete zástupci mořské fauny Thajského zálivu, ale rovněž tygry, lachtany a exotickým ptactvem. Návštěvu si rozhodně nenechte ujít!

Vesnice Fisherman´s Village

Fisherman's Village je historická pitoreskní část Bophutu s dřevěnými budovami v rustikálním stylu, kde sídlí butiky, trendy restaurace i obyčejná bistra. Zóna je takřka povinnou zastávkou, pokud se nacházíte v této oblasti. Výlet sem si udělejte zejména v noci, kdy se koná pouliční trh. Od stánků plných zdejších kulinářských dobrot se nebudete moci odtrhnout!

Dříve ospalá rybářská vesnice má dnes neobyčejné kouzlo!

Fisherman´s Village.
Fisherman´s Village.

CO ROZHODNĚ NA KOH SAMUI ZAŽÍT

Kitesurfing

Tento sport dokonale kombinuje surfing a paragliding, a pokud máte rádi lehce zvýšený adrenalin, pak byste jej - po zaškolení - měli rozhodně vyzkoušet. Koh Samui je díky teplému Andamanskému moři, příznivým vlnám i větru, ideálním místem. Na ostrově je mnoho kitersurfingových škol. Vhodnou dobou je zejména prosinec, leden a únor. Zavítat byste měli například na Maenam, Nathon či Hua Thanon.

Kayaking

Kajak je nejen skvělým dopravním prostředkem při projížďce podél ostrova, ale rovněž i způsobem, jak vidět ostrov z jiné perspektivy a objevovat věci jinak nepřístupné. Neminou vás laguny, jeskyně a s pádlem v ruce lze navštívit i menší okolní ostrovy.

Koh Samui Santiburi golf.
Koh Samui Santiburi golf.

Cooking Class

Na ostrově najdete mnoho restaurací či soukromých provozovatelů, kteří organizují lekce vaření. Kdo si chce odvézt z ostrova kromě vzpomínek i umění thajské kuchyně, měl by se alespoň na jednu lekci zapsat. Velice oblíbená kratochvíle zejména u těch, kteří na ostrově stráví delší čas.

Khanom Pink Dolphins

Pro zapálené biology by byl jistě zážitek spatřit ohrožené růžové delfíny (delfínovce). Stačí se jen vydat na thajskou pevninu, přímo naproti Koh Samui, do oblasti Khanom. Přestože, stejně jako u whale watching tours, není to, že je spatříte, garantováno, rozhodně to za pokus stojí!

Plavání se žralokem velrybím

Na světě existuje jen relativně málo míst (např. Ningaloo Reef v Austrálii, Donsol na Filipínách, Triton Bay v Indonésii, Mafia Island v Tanzánii, Mexiko či Maledivy), kde se dá plavat s dobráckými mořskými giganty - žraloky velrybími. Ti se živí planktonem a člověk je nikterak nezajímá, rozhodně ne coby potenciální potrava. Rádi si jen tak poklidně plavou a okolí je nechává víceméně chladnými. Jsou tedy skvělým cílem k pozorování, ač samozřejmě z dostatečné vzdálenosti, aby nebyli nikterak stresováni. I když se to s jejich délkou až 17 metrů a hmotností kolem 20 tun nezdá, jsou to citliví a zranitelní živočichové. Potopit se do vln a spatřit tváří v tvář největšího zástupce žraloků je opravdová „lifetime experience“. A to i v případě, že vás mořská fauna nijak neohromuje. Je skvělé, když se i turisté, co se nechtějí či neumějí potápět, trochu „vyhecují“ a za žraloky se na jedné z mnoha agenturami nabízených tour nakonec potopí. Opravdu jen málokdo si nakonec tuto příležitost nechá ujít! Samozřejmě, že není nutné, abyste na ostrovní letiště dosedli s veškerým potápěčským vybavením, místní cestovní kanceláře specializující se na tento zážitek vám vše poskytnou.

Plavání s rybičkami.
Plavání s rybičkami.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ KOH SAMUI

Na ostrově najdeme díky džungli na pevnině a teplému okolnímu moři velký počet těch nejrůznějších živočichů. Každopádně ti, kteří nemají to štěstí a nenarazí na místní faunu v přírodě, mohou navštívit zdejší akvárium či zoo. Nicméně jinak se lze na ostrově setkat s opicemi, s mnohými zástupci hmyzu (pavouci – např. maloočka, mravenci, stonožky, škorpióni), hady (např. kobra monoklová, kobra královská). Koh Samui je také rájem pro pozorovatele ptáků!

V okolních vodách našel domov mj. žralok vouskatý, žralok velrybí, obávaná čtyřhranka, barakuda, tuňák, kareta, manta (zejména u vedlejšího ostrova Ko Pha Ngan).

Flora je na ostrově velice pestrá, nelézt zde můžeme například krotony, sleziníky, láčkovky, morindy či velice fotogenické kokosové palmy.

Opice na Koh Samui.
Opice na Koh Samui.

PODNEBÍ

Koh Samui má horké a tropické klima s teplotami v průměru 28 – 32 °C po celý rok. Na Koh Samui jsou dvě hlavní klimatická období, krátké období dešťů od října do prosince a dlouhé teplé období s nádherným počasím prakticky po zbytek roku. Období sucha, které trvá od prosince do září, je z hlediska počasí nejlepší dobou k návštěvě Koh Samui. Během této doby je počasí slunečné a horké, s teplotami v průměru kolem 30 °C. Období dešťů, které trvá od září do prosince, se vyznačuje vydatnými srážkami a vysokou vlhkostí. Listopad je vůbec nejdeštivějším měsícem na ostrově, únor a březen naopak nejsuššími. Teplota vody v moři se pohybuje celoročně v rozmezí od 26 do 30 °C.

Graf počasí Koh Samui.
Graf počasí Koh Samui.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Rychlostní limity v Thajsku jsou následující: ve městě – 60 km/h, mimo město 90 km/h, dálnice 120 km/h.

Vzdálenosti mezi jednotlivými zajímavými místy:

Samui International Airport – Chaweng Beach – 2 km

Chaweng Beach – Lamai Beach – 14 km

Chaweng Beach – Samui Aquarium & Tiger Zoo – 18 km

Spropitné:

Spropitné není v Thajsku vyžadované či povinné, neexistuje absolutně nutnost dávat komukoli spropitné, ale spropitné za skvělé služby je vždy přijato s povděkem. Personál pokaždé potěší, když jsou hosté spokojeni. Každopádně na rozdíl od některých jiných částí světa nikdy neuvidíte thajského poskytovatele služeb s nataženou rukou, který by čekal na spropitné.

Etiketa:

  • Před vstupem do chrámu zahalte co největší plochu svého těla. Tílka a šortky/minisukně rozhodně nejsou vhodné!
  • Mějte respekt ke královské rodině!
  • Při vstupu do chrámu je také někdy nutné se zout.
  • Projevujte úctu sochám a vyobrazením Buddhy.
  • Nesahejte lidem na hlavu.
  • Chovejte v úctě mnichy.
  • Na nikoho neukazujte, v Thajsku je to velmi neslušné.

Pohled na ostrov Koh Samui..
Pohled na ostrov Koh Samui..

CO NA KOH SAMUI OCHUTNAT

Většina nejlepších místních thajských jídel, které můžete na Koh Samui vyzkoušet, je k dispozici po celé zemi, ale některé jsou vyloženě specialitami ostrova a jižního Thajska. Ty můžete ochutnat na dovolené na Koh Samui anebo dokonce se naučit, jak je připravit v jednom z mnoha zdejších kuchařských kurzů.

Thajské jídlo je považováno za jednu z nejzdravějších kuchyní na světě. Všechny chutě se prolínají a talíře často hrají barvami.

A co tedy během pobytu na Koh Samui rozhodně ochutnat?

Tom Yum

Tom yum je jedním z nejoblíbenějších jídel v celém Thajsku. Původní recept na tuto čirou, pikantní a kyselou polévku pochází ze severovýchodního Thajska. Jeho stále rostoucí popularita v Thajsku a jihovýchodní Asii zaznamenala mírné úpravy původního receptu v závislosti na regionu, ve kterém se připravuje. Tj. turista může narazit na různé varianty.

Oblíbený tom yum na Koh Samui se samozřejmě připravuje s mořskými plody a krevetami přidanými k čerstvým ingrediencím, jako je citronová tráva, galangal, limetková šťáva, rybí omáčka, limetkové kaffir listy a drcené chilli papričky. Pozor, nezkušené v thajské kuchyni může zaskočit velice pikantní chuť!

Som Tam

Som tam původně z Laosu je studený salát běžný v celé jihovýchodní Asii. Obvykle se jí s grilovaným kuřecím masem a rýží, jeho hlavními ingrediencemi jsou pálivé chilli papričky, palmový cukr, rybí omáčka a kyselá limetka, vše rozdrcené tradičně v hliněném hmoždíři, než se přidá do jemně nakrájené papayi.

Do receptury jsou přidány i další přísady, jako jsou sušené krevety nebo krab, rajčata, lusky vigny čínské, syrový thajský lilek a nasekané pražené arašídy.

Kalamae

Kalamae je sladký bonbón vyrobený z lepkavé rýžové mouky, palmového cukru a kokosové smetany. Tento lahodný thajský dezert je specialitou jižního Thajska, konkrétně pochází právě z Koh Samui. Na ostrově najdeme totiž mnoho plantáží kokosových palem, které byly jedním z nejdůležitějších ekonomických zdrojů ostrova.

Kalamae je vlastně thajská obdoba francouzského karamelu. Nejběžnějším místem k jeho ochutnání je denní trh Hin Taa a Hin Yai.

Massaman Curry

Massaman kari je muslimské jídlo obecně podávané s hovězím nebo kuřecím masem. Toto šťavnaté jídlo – připravené z brambor, mrkve, kardamomu, skořice, badyánu, kmínu, bobkových listů, muškátového oříšku – je vydatné a pikantní. Obvykle se jí s bílou rýží jako příloha k bohaté chuti.

Thajský salát Som Tam.
Thajský salát Som Tam.

CO NA KOH SAMUI NEVYNECHAT

Samui Regatta

Žádný příznivec jachtingu si nesmí nechat ujít tuto každoroční jachtařskou regatu zasazenou do krásného okolí ostrova Samui. Slunce, moře a ideální podmínky pro plachtění sem každoročně přitahují mnoho závodníků, ale také „pouhých“ návštěvníků, kteří závod pozorují ze břehu. Regata se koná vždy v květnu a je jedinečným závodem svého druhu v celé jihovýchodní Asii. Místem konání je Chaweng Beach.

Full Moon Party

Koh Phangan Full Moon Party je světově proslulá „úplňková party“, která se koná každý měsíc na pláži v zátoce Haad Rin na nejjižnějším cípu ostrova Phangan. Na party se sjíždí více než deset tisíc návštěvníků, aby společně oslavili nejen úplněk, ale obecně život. Rozhodně dorazte, nebudete litovat! Koh Phangan je nedaleko od Koh Samui, pár minut jízdy lodí.

Songkran

Songkran je thajská novoroční oslava, která se koná každý duben, resp. hlavní svátek je každoročně 13. dubna, ale oslavy trvají vždy ještě následující dva dny. Stručně řečeno – cílem novoročních oslav je lít vodu na každého a kohokoli, kdo opustí svůj domov. Můžete vidět politiky, policisty, učitele, řemeslníky, zkrátka lidi ze všech společenských vrstev, kteří se účastní těchto aktivit – a ano, turisty nevyjímaje.

Thajský Nový rok je pro Thajce speciální čas, kdy mohou zpomalit a odpočinout si a znovu se spojit s rodinou a přáteli. Mnoho Thajců se vrací na oslavu domů k rodině, ať už žijí kdekoli.

Tradice vzájemného lití vody během Songkranu má své kořeny v buddhistickém rituálu, kdy lidé kropili vodou jeden druhého a sochy Buddhy, aby symbolizovali smývání hříchů a smůly, stejně jako k očištění mysli a těla. Nutno uznat, že idea je to jistě blahosklonná. Otázkou zůstává, jak turisté na Songkran reagují, je proto důležité si uvědomit, že tento originální svátek patří k thajské tradici a v polovině dubna je zkrátka nutné počítat v thajských ulicích s „trochou vody“.

Full Moon Party.
Full Moon Party.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Conrad Koh Samui, výjimečný luxusní hotel na břehu moře se soukromou pláží, cena pro 2 osoby se snídaní cca 13 000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se na Koh Samui lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 27 000 Kč například s Qatar Airways, Emirates či British Airlines. Finální destinací je v tomto případě mezinárodní letiště Samui International Airport (USM). Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s dvěma mezipřistáními. Na Koh Samui lze také využít rovněž časté linky z thajské metropole Bankgkoku. Cesta z pražské Ruzyně do Koh Samui trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 18 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Thajska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 30 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Bílé pláže Koh Samui.
Bílé pláže Koh Samui.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole