Landmannalaugar

Duhové hory Islandu: Objevte krásy Landmannalaugar

TREK V DUHOVÝCH HORÁCH

Landmannalaugar - Duhové hory - je jednou z perel Islandu a je cílem snad všech milovníků pěší turistiky, kteří na ostrov zavítají. Nejenže vás okouzlí svou škálou barev, mezi kterými nechybí ani modrá či růžová, ale skrývá také jednu z TOP 20 turistických stezek světa! Tras je zde však větší množství a vy můžete některou z nich pokořit například i s místní komunitou, a to za světla půlnočního slunce! Turistika na Islandu však skýtá často i zaslouženou odměnu, a to v podobě dokonale relaxačních termálních pramenů. A takový nechybí ani v Landmannalaugar. Proto nikdy na túru po této oblasti nezapomeňte na plavky!

A pokud jste filmovým fanouškem, jistě vás zahřeje u srdce fakt, že se zde natáčel úspěšný film Thor II: Temný svět. A není divu, zdejší lokace jsou zkrátka dechberoucí!

Autor: Petra Špačková

14.02.2024

Čti více
Pohled na Landmannalaugar na jaře.
Pohled na Landmannalaugar na jaře.

HISTORIE A POLOHA LANDMANNALAUGAR

Landmannalaugar je ohromující údolí na islandské Vysočině (Hálendið) známé zejména svými barevnými horami a geotermálními bazény. Je také vnímané jako výchozí bod Laugavegur Trail – jedné z 20 nejlepších túr na světě. Se svými jasnými ryolitovými horami, teplými horkými prameny a nadpozemskou krajinou by nemělo být žádným překvapením, že Landmannalaugar je považován za perlu Vysočiny.

V překladu znamená název „Lidové bazény“ a oblast byla historicky používána jako geotermální útočiště pro místní obyvatele. Je to dokonce druhá největší geotermální oblast na ostrově. V minulosti se během náročných přesunů lidé zastavovali v Landmannalaugar, aby si zde odpočinuli a načerpali síly, než budou pokračovat dál ve své náročné cestě. Dlouhá tradice této oblasti nyní stále žije prostřednictvím pěších turistů, kteří po dlouhém celodenním treku relaxují u bazénů. Landmannalaugar je geotermální oáza, která se nachází v odlehlé vnitrozemské tundře Islandu na zdejší Vysočině. Najdeme ji v přírodní rezervaci Fjallabak, což je jméno, které znamená „Hřbet hory“.

Barevné hory.
Barevné hory.

ZAJÍMAVOSTI LANDMANNALAUGAR

  • Horské pohoří Landmannalaugar je tvořeno typem vulkanické horniny zvané ryolit.
  • Hory Landmannalaugar se mohou chlubit 5 barvami – červenou, modrou, růžovou, zelenou a žlutou.
  • Oblast Landmannalaugar leží vedle tmavě černého lávového pole známého jako Laugahraun.
  • Teplé geotermální bazény Landmannalaugaru jsou vyhřívány horkou lávou pod zemským povrchem.
  • Landmannalaugar je součástí vulkanického systému Torfajökulseldstöð a vznikl při erupci přibližně v roce 1477.
  • Landmannalaugar se stal filmovou lokací pro film Thor II: Temný svět (2013) s Chrisem Hemsworthem.

Strmá údolí Landmannalaugar.
Strmá údolí Landmannalaugar.

TURISTIKA V LANDMANNALAUGAR

Jízda v terénu je na Islandu všude nezákonná a hrozí za ni vysoké pokuty.

Vyhněte se chůzi mimo vyznačené turistické cesty a nestoupejte na mech. Nezanechávejte po sobě žádné stopy! Sebemenší poškození může způsobit nevratnou erozi, která se může snadno rozšířit na větší plochu.

Nevyhazujte odpadky! A pokud si všimnete nějakého zapomenutého odpadku od předchozích návštěvníků, zkuste jej sebrat, vzít s sebou a na nejbližším možném místě vyhodit. Příroda vám bude vděčná.

Při turistice na Vysočině je důležité mít s sebou zařízení GPS. V této odlehlé divočině se mohou kdykoli vyskytnout bouřky, špatné vizuální podmínky a problémy s pokrytím sítě. Pokud plánujete vyrazit na túru sami, vždy nechte svůj cestovní plán další osobě (přítel, hotel atd.).

Než vyrazíte na cestu, vždy zkontrolujte předpověď počasí, stav vozovky a bezpečnostní varování.

Návštěva Landmannalaugaru může být rozhodně zlatým hřebem vaší cesty na Island. Bez ohledu na roční období, ve kterém ji navštívíte, vám tato barevná oáza v pusté arktické divočině jistě přinese nezapomenutelné vzpomínky! Nicméně vždy je důležité adekvátní vybavení.

S sebou proto rozhodně nezapomeňte:

  • Voděodolnou, větruodolnou vrstvu
  • Prodyšnou izolační vrstvu, fleecovou mikinu a/nebo péřovou bundu
  • Rychleschnoucí a pohodlné venkovní spodní prádlo
  • Pevné, voděodolné turistické boty
  • Rukavice a čepici
  • Šátek
  • GPS a mapu
  • Plavky a ručník

Turistika v Landmannalaugar.
Turistika v Landmannalaugar.

CO NEMINOUT V OKOLÍ LANDMANNALAUGAR

Laugavegur

Laugavegur je nejpopulárnější turistická trasa na celém ostrově. Spojuje Landmannalaugar s údolím Þórsmörk. Je dlouhá asi 55 km a je dobré ji tak rozložit zhruba na 4 dny. Provede vás zdejší panenskou přírodou a buďte si jisti, že zde zapomenete na všechny starosti současného hektického světa. Trasa byla dokonce v roce 2012 vyhlášena dle žebříčku National Geographic jednou z TOP 20 turistických stezek na celém světě! Pokud milujete turistiku, nenechte si Laugavegur rozhodně ujít!

Strmá údolí Landmannalaugar.
Strmá údolí Landmannalaugar.

Þórsmörk

Toto „Thorovo údolí“ se nachází na jižní islandské Vysočině mezi horskými ledovci Tindfjallajökull a světoznámým Eyjafjallajökull, nedaleko však najdeme i Mýrdalsjökul. Þórsmörk je pojmenován po severském bohu hromu Þórovi (Thorovi) a jeho skutečným srdcem je oblast mezi řekami Krossá, Þröngá a Markarfljót. Je to naprostý ráj pro všechny milovníky pěší turistiky! Všude kolem údolí jsou nekonečné stezky různých délek, které skýtají pro každého něco. Zde můžete být svědkem těch nejdramatičtějších a nejpozoruhodnějších sopečných horských scenérií a výhledů na ledovec. Zdejší odlehlá panenská krajina vás dostane do opravdové harmonie s přírodou.

Jednou z ikonických vyhlídek v Þórsmörku je příhodně pojmenovaný „Panorama Point“. Když vystoupáte na tuto vyhlídku, podívaná, která vás přivítá, je dechberoucí. Kombinace ledovců, údolí, řek a dramatických obrysů okolních hor je jednoduše dokonalá.

TIP: Nejlepší trasy jsou: Fimmvörðuháls Trail, Laugavegur Trail, Valahnúkur Trail, Krossá Trail či Básar Trail.

Turistika v údolích Landmannalaugar.
Turistika v údolích Landmannalaugar.

Fjallabak

Tato národní rezervace ustavena v roce 1979 se nachází na islandské Vysočině. Celá oblast je více než 500 metrů nad mořem a vyznačuje se barevnými horami, geotermálními údolími a sopečnou činností. Barva je způsobena ryolitem a obsidiánem, díky kterému se půda jeví jako zelená, modrá, růžová, červená a žlutá. Lávová pole, řeky a jezera se také podepsaly na této přírodní rezervaci. A právě oblast Landmannalaugar je součástí rezervace Fjallabak.

Oblíbený přírodní horký pramen (je veřejný a zdarma) se nachází u kempu Landmannalaugar. Je 100 % přírodní, bez jakéhokoli lidského zásahu. Rozhodně jej vyzkoušejte a odměňte své tělo po mnoha nachozených kilometrech! Voda má příjemných 40 °C a koupání v termálních pramenech patří již tradičně k islandské kultuře. Je chápáno mj. jako místo pro setkávání a klábosení s přáteli.

V oblasti se také nachází horská chata, která je ideální pro hosty k přenocování, použití kuchyně a sociálního zařízení.

Veškerá občanská vybavenost je velmi základní, v oblasti nejsou k dispozici žádné obchody s potravinami.

Přírodní rezervace Fjallabak je přístupná automobilem pouze v létě, protože je v zimě pokryta silnou vrstvou ledu a sněhu.

Horké prameny Landmannalaugar.
Horké prameny Landmannalaugar.

Laugahraun

Laugahraun, který se nachází v Landmannalaugar, je pro místní obyvatele doslova „horký pramen lávy“ a je skutečně proudem lávy táhnoucím se od Brennisteinsaldy do údolí Vondugil.

Laugahraun je také název oficiální turistické stezky v Landmannalaugar, nejjednodušší a obecně doporučované i pro rodiny s malými dětmi. Oficiální stezka vás provede tímto jedinečně malebným lávovým polem.

SEN v Duhových horách.
SEN v Duhových horách.

Ljótipollur

Ljótipollur je kráter a kráterové jezero na jihu Vysočiny. Jeho jméno znamená paradoxně „ošklivá louže“, přestože je to neuvěřitelně krásné místo. Je součástí vulkanické oblasti Veiðavötn.

Frostastaðavatn

Jezero Frostastaðavatn leží v úchvatné přírodě a je obklopeno černými lávovými poli a barevnými ryolitovými horami. Rozkládá se na ploše asi 2,5 km2 a leží v nadmořské výšce 573 m. Hloubka není nijak extrémní, v nejhlubším bodě činí 2 m. Stejně jako ostatní jezera v této oblasti je i Frostastaðavatn bohaté na pstruhy, a proto je oblíbené i mezi rybáři.

Lávové pole LaugaHRaun.
Lávové pole LaugaHRaun.

Hekla

Sopka Hekla (1488 m) nedaleko od Landmannalaugar patří v rámci ostrova k těm nejobávanějším. Její název znamená „krátký kabát s kapucí“. Je to stratovulkán a je součástí 40 km dlouhého vulkanického hřebene. Místními je už od dávných dob přezdívána „brána do pekel“. Hekla je aktivní, resp. jednou z nejaktivnějších sopek na Islandu, jehož obyvatele dokázala často velmi potrápit. Dávala o době však při erupcích znát i na evropské pevnině, kde bylo možné pozorovat její dým. Poslední erupce nastala v roce 2000.

Hekla je jedním ze symbolů celého ostrova.

Sopka Hekla.
Sopka Hekla.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ LANDMANNALAUGAR

Ostrov je domovem zejména neuvěřitelného množství druhů ptáků (především jsou pak hojně zastoupeni roztomilí papuchalkové) a vodních živočichů. Ve sladkých vodách najdeme například pstruha či sivena severního. V okolním oceánu pak hojně kytovce a tuleně. Nicméně i na souši lze najít mnohá zvířata, ze savců zde můžeme spatřit především polární lišku, islandského koně, soby, ovce, norky či myši.

Zdejší vegetace je důkazem odolnosti přírody. Arktické mechy, odolné keře a jemné divoké květiny nacházejí domov i uprostřed této drsné krajiny. Pro náročné rostliny jsou na ostrově příliš drsné podmínky. Dá se říci, že pouze asi čtvrtina území Islandu je pokryta nějakým porostem, převažují keře, vřes, borůvčí (bláber), jalovcové bobule (einiber), ostružník skalní (hrútaber), vrby či například zakrslé břízy.

Armeria alpina.
Armeria alpina.

PODNEBÍ

Podobně jako na zbytku Islandu může být počasí v oblasti Landmannalaugar nepředvídatelné. V jeden den je možné čelit chladnému větru, sněhu/déšť a teplému slunci. Přestože počasí může být nepředvídatelné, pohled na Landmannalaugar je za každého počasí jednoduše dechberoucí. Letní teploty v Landmannalaugaru se pohybují mezi 5 a 15 °C. Bez ohledu na teplotu je však vždy vhodné, aby si turisté vzali rovněž teplé vrstvy, protože silný vítr může být velmi studený. Během zimy očekávejte, že se teploty budou pohybovat kolem -5 °C, pocitově však mohou být i daleko nižší.

Island obecně má podnebí chladné oceánské, je výrazně ovlivněno Golfským proudem. Nejteplejší (a nejsušší) jsou zde letní měsíce, ale přesto teploty nedosahují žádných extrémů, nepřesahují většinou oněch zmiňovaných 15 °C. Navíc jsou léta poměrně krátká. Zimy jsou pak naopak dlouhé a hodně větrné, teploty se pohybují v průměru kolem 0 °C. A nechybí ani vydatné sněhové přeháňky. Islandské počasí by také mohlo charakterizovat slovo „proměnlivost“, dochází k rychlým a někdy nepredikovatelným změnám počasí, se kterými by však návštěvníci měli počítat. Často prší a je prudký vítr i během letního období.

Ostrov je výrazně geologicky i vulkanicky aktivní. A konkrétně Landmannalaugar je nejhezčí projít pěšky, abyste byli zdejší úchvatné přírodě co nejblíže. Proto si pro jeho návštěvu a toulky zdejší krajinou vyberte ideálně letní měsíce, které túrám přejí nejvíce. Ale jak již bylo uvedeno, tato oblast vás nezklame ani v nepřízni počasí.

Před výletem k Landmannalaugar si můžete aktuální stav počasí ověřit na sekvencích z webkamery.

Zasněžené Duhové hory.
Zasněžené Duhové hory.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Islandské silnice mají následující rychlostní limity: silnice s asfaltem 90 km/hod, ostatní silnice 80 km/hod. Automobily s přívěsy mají limit mimo obec 70 km/hod.

Pokud si na ostrově budete půjčovat automobil, brzy z mapy zjistíte, že Island má kromě „běžných“ silnice rovněž ty s označením „F“, které je následováno číslem.

„F“ v F-road pochází ze slova „Fjalla“, které se v islandštině překládá jako „hora“. Tyto cesty vás provedou nespoutanými oblastmi Islandu, kde můžete spatřit veškerou jeho přirozenou nádheru a majestátnost.

Mějte na paměti, že i když vám islandské silnice F mohou ukázat přírodní skvosty, které jste ještě neviděli, jsou to také „divoké silnice“, které nejsou vždy dobře udržované. To znamená, že silnice mohou být poměrně nebezpečné, pokud se na ně řádně nepřipravíte nebo se na nich ocitnete v nesprávný čas.

Silnice F jsou nezpevněné a většinou jsou plné písku, štěrku a kamene. V některých případech vás může silnice F vést přímo přes řeku – a nebude zde k dispozici ani most, přes který byste mohli přejet. To je důvod, proč se silnice F doporučují pouze zkušeným řidičům, kteří zvládnou podmínky na islandské silnici. Auto 4wd je nutností! K Landmannalaugar vedou silnice F225, F208 a F224.

Vzdálenosti mezi Landmannalaugar a dalšími zajímavými místy v okolí:

Landmannalaugar – Reykjavík – 308 km

Landmannalaugar – Keflavík (letiště) – 350 km

Landmannalaugar – Þórsmörk – 180 km

Landmannalaugar – Hekla – 280 km

Spropitné:

Na Islandu se spropitné neočekává v odvětvích služeb, jako jsou turisté zvyklé ve většině jiných zemí. Je to především proto, že Island má odbory, které zajišťují spravedlivou odměnu zaměstnanců na základě daných standardů. Každopádně ač spropitné zaměstnanci na Islandu neočekávají, rozhodně je vždy oceněno. Nicméně je nutné dodat, že většina Islanďanů odvádí vysoce kvalitní práci a služby primárně ne kvůli bonusu, ale proto, že je to opravdu přátelský a ochotný národ. Jsou naučeni pomáhat si, ostatně jinak by to ani v drsných islandských podmínkách nešlo, a neočekávají žádnou protislužbu či odměnu.

Etiketa:

Nestěžujte si na místní lahůdky, ač vám třeba zrovna nepadly do noty.

Před vstupem do bazénu, lázní nebo sauny se nejprve řádně osprchujte.

Spropitné se na Islandu nevyžaduje.

Při vstupu do soukromého domu si vždy zujte boty.

Dochvilnost není na Islandu nijak striktně dodržována ani vyžadována.

Island má aktivní velrybářský průmysl. Pokud navštívíte Island s postojem proti lovu velryb, nezabíhejte s místními do komplikovaných hádek, je to zbytečné.

Nemluvte před místními o Islandu špatně.

Nádherné útvary v Duhových horách.
Nádherné útvary v Duhových horách.

CO NA ISLANDU OCHUTNAT

Islandská kuchyně má velice dlouhou tradici a je zaměřena primárně na dary okolního moře (v konzumaci ryb jsou Islanďané mezi prvními na světě) a ostrovní faunu, ptactvo nevyjímaje. Vzhledem k někdy poměrně náročným klimatickým podmínkám je jejím cílem zejména nasycení a dodání všech potřebných látek a energie. Ryby se na Islandu často suší a obecně se do pokrmů nepřidává velké množství koření. Některé pokrmy vešly do mezinárodního povědomí jako originální a pro mnohé turisty představují výzvu. Ne vždy mohou vypadat na talíři lákavě (např. uříznutá skopová hlava atd.), ale pokud jim dáte šanci a ochutnáte, budete zase o krok blíže poznání islandské kultury. A co tedy během vašich toulek po ostrově nevynechat?

Hákarl

Hákarl je fermentovaný žralok grónský s velice specifickou chutí a vůní. Jeho konzumace bývá často zapíjena pálenkou Brennivín (pálenka z brambor a kmínu). Hákarl v podobě nakrájených kostek je k dostání celoročně ve zdejších supermarketech.

Lundi

Island je domovem obrovských kolonií roztomilých mořských ptáků papuchalků. I ti se však stali historicky nutnou součástí místní kuchyně. Najdete je na jídelních lístcích snad všech ostrovních restaurací, nejčastěji v uzené podobě. Konzumuje se rovněž také ve sladké mléčné omáčce (Mjólkursoðinn lundi).

Harðfiskur

Harðfiskur je sušená ryba, nejčastěji treska jednoskrvnná či treska obecná. U Islanďanů je pokrm velice populární a je také výživný, obsahuje vysoké množství bílkovin. Seženete jej v každém supermarketu a je ideální na cesty!

Svið

Tento pokrm je mezi cizinci asi nejvyhlášenější. A rozhodně i nejobávanější! Jedná se o skopovou hlavu, a to celou (avšak mozek se nekonzumuje). Můžete si ji dát coby hlavní chod v restauraci nebo koupit mraženou či předvařenou v obchodě. Podávaný bývá s brambory či/a kořenovou zeleninou.

Hrútspungar

Poněvadž Island je domovem mnoha a mnoha ovcí, je zde vícero pokrmů z těchto zvířat. Tím dalším je Hrútspungar, čili lisovaná beraní varlata. Existují různé varianty úprav, všechny však mají společné, že turisté bývají v postoji k tomuto pokrmu chladnější. Nicméně za zkoušku nic nedáte!

Bragðarefur

Ač se nejedná o nikterak originální recept, tento „pokrm“ je na Islandu velice populární. Jedná se kombinace vícero příchutí zmrzliny, toppingu, ovoce a posypu.

Jehněčí na Islandu.
Jehněčí na Islandu.

CO V LANDMANNALAUGAR NEVYNECHAT

Fimmvörðuháls

Pokud chcete nasát jedinečnou atmosféru a splynout s místní islandskou turistickou komunitou (obecně však většina Islanďanů jsou nadšení turisté a „blázni“ do přírody), můžete se na noc letního slunovratu vydat na hike přes Fimmvörðuháls mezi Skogar a Þórsmörk. Trek má asi 25 km a trvá zhruba 9 - 10 hodin. Je to zdejší zvyk a akce má poměrně velkou účast. Můžete zde zažít mj. fenomén půlnočního slunce a ráno pak úchvatný východ slunce!

Aurora Borealis

Celý Island a krajina kolem Landmannalaugar nevyjímaje je ideálním místem k návštěvy pro všechny ty, kteří touží spatřit jedinečný přírodní fenomén, a to polární záři (na severní polokouli také zvaná Aurora Borealis). Šance na její zahlédnutí jsou nejvyšší v zimních měsících a samozřejmě na místech, kde je minimální světelné znečištění. V již tak panenské a magické přírodě je tento úkaz opravdu silným zážitkem!

DOPORUČENÍ:

Hotel: Dům v Hrifunes Nature Park, cena pro 4 osoby 14 000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Keflavíku lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 7000 Kč například s Icelandair, PLAY či SAS.

Z České republiky mimo letní letový řád neexistuje v současné době žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním mezipřistáním. Cesta z pražské Ruzyně do Keflavíku trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 4 hodiny (v případě zmíněného přímého letu). Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Pro občany ČR platí bezvízový styk. Island je součástí Schengenského prostoru. Při pobytu do tří měsíců není přihlašovací povinnost. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Landmannalaugar - Duhové hory.
Landmannalaugar - Duhové hory.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole