Bazén s výhledem

Maledivy – kompletní průvodce

Vše o pohádkově krásném ráji Maledivy v Indickém oceánu, kde můžete na soukromém ostrově strávit dovolenou snů.

Autor: Pavel Fellner

21.04.2020

Čti více
Bíla pláž na Maledivách
Bíla pláž na Maledivách

Marketing, vzpomínající tropický ráj na zemi, není v případě Malediv vůbec přehnaný. Souostroví, složené z více než 1000 ostrovů, mnohé z nich jsou prstencové korálové atoly, se stalo synonymem luxusních bungalovů, romantických pláží a pestrobarevného podmořského světa. Ročně přivítá téměř 1,5 milionu turistů z celého světa a stále jich přibývá. Kombinace tropického počasí, zachovalé přírody, unikátní fragmentace na malé ostrovy, relativně rozvinuté infrastruktury i služeb a dobré dostupnosti dělá z Malediv kýžený cíl letních dovolených.

Procházka ostrovem
Procházka ostrovem

Historie

První stopy civilizace jsou na ostrovech, vzdálených téměř 800 kilometrů od nejbližší pevniny, datované do doby 500 let př.n.l., kdy sem pronikli obyvatelé pocházející ze Srí Lanky a Indie. Původně převládající buddhismus nahradil ve 12. století islám. Ze 14. století se zachoval písemný záznam o místním životě od marockého cestovatele jménem Ibn Battuta. Nadvládu nad Maledivami měli postupně Portugalci, Nizozemci i Britové a úplné nezávislosti se toto nádherné souostroví těší od roku 1965.

Tropická vegetace na Maledivách
Tropická vegetace na Maledivách

Předtím, než zde jako hlavní hospodářské odvětví zdomácněl turismus, byly Maledivy známé jako „Peněžní ostrovy“ – produkovaly totiž velké množství mušlí mořského šneka Monetaria moneta, které se v západní Africe používaly jako platidlo už kolem roku 200. Tyto mušle dostaly malebné souostroví na mapy středověkých obchodních cest i do pozornosti regionálních mocností. Zájem nepadal ani během nadvlády evropských mocností, které oceánský národ obohatily o několik výdobytků moderního světa, mimo jiné i o politické zřízení konstituční monarchie.

Houpačky na pláži
Houpačky na pláži

Ve 20. století, po osamostatnění se Maledivy staly republikou. Ekonomicky se až do 70. let opíraly převážně o rybářství, no vytouženou prosperitu přinesla až nastupující éra luxusní dovolenkové destinace. Ani ta se však neobešla bez svých výzev. V roce 2004 zemi zdevastovaly ničivé tsunami a po nich následovaly roky občanských nepokojů. Poslední dekáda se však již nesla v duchu relativního klidu a plynulého rozvoje, i když se začaly objevovat jisté problémy v oblasti životního prostředí.

Potápění v hloubce 30 metrů
Potápění v hloubce 30 metrů

Co dělat na Maledivách

Pestrá nabídka aktivit, probíhajících téměř výhradně na pozadí panoramatu azurově modré hladiny oceánu, jasně bílé písečné pláže, nebo pod vodou, přináší vše, co potřebujete, ať jste milovníky klidného relaxu nebo adrenalinového vzrušení.

Koraloví žraloci
Koraloví žraloci

Potápění

Život pod hladinou maledivských vod je bohatý na korály, mořské želvy, manty – obrovské rejnoky, tuňáky, žraloky i tropické ryby všech tvarů a barev. Podél mělkých břehů ho mohou obdivovat i úplní začátečníci, ale kdo si troufne potopit se hlouběji, bude mít šanci spatřit mnohem více, například fascinující Kladivouny obecné. Pokud nemáte kurz, můžete si ho udělat právě zde, je to ideální místo na začátky. Nebo pokud máte kartičku, udělejte si kurz hloubkového potápění, zde na Maledivách do 30 metrů, a dokonce s Nitroxem, obohacenou směsí cca 32 % kyslíku. Speciálně Baa atol, chráněný UNESCEM je v tomto směru jedinečný.

Šnorchlování

Když člověk stráví hodně času v moři a má zájem i o výlety, častokrát šnorchluje s delfíny, kteří skáčou vedle lodí. Dají se zde vidět manty, ke kterým se dá přiblížit na 1 metr buď při potápění nebo šnorchlování. Jen pár metrů od chatky můžete spatřit malého žraloka, murénu ukrytou pod skálou, želvu okusující staré korály, a dokonce pářicí se chobotnice!

Největším zážitkem je však šnorchlování se žralokem velrybím. Resorty to často dělají tak, že zájemcům o tento výlet dají telefon/vysílačku a když tuto krásnou obrovskou rybu spatří rybáři v moři, zavolají vás a vy musíte v průběhu 20 minut nastoupit na loď. Vyplatí se pospíchat, protože zážitek je to úžasný. Je zakázáno se k ní přiblížit na méně než 4 metry, ale když plave naproti vám, nemáte jako uhnout a téměř se jí můžete dotknout. Je přitom zcela neškodná, otevře obrovská ústa a filtruje plankton z moře. Proto je dobré mít oblečený lehký neopren nebo alespoň tričko a delší plavky nakolik plankton trošku "píchá". Je to samozřejmě zcela bezpečné a neškodné.

Restaurace pod vodou Hurawalhi
Restaurace pod vodou Hurawalhi

„Podvodní“ služby

Výhled na podmořskou krásu není na Maledivách výlučnou záležitostí potápění. V interiérech s prosklenými stěnami, či stropem, nacházejícími se pod hladinou, se dá přenocovat, absolvovat lázeňské kúry i vychutnat dobrá večeře.

Západ slunce na Maledivách
Západ slunce na Maledivách

Vodní sporty

Vyžít se v průzračných vodách Indického oceánu můžete i při více, či méně tradičních vodních sportech. Plavání a surfing jsou fyzicky náročnější, ale v tomto rajském prostředí o to vděčnější. Paddleboarding, kajak, či wakeboarding vyžadují zvládnutí techniky, ale vzrušení z nich stojí určitě za námahu. Vodní skútry, parasailing a rybaření jsou více o zábavě, ale ve větším rozsahu mohou působit i rušivě na vodní ekosystém.

Bíle pláže na Baa Atol
Bíle pláže na Baa Atol

Pláže

Samozřejmě, vyplývajíc z faktu, že většina z maledivských ostrůvků jsou soukromé resorty, pobyt na jejich romantických písečných plážích je každodenní náplní trávení dovolenkového času. Jsou vskutku jedinečné a v kombinaci s chutným místním pokrmem dokonale nasytí všechny smysly. Z veřejných pláží je nejpopulárnější Hulhumale na atolu Kaafu a neopakovatelný večerní zážitek nabízí i bioluminiscentní pláž známá jako „Moře hvězd“ na ostrově Vaadhoo.

Molo k vilám nad vodou
Molo k vilám nad vodou

Jak tedy může vypadat aktivní den na tomto ostrově?

Jelikož se Maledivy nacházejí těsně nad rovníkem, tak zde vychází slunce téměř celoročně v 6:00 ráno. Je to dokonalý čas na ranní běh a následné plavání v laguně. Stačí 1 až 1,5 hod a máte perfektní pocit běhat kolem ostrova podél pláží s tyrkysovým mořem, mezi kokosové palmy a tropickou přírodu s ukřičenými ptáky.

Kola na ostrovech
Kola na ostrovech

A pak se jednoduše hodit do laguny nebo bazénu a dát si 1 km lehkého kraula. Pokud chcete mít kompletní dovolenkovou přípravu na triatlon, tak vám chybí už jen kolo. Kola jsou téměř na každém ostrově a lidé si tak zkracují čas šlapáním přes ostrov například na snídani. Pokud se vám nechce vstávat brzy ráno, v téměř každém resortu je klimatizované fitness centrum.

Škola potápění na ostrově Oblu
Škola potápění na ostrově Oblu

Šnorchlování po snídani je tou nejlepší aktivitou. Slunce ještě není tak silné a nespálí vám záda. Nic si s sebou brát nemusíte, vše vám v resortu půjčí. Dokonce vám ukáží i místa, kde jsou nejlepší korály a nejbarevnější rybičky. Pokud jste lepší plavec, dostanete se i do části, kde budete úplně sami, jen s želvami, rejnoky, malými žraloky, kteří jsou bezpeční pro člověka a krásnými korály s tisíci rybiček. Pokud máte trochu strach, jsou schopni vám zajistit vesty, které vás udrží nad hladinou. Pro pokročilejší je zde free diving – hloubkové šnorchlování je jednou z nejkrásnějších aktivit.

Jóga na pláži
Jóga na pláži

Při nádherném východu či západu slunce připadá v úvahu jedině jóga. Pokud nejste zdatní, množství resortů má instruktory přímo z Indie, hodinu můžete mít skupinovou nebo soukromou. Za tu si však musíte připlatit, což většinou není velmi levná záležitost. Pokud si denně vyberete dvě z aktivit, dovolenou si uděláte atraktivnější a určitě se nebudete nudit.

Malé z letadla
Malé z letadla

Malé

I když hlavní město není ani zdaleka hlavním lákadlem země, najdete v něm koncentraci místní autenticity podanou ve formě architektury, rybího trhu, muzea, mešit i každodenního pouličního ruchu (oblibě se těší skútry). Do Malé jezdí z ostatních ostrovů trajekty a po městě vás provedou oblíbení místní průvodci. Nachází se na ostrově hned vedle letiště, dlouhá léta se do něj dalo dostat jen trajektem a loděmi, ale před 3 lety k němu začal vést most. Je to vibrující moderní město s vysokými budovami natisknutými vedle sebe a rozdíl oproti dalším ostrovům v ráji je opravdu obrovský. Ostrov, který je součástí Malé a přistávají na něm letadla, se zvětšuje, naváží se sem kopy kamene, štěrku, písku a staví se zde také nové budovy. Maledivské ekonomice se daří a je to vidět, každý rok vyroste několik nových ostrovů, a tak se počet resortů stále zvětšuje.

Asijská polévka
Asijská polévka

Tradiční kuchyně

Běžná maledivská strava je silně ovlivněna indickou a srílanskou kuchyní. Sestává z množství ryb, častou ingrediencí je kokos v různých podobách a na škroby bohaté přílohy tvoří kasava a sladký brambor. Hotová jídla mívají charakter kari s množstvím zeleniny a koření. Specialitami jsou rybí polévka (Garudhiya), rybí karbanátky (kulhal boakiba) a jako dezert sladká, lepkavá rýže (Handulu Bondibai). Ryby dominují i ​​delikátním pochoutkám pouličního občerstvení. Vynikající pochoutka je pečený lilek s trochou kokosového mléka, ve kterém jsou dušené kousky tuňáka.

Večerní romantika na ostrově
Večerní romantika na ostrově

Tradice

Tradiční maledivské oblečení se jmenuje Dhivehi libaas a zobrazuje jedinečnou techniku ​​vyšívání Kasabu viyun, která je charakteristická ručně tkanou stříbrnou a zlatou krajkou. Tradiční kroje jsou na Maledivách poměrně jednoduché, muži nosí sarong s bílou košilí s dlouhým rukávem. Tradiční šaty pro ženy se nazývají libaas. Jelikož na ostrově převládá tropické počasí, preferovaná látka je bavlna.

Šampaňské a západ slunce
Šampaňské a západ slunce

Noční život

Maledivy jsou muslimská země a konzumace alkoholu, nošení určitých typů ošacení (včetně plavek), či vnější projevy romantické náklonnosti jsou limitovány na prostory soukromých budov a pozemků. Bary a noční kluby s hudební produkcí fungují nad hladinou i pod ní, stejně tak fungují i ​​plážové party s karaoke a venkovní kino se najde také. Noční rybaření, případně krabí závody jsou bonusem pro ty, co rádi vyhledávají méně všední zábavu.

Suvenýr ve tvaru červené rybičky
Suvenýr ve tvaru červené rybičky

Suvenýry

Velmi důležité je nezapomenout na chránění přírody, proto je přísně zakázáno vynášet korály a mušle z ostrova. Pokud si však přece jen chcete přinést domů něco jiného kromě opálené pokožky a zrelaxované mysli, můžete si koupit veselé pestrobarevné rybičky, které vyrábějí domácí. Stejně tak si můžete koupit různé jiné suvenýry vyrobené z kokosu nebo si přinést průkaz potápěče.

Výhled při večeři
Výhled při večeři

Jak si správně vybrat ostrov?

Bez ohledu na peníze si nejprve určete priority podle následujících kategorií:

Moderní sushi
Moderní sushi

Strava

Chcete all inclusive nebo vám stačí pouze snídaně/polopenze? Pokud all inclusive, jste náročný na alkohol nebo vám stačí základní drinky? Jídlo je téměř všude vynikající, budete si moci vybrat mezi několika typy restauraci, od rybích – čerstvější ryby již neexistují, až po evropské či asijské, určitě si vyberete svou oblíbenou. Když jste na samotném ostrově, lidé jsou tu neuvěřitelně milí a vyjdou vám vstříc ve všem. A za drobné spropitné se budou snažit pro vás udělat vaše nejoblíbenější jídlo, i když ho na jídelníčku mít nebudou.

Bungalov nad vodou v Como by Maalifushi
Bungalov nad vodou v Como by Maalifushi

Ubytování

Domek nad vodou s bazénem nebo plážová vila? Nebo dokonce vila uprostřed rajské zahrady ve výši 7 metrů?

Netradiční spaní na pláži pod hvězdami
Netradiční spaní na pláži pod hvězdami

Klid nebo zábava?

Existují ostrovy – rezorty pouze pro dospělé, kde se vyžaduje úplný klid, ale i takové, kde jsou bary a diskotéky otevřené až do rána, dokud neodejde poslední host. Pokud máte malé dítě, ujistěte se, že je v resortu dětský koutek, kde si může děťátko hrát alespoň hodinku a vy můžete jít například šnorchlovat.

Romantika na pláži na Maledivách
Romantika na pláži na Maledivách

Šnorchlování

Pokud jste milovníci tohoto rekreačního sportu, je velmi důležité, aby byl house reef, tj. korálová bariéra přímo na vašem ostrově. Pokud je ostrov čistě pískový, celý položený do laguny, tak neuvidíte žádnou rybičku a pestrobarevné korály. Každý výlet za šnorchlováním trvá přes 2 hodiny a stoji od 100 USD na osobu.

Vila nad mořem
Vila nad mořem

Malé letadlo nebo rychloloď?

Přesun na ostrov z hlavního letiště v Malé je zajištěn buď rychlolodí, do cca 50 min nebo malými letadly od 25 min do cca 1 hodiny. Pokud se bojíte malých letadel, nebo vám je naopak nevolno na lodi, předem si prověřte způsob přepravy.

Hydroplán
Hydroplán

Velký nebo malý ostrov?

Každá alternativa má výhody i nevýhody. Velké ostrovy jsou většinou perfektně vybudované, s několika restauracemi, nádhernou přírodou uprostřed, tenisovými kurty a jinými zábavami. Malé ostrovy jsou sice dražší, ale zažijete tu větší klid a jsou definicí vaší představy ráje. Pokud jste zamilovaný pár, malý ostrov je určitě lepší. Pokud upřednostňujete zábavu a partu, větší se vám bude líbit více.

Maledivy z letadla
Maledivy z letadla

Bazén

Jsou dva typy rekreantů, ti, co mají rádi bazény a ti, kteří se bazénu za celý pobyt ani nedotknou. Bazény jsou téměř vždy společné, větší resorty mají bazény i na sportovní plavání a množství vil má i vlastní soukromé bazény.

Nekonečný bazén
Nekonečný bazén

Sezóna

Sezóna začíná počátkem listopadu a končí v dubnu, tehdy jsou však i ceny vyšší. S občasnými bouřemi je však třeba počítat, jsou to přece jen tropy. Co se týče cen, je lepší myslet na dovolenou minimálně půl roku předem. Ceny samotných resortů, jakož i letenek jsou podstatně lepší než Last minute, takové něco na Maledivách v podstatě neexistuje. Můžeme vám dát ještě jednu radu ohledně cen, vaše oblíbená cestovní kancelář prostřednictvím velkých cestovek v Německu a Británii vám dá lepší cenu než internetové cestovky či přímo rezort. Důvodem je, že prodají ročně tisíce míst a mají tak lepší ceny.

Pláž s palmou na Maledivách
Pláž s palmou na Maledivách

Na co si dát pozor!

Vždy si dobře zkontrolujte, co máte v ceně. Častokrát se totiž liší nejen ceny jednotlivých cestovek, a to, co má resort na webu. Například all inclusive servis může znamenat to, že můžete jít do všech restaurací kromě té nejlepší na ostrově – častokrát něco speciální (sushi apod.). Nebo budete mít na výběr z jednoho předkrmu, 2 hlavních jídel a 1 dezertu.

Pizza s čerstvým tuňákem
Pizza s čerstvým tuňákem

Je dobré si přečíst reference od lidí, kteří na daném ostrově už dovolenou strávili, ať vás něco nemile nepřekvapí. Pokud něco na webu napsáno není, je velká pravděpodobnost, že to na ostrově nebude. Raději se předem o všem, co vás zajímá, informujte, aby vám to cestovní agentura písemně potvrdila. Dobrá rada je prohlédnout si fotky a videa, nikoliv z webu resortu, ale od klientů, na Youtube, Instagramu, TripAdvisoru, atd.

Moderní sashimi
Moderní sashimi

Pokud jste milovník mant či velrybího žraloka, jejich sezóna zde je většinou jiná než sezóna turistická. Kromě toho, některé části Malediv mají raději než jiné. Pokud sem jedete i kvůli tomuto, předem si to zjistěte. Odpovědi na tyto otázky najdete na internetu a opět z referencí a zkušeností klientů, kteří zde již byli. Musíte však počítat vždy s tím, že je to příroda a scénář je podobný jako safari, někdo za 2 dny uvidí velkou pětku, ale někdo ani po týdnu.

Restaurace pod vodou Hurawalhi
Restaurace pod vodou Hurawalhi

Líbí/nelíbí

Když máte vybraných více nabídek, většinou první pohled na fotky vám napoví, zda se vám bude líbit nebo ne. Fotky na webu jsou většinou hezčí, než je skutečnost, takže pokud se vám resort nelíbí na první pohled, vyškrtněte ho ze seznamu.

80 metrový bazén v rezortu
80 metrový bazén v rezortu

Cena

Samozřejmě, že je rozhodující, ale pokud máte priority, jak má vaše dovolená vypadat, dejte ji na poslední místo, až když se podíváte na kompletní nabídku. Častokrát nejdražší resorty neznamenají, že jsou nejlepší právě pro vás, pokud máte jiné priority. Například nově vznikající resorty mají zaváděcí ceny, ale musíte počítat s tím, že tu palmu rozhodně neuvidíte. A pokud ano, nebude mít více než 2 metry a od tropického ráje a od vašich představ to může být daleko.

Bungalov nad palmami v rezortu Amilla
Bungalov nad palmami v rezortu Amilla

Zajímavosti z Malediv

Množství malých ostrovů náležejících k Maledivám je neobydlených. Slouží hlavně zemědělcům, nebo jen jako návštěvní „parky“, na kterých si turisté mohou udělat piknik.

Maledivy jako souostroví vznikly v důsledku sopečné činnosti, ale některé z ostrovů byly vytvořeny i uměle. Například Hulhumale s rozlohou 4 km2, nacházející se nedaleko hlavního města a mezinárodního letiště, povstal z oceánských hlubin na základech navozeného písku a betonu.

Romantická večeře v rezortu Amilla
Romantická večeře v rezortu Amilla

Slovo atol má původ v maledivském jazyce Dhivehi. Výraz atholhu má příznačný význam, přímo blízký odborné definici - „prstencová formace korálových ostrovů obklopující lagunu“.

Uvádění nadmořské výšky nemá na Maledivách snad žádný praktický význam. Oficiální údaj je, že leží v rovině hladiny moře, ale ve skutečnosti není povrch ostrovů zcela vodorovný. Existuje tam určité převýšení a nejvyšší bod země nese hrdý název Mount Villingili. Vypíná se do výšky celých 5 metrů nad mořem.

Pláž na ostrově Baa Atol
Pláž na ostrově Baa Atol

Aktuálně nejpalčivějším problémem, podobně jako v celé jižní Asii, jsou i na Maledivách klimatické změny. Se zvyšující se hladinou oceánu a také kvůli erozi způsobené silnými vlnami, ostrovy mizí. Ztratilo se jich už více než dva tucty. Pro zvýšení pozornosti zbytku světa směrem k tomuto problému zasedala v říjnu roku 2009 maledivská vláda ve skafandrech pod vodou.

Vyšší hladina slané vody znehodnocuje i přirozené podzemní zásobníky té pitné, jíž na ostrovech nikdy není nazbyt. Většina pitné vody na Maledivách pochází z recyklace reverzní osmózou. To vodu sice dělá nezávadnou a pitnou, ale zároveň i zbavuje minerálů. A právě ty jsou v horkém prostředí velmi potřebné, protože tělo je hodně vypotí.

Pohled z pláže
Pohled z pláže

Ačkoli na návštěvníky to obyčejně nepůsobí nijak omezujícím způsobem, Maledivy jsou (spolu se Saúdskou Arábií) jedním ze dvou států světa se 100 procentním podílem muslimské víry. Platí zde ramadán, na veřejnosti se nekonzumuje vepřové maso ani alkohol a pro ženy platí speciální pravidla oblékání se. Jak však již bylo zmíněno, soukromé ostrovy mají v tomto ohledu zabezpečenou úplnou autonomii.

Západ slunce na Maledivách
Západ slunce na Maledivách

Vnější červený obdélník na maledivské vlajce symbolizuje odvahu národních hrdinů, vnitřní zelený mír a prosperitu a bílý cíp měsíce uprostřed spojitost s islámem. Jedním z nezaměnitelných symbolů Malediv se staly chatrče na kůlech stojících přímo ve vodě, které často probouzejí představy o ideální dovolené. No ozývají se i hlasy považující bungalovy na vodě za přeceněné. Jako nevýhody vzpomínají málo soukromí, špatné osvětlení přístupových mol, páchnoucí toalety a relativně dlouhou vzdálenost od center ostrovů.

Bungalov nad vodou
Bungalov nad vodou

Loďky dhoni jsou druhým typickým tvarem přítomným v maledivských vodách. Slouží ke každému účelu a poháněné bývají motorem nebo plachtou. Jejich pojmenování má původ v perském slově dōnī označujícím jachtu.

I přesto, že Maledivy si jen v nedávné minulosti prošly rušným obdobím nepokojů v ulicích Malé, obavy o bezpečnost nejsou na místě. Rovněž není akutní ani hrozba teroristického útoku. Ve vzácné míře se objevují jen krádeže cenností, ale jiná kriminalita téměř vůbec.

Elektrické vozíky na ostrovech
Elektrické vozíky na ostrovech

Gramotnost dospělého maledivského obyvatelstva stoupla ze 78 % v roce 1978 na 98 % v současnosti.

Mezi nejoblíbenější sporty Maledivčanů jednoznačně patří fotbal, avšak ženy jsou fanynky sportu Bashi. Bashi je po fotbale druhý nejpopulárnější sport na Maledivách, který většinou hrají jen ženy. V minulosti se tento sport hrál dřevěnou pálkou a míčem vyrobeným z kokosových listů. Hra je však již modernizována a hraje se s tenisovou raketou a míčkem, podobně jako tenis je uprostřed síť a jeden hráč podává, zde však končí podobnost s jinými sporty. Podávající servuje 12 míčků a úlohou 8 protihráček na druhé straně je je chytit. Pokud je nechytí, podávající získává bonusový servis. Tým, který má nejvíce nechycených míčků, vyhrává.

Komfortní ubytování
Komfortní ubytování

Tipy a rady cestovatelům

  • Vrchol sezóny je od listopadu do dubna. Tehdy je nejkrásnější počasí, nejvíce slunce, ale i vyšší ceny.
  • Časový posun je plus 5 hodin.
  • Na vstup do země jsou zapotřebí víza. Ta turistická platí 30 dnů ode dne vstupu a dají se vybavit po příletu na letišti. Podmínkou jsou potvrzení rezervace ubytování a zpáteční letenka.
  • Cestovní pas musí být platný 6 měsíců po opuštění země.
  • Kurz eura k maledivské rupií je přibližně 1 euro: 17 rupií. Dovoz cizí měny není limitován. Bankomaty a platby kartou jsou na ostrovech běžné. Mnoho obchodníků akceptuje i americké dolary.

Pohoda na pláži
Pohoda na pláži

  • Cestovat na Maledivy je nejvýhodnější letecky. Přeprava na ostrovy soukromými jachtami se nedoporučuje kvůli pirátům, působícím v Arabském moři.
  • Mezi samotnými ostrovy jezdí relativně levné trajekty (do 5 dolarů za cestu). Přeprava malým letadlem je zajímavým, ale mnohem dražším zážitkem.
  • Maledivské zdravotnictví není na velmi vyspělé úrovni, proto se doporučuje cestovat na dovolenou v plném zdraví a nechat se pojistit.
  • Žádné očkování není povinné.
  • Mořské proudy v okolí ostrovů mohou občas nabrat na síle a překvapit i zkušené plavce. V tomto směru je proto dobře řídit se radami místních autorit.
  • ·Projevy homosexuality jsou na veřejnosti zakázány.

Západ slunce na Maledivách
Západ slunce na Maledivách

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole